Politiek nieuws


Plaatsing  
 
13-12-2017  

Pauwels politicus van het jaar 2017

 

ALMELO – Raadslid Jemy Pauwels (VVD) is door de lezers van Tc Tubantia en een ‘vakjury’ verkozen tot raadslid van het jaar 2017. Pauwels noemde het ‘de kers op de taart van acht jaar raadswerk, het mooiste werk dat er is.’ Als tweede eindigde Marjolein Wessels (PvdA) die eerder al aankondigde bij het einde van de huidige zittingsperiode te zullen stoppen. Zij kreeg vooral veel stemmen van de lezers. De tussentijds van de PvdA naar de VVD huppende Willem Loupatty werd derde.

Door de stadsredactie van Tc Tubantia werden genomineerd wethouder Alex Langius (CU) en de raadsleden Jemy Pauwels (VVD), Fred Gerritsen (Democraten.Nu), Louis Kampman (LAS), Willem Loupatty (VVD), Israa Abdullatif (Almelo Centraal), Hans Buitenweg (GroenLinks) en  Marjolein Wessels (PvdA).

Tijdens de bijeenkomst in Leescafé De Meridiaan werd de rumoerige Eindejaarsnieuwsquiz gewonnen door het team Sporters. Het team van de Evenementenorganisatoren werd eervol tweede voor het team van de Rechterlijke Macht dat zich als derde kwalificeerde. De drie teams bestaande uit kunstenaars, ondernemers en politici hadden het nakijken.

 
01-12-2017  

Langius (CU) gaat voor nieuwe wethoudersperiode


Wethouder Alex Langius staat op de kieslijst voor de ChristenUnie als beoogd wethouder. Mocht dat het resultaat worden van de coalitieonderhandeling, verhuist de Assenaar naar Almelo.
 

ALMELO - De ChristenUnie in Almelo heeft in haar ledenvergadering unaniem Wouter Teeuw tot lijsttrekker gekozen. Als tweede op de lijst is Jeanet Buikema gekozen. Zij woont sinds kort in Bornerbroek en heeft 8 jaar ervaring als raadsvolger in de gemeente Hengelo.

Jeanet Buikema volgt Michiel van Heek op die om persoonlijke redenen niet meer op een verkiesbare plaats op de lijst staat. Van Heek voegt zich in deze bij de oudgedienden Veenstra en Nijhof als lijstduwers. Op de 3e plaats staat Reijer Copier, de huidige raadsvolger voor de ChristenUnie in Almelo. Op de vierde en vijfde plaats staan respectievelijk Elise Klaasen en Hendrik Jan Teekens. Beiden zijn actief binnen de denktank van de ChristenUnie in Almelo. Huidig ChristenUnie wethouder Alex Langius staat op de 7e plaats. Alex Langius stelt zich beschikbaar voor een nieuwe periode als wethouder en heeft verklaart zich dan ook in Almelo te willen vestigen. De totale lijst van de ChristenUnie Almelo bevat 30 kandidaten. Lijststrekker Wouter Teeuw legt uit dat de speerpunten voor de verkiezingscampagne samen te vatten zijn tot 3 punten: de ChristenUnie Almelo wil ervoor zorgen dat iedereen meetelt, de ChristenUnie wil investeren in de toekomst van onze kinderen en de ChristenUnie blijft onverminderd opkomen voor (godsdienst) vrijheid van de Almelose burger.

De volledige kieslijst:
1. Wouter Teeuw
2. Jeanet Buikema
3. Reijer Copier
4. Elise Klaasen
5. Hendrik Jan Teekens
6. Laura de Ruiter
7. Alex Langius
8. Sander Smits
9. Gretha van der Laan
10. Marten Bosscha
11. Talien Arjekian
12. Dinant Pas
13. Gerda de Vries
14. David van Kaam
15. Annet ter Maat
16. Jacob Dogger
17. Heleen Roose
18. Louise Berfelo
19. Lidy Winters
20. Timo Vrijmoeth
21. Simone Foekens
22. Jan Santman
23. Nina Simonian
24. Rob Luiten
25. Petra Pruijssen
26. Rijk Lubberts
27. Elwin Groenevelt
28. Michiel van Heek
29. Jan Veenstra
30. Freek Nijhof

 
28-11-2017  

VVD ´verliest´ Andela bij samenstelling kieslijst


Johan Andela en Gerrit van Woudenbergh tijdens de afscheidsreceptie als wethouder na de desastreuze verkiezingsuitslag in 2014.
De partij viel terug van 7 naar 3 zetels en hoopt nu dat verlies te herstellen.
 

ALMELO – Oud- wethouder Johan Andela heeft zich ter elfder ure teruggetrokken als kandidaat-raadslid voor de VVD. Andela was gevraagd zich beschikbaar te stellen en kreeg op de advieslijst plek 9 toebedeeld.
Tijdens de ledenvergadering afgelopen maandag in Grand Café Ledeboer trok Andela zich echter terug vanwege zijn kritiek op de samenstelling van de advies-kieslijst inzake de motivering van de kiescommissie over de voorgestelde volgorde en waarover de leden zich mochten buigen om de uiteindelijke volgorde te bepalen. Tevens had Andela kritiek op de hernieuwde kandidatuur van beoogd lijsttrekker Jemy Pauwels en Arjen Maathuis. Dit vanwege het formele beleidspunt dat de VVD een zittingsduur van maximaal 10 jaar in de gemeenteraad als maximum beschouwd en hij geen onderbouwing zag waarom hiervan moest worden afgeweken.
De meerderheid van de leden hoorde het aan maar zag geen reden om te amenderen. Pauwels en Maathuis bleven dus 1 en 2 op de voorgestelde lijst.

Gekozen als kandidaten zijn:
1. Jemy Pauwels
2. Arjen Maathuis
3. Edith van den Ham
4. Yvonne Bijenhof
5. Quirine Munnich
6. Willem Loupattij
7. Martijn Makkinga
8. Hugo Klaassen
9. Martin Kroeskop
10. Leonie Bolhuis
11. Gayana Helder
12. Matthé Koelen
13. Babbette Schoonebeek
14. Evelien Bras
15. Wiebe Blaauw
16. Esther Reinders
17. Anita Klaster
18. Gerrit van Woudenbergh (lijstduwer)

 
27-11-2017  

CDA kandidaten mix jong en ervaring


Als het aan de vertrouwenscommissie van het CDA ligt, mag Irene ten Seldam opnieuw vier jaar op het pluche. Ze kreeg in deze zittingsperiode meermaals strijd met de gemeenteraad in hoofdpijndossiers zoals o.a. het afgeschoten verkeersplan Noordelijke Binnenstad, privatisering buitensport, wijkcentra en recent het te vernieuwen tweerichtingen-fietspad aan de Plesmanweg dat van de raad toch aan de Oostzijde moet komen.
'Vasthoudendheid, betrokkenheid en doorzettingsvermogen', noemt de vertrouwenscommissie als haar sterke punten. Daar dacht de raad in meerderheid dus wel eens anders over.

De tussentijds als wethouder vertrokken Jan van Marle, na de kamikaze-actie van gewezen coalitiegenoot D66, blijft zijn CDA trouw als lijstduwer.
Frappant ook de kandidatuur van Herman Geerdink, voormalig gemeentesecretaris en directeur van het ambtelijk apparaat ter stede in het tijdperk Knip, de periode waarin alle megalomane plannen zijn ontsproten die de stad op de rand van een faillissement hebben gebracht.
 

ALMELO - 'Voor de raadsperiode 2018-2022 gaat CDA Almelo de campagne in met een mix van nieuwe en jonge kandidaten en ervaren, bekende namen. De vertrouwenscommissie is uitgegaan van ‘het raadslid van de toekomst’, waarbij een afspiegeling van de Almelose inwoners en het belang van die inwoners en de stad voorop staan.
Met onder andere een veelbelovende, jonge HBO-studente en twee stevige rotten uit de zorg en het onderwijs vers in zijn kielzog; heeft beoogd lijsttrekker Marcel Zielman een krachtig team om het gesprek aan te gaan met de inwoners van Almelo. Vanwege haar vasthoudendheid, betrokkenheid en doorzettingsvermogen om de goede dingen te doen voor Almelo en haar inwoners, heeft de vertrouwenscommissie Irene ten Seldam gevraagd als wethouderskandidaat en lijstduwer.
Donderdag 30 november mogen de leden van CDA Almelo zich uitspreken over de definitieve volgorde van de kandidatenlijst en kunnen de kandidaten zich gaan opmaken voor de verkiezingsstrijd' zo wordt vermeld in het persbericht van CDA Almelo.

Advieslijst:
1. Marcel Zielman
2. Herman Geerdink
3. Eugène van Mierlo
4. Dorien Wind
5. Jan van Schilt
6. Ton Trienen
7. Robin Gelici
8. Clemens Ganzeboom
9. Peter Vos
10. Leidy Meijer
11. Jan van Marle
12. Fred van der Horst
13. Harm Jan van der Veen
14. Irene ten Seldam (wethouderskandidaat)

 
24-11-2017  

GroenLinks heeft de kandidatenlijst klaar


Het campangeteam
 

ALMELO – GroenLinks gaat de verkiezingsstrijd voor de gemeenteraadsverkiezing op 21 maart a.s. in met het enige zittende raadslid Hans Buitenweg als lijsttrekker. Opvallend in de lijst op plek 3 oud- journalist van Tubantia, Albert Holterman. Oud- gediende Marinus Trommel fungeert als lijstduwer. De kandidatenlijst telt aanmerkelijk veel nieuwkomers en volgens eigen zeggen van GroenLinks een lijst waarop nieuw talent, diversiteit én ervaring elkaar inspireren en versterken. Trots noemt men zichzelf dan ook ‘het team voor verandering’.

De speerpunten zijn:
Eerlijk Delen
Schone Energie
Eerlijke Kansen
Menselijke Zorg
 
De definitieve kandidatenlijst:
1. Hans Buitenweg
2. Alfer Ekizkuyu
3. Albert Holterman
4. Koos Hees
5. Lien Poorterman
6. Gideon Dorrestein
7. Ruud de Jong
8. Gemie Muller
9. Robin Kuipers
10. Wendy Barendregt
11. Rob Mulder
12. Ton Roozendaal
13. Jan Plattje
14. Marinus Trommel

 
23-11-2017  

Hoe zit dat nu met Fred en Huub ?

 

ALMELO – Al jaren trekken ze samen op in de Almelose gemeenteraad. We hebben het over Fred Gerritsen en Huub Isendoorn. Beiden gewezen boegbeelden van D66 afdeling Almelo en naar gelang een of twee zetels in de raad (met ook nog een periode Huub als wethouder) dus aangevuld door Gina Rozema.
Voor de gemeenteraadsverkiezing van 2010 meldde Rozema zich naast Fred Gerritsen als kandidaat-lijsttrekker voor D66. De kleine afdeling werd wat ‘gemasseerd’ en Gerritsen kwam zegevierend over de streep.
In 2013 werden de D66 groeperingen Almelo, Hellendoorn, Twenterand en Wierden bestuurlijk samengevoegd tot D66 Twente West. Ook Rijssen-Holten trad nog toe. De in Almelo woonachtige Jeroen Wiertz werd algemeen bestuurslid en verwierf zich vervolgens een plek op de kandidatenlijst van D66 in zijn woonplaats. Daarna kon je de macht van het duo Isendoorn en Gerritsen geen heer en meester meer noemen, want Wiertz had en heeft support in het bestuur van D66 Twente West.

Eind 2015 overspeelde Gerritsen zijn macht als fractievoorzitter. Een ‘oor-wassing’ richting het college van B&W leidde tot het vertrek van CDA-wethouder  Jan van Marle maar ook tot het vertrek van partijgenoot en wethouder Claudio Bruggink.
De scheuring in de fractie was geboren. Gerritsen en Isendoorn konden op het matje komen bij het gewestelijk bestuur en zelfs bij het landelijk bestuur. Gevraagde excuses kwamen er niet en zo verlieten beide na dik 25 jaar de partij waarin ze ‘groot’ waren geworden.

Tegenwoordig gaat het duo als democraten.nu door het leven en waren ze opeens altijd voor renovatie en tegen de bouw van een nieuw stadhuis geweest, zagen we Gerritsen orakelen op TV. In werkelijkheid haalde Gerritsen VVD'er Van Woudenbergh nog rechts in toen deze opteerde om het gemeentelijk apparaat in het Twenthe Centrum onder te brengen. Alles wordt dus in stelling gebracht voor een succesvolle P.R. in de aanloop naar 21 maart voor de gemeenteraadsverkiezing. Het liefst behalen ze dan gewoon twee zeteltjes, want meer zielen geeft niet altijd vreugd.

Dat met die P.R. lukt ze schijnbaar voorlopig goed. Tot verbazing staan beide nog steeds vermeld op de lokale website van D66 !!!   
De tip kwam ter redactie. Dus nu de vraag; Eten beide heren van twee walletjes of is het een domme omissie van het D66 bestuur Twente West ?
Of nog simpeler, beschikken alleen beide heren over de inlog van deze pagina's ?

Bij dat laatste,kunnen we nog wel een aantal vragen bedenken !

Fotoreportage (1 foto's)...

 
18-11-2017  

Poll: Politicus van het jaar

 

ALMELO – TC Tubantia organiseert een online-verkiezing voor de Almelose politicus van het jaar.
‘De man of vrouw die bovenop de belangrijke dossiers zit. De gedreven politicus die als een tijger strijdt voor de belangen van de burger. Het raadslid dat vilein en fel is in de debatten. De politicus die evenzo gemakkelijk  praat met een boze buurman als met de burgemeester’, zo omschrijft Tubantia de verkiezingspoll. De uitslag wordt bekend gemaakt tijdens een politieke debatavond op woensdag 13 december in de bibliotheek aan Het Baken. Dit in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing in maart 2018.

De door Tubantia genomineerden zijn naast wethouder Alex Langius, de raadsleden Israa Abdullatif van het lokale Almelo Centraal maar in vroegere tijden actief voor de VVD, Hans Buitenweg met zijn groene insteek, Fred Gerritsen die na jaren met ruzie uit D66 stapte, Louis Kampman van de grootste oppositiefractie LAS, Willem Loupatty die de PvdA inruilde voor de VVD, Jemy Pauwels die Loupatty binnenharkte en de vertrekkende Marjolijn Wessels die haar PvdA-fractie in deze bestuursperiode zag gehalveerd door weglopers.

De Poll

 
17-11-2017  

PvdA Almelo presenteert kandidatenlijst GR2018

 

De PvdA Almelo presenteert met trots de concept kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Arjan de Vries voert de lijst aan. 
 
De kandidaatstellingscommissie (bestaande uit Mieke Kuik-Verweg, Nazan Kirkagac, Joke Jansen, Luc Schuur en Nico Dam) heeft in opdracht van het afdelingsbestuur de kandidaten geselecteerd. De commissie is verheugd met de lijst die voor ligt. Volgens de commissie weerspiegelt de lijst de combinatie van ervaring en vernieuwing die de sociaaldemocratie nodig heeft. 
 
Arjan de Vries is de aanvoerder van het elftal van de PvdA. Hij is een ervaren PvdA’er met een groot netwerk binnen de partij. De afgelopen tien jaar heeft Arjan gewerkt voor de Tweede Kamer, en hij kiest nu voor een rol in de lokale politiek.  Jorien Geerdink is de afgelopen periode actief geweest als fractievolger. Ze heeft op deze manier al veel ervaring opgedaan met het lokale bestuur. Jorien is actief in de Schelfhorst en heeft zich onder andere ingezet voor het behoud van Wijkcentrum De Schelf. Cem Özkent is een jonge ondernemer met een sociaal karakter. Hij kan bruggen slaan tussen mensen en is een talentvolle teamplayer.  Herman Zwerink heeft veel ervaring binnen de PvdA Almelo. Hij is de afgelopen jaren voorzitter geweest en heeft ervaring als raadslid die in de nieuwe fractie erg welkom is.   Metje Kuiper is al jaren actief voor de PvdA Almelo. Begonnen  bij de Jonge Socialisten en de afgelopen jaren onder meer bestuurslid en afgevaardigde voor de regio en het Gewest. Metje is actief in de wijkcommissie en heeft ruime ervaring met medezeggenschap en in de ondernemingsraad. Wil van Engeland is oprichter en voorzitter van de seniorenraad in Almelo. Hij is een gepensioneerd ondernemer en heeft ruime ervaring in verschillende dossiers. Daarna volgen de kandidaten Niek Berkelaar, Tom Munter en Gerard Hammink. De huidige fractieleden Jaap Stapel en Marjolein Wessels hebben aangegeven niet meer te gaan voor een nieuwe periode. Wel zijn ze beschikbaar om de nieuwe fractie op weg te helpen en willen ze de lijst ondersteunen. Daarom staan ze als lijstduwer op de kandidatenlijst.  De lijst bevat op voorhand geen wethouderskandidaten. De PvdA wil zich hierin bescheiden opstellen. Wanneer deelname aan het college aan de orde is, heeft de PvdA hiervoor geschikte kandidaten op het oog. 
 
De conceptlijst wordt op donderdag 23 november besproken in de Algemene Ledenvergadering. Na een besluit van de PvdA-leden is de lijst definitief. 

Secretariaat PvdA Almelo

 
11-11-2017  

Nelleke Vedelaar gast Herman Höften lezing 2018

 

ALMELO - Kersverse voorzitter van de PvdA Nelleke Vedelaar houdt in 2018 de Herman Höften lezing. De lezing wordt gehouden op maandag 29 januari in leescafé de Meridiaan in de bibliotheek in Almelo.
 
Herman Höften Lezing
Sinds 2008 organiseert de PvdA Almelo ieder jaar de Herman Höften lezing. Herman Höften was ruim dertig jaar raadslid en had in alle geledingen van onze maatschappij zijn invloed. Het was een sociaal democraat in hart en nieren. Nadat hij in oktober 2007 overleed, besloot het bestuur van de lokale afdeling een jaarlijkse lezing te houden, die naar Herman Höften is vernoemd.
De lezing van 2018 is de tiende Herman Höftenlezing. Om deze speciale editie extra luister bij te zetten, zal een lied uit de musical Het Verzet Kraakt – waarin Herman Höften de centrale figuur was – worden opgevoerd.
 
Nelleke Vedelaar
Nelleke Vedelaar is na Jeroen Dijsselbloem de tiende gastspreker. Zij werd op 7 oktober benoemd tot landelijk voorzitter van de Partij van de Arbeid. Nelleke Vedelaar (1977) was sinds 2010 wethouder in de gemeente Zwolle met onder meer zorg, wonen en sociale zaken in portefeuille. Daarvoor was ze vier jaar raadslid in Zwolle. Binnen de Partij van de Arbeid schreef ze mee aan het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen.
Nelleke Vedelaar: “Herman Höften ging in zijn acties altijd uit van de wensen en zorgen van de inwoners van Almelo. Politiek was een middel om het leven van deze inwoners beter te maken. Ik neem daar een voorbeeld aan. De belangrijkste taak voor sociaaldemocraten is weten wat er leeft, lokaal en regionaal, en dat vertalen naar concrete oplossingen. Of dat nu in de gemeenteraad is of in Den Haag en Brussel. Daarom ben ik zeer vereerd deze lezing te mogen geven.”

De lezing wordt gehouden op maandag 29 januari, vanaf 19.30 uur in het leescafé van de bibliotheek en is gratis toegankelijk.

 
03-11-2017  

Raad wil beter groenonderhoud

 

ALMELO – De gemeenteraad van Almelo heeft het college van B&W opgedragen om de bezuiniging van 150.000 euro op het onderhoud van openbaar groen anders in te vullen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het onderhoud. De betreffende motie van D66, Lokaal Almelo Samen, GroenLinks en Leefbaar Almelo, werd tijdens de begrotingsbehandeling 2018 aangenomen met 26 stemmen voor en 6 tegen.

In het verlengde daarvan werd ook een motie van de VVD en Lokaal Almelo Samen aangenomen om het Werkplein in het kader van Wwb-gerechtigden op te dragen deze uitkeringsgerechtigden tijdens piekperiodes te laten participeren voor het onderhoud van openbaar groen.

Beide oppositiepartijen kregen ook de meerderheid achter zich om het college van B&W en binnenstadvernieuwer Urban Interest op te roepen om maximale inspanning te verrichten om een supermarkt naar de binnenstad te halen.

Bij amendement werd met 23 stemmen voor en met 12 tegen ook besloten dat met ingang van 2018 de zo genoemde Kleinsmagelden (minimabeleid) worden geoormerkt conform de overeenkomst tussen Rijk en Vereniging Nederlandse Gemeenten. Het geld mag dus niet meer grotendeels verdwijnen in de algemene pot.

Ook stelde de Raad met ruime meerderheid vast dat de afvalstoffenheffing in 2018 een bedrag wordt van 252,00 euro met de aantekening dat Almelose ingezetenen (milieupas) grof vuil tot 500 kg / jaar gratis mag storten op de werf aan de Turfkade.

Lees hier alle besluitvorming rond de begrotingsbehandeling 2018.

 
26-10-2017  

LAStige burgers gezocht!

 

ALMELO – De gemeenteraadsverkiezingen liggen nog een klein half jaartje voor ons. Tijd dus dat alle ‘strijders’ om een lokaal zeteltje weer op zoek zijn naar burgers met bestuurs-politieke belangstelling. Zo ook Lokaal Almelo Samen (LAS), een samensmelting van BBA, ALA en Almelooooo en al sinds de vorige gemeenteraadsverkiezing eendrachtig als fractie oppositioneel actief in de Almelose gemeenteraad.
Bij de coalitievorming werd LAS gepasseerd, ondanks het grootste aantal zetels van alle ‘versnipperde’ partijen in de gemeenteraad. ‘LAS moet maar eens eerst bewijzen dat het stabiel genoeg is’, riep CDA-aanvoerster en huidig wethouder Irene ten Seldam toen.
Of LAS dat bewezen heeft, is aan de kiezer, maar de partij wil graag haar kracht vergroten met LAStige burgers, zoals dat op de facebookpagina omschreven wordt.


Oproep: LAStige burgers gezocht!

 
14-10-2017  

Gemeentebegroting communicerend vat

 

Met enig opportunisme stelde het Almelose college van B&W bij de presentatie van de Begroting 2018 dat men erin geslaagd was de stijgende kosten voor de burger te beperken tot de inflatiecorrectie van 1,4 procent. Gemakshalve werden bij die berekening de OZB, de afvalstoffenheffing, de rioolbelasting en andere tarieven zoals o.a. hondenbelasting en legeskosten bij elkaar geteld.
Het is het aloude rekensommetje van wat hebben we volgend jaar nodig, hoe berekenen we dat door in de tarieven en hoe verdoezelen we dat in een zo laag mogelijk percentage?

De ‘lagere’ kosten voor de verwerking van huishoudelijk afval bood in deze de oplossing. In de afgelopen 10 jaar namelijk werd via de jaarnota van afvalverwerker Twence vele miljoenen euro’s doorberekend aan alle Tukkers uit de 14 Twentse gemeenten om de Agenda van Twente te financieren. Zo kon bijvoorbeeld de Fietsnelweg F35 voor een deel worden aangelegd en werden prestigeprojecten als zwembad Het Ravijn in Nijverdal en de IISPA in Almelo mede gesubsidieerd evenals de aanleg van busbanen in Twentse steden.

In 2018 vervallen die regionale investeringsopcenten via Twence, maar daarvoor worden de Twentse burgers niet tot nauwelijks gecompenseerd, want ook de beoogde nieuwe Agenda voor Twente moet worden gefinancierd. Nee, de weinige compensatie die wordt doorgegeven zit meer in de besparing door het scheiden van afval door de burgers. De gemeenten steken namelijk de opbrengst van het gesorteerde glas, plastics, textiel en het van de verenigingen 'gestolen' oud papier in eigen zak. Voor de Almelose gezinnen betekent dat een ‘welwillende’ 28 euro tegemoetkoming in 2018. Echter dat is teveel om de begroting van de noodlijdende gemeente sluitend te krijgen. Een gat van 370.000 euro moest nog worden gedicht. Zo wordt dus de rioolbelasting met 6,2 procent verhoogd en de Ozb met 4,87 procent. Beide ruim boven de inflatiecorrectie van 1,4 procent waarmee de gemeente als totaal schermt. Een communicerend vat, dat gevolgen heeft voor de jaren na 2018 want die verhogingen zijn doorberekend in de meerjarenbegroting en dus niet éénmalig. Voor de jaren na 2018 zijn derhalve in Almelo de hogere inkomsten al deels ingeboekt en dat noemt men in bestuurlijke kringen ‘bezuinigen’!

‘Fijnslijper’

PS
In de afgelopen jaren werd in Almelo het Ozb-tarief al 3 keer eerder  met 5 procent bovenop de inflatiecorrectie in rekening gebracht.

 
05-10-2017  

Petitie voor bestrijding armoede bij kinderen

 

ALMELO – Raadslid Lieneke Bolhuis is een petitie gestart om het geld dat de gemeente krijgt van het Rijk voor de bestrijding van armoede onder opgroeiende kinderen, ook alleen voor dat doel te besteden. Volgens het raadslid wil het college van B&W die extra rijksbijdrage grotendeels aanwenden voor andere doelen en en het dichten van ‘gaten’in de begroting en daar is Bolhuis het niet mee eens. Met de petitie zoekt Bolhuis ondersteuning onder de burgerij om zo de extra rijksbijdrage te oormerken.
Via https://voorkindereninalmelo.petities.nl/ kan de burger dat dus online onderstrepen, maar Bolhuis en haar beweging Minimapartij staat zaterdag 14 oktober tussen 14.00 en 16.00 uur ook op de Koornmarkt om ondersteunende handtekeningen te verzamelen.

Bolhuis is niet de enige in de gemeenteraad die zich druk maakt voor de juiste besteding van het geld dat staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma uittrok. De raad nam op initiatief van raadslid Marjolein Wessels (PvdA) eerder al een motie aan om het half miljoen euro te besteden waarvoor het bedoeld is. Tot nu echter met weinig resultaat omdat portefeuillehouder Javier Cornelissen (SP) met steun van zijn collega-wethouders de motie negeerde om het geld breder in te zetten. Deraad kan dat tijdens de begrotingsbehandeling 2018 nog rechtzetten, maar moet dan wel elders binnen de begroting geld vrijmaken.

 
03-10-2017  

Raadsdebat over omgekeerd inzamelen van afval


In Hengelo gaan steeds meer stemmen op om de 'grijze bak' voor het restafval voorlopig maar te handhaven totdat de 'kinderziektes' wel zijn verholpen. Ook werd de suggestie gedaan om er een vrije keuze van te maken voor de burger.

De optie voor een afvalscheidingsfabriek, met in ieder geval het beste recycling-resultaat, is voor de Twentse gemeenten nog geen optie hoewel Twence dat best zou willen.
In Friesland boekt men met de professionele scheiding wel prima resultaten.
 

ALMELO - Vanavond houdt de gemeenteraad een politiek beraad over de voortgang van omgekeerd inzamelen van huishoudelijk afval. Het meer en meer inschakelen van de burger om afval te scheiden en dit te laten brengen naar zogenoemde milieueilanden, roept in Twente steeds meer weerstand op. Aanleiding de bergen afval bij de inzamelplaatsen en het toenemend zwerfvuil in het buitengebied waar ook natuurbeheerders zich zorgen over maken.

Is de wil om wel of niet te sorteren het probleem of ligt dat meer bij het afleveren van afval bij de milieueilanden? Na de door Lokaal Almelo Samen georganiseerde bijeenkomst van vorige week, blijkt dat mensen best wel willen sorteren, maar meer moeite hebben met de wijze van inzameling. Niet iedereen is in staat al zijn afval naar de daarvoor bestemde locaties te sjouwen en veelal loopt men dan tegen de gebrekkige werking van de ondergrondse containers aan, waardoor de afvalzak er maar naast gedropt wordt, want eerst terug naar huis  om pas daarna boodschappen te gaan doen, is voor de meeste burgers een brug te ver. Al met al brengt het heel wat extra ophaalrondes mee door verwerker Twente Milieu waardoor de op voorhand berekende lagere kosten nauwelijks worden doorberekend in lagere tarieven.
Daar komt bij, dat van overheidswege is berekend dat bijvoorbeeld bij de inzameling van plastic nauwelijks meetbare vermindering van C02-uitstoot plaatsvindt en hergebruik nauwelijks iets oplevert vanwege de vele soorten niet herbruikbare plastics.

Ook de wereldzeeën zitten vol met ‘plastic soep’ en schoonmaken is berekend op 13 biljoen dollar.
Tegelijkertijd heeft afvalverwerker Twence in Hengelo een te lage aanvoer van restafval uit het eigen achterland en moet het huishoudelijk afval uit het buitenland verwerken om nog energie te kunnen produceren voor de omliggende bedrijven.
Twente, en dus ook Almelo staat voor de keus. Gaan we door op de ingeslagen weg of maken we pas op de plaats tot alle ‘kinderziekten’ bij de milieueilanden zijn verholpen?
En is de aparte inzameling van plastics wel zinvol als de mens het scheiden toch niet goed kan uitvoeren vanwege de vele soorten.  Het meeste plastic verdwijnt achteraf alsnog in de verbrandingsovens. China verordonneerde per 1 september jl al nieuwe sorteervoorwaarden aan de Europese afvalverwerkingsindustrie op straffe van nacalculatie.

Kortom vragen te over en vanavond om 19.30 uur debatteert de gemeenteraad er over met burgers die zich vooraf hebben aangemeld als inspreker.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
21-09-2017  

CDA-wethouder opnieuw onder vuur (upd)

Haalt Ten Seldam de gemeenteraadverkiezing?
 

ALMELO – Wethouder Irene ten Seldam is in de huidige bestuursperiode de bestuurder die de meeste kritiek over zich heen kreeg. Dossiers over de verkeersstromen in de Noordelijke binnenstad, de wijkcentra, de fietssnelweg, de privatiseringsplannen voor de buitensport en welstand ontvingen veel kritiek waardoor nauwelijks iets van de grond is gekomen.
En opnieuw ligt Ten Seldam onder vuur. Nu over de aangekondigde versoepeling van de vestigingsregels op het XL Businesspark aan de A35.
De VVD, groot voorstander van het XL Businesspark, heeft de aanval op Ten Seldam geopend. In een brief verwijt de VVD-fractie Ten Seldam te besturen vanuit een ivoren toren en verwijt haar een gebrek aan overleg met omwonenden en geïnteresseerde ondernemers voor het bedrijvenpark. De VVD twijfelt zelfs openlijk aan haar bestuurlijke capaciteiten. Raadslid Maathuis en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, schrijft e.e.a. in de brief aan het college van B&W namens de VVD-fractie.
Maathuis vindt goed overleg met de belanghebbenden cruciaal om draagkracht te krijgen voor de bestemmingsplanwijziging van het XL Businesspark. Ten Seldam staat in dit dossier onder grote druk van de medeaandeelhouders zijnde de provincie Overijssel en de gemeenten Borne, Enschede en Hengelo maar ook door de Belgische investeerder Heylen die een ‘warehouse’ van liefst 27 voetbalvelden wil realiseren op het XL Businesspark.
Heylen loopt echter tegen te rigide bouwvoorschriften aan en dat is belemmerend voor de verhuur. De gemeenteraad gaf eerder al ‘groen licht’ voor de deal met Heylen en wist feitelijk al dat bepaalde voorschriften knellend zijn om een dergelijke investering tot succes te brengen. Heylen heeft de contacten zoals elders is bewezen, maar Ten Seldam moet nu het evenwicht vinden tussen de exploitatiebelangen van het XL Businesspark met zo’n 1.000 banen in het verschiet en de bewoners aan de rand van het dorp Bornerbroek.

Naschrift d.d. 30-9-2017
VVD-raadslid en plaatsvervangend raadsvoorzitter Maathuis heeft met de kritiek op wethouder Ten Seldam in eigen voet geschoten. Ten eerste zijn een aantal beweringen aan het adres van Ten Seldam niet juist. Zo heeft investeerder Heylen geen belemmerende planologische werking omdat dit deelplan al veel eerder werd aangepast en de nieuwe aanpassing geldt voor de derde ontwikkelingstranche van het XL Businesspark. Die ontwikkeling staat nu voor het eerste overleg met belanghebbende 'noabers'. Maathuis stipte in de brief ook de 'vertraagde' aanleg van de zwaaikom aan, maar daarvoor is door Rijkswaterstaat een onteigeningsprocedure gestart. Tussentijds probeert Rijkswaterstaat wel tot een vergelijk te komen met de grondeigenaren.

 
13-09-2017  

Politiek Café over afvalbeleid

 

ALMELO – Het door Twente Milieu geregisseerde afvalbeleid van tal van Twentse gemeenten maakt de gemoederen onder de bevolking flink los. Niemand schijnt er aan te ontkomen dat er flink gesjouwd moet gaan worden om van huishoudelijk afval af te komen. Niet het sorteren is het grote probleem, maar het verdwijnen van de ‘grijze’ Otto. Het restafval moet dan zelf worden gedeponeerd in ondergrondse containers op zogenoemde milieueilanden her en der in de stad. Ook Almelo staat voor die stap.

Lokaal Almelo Samen, de grootste oppositiepartij in de Almelose gemeenteraad, wil daarom zelf wel eens horen hoe Almelose ingezetenen daarover denken. Op woensdag 27 september om 20.00 uur kunt u uw ‘ei’ kwijt in het speeltuingebouw Het Nieuwland aan de Steffensweg in Almelo.

Meer info klik hier en hier

 
29-06-2017  

Raadgevende opinie-polls Lokaal Almelo Samen

 

ALMELO – De raadsfractie Lokaal Almelo Samen zoekt voortdurend naar betere contacten met de inwoners van de stad. De grootste oppositiepartij in de gemeenteraad gaat de boer op middels het organiseren van politieke cafés en zet op haar website opinie-polls om nog meer meningen te indiceren.
In de tot nu georganiseerde politieke cafés van Lokaal Almelo Samen kwamen onderwerpen als de dreigende sluiting van wijkcentra aan de orde en het onderwerp of de buitensport nog wel betaalbaar blijft. De stad zit financieel dik in de problemen door al te grootse investeringen in grondaankopen door de toenmalige verantwoordelijke colleges en coalities die de macht volledig naar zich toetrokken.
Om de stad uit het moeras te trekken neemt Lokaal Almelo Samen in de oppositie haar verantwoordelijkheid maar wil daarin wel samen met de Almeloërs optrekken. U kunt daarbij helpen door uw mening te geven via www.lokaalalmelosamen.nl
 

 
21-06-2017  

Raadslid Heitink (SP) stopt wegens gezondheid

 

ALMELO – Raadslid Mineke Heitink neemt afscheid van de actieve politiek. Ze is al sinds 2002 actief voor de SP en werd raadslid toen de partij voor het eerst in de Almelose gemeenteraad kwam. Heitink is mindervalide en haar verslechterde omstandigheden nopen ertoe om het raadswerk adieu te zeggen. Tijdens de raadsvergadering van volgende week donderdag 29 juni neemt Heitink afscheid. Zij wordt opgevolgd door Gezina van der Ven.

< v.l.n.r.: Mineke Heitink en opvolgster Gezina van der Ven

 
14-06-2017  

Vragen PvdA over gevaarpunten langs F 35

 

ALMELO – De fietssnelweg F35 houdt de gemoederen bezig. Zo heeft PvdA-raadslid Jaap Stapel de nodige vragen aan het college van B&W over gevaarlijke verkeerssituaties aan De Grenzen ter hoogte van de Henri Dunantstraat en de kruising Haven NZ / Stationsstraat. Stapelverwijst in deze naar  ongevallen die hebben plaatsgevonden waarbij fietsers en scooterrijders zijn aangereden door automobilisten.
De achter de tekentafel bedachte fietssnelweg F35 ontmoet meer kritiek. Zo gaat de verlenging langs de Plesmanweg niet door na bezwaren van aanliggende bedrijven die ongelukken voorspellen. 

Raadslid Stapel heeft nu aan B&W de volgende vragen:
1. Bent u op de hoogte van de problemen m.b.t.  de verkeersveiligheid op bovengenoemde punten?
2. Hebt u de exacte cijfers van het aantal ongevallen  op bovengenoemde punten?
3. Wat gaat het college doen om z.s.m. de verkeersveiligheid te verbeteren op bovengenoemde punten?

< Voor de duidelijkheid maakte Stapel er bijgaande weergave bij. Het college van B&W moet nu binnen 6 weken antwoord geven.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
06-06-2017  

VVD wil inzage onderhandelingen oude stadhuis

  ALMELO – De viermans-fractie van de VVD wil inzage in de lopende onderhandelingen over de verkoop van het ‘Stadhuis van Oud´ aan de Leverink & Assen Groep en ontwikkelaar BPD (voorheen Bouwfonds) om het laatste ontwerp van de internationaal geroemde architect J.J.P. Oud te verbouwen tot 85 appartementen en ruimtes voor horeca, zorg en dienstverlening.
De stichting Hergebruik Gebouwen is de geestelijke vader van het project. ‘We hebben er altijd in geloofd. Het is geweldig dat het gaat lukken, zodat het in mijn ogen monumentale pand behouden blijft´, zei bestuurslid en architect Guus Zeillemaker uit Almelo daarover in maart jl. in Tubantia.
De VVD is echter faliekant tegen en ziet niets liever dan de slopershamer verschijnen. Via de zijlijn wil de fractie daarom inzicht in de lopende onderhandelingen en heeft het geen geduld het raadsvoorstel af te wachten.
Lees de brief van de VVD...
Lees verder...

 
05-06-2017  

CU, GL en D66 komen met motie Parallelweg


Foto: Hulshof Architecten
 

ALMELO – De ChristenUnie, D66 en GroenLinks bepleiten al enige tijd het behoud van een aantal dichtgetimmerde bouwvallen aan de Parellelweg. Volgens het college van B&W moeten de bouwvallen zo snel mogelijk worden gesloopt om ruimte te maken voor nieuwe ontwikkeling aan de westzijde van het station. De woningen werden destijds aangekocht met 1,9 miljoen euro subsidie uit de Netwerksteden-gelden ter revitalisering van de westzijde van het station Almelo Centraal. De crisis was er mede debet aan dat die ontwikkeling niet van de grond kwam.

ChristenUnie, D66 en GroenLinks komen nu met een alternatief om de woningen te behouden als karaktervolle panden in de overigens zeer diverse bouw aan de Parallelweg dat in zijn geheel al geen fraai aanzicht geeft als men met de trein het CS-station in Almelo aandoet.

De zes raadsleden van voornoemde partijen willen echter de karaktervolle gevels behouden en de woningen in de markt zetten als klushuizen. De verkoop moet dan wel plaatsvinden voor een ‘vriendenprijsje’ om e.e.a. betaalbaar te houden.
Daarom werd contact gezocht met Hulshof Architecten dat de nodige ervaring heeft met het revitaliseren van oude woningen zo ook de Wallisblok in Rotterdam. Hulshof Architecten werkte hier samen met de vereniging Urbannerdam als specialist in het begeleiden van het verbouwen van klushuizen. De conclusie luidt dat het kan voor zo’n 160.000 euro. 
Ook Kondor Wessels heeft ervaring met bijvoorbeeld revitalisering van de Kleiburgflat in Amsterdam-Zuidoost en is (mondeling) genegen het geheel aan te kopen om het in samenspraak  met toekomstige bewoners tot casco-klaar te verbouwen. Een prijs hiervoor staat echter nog niet vast, zo blijkt uit de begeleidende email van de plannenmakende raadsfracties.
Middels een motie willen de zes raadsleden van ChristenUnie, D66 en GroenLinks a.s. dinsdag tijdens de raadsvergadering hun 29 andere collega’s overtuigen om alsnog het klusjeshuizenplan kans van slagen te geven.

Lees en bekijk Parallelweg Almelo - 'Klushuisjes'

Fotoreportage (1 foto's)...

 
24-05-2017  

Gemeentebestuur verzaakt informatieplicht

 

ALMELO – In de officiële wekelijkse advertentie van de gemeente Almelo in het Almelo's Weekblad staat sinds begin dit jaar nauwelijks nog relevante informatie voor de Almelose ingezetenen. Die moet zelf maar uitzoeken of er ontwikkelingen zijn die hem of haar treffen, zoals een bouwaanvraag van de buren, de aanvraag van een feest dat u overlast kan bezorgen, de éénmalige wijziging van de ophaaldienst huishoudelijk afval en meer van dat soort zaken. Nee, de gemeente houdt het bij het vermelden van collectes en vooral bij het noemen van personen die de stad met onbekende bestemming hebben verlaten. Dat laatste is wel het minst interessant voor de gemiddelde burger.
Daarom hier een wel relevante maar niet complete opsomming. In geval van twijfel altijd informatie vragen bij de gemeente.


Huisvuil
Donderdag 25 mei geen ophalen huisvuil. Zaterdag 27 mei wordt de donderdagroute ingehaald. (de kliko aan straat voor 07.30 uur)

Algemene Plaatselijke Verordening
1. Aanvraag Strandbal Festival op 29 juli van 13.00 uur tot 01.00 uur, Entersestraat 1 in Bornerbroek. Zienswijze/bezwaar mogelijk tot 13 juni 2017 schriftelijk aan de burgemeester of mondeling toelichten nadat afspraak is gemaakt via klantcontactcentrum 0546-541111(stadhuis)

Ruimtelijke Ordening

A. Ingediende vergunningaanvragen met dossiernummers
Slagenweg 19, het bouwen van een werktuigberging. (Z/17/080698)
Leemhorst 14, verbouwing van het pand. (Z/17/080709)
Zilvermeeuw 1, uitbreiden huisartsenpost. (Z/17/080724)
Kerkstraat 2, handelingen in gevolg beschermd monument. (Z/17/080785)
Ootmarsumsestraat 86, uitbreiden woning. (Z/17/080786)
De Sumpel 4, wijziging brandveiligheid ROC. (Z/17/080787)
Vriezenveenseweg 9, kappen van een boom. (Z/17/080803)
Parkweg 26, verbreden dakkapel. (Z/17/080820)

B. Verleende omgevingsvergunning
Rozenstraat 26, bouwen tuinhuis. (besluit 12 mei 2017)(Z/17/080111)
Kerkstraat 2, handelingen in gevolg beschermd monument. (15 mei 2017)( Z/17/080785)
Sweelincklaan 2/2b, uitbreiden winkel. (17 mei 2017)(Z/17/080387)

C. Ontwerpbesluiten
Voornemen college B&W medewerking te verlenen aanvraag:
Schuilenburgsingel 5, gebruik kleefmagneten op deur vuurwerkopslag (Z/16/077334). Het betreft een maatwerkvoorschrift.
Inzage 24 mei t/m 4 juli 2017 – stadhuis klantcontactcentrum.
Zienswijze/bezwaar schriftelijk aan de burgemeester of mondeling toelichten nadat afspraak is gemaakt via klantcontactcentrum 0546-541111 (stadhuis)

D. Termijnverlenging
betreffende aanvraag omgevingsvergunning  met ten hoogste 6 weken.
Alberdastraat 1, uitbreiden/renoveren woning (Z/17/0789251)(2 juli 2017)

E. Overige besluiten aanvragen omgevingsvergunning

Geen vergunning vereist voor volgende aanvragen.
Weersweg 3, uitbreiden woning. (15 mei 2017)(Z/17/080250)
Vriezenveenseweg 9, kappen boom. (15 mei 2017)(Z/17/080803)

Kijk voor ingediende aanvragen en eerder verleende vergunningen op: https://www.planviewer.nl/lb/overheid/Almelo

Fotoreportage (1 foto's)...

 
21-05-2017  

Volksdebat over privatiseren van buitensport

 

Blijft buitensport betaalbaar bij privatisering?
Dat is de grote vraag die Lokaal Almelo Samen zicht stelt.
Op woensdag 7 juni 's avond om 19.30 uur in Topsporthal IISPA kunnen bestuurders en buitensporters daar hun mening over geven.


Onder verantwoordelijkheid van de wethouder van sport wordt ambtelijk onderzocht of buitensportverenigingen voortaan zelf hun velden kunnen en willen onderhouden. De hoop leeft dat daarmee bezuinigingen kunnen worden behaald.

De fractie van Lokaal Almelo Samen heeft echter de nodige vragen:

- Zijn de verenigingen echt in staat zelf alle onderhoud uit te voeren?
- Wordt de belasting voor de clubs straks niet te veel?
- Zijn er voldoende vrijwilligers?
- Krijgen de verenigingen voldoende financiële steun van de gemeente om al het werk goed te kunnen uitvoeren?
- en vooral blijft sporten nog wel betaalbaar?


Deze vragen willen we graag voorleggen aan uw bestuur en de leden van uw club.

Daarom houdt de gemeenteraadsfractie Lokaal Almelo Samen een politiek café op woensdag 7 juni vanaf 19.30 uur in het topsportcentrum IISPA aan de Stadionlaan 60.

Iedereen is welkom om deel te nemen aan deze forumdiscussie!!!

 
10-05-2017  

Duurzaamheid volgens D66

 

ALMELO – In het politiek beraad van 9 mei ging het over de discussienota ‘Nieuwe kaders duurzaamheidsbeleid’. De raadsfractie van D66 maakte daarover de volgende bijdrage.
 

 
27-04-2017  

Badwater

 

ALMELO – De VVD in Almelo wil alle aandelen die de gemeente bezit in bedrijven slijten. Volgens fractievoorzitter Pauwels is zelfs een nutsbedrijf als Cogas geen kerntaak van de gemeente en kan daarom worden verkocht. Als ‘kerntaak’ het criterium is voor de VVD is het de weg kwijt met keuzes voor éénmalige opbrengsten. De gemeente bezit aandelen in meerdere van oorsprong nutsbedrijven en diensten. Daarvoor ontvangt het jaarlijks winstdividend maar bij enkele deelnames wordt ook geld toegelegd zoals Soweco, RBT en Industrie Gebouwen Maatschappij. Deze laatste houden voor Almelo het grootste risico in. Aandelen in bijvoorbeeld Enexis, Vitens, Cogas, Twence, Twente Milieu en Stadstoezicht leveren jaarlijks winst op.

De meest winstgevende is Cogas met dit jaar een extra dividend van 5 miljoen euro bovenop de normale winstuitkering. Enkele jaren geleden keerde Cogas ook al miljoenen extra uit aan de aandeelhoudende gemeenten. Almelo bezit zo’n 25 procent van Cogas en is de grootste aandeelhouder van het oorspronkelijke gemeentelijke gasbedrijf. Bij verkoop denkt de VVD flink te kunnen cashen. Let wel, dat is dan eenmalig en nooit meer dividend. Op de bank zetten kan niet want er moet eerst schuld worden afgelost en ook de rentebesparing levert nauwelijks iets op. Wat Pauwels wil komt zo op potverteren uit en hogere lasten op termijn. Cogas zal als netwerkbeheerder ook onder andere paraplu netwerkbeheerder blijven en winst moeten maken om het totale Nederlandse netwerk in stand te houden. Staatsrechtelijk staat het zelfs los van energieleveranciers om dat te waarborgen. De kosten (en dus ook de winst) is en blijft verwerkt in de tarieven voor burgers en bedrijven.

Ook Twence mag in de aanbieding van een meerderheid van de gemeenteraad. Daar denkt 80 procent van de aandeelhoudende andere Twentse gemeenten anders over en zelfs Münster (D) wil toetreden als aandeelhouder. Dom denkt Pauwels die zich spiegelt aan hoge verkoopopbrengsten. Hoe hoog? Pauwels kan het niet zeggen en mag het niet zeggen vanwege zijn werkzame arbeid bij Investeringsmaatschappij Oost BV, een financieringsvehikel van de provincies Overijssel en Gelderland dat werkt met geld dat de burger en het bedrijfsleven heeft opgebracht en de laatste decennia al heel wat investeringen heeft moeten afboeken als verlies.

Sinds mensenheugenis hebben deelnames in vermeende ‘nutsbedrijven’ als Enexis (voordien IJsselmij), Cogas, Twente Milieu en Twence geld op geleverd door winstuitkeringen. Winsten die feitelijk door het vaststellen van de tarieven met politiek-bestuurlijke inbreng van de aandeelhouders zijn geborgd. Dat is niet het geval met het RBT en de gemeentelijke Industrie Gebouwen Maatschappij. Daar regeert de markt en daarom moeten de aandeelhouders flink dokken. Zelfs zoveel dat zelfs de ‘bruidsschatten’ bij de VVD niet meer veilig zijn. Je kunt het ook korte termijn denken noemen of het kind met het badwater weggooien!

‘Fijnslijper’

Archief
Terug naar vorige pagina