Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-03-2013  

Na plan Soeteman nu opnieuw plan De Gors


Het nieuwe plan van Urban Interest voor winkelcentrum De Gors
 

ALMELO – Ooit in 2007 lag er een kant en klaar plan om het winkelcentrum De Gors te moderniseren en uit te breiden. De winkeliers, de woningstichting Beter Wonen en de gemeente waren akkoord, maar de laatste negeerde die deal volkomen toen toenmalig wethouder Anthon Sjoers later alsnog in zee ging met projectontwikkelaar Multi Vastgoed die een compleet nieuw winkelcentrum aan de Soeteman wilde ontwikkelen. Uiteindelijk werd dat plan vorig jaar afgeblazen gelet op de misère in de bouwwereld en mede ook omdat AH de bestaande C1000 in winkelcentrum De Gors overnam.
Nu gloort er weer hoop voor De Gors, want projectontwikkelaar Urban Interest komt nu met een nieuw concept om het winkelcentrum De Gors te moderniseren en te vergroten met een tweede supermarkt met parkeerdek. In grote lijnen lijkt het plan wel iets op het eerste plan dat destijds van gemeentezijde werd gebruuskeerd. Alleen dan zal Urban Interest niet om projectontwikkelaar Vastgoed Netwerk heen kunnen, die een groot deel van het huidige De Gors in bezit heeft.
Lees hier meer over de historie

Fotoreportage (1 foto's)...

 
02-03-2013  

Aeronamic Almelo vliegt op eigen kracht uit

 

ALMELO/ ENSCHEDE – De investerings- maatschappij PPM Oost te Enschede heeft zich teruggetrokken uit het bedrijf Aeronamic te Almelo. Het bedrijf is in ruim zeven jaar tijd mede met geld van PPM gegroeid en heeft 110 medewerkers. Aeronamic is ontstaan uit Urenco Aerospace en houdt zich bezig met het ontwerpen, ontwikkelen, produceren, onderhouden en leveren van luchtvaart- gebonden Air Management.
Lees verder in De Roskam.
 

 
03-03-2013  

VVD-praatcafé over de toekomst van winkelen

 

ALMELO – Zaterdagmorgen werd in Bier en Wijnlokaal ’t Hookhoes gedebatteerd over de toekomst van het winkelen in Almelo. Uiteraard ingegeven door alle grootse plannen in de periferie als de invulling bij het nieuwe voetbalstadion voor Heracles Almelo en de mogelijke komst van een Outlet Store van 8000 m2 in het op stapel staande Almelo Nouveau.
Volgens Arjan Kluin van onderzoeker Locatus is er een tendens van het wegtrekken van een aantal branches uit de binnensteden, het invullen in centrumgebieden met horeca en steeds minder omzet over de toonbank maar meer via internet. Bovendien wil schijnbaar iedere gemeente zijn eigen woonboulevard en zelfs outletstores en retailcentra buiten het centrum. Locatus onderzoekt jaarlijks de invulling van detailhandelslocaties in heel Nederland. In Nederland zijn al teveel Woonboulevards.
Die tendens wordt bevestigd door Jan Carel Jansen Venneboer van BRO, deskundig op gebied van ruimtelijke ordening. Zaken worden groter, waarbij sommige zelfs 8000 m2 zoals de Primemarkt bij Nijmegen. Nu groeiende omzet via internet en minder over de toonbank. Aantal branches trekken weg uit binnensteden. Functieverbreding in binnensteden door horeca-invulling.
Volgens beiden moet er een keuze worden gemaakt in de aanloopgebieden naar het centrum om daar de detailhandel te beperken en te concentreren tot een kleiner koopcentrum in de binnenstad.
Het gekke is echter dat in Almelo wel winkels uit het kernwinkelgebied vertrekken om zich juist te vestigen in de aanloopstraten als Oranjestraat en Bornsestraat.
Ondernemer Wiebe Blaauw heeft niet zoveel moeite met ontwikkelingen in de periferie zoals Almelo Nouveau en het nieuwe voetbalstadion. Volgens Blaauw kunnen goede concepten aanvullend en versterkend zijn. Bijvoorbeeld geen 30 à 40 keukenwinkels in Twente maar heel het Polman stadion vol met keukenspecialisten. En dan de binnenstad op de kaart zetten als locatie voor prima recreatief winkelen.
Koren op de molen dus voor Hans Bredewoud, penningmeester van BVO Heracles Almelo die grootse plannen hebben om in een nieuw stadion meer dan 30.000 m2 te bestemmen voor detailhandel. De vraag daarbij of conceptmatig invullen realiseerbaar is. In een eerdere overeenkomst tussen de gemeente en de club is vastgelegd dat er detailhandel gevestigd mag worden indien deze sport-gerelateerd is. Deze conceptinvulling blijkt echter de plannenmakers te beperkt waardoor men juist verruiming wil en het conceptmatige wordt verlaten.

Martijn Rijssemus, voorzitter Centrum Almelo Actief, ziet vooral nog niets in al die plannen en vreest dat de hele binnenstad er aan onderdoor gaat als de plannenmakers hun zin krijgen.
De VVD, van oudsher de partij die opkomt voor de middenstand, ziet wel wat in de nieuwe plannen terwijl het CDA juist in dit VVD-praatcafé een meer behoudende toon voor de binnenstad aansloeg. Een debat derhalve zonder concrete diepgang, mede ook omdat een grote speler als Urban Interest niet bij dit debat was vertegenwoordigd. De ontwikkelaar met grote posities in de binnenstad dreigde eerder al geen cent meer in de vernieuwing van de binnenstad te investeren en ook woningstichting Beter Wonen dreigde zijn plannen en investeringen voor de binnenstad te herzien indien de grootse detailhandelsontwikkelingen in de periferie doorgaan.
Ook dit café-debat voegde dus weinig toe aan een gerichte oplossing. Het finale besluit of Heracles en Almelo Nouveau hun eerdere akkoorden kunnen verruimen, zal dus uiteindelijk toch in de gemeenteraad moeten vallen.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (8 foto's)...

 
03-03-2013  

Omwonenden woedend over bomenkap Laak

 

ALMELO – Omwonenden van de Chiel Dethmerstraat en Laak zijn woedend over de plotselinge bomenkap langs de Markgraven die tussen hun straten stroomt. Het betreffende kavel was jaren onderwerp van strijdt tussen de gemeente Almelo en aannemersbedrijf Roelofs & Haase uit Rijssen die de grond kocht van de gemeente maar daarna alleen de ’krenten uit de pap’ nog wilde bouwen, waarop de gemeente de bouwvergunning introk.
Omdat de omwonenden niets bekend is of alsnog wordt gebouwd, is men woedend over de bomenkap die vorige week plotsklaps plaatsvond. Bij zowel de gemeente als de aannemer kreeg men geen gehoor, zodat er inmiddels twee boze brieven naar verantwoordelijk wethouder Anja Timmer (PvdA) onderweg zijn. 


Boze brief 1.
Boze brief 2.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
04-03-2013  

Rietmavo wordt zorghuisvesting


Na een aantal kraken, wordt nu de Rietmavo anti-kraak bewoond
 

ALMELO – Na jaren van stilstand in de ontwikkeling van de voormalige Rietmavo aan de Violierstraat, is dan eindelijk de kogel door de kerk. Eigenaar woningstichting Beter Wonen gaat de Rietmavo her-ontwikkelen tot locatie voor zorg-gerelateerd wonen i.s.m. zorgaanbieders waaronder Zorgaccent. Al in mei wordt daarvoor de achterliggende sportzaal gesloopt, maar Beter Wonen wil de nieuwe ontwikkeling en vooral de inrichting van het terrein rondom wel eerst bespreken met de direct omliggende buurtbewoners en heeft daarom een klankbordgroep ingesteld, waar zich de eerste omwonenden al voor hebben gemeld.
De verbouwing van de Rietmavo tot 22 betaalbare appartementen - met huurtoeslag - van 85m2 staat onder toezicht van de Overijsselse stichting Het Oversticht omdat het qua buitenkant een monumentaal pand betreft. Daarom werd ook gekozen voor DAAD-architecten uit het Drentse Beilen, die in het ontwerp rekening houdt met het behoudt van de gevel en de vele bijzondere elementen.

De Rietmavo wordt de tweede zorg-gerelateerde huisvesting langs de Violierstraat-Berkelstraat. Het eerste betreft De Koppel aan de Brouwerijstraat, de tweede wordt de Rietmavo en de derde wordt de locatie Berkelstraat waar de voormalige Coca Colafabriek (Voskamp Bouwtechnische Groothandel en Outlet Store) plaats gaat maken voor eveneens zorg-gerelateerd wonen in complete nieuwbouw.

Lees ook:
26-09-2011: ‘Hoe zit het met de ontwikkeling van de Rietmavo?
24-09-2008: ’25 seniorenwoningen in voormalige Rietmavo

 

Fotoreportage (5 foto's)...

 
05-03-2013  

Eurol van Nijverdal naar XL Businesspark

 

NIJVERDAL/ALMELO - Het bedrijf Eurol Lubricants, met 135 werknemers,, zal zich vestigen op XL Businesspark in Almelo. Deze locatie zou op termijn aantrekkelijker zijn dan de huidige plek op het industrieterrein ’t Lochter te Nijverdal. Vooral het toch doorgaan van de aanleg van een laad- en loskade bij het XL Businesspark gaf darbij de doorslag. De verwachting is dat over twee tot drie jaar de nieuwbouw, die anderhalve hectare gaat omspannen, kan worden opgeleverd.
Lees verder…
 

 
05-03-2013  

Bolk Transport heerst 3 dagen in Dublin

 

DUBLIN – Het Almelose transportbedrijf Bolk is sinds gisteren prominent aanwezig in de Ierse hoofdstad Dublin. Drie nachten lang trekken de truckers van Bolk dwars door de stad om 27 lagertanks te bezorgen bij de legendarische St. James's Gate Brewery, sinds 1759 het onderkomen van het wereldberoemde Ierse Guinness bier.
De lagertanks werden geproduceerd bij Holvrieka in Emmen en vandaaruit verzorgde Bolk Transport het complete vervoer en wordt ook zorg gedragen voor het lossen en opstellen van de 25 meter hoge lagertanks met een doorsnede van 6,5 meter. Het gewicht per lagertank is 30 ton.
Vanaf Emmen ging het over de weg naar Drachten en per binnenschip naar Rotterdam waar de diepladers werden overgezet op een coaster voor de vaart naar Dublin. Vanuit de haven van Dublin gaat het vervolgens vier keer in de nacht met de beladen trucks dwars door Dublin en worden in de weekenden de 27 lagertanks op hun plaats gezet.

Het is niet de eerste keer dat Bolk Transport lagertanks aflevert bij Guinness, want 27 jaar geleden deed men dat ook al eens en dat was men daar niet vergeten. Bij Holvrieka werd er dus op aangedrongen dat het transport onder verantwoordelijkheid van Bolk zou plaatsvinden.
Bolk Transport voert vaker dit soort transporten uit. Zo werd vorig jaar een moeilijk transport uitgevoerd naar de Alfa Brouwerij in het Limburgse Schinnen.

< Bolk Transport heeft eigen Europees erkende verkeersbegeleidingsteams om de veiligheid te garanderen.
Technici begeleiden het transport om verkeersknelpunten als straatverlichtingsmasten e.d. tijdelijk weg te halen. Bolk zette 27 diepladers, 6 trucks en 2 begeleidingsteamsvoertuigen in en huurde ook nog 2 Ierse truckers in om diepladers te trekken.

Op de onderste foto links trekt een Ierse collega een dieplader van Bolk langs het Ierse Four Court House aan de Inn's Quay langs de rivier de Liffey, die dwars door Dublin stroomt en een open verbinding heeft met zee. Dublin's oudste pub The Brazen Head uit 1198 ligt er vlak tegenover aan de andere kant van de Liffey. De pub is beroemd vanwege de live Irish music sessions en de vele awards voor de uitstekende keuken.

Het beroemde uitgaansgebied Temple Bar is daar niet ver vanaf.
 

Fotoreportage (12 foto's)...

 
06-03-2013  

Koopmans/van Eesteren bouwen nieuwe stadhuis

 

ALMELO - Koopmans Bouw te Enschede, Apeldoorn, Deventer en Harbrinkhoek (Groothuis Wonen) en J.P. van Eesteren B.V. met vestigingen in Barendrecht, Amsterdam en Bunnik vormen de bouwcombinatie die het goedkoopst hebben ingeschreven voor de bouw van een nieuw stadhuis aan de Haven ZZ. Beide bouwconcerns behoren tot de samenwerkende TBI Groep. Van Eesteren is bijvoorbeeld ook betrokken bij de bouw van het nieuwe bestuurscentrum van Rabobank in Utrecht, de nieuwbouw voor Europol in Den Haag, de woon/werktoren Red Apple in Rotterdam en de restauratie van het hoofdgebouw van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Het bedrag waarvoor is ingeschreven maakt het Almelose college van B&W nog niet bekend, omdat voorbehoud is gemaakt t.a.v. de definitieve wijziging van het bestemmingsplan en het groene licht door de gemeenteraad. Wel zou het bedrag rond de 10 procent lager uitvallen dan door de gemeente is begroot.
Tot de afvallers behoren in respectievelijke volgorde: de combinatie Dura Vermeer Bouw Hengelo BV en Goossen Te Pas Bouw BV, BAM Utiliteitsbouw BV, Züblin Nederland BV en de combinatie Hegeman Plus BV - Besix.

Dinsdagavond werd in beslotenheid vergaderd, maar voor zover nu bekend, is de naam van de bouwcombinatie daar niet gevallen.

Het ontwerp van het nieuwe stadhuis is van de uit Almelo afkomstige architect Vincent van der Meulen, associate partner bij Kraaijvanger Rotterdam. Van der Meulen werd in 2012 nog door Europe 40 under 40 verkozen tot één van de belangrijkste opkomende architecten van Europa. Het laureaat wordt jaarlijks toegekend door het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies en The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design aan de 40 meest veelbelovende Europese ontwerpers. De jury van Europe 40 under 40 bestond uit een panel van vooraanstaande architecten, ontwikkelaars, journalisten, docenten en critici.

Kijk hier voor meer foto's nieuwe stadhuis Almelo

Lees ook:
'Petitie tegen stadhuis verdwijnt in de lade'

 
06-03-2013  

Busbrand in remise Syntus/Connexxion

 

ALMELO – Rond 22.00 uur woensdagavond werd de brandweer gealarmeerd voor een in brand staande bus in de remise van Syntys/Connexxion aan het Noordbroek in Almelo.
Hoewel de brandweer snel ter plaatse was kon de brandweer niet voorkomen dat de bus van Syntus volledig uitbrandde. Wel werd voorkomen dat de hele remise in de hens ging.

Klik hier voor de fotoreportage van Patrick Weegink.

 

 
07-03-2013  

Subsidiestop eindigt in sluiting Erve Noordik


Rond 1800 werd Erve Noordik al omschreven. De laatste jaren is Erve Noordik ook het onderkomen van de Jazzclub Almelo. In de jaren '60/'70 van de vorige eeuw werd het een jongerencentrum met een legendarische naam in de regio vanwege de vele concerten en de 'wietscene' die destijds ontstond.
 

ALMELO – Het bestuur van wijkcentrum Erve Noordik zit met de handen in het haar. Als de gemeente niet terugkomt op het besluit om de subsidie te beëindigen, dreigt sluiting per 1 januari 2014. Dit jaar krijgt het wijkcentrum in de Haghoek nog een overgangssubsidie voor een periode van een half jaar, maar daarna gaat de gemeentelijke knip dicht.
Het bestuur staat dus voor de keuze de activiteiten te verleggen naar bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde wijkcentra De Schelf of ’t Dok of te stoppen en de sleutel van Erve Noordik aan de gemeente terug te geven. In dat laatste geval is verkoop van het sinds de jaren ’60 als wijkcentrum in gebruik zijnde Erve Noordik niet ondenkbaar.

 
07-03-2013  

Meet & Greet Vriendenloterij bij Heracles

 

ALMELO – De winnaars van de Meet & Greet van de Vriendenloterij waren woensdag te gast bij Heracles Almelo. De winnaars bekeken de kracht- en veldtraining van de spelers, kregen een rondleiding door het Polman Stadion en schoten punten bij elkaar in het opblaasdoel. Het hoogtepunt was de gezamenlijke lunch en de groepsfoto aan het eind van de Meet & Greet.
Chris was met 100 punten de winnaar van het puntenschieten en won een gesigneerd shirt. Chris: “Dat had ik totaal niet verwacht! Ik ben stom verbaasd! Ik kan eigenlijk helemaal niet voetballen. Maar het maakt het niet minder leuk om te winnen natuurlijk. Ik vond het een zeer geslaagde dag. Ik ben al enkele jaren een SeizoenClubkaarthouder en heb wel eens de Businessclub bezocht, maar had nog nooit achter de schermen gekeken. Dat vond ik erg interessant en leuk om mee te mogen maken.”

Onder de winnaars ook een echtpaar dat fervent Feijenoord-aanhanger is. Zij kozen voor de ‘Meet & Greet bij Heracles Almelo, omdat de club hen ook bijzonder aanspreekt en omdat het bovendien leuk is om ook bij een andere club eens achter de schermen te kijken.

Ook Henk Jans is één van de winnaars van de Vriendenloterij en hij genoot volop! Henk: “Ik was vaker naar een paar wedstrijden komen kijken van Heracles Almelo. Ik houd van de familiaire cultuur die de club uitstraalt. Toch zag ik er in het begin tegenop. Dat komt omdat bij mij een tijdje geleden leukemie is geconstateerd. Hierdoor kost het voor mij alleen al een hoop energie om hier naartoe te rijden. Ondanks mijn ziekte wil ik nog zoveel mogelijk uit mijn leven halen en van elke dag genieten. Vanaf het begin vond ik het één groot feest. Vooral de rondleiding door het stadion was interessant om te zien. Tijdens de lunch hadden we de mogelijkheid om met de spelers te praten. Het is mooi om te zien dat ook écht tijd voor je nemen. Op het eind zie je dan enkele spelers op het veld liggen en praten met een klein kindje. Ik vind zoiets erg mooi om te zien. Het gaat er zo gemoedelijk aan toe. Uit zo’n dag put ik heel veel energie! Ik heb genoten.”

Fotoreportage (15 foto's)...

 
07-03-2013  

Samenwerken in Twente levert geld op

 

ALMELO – Volgens burgemeester Mervyn Stegers van Tubbergen levert samenwerken in Twente miljoenen euro’s besparing op. Als voorbeeld noemde hij de samenwerking met Almelo betreffende sociale zaken en de personeelsuitwisseling met Dinkelland. Volgens Stegers heeft dat de gemeente Tubbergen een besparing opgeleverd van 3,2 miljoen euro in 2012.
Het samenvoegen van alle Twentse gemeenten tot één gemeente noemde Stegers in het discussieprogramma Rumoer een brug te ver, omdat de bevolking dan de hakken in het zand zet. ‘Toch is men wel Twent als het gaat om bijvoorbeeld Heracles en FC Twente’, zei Stegers die zelf voorzitter is van de Mixed Hockey Club Almelo en dus als privépersoon wel over de gemeentegrens kijkt.

De Almelose burgemeester Jon Hermans ziet daarentegen geen probleem om te komen tot één Twentse gemeente. Zij reageerde vorig jaar in positieve zin op de suggestie van de Enschedese burgemeester Peter Den Oudsten. De gemeente Almelo werkt al op meerdere gebieden samen binnen de Netwerksteden Almelo, Borne, Hengelo, Enschede en Oldenzaal en neemt ook deel aan het gevormde belastingkantoor Twentse gemeenten waarin een aantal Twentse gemeenten samenwerken.

Hermans was in Rumoer te gast om aan te kondigen dat zij graag in gesprek gaat met ontevreden burgers. Haar stuit vooral de negatieve reacties van mensen op internetfora tegen de borst, zoals onlangs toen een ambtenaar gewond raakte omdat een verwarde man in het stadhuis de willekeurig uitgekozen ambtenaar met een hamer bewerkte.

Publicist Nirvi Mes (o.a. De Roskam) twitterde dat dit een moedig besluit is maar merkte tevens op dat ze het dan in de komende tijd erg druk zal krijgen.

Rumoer wordt in zijn geheel herhaald uitgezonden op zondag om 17.00 uur op AAFM.


Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (17 foto's)...

 
07-03-2013  

Sv DRC´12 huldigt jubilaris Hans Bunskoek


Hans Bunskoek werd gehuldigd voor 50-jarig lidmaatschap
 

ALMELO – Tijdens de bijzondere algemene ledenvergadering van fusieclub Sv DRC 2012 (Sv Rietvogels en DVO’71) werd jubilaris Hans Bunskoek in de bloemen gezet door voorzitter Henriëtte van Limbeek voor zijn 50-jarig lidmaatschap van voorheen Sv Rietvogels. In die jaren was hij o.a. actief als jeugdbestuurder, bestuurslid commerciële zaken en als elftalleider van destijds de hoofdmacht van Sv Rietvogels.

Ook werden de heren Jan Egberink en Harry Kamphuis tot bestuurslid benoemd. Egberink neemt de functie van secretaris op zich en Kamphuis neemt het penningmeesterschap over van collega-bestuurder Katrien Hospers die vanaf nu de leiding op zich neemt van het kantinebeheer. Hospers meldde dat de financiële administratie op orde kon worden overgedragen. Wel werd eerder al aangekondigd dat t.a.v. de contributie-inning een strikt beleid zal worden gevoerd. Bestuurslid Sabine Bosscha neemt naast de jeugdzaken ook de taken op zich van wedstrijdsecretaris.

De aftredende bestuursleden Murat Yalci en Hans Neurink werden door voorzitter Henriëtte van Limbeek in de bloemen gezet en dank toegezwaaid voor hun inzet in vooral de fusieperiode.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
08-03-2013  

Enrichment Technology krimpt 200 banen

 

GRONAU (D) - Enrichment Technology Company Ltd. (ETC) met o.a. vestigingen in Almelo, Gronau en Jülich (D) en Capenhurst (GB), producent van ultracentrifuges voor de verrijking van uranium, bouwt in de komende jaren wereldwijd enige honderden arbeidsplaatsen af.
De reorganisatie is een gevolg van de kernramp van Fukusjima (Japan) waardoor wereldwijd de ontwikkeling van kerncentrales wordt vertraagd en landen als Duitsland en Japan zelfs geheel uit kernenergie willen stappen.
ETC produceert vooral voor uraniumverrijker (en moederbedrijf) URENCO dat met een afnemende vraag voor kernbrandstof te maken heeft. In oktober 2012 kondigde ETC al een krimp van zeker 100 banen aan in de vestiging Jülich bij Aken en nu de afbouw van zeker meer dan 100 banen in de locatie Gronau. Het gaat vooral om werknemers in de verspanende sector waarbij ETC Gronau zich inzet in het vinden van emplooi elders voor de werknemers die hun baan kwijtraken.
ETC heeft nu wereldwijd 2000 werknemers. 

 
08-03-2013  

Sybil Heijnen krijgt grote kunstopdracht New York

 

ALMELO – De Almelose kunstenares Sybil Heijen is iemand die wereldwijd de aandacht trekt. Vooral in Japan is de kunstenares gevraagd, maar nu heeft ze een bijzondere opdracht binnengehaald. In New York moet zij op Times Square op de langste dag van het jaar maar liefst 6000 m2 kunstgras exposeren dat vervolgens 10 dagen blijft liggen. Times Square is het drukste punt van New York waar dagelijks 400.000 mensen passeren. Het project moet de werking van kunstgras in een stedelijke omgeving van steen, staal, beton en asfalt duiden.

Neem hier een kijkje op de website van Sybil Heijnen.
 

 
09-03-2013  

Metselaars Pius X College naar KNB wedstrijd

  ALMELO - Bradley Marijn, Jonathan Bos en Rowdy Keizer van het Pius X College locatie Van Renneslaan kunnen het stenen stapelen, specie draaien en prachtige muurtjes metselen wel dromen. Dat is niet verwonderlijk, want ze trainen dagelijks twee tot vier uur, om zéér goed voorbereid aan de start te kunnen verschijnen van de KNB metselwedstrijden. Die zijn dinsdag 12 en woensdag 13 maart bij de bouwopleiding SSB in Enschede.
Lees verder...

 
09-03-2013  

Aangifte tegen lek uit vergadering ‘stiekem´


Wie is het lek?
 

ALMELO – De burgemeester van Almelo, Jon Hermans-Vloedbeld gaat maandag aangifte doen wegens lekken uit een besloten vergadering van de gemeenteraad, dat meldt Tc Tubantia. In die vergadering ‘stiekem’ zou zijn gesproken om het gemeentelijk apparaat mogelijk onder te brengen in het leegkomende belastingkantoor tegenover het station.
Amper een dag later gunde het college van B&W de bouw van een nieuw stadhuis aan de bouwcombinatie Koopmans Bouw en J.P. van Eesteren B.V.
Hermans deelde haar voornemen tot aangifte volgens bronnen mee tijdens een raadsexcursie naar Heerlen en naar het stadion van Roda JC in Kerkrade. Doel van de excursie een 'vergelijk' tussen Almelose plannen de Parkstadplannen in het Limburgse.
Dinsdag wil de burgemeester weer ‘stiekem’ vergaderen met de gemeenteraad hoe het verder moet met het stadhuis.
Zou de raad zich ook afvragen hoe het verder moet met het college?

 
10-03-2013  

HvH-actie voor Lieke levert 4500 euro op

 

ALMELO – De actie van Hart voor Heracles ten bate van de aan neuroblastoom lijdende Lieke uit de Mariaparochie heeft zaterdagavond een bedrag opgeleverd van 4500 euro. De acties zijn nodig om Lieke met haar ouders en zusje naar Amerika te laten gaan zodat ze daar kan worden behandeld.
Aan de actie werkten meerdere Almelose artiesten belangeloos mee en ook werd een grote verloting gehouden waarbij de prijzen door diverse bedrijven ter beschikking werden gesteld.
Het totale tellertje voor de actie ‘Lieke wil Leven’ is inmiddels de 90.000 euro gepasseerd.

Fotoreportage: Coen Mulder

 

Fotoreportage (16 foto's)...

 
11-03-2013  

Eis 9 jaar en TBS in moord Nathalie Weinreder

 

ALMELO – Voor de rechtbank in Almelo hoorde verdachte Dennis V. een eis van 9 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging tegen zich eisen wegens doodslag op zijn ex- Nathalie Weinreder in december 2010.
De verdachte die tot nu in alle talen bleef zwijgen en ontkent, zou volgens het O.M. niet de intentie hebben gehad om te doden maar kwaad zijn geworden op zijn ex- vriendin en moeder van een dochter wegens een ondergane abortus van het kind waarvan hij de vader zou zijn.
Verdachte V. heeft geen alibi voor de avond van 10 december na 23.00 uur terwijl hij wel een sms-bericht had ontvangen van zijn ex- dat zij een film ging bekijken. In d woning werden wel sporen gevonden van verdachte maar niet een onomstotelijk bewijs dat niemand anders de dader kan zijn. Een week geleden beweerde het Rijssense recherchebureau PD dat V. mogelijk niet de dader is. Die visie deelt het O.M. niet getuige de eis. PD Recherche is opgericht door de rechercheurs Jan Paalman en Charl de Roy van Zuydewijn die hun collega’s en het O.M. in de zaak van de Enschedese vuurwerkramp beschuldigden van tunnelvisie, waardoor zij hun baan bij de politie verloren.
Donderdag a.s. gaat het proces verder en is de verdediging aan het woord. De verdediging probeerde een week geleden de rechters te wraken, omdat zij vooringenomen zouden zijn in deze zaak. Die wraking werd afgewezen.

Lees ook:
Rechtbank hoort deskundigen in Almelose moord
Verdachte moord Nathalie langer vast
Had Nathalie’s dood voorkomen kunnen worden
Dode vrouw in woning aangetroffen
 

 
11-03-2013  

Schoorsteenbrandje Willem de Clercqstraat

 

ALMELO – Maandagavond werd de brandweer gealarmeerd voor een schoorsteenbrandje aan de Willem de Clercqstraat. Met een hoogwerker en de tankautospijt maakten de brandweerlieden er een snel einde aan, waardoor ergere schade kon worden voorkomen.
Uiteraard werd ook de schoorsteenpijp en passant geveegd. Wat minder blokken er op en niet te hoog stoken is dus het devies evenals jaarlijks de schoorsteenpijp laten vegen.

Fotoreportage: Patrick Weegink

 
12-03-2013  

De Smaak van… nu ook in Indië-complex

 

ALMELO - Met een bijzonder feest in een bijzonder erfgoed namen Jeroen en Heidi Bos maandagavond een tweede locatie te Almelo in gebruik. Vijf jaar na de opening van hun cateringbedrijf annex kookstudio De Smaak van... Almelo aan de Doelenstraat ging in het industrieel erfgoed Indië aan de Sluiskade de tweede uitvalsbasis open.
Lees verder…

 
12-03-2013  

San Felipe in historische slag om Almelo

 

ALMELO – Het was het vlaggeschip van de Spaanse Armada, de Driemaster ‘San Felipe’ uit 1690 die in de zeeslag tussen Engeland en Spanje in 1705 een doorslaggevende rol vervulde waardoor de Engelsen hun vloot van 35 schepen ten onder zagen gaan tegen 11 Spaanse schepen. De ‘San Felipe’ had een slagkracht van 96 kanonnen aan boord en dat was de Engelse vloot van destijds toch te machtig. Toch ging ook de ‘San Felipe’ ten onder en met haar verdwenen tonnen aan goud naar de bodem van de zee.
Zo maar een historisch verhaal en dat past in de plannen van de organisatoren van het Historisch Festival van 19 t/m 21 april a.s. waar ook de Napoleontische slag om Almelo met de Franse bezetters van toen wordt nagespeeld.
Mede-organisator Martijn Makkinga kwam een replica van de ‘San Felipe’ op het spoor en laat de Driemaster naar Almelo komen als showelement. Het ‘ding’ op schaal meet 4 meter hoog en heeft een dwarsdoorsnede van 1,5 meter en weegt de nodige kilo’s, zodat er een speciaal transport aan te pas moet komen.
Maar er komt meer. Naast het tonen van oude ambachten komt er een winkeliersstraat van pagodetenten waarin de Roode Molen, Kuyper Haarmode, Riël Klumper Ruitersport, Yes Toys en More, Boekhandel Broekhuis en mogelijk nog anderen het e.e.a. zullen laten zien. De San Felipe-replica via Makkinga Interieurs lijkt daarbij de voornaamste trekker te zijn, maar dat kan in de komende weken natuurlijk nog overtroffen worden.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
12-03-2013  

Raad in spagaat over geheimhouding (upd)

 

ALMELO – Feitelijk is niemand in de Almelose gemeenteraad gelukkig met het dictaat van het college van B&W over de opgelegde geheimhoudingsplicht over de voortgang van de stadhuisperikelen. Wordt er nu wel een nieuw stadhuis gebouwd of kiest men voor andere oplossingen? Voor de Almelose burgerij blijft het schimmig.
Wel werd door een grote meerderheid afkeur uitgesproken over het lekken, want als het dan in beslotenheid besproken is dien dat ook zo te blijven. Burgemeester Jon Hermans deelde de raad in ieder geval mede dat zij aangifte heeft gedaan en met de rijksrecherche aan tafel heeft gezeten over het lekken. Deze gaat nu een stappenplan maken hoe het onderzoek naar het lekken wordt uitgevoerd. Daarbij zijn in ieder geval alle aanwezige raadsleden, collegeleden en betrokken beleidsambtenaren doelwit van het onderzoek inclusief de burgemeester zelf, zoals Hermans dat betoogde.
Raadslid Veenstra (CU) betreurde feitelijk dat niet eerst een raadsdebat heeft plaatsgevonden over het lekken voordat de burgemeester de daad bij het woord voerde. Hij had liever gezien dat door eerst een debat te voeren, wellicht de spijtoptand zich zelf had gemeld. ‘Misschien heeft iemand zijn mond voorbij gepraat onder druk van de journalist en misschien wel zonder dat hij/zij dat op dat moment in de gaten had’, zei Veenstra.
Voor raadslid Bert Hümmels (LA) is geheim vergaderen in ieder geval helemaal uit den boze en ook nu verliet hij de vergadering voordat weer in beslotenheid werd vergaderd.
De raadsleden Huub Isendoorn (D66) en Marieke van Doorn (ALA) stemden tegen het vergaderen in beslotenheid maar tekenden alsnog de geheimhoudingsverklaring die extra druk op de ketel moet zetten om te zwijgen richting de burgers. ‘Het is een dilemma. Als je het niet doet, kun je er niet eens in je eigen fractie over spreken’, aldus Van Doorn.

Raadslid Harry de Olde (PVA) had zich vooraf al afgemeld. In een schrijven aan het college van B&W liet hij weten geen prijs meer te stellen op uitnodigingen voor geheime vergaderingen en hij ook geen 'stukken' over dergelijke onderwerpen meer wil ontvangen.

<< In 2010 won Meyer en Van Schooten Architecten de uitgeschreven prijsvraag voor een nieuw stadhuis aan de markt. De gemeente kocht een deel van de Kloosterhofflat van woningstichting Beter Wonen om te slopen voor ruimte voor dit stadhuis. De koopsom is nooit betaald en jaarlijks wordt een flink bedrag aan renteverlies e.d. aan Beter Wonen betaald. Meyer en van Schooten Architecten moesten worden afgekocht.

De Fortezza-affaire heeft in de loop der jaren flink wat gekost. Een eerste ontwerp werd afgekeurd waarna de gemeente de grond terug kocht en zelf met een futuristisch ontwerp kwam. Projectontwikkelaar van der Looy kocht de grond opnieuw, ontwierp een aangepast goedkoper gebouw zonder parkeerkelder en nam er een hypotheek op van 25 miljoen euro maar betaalde de gemeente niet. De gemeente in de tang, omdat wel de overdracht notarieel op papier stond. De gemeente betaalde dik 2 miljoen om van Van der Lppy af te komen. Er wordt al meer dan een jaar geprocedeerd over dik 1 miljoen euro die van der Looy nog aan leges moet betalen.

Het boekhoudkundig verlies staat voor 12 miljoen euro ‘weggepoetst’ in de bouw van een nieuw stadhuis op die plek. Raadslid Veenstra en ook raadslid Stork becijferden het Fortezza-verlies op totaal 16 miljoen euro.

Het laatste ontwerp voor een nieuw stadhuis van oud- Almeloër Vincent van der Meulen van Kraaijvanger Architecten Rotterdam. De bouw van dit stadhuis werd gegund aan de BTI-bouwcombinatie Koopmans Bouw en J.P. van Eesteren B.V. Of het er van komt is nu weer onzeker. Zeker is wel dat zowel de architect moet worden betaald en dat als het niet doorgaat, ook de bouwcombinatie een flinke claim zal indienen.

Lees ook: 'Ringeloren'


Reactie van lezer:

College B&W gijzelt gemeenteraad van Almelo. Stad onbestuurbaar.
Mag ik [deels] niet meer weten, wat er over mijn woonplaats besproken en wat er voor beslist wordt?
Hier begrijp ik niets van! De vraag komt bij mij op: ben ik voor het Almelose bestuur nog mens, of slechts middel (voorwerp)?
Het lijkt er toch zeer op, dat de Almelose burger niet veel meer dan lucht is voor de Almelose politiek, enkelen die hierover vragen stelden, uitgezonderd.
Hoe ongelooflijk scheef zit de politiek, nationaal én lokaal.


Raad in spagaat over geheimhouding
Ik meende op de middelbare school geleerd te hebben dat een gemeenteraad de burgers van een gemeente vertegenwoordigt (en voor hun belangen opkomt).
Beste raadsleden, u reagéért al nooit (uitgezonderd enkele personen, nl. lokale partijen en sp) op mijn mails aan u en nu is dit de volgende stap? Wat zal de derde stap zijn???
Zo, Almelose burgers, right in your face! Wij waken over u; gaat rustig slapen, dan doen wij onze [gemeenteraads]dingetjes wel. Oogjes dicht, ....
Drie (of zullen we er maar gelijk tien van maken, want deze gang van zaken is absoluut "out of all values) stappen te ver! Is het een onbekend facet voor de Almelose politiek: helder, transparant communiceren? Allemaal (alle voorstanders en meelopers in dezen) op cursus en in therapie??? Doen; en liefst onmiddellijk. Of anders uw loopbaan bij de gemeente afsluiten? Mijn vertrouwen in u (uitgezonderd enkele raadsleden) stond al op zeer laag pitje, maar nu .... En ik vraag me af, ben ik hierin een van de weinigen? Hebt u daar ooit wel eens over nagedacht? Gezien uw aller doen-en-laten, trek ik voor mijzelf de conclusie van niet ...


Bert
, W'broek

 
13-03-2013  

Urban Interest vol in de aanval met City-stadion


Ook het rijksmonument 'Het Officiershuis' aan de Wierdensestraat is hier dor Urban Interest 'weggepoetst'.
 

ALMELO – De Haagse projectontwikkelaar gaat vol in de aanval met een ontwerp voor een nieuw voetbalstadion aan de markt in het centrum van Almelo. Het college van B&W werd dinsdag bijgepraat, zo gaf wethouder van Marle toe tijdens de raadsvergadering en de gemeente gaat onderzoeken of het kan. Wat dat kost kon van Marle op voorhand niet zeggen antwoordde hij op vragen van raadslid Jan Veenstra (CU), maar gekeken wordt of ook de ontsluiting en bereikbaarheid mogelijk is. Wethouder van Woudenbergh gaf aan dat het een plan van Urban Interest is en niet van de gemeente. Ook de bereikbaarheid en het parkeren moet passen en dat wordt nu door de gemeente bekeken of het überhaupt mogelijk is. Raadslid Stork (ALA) noemde het te zot voor woorden dat de gemeente daar geld aan besteed.

Volgens Urban Interest directeur Remco Klomp past het allemaal precies maar dan moet C&A, de Passage, ING, Rabobank, het officiershuis aan de Wierdensestraat en dergelijke wijken. Ook moet afscheid worden genomen van de gedachte dat het kanaal wordt verlengd richting de markt. Het stadion moet 15.000 toeschouwers kunnen herbergen en in de tribuneschil komen allemaal winkels waarbij het looppad tussen het speelveld en de tribunes openbaar is tijdens winkeltijden. Winkelend publiek kan dan ook de trainingen bekijken volgens de ideeën van Klomp, die hij toelichtte in Tc Tubantia.
Klomp heeft de belangen van Urban Interest te verdedigen als grote speler rondom de markt met eigendommen zoals o.a. het oude V&D gebouw, De Galerij en Scheer & Foppe. In een eerder stadium dreigde Klomp geen cent meer in de binnenstad te steken als de wildgroei van detailhandel in de periferie zoals Almelo Nouveau en een nieuw voetbalstadion aan de Weezebeeksingel doorgaan. Ook woningstichting Beter Wonen liet dergelijke geluiden horen. In de nieuwe plannen van Urban Interest past ook geen nieuw stadhuis op de locatie Fortezza. Daar moet volgens Klomp een parkeeraccommodatie van 2000 auto’s gerealiseerd worden en onder het stadion 800 parkeerplaatsen.

Het verzet van Urban Interest is breder dan een nieuw stadionplan in het stadshart. De ontwikkelaar maakte tevens een plan voor uitbreiding en vernieuwing van winkelcentrum De Gors in het Windmolenbroek. Vooral de uitbreiding is daarbij van belang, omdat de ontwikkelaar daarmee een claim legt op de extra meters van het teloor gegane plan van een nieuw winkelcentrum aan de Soeteman. Die 3000 m2 wil het college van B&W gebruiken als uitbreiding van detailhandel in een nieuw voetbalstadion aan de Weezebeeksingel. Urban Interest wil die meters aan De Gors benutten.
Of Klomp in zijn opzet slaagt?

Het lijkt in ieder geval zeker dat met de inzet van Urban Interest een nieuw voetbalstadion met meer detailhandel dan was overeengekomen aan de Weezebeeksingel de nodige bezwaren zal uitlokken.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
14-03-2013  

Royal TenCate op bezoek bij premier Rutte

 

DEN HAAG/ALMELO – Een van de veilingitems tijdens het gala van de stichting ‘Vrienden van Freek tegen A.L.S. op 1 februari jl. was een bezoek aan premier Mark Rutte in het Torentje en een rondleiding door de Trêveszaal, waar het kabinet normaliter vergadert.
Tijdens de veiling joeg veilingmeester Jan Smit het bedrag hoog op, want het item was zo gewild dat uiteindelijk twee bezoekjes aan de premier geregeld konden worden. Het gala werd een groot succes met een opbrengst van ruim 170.000 euro waarvan o.a. het onderzoek tegen progressieve spierziekte Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS) mede wordt bekostigd evenals speciale voorzieningen bij revalidatiecentrum ’t Roessing in Enschede. Eergisteren kreeg ook ‘paparazzo’Freek Buitenweg de beschikking over een aangepaste Renault Kangoo om zijn vervoer van en naar ’t Roessing te kunnen regelen.

CEO Ir. Loek de Vries van Koninklijke TenCate en drs. Frank Spaan, corporate director business development bij Koninklijke TenCate togen gisteren met ‘trucker’ Henk Bolk in zijn luxe Mercedes Viano naar Den Haag om premier Mark Rutte te bezoeken, waar uiteraard de economie gesprek van onderwerp was.
Het Almelose beursgenoteerde Koninklijke TenCate is een pregnante speler in de defensie-industrie met o.a. de productie van beschermende kleding en bijzondere lichtgewicht bepantsering van voertuigen. Daarnaast is de onderneming marktleider in kunstgrasvelden voor sportvelden.
Het bezoek aan de premier werd voorafgegaan door een lunch in perscentrum Nieuwspoort.

Het tweede bezoek aan de premier dat werd geveild tijdens het gala, zal transportondernemer Henk Bolk uitvoeren op 18 april a.s. met als passagier zorg-ondernemer Jan Torny.

Fotoreportage: Henk Bolk

Fotoreportage (8 foto's)...

 
14-03-2013  

Gymnasiumdag Pius X College

 

ALMELO – Pius X is een actieve school voor o.a. middelbaar vervolgonderwijs met diverse activiteiten zoals onlangs de Valentine-Party in het Theaterhotel en op donderdag 21 maart a.s. de Springparty in Poppodium Naxt aan de Kolthofsingel.
Gisteren hield men op de school in de Aalderinkshoek de Gymnasiumdag, die speciaal werd georganiseerd om meer aandacht voor gymnasiumonderwijs als vorm van talentontwikkeling op school te krijgen.
Dat dit prima lukt bij Pius X bleek onlangs toen een team van Pius X deelnam aan de landelijk eindstrijd voor gymnasia ‘Ken je klassieken’ in Leiden. In de voorronden had Pius X zich feitelijk geplaatst met twee teams, maar er kon slechts een team deelnemen. Dat team werd in de landelijke finale uiteindelijk verdienstelijk zevende.Foto: Coen Mulder

 
14-03-2013  

Stadsfonds Cultuurprijs voor Almelo Events


Stichting Almelo Events winnaar Stadsfonds Almelo Cultuurprijs 2012.
 

ALMELO – Of het winnen van de Stadsfonds Cultuurprijs de stichting Almelo Events kan helpen om het Straattheater Festival te redden is de vraag. De dreigende korting van de provinciale subsidie zet de organisatie van het Straattheater Festival in ieder geval flink voor het blok.
Het winnen van de Stadsfonds Cultuurprijs is dan ook niet meer dan een pleister op de wonde, maar wel een signaal richting de provincie Overijssel, die tal van evenementen in Overijssel de duimschroeven aandraait met de aangekondigde bezuinigingen.
De cheque van 500 euro werd donderdagavond overhandigd door oud- wethouder Bert Kuiper tijdens het discussieprogramma Rumoer in de Almelose bibliotheek. Kuiper stelde de prijs in bij zijn vertrek als wethouder voor een periode van vier jaar en Almelo Events is de derde winnaar. Eerdere winnaars waren Paco Plumtrek en A Jazz X-perience, zodat er nog één uitreiking volgt in 2014.
Almelo Events troefde dit jaar de medekandidaten Kunstkijker en het Street Kings Art Festival af.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (38 foto's)...

 
15-03-2013  

Portiekbrand in Gerard Doustraat snel geblust

 

ALMELO – Donderdagavond tegen het middernachtelijk uur kwam er een melding van een brand in een flatgebouw aan de Gerard Doustraat.
De politie was het eerst ter plaatse al snel gevolgd door twee tankautospuiten van de brandweer. Een bewoner had al een raam in het trappenhuis ingeslagen zodat de rook naar buiten kon.
De brandweer deed met zuurstofmaskers op de rest en slaagde er in om met één spuit de berg afval die in brand stond uit te ‘blazen’, waardoor de schade beperkt bleef en de brandweer al snel weer naar de kazerne kon.

Fotoreportage: Patrick Weegink
(klik hier)


< De rook ontsnapt in het trappenhuis door een ingeslagen ruit.
Op de onderste foto is de brandhaard te zien door de ruit in de deur.

