Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
19-03-2013  

Eis taakstraf voor verduisteren caravans

 

ALMELO – Tegen de voormalige eigenaar van Braakink Caravans in Almelo is dinsdagmiddag bij de rechtbank in Almelo een taakstraf geëist van 120 uur wegens verduistering van caravans. Ook vindt het Openbaar Ministerie dat hij de gedupeerden, een kleine 50 mensen, moet terugbetalen. In totaal gaat het om zo’n 250 duizend euro.

Roy B. (44) had van 2008 tot eind 2010 caravans van particulieren in consignatie genomen om ze voor hen te verkopen, maar de eigenaren vervolgens nooit betaald. Van oplichting in strikte zin was volgens officer van justitie Achille Damen echter geen sprake, want B. zou er niet op uit zijn geweest zichzelf te verrijken, maar alleen om zijn bedrijf staande te houden.

Vanaf 2008 was het bedrijf, dat B. aanvankelijk vanaf 2005 samen met zijn broer en vrouw runde, in de problemen geraakt doordat de verkopen terugliepen. Vervolgens had hij het ene gat met het andere proberen te dichten. Via onder meer marktplaats benaderde hij mensen die hun caravan te koop hadden staan, sloot een contract met een richtprijs af en kreeg de caravans onder zijn hoede.

‘Schuldeisers die het hardst schreeuwden’ kregen als eerste betaald, zo verklaarde hij bij de rechtbank. Ook had hij een fulltime baan naast zijn caravanhandel genomen om extra inkomsten te krijgen. Ondertussen namen de schulden echter alleen maar toe.
Eind 2010 dienden enkele gedupeerden aangifte, waarna de zaak aan het rollen kwam. B. had ondertussen via de gemeente Almelo een schuldhulpverleningsbureau in de arm genomen, maar toen deze brieven verstuurde aan de schuldeisers werd het bedrijf failliet verklaard. De schulden van B. waren inmiddels opgelopen tot bijna een half miljoen, inclusief huurschulden en schulden aan leveranciers.

B. was volgens de officier een ‘naiëve ondernemer’, die er willens en wetens in bleef geloven dat het ooit goed zou komen. Een gevangenisstraf achtte het OM mede niet op zijn plaats omdat B. dan helemaal niet meer in staat zou zijn iets terug te betalen. Op de zitting verklaarde B. ten overstaan van de vele aanwezige gedupeerden spijt te hebben dat het allemaal zo was gelopen.

De rechtbank doet op 2 april uitspraak.

Archief
Terug naar vorige pagina