Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
16-03-2013  

Politie Almelo pakt 5 verdachten op na babbeltruc


In scene gezette foto
 

Waarschuwing
Pas op voor babbeltrucs. Bij een babbeltruc wordt bij - veelal oudere – mensen aangebeld of worden zij (op straat) aangesproken. Vervolgens vindt een gesprekje plaats aan de voordeur of in de woning. Vaak belt men aan de voorkant aan, waarna de handlanger aan de achterzijde van de woning via een deur of raam zijn slag slaat en bankpassen, geld en/of sieraden steelt. Een andere variant van de babbeltruc is het ophangen van een zielig verhaal dat men geld nodig heeft. Dit verhaal klinkt zo geloofwaardig dat de slachtoffers het gevraagde geld geven. De politie raadt mensen aan om alert te zijn op dit soort praktijken.

Een aantal vuistregels om dit te voorkomen zijn:
• Wees altijd gezond wantrouwend. Want: waarom komen ze juist bij u?
• Laat nooit iemand binnen, ook niet in de hal. Regen of geen regen. Sluit de deur als u even iets op wilt halen.
• Meteropnemers, politieagenten, collectanten of reparateurs hebben altijd een legitimatie bij zich. Vraag er gerust naar. Maar let op: dit geeft geen 100% garantie want er zijn goede vervalsingen in omloop.
• Bel, als u het niet vertrouwd, het bedrijf of de instelling waarvoor degene aan de deur zich uitgeeft om te informeren of men de persoon aan de deur kent en om te controleren of het verhaal klopt.
• Verwijs mensen die geld willen wisselen naar een bank of supermarkt.
Een gouden regel bij onbekenden aan uw deur: als u alleen thuis bent, laat dan geen onbekende binnen!
Als u het nog steeds niet helemaal vertrouwt, bel dan de politie via het algemene nummer 0900-8844, en leg de situatie uit. De politie adviseert u en desgewenst komt er een politieagent bij u langs.

Archief
Terug naar vorige pagina