Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
03-03-2013  

VVD-praatcafé over de toekomst van winkelen

 

ALMELO – Zaterdagmorgen werd in Bier en Wijnlokaal ’t Hookhoes gedebatteerd over de toekomst van het winkelen in Almelo. Uiteraard ingegeven door alle grootse plannen in de periferie als de invulling bij het nieuwe voetbalstadion voor Heracles Almelo en de mogelijke komst van een Outlet Store van 8000 m2 in het op stapel staande Almelo Nouveau.
Volgens Arjan Kluin van onderzoeker Locatus is er een tendens van het wegtrekken van een aantal branches uit de binnensteden, het invullen in centrumgebieden met horeca en steeds minder omzet over de toonbank maar meer via internet. Bovendien wil schijnbaar iedere gemeente zijn eigen woonboulevard en zelfs outletstores en retailcentra buiten het centrum. Locatus onderzoekt jaarlijks de invulling van detailhandelslocaties in heel Nederland. In Nederland zijn al teveel Woonboulevards.
Die tendens wordt bevestigd door Jan Carel Jansen Venneboer van BRO, deskundig op gebied van ruimtelijke ordening. Zaken worden groter, waarbij sommige zelfs 8000 m2 zoals de Primemarkt bij Nijmegen. Nu groeiende omzet via internet en minder over de toonbank. Aantal branches trekken weg uit binnensteden. Functieverbreding in binnensteden door horeca-invulling.
Volgens beiden moet er een keuze worden gemaakt in de aanloopgebieden naar het centrum om daar de detailhandel te beperken en te concentreren tot een kleiner koopcentrum in de binnenstad.
Het gekke is echter dat in Almelo wel winkels uit het kernwinkelgebied vertrekken om zich juist te vestigen in de aanloopstraten als Oranjestraat en Bornsestraat.
Ondernemer Wiebe Blaauw heeft niet zoveel moeite met ontwikkelingen in de periferie zoals Almelo Nouveau en het nieuwe voetbalstadion. Volgens Blaauw kunnen goede concepten aanvullend en versterkend zijn. Bijvoorbeeld geen 30 à 40 keukenwinkels in Twente maar heel het Polman stadion vol met keukenspecialisten. En dan de binnenstad op de kaart zetten als locatie voor prima recreatief winkelen.
Koren op de molen dus voor Hans Bredewoud, penningmeester van BVO Heracles Almelo die grootse plannen hebben om in een nieuw stadion meer dan 30.000 m2 te bestemmen voor detailhandel. De vraag daarbij of conceptmatig invullen realiseerbaar is. In een eerdere overeenkomst tussen de gemeente en de club is vastgelegd dat er detailhandel gevestigd mag worden indien deze sport-gerelateerd is. Deze conceptinvulling blijkt echter de plannenmakers te beperkt waardoor men juist verruiming wil en het conceptmatige wordt verlaten.

Martijn Rijssemus, voorzitter Centrum Almelo Actief, ziet vooral nog niets in al die plannen en vreest dat de hele binnenstad er aan onderdoor gaat als de plannenmakers hun zin krijgen.
De VVD, van oudsher de partij die opkomt voor de middenstand, ziet wel wat in de nieuwe plannen terwijl het CDA juist in dit VVD-praatcafé een meer behoudende toon voor de binnenstad aansloeg. Een debat derhalve zonder concrete diepgang, mede ook omdat een grote speler als Urban Interest niet bij dit debat was vertegenwoordigd. De ontwikkelaar met grote posities in de binnenstad dreigde eerder al geen cent meer in de vernieuwing van de binnenstad te investeren en ook woningstichting Beter Wonen dreigde zijn plannen en investeringen voor de binnenstad te herzien indien de grootse detailhandelsontwikkelingen in de periferie doorgaan.
Ook dit café-debat voegde dus weinig toe aan een gerichte oplossing. Het finale besluit of Heracles en Almelo Nouveau hun eerdere akkoorden kunnen verruimen, zal dus uiteindelijk toch in de gemeenteraad moeten vallen.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (8 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina