Sportberichten


Plaatsing  
 
31-05-2019  

KNVB schorst amateurvoetballer anderhalf jaar

Scheidsrechters zien af van toernooi bij de club
 

ALMELO – Voetballer Semih E.  van het tweede team van voetbalclub La Première is door de KNVB voor anderhalf jaar geschorst. De man werd onlangs handtastelijk tegen de scheidsrechter tijdens de bekerfinale tegen ‘noaber’ Almelo 2. Deze staakte daarop de wedstrijd en verliet het sportcomplex aan de Maardijk onder begeleiding. Daarna deed hij aangifte bij de politie wegens molest, meldde Tubantia. Grensrechter en clubvoorzitter José Diaz zwakte de handtastelijkheid af maar zei er bij dat het bestuur zich nog beraad over een gepaste straf. Dat heeft de KNVB inmiddels gedaan op basis van het wedstrijdrapport.
De KNVB strafte een andere speler van het 2e team van La Première eveneens fors. Hij werd met rood het veld uitgestuurd en mag tot november dit jaar niet ‘ballen’.

De Scheidsrechtersvereniging Almelo en Omstreken (SAO) heeft La Première inmiddels laten weten dat alle scheidsrechters van de SAO zijn bericht met het advies om niet aan te treden bij het op de rol staande jaarlijkse Hendrie Krüzen-toernooi. Dit onder het motto; ‘Van de scheidsrechter blijf je af’.
Semih E. wil in beroep tegen zijn zware straf. De KNVB kende de overwinning op formele grond toe aan het team van Almelo 2 en haalde tevens de nog op de rol staande competitiewedstrijd tussen beide teams van de agenda. 

 
30-05-2019  

Uitsmijters en 'LAP' tekenen voor 'Noaberschap'

 

ALMELO – Onder toeziend oog van wethouder van Sport Arjen Maathuis en met een ferme handtekening op papier hebben de voorzitters van honk- en softbalvereniging Uitsmijters’55 en voetbalvereniging La Première een overeenkomst getekend waarin wordt vastgelegd dat Uitsmijters ’55 de nieuwe ‘Noaber’ wordt van de 110-jarige voetbalclub aan de Maardijk.
La Première staat een deel af van het gebouw om een eigen kantine te kunnen creëren met eigen ingang voor de ‘balknuppelaars’ die verder 2 kleedkamers van de voetballers opknappen om deze geschikt te maken voor de bee-, soft- en honkballers die vooral in de zomermaanden gebruik zullen maken van het op kosten van de gemeente nieuw aan te leggen combinatieveld voor soft- en honkbal.
Daarvoor levert de voetbalclub 2 velden in maar krijgt daarvoor wel de beschikking over een nieuw aan te leggen kunstgrasveld - op het huidige hoofdveld - eveneens op kosten van de gemeente Almelo die voor het gezamenlijke plan ruim 8 euroton uittrekt. 
Met de door de gemeente vereiste ‘noaberschapsovereenkomst’ is tevens afgesproken goede ‘noabers’ te willen worden met wederzijds respect en met ieder een eigen ingang maar ook wederzijds gebruik van de kleedkamers als de diverse activiteiten daar om vragen.
Na 14 jaar ‘getouwtrek’ kan daarmee de in 2005 voorgenomen sluiting van sportcomplex ’t Maatveld worden afgerond.

<< v.l.n.r.: La Première-voorzitter José Diaz, wethouder Arjen Maathuis en Uitsmijters-voorzitter Tim Zitter
(Foto: Leo van Raaij)

 
21-05-2019  

Fc Utrecht is Heracles Almelo echt de baas

 

UTRECHT – Na de 0-2 thuisnederlaag in de Play Off voor Europees voetbal tegen Fc Utrecht gloorde er nog een sprankje hoop bij Heracles Almelo op een goed resultaat in de uitwedstrijd. ‘In bekervoetbal is namelijk alles mogelijk’, zo trainer Wormuth een dag voorafgaand aan het duel.
Maar net zoals in Almelo, liet Dick Advocaat zijn team ‘met de deur dicht’ beginnen om Heracles te laten uitrazen, waarna de Utrechters ongenadig toesloegen met 3-0.

Heracles Almelo kan dus op vakantie terwijl de nummer vier van de reguliere competitie het verder mag ‘uitvechten’ in de dubbelfinale tegen de regulier nummer vijf Vitesse dat in de Gelredome het bezoekende Fc Groningen klop gaf met 3-1 na verlies in Groningen met 2-1.
Een nacompetitie dus om één plek in de voorronde voor de Europa League en dat is nu net wat Dick Advocaat tegen de borst stuit. ‘Je speelt een hele competitie voor het bepalen van de ranglijst en dan kun je via de Play off alsnog buiten de boot vallen omdat dit soort wedstrijden een andere dynamiek met zich meebrengen en dat ook nog eens in half gevulde stadions’ , aldus Advocaat.
Collega Wormuth zag wel de charme van het ‘toetje’ op de competitie, maar de geboortige Berlijner kan na de afsluitende training en het kleine feestje naar huis voor vakantie na zijn debuut op de Nederlandse velden.

Voor de spelers van Heracles geldt hetzelfde, zij het dat Kuwas na de vakantieperiode aan de bak kan in Dubai. De staf van Heracles zal verder wel bezig blijven met mogelijke verkoop van spelers en het aantrekken van nieuwe talenten, want dat is wat Heracles als club blijft, een opleidingsteam.  

In Utrecht kwamen de Heraclieden duidelijk te kort om nog voor een verrassing te zorgen. Kuwas en Dalmau stonden samen in de spits met een vijfmans middenveld achter zich en drie man op de laatste linie. Utrecht had aanvankelijk wat moeite met deze tactische vondst van trainer Wormuth en zo waren reddingen nodig van doelman Jensen om kansen van beide Almelose spitsen te elimineren. Dalmau kreeg de bal zelfs op een presenteerblaadje van Strieder, maar Jensen pareerde de doelpoging van de Spanjaard die verrassend als derde endige op de topscorerslijst. Vanaf de bank ‘schreeuwde’ Advocaat wel de nodige aanpassingen, maar die kwamen pas na ruist uit de verf en door het inbrengen van de Fransman Jean-Christophe Bahebeck die de uitvallende en bij Wolfsburg onder contract staande Bazoer verving.
Bahebeck scoorde er vanavond twee, terwijl de Zweed Gustafson net zoals in Almelo vanaf de stip de score mocht openen na een overtreding van Knoester op Dressers. Het was de vierde penalty die Gustafson dit seizoen tegen Heracles Almelo verzilverde. Na de 1-0 achterstand gooide Heracles nog wel alles in de strijd, maar Utrecht maakte via Bahabeck goed gebruik van de ruimte die daardoor mede ontstond.
Al met al geen resultaat voor Europees voetbal voor de Almeloërs, die echter terug kunnen kijken op een prima seizoen waarin het als zevende eindigde en daardoor ook nog een kwart miljoen euro hogere bijdrage uit het Fox Sport reclamefonds verdiende.

FC Utrecht – Heracles Almelo 3-0
(0-0)
57. Gustafson 1-0, 80. Bahebeck 2-0, 90+1 Bahebeck 3-0

Scheidsrechter:
geel: Knoester

OPSTELLINGEN
FC Utrecht: David Jensen, Sean Klaiber, Emil Bergström, Willem Janssen, Nicolas Gavory, Rico Strieder, Riechedly Bazoer (23.Jean-Christophe Bahebeck), Simon Gustafson, Cyriel Dessers, Gyrano Kerk (75.Mark van der Maarel) en Othmane Boussaid (46.Lukas Görtler).
Heracles Almelo: Janis Blaswich, Tim Breukers (68.Silvester van der Water), Wout Droste (29.Bart van Hintum), Mats Knoester, Lennart Czyborra, Mohammed Osman, Dario van den Buijs, Alexander Merkel (76.Joey Konings), Brandley Kuwas, Adrian Dalmau en Dabney Dos Santos.

Fotoreportage: Harry Broeze

Fotoreportage (24 foto's)...

 
18-05-2019  

Utrecht wel effectief, Heracles niet

Kans op Europees voetbal miniem voor Almeloërs
 

ALMELO – Met een gigantisch spandoek ‘ga voor goud’ zette de ‘harde kern’ van Heracles Almelo de start van de Play Offs om Europees voetbal enige luister bij, maar de Heraclieden kregen daarbij te maken met een Fc Utrecht dat op ‘last’ van trainer Dick Advocaat bewust met een gesloten defensie de Almeloërs tegemoet trad maar ook zelf het veld werden ingestuurd door trainer Frank Wormuth met de opdracht om de nul proberen vast te houden en aanvallend niet teveel risico te nemen.
Heracles werd door deze tactische instructies min of meer gedwongen het spel te maken terwijl de Utrechters op de counter loerden. De naar Dubai vertrekkende Kuwas zorgde voor het eerst voor gevaar door op rechts door te breken maar Utrecht-doelman Jensen liep op tijd uit om het gevaar te keren. Even later kopte spits Dalmau een voorzet van Breukers over terwijl Kuwas aansluitend zichzelf in kansrijke positie speelde maar faalde bij de afwerking mede omdat Jensen wederom een goede actie in huis had en dat vervolgens nog eens herhaalde bij een schot van de dit seizoen zo trefzekere Spanjaard Dalmau. Het bezoekende Fc Utrecht had zich in dit eerste halfuur nog nauwelijks aan het front laten zien. Met nog 10 minuten voor de spelpauze dan toch het eerste doelpunt. Utrecht-huurling Bazour bereikte de achterlijn en ging maar al te graag liggen toen de meeverdedigende Merkel een voetje uitstak. Scheidsrechter Manschot wees gedecideerd naar de stip hoewel Merkel bij hoog en bij laag ontkende Bazoer geraakt te hebben. Bazoer zelf zei na afloop ‘wel iets gevoeld te hebben’ en dan weet je het in feite wel. De VAR corrigeerde niet, Merkel kreeg geen geel of rood en Gustafson faalde niet (0-1).
Nog voor rust zette Fc Utrecht de Almeloërs op 0-2 en deze keer uit een spelhervatting. Dessers kopte volkomen vrij de vrije trap van linksback Gavory in het net achter doelman Blaswich. Het was de 23e tegentreffer uit een spelhervatting, zo de gegevens van de statistici. Daarmee is aangetoond dat de Almeloërs dit verdedigende aspect niet voldoende beheersen. Krijgt men dat onder de knie, had men in de reguliere competitie zomaar eens 12 punten extra kunnen pakken.

Na rust bracht Wormuth wel Lerin Duarte in voor wat meer creatieve impulsen. Het zorgde in ieder geval voor meer beleving op de tribune en meer druk op de defensie van de bezoekers.
Dalmau, altijd lastig voor zijn tegenstanders, zag Jensen zijn inzet keren evenals Dos Santos zijn schot geblokt zag worden in de defensie van de Utrechters. Osman probeerde het van afstand maar ook nu bracht Jensen moeizaam redding. De lastige rebound werd door Dalmau van dichtbij over geschoten.
Utrecht stelde er weinig tegenover en had een corner nodig om weer enig gevaar te stichten. Blaswich stond echter op zijn post om de koppoging van Gustafson onschadelijk te maken. Bijna weer een doelpunt vanuit een spelhervatting.
Zo trefzeker Dalmau was na de winterstop, zo ging in deze wedstrijd opnieuw een kans verloren toen Jensen zijn kopbal onschadelijk maakte, Even later schoot de Spanjaard buiten bereik van Jensen net voorlangs op prima aangeven van Kuwas. Heracles kreeg dus niet de gehate ‘nul’ van het scorebord af en mazzelde nog in de slotfase toen Blaswich fraai een schot van invaller Görtler onschadelijk maakte. Het zou teveel van het goede zijn geweest voor de Utrechters.      

Heracles staat dus op achterstand in het ‘tweeluik’ met de Utrechters, maar trainer Wormuth die toch een fraaie seizoensprestatie neerzette met een nagenoeg compleet nieuw team, heeft de hoop nog niet laten varen. De kansen die zijn team kreeg tegen de Utrechters, zijn daarvoor de aanleiding. Collega Dick Advocaat zal zijn spelers naar verwachting woensdagavond met dezelfde instructies het veld op De Galgenwaard insturen. 
Heracles moet dus winnen met 3 doelpunten anders kan het op vakantie.

Heracles Almelo – FC Utrecht 0-2 (0-2)
36.Simon Gustafson 0-1, 41.Cyriel Dessers 0-2

Scheidsrechter: Manschot

geel: Dos Santos, Van den Buijs, Knoester, Van Overeem, Gustafson

OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Janis Blaswich, Tim Breukers, Mats Knoester, Dario van den Buijs, Lennart Czyborra, Mohammed Osman, Alexander Merkel (46.Lerin Duarte / 90.Bart van Hintum), Jesper Drost (63.Joey Koings) , Brandley Kuwas, Adrian Dalmau en Dabney Dos Santos.
FC Utrecht: David Jensen, Sean Klaiber, Emil Bergstöm, Mark van der Maarel, Nicolas Gavory, Joris van Overeemb (55.Rico Strieder), Richedly Bazoer, Simon Gustafson, Sander van de Streek, Gyraon Kerk (86.Othmane Boussaid) en Cyriel Dessers (75.Lukas Görtler).

Fotoreportage: Harry Broeze
(volgt)

Fotoreportage (26 foto's)...

 
15-05-2019  

Heracles dankt Fc Emmen na verlies tegen PSV

 

EINDHOVEN - Heracles Almelo kan wederom een dankbriefje richting Emmen sturen. Hielpen de Drenten vorige week met een overwinning op Willem II de Almeloërs aan deelname voor de Play Off om Europees voetbal, vandaag wonnen de Emmenaren van Fc Groningen dat daarmee tussen de Heraclieden en ADO Den Haag bleef staan. Voor de Almeloërs betekent dat zo’n 2,5 euroton extra uit de reclamepot van Fox Sport.
Zelf verloren de Heraclieden de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen in Eindhoven van PSV met 3-1. Waar op de tribunes mogelijk nog hoop was op een megaoverwinning en een falend Ajax op de Vijverberg in Doetinchem om alsnog in punten gelijk te komen met de Ajaxieden en via het doelpuntgemiddelde het kampioenschap binnen te halen.

Die hoop bleek ijdel, want Ajax verzaakte niet tegen de ‘superboeren’ en het fantasie-elftal van trainer Wormuth stond in het Philipsstadion al binnen 25 seconden op voorsprong omdat oud- PSV’er Konings (bovenste foto) zijn vroegere club gelijk op achterstand zette na op pad gestuurd te zijn met een steekpass van Van de Water.

De spelers van PSV geloofden zelf kennelijk niet meer in een wonder, want Heracles had het eerste half uur weinig te duchten en had zelfs met 0-2 achter kunnen staan als Viergever niet net nog op tijd de op doelman Zoet afstormende Jesper Drost had weten af te stoppen. Bij de volgende corner moest Zoet zelf in actie komen om de kopbal van Wout Droste onschadelijk te maken.
Dat was kennelijk het signaal voor de PSV’ers om toch maar het tempo omhoog te gooien, waarmee ook de druk op de defensie van de Heraclieden toenam.  Middenvelder Drost moest zelfs op de doellijn een kopbal van de Jong onschadelijk maken en de in de basis debuterende doelman Brouwer moest in actie komen bij een schot van Malen. Toch kwam de gelijkmaker toen Droste een voorzet van Angelino dermate van richting veranderde dat het als een eigen doelpunt in de analen werd bijgeschreven. Even later maakte Brouwer nog een fraaie ‘krul’ van Pareira onschadelijk zodat beide teams met de stand 1-1 aan de thee  konden.

Na het beginsignaal van de tweede helft trok PSV meteen van leer door vanuit een spelhervatting met een corner doeltreffend een voorsprong te pakken via de binnenkoppende Viergever. Het overkomt de Almeloërs te vaak en dat is nog een zorgelijk puntje voor trainer Wormuth in de Play Offs. PSV controleerde en drong verder aan via de Jong die zijn kopbal uit een corner zag gepareerd. De aanvoerder van de topscorerslijst wilde maar al te graag nog een doelpunt maken om concurrent Tadic niet langszij te laten komen. Hij deed het toch op de Vijverberg.
In de slotfase aanvaardde ook PSV dat Ajax de titel zou pakken en dach gaf nog wat ruimte voor de ingebrachte Heraclieden Kuwas en Peterson. Kuwas schoot nipt langs de verkeerde kant van de paal voor een gelijkmaker en Peterson zag in de slotminuut nog hoe doelman Zoet zijn inzet naast tikte. Dit nadat Malen bij het begin van de extra speeltijd de Eindhovenaren alsnog een derde treffer bezorgde.

Voor de Eindhovenaren zit de competitie er op. Heracles mag zaterdagavond om 18.30 uur aan de bak tegen het bezoekende Fc Utrecht om daarna dinsdag de return te spelen in de Play Off.
De andere Play Off gaat tussen Vitesse en Fc Groningen, waarna de twee winnaars het nog in een tweestrijd tegen elkaar opnemen om Europa in te kunnen gaan.

PSV – Heracles Almelo 3-1
(1-1)
1. Konings 0-1, 32. Droste (eigen doelpunt) 1-1, 48. Viergever 2-1, 90. Malen 3-1

Scheidsrechter: Nijhuis

geel: kaarten:Adrian Dalmau, Pablo Rosario

OPSTELLINGEN
PSV: Jeroen Zoet, Denzel Dumfries, Daniel Schwaab (89,Trent Sainsbury), Nick Viergever, Angelino, Pablo Rosario, Gaston Pereiro (80.Cody Gakpo), Erick Gutierrez (72.Jorrit Hendrix), Donyell Malen, Luuk de Jong en Steven Bergwijn.
Heracles Almelo: Michael Brouwer, Wout Droste, Mats Knoester, Dario van den Buijs, Bart van Hintum, Jesper Drost (61.Lerin Duarte), Joey Konings (74.Kristoffer Peterson), Alexander Merkel, Silvester van der Water (61.Brandley Kuwas), Adrian Dalmau en Dabney Dos Santos.

Fotoreportage: Harry Broeze
(volgt)

Fotoreportage (25 foto's)...

 
15-05-2019  

Walking Football Interland in Polman Stadion

 

ALMELO – Op zaterdag 8 juni is er een heuse interland Nederland-Duitsland  ‘Walking Football’ in het stadion van Heracles Almelo. Het 55+team van de Rotary Club Ambt Almelo speelt dan om 19.30 uur een wandelvoetbalwedstrijd tegen de Rotary-broeders uit het Duitse Herford aansluitend op de dagen van de 4e editie van de Almelo City Cup die op 5, 6 en 7 juni 40 teams herbergt uit verschillende landen.

De wedstrijd tussen de Rotarians moet gezien worden als promotie van het wandelvoetbal onder de naam Walking Football Oldstars. Dankzij sponsoren is er namelijk ook wat geld beschikbaar om die promotie van het initiatief door het Nationaal Ouderenfonds te stimuleren onder oudere Almeloërs onder het motto ‘Je bent zo jong als je je voelt en nooit te oud om te leren’.
Rennen is er niet bij, evenals slidings en ook mag de bal niet hoger gespeeld worden dan de heup. Kortom gewoon actief bezig zijn en gezondheid bevorderend.

Over de Rotary
De Rotary Club Ambt-Almelo is een groep van enthousiaste mensen uit verschillende beroepsgroepen die elkaar verrijken met kennis en gezamenlijk projecten organiseren die bijdragen aan de maatschappij. De Rotaryclubs in Nederland maken deel uit van het wereldwijde netwerk van Rotary International.

 
14-05-2019  

Puntje tegen PSV kan Heracles geld opleveren


Brandley Kuwas sloot na de wedstrijd tegen zijn oude club Excelsior zijn contract met zijn nieuwe club Al Nasr in Dubai.
Drie jaar heeft de international voor Curacao er bijna opzitten bij Heracles Almelo. Tegen PSV en in de Play Off wil hij nog vlammen voor de Almelose club waar hij het prima naar zijn zin heeft gehad.
Sportief gezien had Kuwas (27) liever vorig jaar een overstap gemaakt naar de Premier Leagae maar vol overtuiging koos hij nu voor een avontuur in Dubai, mede omdat hij zich daar financieel onafhankelijk kan maken. Dat acht Kuwas van groot belang voor de toekomst van zijn familie en moeder die alles opzij heeft gezet om hem een voetbalcarrière te gunnen. Toch mooi dat hij daar zo voor uit komt!

Met de overstap kan Heracles Almelo ook weer een aardig bedrag bijschrijven bij de algemene reserves. De club noemt nooit bedragen, maar De Telegraaf heeft het over een transfersom van 2,5 miljoen euro.
In ieder geval is de Almelose club financieel kerngezond en blijft de focus gericht op het opleiden van jonge spelers.

Trainer Wormuth is ook volgend seizoen aan de Almelose club verbonden. De ex- nationaal trainer van de jeugd van de Duitse Voetbalbond heeft daarin veel ervaring en weet zich verzekerd van zijn assistenten René Kolmschot en Peter Reekers die beiden hun contract verlengden. Cultuurbewaker Kolmschot (50) met drie jaar en Reekers (37), die inmiddels zijn volledige profi-trainersdiploma behaalde, tekende twee jaar bij.
Het is allemaal 'koek en ei' wat de staf betreft, want ook fysiotherapeut Ashwien Baidjnath en videoanalist Michaël van Doren tekenden een jaartje bij.
 

ALMELO – De kaarten lijken na afgelopen weekend geschud in de eredivisie. Ajax lijkt het verdiende kampioenschap woensdag te gaan verzilveren. Tenzij men op De Vijverberg verzaakt tegen De Graafschap en Heracles een dikke ‘zeperd’ behaalt in de uitwedstrijd tegen PSV. Nu heeft Heracles geen al te beste historie tegen PSV, waartegen het behaalde landskampioenschap in 1941 met twee overwinningen van 1-5 uit en 6-1 thuis in de finaleronde de Eindhovense club nog wel het ergste pijn gedaan zal hebben.
Één puntje zou Heracles Almelo in Eindhoven nog moeten behalen om de meest succesvolle competitie in het betaalde voetbal ooit te kunnen neerschrijven. Dan hoeft het Fc Emmen niet te bedanken voor de overwinning op Willem II en kan het Fc Groningen op eigen kracht achter zich houden en misschien nog wel ‘opstomen’ naar de vijfde lek in de ranglijst mocht Vitesse in Venlo en Fc Utrecht thuis tegen Sc Heerenveen verzaken. Van groot belang ook om ADO Den Haag af te troeven in de verdeling van de TV-gelden. Het kan de Almeloërs zomaar enkele eurotonnen extra opleveren in het nieuwe seizoen.

Kortom de wedstrijd in Eindhoven is nog van belang. Trainer Wormuth geeft Michael Brouwer in ieder geval de kans om te laten zien dat hij even goed is als doelman Blaswich, maar weet nog niet zeker of Rossmann en Osman hun ‘pijntjes’ kwijt zijn. De opstelling staat derhalve nog niet vast. Ook niet bij PSV waar Daniel Schwaap morgen zijn laatste wedstrijd speelt en terugkeert naar Duitsland. Lozano zal er niet bijzijn, zo de verwachting en Bergwijn schijnt in de belangstelling te staan van Ajax. De club wil Bergwijn nog niet voor 60 miljoen euro verkopen aan concurrent Ajax zo de reacties van trainer Van Bommel en manager John de Jong maar als Bergwijn het pad van spelersmakelaar Fulco van Kooperen volgt, kon dat wel eens tot problemen gaan leiden in Eindhoven.
Ook van Bommel heeft zich nog niet uitgelaten over zijn opstelling tegen het bezoekende Heracles Almelo. Als het aan hem ligt gooit zijn team de beuk er in mocht Ajax onverwacht nog verzaken op De Vijverberg. Om 19.30 uur beginnen alle eredivisieclubs aan hun laatste wedstrijd in dit seizoen. De KNVB heeft voor alle zekerheid een reserve kampioensschaal in de kofferbak liggen.

Na woensdag weten we meer over de Play Offs voor Europees voetbal en de nacompetitie promotie/degradatie. Donderdagmorgen 10.00 uur staat alle informatie over de kaartverkoop bij Heracles online. Seizoenkaarthouders kunnen gratis een entreekaart aanvragen mits zij uiterlijk donderdag hun kaart hebben verlengd voor het nieuwe seizoen.

 
12-05-2019  

Excelsior strijdt, Heracles niet!

"Spelers moeten 'knip' trekken", volgens trainer Wormuth

v.l.n.r.: Wout Droste, Vincent Vermeij, Bart van Hintum, Tim van de Berg en Zeki Erkilinc namen na afloop afscheid van de Almelose supporters.
 

ALMELO – Hoe graag willen de spelers van Heracles Almelo uitkomen in de Play off voor Europees voetbal? Die vraag kan gesteld worden na de voorlaatste competitiewedstrijd waarin Heracles Almelo de kans had op een unieke vijfde plek in de ranglijst (met meer TV-geld) en Excelsior Rotterdam het Bredase NAC van zich af moest houden om via de nacompetitie de kans te krijgen op het verlengen van het eredivisieschap.

Wat de toeschouwers in het Polmanstadion – dat nu vlak voor een naamswijziging staat - kregen voorgeschoteld was in ieder geval geen team van 11 strijdende Heraclieden die aan klantenbinding deden. Linksbuiten Peterson, die het seizoen zo fraai begon, heeft na de winterstop nog niet één keer kunnen bekoren en raakte in deze wedstrijd maar één keer een bal goed. Een assist waarmee spits Dalmau wel raad mee wist. Alle andere balcontacten van Peterson verzandden in egoïstisch geklungel in de persoonlijke jacht op eerherstel die zelfs onbegrijpelijk tot het eindsignaal van trainer Wormuth door mocht gaan. Ook Merkel bleef ver van zijn beste vorm en verdedigend was het los zand gezien alle doelpunten van het bezoekende Excelsior die Heracles met 4 tegen 5 aftroefden omdat men wel als team bleef fungeren.

Lerin Duarte, misschien wel de talentvolste speler van Heracles Almelo, begon op de bank. Enig overgewicht is daar al maanden de aanleiding toe, maar direct na de pauze mocht hij dan toch aantreden voor de eveneens ondermaats presterende Drost. Het werd een kwartiertje voetbal waarin gnoten kon worden van aanvallend vernuft via een ‘poortje’ en steekpasses die in de eerste helft node gemist werden. Een kwartiertje waarin Excelsior op een 4-2 achterstand werd gezet met een wonderschoon schot van 30 meter door Duarte zelf die in het gat dook dat Kuwas met zijn loopactie trok.

De andere drie treffers van Heracles staan op naam van Dalmau, de Spaanse spits die met 19 treffers wel als derde op de topscorerslijst staat. Niet door een hoog voetbalgehalte, maar wel telkens zeer doeltreffend.
Het was niet genoeg, Excelsior heeft zich de laatste tijd onder de nieuwe trainer Ricardo Moniz weten te ontworstelen aan de neerwaartse spiraal en bleek met de jeugdige Mikael Edwards ook nog een talent in huis te hebben. Kortom Excelsior maakte 5 doelpunten en dat geeft de Rotterdammers wellicht wel de ‘swung’ voor klassebehoud.

Of de Heraclieden de ‘mindset’ kan omkeren  voor strijd om Europees voetbal?
Trainer Wormuth zette na afloop de zaak op scherp. Hij vond dat de spelers in de buidel moeten tasten om de ‘aanhang’ financieel te compenseren omdat deze compleet verzaakten. Ook zelf wil hij de ‘knip’ trekken als eindverantwoordelijke. Als dat maar geen pakketje ‘Berliner Luft’ wordt.

Kortom de competitie zit er bijna op met nog een uitwedstrijd tegen PSV voor de boeg, waarna Heracles verder mag ballen om mogelijk Europees voetbal. Voor een aantal spelers kans op eerherstel maar dat Heracles ook gaat cashen lijkt eveneens zeker.

Zo ‘verklapte’ oud- voorzitter Jan Smit na afloop het vertrek van Brandley Kuwas naar Dubai door Kuwas luidkeels te feliciteren met zijn transfer. De club Al Nasr schijnt volgens De Telegraaf 2,5 miljoen euro neer te tellen voor de man die tot dusverre dit seizoen 10 keer doel trof en eveneens  10 assists op naam heeft staan.
Kristoffer Peterson, bij Heracles zijn eerste Zweedse cap makend, staat eveneens in de etalage en het zou ook zomaar kunnen dat Heracles de revelatie van dit seizoen Adrián Dalmau aan de hoogste bieder verkoopt. Lerin Duarte wil zelf graag verkassen omdat hij zich ondergewaardeerd voelt, ondanks zijn overgewicht. Trainer Frank Wormuth zal dus weer moeten bouwen aan een nieuw team waarbij karakter om wel te slagen als ‘Fußballprofi’ in plaats van taxichauffeur, wel eens doorslaggevend kan worden.
Maar eerst nog PSV en de Play offs voor Europees voetbal met dank aan Fc Emmen dat concurrent Willem II de das omdeed!

Heracles Almelo - Excelsior 4-5 (1-2)
0-1 Ömarsson (4)(45)(90+1), Dalmau 1-1 (23)(51)(58), 4-2 Duarte (61), 4-3 Mattheij (72), 4-4 Eckert (89).

Scheidsrechter: Gözübüyük

geel: Rossmann

OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Blaswich; Breukers, Rossmann (Van Hintum/75), Van den Buijs, Czyborra; Osman, Drost (Duarte/46), Merkel; Kuwas, Dalmau, Peterson.
Excelsior: Damen; Horemans, Mattheij, Matthys, Oude Kotte, Van der Meer (Bruins/57); Schouten, Koolwijk (Edwards/69), Fortes; Ómarsson, El Hamdaoui (Eckert/85).

Fotoreportage: Harry Broeze

Fotoreportage (25 foto's)...

 
03-05-2019  

Vrij entree bij oefenduel Heracles

 

ALMELO – Door de aangepaste competitieagenda vanwege Ajax in de Champions League, heeft Heracles een onderling oefenduel ingelast tegen de reserves.
Voor wie nog nooit in het stadion van de Heraclieden is geweest, een mooie gelegenheid om dit onderlinge oefenduel te bekijken. De toegang is gratis.
De wedstrijd begint zondag 5 mei om 12.00 uur.
De toegang is louter via ingang 1 aan de linkerkant van het Polman Stadion dat na afloop van de huidige competitie een andere naam krijgt.

Laatste thuisduel
Met nog 2 wedstrijden te gaan in de competitie speelt Heracles Almelo het laatste thuisduel op zondag 12.00 mei om 14.30 uur tegen het bezoekende Excelsior. De Rotterdammers hebben de punten hard nodig voor klassebehoud en Heracles eveneens voor plaatsing in de Play Offs om Europees voetbal. Daarna volgt nog de uitwedstrijd tegen PSV.

Seizoenkaarthouders
Tot uiterlijk 13 mei hebben seizoenkaarthouders nog het recht om hun huidige zitplaats te verlengen voor het seizoen 2019-2020. Wees er dus snel bij want daarna komen de resterende plaatsen in de ‘vrije’ verkoop. Klik hier voor alle informatie.

 
03-05-2019  

Oud- Heraclied Frits Soetekouw overleden

 

AMSTERDAM / ALMELO – Als geboortige Amsterdammer (16-06-1938) kwam Frits Soetekouw als verdediger in het seizoen 1963-1964 over van de Volewijckers naar Heracles Almelo onder trainer Keith Spurgeon.
Teamgenoten van toen o.a. topscorer aller tijden Joop Schuman †, Oranjespits Hennie van Nee †, Roel ‘Issie’ Greving †, Herman ‘Barend’ Vrielink †, Dick Reekers †, doelman Jan van der Wint, de Duitsers Herbert Finken en Wolfram Arnthoff †, Joop Brand, Bobby Westra en de onlangs overleden Herman Morsink † . Een seizoen waarin tegen Feyenoord werd gewonnen (3-0) en gelijkgespeeld (1-1) maar ook thuis met 1-0 werd gewonnen van Ajax en uit verloren met een dikke 7-0 ‘zeperd’.

Ajax haalde Soetekouw weer naar Amsterdam, ondanks dat hij met plezier terug keek op zijn periode bij Heracles. Bij Ajax bleef hij drie seizoenen. Soetekouw verloor echter zijn krediet na een eigen goal in de UEFA-cup seizoen ‘66/67 tegen Liverpool. Trainer Rinus Michels stelde hem eenvoudig niet meer op. Desondanks hield Soetekouw warme herinneringen aan Michels.

Na Ajax volgden nog PSV Eindhoven waar Soetekouw een bloeiende rijschool opzette. Toch bleef zijn geboortestad trekken en voorzitter Dé Stoop verleidde hem voor een overstap naar DWS Amsterdam waar ook een eind kwam aan zijn voetbalcarrière in 1971. Frits Soetekouw kwam tot één interland voor Oranje tegen België in 1962. Hij overleed gisteren op 80-jarige leeftijd te Amsterdam.

 
02-05-2019  

Almeloër Vijverberg wint EK Biljart Artistiek


EUROPEES KAMPIOENSCHAP 2019
Brandenburg a/d Havel (D)

'Billard Artistique'
1. Erik Vijverberg (NL), 12 match-pnt. 1063 total-pnt.
2. René Dericks (NL), 10 match-pnt. 960 total-pnt.
3. Marvin Heinrich (D), 6 match-pnt. 737 total-pnt.
 

BRANDENBURG (D)/ALMELO – De Almelose biljarter Erik Vijverberg (52) behaalde zaterdag in het Duitse Brandenburg de Europese titel in het ‘Billard Artistique’. De tweevoudig titelverdediger Serdar Gümüs (Turkije) had in de dagen er voor al zijn kansen verspeeld door nederlagen tegen de Hongaar David Keller en de Nederlander Sander Jonen.
In de finale rekende Vijverberg af met landgenoot Rene Dericks die eigenlijk ook zijn trainingsmaatje is. Het was de eerste Europese titel voor Vijverberg die al wel drie Nederlandse titels op naam heeft staan en in 2012 al eens tweede werd op het WK. Het biljart artistiek bestaat uit partijen over 100 figuren waarbij per figuur verschillend gewaardeerde punten behaald kunnen worden.

Drie turven en een kratje
Vijverberg leerde al biljarten vanaf dat hij drie turven hoog was en amper zijn kin op de biljartrand kon leggen in het vroegere café van vader Peter aan de Ootmarsumsestraat in Almelo. Een limonadekratje bracht toen nog uitkomst om de keu goed ter hand te kunnen nemen. Driebanden werd zijn specialisme een wedstrijdvorm waarin Vijverberg nog steeds uitkomt in clubverband. Vanavond hoopt hij met zijn team Mariënberg de titel binnen te slepen in de derde divisie.

Billard Artistique
De liefde voor het kunststoten zoals biljart artistiek ook wel genoemd wordt, werd Erik bijgebracht door Jan (Brunnekreef) ‘van de Zon’, legendarisch kastelein en biljarter van het gelijknamige café restaurant te Goor die in 2011 overleed. Vijverberg eert hem nog steeds met een portret aan de muur in zijn privé bljartdomein waar Vijverberg niet alleen traint, maar ook met regelmaat een ‘balletje stoot’ met zijn vriendenschare die hem door dik en dun steunt in zijn sportieve ambities. In wezen doet ‘Jan van de Zon’ dat ook nog steeds met zijn boekjes over het kunststoten. Fysiek leed zorgde er namelijk voor dat Vijverberg met zijn kunstknie weer helemaal aan de basis moest beginnen. ‘Dat heb ik gedaan aan de hand van de boekjes van Jan en daar heb ik enorm veel aan gehad’, aldus Viijverberg die zijn Europese titel als het resultaat daar van ziet.
Dank van Vijverberg gaat ook uit naar zijn kleine schare sponsoren waardoor hij het kunststoten ook buiten Nederland op grotere wedstrijden kan beoefenen. Het kunststoten oogt dan wel attractief, maar het ‘grote geld’ in het biljarten is meer aan het driebanden en kaderspel gebonden. Zijn Europese titel in het kunststoten leverde zo’n 2.500 euro op, maar daar staan de kosten van een weekje Brandenburg tegenover. ‘Ik doe dus mee om te winnen, anders kan ik beter wat anders gaan doen’, zo de gevangenenbewaarder van professie.

Eindstanden

 
23-04-2019  

Strijdend Heracles kan AZ niet verrassen

 

ALKMAAR – Heracles Almelo heeft niet voor een verrassing kunnen zorgen in het AFAS-stadion. Tegenstander AZ kwam al bij de eerste de beste kans op voorsprong toen Stengs een goede combinatie van zijn teamgenoten vanaf de zestienmeterlijn doeltreffend afronde (1-0).
Goed verdedigend kon Heracles verder onheil voorkomen waarbij doelman Blaswich opnieuw als betrouwbare sluitpost fungeerde. De nummer vier van de eredivisie bleef echter het Almelose doel zoeken maarook Heracles kreeg kansen. Zo werd een inzet van Dalmau gestuit door AZ-doelman Bizot en gaf linkerverdediger Czyborra vlak daarna opnieuw een goede pass. Dit keer aan Kuwas die geen last had van zijn lichte blessure. Kuwas schoot vervolgens tegen Koopmeiners aan maar kon de herkansing wel verzilveren en de gelijkmaker laten aantekenen (1-1).

Na rust bleef AZ de bovenliggende partij, hoewel Heracles bllef strijden. Een treffer voor de Alkmaarders afgekeurd wegen buitenspel maar na een uur kwam dan toch opnieuw de voorsprong toen Gudmundsson tegen de paal schoot en vervolgens de bal wel in het net achter Blaswich joeg (2-1). Stengs had met nog een kwartier op de klok zijn team in veilige haven kunnen brengen, maar Blaswich hield de Heraclieden in de wedstrijd.
Met Konings als extra spits gooide Heracles alles in de strijd om opnieuw langszij te komen en even leek het daarop toen Dalmau met een steekpass Konings bereikte. Deze schoot vanuit een moeilijke hoek echter tegen de attent keepende Bizot aan. In blessuretijd namen de Almeloërs alle risico’s, maar een gelijkspel bleef uit. Dit tot frustratie van Breukers die scheidsrechter Mulder verweet  niet een tweede gele kaart aan AZ’er Wijndal te hebben gegeven terwijl Breukers een tijdje geleden voor een lichte overtreding wel zijn tweede geel kreeg voorgeschoteld. Met nog twee wedstrijden voor de boeg zal Heracles de  laatste thuiswedstrijd op zondag 12 mei tegen Excelsior punten moeten pakken voor de kans op Europees voetbal.

AZ - Heracles Almelo 2-1
(1-1)
1-0 Stengs (8), 1-1 Kuwas (42), 2-1 Gudmundsson (66)

Scheidsrechter: Mulder

geel: Wijndal, Koopmeiners, Gudmundsson, Konings

OPSTELLINGEN
AZ: Bizot; Svensson, Vlaar, Koopmeiners, Wijndal; Midtsjø (Wuytens/88), Til, Maher; Stengs, Seuntjens (Boadu/84), Gudmundsson.
Heracles Almelo: Blaswich; Breukers, Rossmann, Van den Buijs, Czyborra; Osman (Konings/83), Dos Santos (Duarte/57), Merkel; Kuwas, Dalmau, Peterson (Drost/69).

Bekijk hier de foto's van Harry Broeze.

 

 
19-04-2019  

Heracles Almelo verslaat Sc Heerenveen

 

ALMELO – Heracles Almelo heeft tegen Sc Heerenveen goede zaken gedaan in het bereiken van de Play offs voor Europees voetbal.  Kuwas vanaf de stip en Dalmau scoorden voor de thuisploeg terwijl Lammers eveneens vanaf de stip tekende voor het enige doelpunt van de Friezen.

De wedstrijd begon matig omdat beide teams niet tot aan het gaatje gingen ondanks dat Peterson al in de derde minuut al een schot geblokt zag. Doelman Blaswich hield de Friezen twee keer op rij van scoren af bij doelpogingen van Schmidt en Lammers.
Toch leek Heerenveen onder toezicht van oud- voorzitter Riemer van de Velde en de nieuwe preses Cees Roozemond het eerst op voorsprong te komen maar scheidsrechter Hooij keurde de treffer van Van Amersfoort af omdat deze vooraf een overtreding beging tegen rechterverdediger Breukers.
Even later zag Hooij aan de andere kant van het veld een overtreding van Kobayashi tegen Kuwas niet over het hoofd en wees gedecideerd naar de stip. Kuwas zelf verzilverde het buitenkansje (1-0). Dalmau kreeg daarop de kans om de voorsprong uit te breiden teoen heerenveen in het middenveld in de fout ging. Doelman Hahn kraaide echter victorie en pareerde het schot van Dalmau. Kooij bleef alert en zag ook een overtreding tegen de binnen de zestien neergelegd Van Bergen. Lammers bracht de Friezen weer langszij (1-1). Oud- Heraclied Rienstra had de bezoekers nog op slag van rust op voorsprong kunnen zetten maar ook Blaswich behoede zijn team.

Na rust gooide Heracles het tempo omhoog waarbij de Friezen het eerste leken te profiteren van de ruimte die ontstond. Lammers mikte nipt over en Schmidt zag voor de tweede keer in de wedstrijd een inzet van hem onschedelijk gemaakt door Blaswich. Ook Rienstra merkte vlak daarop dat Blaswich later door de  oudgedienden van Heracles tot ‘man off the match’ werd gekozen en terecht.
Heracles kreeg echter meer grip op de wedstrijd en zette de Friezen onder druk. Pierie schoot daarbij haast de bal achter zijn eigen deolman Hahn maar de daarop volgende corner van Osman werd wel de scherprechter. Dalmau schoot Osman’s hoekschop onberispelijk binnen (2-1) en zorgde ‘en passant’ tevens voor zijn doelpuntentotaal in de jacht op clubtopscorer allertijden. Heracles bleef het overwicht houden en de mee opgestoomde Van den Buijs zag zijn kopbal op de lat boven Hahn uiteenspatten.  Waarna een hectische slotfase aanbrak  in een wedstrijd die qua niveau matig genoemd kon worden. Invaller Thorsby fungeerde als Friese stormram maar Blaswich kiepte in het Almelose doel onberispelijk bij zeker twee goede kansen van de Deen. Van de Water moest op zijn beurt erkennen dat ook doelman Hahn zijn schot pareerde waardoor het bij 2-1 voor de Almeloërs bleef.