 
15-03-2013  

Schuur uitgebrand aan de Nieuwstraat

 

ALMELO – Rond 19.00 uur werd vrijdagavond brandalarm geslagen voor een uitslaande schuurbrand aan de Nieuwstraat/Witvoetenstraat. De brand ging gepaard met lichte explosies van waarschijnlijk restanten verfblikken die een dikke rook veroorzaakten.
De brandweer bestreed het vuur van twee kanten en wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere schuren.
De Nieuwstraat en Witvoetenstraat waren beide tijdelijk afgesloten voor doorgaand verkeer. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Fotoreportage: Patrick Weegink
(klik hier)
 

 
15-03-2013  

Stem op Almelose Kroonappels

 

ALMELO - Ter gelegenheid van de aankomende inhuldiging van de Prins van Oranje en Prinses Máxima, organiseert het Oranje Fonds de zoektocht naar de Oranje Fonds Kroonappels. Duizenden organisaties die iets betekenen voor de samenleving, dragen hun activiteiten voor.
Dit weekend, 15, 16 en 17 maart, kunt u stemmen op alle ingediende initiatieven. Dat zijn er in Almelo een hele rij zoals o.a. het Scholenproject, Huttenland, Almelo Doet Mee, Fun Ie Fit, Jeugdzorg, Natuurhus, Avond4Daagse Aadorp, Lieke wil Leven, Vier het Leven, Almeloopers, G-voetbal ON en Doelgroep helpt doelgroep. Hier vindt u de Almelose projecten en wordt u doorverwezen naar de stempagina.
Op 18 april worden de winnaars bekend gemaakt. Voor de uiteindelijke winnaars is er € 50.000,- beschikbaar én een Appeltje van Oranje. De prijs wordt donderdag 16 mei uitgereikt op Paleis Noordeinde door (dan) koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

 
16-03-2013  

Het Almelose stadhuis is maandag te klein


Foto: gemeente Almelo
 

ALMELO – Het wordt maandagavond een drukke bedoening op en rond het stadhuis. De gemeenteraad voert om 20.30 uur de laatste voorbereidende gesprekken over de voortgang van de bouw van een nieuw voetbalstadion.
Er bestond al een akkoord tussen de gemeente en de plannenmakers, maar Heracles Almelo voorzitter Jan Smit wil de spelregels aanpassen en meer ruimte voor detailhandel zodat de club gratis van het stadion gebruik kan maken en de lasten worden gedragen door de zakelijke huurders.

Die verruiming van het aantal m2 detailhandel stuit op verzet van de middenstand en de projectontwikkelaars in de binnenstad, dus Smit heeft extra steun gemobiliseerd middels de oproep aan supporters om de club massaal te steunen vanaf 18.00 uur en de arriverende raadsleden dat te laten weten met positieve spandoeken zoals Heracles dat op de eigen website omschrijft. Staf en spelers willen de manifestatie ook bijwonen.
Of die verruiming wordt toegestaan, wordt uiteindelijk besloten in de raadsvergadering van 26 maart a.s.

Een dag na de manifestatie neemt Heracles Almelo enige afstand van het ‘gedoe’ en gaan staf en spelers naar De Bonte Wever in Assen, het hotel, sport- en ontspanningscentrum van het Noorden dat eigendom is van Heracles Almelo voorzitter Jan Smit.

In februari 2011 was er ook al een manifestatie in en rond het stadhuis. Klik
hier voor die reportage. Ook Sport Studio presentator Tom Egbers pleitte destijds voor een nieuw stadion.

 
16-03-2013  

Ook Almelo doet mee aan NL Doet


Wethouder Johan Andela zeult met de afgezaagde takken
 

ALMELO – Op meerdere locaties waren vandaag vrijwilligers in touw tijdens de grootste vrijwilligers dag van het jaar NL Doet. Op het Twents Hippisch Centrum Almelo aan de Bosrand waren vrijwilligers van het ROC en De Sumpel aan de slag bij het opschonen van de houtwallen rondom het 2 ha grote wedstrijdterrein voor dressuur en springen. Het terrein werd toonbaar gemaakt voor de eerste wedstrijden van het buitenseizoen, dat begint op 30 maart a.s. met springwedstrijden voor pony’s en paarden in de klassen B t/m ZZ. Hier assisteerden ook de wethouders Johan Andela en Gerrit van Woudenbergh en zij sleurden heel wat takken richting de versnipperaar. ‘Dat is nog best lastig met al die bramenstruiken’, verzuchtte Andela. De beide heren zullen dus wel met enige schrammen zijn thuisgekomen.
Op het Twents Hippisch Centrum vindt jaarlijks ook de Almelose Ruiterdagen plaats. Dit jaar van 14 t/m 23 juni en de inschrijving begint op 1 april a.s. De Almelose Ruiterdagen is een der grootste hippische evenementen in Europa waar jaarlijks meer dan 2000 paarden en pony’s aan de start staan tijdens spring- en dressuurwedstrijden. Op 13 en 14 april a.s. is bovendien ook de nationale dressuurtop weer aan de Bosrand voor de internationale dressuurproeven. Het betreft dan tevens selectiewedstrijden voor het NK.

Andela en van Woudenbergh waren niet de enige collegeleden die vandaag actief waren. Zo toog burgemeester Jon Hermans naar het gebouw De Trekpleister van de lokale EHBO afdeling om de kwast ter hand te nemen bij het schilderen van het buitenwerk van het gebouw aan de Veldkamspweg.
Wethouder Anja Timmer assisteerde de scholieren van Csg Het Noordik aan de Catherine van Renneslaan bij het opschonen van het terrein.
Ook werd er door tal van vrijwilligers rondom wijkcentrum 't Dok en in het steegje bij het Wevershuisje heel wat arbeid verzet.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (33 foto's)...

 
16-03-2013  

Politie Almelo pakt 5 verdachten op na babbeltruc


In scene gezette foto
  ALMELO – De politie heeft in Almelo vrijdag vijf verdachten aangehouden na een babbeltruc. Vrijdagavond rond 21.30 uur werd een oudere bewoonster van een woning aan de Merelstraat het slachtoffer van een babbeltruc. Er belden bij haar twee vrouwen aan en vertelden dat ze van de thuiszorg waren, waarbij zij zich naar binnen wisten te praten. De politie acht het mogelijk dat aansluitend ook anderen zich toegang hebben verschaft om de woning te doorzoeken. In ieder geval miste de bejaarde na het vertrek van de ‘thuiszorgdames´ haar geld en ook sieraden. Daarop belde zij de politie die kort daarna vijf aan de omschrijving beantwoorde verdachten aanhield.
Het gaat hier om twee vrouwen uit Enschede en drie vrouwen zonder vaste woon- of verblijfplaats. De leeftijden van de verdachten variëren van 20 tot 52 jaar. Zij zijn overgebracht naar het arrestantencentrum in Borne, waar zij zijn ingesloten.
De politie in Almelo verzoekt mensen die mogelijk meer informatie hebben over dit soort babbeltrucs in de gemeente en/of regio zich te melden via politie Almelo 0900-8844. Ook als zij te maken hebben gehad met soortgelijke pogingen.
Van de sieraden die de bejaarde vrouw miste, is een deel teruggevonden. Het kan zijn dat de verdachten onderweg sieraden hebben overgedragen aan handlangers of hebben weggegooid toen de politie hen op de korrel kreeg. Vindt u sieraden, meldt dat dan eveneens via voornoemd telefoonnummer.
Lees verder...

 
16-03-2013  

Stedelijke meidendag in wijkcentrum De Schelf

 

ALMELO – In wijkcentrum De Schelf werd zaterdag de stedelijke meidendag georganiseerd. Liefst 219 deelneemsters tussen 10 en 15 jaar hebben zich de hele dag vermaakt met lekker chillen en deelnemen aan workshops zoals de beautyfarm, theater, zumba, streetdance, hiphop en het maken van sieraden of vogelhuisjes en nog veel meer. De deelneemster konden à raison van 6 euro aan maximaal vijf workshops deelnemen, zo had de organisatie Scoop Welzijn bedacht.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (34 foto's)...

 
17-03-2013  

Prima actie van Voedselbank Almelo bij PlusMarkt

 

ALMELO - De Voedselbank Almelo krijgt steeds meer te maken met verzoeken van gezinnen die in nood geraken. Vooral het langdurig zonder werk komen te zitten, doet zich langzamerhand voelen, waardoor gezinnen in nood geraken.
Met 20 vrijwilligers ging de Voedselbank Almelo daarom op zaterdag 16 maart bij de PLUSmarkten in Almelo posten zodat het winkelend publiek kon doneren met producten in natura die de Voedselbank Almelo dan weer verpakt in pakketten. Onder de 20 vrijwilligers een achttal scholieren in het kader van een maatschappelijke stage.
In totaal werden zaterdag bij de Almelose Plus Markten zo'n 150 kratten vol met etenswaren geschonken en daar zijn de initoiefnemers van de Voedselbank geweldig blij mee. De PlusMarkten schonken bovendien nog eens 150 rollen beschuit.

In elke Almelose PLUSmarkt staat ook deze week nog een informatiestandje met flyers van de Voedselbank. Op de flyers een lijstje van houdbare producten die de Voedselbank graag ziet als aanvulling op de pakketten.
De informatiestandjes blijven nog de hele week staan zodat ook nu nog gedoneerd kan worden.

Voedselbank Almelo is momenteel niet in staat om aan de vraag te voldoen en is deels afhankelijk geworden van de Voedselbank Deventer, van waaruit men twee keer per week aanvullende waren kan afhalen. Dat is meestal te eenzijdig zodat Voedselbank Almelo actie voert bij de PLUSmarkten om de te verdelen goederen te completeren.

Een eerdere dagactie bij de Albert Heijn aan de Rosa Luxemburgstraat was eveneens een succes en bracht 52 kratten met gevraagde producten op en AH lege schappen.
Over enkel maanden kan de Voedselbank ook weer producten uit de eigen moestuin toevoegen, maar dat is met deze winterse temperaturen nu nog niet mogelijk.

 
17-03-2013  

Keene wint 17e Willem Wilmink dichtwedstrijd

 

ALMELO – Het was zondagmiddag een feestelijke prijsuitreiking van de 17e Willem Wilmink dichtwedstrijd. De Edese dichter Arjan Keene had volgens de zeskoppige jury, met o.a. gastdichter Ted van Lieshout, het beste gedicht onder de titel ‘Seizoensdrift’. Keene werd gekozen uit ruim 280 gedichten uit heel Nederland en België met de basiswoorden “het mist in mij”.
Gerrit Rensink uit Borne wist beslag te leggen op de tweede plek met ‘Het mist in mij’ en de Hengelose Jet Kole-Vlutters werd derde met het gedicht ‘Uit het leven gegrepen’.
De feestelijke middag ging gepaard met een optreden van gastdichter en jurylid Ted van Lieshout en de muziekgroep Quasimodo waar wijlen Willem Wilmink aan de basis stond.

Tot zijn spijt moest juryvoorzitter Hans Bloebaum de in grote getale opgekomen belangstellenden mededelen dat de winnaar helaas door griep geveld te bed lag en zijn prijs dus thuis krijgt.

Fotoreportage: Jan Bril

Het winnende gedicht van Edenaar Arjan Keene:

Seizoensdrift

Sinds kort is het november in mijn hoofd.
Synapsen knappen op de schaal van Richter,
mijn linker cortex is een droeve dichter,
het smaakgebied hangt vol met rottend ooft.

Het is een bende, alsof ik ben beroofd.
En niets is wat het lijkt. Ik was veel lichter,
maar met de dag wordt ieder vers ontwrichter.
Mijn zomer is door nevels uitgedoofd.

Het mist in mij. Ik kan mijn vorm niet vinden.
Mijn libido heeft zelfs een zwaar gemoed,
verlangt naar toen ik jou nog echt beminde.

Het zal de leeftijd zijn. Gaat dit voorbij
en ligt het enkel aan het jaargetij?
Het mist. In mei komt alles vast weer goed.


De 10 winnende gedichten Willem Wilmink Prijs 2013

Fotoreportage (25 foto's)...

 
17-03-2013  

Urenco mag in de verkoop volgens Sunday Times


Prins Willem-Alexander opende de laatste uitbreiding in juni vorig jaar.
 

ALMELO – Urenco mag in de verkoop. Volgens de Sunday Times verzet de Nederlandse regering zich niet langer tegen de verkoop van kernbrandstofproducent Urenco. Het consortium met vestigingen in Capenhurst (GB), Gronau en Jülich (D) en de grootste vestiging in Almelo, is eigendom van staatsaandeelhouders Engeland en Nederland en de Duitse energiereuzen E-On en RWE.
Zowel de Britse regering als de Duitse mede-eigenaren willen al langer het bedrijf in de etalage zetten. De Duitsers omdat men uit kernenergie stapt en geld nodig heeft om in andere energievormen te stappen en de Britse regering ziet geen kerntaak in het bedrijf.
De Nederlandse regering heeft zich altijd verzet tegen de verkoop vanwege het risico dat de kennis van het bedrijf in verkeerde handen komt. De Sunday Times baseert zich op bronnen dicht bij het overleg tussen de huidige eigenaren van Urenco.
Urenco is wereldleider op het gebied uraniumverrijking en is naar schatting een bedrag tussen de 6 en 10 miljard euro waard. Een derde daarvan komt bij verkoop de staat ten goede. Volgens de bronnen zou Nederland wel vasthouden aan strenge veiligheidsvoorwaarden en vetorecht bij export. Kandidaat-kopers zijn mogelijk het Japanse concern Toshiba en het Franse Areva, dat al partner is in dochtermaatschappijen van Urenco.

Lees ook:
Toshiba overweegt bod op Urenco
Prins Willem-Alexander opent uitbreiding Urenco


< Foto: Coen Mulder
 

 
18-03-2013  

Petitie tegen schrappen subsidie wijkkranten

 

ALMELO – De gemeente staat opnieuw voor grote bezuinigingsoperaties. Ook de sport en dan vooral de buitensport dreigt opnieuw het kind van de rekening te worden. Maar ook op allerlei andere gebieden draait de gemeente de geldkraan steeds verder dicht. Vorig jaar werd bijvoorbeeld besloten om per 2014 de geldkraan dicht te draaien voor de wijkkranten. Het alternatief ziet het college van B&W in informatievoorziening via wijkwebsites.
De redacties van de wijkkranten betreuren dat ten zeerste en zijn nu onder initiatief van Jorien Geerdink (wijkkrant De Schelf) een petitie gestart om dat besluit terug te draaien.
Of het allemaal helpt? Marcel Ensink nam het initiatief voor een petitie (De petitie is nog actief) tegen de bouw van een nieuw stadhuis met een financiële last van 58 miljoen euro. De bijna 2.000 ondersteuningsverklaringen bleken bij het college van B&W vorige weekgeen enkele indruk te maken gelet op het besluit toch te willen bouwen.

Dit zegt de initiatiefneemster van de petitie tegen het schrappen van subsidie voor de wijkkranten over haar initiatief:

In 2012 heeft de gemeente Almelo besloten om in 2014 de subsidie voor wijkkranten binnen de gemeente Almelo te schrappen. Wij als redactieleden van de wijkkranten in Almelo zijn van mening dat de raad geen weloverwogen beslissing heeft genomen en dat er nog eens opnieuw gekeken moet worden of deze “bezuiniging” bijdraagt aan de leefbaarheid, communicatie, informatie … e.d. in de wijken.
Om dit punt opnieuw op de agenda te krijgen van de gemeenteraad, zijn wij gezamenlijk een petitie gestart. We hebben minimaal 500 handtekeningen nodig.

Nog niet moedeloos? Dan kunt u kunt hier tekenen voor behoud van de wijkkranten.

 
18-03-2013  

Station Almelo NS op rijksmonumentenlijst

 

ALMELO – Minister Jet Bussemaker heeft 8 Overijsselse gebouwen op de rijksmonumentenlijst geplaatst, waaronder het NS Station Almelo van architect Koen van der Gaast. Het gebouw stamt uit de na-oorlogse tweede opbouwperiode van 1959-1965 en kwam in 1962 gereed. Het is het derde stationsgebouw op die plek. 

Het eerste stationsgebouw aan de lijn Salzbergen (D) – Almelo werd in vakwerksysteem gebouwd met een hoog middendeel en twee lage vleugels met prachtig agode achtig uitbouwtje met toiletten. Het was slechts van 1865 tot 1882 in gebruik.

Het tweede stationsgebouw deed denken aan het station van Delft met een oog middendeel met rechts een torentje en twee niet-identieke vleugels. Dat gebouw was van 1882 tot 1962 in gebruik.

Het enige dat nog aan vroegere tijden doet denken zijn de langwerpige perrongebouwen op het midden-perron onder één kap. Ze bevatten in vroegere tijden verschillende dienstruimten als ook restauratieruimten volgens de eerste en tweede klasse.
Het hoofdgebouw van nu, dat sinds 1962 in gebruik is en nu voorgedragen voor de rijksmonumentenlijst, is gebouwd in beton en is onderkelderd met een schuilkelder en dat weten maar weinig Almeloërs. In de fietsenkelder zijn daarvan nog stalen luiken zichtbaar.

Het totale lijstje omvat in Overijssel 8 gebouwen en in Nederland totaal 89. Het is aan de Culturele Raad om te beoordelen welke gebouwen daadwerkelijk de monumentenstatus krijgen.

Voorgestelde Overijsselse monumenten:
NS Station in Almelo
Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart
Patiostudentenwoningen Technische Hogeschool Twente in Enschede
Purfina-tankstation in Enschede
Raadhuis in Hengelo
Europatunnel in Hengelo
Sint-Raphaëlkerk in Hengelo
Kantoor Schrale's Beton in Zwolle

De Landelijke lijst ( klik hier)

Koen van der Gaast bouwde meerdere stations zoals ook in Tilburg, dat nu eveneens wordt voorgedragen als rijksmonument.


 
18-03-2013  

Voorstel detailhandel van college rammelt


Een citaat uit de intentieverklaring van bouwconsortium ‘Build to Win´. Het concern vraagt in feite ‘carte blanche´ qua invulling van het stadion en wil ook de herhuisvesting van Oranje Nassau, La Première, Sv Almelo Ckv Achilles bouwen.

Citaat:
Onze bereidheid om de bieding gestand te doen is uiteraard onder de voorwaarde dat de bestemmingen daadwerkelijk toegestaan worden in de hoeveelheden (of meer) van hetgeen nu is geschetst. Een extra aandachtpunt daarbij is de mogelijkheid om leisure-bestemmingen te kunnen realiseren. Voor B2W is het essentieel, dat indien zich ongewenste leegstand voordoet, wij op deze manier een alternatieve invulling kunnen realiseren. Voorbeelden van leisure gerelateerde functies kunnen zijn: een bowlingcentrum, minigolf of lasergaming.

Daarnaast is de gestanddoening afhankelijk van de mogelijkheid bouwkundige en financiële synergie te verkrijgen uit het gelijktijdig met de realisatie van het stadion mogen uitvoeren van de herhuisvesting van de amateurverenigingen tegen een vergoeding die overeenkomt met de grondwaarde van de 73.000 m2 van het Weezebeekcomplex.
 

ALMELO – Enkele honderden Heracles-supporters verzamelden zich maandagavond voor het stadhuis om de eis van meer detailhandel in een nieuw stadion kracht bij te zetten, maar velen wachtten het begin van het voorbereidende raadsdebat niet af en vertrokken naar het Polman Stadion om te genieten van een 5-0 overwinning van de Heracles-beloften tegen de beloften van NAC.
Tot nu zijn door deskundigen tijdens alle voorheen gehouden informatiebijeenkomsten geen positieve geluiden uitgesproken over meer detailhandel in de periferie. Ook het rapport van onderzoeker Droogh Trommelen en Partners (DTNP) zet grote vraagtekens over detailhandelsplannen zoals Almelo Nouveau en het nieuw te bouwen stadion van Heracles Almelo.
Alleen de plannenmakers van Almelo Nouveau en de stadionbouwers laten positieve geluiden horen. Zo schermt Heracles Almelo met de intentieverklaringen van bouwcombinatie ‘Build to win’ (en nog geheime potentiële huurders) en Almelo Nouveau met een Factory Outlet van 8.000 m2.
Dat laatste wordt na gisteravond onmogelijk. Ook DTNP is daarover uiterst negatief en het college van B&W neemt dat over. Dat is niet het geval met het advies van DTNP over de plannen voor een nieuw stadion. Het eerdere akkoord werd ‘opgeblazen’ door de wens om het aantal m2 detailhandel van 11.750 m2 te vergroten naar 19.500 m2.
DTNP deed op verzoek van het college een onafhankelijk onderzoek en de uitkomst is desastreus voor de plannenmakers. “Almelo moet kiezen voor minder m2 in plaats van meer m2”, hield onderzoeker Dirk Jan Droogh de gemeenteraad voor. “Legt u prioriteit bij de binnenstad, zoals in al uw plannen staat, of toch ook voor meer ruimte in het stadion”, zei Droogh keihard.
De onderzoeker wees tevens op de rammelende juridische onderbouwing en voorspelde veel bezwaren die alles flink kunnen vertragen. “Ruimtelijke ordening moet op basis van waar mag detailhandel wel en waar mag het niet. De Europese richtlijn is in deze duidelijk. U mag niet doseren op basis van goederen. Dergelijke keuzes zijn juridisch bijna niet te onderbouwen leert jurisprudentie in deze”, stelde Droogh.
Ook zette hij vraagtekens bij de economische haalbaarheid van al die plannen. “De rentabiliteit voor ondernemers wordt gezien de marktverandering moeilijk, ook in het stadion. Almelo heeft 25 procent leegstand. Het landelijk gemiddelde is 10 procent. U moet naar minder meters, juist ook omdat de verkoop via internet blijft stijgen”, hield hij de raad voor.

De VVD wil de verruiming voor het stadion ondanks alle negatieve adviezen wel doorzetten. D66-fractievoorzitter Fred Gerritsen en raadslid Ugur Cete eveneens. Het CDA, ALA en Christen Unie zetten grote vraagtekens. De PvdA wil eerst de detailhandelsstructuurvisie in juni afronden net zoals wethouder Mieke Kuik-Verweg. De oud-voorzitter van supportersvereniging Hart voor Heracles neemt in het college een minderheidsstandpunt in en wil de koninklijke weg bewandelen omdat de detailhandelsstructuurvisie de wettelijke basis vormt.
“Knap waardeloos wat ik hier hoorde en slecht voor mijn gezondheid. Die onderzoeker heeft helemaal niet met ons gesproken. Ik hoop dat het ‘gezonde verstand’ in de raad zegeviert anders kan Heracles zich beter richten op de Topklasse”, reageerde een woedende voorzitter Smit van Heracles Almelo.

Fotoreportage: Coen Mulder en Jan Bril

Lees ook publicaties op andere nieuwssites:
'Winkels in nieuw stadion Heracles Almelo niet haalbaar'
Opportunisme krijgt overhand in wensen voor nieuw stadion Heracles

'Supporters verlangen steun voor stadion'
 
Klik hier voor het DTNP onderzoeksrapport

Fotoreportage (54 foto's)...

 
19-03-2013  

Automobilist uit Almelo overleden bij ongeluk

 

ALMELO – Bij een botsing vanmorgen tegen 09.00 uur tussen een personenwagen en een melktransport aan de Slagenweg in Almelo is de bestuurder van de personenwagen om het leven gekomen. Door de botsing geraakte de personenwagen in de naastgelegen sloot, waar de brandweer hem uit het wrak moest halen. De automobilist overleed ter plaatse.De dienst VOA van de politie onderzoekt het ongeval.

Fotoreportage: Jan Bril

 

Fotoreportage (10 foto's)...

 
19-03-2013  

Eis taakstraf voor verduisteren caravans

 

ALMELO – Tegen de voormalige eigenaar van Braakink Caravans in Almelo is dinsdagmiddag bij de rechtbank in Almelo een taakstraf geëist van 120 uur wegens verduistering van caravans. Ook vindt het Openbaar Ministerie dat hij de gedupeerden, een kleine 50 mensen, moet terugbetalen. In totaal gaat het om zo’n 250 duizend euro.

Roy B. (44) had van 2008 tot eind 2010 caravans van particulieren in consignatie genomen om ze voor hen te verkopen, maar de eigenaren vervolgens nooit betaald. Van oplichting in strikte zin was volgens officer van justitie Achille Damen echter geen sprake, want B. zou er niet op uit zijn geweest zichzelf te verrijken, maar alleen om zijn bedrijf staande te houden.

Vanaf 2008 was het bedrijf, dat B. aanvankelijk vanaf 2005 samen met zijn broer en vrouw runde, in de problemen geraakt doordat de verkopen terugliepen. Vervolgens had hij het ene gat met het andere proberen te dichten. Via onder meer marktplaats benaderde hij mensen die hun caravan te koop hadden staan, sloot een contract met een richtprijs af en kreeg de caravans onder zijn hoede.

‘Schuldeisers die het hardst schreeuwden’ kregen als eerste betaald, zo verklaarde hij bij de rechtbank. Ook had hij een fulltime baan naast zijn caravanhandel genomen om extra inkomsten te krijgen. Ondertussen namen de schulden echter alleen maar toe.
Eind 2010 dienden enkele gedupeerden aangifte, waarna de zaak aan het rollen kwam. B. had ondertussen via de gemeente Almelo een schuldhulpverleningsbureau in de arm genomen, maar toen deze brieven verstuurde aan de schuldeisers werd het bedrijf failliet verklaard. De schulden van B. waren inmiddels opgelopen tot bijna een half miljoen, inclusief huurschulden en schulden aan leveranciers.

B. was volgens de officier een ‘naiëve ondernemer’, die er willens en wetens in bleef geloven dat het ooit goed zou komen. Een gevangenisstraf achtte het OM mede niet op zijn plaats omdat B. dan helemaal niet meer in staat zou zijn iets terug te betalen. Op de zitting verklaarde B. ten overstaan van de vele aanwezige gedupeerden spijt te hebben dat het allemaal zo was gelopen.

De rechtbank doet op 2 april uitspraak.

 
19-03-2013  

Opnieuw overval cafetaria Violierstraat

 

ALMELO – Opnieuw heeft een onverlaat vanavond rond 20.30 uur een overval gepleegd op cafetaria De Riet aan de Violierstraat waarbij de medewerkers met een mes bedreigd werden. De overvaller raakte zelf gewond en vluchtte op een zwarte fiets. Omdat de man gewapend is riep de politie via Burgeralarm eventuele getuigen op om 112 te bellen en niet zelf in actie te komen. Het signalement: rond de 20 jaar, gekleed in donkere jas en donkere spijkerbroek, schoenen Nike. De dader is aan zijn hoofd gewond. Hij maakte geen geld buit en de politie bestudeert de camerabeelden.
Het is al de derde keer dat de cafetaria is overvallen. Ook de 100 meter verderop gelegen cafetaria De Violier is al eens overvallen.

 
19-03-2013  

Jaarlijkse Oogsfeest verhuist naar Bornerbroek

 

ALMELO – Het twaalfde Oogstfeest Almelo van augustus vorig jaar was tevens het laatste oogstfeest dat op de Koornmarkt gehouden werd. Het evenement verhuist naar Bornerbroek waar op 14 september in het nieuwe dorpspark het een onderdeel wordt van het ‘Broaker Noazomerfeest’. De reden voor de verhuizing is een financiële.
In Bornerbroek wordt het ‘Broaker Noazomerfeest’ georganiseerd m.m.v. de dorpsverenigingen en ondernemersvereniging ‘De Doorbraak’ en ook LTO is gevraagd mee te doen met bijvoorbeeld een kalverkeuring. Ook de Overijsselse Dorskampioenschappen en de traditionele ‘Boer’n Brulft’ staat op het programma.

< Opening dorskampioenschap 2012 door graaf Rechteren van Limpurg
(archieffoto: Coen Mulder) 

 
19-03-2013  

Chjairima Pattypeilohy winnares Voice of Almelo.

 

ALMELO – Na voorrondes op de deelnemende scholen Erasmus, Pius X, Canisius en ‘t Noordik dat zelfs speciaal workshops met de kandidaten organiseerde in poppodium Naxt, kwamen de schoolfinalisten vanavond in het bomvolle Theaterhotel aan bod in de grote finale van The Voice of Almelo. De jury lette speciaal op de individuele zangkwaliteiten en de Wierdense Chjairima Pattypeilohy (13), studente bij de scholengemeenschap Pius X, bleek volgens de jury toch over de beste zangkwaliteiten te beschikken. Met het nummer Stay van Rihanna bleef zij Nick Woudstra, Chiel-Pieter van Nieuwland, Sofie Timmerij, Lobke Essink, Sara van der Laan, Iris van Maanen, Jinke Mulder, Zippora Joseph, Maud Nieuwenhuis. Jasper van der Deen en Fleur van Doorn en Annabel Mulder allen voor.
Tweede werd Sara van der Laan (15)('t Noordik) met het nummer 'Impossible' van Shontelle en derde werd de 14-jarige Lobke Essink uit Enter eveneens leerling van Pius X. Zij zong het nummer 'Read all about it' van Emilie Sande.
De publieksprijs ging naar de 18-jarige Jasper van der Deen uit Borne. Hij zong 'Liefs uit Londen' van Blof en kreeg van het publiek via de poll op de facebookpagina Voice of Almelo de meeste stemmen. Opvallend was ook het optreden van de 12-jarige Erasmus-leerlinge Maud Nieuwenhuis uit Almelo. Het met nummer Sacrifice van Anouk blies ze het publiek omver en was het grootste apllaus voor haar. De kandidaten werden allen begeleid door de band Soul Energy.

War Child

Eva Luitz, oud-leerlinge van Het Erasmus en winnares van vier jaar geleden maakte tjjdens The Voice of Almelo haar debuut met haar nieuwe singel 'You deserve it',die vrijdag uitkomt. De opbrengst is voor War Child. Eva is de winnares van Maak ’T Of Kraak ’T voor War Child en won een platencontract voor een single release, waarvan de opbrengst ten goede komt aan War Child. Tijdens de finale zong ze Time After Time met Chris Hordijk. En dat deed ze goed, want haar optreden werd met 96% gemaakt door de luisteraars van 538 en de kijkers van SBS 6 en 538 TV.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (31 foto's)...

 
19-03-2013  

Almelose Loesje heet Smoesje

 

ALMELO – We weten nog niet wie de bedenker is van Smoesje, maar de criticaster heeft een aardig alternatief bedacht op de leuzen van het alom bekende Loesje, dat in Nederland vele jaren in tal van steden diverse leegstaande panden sierde.
Nu hebben we in Almelo leegstaande panden genoeg, maar de Almelose Loesje doet het onder de naam Smoesje louter op het wereldwijde web.

Wil je er meer zien, klik dan op: www.smoesje-almelo.nl

 
20-03-2013  

Boomfeestdag op de es in Schelfhorstpark

 

ALMELO – Geen vertegenwoordigers uit het college van B&W dit jaar tijdens de jaarlijkse Boomfeestdag, de bestuurders waren verhinderd door een cursus. Gemeente-directeur Rob van Geffen nam de honneurs waar en hielp bij het planten van de eerste hoogstam fruitboom op de es in het Schelfhorstpark. De leerlingen van VSO school De Brug hielpen een groter handje en plaatsten nog meer hoogstam fruitbomen zodat er in de toekomst een hele fruitboomgaard te vinden is in het park.
Ook werd een symposium georganiseerd waar de scholieren het belang van bijen in de fruitteelt werd uitgelegd door de heer Schrotenboer van Imkerij Ambrosius.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (27 foto's)...

 
20-03-2013  

Koninklijke Erepenning voor ´t Iemenschoer

 

ALMELO - Loco-burgemeester Jan van Marle van de gemeente Almelo heeft woensdagmiddag de Koninklijke Erepenning uitgereikt aan de 100-jarige Bijenvereniging ’t Iemenschoer. Van Marle reikte eveneens de zilveren Stadspenning uit aan voorzitter Aloy Timmerhuis van ’t Iemenschoer.
Mooie woorden waren er ook van landelijk vertegenwoordiger van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) Jan Dommerholt en de provinciale vertegenwoordiger van de bijenhouders de heer Buter.
Voorzitter Timmerhuis toonde zich verheugd tijdens de jubileumreceptie in café restaurant Liedenbaum en kon melden dat de 100-jarige levendiger is dan ooit en zelfs weer groeit.
De heer van Dam toonde vervolgens een diapresentatie met activiteiten die de leden van ’t Iemenschoer zoal ondernemen en de receptie werd afgesloten met een gezellige nazit.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (19 foto's)...

 
21-03-2013  

Scholieren wandelden voor water in Afrika

 

ALMELO – Een bedrag van 2.100 euro wandelden woensdag Almelose scholieren bij elkaar voor ‘Wandelen voor Water Afrika’. Het initiatief voor de actie ligt bij de landelijke waterschappen en Waterschap Regge & Dinkel sloeg de handen ineen met de Rotary’s Almelo, Ambt Almelo, Twenterand, IJssellandschap en Wierden om een aantal wandelingen te organiseren.
Uit de gemeente Almelo liepen bepakt met 6 liter water o.a. de leerlingen van groep 6 tot 8 van De Kei en De Rank uit Aadorp en groep 6 en 7 van de Stapvoorde de tocht door de binnenstad. Onderweg werd een bezoek gebracht aan de brandweerkazerne aan de Brugstraat waarna op het eindpunt aan het Kolkje de volle flessen werden geleegd om te meten.
Het totale aantal liters werd omgezet in het gesponsorde geld dat 2.010 euro bedroeg. Samen met Wierden (4 scholen met 100 leerlingen) en Vroomshoop met 7 scholen met 240 leerlingen komt het totale bedrag uit op ruim 7.500 euro. Dat bedrag wordt door de landelijke organisatie Aqua-4-all verdubbeld.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (24 foto's)...

 
21-03-2013  

Openhouden bibliotheekfilialen kost te veel


Met de Ipad nieuwe leenboeken uitzoeken
 

ALMELO – ‘De aangekondigde bezuiniging voor de bibliotheek betekent definitief de sluiting van de filialen in de Schelfhorst en het Polman Stadion’, dat hield bibliotheekdirecteur Gert-Jan Sweep de gemeenteraad dinsdagavond voor. Om de filialen toch opn te kunnen houden, komt Sweep minder dan een euro per Almelose burger tekort, namelijk 60.000 euro.
Als de gemeenteraad dat bedrag niet alsnog schort, is sluiting dus aanstaande ondanks een aanbod van de stichting Stadion Almelo om water bij de wijn te doen om het filiaal mee te vehuizen naar een nieuw stadion. ‘Het is echt onmogelijk, we kunnen het niet betalen’, betoogde Sweep ten gehore van de raad.
Sluiting van de Schelfhorst betekent tevens dat de gemeente met de bezuiniging in eigen voet schiet, want de bibliotheek is de grootste huurder in De Schelf dat eigendom is van de gemeente.

< Bibliotheek-directeur Sweep wil wel de bezorgdienst voor ouderen en slecht ter been zijnde leden overeind houden middels de inzet van vrijwilligers. Deze komt dan met een Ipad aan de deur zodat ook nieuwe boeken kunnen worden uitgekozen. Ook kijkt Sweep nog naar de mogelijkheid om uitleen via scholen en het ziekenhuis te bieden.

 
21-03-2013  

Raadslid Veenstra (CU) niet herkiesbaar in 2014


Jan Veenstra stopt in 2014 als raadslid voor de Christen Unie
 

ALMELO – Het grootste nieuws tijdens het discussieprogramma Rumoer in de Almelose bibliotheek was donderdagavond wel dat Jan Veenstra zich niet herkiesbaar stelt als raadslid voor de Christen Unie in 2014.
Veenstra volgde in 2006 de inmiddels overleden Wieger Hof op en heeft zich in de voorbije jaren laten zien als een raadslid met gedegen dossierkennis die niet schuwde herhaaldelijk zijn vingertje op te steken tegen megalomane plannen. Het dossier Fortezza en de opeenvolgende plannen voor een stadhuis aan de markt en het nu tot de eindfase in de besluitvorming komende nieuwe stadhuis aan de Haven ZZ zijn daar voorbeelden van maar ook de principiële vraag of men 10 miljoen euro gemeenschapsgeld op tafel moet leggen om vier amateurclubs te herhuisvesten om de bouw van een nieuw voetbalstadion voor de Bvo Heracles Almelo aan de Weezebeeksingel mogelijk te maken. Ook het sociale beleid van de gemeente Almelo had en heeft zijn warme belangstelling. Toch werd zijn inbreng vaak genegeerd gelet op de coalitieverhoudingen tijdens deze raadsperiodes.
Jan Veenstra vindt zelf echter dat zijn ‘houdbaarheidsdatum’ als raadslid nadert, zodat de Christen Unie op zoek moet naar een opvolger.
In Rumoer werd ook bekend dat raadslid Ugur Cete (lijst Cete) gaat voor een tweede termijn en in tegenstelling tot een eerdere aankondiging om te stoppen gaat ook Bert Hümmels van Leefbaar Almelo door voor een vierde periode. Niet perse als lijsttrekker, want het mag volgens Hümmels ook als lijstduwer.
Campagneleider Tom Veldhuis van de VVD maakte bekend dat de liberalen op zoek zijn voor ‘bemoeials’ ter versterking op de kandidatenlijst. Hetzelfde geldt voor het CDA. Ook de Christen Democraten zijn een campagne gestart voor nieuwe kandidaten.

Ook werd in Rumoer gesproken over het ‘grootste lek’ van Almelo, het Twentekanaal. Bestuurder Henk Holterman van waterschap Regge & Dinkel mocht aan LTO-vertegenwoordiger Henk ter Braak uitleggen wat het waterschap gaat ondernemen om aan de toenemende wateroverlast voor de landbouwers langs het kanaal een eind te maken. Het hoger liggende kanaal laat kwelwater door na het uitbaggeren in de afgelopen jaren. Ook de aanleg van de A35 richtig Wierden heeft de grondwaterstand beïnvloed. Het Waterschap gaat nu de grondwaterstand rond de 'Natte Doorbraak' tijdelijk met 30 cm te verlagen door de stuw lager te zetten. In droge perioden kan deze dan weer omhoog. Dat het tegengaan van kwelwater een miljoenen euro’s kostende operatie wordt, staat al bij voorbaat vast. Door het baggeren is de leemlaag op de bodem van het kanaal beschadigd.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (17 foto's)...

 
21-03-2013  

Schik, nieuw magazine voor De Klup Twente

 

ALMELO – Stichting De Klub Twente, opvang voor mensen met een beperking, heeft vandaag het nieuwe magazine ‘Schik’uitgebracht. Het magazine met een oplage van 7.000 werd door directeur Jan Anema en ambassadeur Willem Gunneman gepresenteerd aan sponsoren in het nieuwe Fun Ie Fit centrum van De Klub. De gedrukte versie werd uitgevoerd door Herman Media in Almelo en de teksten worden geschreven door een groep vrijwilligers o.l.v. de eindredacteuren Hanny ter Doest en Jolanda Overdorp. Het magazine staat bol van informatie over de activiteiten van De Klub. Abonnementen kosten 40 euro per jaar. Daarmee blijft u niet alleen op de hoogte over de ontwikkelingen rondom De Klub en haar doelstellingen, maar steunt u tevens de activiteiten van De Klub voor mensen in twente met een verstandelijke beperking. Opgave via email: hans@deklub.nl

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (21 foto's)...

 
22-03-2013  

Kleurrijk Festival Anime weg uit Almelo

 

ALMELO – Het Festival Anime, dat Almelo gedurende negen jaar kleur gaf met bijna 2.500 jaarlijkse bezoekers uit de hele wereld verkleed als stripfiguren uit Japanse animatiefilms, gaat verhuizen naar Den Haag, meldt Tc Tubantia.
Festival Anime wil namelijk groeien en kreeg maar weinig bezoekers uit de randstad omdat Almelo volgens de beleving van de randstedeling wel heeeeel ver weg is. Dat gold niet voor de bezoekers die van veel verder naar Almelo kwamen, maar zegt alles over de randstedeling.
Groeien in Almelo had wellicht gekund, maar slaapplekken voor 3 à 4.000 bezoekers acht de organisatie in de regio Almelo onmogelijk waardoor de keuze van organisator J-Pop is gevallen om verder te gaan in het World Forum in De Haag.

< Fotoarchief AlmeloNieuws - Jan Bril (klik hier voor een terugblik)

 
22-03-2013  

De Karelskamp en Niendure Almelo gaan dicht


De open penitentiaire inrichting Niendure (2014)(foto) en het huis van bewaring De Karelskamp (2015) gaan dicht.
 

DEN HAAG/ALMELO – Het kabinet heeft vrijdag besloten dat de penitentiaire inrichting De Karelskamp en de Open Gevangenis Niendure in Almelo dicht gaan. De Niendure sluit volgens voornemen in 2014 en De Karelskamp in 2015. Door de sluiting staan 160 banen op de tocht. Met de sluiting van beide inrichtingen in Almelo wordt het aantal detentieplaatsen met respectievelijk 174 en 24 plaatsen verminderd. In totaal gaat het bij de bezuinigingen om 3.700 banen in het gevangeniswezen. Het kabinet wil meerpersoonscellen realiseren en daarmee 340 miljoen euro bezuinigen.
Het plan van 'crimefighter' Fred Teeven is in het Nederlandse gevangeniswezen als een bom ingeslagen. Vakbonden vrezen grotere problemen door meerpersoonscellen te willen invoeren. Qua personeel wordt gevreesd dat dit tot extra gevaren voor de bewaarders zal leiden. Met de inkrimping zijn 3.700 banen gemoeid.
Statssecretaris Teeven wil meer straffen uitvoeren middels het toepassen van 2.000 extra enkelbanden.

(In de fotobijlage een grafisch overzicht - copyright: Tubbignieuws.nl)

Het personeel van De Karelskamp en Niendure komt in verzet. Gevreest wordt dat sluiting ook gevolgen heeft voor de rechtbank, de reclassering en leerwerkplaats De Fabriek waar gedetineerden werken en een vak kunnen leren. Ook voor de advocatuur in Almelo heeft dat dan gevolgen.
Kijk op: www.karelskamp.nl 


Overzicht sluitende inrichtingen en tijdspad

Fotoreportage (1 foto's)...

 
23-03-2013  

Uitzending ZappSport met Almelose ‘Kids´

 

ALMELO – De Almelose ‘Kids’ Sven Reefman en Joël Wispels hebben het als taekwondoka’s van Taekwondo Oude Luttikhuis tot ‘tv-ster’ geschopt in het populaire programma ZappSport van de TROS. De crew van ZappSport maakte enige tijd geleden opnamen in de sportschool van Taekwondo Oude Luttikhuis om een speciale traptechniek te tonen voor het ZappSport onderdeel ‘The Move’.

Uitzending
De uitzending van TROS ZappSport met daarin de Almelose Sven Reefman is aanstaande zondag 24 maart om 08.40 uur op Nederland 3 te bekijken. De opnames met Joël Wispels worden op een andere datum uitgezonden.
Meer info: www.zappsport.nl en lees hier…

Fotoreportage (1 foto's)...

 
23-03-2013  

14 miljoenste kilo oud papier voor Sint Jozefkerk

 

ALMELO – Kunt u zich het voorstellen, een berg oud papier van 14 miljoen kilo? Eigenlijk niemand, maar toch is dat in al die jaren door de handen van vele vrijwilligers gegaan van de St. Jozefkerk in Almelo.
Zaterdag werd dat kortstondig gevierd in het bijzijn van wethouder milieuzaken Johan Andela, die zijn eigen doosje met papier voor deze gelegenheid ook meenam om de 14.000.000 kilo rond te maken. Precies 29 jaar lang wordt het papier ingezameld en wordt op de vrijdag- en zaterdagochtend door menigeen het papier afgeleverd bij de groep vrijwilligers die er de container mee vullen.
De baten worden besteed aan het onderhoud van de kerk, de pastorie, de parkeerplaats en de beplanting. Het zag er zaterdag allemaal piekfijn uit rond de St. Jozefkerk, want de groep tuinvrijwilligers hadden in de afgelopen koude dagen de beplanting rondom de kerk al zomerklaar gemaakt en ook dat kan mede dankzij de financiële opbrengst van het oude papier dat jaarlijks enkele tienduizenden euro’s bedraagt.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (20 foto's)...

 
23-03-2013  

Geluidenbank voor De Colckhof

 

ALMELO - Zaterdag kregen de bewoners van den Alerdinck op de ColckHof in Almelo een geluidenbank aangeboden van de Stichting Fonds van De Twentse Zorgcentra. Een geluidenbank is een hele specifieke bank met allerlei speciale effecten. Je kunt er gewoon in gaan zitten, maar je kunt ook tot interactie komen met de geluiden die in de bank computergestuurd worden weergegeven of gewoon even snoozen. Speciaal voor mensen met meervoudige beperkingen, zoals verstandelijke en/of visuele een pracht middel om in actie dan wel tot rust te komen. De bank is verplaatsbaar zodat ook andere cliënten van de ColckHof er gebruik van kunnen maken.
De feestelijke overdracht werd opgeluisterd met de aanwezigheid van een mobiele pannenkoekenbakker en ook Talamini IJs was present met lekker ijs zodat de bewoners flink konden smikkelen.

De Stichting Fonds is een van de steunstichtingen van De Twentse Zorgcentra, de zorgaanbieder die in Twente op bijna 50 plekken zorg verleent aan mensen met verstandelijke beperkingen. De stichting krijgt haar inkomsten uit vrijwillige bijdragen van cliënten en uit externe bijdragen van particulier, bedrijfsleven, uit giften en legaten.

Foto: Jan Bril

 
23-03-2013  

Workshopmarathon voor Kinderwensambulance

 

ALMELO – In kerkzaal NOAH, wijkcentrum De Schelf, vond zaterdag een workshopmarathon plaats om geld bij elkaar te ‘workshoppen’ voor de aanschaf van een Twentse Kinderwens Ambulance. Er kon worden gebreid, er werden lessen gegeven in taartjes bakken. Ook konden er lessen in tekenen, bloemschikken en fotografie worden gevolgd.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (12 foto's)...

 
23-03-2013  

Veels te koud voor Hollands Weekend

 

ALMELO – De organisatoren ten spijt, het was zaterdag veels te koud voor buitenactiviteiten. Op de voetbalvelden werd wel gevoetbald omdat de winterstop al veel te lang heeft geduurd en het restprogramma in het nauw komt. De voetballers dus wel op de velden, maar aanhang en publiek lekker in de kantine en dat is natuurlijk wel te verwachten met een gevoelstemperatuur van -12 C.
De Paasmarkt van de Boderie in de Harbrinkhoek was al uit voorzorg afgelast maar fotograaf Jan Bril toog naar de binnenstad om te kijken wat er wel op de eerste dag van het Hollands Weekend te beleven viel. Het dweilorkest ‘Loat goan’ deed zijn naam eer aan en was nergens te bekennen evenals de Brookdansers. Wat er wel was, waren twee zwijgende draaiorgels en twee 'draaiers'achter de koffie. Maar tot verrassing van onze fotograaf liepen de mannequins gewoon in zomerse kledij over de ‘catwalk’ bij Yvon Womens Wear, bbbrrrrr!

Dit weekend ook geen Heracles Almelo vanwege de voorrondes van Oranje voor het WK in Brazilië waar de temperaturen wat aangenamer zijn. De redactie blijft zondag thuis maar gaat ’s middags wel even naar de IISPA om te genieten van topvolleybal in de eredivisie dames tussen lijstaanvoerder Sliedrecht en het Almelose Europsed TVT dat derde staat en nog kans heeft op Europees volleybal. Heya Eurosped, Heya Europsped! De aanvang is om 15.00 uur, de entree gratis, dus neem roeptoeters, ratels en fietsbellen mee, om de 'meiden' van coach Jan Berendsen Europa in te helpen!

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (23 foto's)...

 
24-03-2013  

Politie Almelo schiet overvaller neer (upd)

 

ALMELO – De politie in Almelo heeft zondagavond tegen acht uur een verdachte van een overval neergeschoten. De man overviel ijssalon annex cafetaria ‘IJs en Zo’ aan de Wierdensestraat gewapend met een mes, maar ging op de vlucht toen de gealarmeerde politie arriveerde, waarop hij werd neergeschoten bij het station.
De politie zette daarop de omgeving af en ook werd het treinverkeer stil gezet i.v.m. sporenonderzoek. De NS meldt dat door het stilzetten van het treinverkeer en het lopende onderzoek, de dienstregeling pas over uren weer normaal is. Tussentijds worden snelbussen ingezet richting Hengelo, Vroomshoop, en Wierden/Deventer.
Over de neergeschoten verdachte wil de politie niets zeggen. Ook niet of zijn verwondingen ernstig zijn en of er geld buit is gemaakt bij de overval.

Update: 25-03-2013

Het treinverkeer is pas maandagmorgen weer op gang gekomen. Al die tijd is gezocht naar sporen en mogelijk het mes dat de 36-jarige verdachte heeft wegggegooid. De verdachte ligt in het ziekenhuis maar is niet levensgevaarlijk gewond.

Kijk hier
naar de reportage van de NOS

Getuigenoproep

De politie verzoekt eventuele getuigen van de overval om zich te melden. Ook mensen die mogelijk voor de overval bijzonderheden hebben gezien worden verzocht contact op te nemen. Tevens is de politie geïnteresseerd of mensen de verdachte hebben gezien op zijn route naar het station. De politie wil graag in contact komen met mensen die meer informatie hebben over het weggooien van ‘iets’ op het station door de verdachte. Dit kan via het algemene politienummer: 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

 
25-03-2013  

Palmpaasoptocht ging door ondanks kou


Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld reikte alle prijzen uit.
(Foto: Jan Bril)
 

ALMELO – De Almelose Palmpaasoptocht door kinderen ging door ondanks de kou en dat betekende dat de deelname minder was dan in voorgaande jaren.
Palmzondag is de dag dat de traditionele Palmpaasoptocht wordt georganiseerd en een palmpaas is een versierde stok in de vorm van een kruis, waaraan vruchten, slingers, en verschillende snoepjes hangen. Bovenop kraait een haantje van brood. Op veel plaatsen wordt een wedstrijd gehouden wie de mooiste palmpaas heeft gemaakt en wie er het mooiste lied bij kan zingen. Palmpasen kent in Almelo een grote traditie van inmiddels 80 jaar.
Er kon worden deelgenomen in drie categoriën Gagel, Buxus en Vrije expressie. Na de vastentijd mag de palmpaas worden versoberd. (snoepen dus)

De winnaars van 2013 zijn:

Gagel (Almelose Palmpaas)
1. Justin Sonnenberg
2. Jamie Kroon
3. Jenti Schulder
Buxus (Twentse Palmpaas)
1. Bo Schoffen
2. Wanjer Hulsbergen
3. Malissa Krommendijk
Vrije expressie
1. Ellen Kuiiper
2. Stijn en Twan Kuiper
3. Chantal Haarman

Fotoreportage: Jan Bril en Coen Mulder

(Klik hier voor alle foto's van Coen)

Fotoreportage (75 foto's)...

 
25-03-2013  

Nieuwe gedenkstenen op van Dronkelaarplein

 

ALMELO – Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk is vandaag begonnen aan de vervanging van de gedenkstenen rondom het oorlogsmonument aan het Wethouder E. van Dronkelaarplein. De 16 natuursteenplaten met daarop 400 namen van oorlogsslachtoffers, werden in 2002 geplaatst maar bleken van inferieure kwaliteit, waardoor de namen onleesbaar beginnen te worden. De eerste zes gedenkstenen die nu worden geplaatst zijn van een hardere natuursteensoort. Het ligt in de bedoeling om alle 16 gedenkstenen binnen een periode van 2 jaar te vervangen.

Fotoreportage: Coen Mulder


Achtergrondinformatie
De oorlogsslachtoffers zijn alfabetisch in vier verschillende categorieën gerubriceerd. Er zijn negen platen met namen van vermoorde Joodse inwoners; drie platen met namen van mensen die door toedoen van de Duitse bezetter zijn omgekomen; twee platen met namen van mensen die om het leven zijn gekomen tijdens bombardement of bevrijding en twee platen met namen van gesneuvelde militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog, politionele acties in Nederlands-Indië, VN operaties in Korea en het Midden Oosten.

Fotoreportage (4 foto's)...

 
26-03-2013  

Personeel P.I. De Karelskamp komt in verzet

 

ALMELO – De voornemens van ‘crimefighter’ en staatssecretaris van justitie Fred Teeven (VVD) om het hele vaderlandse gevangeniswezen op de kop te zetten is bij de medewerkers van de met sluiting bedreigde penitentiaire inrichtingen keihard aangekomen.
Zo ook bij het Almelose Huis van bewaring De Karelskamp en de open inrichting Niendure. Het personeel pikt het niet en komt in verzet, temeer daar De Karelskamp nog een vrij moderne inrichting is en feitelijk winst maakt door het werk dat gedetineerden uitvoeren voor bedrijven.

Met het ophangen van spandoeken en via een petitie (www.petities24.com/steunpialmelo) roept het personeel iedereen op om hen te steunen in de strijd met de grote bazen Fred Teeven en Ivo Opstelten die altijd de mond vol hebben over het harder aanpakken van criminaliteit, maar feitelijk de mensen met enkelbandjes de detentie thuis voor de buis wil laten uitzitten.
Meer volgt…

Lees ook:
'De Karelskamp en Niendure Almelo gaan dicht'
'Burgemeesters ontzet over sluiting gevangenissen'

P.S. Fredje en Ivo
15.000 gestraften lopen nog vrij rond omdat ze niet worden opgeroepen om hun straf uit te zitten!

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (9 foto's)...

 
26-03-2013  

Almeloërs lopen voor Kans voor een Kind

 

ALMELO, De Almeloërs Nico van den Barg en Jurgen van der Veen gaan op 7 april a.s. meedoen aan de marathon van Parijs. Zij lopen de Marathon van Parijs voor de stichting Kans voor een Kind. Het is voor beide jongens hun eerste hele marathon. Na een aantal halve marathons te hebben gelopen, kiezen ze nu voor de hele marathon in Parijs. Dit willen ze koppelen aan een van de regionale goede doelen. Dit is de Twentse stichting Kans voor een Kind geworden.

Kans voor een Kind laat Kinderwensen uitkomen
De stichting Kans voor een Kind vervult individuele wensen van kinderen uit Twente. Deze kinderen zijn het slachtoffer geworden van een lichamelijke of psychische ziekte. Dan wel sociale of maatschappelijke omstandigheden.
Om de wensen te laten vervullen is er geld nodig. Soms is er aan een kleine bijdrage genoeg en andere wensen vragen meer aandacht. Om deze kinderwensen uit te laten komen willen ze de te lopen 42,2 kilometer graag opdragen aan deze kinderen.

Sponsoring
Om deze actie te steunen is een rekening geopend (62.80.401 T.N.V. Kans voor een Kind Parijs). Er kan een eenmalig vast bedrag gedoneerd worden.
Bedrijven hadden de mogelijkheid om het logo te laten bedrukken op de hardloopshirts. Deze shirts worden gebruikt tijdens de trainingen in Almelo en omgeving en tijdens de marathon. De hoofdsponsor van deze actie is de supermarkt Plus Sturing in Almelo.

Meer informatie over de actie en sponsoring op: www.kvekparijs.nl
 

 
27-03-2013  

Kuik wint collegeslag om voetbalstadion

 

ALMELO – Het voorstel van het college van B&W om meer ruimte voor detailhandel toe te staan in een nieuw voetbalstadion voor Heracles Almelo, werd dinsdagavond tot woede van de supporters op de publieke tribune en tot teleurstelling van het bestuur van Heracles Almelo van de agenda gehaald.
Aanleiding de nota detailhandelsstructuurvisie die in juni ter afhandeling staat geagendeerd. Een deel van het college wilde daar niet op wachten, terwijl wethouder Mieke Kuik-Verweg principieel vindt dat eerst de structuurvisie als wettelijk basisdocument moest worden behandeld. Dat zij geen ‘Hart voor Heracles’ heeft kan haar niet worden verweten als oud- voorzitter van de gelijknamige supportersclub, maar zij wilde de koninklijke weg bewandelen zoals het feitelijk hoort. Met haar waren ook de coalitiefracties PvdA en CDA dat van mening zodat de VVD als derde coalitiepartner voor een onmogelijke taak stond dit besluit er door te jassen ondanks de steun van D66. Met 22 stemmen voor en 12 tegen ging het onderwerp dus op initiatief van raadsnestor Gijs Stork van de agenda om in juni opnieuw te worden behandeld, direct na de besluitvorming over de detailhandelsstructuurvisie.
Algemeen-directeur Nico-Jan Hoogma van Heracles Almelo was bitter teleurgesteld: “Wij snakken naar een nieuw onderkomen en kunnen nu niet verder. Die structuurvisie zou al begin dit jaar behandeld worden. Het is deprimerend voor allen die bezig zijn iets moois te realiseren en het is maar de vraag of de ondernemers die intentieverklaringen hebben getekend, nog langer willen wachten of wellicht elders in Twente hun heil gaan zoeken. Ook voor de amateurclubs is het teleurstellend. Ook zij snakken naar een betere accommodatie.” Hoogma uitte ook zijn twijfels of in juni wel groen licht komt. Voorzitter Smit liet het dinsdagavond afweten. Na de voorbereidende vergadering van vorige week te hebben bijgewoond, merkte hij al op dat dit slecht is voor zijn gezondheid. Hij doelde toen op het onderzoeksrapport van bureau Droogh, Trommelen en Partners, die wees op te verwachten juridische perikelen als er geen detailhandelsstructuurvisie aan ten grondslag ligt.

 
27-03-2013  

Huis raadslid Stork met eieren bekogeld


Gijs 'ooievaar' Stork heeft een paashaas op 'visite' gehad die met eieren gooide.
Fotobewerking - Tony Cassese (AlmeloAnders.nl)
 

ALMELO – De gemeente Almelo heeft er weer een probleem bij. Nadat gisteravond het besluit tot extra detailhandel in een nieuw voetbalstadion werd uitgesteld totdat de detailhandelsstructuurvisie is afgehandeld in juni, hebben onverlaten het huis van raadslid Gijs Stork met eieren bekogeld. Stork sprak namens het overgrote deel van de raad de wens uit om het besluit op te schorten.
Berichten op Twitter wijzen in de richting van ‘supporters’ van Heracles Almelo als mogelijke daders.
Burgemeester Jon Hermans heeft haar afkeuring uitgesproken en stelt dat raadsleden als stadsbestuurders hun werk in veiligheid moeten kunnen uitvoeren. Ook verwacht zij een reactie van de Bvo Heracles Almelo.
Feitelijk moet de burgemeester de veiligheid van raadsleden borgen en dat betekent dat er extra toezicht geregeld moet worden.

Bestuurders van overheidsorganen zoals gemeenteraden, waterschappen, Tweede Kamerleden en Eerste Kamerleden, moeten hun bestuurswerk oafhankelijk en zonder intimidatie kunnen doen. Het belagen van politieke bestuurders wordt door justitie strenger vervolgd en leidt tevens tot hogere straffen. ’T is maar dat de 'paupers' het even weten! 

 
27-03-2013  

Paasmarkt Stadsboerderij Beeklust

 

ALMELO - De jaarlijkse Paasmarkt bij de kinderboerderij bij het Beeklustpark was woensdagmiddag weer gezellige bedoening met atl van producten als paaseieren om te beschilderen, potjes met honing of mosterd, vogelhuisjes voor het nieuwe broedseizoen en poffertjes om te smullen. Ook konden de kinderen een ritje met paard en wagen maken door het Beeklustpark.

< Fotograaf Jan Bril legde e.e.a. vast voor het nageslacht.

Fotoreportage (34 foto's)...

 
28-03-2013  

De Roparun-pot van 50.000 euro is verdeeld

 

 Almelo beste doorkomstplaats Roparun 2012

ALMELO – Vanavond werd in de Burgerzaal van het stadhuis van architect Oud de ‘pot’ van 50.000 euro verdeeld die Almelo had gewonnen als beste doorkomstplaats van de Roparun route Hamburg-Rotterdam. De deelnemers aan deze jaarlijkse sponsortocht over 500 km ter bestrijding van kanker, hebben in 2012 de doortocht in Almelo als de mooiste en spontaanste beoordeeld.
De Almeloopers, die al enkele jaren deelnemen en in de loop der jaren al z’n 128.000 euro voor Roparun bijeen hebben gelopen, hebben vorig jaar hun hele achterban gemobiliseerd om er in Almelo iets moois van te maken. Koninklijke TenCate hielp destijds een handje door dwars door de City Promenade een groene loper van kunstgras neer te leggen en ‘streetbands’ en een dol enthousiast publiek deden de rest om uiteindelijk te worden verkozen.
Voor de mooiste doorkomst had de organisatie van Roparun 50.000 euro in het vooruitzicht gesteld om te besteden aan diverse zorgprojecten in en om het Almelose. Vanavond mocht wethouder Jan van Marle dat geld verdelen e dat was een aardig feestje.
De Almeloopers doen ook dit jaar weer mee en op 18 mei a.s. is Almelo wederom doorgangsplaats.

Fotoreportage: Jan Bril


Klik hier voor een terugblik van de winnende doorkomst in 2012
en hier voor het bericht over de bekendmaking tot winnaar 2012

Fotoreportage (32 foto's)...

 
28-03-2013  

Stadion-mineur en blijheid in Rumoer

 

ALMELO – Het discussieprogramma Rumoer in de bibliotheek kende vanavond twee onderwerpen. Een discussie achteraf over het uitstel van groen licht voor een nieuw voetbalstadion en het kond doen van de blijheid van organisaties die eerder die avond in het stadhuis meedeelden uit de pot van 50.000 euro als de beste doorgaansstad voor Roparun in het traject Hamburg-Rotterdam.
Voor de raadsleden Jan Veenstra (CU), Fred Gerritsen (D66), Jaap Stapel (PvdA) en Jemie Pauwels (VVD) opnieuw een podium om het volk nog eens uit te leggen waarom een deel van de gemeenteraad direct ja zegt tegen het wensenlijstje van Heracles Almelo en de meerderheid van de raad eerst een afgewogen mening wil vormen over de totale detailhandelstoekomst in de stad.
Pauwels vindt dat Heracles de kans moet kunnen grijpen voor een groter stadion nu het lijkt dat zij investeerders en huurders hebben. Gerritsen ziet ook het belang van de amateurverenigingen die zitten te wachten op een besluit over het stadion.
Stapel zag toch meer in een afgewogen besluit zodat ook duidelijkheid bestaat voor de ontwikkeling van detailhandel in de hele stad. Veenstra is dat feitelijk met hem eens, maar wilde dinsdag jl. best nee zeggen tegen het nieuwe wensenlijstje van Heracles Almelo. Vanaf de zijlijn – om in voetbaltermen te blijven – verweet GroenLinkser Hans Buitenweg Pauwels nog dat deze de oortjes liet hangen naar de indiener van het wensenlijstje Heracles Almelo.

Onderwijl in de bibliotheek werd gedebatteerd hoe en waarom het 'stadionbesluit' werd uitgesteld, schreef oud- journalist Tony Cassese zijn bevingen wie nu werkelijk de aanstoot tot een nieuwe detailhandelsstructuurvisie heeft gegeven en waardoor de aanleiding tot uitstel van het 'stadionbesluit' is ontstaan. De conclusie kunt u
hier lezen.

Vooraf gaf oud- bibliotheekdirecteur Jan Krol zijn gewezen bestuursvoorzitter Ger Vermeulen nog even ‘onder uit zak’ over diens opportunistisch ingezonden verhaal in TC Tubantia over de PR-meerwaarde van Heracles voor de stad. Krol had in een nachtelijk onderzoek via internet van geen enkele voetbalclub de meerwaarde voor de stad waar men zit kunnen vast stellen. Sterker nog, geen enkele stad gebruikte hun club als belangrijkste uithangbord. Zo is de cultuur dat voor Amsterdam en de hoogwaardige techniek voor Eindhoven om maar twee voorbeelden van Krol aan te halen.

Fotoreportage: Jan Bril

Over de blije gezichten die er ook waren in Rumoer, leest en ziet u meer in deze reportage.
 

Fotoreportage (22 foto's)...

 
28-03-2013  

Extreem jeugdsport spektakel in de IISPA

 

ALMELO – De IISPA was donderdagmiddag volgestouwd met een avontuurlijk hindernissenparcours voor scholieren van het Brede Buurtschoolproject. Ook behoorde het Ossenkopjesproject in de Ossenkoppelerhoek onderdeel van de avontuurlijke stormbaan die moest worden bedwongen.
Doel van dit alles een mooie sportieve middag voor de jeugd en wat centen voor de Almeloopers die ook dit jaar weer meedoen aan de Roparun over het traject Hamburg – Rotterdam.
De Almeloopers kregen een cheque van 700 euro die op haar beurt, na deelname aan de Roparun, ook dit jaar weer hoopt een fors bedrag te kunnen overhandigen in de strijdt tegen kanker. Het bedrag van deze middag is echter bestemd voor de kinderafdeling van ZGT Almelo.
Speciale dank ging deze middag uit voor de hand en spandiensten van vijf werknemers van Timberland, de Almeloopers, Sportbedrijf Almelo en Scoop.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (21 foto's)...

 
28-03-2013  

Politie slaat vechtersbazen in de boeien

 

ALMELO – Rond 21.00 uur vanavond werd Hermandad ingeschakeld om een massale vechtpartij op de Koornmarkt te beslechten. Toen het even weer rustig leek, begonnen enkele onverlaten opnieuw, waarna de politie hen in de boeien sloeg. De hondenbrigade hield het daarna wel rustig.
Aanleiding tot de knokpartij is niet bekend, maar een nieuwsgierig raadslid heeft in ieder geval wat filmpjes die de dienders kan helpen om nog wat raddraaiers aan het bureau te ontbieden.

< Twitterfoto

Fotoreportage (1 foto's)...

 
28-03-2013  

Pas ook eens een politiepet !


Dit 'blauwe pakje' wordt het nog niet, deze behoort pas in 2014 tot het straatbeeld
 

ALMELO – Onder de titel ‘Burgers in Blauw in Almelo’ kunnen Almelose burgers binnenkort een dag meelopen met agenten om kennis te maken met het dagelijkse werk van een politieman of politievrouw.
Ongevallen, inbraken, diefstal, bemiddeling bij ruzie; noem het maar op, al dat soort zaken maken politiemensen mee en u misschien ook. Meelopen met de wijkagent, surveillancelopen in de binnenstad, een verkeerscontrole op alcoholgebruik, een snelheidscontrole of simpelweg de gordelcontrole alles passeert de revue.

Wilt u ook eens mee?
U kunt zich via e-mail aanmelden via almelo@twente.politie.nl
Deelnemers moeten 18 jaar of ouder zijn en ze moeten in Almelo wonen. Na afloop van uw dienst als 'Burger in Blauw' kan het zijn dat we u vragen of u wilt meewerken aan een interview in een lokaal blad om over uw ervaringen te vertellen. Dit artikel plaatsen wij dan, eventueel met foto, ook op onze internetpagina.

Screening en geheimhouding
Hebt u zich aangemeld? Houd er dan rekening mee dat wij uw persoonsgegevens controleren. Als u een dienst mag meelopen, moet u vooraf een geheimhoudings-verklaring ondertekenen.

 
29-03-2013  

Proeven, eten en beleven tijdens CULIVENT13

 

ALMELO - Op 28, 29 en 30 juni dit jaar is het zover: dan zal de eerste editie van het nieuwe culinaire evenement CULIVENT13 gaan plaatsvinden in het Hagenborghpark in hartje Almelo. In een prachtige entourage van pagodetenten, verlichte bomen en tuinen en eigentijdse terrassen zullen o.a. restaurants, traiteurs en wijnhuizen uit de regio onder het motto 'proeven, eten en beleven' de nieuwste trends op culinair gebied laten zien.
Dat is de wervende tekst die op de binnenkort volledige website www.culivent.nu staat. Bij VWZ Notarissen aan de Wierdensestraat werd de stichtingsakte van Stichting Lekker onder toeziend oog van Mr. J.G. Smelt inmiddels getekend door initiatiefnemers Gabriël Urucoglu, Niek Peters, Jaap Besteman, Willy Bijen en Aad van den Bos.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
29-03-2013  

Dode en gewonde door ontsnappend Argon bij E.T.


Schema van een ultra centrifige voor het scheiden van hoowaardig en verarmd uranium. (Bron: natuurkunde.nl)
 

ALMELO – Door een lekkende cylinder met Argongas in een ‘werkkuil’ bij Enrichment Technology in Almelo zijn vanmorgen rond 10.00 uur twee zwaar gewonden gevallen. Naar verluidt waren de personeelsleden bezig met het monteren/lassen van ultra centrifuges, waarmee uranium verrijkt wordt. Bij te snelle ontsnapping van het gas, dat in lichtgroene cilinders zit onder hoge druk, kunnen brandwonden op de huid of op de ademhalingswegen ontstaan. Argon is niet brandbaar, explosief of giftig.
Enrichment Technology is de toeleverancier van het naastgelegen ‘moederbedrijf’ Urenco waar uranium wordt verrijkt voor de productie van brandstofstaven voor kerncentrales.
De gewonden zijn in allerijl afgevoerd naar het ziekenhuis. Over de aard van de verwondingen is nog niets bekend gemaakt. Naar verwachting gaat de arbeidsinspectie een onderzoek instellen. Ook werd de Planthofsweg afgezet voor doorgaand verkeer i.v.m. de reddingsactiviteit en om pottenkijkers op afstand te houden.

Update correctie:
Het ongeval bij Enrichment Technology heeft het leven gekost aan een 44-jarige werknemer uit Albergen. De toestand van het andere personeelslid, een 54-jarige Enschedeër is kritiek. Het bedrijf heeft slachtofferhulp ingeschakeld.

Per abuis zijn in de persmededelingen van ETC en de politie de persoonsaanduidingen verwisseld.
Niet de 44-jarige Albergenaar is overleden maar de 54-jarige Enschedeër. De toestand van de 44-jarige Albergenaar is kritiek.

 
29-03-2013  

Hoop voor activiteiten Dienstencentrum De Riet

 

ALMELO – Er gloort nog een klein beetje hoop voor het behoud van de ouderenactiviteiten in Dienstencentrum De Riet. Het actiecomité heeft woensdagavond gesproken met politieke vertegenwoordigers in het stadhuis om het plan tot verplaatsing van de activiteiten te herzien.
De gemeente heeft Scoop Welzijn een bezuiniging opgelegd van 300.000 euro waardoor Scoop het plan opvatte om te bezuinigen op de huur van de ruimtes in het Dienstencentrum.
Het actiecomité heeft nu weten te bewerkstelligen dat Scoop en medegebruiker Aveleijn nog eens aan tafel gaan met o.a. verhuurder en eigenaar woningstichting Beter Wonen en de gemeente om te bezien of de activiteiten alsnog realiseerbaar blijven in Dienstencentrum De Riet. Ook is de gemeenteraad gevraagd of zij invloed wil uitoefenen om het gebruik van het Dienstencentrum te handhaven. Vooral de meest kwetsbare ouderen zien hoog op tegen het verkassen van de activiteiten. Raadslid Harry de Olde (PVA) heeft voorzitter Hendry Bosch van het actiecomité inmiddels zijn steun toegezegd.

 
29-03-2013  

Fairytale Living Ladies Night voor Energie4all

 

ALMELO - Fairytale Living organiseerde vrijdagavond bij AnneBas Parket aan de Slachthuiskade een Ladies Night voor het goede doel Energy4All. De dames konden genieten van een modeshow, cosmetica en deelnemen aan diverse Workshops.
Fotograaf Coen Mulder waagde zich onder de vrouwen en nam een kijkje.
 

Fotoreportage (12 foto's)...

 
30-03-2013  

De spookrekeningen komen binnen, betaal niet!

 

ALMELO – Ook in Almelo ontvingen sommige bedrijven en stichtingen onlangs weer spooknota’s voor een zogenaamde inschrijving in het Centrale Bedrijven Register. Als afzender op de nota staat de Driekoningendwarsstraat 10, in het midden van het Arnhemse Spijkerkwartier.
Lees verder…

 
30-03-2013  

Snowjump op Twents Hippisch Centrum

  ALMELO – De organisatie van de eerste hippische outdoorwedstrijden op het Twents Hippisch Centrum (THC) had zich in het paasweekend een iets ander klimaat voorgesteld dan vandaag. Afwisselend met een licht zonnetje en sneeuwbuien moesten de ponyrijders op deze eerste dag hun parcoursen ronden. Nu is dat qua bodemgesteldheid geen probleem, want het THC beschikt met 2,5 ha over de grootste all weather wedstrijdbodem van Europa. Het was hooguit wat lastig voor de ruitertjes en amazones als zich weer wat sneeuwvlokken aandienden. Het publiek en de aanhang vermaakte zich prima in de foyer met een warme drink onderwijl kijkend naar de wedstrijden.
Lees verder...

Fotoreportage (1 foto's)...

 
30-03-2013  

Oud kantinebaas Brandweer Almelo 80 jaar

 

ALMELO – De brandweerlieden van het korps Almelo hadden zaterdagmiddag een verrassing voor hun gepensioneerde kantinebaas Bertus Rotman die voor de 80-tigste keer verjaarde en de brandweerlieden tijdens zijn arbeidzame periode vaak dikwijls ‘verwende’ na weer een zware actie te hebben uitgevoerd. In de kazerne aan de Brugstraat was daarom een feestje voorbereid en vele oud- collega’s kwamen Bertus nog even de hand drukken. Het hoogtepunt voor de ‘oude baas’ was wel een ritje in zo’n nieuwe brandweerwagen met zijn zoon op de ‘bok’.

Fotoreportage: Patrick Weegink (klik hier)
 

 
30-03-2013  

Frisse maar gezellige Paasmarkt Goossenmaat

 

ALMELO – De ‘Vrienden van het Goossenmaatpark‘ organiseerden zaterdag een gezellige Paasmarkt in en om het onlangs vernieuwde buurtcentrum. Wijkwethouder Anja Timer gaf ’acte de préséance’, herinnerde nog even aan de verkiezing voor de 'Green flag' van het park en beklom zelfs de klimwand die was opgesteld om de vlag uit de top te halen. Verder waren er leuke activiteiten voor jong en oud zoals een springkussen, konden er paaseieren worden geschilderd en lieten menige ‘kids’ zich schminken.

Fotograaf Coen Mulder nam een kijkje.

Fotoreportage (22 foto's)...

 
31-03-2013  

Drukke Memory Party, HobNobbers van toen

 

ALMELO – Café Memory aan de Bornerbroeksestraat zat zaterdagavond bomvol tijden de ‘Memory Party’ die werd georganiseerd door de HobNob-bezoekers van het eerste uur, het jongerencentrum dat in de eindjaren ’60 en beginjaren ’70 bijzonder populair was onder Almelose jongeren. Uiteraard allemaal een stuk ouder en sommigen al flink grijs en getekend door de jaren, maar ook de vele nazaten vermaakten zich best op deze ‘Memory Party’ van de ‘Oale Leu’ en de muziek van toen.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (31 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina