Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
18-03-2013  

Station Almelo NS op rijksmonumentenlijst

 

ALMELO – Minister Jet Bussemaker heeft 8 Overijsselse gebouwen op de rijksmonumentenlijst geplaatst, waaronder het NS Station Almelo van architect Koen van der Gaast. Het gebouw stamt uit de na-oorlogse tweede opbouwperiode van 1959-1965 en kwam in 1962 gereed. Het is het derde stationsgebouw op die plek. 

Het eerste stationsgebouw aan de lijn Salzbergen (D) – Almelo werd in vakwerksysteem gebouwd met een hoog middendeel en twee lage vleugels met prachtig agode achtig uitbouwtje met toiletten. Het was slechts van 1865 tot 1882 in gebruik.

Het tweede stationsgebouw deed denken aan het station van Delft met een oog middendeel met rechts een torentje en twee niet-identieke vleugels. Dat gebouw was van 1882 tot 1962 in gebruik.

Het enige dat nog aan vroegere tijden doet denken zijn de langwerpige perrongebouwen op het midden-perron onder één kap. Ze bevatten in vroegere tijden verschillende dienstruimten als ook restauratieruimten volgens de eerste en tweede klasse.
Het hoofdgebouw van nu, dat sinds 1962 in gebruik is en nu voorgedragen voor de rijksmonumentenlijst, is gebouwd in beton en is onderkelderd met een schuilkelder en dat weten maar weinig Almeloërs. In de fietsenkelder zijn daarvan nog stalen luiken zichtbaar.

Het totale lijstje omvat in Overijssel 8 gebouwen en in Nederland totaal 89. Het is aan de Culturele Raad om te beoordelen welke gebouwen daadwerkelijk de monumentenstatus krijgen.

Voorgestelde Overijsselse monumenten:
NS Station in Almelo
Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart
Patiostudentenwoningen Technische Hogeschool Twente in Enschede
Purfina-tankstation in Enschede
Raadhuis in Hengelo
Europatunnel in Hengelo
Sint-Raphaëlkerk in Hengelo
Kantoor Schrale's Beton in Zwolle

De Landelijke lijst ( klik hier)

Koen van der Gaast bouwde meerdere stations zoals ook in Tilburg, dat nu eveneens wordt voorgedragen als rijksmonument.


Archief
Terug naar vorige pagina