Heracles Almelo – sc Heerenveen 2-1
(1-1)
Brandley Kuwas 1-0 (28), Lammers 1-1 (41), Dalmau 2-1 (73)

Scheidsrechter: Kooij

geel:

OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Janis Blaswich, Tim Breukers, Maximilian Rossmann, Dario van den Buijs, Lennart Czyborra, Alexander Merkel, Mohammed Osman, Dabney Dos Santos (88.Mats Knoester), Brandley Kuwas (75.Sylvester van der Water), Adrian Dalmau (80.Joey Konings) en Kristoffer Peterson.
Sc Heerenveen: Warner Hahn, Doke Schmidt, Daniel Høegh, Kik Pierie, Lucas Woudenberg (81.Dennis Johnsen), Ben Rienstra, Yuki Kobayashi (88.Jizz Hornkamp), Michel Vlap (81.Morten Thorsby), Mitchell van Bergen, Sam Lammers en Pelle van Amersfoort.

Fotoreportage Harry Broeze
- klik hier

 
18-04-2019  

Vrij baan voor Ajax met uitstel competitieronde

 

ZEIST – De KNVB gaat de voorlaatste competitiedag van de Eredivisie 14 dagen opschuiven (programma 28 april naar 14 mei) waarmee het de laatste competitiedag wordt. Dit alles om Ajax ruim baan te geven in haar voorbereiding op de halve finale in de Champions Leaque tegen Tottenham Hotspurs.
KNVB-directeur Eric Gudde noemt de verplaatsing van het voorlaatste speelschema noodzakelijk omdat Ajax anders geen twee volle dagen rust heeft voor de wedstrijd tegen de Engelse opponent. Gudde beseft dat de KNVB met het besluit niet elke club blij maakt maar gaf tevens te kennen dat het ook geen optie was om UEFA te bewegen het duel tussen  de Spurs en Ajax een dag op te schuiven vanwege contractuele verplichtingen zoals TV-rechten en degelijke. Ook voorziet Gudde geen problemen vanuit gemeenten omdat  14 mei toch al als eerste speeldag voor de Play Offs om Europees voetbal geagendeerd stond. 
Voor zowel de geplaatste clubs voor de Play Offs als de clubs in de nacompetitie promotie/degradatie betekent het dat de spelers later met vakantie kunnen.
Indien op de voorlaatste competitiedag nog geen beslissing valt aangaande het kampioenschap, doet zich het feit voor dat Ajax de competitie me het beslissende duel afsluit in Doetinchem tegen de Graafschap. De kampioendoder uit 2016. Voor Heracles Almelo kan dan de verplaatste uitwedstrijd tegen PSV nog van belang zijn voor plaatsing in de Play Offs en voor PSV mogelijk nog het kampioenschap.

 
18-04-2019  

Heracles en Fc Twente negeren wens Enschede

Voorlopig samen door in Hengelo met jeugdopleiding
 

ALMELO/ENSCHEDE – Het gesprek van woensdagavond tussen Heracles Almelo en Fc Twente hoe verder met de gezamenlijke jeugdopleiding heeft niet geleid tot een ander standpunt dan enkele weken geleden al werd uitgesproken, zo meldt RTV Oost.
Heracles Almelo deelt volledig de kosten van de gezamenlijke opleiding met Fc Twente en heeft toen ook al een geografische verdeling besproken van te contracteren talentvolle jonge spelers. Ook houdt men vast aan de trainingslocatie bij het Fanny Blankers Koen Stadion in Hengelo. 
Daarmee wordt de eis van de gemeenteraad van Enschede genegeerd inzake een kwijtschelding van 5 miljoen euro en een achtergestelde lening van 9 miljoen euro aan de in financieel zwaar weer verkerende Enschedese club. De Enschedese raad wil vanwege die inmiddels besloten steun aan de kampioenskandidaat van de Keukendivisie dat het alle activiteiten van zowe de jeugdopleiding en de professionele damesafdeling in Enschede concentreert. Als argument werd de buurgemeente Hengelo verweten dat het Fc Twente niet financieel ondersteunt in haar financiële schuldsanering.

Heracles Almelo en Fc Twente, waar Frans Weghorst - de vader van ex- Heraclied Wout Weghorst - inmiddels is benoemd tot commissaris,  delen de mening dat een vroegtijdig vertrek uit Hengelo tot kapitaalvernietiging leidt omdat de gebouwen nog contractueel vastliggen tot in de zomer van 2027 en de velden tot medio 2021. Dat lijkt ook het jaar te worden dat mogelijk toch nog een andere keuze word gemaakt. In ieder geval praten Heracles Almelo en Fc Twente medio mei verder over de uitwerking van een volledig gedeelde gezamenlijke jeugdopleiding.

 
16-04-2019  

Heracles opent Fanplein bij thuiswedstrijden

Primeur bij duel tegen sc Heerenveen komende vrijdag
 

ALMELO - Heracles Almelo opent komende vrijdag het Fanplein, een plek waar supporters samenkomen in aanloop naar de thuiswedstrijd. Het plein is vrij toegankelijk voor alle supporters van Heracles Almelo en bevindt zich op het terrein van het Polman Stadion, vlak voor de FanServiceShop. Op het Fanplein staan stands waar hapjes, drankjes en fanartikelen verkrijgbaar zijn. Ook is er muziek en een groot videoscherm.

Het Fanplein opent vrijdag om 18.00 uur, twee uur vóór de aftrap van Heracles Almelo – sc Heerenveen.

Fanplein bij iedere thuiswedstrijd

Heracles Almelo heeft de intentie om het Fanplein bij iedere thuiswedstrijd te faciliteren. In overleg met de Gemeente Almelo is besloten een proef te draaien bij de resterende thuiswedstrijden in de competitie van dit seizoen. Naast de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen (Goede Vrijdag 19 april) is er ook een Fanplein bij Heracles Almelo – Excelsior op zondag 12 mei. Het Fanplein is vanaf twee uur voorafgaand aan de te spelen wedstrijd tot aan de aftrap toegankelijk.

Kaarten Heracles Almelo – sc Heerenveen nog verkrijgbaar
Kaarten voor Heracles Almelo – sc Heerenveen zijn nog verkrijgbaar. Er geldt vrije verkoop. Kaarten zijn er vanaf €16,- per stuk. Voor kinderen, jeugd en zestigplussers gelden nog scherpere tarieven vanaf €13,-. Kaarten zijn verkrijgbaar via heracles.nl/tickets en in de FanServiceShop in het Polman Stadion.

Verleng online je seizoenkaart
Vanaf vrijdag 10.00 uur kunnen seizoenkaarthouders hun seizoenkaart online verlengen voor het seizoen 2019-2010 . U maakt kans op een mooie prijs. Klik hier!

 
13-04-2019  

Feyenoord vanaf de stip voorbij Heracles

 

ROTTERDAM – De wedstrijd tussen Feyenoord en Heracles Almelo in de Rotterdamse Kuip was er een van een bedenkelijk niveau waarbij Berghuis het tiental Feyenoorders vanaf de stip in de slotfase alsnog de winst bezorgde (2-1).

De eerste helft was nauwelijks het aankijken waard met een kopkansje voor de voor Dalmau in de basis opgestelde Drost en Heraclesdoelman Blaswich de eveneens matige Rotterdammers van scoren afhield tot Berghuis na een half uurtje dan toch de ruststand inschoot (1-0).

Na rust kwam het spel wel direct tot leven vooral ook omdat Drost nu wel van dichtbij de gelijkmaker inschoot (1-1). Aan de andere kant voorkwam Blaswich opnieuw een voorsprong van de Rotterdammers bij een doelpoging van Larsson.  Verdedigend stond het goed bij Heracles. Dat bleek vooral toen Jørgensen een natrappende beweging maakte tegen Breukers. Voor de Feyenoordspits gold de gang naar de catacomben van de Kuip en voor Heracles leek zelfs even meer in het vat te zitten. Het spel veranderde met een meer aandringend Heracles dat Dalmau zag stuiten op doelman Vermeer. Aan de andere kant verzuimden Berghuis en Botteghin de Almelose doelman het nakijken te geven. Kortom de wedstrijd leek af te koersen op een gelijkspel tot het VAR-moment waarbij bleek dat Rossmann lichtjes het shirt van de mee opgestoomde Botteghin vastpakte. Niet dat Botteghin kans had om te scoren, maar toch reden voor scheidsrechter Kamphuis om de bal op de stip te leggen. Berghuis deed wat van hem wat verwacht werd (2-1). Even leek gelijk na de hervatting de gelijkmaker er aan te komen, maar spits Dalmau kreeg de bal verkeerd op zijn kruin.
Voor Heracles restte derhalve geen punt in de strijd voor de Play Off om Europees voetbal. Met nog enkele zware wedstrijden voor de boeg is dus aanstaande vrijdagavond om 20.00 uur winst in eigen huis tegen Sc Heerenveen bittere noodzaak!

Feyenoord - Heracles Almelo 2-1
(1-0)
1-0 Berghuis (33), 1-1 Drost (47), 2-1 Berghuis (82/strafschop)

Scheidsrechter: Kamphuis

geel: Breukers, Dalmau, Malacia
rood: Jørgensen (65)

OPSTELLINGEN
Feyenoord: Vermeer; Martina (Nieuwkoop/57), Botteghin, Van Beek, Malacia; Clasie (Van Persie/76), Toornstra, Vilhena; Berghuis, Jørgensen, Larsson.
Heracles Almelo: Blaswich; Breukers, Rossmann (Konings/90), Van Hintum, Czyborra; Osman, Drost, Merkel; Kuwas (Van der Water/76), Dos Santos, Peterson (Dalmau/58).


Fotoreportage Harry Broeze
(volgt)

Fotoreportage (25 foto's)...

 
06-04-2019  

Heracles pas in slotfase voorbij NAC

 

ALMELO – Wie zaterdagavond naar het Polmanstadion toog, zal zich vooral in de eerste helft ongetwijfeld hebben afgevraagd of ‘hekkensluiter’ NAC vanuit Breda was afgereisd voor een oefenpotje tegen Heracles. Onder leiding van de nieuwe trainer Brood wilde het ogenschijnlijk in ieder geval niet verliezen in plaats van de volle winst mee te willen nemen in de degradatiestrijd waarin de geel-zwarten zijn beland als rode lantaarndrager.

Heracles toonde als enige ambities om de winst te willen pakken maar verzande in de aanvalsdrift door enerzijds slordige passes en een compact verdedigend NAC, waardoor de eerste helft nauwelijks het aanzien waard was. Peterson kreeg kort voor rust de kans om de strijd open te breken, maar Van Leer hield de bezoekers in de wedstrijd en Duarte schoot van afstand maar zag Van leer opnieuw attent op zijn plek staan. Daarmee zijn de wapenfeiten van de eerste helft ook wel vermeld.

In de tweede helft een wat meer aandringend Heracles dat via een tempoverhoging de druk op het Brabantse doel wel vergrootte, paar ook opnieuw slordig was in de passing en niet scherp bij scoten van Duarte, Peterson en Dalmau. Het leek een bloedeloze wedstrijd te worden omdat ook NAC geen enkele winstdrift vertoonde. Het was Kuwas die de saaiheid doorbrak met een goede actie gevolgd door een pass op maat naar de vrijstaande Peterson die ongehinderd kon inkoppen (1-0). Zelfs in de resterende 10 minuten gooide NAC niet alles in de strijd om dat ene puntje waarvoor het kennelijk gekomen was, alsnog binnen te slepen. ‘Water en Brood’ werd het voor de toekomstige degradant. Voor heracles dan toch de belangrijke punten waardoor het Vitesse weer op de ranglijst passeerde in de strijd voor mogelijk Europees voetbal.

Heracles Almelo - NAC Breda 1-0 (0-0)
1-0 Peterson (81)
Scheidsrechter: Martens
geel: Kastaneer, Kali, Van Hintum, Duarte (geschorst tegen Feyenoord)

OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Blaswich; Breukers, Rossmann (Van Hintum/46), Van den Buijs, Czyborra; Osman (Konings/69), Duarte, Merkel; Kuwas, Dalmau (Drost/86), Peterson.
NAC Breda: Van Leer; Karami, Koch, Lundqvist (Ilic/78), Leigh; Palmer-Brown, Kali, El Allouchi; Kastaneer (Kaikai/67), Te Vrede, Korte (Rosheuvel/56).

Fotoreportage: Harry Broeze
(volgt)

 
02-04-2019  

Heracles laat zich aftroeven door Willem II

 

ALMELO – Heracles Almelo heeft de winstpunten tegen De Graafschap in het midweekse duel tegen PSV weer verspeeld in de jacht op de Play Off voor Europees voetbal. Achtervolger en concurrent Willem II wees Heracles in de hectische slotfase met een nederlaag naar de eigen catacomben (3-4).

Willem II leek op weg naar een gemakkelijke overwinning, mede dankzij een uitblinkende spits Isak die zelf twee keer scoorde en ook beide assists gaf voor de vier Tilburgse doelpunten.
Plavidis tekende voor de eerste kansen voor Willem II waarbij Blaswich een keer in de weg stond en de tweede kans van dichtbij over het almelose doel schoot. Tussendoor zag Dalmau kans een mooie voorzet met het hoofd verkeerd te raken. Ook Kuwas kreeg een prima kans de score te openen maar hij schoot over het doel van Wellenreuther.
Op slag van rust was onzorgvuldigheid van Jesper Drost er de oorzaak van dat Willem II met voorsprong de kleedkamer in kon. De nieuwe spits van de Tilburgers bleek de afgelopen weken al trefzeker en verzaakte ook nu niet, doelman Blaswich geen kans gevende (0-1).

Ook na rust begon Willem II beter dan de Heraclieden. Nu was een slordige pass van Duarte de aanleiding. Isak werd weggestuurd en schoot buiten bereik van Blaswich via binnenkant paal in (0-2). Plavidis kon de Tilburgers daarna op rozen zetten, maar Blaswich had een prima redding in huis. Hij maakte zijn ‘misser’ vlak daarna goed, toen Isak hem op maat bediende om de bal in te schieten (0-3). Willem II leek daarmee de punten al binnen te hebben maar met nog 20 minuten op de klok dan toch de treffer van Kuwas door de bal goed binnen te schieten (1-3). Heracles stroopte vervolgens de mouwen op en Dalmau bediende vanaf de achterlijn Konings op maat voor zijn eerste treffer in Almelose dienst (2-3). De spanning steeg, het stadion golfde in afwachting van de gelijkmaker maar het was opnieuw Isak die het hoofd koel hield door Vrousai een niet te missen kan te geven (2-4). Heracles wist nog niet van opgeven en toog massaal op jacht richting het Tilburgse doel waar Dalmau loerde op een kans en prima binnen kopte toen Kuwas de bal bij hem op het hoofd deponeerde (3-4). In blessuretijd ging zelfs doelman Blaswich mee naar voren, maar de Heraclieden kregen de gelijkmaker er niet in.

Heracles zakte door de nederlaag weer naar plek zeven met Willem II vlak op de hielen. Voor de Almeloërs zaak om zaterdag om 20.45 uur tegen het bezoekende NAC alles uit de kast te halen, zeker met wedstrijden tegen PSV en AZ nog voor de boeg. Dit mede omdat Willem II Ajax ontvangt en het gelijk oplopende Vitesse zich moet meten met PSV. Heracles kan bij winst dus mogelijk weer wat afstand nemen.
 
Heracles Almelo - Willem II 3-4 (0-1)
0-1 Isak (45+3), 0-2 Isak (56), 0-3 Pavlidis (63), 1-3 Kuwas (72), 2-3 Konings (81), 2-4 Vrousai (87), 3-4 Dalmau (90)

Scheidsrechter: Van der Eijk
(debuteerde in de eredivisie)
geel: Merkel, Wellenreuther, Palacios, Dalmau

OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Blaswich; Breukers, Rossmann, Van den Buijs, Czyborra; Osman, Duarte (Dos Santos/59), Merkel; Kuwas, Dalmau, Drost (Konings/59).
Willem II: Wellenreuther; Dankerlui, Lewis, Meissner, Palacios; Anita, Tapia (Llonch/31), Crowley; Vrousai, Isak, Pavlidis (Saddiki/71).

Fotoreportage: harry Broeze
(volgt)

 
30-03-2019  

Heracles verslaat in vijf minuten de 'Superboeren'


Matchwinner Lerin Duarte had een heel fraai schot in huis
 

DOETINCHEM – Heracles Almelo had vanavond een lastig avondje tegen De Graafschap op de Vijverberg in Doetinchem. De ‘superboeren’ verkeren al enkele weken in een flow en leken hard op weg de degradatiezone te verlaten, maar in vijf minuten keerde Heracles de opgelopen achterstand om in een zege door twee supergoals van Kuwas en matchwinner Duarte.

Heracles begon zwak op de Vijverberg waar De Graafschap vol gas gaf om zich verder uit de nesten te werken. Burgzorg testte als eerste Heracles-doelman Blaswich terwijl de Achterhoekers Heracles compleet overdonderden. Pas na een kwartier een eerste kans voor de Heraclieden via Peterson maar deze schoot recht in de handen van Graafschap-goalie Bertrams.
Vet en Narsingh probeerden het voor De Graafschap maar misten zuiverheid. Het was El Jebli die Benschop de gelegenheid gaf om Blaswich het nakijken te geven waarna de gehele Vijverberg stond te trillen (1-0). 
In de heksenketel bleef Blaswich overeind en voorkwam even later dat Benschop opnieuw juichend naar de middenstip kon rennen en de doelman zag El Jebli tegen de rust ook nog net over het Almelose doel schieten. Heracles stelde er weinig aanvallends tegenover, zij het dat een afstandsschot van Van Hintum door een Achterhoeks been tot corner werd verwerkt. 

Ook na rust bleef De Graafschap de aanvallende ploeg. Wederom Burgzorg zorgde naar binnenkomend voor gevaar maar zijn schot belandde buiten bereik van Blaswich op de paal. Na dik en uur dan de domper voor de ‘superboeren’. Kuwas nam uit het niets een slecht verwerkte bal op de rechter slof en tekende daarmee voor de fraaie gelijkmaker (1-1). Een paar minuten later dan de echte domper voor de Achterhoekers. Duarte nam een half weggewerkte bal goed aan en nam deze vol op de wreef waarbij de hele defensie van de Graafschap, doelman Bertrams incluis, het nakijken had. (1-2)

Heracles, niet in haar beste doen, gaf die voorsprong niet meer uit handen ondanks een verre pegel van El Jebli die nog wel de bovenkant van de lat scheerde van het doel van Blaswich. De punten gingen derhalve mee naar Almelo. "Wegwezen, niet teveel zeiken en lullen over deze wedstrijd", was het nuchtere commentaar van Brandley Kuwas na afloop.
Heracles zette met deze overwinning een belangrijke stap richting de ‘Play Offs’ voor internationaal voetbal mede omdat Vitesse punten liet liggen tegen ADO.
Dinsdag a.s. kan Heracles een volgende stap zetten door achtervolger Willem II van zich af te houden. De wedstrijd in het Polmanstadion begint om 19.45 uur. 

De Graafschap - Heracles Almelo 1-2 (1-0)
1-0 Benschop (16), 1-1 Kuwas (66), 1-2 Duarte (70)
Scheidsrechter: Higler
geel: Straalman, Van den Buijs, El Jebli, Peterson (geschorst)
OPSTELLINGEN
De Graafschap: Bertrams; Owusu (Olijve/83), Straalman, Van de Pavert, Tutuarima; Vet (Bahoui/74), El Jebli, Matusiwa; Narsingh (Van Mieghem/74), Benschop, Burgzorg.
Heracles Almelo: Blaswich; Droste (Breukers/61), Rossmann, Van den Buijs, Van Hintum; Osman, Duarte, Van Nieff (Konings/46); Kuwas (Van der Water/87), Dalmau, Peterson.

Fotoreportage: Harry Broeze
(volgt)
Bekijk de samenvatting

 

 
16-03-2019  

Vitesse beter maar Heracles wint

 

ALMELO – De Almeloërs hebben geen goede staat van dienst tegen het Arnhemse Vitesse. Onlangs werd nog verloren in de bekerstrijd en ook in het Gelredome was Heracles eerder kansloos. Maar de Heraclieden staan zevende en spelen onbevangen voor mogelijk een plek in de nacompetitie om Europees voetbal. Bovendien zijn alle remmen er af bij de Spaanse spits Adrian Dalmau die stormende hand zich opwerkt in de topscorerslijst.
Hij was het die na amper vijf minuten koppend zijn team op voorsprong zette uit een voorzet op maat van de met een neuskap spelende Peterson.   Aan de andere kant had Vitesse-speler Clark het moeilijk tegen de balvaardige en snelle Kuwas en dat bleek later in de wedstrijd doorslaggevend.
Vitesse heeft de betere spelers en speelde als zodanig naar een snelle gelijkmaker via Foor die eveneens koppend afrondde toen een door Blaswich afgeslagen corner bleef ‘hangen’. (1-1)
Even dreigden de Arnhemmers de Almeloërs onder de voet te lopen maar telkens was er een reddend been of doelman Blaswich die echter tot grote schrik opeens Dauda vlak voor zich zag opduiken. Diens schot echter ging onbegrijpelijk naast het doel tot opluchting van het goedgevulde Polman Stadion.

Weer Dalmau
Het waren de Heraclieden die opnieuw op voorsprong kwamen. Kuwas gaf een vrije trap de goede richting en Dalmau was er opnieuw als de kippen bij om wederom de bal in het net achter de Arnhemse doelman Eduardo te koppen en daarmee zijn veertiende treffer voor Heracles. (2-1)

Geel, geel, rood

Vitesse raakte als team niet in paniek maar Clark werd wel te fel in zijn acties. Hield scheidsrechter Kuipers het bij zijn eerste overtreding nog bij een waarschuwing, daarna volgen al snel twee keer geel bij het afstoppen van Kuwas en dus met rood naar de kleedkamer. Even leek Heracles heersend maar Vitesse toonde veerkracht door nog voor rust langszij te komen. Bero mocht vanaf de stip aanleggen na ingrijpen van de VAR die wel de te hoog opgeheven elleboog van Peterson de bal zag beroeren bij een Arnhemse doelpoging. Het bleek achteraf de enige treffer via de voet. (2-2)

Vitesse wilde niet verliezen en toog na rust ook met een mannetje minder ten aanval via Serrero en vooral de uitblinkende Ødegaard. De van Real Madrid gehuurde Noorse middenvelder is al weken op dreef en bleef Vitesse richting het doel van Blaswich stuwen.
Met het inbrengen van Duarte probeerde trainer Wormuth van de Heraclieden de bal meer in de ploeg te houden en zo nu en dan snel voorwaarts te trekken om Vitesse nog eens te verschalken. Na een half uurtje in de tweede helft leidde dat tot succes. De mee opgestoomde Wout Droste liet vanaf de zijlijn een voorzet los uit een afgeslagen corner die de eveneens mee opgekomen centrale verdediger Van der Buys koppend afrondde tot opnieuw een voorsprong (3-2) voor de Heraclieden.
Vitesse trainer Leonid Slutskiy had al Dauda geofferd voor Büttner maar ook Foor en de minder op dreef zijnde Linssen mochten plaatsmaken voor verse krachten. Echter al het geijsbeer van Slutskiy op de vierkante meter en het sleurende werk van Ødegaard, mochten niet baten omdat er telkens wel een Almelo’s been het doel van Blaswich afschermde.

Van Slutskiy complimenten over de afwerking van kansen door Heracles en voor zijn team dat niet opgaf. Over de rode kaart de opmerking dat de scheidsrechter beslist. Wormuth erkende dat hij toch wel een beetje jaloers was  op Slutskiy vanwege het hebben van Ødegaard in het team van Vitesse dat hij een topploeg noemde.
Heracles staat in punten nu één puntje achter Vitesse en Fc Utrecht maar vier punten los van runner up Fc Groningen. De eerstvolgende ontmoetingen tegen De Graafschap (30 maart - Vijverberg 19.45 uur), Willem II (2 april 19.45 uur thuis) en NAC (6 april 20.45 uur thuis) zijn dus cruciaal voor het bereiken van de nacompetitie. Daarna wachten duels tegen Feyenoord uit, Heerenveen thuis, AZ uit  en PSV uit. De laatste van het seizoen is thuis tegen Excelsior.  


Heracles Almelo - Vitesse 3-2 (2-2)
1-0 Dalmau (5), 1-1 Foor (7), 2-1 Dalmau (26), 2-2 Bero (45+3/strafschop), 3-2 Van den Buijs (61)

Scheidsrechter: Björn Kuipers

geel: Peterson (Heracles - op scherp), Büttner (Vitesse)
rood: Clarke (Vitesse/39/2xgeel)

OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Blaswich; Droste, Rossmann, Van den Buijs, Czyborra; Osman, Konings (Duarte/63), Merkel; Kuwas, Dalmau (Dos Santos/90), Peterson.
Vitesse: Eduardo; Karavaev, Doekhi, Van der Werff, Clark; Ødegaard, Serero, Bero, Foor (Buitink/63); Dauda (Büttner/43), Linssen (Gong/80). 

Fotoreportage: Harry Broeze

 
10-03-2019  

Emmen in slotfase naast 10 Heraclieden

Breukers nog voor rust bestraft met 2 keer geel
 

EMMEN – Heracles Almelo heeft vanmiddag in en tegen Emmen genoegen moeten nemen met een 1-1 gelijkspel. Met Van Nieff voor de geschorste Jesper Drost in de basis en eveneens Peterson met zijn gebroken neus ‘verpakt’ in een masker, begon Heracles aan de al vooraf ingeschatte zware klus. De Drentse debutant in de eredivisie heeft zich doen gelden als een ploeg die niet van wijken weet en strijdend doorgaat tot het laatste eindsignaal.  Heracles-doelman Blaswich kon dus meteen aan de bak na het beginsignaal van scheidsrechter Mulder want Emmen-leider Jansen testte hem meteen vanuit een vrije trap.
Emmen koerste vol op winst met een Heracles dat vooraf door trainer Wormuth al duidelijk was gemaakt dat er hard gewerkt moest worden voor de punten. Met een aanvallend Emmen koos Heracles dus voor de buitenkansjes en met succes. Bij een corner door Kuwas, kopte de mee opgekomen Rossmann geplaatst door op spits Dalmau die koppend afrondde tot 0-1 en daarmee zijn teller op 12 zettend.
Emmen liet zich niet van de wijs brengen en bleef jagen op de gelijkmaker maar Heracles verdedigde goed en had ook nog Blaswich op de doellijn staan. Lukic en Arias zogen hun kopballen gestopt en Cavlan schoot naast zodat Heracles ‘ongeschonden’ de rust leek te halen. Dat nu bleek teveel hoop, want aanvoerder Breukers kreeg vlak voor rust twee keer geel en dus rood.

Na de pauze wist Heracles dat de ‘nul’ essentieel was om Fc Utrecht op de ranglijst te passeren. Emmenaar Cavlan had niet die intentie maar schoot vrij in het zijnet. Ook De Leeuw verzuimde waarvoor hij uit de USA was gehaald want Blaswich kon zijn inzet nog net voor de doellijn stoppen. Aanvallend kwam Heracles er met een man minder nauwelijks nog aan te pas en ook de sneeuwbui maakte het verdedigen nog een extra lastig omdat de bal verdedigend nauwelijks weg te werken was in een aanvalspatroon. Peterson liep wel en veel, maar de sneeuw hinderde hem nog eens extra met het gezichtsmasker. Zo liet hij na afloop weten het nog nooit zo koud te hebben gehad omdat de sneeuw achter het masker bleef zitten en bevroor.
De Heraclieden leken ongeschonden het eindsignaal te halen, maar met nog vijf minuten op de klok kwam dan toch de gelijkmaker via de voor Lukic ingevallen Braken die Blaswich koppend wist te verschalken. De laatste speelminuten waren vooral hectisch want Emmen wilde meer en ook Heracles zocht nog de aanval voor de volle buit. Jansen zag dat Blaswich opnieuw een doelpoging van hem onschadelijk maakte en ook niet de ‘mazzel’ had toen Van Hintum buiten bereik van Blaswich tegen de eigen doelpaal kopte. Het bleef dus bij een puntendeling ondanks dat de Heraclieden rum de helft van de wedstrijd met een man minder speelden.

Zaterdag 16 maart om 19.45 uur ontvangt Heracles Almelo het Arnhemse Vitesse dat eveneens strijdt voor Europees voetbal. De wedstrijd staat onder leiding van Björn Kuipers. De Arnhemmers staan 4 punten voor in de ranglijst en wonnen de eerste wedstrijd in het Gelredoom met 4-0 evenals de bekerwedstrijd in Almelo met 0-2. Dat Heracles denkt aan een revange lijkt duidelijk.

FC Emmen - Heracles Almelo 1-1 (0-1)
0-1 Dalmau (17), 1-1 Braken (85)

Scheidsrechter:  S. Mulder

geel: Merkel (Heracles), Jansen en  Lukic (Fc Emmen)
rood: Breukers (Heracles)(44/2x geel)

OPSTELLINGEN
FC Emmen: Scherpen; Bijl, Veendorp (Bannink/76), Lukic (Braken/64), Bakker, Cavlan; De Leeuw, Ben Moussa (Slagveer/83), Chacon, Jansen; Arias.
Heracles Almelo: Blaswich; Breukers, Rossmann, Van den Buijs, Czyborra; Osman, Van Nieff (Droste/46), Merkel; Kuwas (Van Hintum/64), Dalmau, Peterson.

Fotoreportage: Harry Broeze

Fotoreportage (25 foto's)...

 
02-03-2019  

Heracles verliest van de VAR

Twee penalties en rode kaart helpen Advocaat
 

ALMELO – Zo’n 11.000 toeschouwers beleefden zaterdagavond tijdens de wedstrijd Heracles Almelo tegen Fc Utrecht een vreemd avondje voetbal. De veel bekritiseerde VAR speelde hierbij een hoofdrol. Zo werd Jesper Drost alsnog op een rode kaart getrakteerd terwijl het spel al veel verder was gevorderd door met name het in balbezit zijnde Fc Utrecht. Het was Heracles dat de bal over de zijlijn plaatste voor een blessurebehandeling van Klaiber, een blessure die volgens de VAR het gevolg was van het met een gestrekt been inkomen door Drost. Al met al vier minuten duurde het geheel terwijl het publiek onwetend maar in de wachtstand stond.
Hetzelfde gebeurde in de tweede helft. Fc Utrecht kreeg een penalty na inbreuk van de VAR terwijl zowel op de tribunes, alsook de spelers op het veld en vanaf de reservebank geen ophef bestond toen scheidsrechter Bax eerst liet doorspelen. Met Bax als leidsman was het arbitrale trio toch al de hele wedstrijd onder de maat en werd langs de zijlijn pas met de vlag de ingooi-richting bepaald nadat Bax dit al had gedaan. Het tekent de toenemende onzekerheid van van de wedstrijdleiding na invoering van de VAR. Als kijkspel heeft het voetbal ingeboet voor de bezoekers van de stadions. Een scenario dat nog wel eens negatieve gevolgen kan hebben voor de toeschouwersaantallen, want pas in de samenvatting op TV kan de voetballiefhebber zien of de VAR al dan niet terecht ingreep, want ook hier houdt het commentaar van voetbalanalisten niet op. ‘De VAR maakt voetbal eerlijker’, zeggen voorstanders. Dat het spelletje minder aantrekkelijk wordt voor het publiek, lijkt nu ook wel zo’n beetje duidelijk te worden!

Dan de wedstrijd. Aan niets was te merken dat Heracles Almelo na drie winstpartijen op rij in een ‘flow’ ook naaste concurrent Fc Utrecht aan de zegekar wilde binden. De Heraclieden begonnen slap terwijl de defensie van Fc Utrecht ook de nodige onzekerheid uitstraalde.

Na een kleine 10 minuten dan de eerste score van de avond. De defensie van Heracles keek toe hoe Kramer de corner koppend verlengde en van de Streek half de bal missend, deze toch in het doel van Blaswich zag verdwijnen (0-1).

Heracles besefte dat er harder gewerkt moest worden en verhoogde de druk voorwaarts via Kuwas en Peterson die met een goed diagonaal schot Utrecht-doelman Jensen tot een uiterste inspanning dwong. Utrecht werd defensief onzekerder en joeg zelfs de bal al eens hoog de tribune in. Even later dan de eerste VAR waarna Drost met rood afdroop.

Bij een volgende aanval en voorzet dan de ‘clash’ tussen verdediger Janssen en Peterson die koppend elkaars schedels testten. Janssen kon worden opgelapt, maar Peterson kon naar de kant met een gebroken neus zoals later bleek.

Na rust opnieuw een slapende defensie bij Heracles. Uit een cornersituatie kon de mee opgekomen Janssen vrij inkoppen (0-2). 
Verrassend dan toch hoe Heracles de aansluittreffer bewerkstelligde. Kuwas bereikte over ver de langs de lijn opgestoomde Czyborra die zijn directe tegenstander omspeelde en vervolgens op maat spits Dalmau bediende tussen twee Utrechtse verdedigers in. Doelman Jensen zag de onbereikbare kopbal in het net eindigen (1-2).

Het volk ging er voor zitten. Zou het dan toch? Vooral Czyborra had lucht voor twee maar gaf met zijn aanvalsdrift ook directe tegenstander Kerk meer ruimte. Ruimte die werd benut want Kerk was veel sneller dan van der Buys en schoot onberispelijk in (1-3).
Even later leek Dalmau opnieuw onderweg naar een aansluittreffer. Een klein duwtje voorkwaqm erger en Bax negeerde het evenals de VAR.
De 1-4 kwam vanaf de stip. Of het een terechte was? Zelfs trainer Wormuth, altijd de rust zelve, was woedend richting de vierde leidsman. Gustafson maakte echter geen fout.
Even later dan wel de VAR, waarna Bazoer zijn rentree vanaf de stip kon bekronen en beide teams stuivertje wisselden op de ranglijst.

Heracles Almelo - FC Utrecht 1-5
(0-1)
0-1 Van de Streek (9), 0-2 Willem Janssen (50), 1-2 Dalmau (60), 1-3 Kerk (65),1-4 Gustafson (79/strafschop), 1-5 Bazoer (86/strafschop)
Scheidsrechter: Bax
geel: Dalmau, Breukers (op scherp)
rood: Drost (Heracles/44)
OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Blaswich; Breukers, Rossmann, Van den Buijs, Czyborra; Merkel, Drost, Duarte; Kuwas, Dalmau (Van de Water/87), Peterson (Dos Santos/45+5).
FC Utrecht: Jensen; Klaiber, Janssen, Letschert, Gavory; Van Overeem, Gustafson, Van de Streek (Emanuelson/86); Kerk (Venema/86), Kramer, Boussaid.

Fotoreportage: Harry Broeze

Fotoreportage (25 foto's)...

 
25-02-2019  

Fledderus zoekt het hogerop via Groningen

Tim Gillissen opvolger bij Heracles Almelo?

In het seizoen 2004-2005 werd Tim Gillissen met Heracles Almelo kampioen van de Eerste Divisie. Daarna volgde nog een voetbalcarrière bij Go Ahead Eagles en NAC. In 2014 werd Gillissen aangetrokken door de KNVB gerelateerde stichting 'Meer dan Voetbal' om vervolgens hoofd jeugdopleiding bij NAC te worden.
Nu keert de geboortige Enschedeër terug naar 'Oale Groond' om directeur technische zaken bij Heracles Almelo te worden. Eenzelfde functieaanbod bij NAC wees hij af !
 

ALMELO – Mark-Jan Fledderus (36), amper een jaartje technisch-directeur bij Heracles Almelo, zoekt zijn carrièreperspectief in het hoge Noorden bij Fc Groningen waar hij Ron Jans als manager technische zaken opvolgt.
De in Coevorden geboren Fledderus was als speler ook actief bij Fc Groningen maar had bij Heracles wel zijn meest succesvolle spelersperiode tot een afgescheurde kruisband daar een einde aan maakte.
Na het vertrek van Nico-Jan Hoogma werd Fledderus een nieuwe carrièrekans geboden, maar al na een jaar laat hij de Almelose club achter zich, want er gaat kennelijk ‘niets boven Groningen’. ‘Kwartiermakers’ voor Fledderus in het Groningse de oud- ploeggenoten en ex- Heraclieden Mike te Wierik, Thomas Bruns, Paul Gladon en Iliass Bel Hassani. 

In het persbericht van Heracles Almelo nette woorden van algemeen-directeur Rob Toussaint: "Wij vinden het jammer dat Mark-Jan vertrekt, maar wensen hem succes met zijn nieuwe uitdaging bij FC Groningen.” Fledderus is officieel tot 1 april in dienst van Heracles Almelo. Komende maand zal in het teken staan van overdracht. Toussaint: “Achter de schermen zijn wij druk bezig om invulling te geven aan de positie die vrijkomt.”

Inmiddels meldt Tubantia dat Heracles Almelo al een opvolger heeft gevonden in de persoon van   Tim Gillissen (36) die bij NAC verantwoordelijk was voor de jeugdopleiding. Op Breda Vandaag wordt het vertrek maar Almelo als zijnde zeker aangekondigd. De geboortige Enschedeër speelde bij Heracles Almelo van 2002 tot 2005.
Vanmiddag om 16.00 uur wordt Flederus bij Fc Groningen gepresenteerd. daarna mogelijk weer een bericht uit Almelo met Gillissen als benoemde opvolger bij Heracles.
(En ja hoooor!)

 
22-02-2019  

Heracles pakt ook de volle winst in Venlo

 

VENLO – Na een goede competitiestart en een slechte winterperiode is Heracles Almelo na 3 overwinningen op rij helemaal op koers voor hogere doelen. Na winst op Ajax en Fortuna werd op sportpark ‘De Koel’ in Venlo nu ook concurrent VVV verslagen door een doelpunt vanaf de stip door Osman(0-1).
Voor VVV was de nederlaag extra bitter omdat verdediger Promes (36) al in de vijfde minuut een dermate zware knieblessure opliep dat de wedstrijd tijdelijk werd stil gelegd om ambulancepersoneel haar werk te kunnen laten doen.

Dat de wedstrijd tegen concurrent VVV Venlo op voorhand geen ‘makkie’ zou worden was goed doorgedrongen bij de ‘Manschaft’ van trainer Wormuth. VVV is volgens Wormuth een fysiek sterke maar ook slimme ploeg met ook nog eens in topvorm verkerende Unnerstall in het doel.
De eerste helft was mede door de ‘stop’ van 25 minuten qua voetbal weinig verheffend zij het dat de langzaam weer in vorm komende Peterson tot twee keer toe toekomstig PSV-doelman Unnerstall dwong tot fraaie safes om zijn doel schoon te houden. Vlak voor rust werd moest Konings het veld verlaten wegens een rugblessure. De spits had al geel op zak wegens de actie waarbij Promes zich ongelukkig verstapte zonder dat Konings fysiek contact maakte. 

Na rust leek ook VVV weer bij de les. Hard werkend legde het de nodige druk op het voetballend sterkere Heracles dat wederom kon leunen op een in vorm verkerende doelman Blaswich en Van den Buijs die met een heerlijke sliding de diep gestuurde makkelijk scorende spits Mlapa de bal afhandig maakte voordat hij vrij op doelman Blaswich kon afstevenen.
Blaswich liet even later zelf ook zien in vorm te zijn door in de baan van een Venlose doelpoging te staan en daarmee de doelpoging van Post verijdelde. Ook Susic moest van dichtbij zijn meerdere erkennen in Blaswich terwijl oud- Heraclied Van Ooijen eveneens van dichtbij het doel te hoog zocht en even later zijn meerdere moest erkennen in Blaswich.
 Heracles van haar kant hield de defensie van VVV wel attent maar kwam niet tot echte kansen.  In de slotfase kwam dan toch het winnende doelpunt. De voor Drost ingevallen Duarte werd op de achterlijn in de rug geduwd waarna scheidsrechter Blank niet anders meer kon dan de bal op de stip te leggen. Osman nam daarbij de klus op zich en gaf Unnerstall vanaf de elf meter geen kans (0-1).
In de slotminuten probeerde VVV van alles en werd het voor het Almelose doel nog even penibel na drie corners maar de Heraclieden hielden het hoofd koel en hielden voor de derde keer op rij de nul vast.  

"Wat zijn ze in die VAR-caravan aan het doen?"
VVV-trainer Steijn was enigszins bitter na de nederlaag. Ten eerste de zware blessure van Promes maar ook de 'onthouden' penalty bij het vasthouden van aanvaller Kum binnen het strafschopgebied. 'Wat is die Van de Graaf dan aan het doen in die caravan', vroeg hij zich hardop af over het VAR-toezicht. Kum werd wel gehinderd door Czyborra maar had niet echt een grote kans, zo moet het niet ingrijpen van via de VAR wellicht beoordeeld zijn. Steijn erkende wel dat de penalty die Duarte kreeg teoegewezen een terechte was. VVV-aanvoerder Post dacht daar anders over; 'Ik vind dat het allemaal duikers zijn, de scheids gaat er lekker in mee. Als ze iets voelen, gaan ze lekker duiken. Dat doet hij slim hoor, hij krijgt een penalty, dus ik kan er niets anders van zeggen. De trainer geeft ons ook altijd mee: ga maar liggen in de zestien. Hij duikt goed, hij lokt het goed uit. Ik vond het over de hele wedstrijd wel een aardige duiker', aldus de cynische middenvelder tegen VI. 'Dit soort geniepige zeges zijn vaak het lekkerst', reageerde Heracles-aanvoerder Tim Breukers.
 
Voor doelman Blaswich na afloop reden om op te merken dat Heracles met 35 punten op zak nu ook naar boven moest kijken om wellicht Europees voetbal binnen te slepen. Op 2 maart kan het daar iets aan doen als Dick Advocaat met zijn Fc Utrecht naar Almelo komt. Osman is dan niet inzetbaar vanwege zijn vijfde gele kaart maar de man van vier doelpunten en een assist tegen Fortuna, spits Dalmau, wel.


VVV-Venlo - Heracles Almelo 0-1 (0-0)
0-1 Osman (82/pen)

Scheidsrechter: Blank

geel: Rutten (VVV), Konings, Osman, Peterson en Van den Buijs

OPSTELLINGEN
VVV-Venlo: Unnerstall; Rutten, Röseler, Promes (Van Bruggen/11), Kum; Seuntjens, Post, Susic (Opoku/83); Van Ooijen (Grot/88), Mlapa, Joosten.
Heracles Almelo: Blaswich; Breukers, Rossmann, Van den Buijs, Czyborra; Osman, Drost (Duarte/78), Merkel; Kuwas, Konings (Dos Santos/45+5), Peterson.

Fotoreportage: Harry Broeze

Fotoreportage (8 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina