Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
30-11-2018  

Nieuwe ergernis

 

Heel Webshop Nederland juicht over de fors stijgende omzet maar dat heeft ook keerzijden. Sinterklaas, Cyber Monday, Black Friday en straks Kerst zijn van die momenten dat het aantal te bezorgen pakketjes aan particulieren enorm toeneemt bovenop het toch al stijgende omzetpotentieel via webshops.
Duizenden busjes scheuren door Nederland. Achter het stuur evenzoveel ‘uitgebeende’ werknemers of ZZP’ers die tegen minimale vergoeding de bestelde pakketjes van A naar B rijden.
Onder de enorme tijdsdruk worden verkeersregels meer en meer genegeerd en stopt men waar het hen het beste uitkomt al dan niet dubbel parkerend. Volgers in het verkeer negerend, die maar al te vaak geduld moeten tonen of zelfs een grote mond krijgen als men een aanmerking maakt over het verkeersgedrag van het toenemend aantal malloten onder die transporteurs, die tevens heel wat brandstof slurpend, motoren laten draaien bij het afleveren en je op de snelweg steeds vaker links en rechts voorbij sjezen met snelheden boven de limiet.

Het fileleed wordt door dit soort handel evenredig belast want veel bestellingen gaan ook nog eens linea recta terug omdat men de bestelde waar alsnog niet leuk vindt of soms maar een dag gebruikt zoals feestkleding. De handelsomzet van Black Friday bedroeg ruim 845 miljoen euro. Hoeveel retour gaat weet men niet. Evenmin het extra brandstofverbruik en de extra C02 uitstoot. Wat wel duidelijk wordt, is dat steeds meer mensen een negatieve BKR-notering krijgen omdat de rem op te makkelijk kopen is weggevallen. Wie neemt wanneer de verantwoordelijkheid om deze toenemende idioterie te stoppen? 

 
29-11-2018  

BA(H)DT

 

Waar moet het naar toe met het ooit zo bewierookte vrije ondernemerschap in Nederland. Er is bijna geen ondernemersplan meer dat niet op een of andere wijze wordt bestreden door de concurrentie of buurgemeenten omdat plannen teveel impact zouden hebben bij soortgelijke branches in eigen gemeenten. Europese richtlijnen raken al gauw ondergesneeuwd in inspraakprocedures bij gemeenten en plannenmakerij eindigt vaak in juridische strijd bij de bestuursrechter.
Neem het plan van Hornbach om in Almelo een grote bouwmarkt te realiseren naast een toekomstige vestiging in Enschede. De buurgemeenten mogen er zich over uitspreken en ook de concurrenten halen alles uit de kast om dat te voorkomen. Zoals eerder Gamma en Praxis de kleinere ondernemers in de branche nagenoeg wegvaagden, vreest men nu zelf Hornbach of Bauhaus dat volgens Borne dan weer bescherming nodig heeft op de locatie Westermaat bij IKEA. Zelfs de provincie Overijssel bemoeit zich er mee en huurde al een professor in die diverse uitgebrachte rapporten over Hornbach Almelo feitelijk onder de maat noemde naar gelang natuurlijk van het provinciebestuur als opdrachtgever en naar wens van BADT om het op Twentse schaal te beoordelen. Na jaren dus opnieuw naar de ‘tekentafel’ om de diverse rapporten beter in elkaar te laten vloeien maar dan wel met de visie van de provincie.

Nu is goed ondernemen in de basis niet meer dan het beter doen dan de concurrent, want het gaat uiteindelijk om de gunst van de koper. Wat een provincie of naastgelegen buurgemeenten er aan willen toevoegen, verstoort alleen het gunstproces van potentiële kopers.

Een nieuwe loot in het verzet tegen concurrerende ondernemersplannen is BADT (Belangen Alliantie Detailhandel Twente). Uiteraard gericht op zelfbescherming en derhalve niet vernieuwend maar behoudend. Zo ageert men tegen Hornbach in Twente en het plan van Kees Smit Tuinmeubelen om een nieuwe hoofdvestiging te bouwen op het XL Businesspark Twente bij Almelo. Het XLpark is van de Twentse gemeenten Almelo, Borne, Hengelo, Enschede en de provincie Overijssel en is bedoeld voor ‘ruimtevreters’.
Daar voldoet het plan Kees Smit wel aan met 110.000 m2 magazijnruimte, kantoor en fotostudio voor webverkoop, maar ook een behoorlijke showroom ter vervanging van de te verlaten locatie iets verderop aan de rand van Almelo. Vollomineus en feitelijk niet meer geschikt voor een winkel in het centrum waar je niet even naast de deur kunt parkeren om een gekocht tuinstel af te halen. Met het plan komen diverse magazijnen van Kees Smit elders in Almelo en Vroomshoop onder één dak pal aan de A35 waar dit bedrijventerrein juist bedoeld is om logistieke aanvoer te bundelen. Straks dus per container met de binnenvaart vanaf Rotterdam in plaats van duizenden vrachtwagens over de weg.
Maar ja, die vermaledijde showroom, dat hoort volgens BADT in het kernwinkelgebied van een stad thuis omdat het plan van Smit de deur op een kier zou zetten voor meer detailhandel op het XL Businesspark.
BAH dat BADT, angsthazen, gebrek een creatief ondernemerschap, zittend achter de kassa te wachten op kopers die wel graag elders willen kiezen wat ze willen kopen maar volgens BADT niet mogen. Zij die in het verleden ach en weh schreeuwden als het eisenpakket voor vestiging alleen nog maar voor hen lastig was en kostenverhogend. Dat stadium voorbij moeten ze nu achteroverleunend en weinig vernieuwend in bescherming worden genomen. Namen van leden zet BADT niet op haar website. De Schijtlijsters, BAH !!!

‘Fijnslijper’

 
23-11-2018  

Betutteling of dwangbuis?

 

De overheid bemoeit zich meer en meer met de individuele burger. Onder het mom van veiligheid en gezondheid, om er maar twee te noemen, worden allerlei maatregelen genomen die de individualiteit van ons mens zijn beïnvloeden. Zo zitten onze vingerafdrukken al in een internationale database van 140 miljoen ’fingerprints’ en schijnt er zelfs nagedacht te worden om ieders oor-kenmerken vast te leggen, want die zijn net zo identiek als de vingerafdruk.

Onze bankgegevens worden al langer internationaal gedeeld als ware een ieder een potentiële ‘witwasser’ die niet schroomt het criminele cq terroristische pad op te gaan.  Miljarden worden verspild om in al die internationaal ‘gespeicherte’ data te gaan grasduinen om maar een Link te vinden bij criminele handelingen die al net zo oud zijn als de mensheid. Met een onvolwaardig rechtssysteem ben je dan al gauw de sigaar. In de US kun je bijvoorbeeld beter een ‘deal’ vooraf sluiten met het justitieapparaat om niet door een ‘volksjury’ te worden beoordeeld met dan zeker een hele zware straf indien het ‘quilty’ wordt uitgesproken. In de US moet in feite de advocatuur het onschuldig zijn bewijzen van een aangeklaagde.
Naast bankgegevens en ‘fingerprints’ is DNA eveneens een gewild gegeven bij de ‘jagers’ in overheidsdiensten. Ook dat is een kwestie van tijd dat van ieder mens de DNA is vastgelegd en in internationale databanken voor al de ‘jagers’ beschikbaar komt. In Nederland wordt bij borelingen al jaren tijdens het hielprikje ook het DNA vastgelegd, zij het dat die gegevens nog niet worden gedeeld met derden. Maar ja, als dat uiteindelijk toch gebeurt?

Waar justitie te kort schiet, wordt in Nederland de ‘handschoen’ opgepakt door burgemeesters onder het mom van het bestuurlijk recht. De wetgeving in deze is en wordt verruimd om bijvoorbeeld ‘ondermijning’ aan te pakken. De term ‘ondermijning’ is het nationale stopwoordje van burgemeesters geworden, Dit terwijl de wetgeving nog moet worden geschreven. De VVD nam onder Rutte II met de Crime Figther’s Van Opstelten en Teeven het voortouw in de jacht op de kiezersgunst. Drie VVD-bewindslieden op Justitie ruimden inmiddels het veld en nu wat jaartjes later telt diezelfde partij de meeste wegens malversaties opgestapte bestuurders. Het volk kijkt er naar en haalt de schouders op. Kennelijk omdat iedereen alleen maar met zijn eigen sores bezig is en al die regels die de persoonlijke vrijheid indammen nog niet aan den lijve worden ondervonden.

Dat wordt anders bij de directie invloed op de levenssfeer. De betutteling tot gezond eten, meer bewegen en werken aan een rookvrije generatie of eerder de verplichte autogordel. Allemaal maatregelen die het individu betreffen en persoonlijke keuzes inperken.

In de jaren ‘40/’45 onder het juk van de bezetter waren er toch nog wat ‘dwarsliggers’. Later werden zij door de massaal opzij kijkende landgenoten als verzetshelden bejubeld als redders van de natie. Indien in de jaren na de bevrijding iemand had gedurfd om al die persoonlijke data te gaan ‘speicheren’ ten behoeve van de overheid, laat staan delen met andere naties, zou deze durfal met pek en veren zijn verjaagd!

De zorgkosten lopen uit de hand. Daarom moeten we meer bewegen, meer ‘groen’ eten en stoppen met roken. A me hoela denk ik dan al kaas en worst kauwend en een half pakje ‘peuken’ verdampend terwijl ik deze letters achter elkaar aan het tikken ben.

18.02 uur: Zo, nu aan de biefstuk!

‘Fijnslijper’

Fotoreportage (1 foto's)...

 
10-10-2018  

De graslobby van Mossou


Afbeelding Sjoerd Mossou - AD
 

Vanuit de burelen van het AD heeft sportverslaggever Sjoerd Mossou voeding gegeven voor een lobby tegen kunstgras in de eredivisie. Al jaren ageert Mossou tegen kunstgras op de voetbalvelden. Zijn mening gevoed door de successen van Heracles Almelo tijdens thuiswedstrijden tegen gerenommeerdere clubs. Het sterkte Mossou in zijn mening dat het wel aan het ‘grass’ moest liggen, want hoe kan zo’n cluppie met zo’n beperkt budget het nu zo goed doen?

Mossou noemt het competitievervalsing en ‘regelde’ een hele rits van bekende oud- voetballers om tegen kunstgras te acteren. Zo werden ook vraagtekens gezet bij blessures maar nog geen enkel onderzoek heeft kunnen aantonen dat kunstgras leidt tot zwaardere blessures dan gewoon gras.

Ook zou kunstgras de ontwikkeling van het voetbal belemmeren waardoor het Nederlandse voetbal internationaal minder concurrerend is geworden. Als we over langere termijn terugkijken, hebben alle grote voetballanden zoals Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje dipjes meegemaakt net zoals alle clubs van grote naam in al die landen.

Een ander punt dat Mossou breed uitdroeg, is de samenstelling van de eredivisie. Die zou verkleind moeten worden, zodat de ‘toppers’ vaker tegen elkaar kunnen spelen in een opgedeelde winnaars- en verliezerspool. Dit zou kwaliteit bevorderend werken, wijzend naar België. Hoezo? De zwaarste competities in Europa zoals bijvoorbeeld Engeland, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië et cetera kennen allemaal 18 of 20 clubs. Union Berlin lanceerde onlangs dat ook de Bundesliga naar 20 clubs moet.

In Nederland hebben de meeste amateurclubs kunstgras. De wereld volgt. Ingegeven door lagere onderhoudskosten en ook bij slechte weersomstandigheden beschikbaar zonder grote  schade op te lopen. Gemeenten nemen hierin het voortouw vanwege besparing van kosten. Fc Utrecht becijferde dat kunstgras per jaar een half miljoen euro goedkoper is dan gras. In de Cruyff Arena is dat een veelvoud vanwege de vele vervangingen van echt gras gedurende het seizoen. Bij PSV rijzen de energiekosten de pan uit om het gras te kunnen laten groeien vanwege de matige groeicondities voor gras in deze voetbaltempels. Geen dak zou er veel helpen om zon, wind en water binnen te laten.

Oud- voorzitter van Heracles Almelo,  Jan Smit had dat allemaal wel eerder op de rij. Als een club niet rijk is, moet je slim zijn.  Wereldleider in kunstgras TenCate, nog steeds in Almelo gevestigd, zorgt al jaren voor een prima te bespelen mat. Het trainingscentrum op ’t Maatveld kon worden afgestoten. Dat scheelt veel geld, zeker als je geen Ajax of PSV bent. Smit en de zijnen krikten daarmee het spelersbudget op en hielden de overhead klein. Smit en rechterhand Nico Jan Hoogma beseften ook dat je er dan als regioclub niet bent. Net zo belangrijk is evenwichtige karakters in de trainingsstaf die spelers bovendien weet te motiveren. Het aantrekken van spelers op basis van karakter al net zo. Talent is alleen niet voldoende. Die worden met geld al op jeugdige leeftijd door de rijke clubs aangetrokken. Ja, het is waar veel talenten breken door bij die clubs maar de keerzijde is evenredig. Bij de rijke clubs vallen ook de meeste talenten door de mand vanwege gebrek aan doorzettingsvermogen. Mossou en de zijnen schuiven dat allemaal op het bordje van het kunstgras.

Heel jeugdig voetballend Nederland voetbalt op gras. Krijgt er een opleiding bij van hun club. Maar in de eredivisie?
Gras moet volgens Mossou. De nostalgie van NAC 12 waarin hij vroeger zelf voetbalde, schijnt alles te maken hebben met de geur van echt gras. Te veel en te vaak als stervende zwaan ter aarde gestort na weer een mislukte actie!

Voor geen enkele stelling van Mossou is een onderbouwing.  
Hou op zeg, de wereld verandert. Na Nederland ook elders.
Daar moet een ‘lokkertje’ van herverdeling van TV-reclamegeld geen doorslag in geven. Want nog nimmer is gebleken dat dit een zekerheid biedt op langere termijn.

‘Fijnslijper’

Welke Nederlandse clubs spelen op kunstgras?
Heracles Almelo, PEC Zwolle, Excelsior Rotterdam, ADO Den Haag, FC Emmen, VVV Venlo, Sparta Rotterdam, Roda JC, SC Cambuur Leeuwarden, Almere City FC, FC Oss, Helmond Sport, FC Eindhoven, FC Volendam, FC Den Bosch, RKC Waalwijk, FC Dordrecht en Jong PSV.
(De helft van de twee hoogste divisies. Op lager niveau is dat nog meer.)

In het buitenland:
België: Sint-Truiden
Denemarken: FC Nordsjælland
Frankrijk: LB Châteauroux, AS Nancy, FC Lorient
Italië: AC Cesena, Novara
Noorwegen: Tromsø IL, Bodø / Glimt, Aalesund FK, Odd Grenland
Portugal: Boavista FC
Rusland: FC Spartak, FC Amkar
Zweden: IF Elfsborg, GIF Sundsvall, IFK Norrköping
Zwitserland: Young Boys, Neuchâtel Xamax
Verenigde Staten: Seattle Sounders FC, New England Revolution

Bron: sport.infonu.nl 2014

IJSLAND
De internationale successen van IJsland hebben velen verbaasd. Feit is dat hieraan nationaal beleid ten grondslag ligt. Elke club beschikt over indoor trainingsaccommodaties met kunstgras. De topspelers van nu vinden hun weg door heel Europa bij gerenommeerde clubs.

 
09-10-2018  

Platpraatpenoze (Overigens LXV De Roskam)

 

Met  een ironische vorm van mededogen kijk ik naar degenen die zich verkneukelen met een paar grijpstuivers voor het behoud van het Nedersaksisch, waaronder het Twents....

Lees hier verder wat  Han Pape schrijft over het behoud van het nu erkende Nedersaksich als taal.

 
05-10-2018  

Rutte wat nu?

 

Het kwam uit het niets. Hef afschaffen van de dividendbelasting. Een douceurtje voor buitenlandse aandeelhouders. Ingeschat op 1,2 miljard euro aan lagere belastingopbrengst. Dat bleken er later 1,9 miljard te zijn.
‘Goed voor het land, goed voor het vestigingsklimaat’, hield minister-president Mark Rutte zijn ‘schaapjes’ voor. Jaren liepen zijn vroegere maatjes van Unilever bij hem over de vloer. In hun kielzog de lobbyisten van Shell en Philips. Alsof deze multinationals gebrek aan investeringskapitaal hebben en dus meer kapitalisten moeten lokken.
Maar laten we niet vergeten, Shell, Unilever, Philips en ietwat in mindere mate AKZOnobel, zijn wel groot geworden in de jaren dat het belastingtarief nog veel zwaarder was dan heden ten dage. Waar winst gemaakt wordt, willen ook aandeelhouders een graantje meepikken. Dat is altijd al zo geweest, sinds de eerste handelsbeurs ter wereld opende in Amsterdam.

Het zijn de ‘zakkenvullers’ die een greep naar de macht willen doen. Risico-investeerders die niets liever doen dan bedrijven opkopen, splitsen en weer verkopen. Met maar één beleid, zo snel mogelijk je winst pakken en niet omkijken.
Dit ten koste van de werknemers, die vaak noodgedwongen de gang naar het arbeidsbureau moeten maken of zelfs in de bijstand komen. Het is de gewone burger die het gelag betaald. Of dat nu de Nederlander is of 'worker' waar ook ter wereld. Geld maakt machtig. Zelfs machtiger dan beleidsmakers bevroeden. Zo ook Rutte, die er een sport van maakt om het grotere bedrijfsleven te vriend te houden.

De afschaffing van de dividendbelasting werd dus op tafel gelegd tijdens de coalitieonderhandelingen voor het kabinet Rutte III. Bij geen van de partners CDA, D66, ChristenUnie noch de VVD zelf, stond dit voornemen in het verkiezingsprogramma. En toch werd het neergeschreven in het coalitieakkoord.
Gejubel aan de directietafels van Unilever. ‘Maatje’ Rutte had het dan toch gefikst. Al snel kwam de belofte dat het hoofdkantoor van Unilever zou worden gevestigd in Rotterdam. Rutte had die toezegging nodig om de weerstand in de Tweede Kamer te ‘overrulen’, mede ook omdat internationale beleggersorganisaties het belang van de afschaffing als te hoog zagen ingeschat.

Zij krijgen nu gelijk. De Britse aandeelhouders van Unilever willen niet dat de Britse tak, standplaats Londen verlaat en van de Londense beurs verdwijnt. Niet het douceurtje van Rutte is doorslaggevend, maar trots gevoel. ‘Unilever is part of the British Empire and shoot stay at London as well’.
Rutte had het kunnen weten. De voorgenomen Brexit toonde het al aan. Dat de gemiddelde Brit er op achteruit gaat, neemt men voor lief. ‘Better be British than European and nothing to say in our country’, is het gevoel dat overheerst op het eiland dat in feite geen wereldmacht meer genoemd kan worden.
Dat wetende, de vraag aan Rutte of hij zijn ongelijk durft te bekennen?

Het gaat om 1,9 miljard euro waarmee in Nederland na 30 jaar stijgende tweedeling en stijgende armoede (ook bij werkenden die volgens Rutte zo beloond moeten worden) veel meer nuttigs gedaan kan en moet worden dan het spekken van Britse aandeelhouders die schijt hebben aan dit douceurtje!

‘Fijnslijper’ 

zie: https://twitter.com/almelonieuws

 
12-09-2018  

Minder en meer


'Over de ruggen van de arbeider'
Dit bronzen werk van Jan Kip uit 1984 staat in Almelo bij de Kloosterhofflat in het centrum van de stad en symboliseert de verhoudingen tussen de vroegere Twentse 'textielbaronnen' en hun arbeiders.
 

Gaat de Nederlander er volgend jaar nog wel financieel op vooruit? ‘Werken moet lonen’, zegt minister-president Rutte al jaren met steun van zijn achterban VVD. Het ‘wondermiddel’ belastingverlaging is volgens Rutte de sleutel om dat te bewerkstelligen terwijl internationale financiële organisaties zoals o.a. het Internationale Monetaire Fonds (IMF) al een paar jaar verkondigen dat er in Nederland ruimte is voor een behoorlijke loonsverhoging omdat de loonontwikkeling achter blijft bij omliggende landen. Werkgevers bestrijden dat en blijven aan de zuinige kant in de diverse vaderlandse cao-onderhandelingen. Welvaart moet dus zwaar bevochten worden, weet ook inmiddels 'Oom agent'.

Rutte III geeft buitenlandse aandeelhouders van Nederlandse multinationals inmiddels wel een douceurtje van begroot 1,4 miljard euro en bij nadere berekeningen zelfs 1,9 miljard euro.  Tenminste indien de regeringspartners CDA, D66 en ChristenUnie in de ‘kruiwagen’ blijven zitten.

Het Midden- en Kleinbedrijf dreigt de rekening te gaan betalen want ergens moet dat douceurtje toch in rekening worden gebracht. Daar zitten die ondernemers niet op te wachten en ook internationale verenigingen van aandeelhouders zien het vestigingsklimaat in Nederland er niet beter door worden. Wel zien die aandeelhouders en ondernemers het ondernemersklimaat toenemen indien de belasting op arbeid afneemt. Maar dat wordt juist in de plannen minder als voorgenomen, zo werd gelekt uit de begroting die op Prinsjesdag moet worden gepresenteerd.  Maar ja als Shell, Unilever en Philips het wil, wil ook Rutte ja zeggen tegen de afschaffing van dividendbelasting. Dat wordt volgend jaar een harinkje minder happen in Twente!

Volgens alle beloften van Rutte, gaan alle werkenden er volgend jaar ietsje op vooruit. Voor uitkeringsgerechtigden zat dat er vanaf het begin al niet en ook pensionado ’s zien nog geen extra ‘bestedingsruimte’ ontstaan in hun knip.

Dat de gaskraan in Groningen verder ‘dicht’ moet, snapt welhaast iedereen. Dat dit geld kost, eveneens. En dan is de burger als eerste aan zet om dat te betalen. Zo gaat de energiebelasting omhoog als eerste aanzet. Maar er is meer. Ook de Co2-emissierechten zijn inmiddels fors gestegen en dat dreef de handelsprijzen van elektriciteit inmiddels in 6 maanden op van 37 euro/MWu naar 63. Daar komt bij dat in Duitsland de kerncentrales een estafette-sluiting meemaken waardoor meer elektriciteit uit kolen moet worden gemaakt. In België kampt men met ‘gebrekkige’ kerncentrales die meer uit staan dan draaien. Elektriciteit moet daarom meer en meer worden geïmporteerd. De Vereniging Eigen Huis heeft berekend dat de energiebelasting op gas en elektriciteit gemiddeld met ingang van volgend jaar met 150 euro duurder wordt. Voor de laagste inkomens wordt dat nog meer omdat deze meestal in de meest tochtige huizen van ons land wonen omdat woningstichtingen nauwelijks tot niets hebben gedaan aan isolatie.

Maar er is meer dat het inkomen uit werk en uitkering afroomt. Zo gaan ook de zorgkosten naar verwachting met zo’n ‘tientje’ per maand per persoon omhoog. Voor een gezin dus 20 euro minder te besteden per maand. Tel er 12,50 aan extra energieheffing bij en het tellertje staat al op – 32,50 per gezin.
De hogere inkomensgroepen kunnen dat nog afdekken met de netto-salarisstijging die voor hen is voorzien. De lagere en waarschijnlijk ook de middeninkomens al niet meer.
Zie verder de explosieve stijging van de prijzen in de supermarkt van de laatste maanden dan weet u waarschijnlijk wel welke kant de ‘bal voor u oprolt’.

Maar toch voorspel ik dat het aantal miljonairs in de komende jaren fors verder zal groeien. Misschien wel met 15 procent want in de afgelopen jaren was dat al 10 procent ondanks de crisis en dankzij de zuinigheid op de loonontwikkeling.
Leve ‘zakkenvullend’ Nederland!

Tenzij…  u voor 27 mei 2019 wakker wordt en de Haagse volgelingen van de ‘zakkenvullers’ de laan uit stuurt.


‘Fijnslijper’

 
04-08-2018  

Lood wordt last

 

Het ministerie van economische zaken, waaronder ook de (sport)visserij valt in Nederland, wil af van lood als verzwaringsmateriaal bij het vissen. Sportvisserij Nederland, de overkoepelende organisatie van de sportvissers, onderschrijft de doelstelling omdat lood schade toebrengt aan het milieu. Het gebruik van lood als verzwaring moet daarom in december 2021 met 30 procent zijn gedaald. Als alternatief wordt glas, steen en (giet)ijzer genoemd maar de sportvissers zijn niet zo tevreden over die materialen omdat ze veel lichter zijn dan lood en dus evenredig groter. Dezelfde geluiden laten de sportvisserijwinkels horen en hardop wordt al getwijfeld aan de haalbaarheid.

Nu heb ik niets met de sportvisserij, want dat bleef slechts bij één jeugdige poging waarbij vis en vishaakje scheiden een ‘marteling’ bleek voor de vis en de visser. Om het kort te houden, de hengel en lijn met loodkorrels inclusief de aan de haak bungelende vis, eindigden in het kanaal en de weg naar huis werd een bevrijding.

Het bericht lezende via de NOS met de aangekondigde doelstelling voor minder loodgebruik, riep echter bij mij ook vraagtekens op. Zeker als wordt beweerd dat de sportvisserij jaarlijks 54 ton lood verliest in de Nederlandse binnenwateren en zelfs 470 ton lood buitengaats (onderzoek Deltares).
Volgens diezelfde publicatie kost 160 gram aan loden bolletjes een luttele 2 euro. In de binnenwateren moet dus jaarlijks voor een bedrag van 751.000 euro aan lood worden gekieperd en buitengaats voor een bedrag van dik 5,8 mijoen euro.
(54 x 1.000 = 54.000 kg x 1.000 = 54.000.000 gram : 160 = 375.500 x 2 euro = 751.000 euro
470 x 1.000 = 470.000 kg x 1.000 = 470.000.000 gram : 160 = 2.937.500 x 2 euro = 5.875.000 euro)

Totaal voor pakweg ruim 6,5 miljoen euro aan lood dat ook ten dienste had kunnen staan voor vredesmissies, is dan een zijsprong in de gedachten.

De alternatieven zijn een stuk duurder. Maar ja, milieubewust kost gewoon wat. Ter vergelijk van 160 lood aan bolletjes voor 2 euro, wordt een bedrag genoemd van 5 euro en dat is dan al een omzet van 6.626.000 euro x 2,5 = 16.565.000 euro. Zo laat je het economisch belang van de sportvisserij dus groeien maar ook de inkomsten van ‘Vadertje Staat’.

Het schijnt dat Nederland zo ongeveer 2 miljoen sportvissers telt (TNS-NIPO). Het Mulier Instituut gaat uit van 1,5 miljoen actieve sportvissers. Nu mag je in Nederland en de kustwateren nergens vissen zonder jaarlijkse VISpas en al helemaal niet in zoetwaterviswateren van ‘beherende’ visclubs. Sportvisserij Nederland is de instantie waar de VISpas wordt aangevraagd en daar wordt gemeld dat er zo’n 580.000 VISpassen zijn uitgegeven. Aantallen die nog al uit elkaar lopen.
De VISpashouders lijken me de meest actieven om een vis aan de haak te slaan. Zij zijn dus ook het meest aanspreekbaar voor het ‘loodverlies’ in onze wateren die momenteel droger te lijken staan dan ooit. Nog even en ook het ‘verlies’ van lood is gedaald al is het niet volgens de methode van economische zaken.

‘Fijnslijper’

 
13-07-2018  

Rare kostgangers

 

‘Onze lieve Heer heeft rare kostgangers’ is en van de oudere gezegden. In de gemeente Twenterand woont iemand waarop die spreuk van weleer zeker van toepassing is. De man in kwestie raakt al van slag als hij mensen ziet die er on-Nederlands uitzien.
Sneaky genomen foto’s worden dan gebruikt om zijn vreemdelingenangst en afkeer kenbaar te maken via Twitter. Wel een beetje vreemd, want in de dorpskernen van Twenterand (of andere afgelegen gebieden) zie je gemiddeld vaker de gevolgen van inteelt dan in de grote stad. Met andere woorden, voor de ‘stadsen’ lijken bijna alle bewoners van dorpen anders dan de gemiddelde Nederlander.

Hoe los je dat nu op? De dorpen afbranden en de bewoners verjagen? Of de dorpen laten annexeren door de stadse buurgemeente voor wat meer mix?
Geen van alle lijkt me een oplossing te bieden. ‘Rare kostgangers’ blijven ‘rare kostgangers’ ook Nederlandse die er buitenlands uitzien.

‘Fijnslijper’

Fotoreportage (1 foto's)...

 
04-07-2018  

Overigens III

 

Een blijvende bron van recreatie zijn de luitjes die de erover gaan. De sneuneuzen en droefkoppen van de toeristische industrie. Er lopen in Twente meer bevorderaars van de ‘sector’ (alles wat zich iets verbeeldt noemt zich sector) dan gebruikers. Marketinggoeroes, directeurgelieerden, gebiedsregisseurs en veel voetvolk. De gladjanussen met schuren vol ronkende reclamematerialen en vrachtwagens afgeladen met kletskoek en brakwater leven er goed van...

Lees verder in De Roskam

<<< In Almelo werd in de bestuursperiode van burgemeester Knip de subsidie voor de VVV stopgezet evenals die voor de bestaande Stichting Almelo Promotie (STAP). De PR voor de stad kon volgens eigen dunk beter in het gemeentehuis worden uitgevoerd.
Inmiddels is dat wel gelogenstraft en werd een nieuwe private stichting Almelo Promotie (SAP) opgetuigd dat tevens als 'loket' voor evenementenvergunningen fungeert en namens de gemeente ook subsidieaanvragen in deze beoordeelt. Ook dit heeft negatieve kanten getuige de aankondiging dat het Amaliaplein op de avond van de Profronde, het jaarlijkse stadsfeestje voor het volk, alleen toegankelijk is tegen betaling van 5 euro entree, daarmee 20.000 euro genererend voor de organisatie van de Profronde. Hoezo openbare weg?

 
02-07-2018  

Overigens I

 

Elke dag een column schrijven. Is dat moeilijk? Nee. Er zijn er genoeg die het doen. Het is dan ook makkelijk. Zeker als je verder weinig om handen hebt. Je moet er wel echt werk bij verrichten. Columnistiek als dagtaak is waanzin. Gedachteloos. Babbelziek. Persgroepig. Angeladejongerig. Dat zijn geen columns, dat zijn vertoningen van libellisering. Columns moeten jubelen of hekelen…

Lees verder in De Roskam

Uitgever/auteur Han Pape schrijft sinds 1 juli dagelijks een column. Soms een race tegen de klok, nog net voor het middernachtelijk uur gepost op de website van De Roskam, maar altijd interessant om te lezen ook al is dat via bovenstaande Link een dagje later.

 
18-06-2018  

Krenterig


De PvdA in Almelo wil mondelinge vragen stellen aan B&W waarom VMBO-geslaagden niet in aanmerking komen voor de sinds 2010 bestaande jaarlijkse 'Graduations Party'.
Overigens is het niet alleen een feestje maar legt het Almelose bedrijfsleven er ook contact met de toekomstige hoger opgeleide talenten.
Een noodzaak om de bedrijven in Almelo te behouden en uiteindelijk ook zinvol voor vaklieden uit het VMBO.
 

Je hebt soms politici die ‘op alle slakken zout leggen’. Neem nu de PvdA in Almelo. In de loop der jaren geslonken van absolute machtspartij met soms wel 15 raadszetels naar een schamele 2 zetels. Voor het eerst geen wethouder leveren na de jongste gemeenteraadverkiezing en dan?
Oppositie drijven lijkt dan het credo, maar hoe doe je dat?

Maar eerst even dit. Alle raadsfracties konden na de verkiezing een wensenpakket inleveren bij de informateurs en een voorkeur uitspreken voor een te vormen coalitie. Van de 35 raadszetels werden er door de informateurs 26 geteld die een coalitie van CDA, VVD, LAS en ChristenUnie als meest logisch zagen. Zo gezegd, zo gedaan valt nu op te merken. Bovendien met vier wethouders, gelet op de ‘smalle beurs’ van ons aller Almelo.

Toch hebben de ‘machtsdenkers’ van de PvdA daar kennelijk moeite mee. Alras werd daarom gezamenlijk met GroenLinks, SP (ook al verliezer) en Leefbaar Almelo een ‘links blok’ opgetuigd en werd het ‘wensenpakket’ nog wat opgeschroefd. Dat de stad  (dus alle inwoners die geen recht hebben op vrijstelling van gemeentelijke heffingen) jaarlijks ruim 7 miljoen euro moet bijpassen in het sociale domein doet even niet ter zake. Schande werd uitgesproken over het gepresenteerde coalitieakkoord met een investeringsbudget voor de komende jaren om achterstanden in het publiek domein (straten, wegen, riolering) weg te werken en schande over de doelstelling om het sociale domein efficiënter en minder verliesgevend te maken. Dit al voor het debat over het coalitieakkoord nog moet plaatsvinden.

Dat het ‘Links Blok’ oog heeft voor minder bedeelden in de samenleving is nog wel te vatten. Maar het is geen alleenrecht. Ook de ChristenUnie stelt in de regeringscoalitie zo haar kaders en liet dat beeld ook in de afgelopen jaren zien in de Almelose gemeenteraad. Ook LAS liep daarin de VVD niet rechts voorbij gelet op bijvoorbeeld de inzet voor De Eethoek waar minima geregeld aan kunnen schuiven voor een maaltijd.

Nee, het stadsbestuur in brede zin heeft best oog voor de mensen die het veel minder hebben, maar het moet allemaal wel opgebracht kunnen worden. Enige nuance ten opzichte van de kritiek uit het ‘Links Blok’ is dus op zijn plaats. Het is in ieder geval niet een wijze van oppositie voeren die de PvdA weer op het ‘pluche’ brengt.

Kortom, zinnige oppositie voeren is lastig. Daarin moeten afwegingen en keuzes gemaakt worden. Wat dat betreft schiet de PvdA volledig de plank mis met haar kritiek op de sinds 2010 door het Almelose bedrijfsleven georganiseerde ‘Graduations Party’ voor geslaagden in het HAVO/VWO onderwijs. Doel daarvan is namelijk om hoger opgeleiden meer aan Almelo te binden en om studenten die daarna een universitaire studie volgen, na hun afstuderen weer te bewegen om terug naar Almelo te keren. Het Almelose cq Twentse bedrijfsleven heeft hen namelijk hard nodig!

Dat de PvdA nu na 8 jaar haar schande uitspreekt dat geslaagden van het VMBO niet welkom zijn op de ‘Graduations Party’, slaat de plank volkomen mis en is een toppunt van ‘krenterig’ denken.
Ook in de afgelopen jaren dat de PvdA een wethouder van onderwijs leverde, onderstreepte het gemeentebestuur al een betere binding met hen die de stad verlaten om te gaan studeren met hopelijk een terugkomst!

‘Fijnslijper’

Lees ook:
Kritiek van de PvdA op de 'Graduations Party'

 
12-06-2018  

19.000 varkens in de isoleer

 

Almelo gaat dan wel prat op zijn groene longen, maar de weidevogels zijn er al jaren uitgezongen.
Geen kruiden, geen bestuivende insecten, geen veldleeuwerik in de wei: dodelijk saai!

Een wegkwijnend landschap, gedomineerd door de Rabobankstal en de kwistig gierende boer!

Hij houdt domweg teveel dieren op zijn grond!

En ...de doodsteek voor de kleine sojaboeren, verdrongen van hun land door de grote agromultinationals. Hoezo "For Farmers"!

Verontrust over de financiële miskleunen in de tijd dat "het Almeloos bestuur" haar gefortuneerde burgers een zonnige toekomst voorspiegelde met het Waterrijk, stel ik voor, dat  de Rabobank de gemeente Almelo een hypotheek verstrekt voor het terugkopen van grond en varkensstallen van de maatschap Dekker. God verhoede 19000 varkens in de isoleer!

Een prachtige investering voor een biologische boerderij in de zeer nabije toekomst.

Om nog een sprankje van vertrouwen in bank en gemeente te houden, zou het de Rabobank en
gemeente Almelo sieren gemeenschappelijk de handen in een te slaan: de gemeente en de lokale Rabobank in een maatschap voor de drie grote P's: People, Planet, Profit!

Paul Bults

 
27-03-2018  

Illegale stort neemt hand over hand toe


26-03-2018 - Tubantia
OVERDINKEL - Aan de Goormatenweg in het buitengebied van Overdinkel hebben onbekenden een grote hoeveelheid afval gedumpt. Meerdere vuilniszakken, platen en een deel van een bankstel zijn achtergelaten nabij de Dinkelbrug.
'Een beter milieu begint bij jezelf', is de cynische toelichting van de politie bij de ontdekte afvaldump. Getuigen van de illegale dumping wordt opgeroepen contact op te nemen met de politie.
 

De gemeenten in Twente zijn al jaren bezig om het scheiden van huishoudelijk afval meer en meer te verleggen naar de burger. Naast de vertrouwde ‘grijze en groene Otto’ voor restafval en GFT-afval zie je ook de intrede van de ‘blauwe en oranje Otto’ voor het inzamelen van papier en verpakkingen zoals drinkpakken, blikjes en kunststoffen (plastics). Daarnaast de aanleg van ‘milieu-eilanden in de wijken bij winkelcentra waar men het afval kan brengen en storten in de diverse ondergrondse containers.
Doel het verminderen van afvalstromen en het vermeerderen van recyclebare stoffen voor hergebruik.
Op zich lovend, maar het einddoel 50 kg restafval per persoon op jaarbasis heeft ook een keerzijden.
In meerdere gemeenten is het diftar-systeem ingevoerd waarbij per storting wordt ‘afgerekend’ per storting en dat heeft tot gevolg dat illegaal storten lonend wordt.
In Enschede is vorig jaar het aantal meldingen verdubbeld tot boven de 6.600 illegale stortingen. De oplopende kosten bedragen nu 420.000 euro.
Op zich geen onwetend gevolg, want elders in Nederland deed zich dat al eind vorige eeuw voor toen Amsterdam Noord werd ‘overspoeld’ door het lozen van vuilniszakken die forensen mee namen uit de boven Amsterdam gelegen gemeenten waar het diftar-systeem toen al opgeld deed.
Een tweede keerzijde is dat dat afvalverwerkers met een verbrandingsoven naheffingen gingen berekenen aan gemeenten die hun jaarquotum niet haalden. Bovendien de klacht dat naat de lagere tonnage ook de calorische waarde sterk verminderde en dus minder ‘warmte’ aan het warmtenet kon worden toegevoegd voor omliggende bedrijven die die warmte nodig hebben. Import van niet gesorteerd afval is het gevolgd, want aandeelhouders (lees gemeenten) willen wel hun jaarlijks dividend ontvangen.
Twente Milieu en afvalverwerker Twence zijn die bedrijven in handen van voornamelijk Twentse gemeenten die aan de voorkant meer en meer de ‘winstproducten’ zoals glas, metaal, papier en verpakkingen dankzij rijkssubsidie afromen ten bate van de gemeentekas.
De burger maakt het met al zijn scheidingsinzet mogelijk. Maar al dat ‘gedoe’ brengt niet het milieuresultaat dat zou kunnen bij mechanische scheiding. Daarin willen de Twentse gemeenten niet investeren. Zij het dat enkele lokale politieke partijen dat juist wel willen.

Kortom het gevolg; toenemende illegale stort bij milieueilanden, het buitengebied en zelfs in natuurreservaten.

Het kan beter!!!

‘Fijnslijper’

Fotoreportage (4 foto's)...

 
24-03-2018  

Varkensliefde in verkiezingstijd

 

Merkwaardig, dat de CU in  Almelo het goed vindt, dat de Megastal van de fa Dekker 19000 varkens mag bevatten. Dat de VVD zich over deze slepende kwestie zich op de vlakte houdt, verbaast me niet. Deze partij was de vorige raadsperiode bij het echec van het Waterrijk betrokken in een deal voor de opslag van 87000 varkens.
De varkensliefde bij de C.U. gaat  niet verder dan de varkenslucht met luchtwassers binnen te houden in hermetisch afgesloten mega varkenshallen.
En vooral niet praten over de miljoenen tonnen kostbaar bulkvoer, waarvoor onafzienbaar grote landbouwarealen overzee opgeofferd worden. Eindeloos gesleep met dieren. En het hele Nederlandse platteland een grote onafzienbare vlakte, een monocultuur  van raaigras. Geen grutto te bekennen.
Juist  de CU zou als behoeder van de natuur de boeren moeten stimuleren, landbouw en natuur in harmonie te brengen. "Kievit, de koekoek roept de CU!" Daar ligt  voor de CU een schone taak in de Almelose ommelanden.
Merkwaardig dan toch de opstelling van de CU, omdat ze in haar programma voor de verkiezingen juist op moet komen voor het welzijn van de mens. Onecht!
CU, keer terug op je schreden. Groter onrecht voor ons sociale varkentje bestaat niet!

Paul Bults

 
20-03-2018  

Sleepwet, de DDR zou het graag gehad hebben

 

Met de invoering van de zogenoemd ‘sleepwet’ (Wet op de Inlichtingendiensten) krijgt de overheid middelen in handen die de ‘Stasi’ ten tijde van de DDR maar al te graag gehad zou hebben. Daar werkte men nog met ‘verklikkers’ soms zelfs in het eigen gezin, zo bleek later nadat de dossiers werden geopenbaard om in te zien.
Onbegrijpelijk dan ook dat in Nederland juist ouderen voor invoering zijn van de ‘sleepwet’ waardoor ‘en masse’ informatie van individuen kan worden vergaard via telefonie en kabel en ook nog eens 3 jaar kan worden bewaard en worden gedeeld met geheime diensten van bevriende naties zoals Europese landen, de Verenigde Staten en NATO-partners inclusief Turkije. Over het huidige bewind daar en de massa-arrestaties hoeven we het verder dan niet te hebben.
Het verzamelen van ‘Big Data’ houdt ook uw App-berichten in wat toch wel als meest privé kan worden beschouwd in dit postmoderne tijdperk. Ook mogen opsporingsdiensten ‘inbreken’ in uw computer, tablet, smartphone en zo kan worden meegekeken of geluisterd in uw privé-omgeving. Uw smart-tv maar ook de moderne koelkast, de slimme energiemeter of de voortschrijdende digitale techniek in uw auto zijn middelen om uw levenswijze te volgen, net zoals de mobiele telefoon zolang de batterij er nog inzit. Uiteraard zijn er voorwaarden aan verbonden maar de controlecheque is achteraf. Alleen briefpost blijft nog privé als communicatiemiddel.
Beschouw het niet als ‘zwartkijkerij’ want in diverse rechtszaken is gebleken dat de overheidsdiensten al op individueel niveau gebruik maken van deze technieken.
De bangmakerij voor aanslagen heeft velen zwak gemaakt onder het motto ‘ik heb niets te verbergen’ en zo lijkt het raadgevend referendum een ‘makkie’ te worden voor het kabinet Rutte III om de wet binnen te slepen.    
Helpt het om terrorisme te voorkomen? Ja zeggen de inlichtingendiensten. Nee, zeggen universitaire IT-deskundigen. Met het langdurig opslaan van massale digitale data wordt de hooiberg alleen maar groter waarin de naald verborgen zit. Zij wijzen er op dat bij tal van aanslagen zoals in Londen en Parijs de daders al lang bekend waren bij de inlichtingendiensten en politie maar desondanks konden die aanslagen niet voorkomen worden.
Het reizen naar de USA is al moeilijker geworden vanwege ‘onduidelijke’ gegevens waarover de Amerikanen beschikken. Zelfs uw bankgegevens  zijn niet meer geheim. Omgekeerd mogen de Amerikaanse inlichtingendiensten alleen ‘target’ gericht werken indien voldoende vermoedens van illegale praktijken bestaan. Die informatie delen met andere naties is verboden. Alleen op spionagegebied wordt informatie gedeeld met andere mogendheden.
Maar de nieuwe wet past in het rijtje van het opslaan van meer gegevens van burgers. DiGid blijkt niet zo veilig als gedacht en zo is de vingerafdruk al verplicht bij een paspoort en wordt nagedacht over het aanleggen van een DNA-bank van alle burgers. Iets wat stilzwijgend al gebeurd bij de hielprik van elke boreling.
Kortom ik stem morgen nee tegen de ‘sleepwet’ en de politiestaat in optima forma!

‘Fijnslijper’


PS
En toch hoef ik niets te verbergen om voor te vrezen.

 
11-03-2018  

PVV geleuter


Stöteler wil geen windmolens in Almelo maar o ironie, op de flyer staat een windmolen. Die aan de Nieuwstraat waar mede- verkiezingskandidaat Mark Leus zijn handel drijft in tweedehands auto's.
 

Het verkiezingsprogramma van PVV Almelo (en dat in andere gemeenten) staat vol beloften-geleuter dat wettelijk niet mogelijk is.
Zo wordt beloofd dat er geen plek is voor een moskee, maar Nederland heeft wettelijke vrijheid van godsdienst en kan derhalve de sinds 1974 gevestigde Yunus Emre Moskee aan de Bellavistastraat niet op wettelijke grondslag gesloten noch verboden worden. Dat kan net zo min bij een katholieke of hervormde kerk noch synagoge. Ook kan nieuwbouw niet op wettelijke grondslag verboden worden indien aan alle voorwaarden voor een omgevingsvergunning worden voldaan.
PVV Almelo belooft eveneens sluiting van het AZC. Het vestigen van een asielzoekerscentrum wordt landelijk geregeld en gemeenten moeten daar aan meewerken indien aan alle voorwaarden van een omgevingsvergunning worden voldaan. Ook moeten alle gemeenten naar rato een verplicht aantal asielzoekers huisvesten indien een verblijfsvergunning is verleend. Ook dat is geen gemeentelijk proces. De belofte om het AZC te sluiten is dus pure retoriek. Daar komt bij, dat de lopende vergunning nog jaren loopt. Sluiting, wat niet kan zonder Den Haag, zou bovendien miljoenen euro’s aan besteding schelen binnen de Almelose economie. De steeds wisselende asielzoekers geven hun toelage uit in Almelose winkels. Bovendien, zijn er diverse bedrijven en een onderwijsinstelling als ‘toeleveranciers’ uit Almelo betrokken bij het AZV, en werken er zo’n kleine 80 stadgenoten. Sluiting zou meer dan 100 banen kosten. Niet te vergeten ook dat de gemeente Almelo jaarlijks 250.000 euro ontvangt aan huurpremie.
PVV Almelo wil geen overheidsstimulans van Islamitische feestdagen. Netter zou zijn geen kerkelijke feestdagen. Niet katholiek, niet hervormd, niet joods et cetera maar dat bedoelt men niet met de loze kretologie.
Dan de belofte dat Almelose teruggekeerde Syriëgangers tot persona non grata moeten worden verklaard. Almelo heeft geen Syriëgangers. Zouden die er wel zijn, ligt strafvervolging volgens de nederlandse wet eerder voor de hand.
Kortom zelfs met 35 zetels kan de PVV haar onderbuikgevoelens en beloften niet waarmaken. Het ontwricht alleen de Almelose samenleving.

Sebastian Stöteler, in het dagelijks leven deurwaarder bij GGN, maakte eerder deze week zijn eerste entree tijdens een publiek debat waarin hij bovenstaande punten aanhaalde. Volgens hem is er veel overlast op en rond het AZC en moest de politie veel opdraven om alles in goede banen te leiden. Als je de politieberichtgeving en de jaarcijfers een beetje volgt, komen ze vaker bij Preston Palace dan bij het AZC.
De boute verzinsels van Stöteler kwamen hem op hoon te staan tijdens het debat in café België. Een buurtbewoner van het AZC diende hem van repliek door te melden dat zijn aan een rolstoel gekluisterde vrouw maar al te vaak wordt geholpen door asielzoekers bij een drempel of stoeprand.

PVV Almelo belooft verder verlaging van OZB, verlagen afvalstoffenheffing, afschaffen precariobelasting, parkeren in de binnenstad gratis en terugdringing van administratieve lasten voor burgers en ondernemers. Iedereen wil wel nultarieven maar met een beetje verstand zou je dergelijke loze beloften toch niet doen?
De stad zal eerst haar financiële verliezen uit het megalomane bestuurlijke tijdperk rond de eeuwwisseling moeten wegwerken. Daar kan ook Stöteler niet omheen. Eerst dan kan er een streep door de opcenten van de OZB-heffing (15 procent) en de koppeling met de afvalstoffenheffing en rioolbelasting. Parkeren 2 uur gratis in blauwe zone willen meer partijen om de trek naar de binnenstad te bevorderen. En wat administratieve lasten betreft, de hoogste lasten berekenen deurwaarders  bij het ‘uitkleden’ van mensen in financiële problemen.
Voor de laatste een kleine geruststelling. Werkgever GGN, u weet wel die van die hoge lasten bij het innen van achterstallige ziekenfondspremies, heeft Stöteler in de regio Arnhem aan het werk gezet. Hem kom je als ‘Dreverhaven’ in Almelo niet al te vaak tegen!

'Fijnslijper'

 
10-03-2018  

Zwerfvuil


Aan machinale scheiding is in de toekomst niet te ontkomen.
a. vanwege toenemende strengere recyclingeisen. China wil gerecycled plastic uit Europa al niet meer hebben vanwege teveel vermenging.
b. vanwege het veel betere resultaat dan bij omgekeerd gescheiden inzamelen waartoe burgers worden gedwongen.
c. vanwege toenemende kosten door illegale stort.
 

Bijna elke raadsfractie in Almelo heeft het afgelopen jaar wel vragen gesteld over het toenemend zwerfafval in en rond de stad. Een toename die vooral te maken heeft met de gerealiseerde afvalinzamelpunten rond winkelcentra en in de wijken.
Tegelijkertijd werd in de aflopende bestuursperiode bij raadsmeerderheid besloten het brengen van grof afval bij de gemeentewerf te beperken tot 150 kg per milieupas. Niet dat er niet voor gewaarschuwd werd dat het uit de hand zou lopen, maar ja als je de macht hebt, kun je daarvoor oren en ogen sluiten.
Inmiddels is het aantal kg per milieupas weer omhoog bijgesteld. Dat heet 'na schade en schande' wijs worden. Maar lang niet alle burgers weten van deze bijstelling en zo wordt nog steeds gedumpt hebben raadsleden vandaag kunnen waarnemen in hun flyeracties bij de diverse winkelcentra. Matrassen, beddengoed, tuinmeubels en hele zakken vol afval die niet door de openingen van de ondergrondse containers passen lagen er weer naast, zoals ook bij het winkelcentrum aan het Van Goghplein.
Nu heeft de gemeente een aantal milieucontroleurs in dienst om daar paal en perk aan te stellen, maar ook dat zet niet echt zoden aan de dijk blijkt uit antwoord van het college van B&W op vragen uit de gemeenteraad. In 2017 werd door de gemeentelijke ‘milieupolitie’ het aantal van 149 boetes uitgedeeld. Of ze ook daadwerkelijk allemaal betaald zijn, leert het antwoord niet.

Dat omgekeerd inzamelen blijkt in elke gemeente een probleem te zijn, gelet op de toename van ‘zwerfvuil’. Niet alleen rond de milieueilanden maar ook in het buitengebied. De provincie Overijssel maakte deze week bekend nog voor dit jaar 2 euroton te willen uittrekken om het ‘zwerfvuil’ in het buitengebied en natuurgebieden op te ruimen.
De gemeente Almelo wil dik 6 euroton uittrekken om elk huisadres te voorzien van een oranje Otto voor het inzamelen van plastic en verpakkingen. Verantwoordelijk wethouder Javier Cornelissen (SP) rekent zich rijk met een hogere tonnage waardoor meer rijkssubsidie in het laadje zou stromen. Een subsidie die al jaren geleidelijk naar beneden wordt bijgesteld. Er zit nog een foutje in zijn motivatie. Zo’n 20 procent van het nu al ingezamelde plastic, komt van het na-scheiden bij afvalverwerker Twence. Die 20 procent verschuift derhalve van de grijze Otto naar de nieuwe oranje Otto en moet in het rekensommetje van Cornelissen worden afgetrokken. Het ‘dekkingsverhaal’ rammelt, maar toch mag de gemeenteraad in haar laatste vergadering in de huidige samenstelling, nog een klap geven op zijn voorstel. Dat heet regeren over het graf!
 
Bovendien, professionals weten dat mechanische scheiding van afval veruit het beste resultaat brengt. Daar kan de burger nooit tegenop ondanks alle goede wil. Alleen dat kost ook geld en daarin wil Cornelissen (en zijn Twentse collega’s) niet in investeren. Niet dat dit nooit gaat gebeuren, maar in ieder geval niet indien de huidige coalitie het nog voor het zeggen heeft.

‘Fijnslijper’

 
01-03-2018  

Goa stemmen, het geet over oe !

Oproep om te stemmen, het gaat over u!
 

‘De politiek dut toch wat ze wilt’, ‘Luuster’n ho mar, ‘Allemoal zakkenvullers’, zomaar wat algemene denkbeelden over politici op een rij. De kloof tussen bestuurlijk Nederland en de burgerij is groot. Niet omdat gemeentebestuurders de burgerij niet opzoeken, maar vooral vanwege massale desinteresse van burgers tijdens informatieavonden in aanloop naar de besluitvorming. Achteraf is dan vaak het geklaag enorm en is de politicus een klungel die nergens voor deugd maar alleen geld in zijn achterzak wil stoppen.
Een desinteresse die je ook ziet toenemen in het verenigingsleven van dam- tot sportvereniging. Steeds minder mensen zijn bereid zich structureel in te zetten voor de club waar men wel lid is. In het verenigingsleven vergrijst het gilde van vrijwilligers en neemt de kritiek toe omdat men een ‘gespreid bedje’ verwacht.  Diezelfde vrijwilligers moeten zelfs meer en meer achter de contributie aan, want ‘leden’ denken dat ze maar op kunnen zeggen wanneer het henzelf uitkomt, de vereniging achter zich latend met weer een financiële tegenvaller.

De lichting burgers die zich in deze aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing op 21 maart wel politiek heeft geëngageerd, zal de maatschappelijke desinteresse en daarop volgende ‘klaagzang’ nog moeten ervaren, maar het zijn wel juist die mensen die mee willen denken over het algemeen belang. Een algemeen belang dat op gemeentelijk niveau maar al te vaak de gevolgen van Haags beleid moet opvangen, zoals o.a. de bezuiniging bij de Jeugdzorg en Wmo-regelingen. De grotere  steden in Twente zoals Almelo, Enschede en Hengelo etc. moeten sindsdien jaarlijks miljoenen euro’s bijpassen. En toch zie je die landelijke politici juist het voortouw nemen in de campagnes voor de komende raadsverkiezingen.
Er zijn zelfs landelijke partijen die hier en daar op gemeentelijk niveau meedoen aan de verkiezingen onder fantasienamen omdat de gevestigde naam te zeer een belemmering is geworden voor goed resultaat. Het traditionele VVD-bolwerk Vlieland is er het schoolvoorbeeld van. Geen VVD, CDA, PvdA of D66 maar namen als Nieuw Liberaal Vlieland (wel met de ‘oud- VVD‘ers’ als hoofdpersonen) of GroenWit dat vier jaar geleden werd gevormd door de PvdA’ers op het eiland.

De Onafhankelijke Senaats Fractie uit de Eerste Kamer heeft becijferd dat de kiezer op lokale partijen een derde van de bestuurlijke ‘macht’ uitmaakt maar dat dit derde deel van het volksstemmingsresultaat amper aan besturen toekomt vanwege de ‘kongsie’ door de traditioneel gevestigde orde van de landelijke partijen.
Almelo is er een voorbeeld van. De miljoenentekorten zijn ontstaan vanuit traditioneel machtsdenken over veel te grote ambities. De burger mag er jaren voor 'dokken' om het financiële ‘gat’ weer te dichten.
Haast erger is nog dat de megalomane denkers van toen zich weer beginnen te roeren nu het gat in de gemeentelijke ruif zich langzaam begint te sluiten. Dit tot schrik van het personeel van de gemeente en de oppositiepartijen die al vele jaren een kritisch geluid lieten horen aan dovenmansoren!

Dus kiek oet wa’j ankruust!

‘Fijnslijper’

 
21-02-2018  

Afval pijnpunt voor de meeste kiezers

 

De Twentse kiezer voelt zich over het algemeen slecht vertegenwoordigd door de lokale politici. Hengelo is daarbij koploper in Twente op de voet gevolgd door Almelo en Haaksbergen, blijkt uit onderzoek van Tubantia. De veranderende verwerking van huishoudelijk afval blijkt tot de meeste onvrede te leiden. Liefst 69 procent van de burgers klaagt daarover. De wettelijke taak van gemeenten wordt in een stijgend aantal Twentse steden uitbesteed aan Twente Milieu en dat zette de verandering in werking door afval steeds meer aan de bron te laten scheiden. Milieueilanden in de wijken was het toverwoord om het door de burger te scheiden afval te kunnen storten. Als extra pressiemiddel wordt het principe van de ‘vervuiler’ betaalt (diftar) ingevoerd middels het hanteren van gedifferentieerde tarieven. Alsof de burger iets kan doen aan de soms onzinnige verpakkingscultuur van de bedrijven. Hengelo loopt daarbij voorop omdat sinds 1 januari ook het restafval moet worden gestort in de ondergrondse containers van het milieueiland. Ook Wierden voerde dit jaar diftar in. Wakkere burgers hebben inmiddels de huurcontainer voor ‘bedrijfsafval’ ontdekt. Gezamenlijk loont dat ondanks de jaarlijkse gemeentelijke basisheffing. Verder geen gezeur, alles kan er in. Het mag niet, maar ja!
Scheiden moet volgens de beleidsmakers om het restafval terug te willen dringen naar 50 km per persoon op jaarbasis. De idealen van de Twentse beleidsmakers zijn hoog, erg hoog. Landelijk ligt de gestelde norm op 100 kg restafval per persoon per jaar. Maar daar hebben de Twentse bestuurders en uitvoeringsvehikel Twente Milieu geen boodschap aan. Zo lijkt het.

In Almelo trok het lokale BBA onder aanvoering van Louis Kampman, nu gefuseerd tot Lokaal Almelo Samen (LAS) vier jaar geleden flink aan de bel over de inzameling waarbij burgers meer en meer tot ‘scheidingsarbeid’ worden gedwongen. Dat leverde drie raadszetels op. Sindsdien is men in Almelo niet meer haantje de voorste om de beleidsvoornemens er kostte wat het kost door te drukken. Het beleid ontwikkelt zich in Twente nu op verschillende snelheden. In Almelo wordt papier, gft en restafval nog steeds opgehaald door Twente Milieu in 2 wekelijkse ophaalrondes. Glas en plastics brengt de burger naar het milieueiland in de buurt, maar dat bestond al langer. In Almelo komt er zelfs een inzamelbak voor plastic en verpakkingen bij aan huis. Volgens de verantwoordelijk wethouder komt dat het scheiden ten goede.

Maar waar moet al dat kunststofverpakkingsmateriaal naar toe?
China, ’s werelds grootste recyclingafnemer,  heeft per augustus 2017 de voorschriften zo aangescherpt dat inzamelaars/exporteurs het ’spul’ niet meer kwijt kunnen. De loodsen in Europa liggen overvol. Van het beetje dat China nog binnen komt, eindigt het meeste in de verbrandingsovens omdat partijen worden afgekeurd. De nota volgens nacalculatie is derhalve enorm. Ook de invoering van de nieuwe Otto voor verpakkingsmateriaal in Almelo is niet goedkoop en kost ruim 6 euroton, zo’n 200 euro per woning. Almelo rekent zich nog rijk met de al jaren dalende subsidie op inzameling van verpakkingsmateriaal. Oppositiepartij LAS waarschuwde er voor dat de wal het schip zou keren en verpakkingsmateriaal uiteindelijk toch in de verbrandingsovens in Nederland eindigt. Dit omdat het sorteerwerk van de burger veel minder recyclebare kunststoffen oplevert dan bij machinale sortering. Kortom het besef dat op papier geschreven idealen nog niet haalbaar zijn zonder investeren in machinale scheiding, is nog niet raadsbreed doorgedrongen.   
De Twentse beleidsvertegenwoordigers van meestal landelijke partijen hebben kennelijk moeite om de realiteit in te schatten. Dat geldt ook ten aanzien van de klachten uit de burgerij die zich meer en meer ergeren aan illegale stort in het buitengebied en bij milieueilanden. Ook dat kost de nodige pecunia.

Een andere afvalverwerker van de Twentse gemeenten is Twence in Hengelo. Restafval wordt er summier gescheiden en het meeste verdwijnt in de verbrandingsoven. Bij Twence klaagt men over een te laag calorisch gehalte en zo verdwijnt ook afvalhout in de ovens om warmte en energie aan de omliggende bedrijven te kunnen leveren. Twence keert jaarlijks winstaandeel uit aan de Twentse gemeenten. Dat doet ook Twente Milieu aan haar aandeelhoudende gemeenten. Die winst niet of slechts deels in mindering gebracht op de jaarlijkse afvalstoffenheffing die burgers jaarlijks wordt opgelegd.   
   
‘Fijnslijper’

 
13-02-2018  

Donorcodicil versus donor bij wet

 

Het lichaam is volgens artikel 11 van de Grondwet onaantastbaar. Zonder uw toestemming mag een arts u niet behandelen, een kapper u niet knippen en zo zijn er vele voorbeelden op te schrijven. Bovendien is artikel 11 ook geborgd via de Venice Commission van de Raad van Europa dat al dit soort wetgevingen en jurisprudentie van vele landen via een database toegankelijk maakt.

Nationaal is artikel 11 verwant aan artikel 10, zijnde de wet op de privacy. De Nederlandse staat maakt echter steeds vaker uitzonderingen op deze wetgevingen die het individu moeten beschermen. Meer en meer tappen van telefoon en internet is daar een voorbeeld van bij artikel 10.

De bescherming van de onaantastbaarheid van het lichaam volgens artikel 11 komt ook meer in verval. Het fouilleren door de politie was al een uitzondering bij verdachte omstandigheden, maar daar komt met de invoering van de donorwet in 2020 nog een uitzondering bij.
Zowel eerder de Tweede Kamer als vandaag de Eerste Kamer hebben nipt ingestemd met de wetswijziging waarbij iedere burger in dit land wordt beschouwd als donor.
Patiënten die een nieuwe nier of hart nodig hebben, juichen de wetgeving toe en uiteraard ook hun naasten. De nieuwe donorwet moet de wachtlijsten verkorten, zo is het uitgangspunt van deze wet waarover 8 jaar gestreden werd in politiek Den Haag.
Onze volksvertegenwoordigers mochten zelf hun geweten laten spreken zonder partijdiscipline. In zoverre is de stemmingsuitslag van bijvoorbeeld de senatoren met 38 voor en 36 tegen een democratische uitslag. Maar toch, een wetgeving waarbij de onaantastbaarheid van het menselijk lichaam op het spel staat, verdient meer overtuiging.
Temeer omdat al die discussies geleid hebben tot een zwak compromis waarbij de familie van een potentiële donor alsnog de mogelijkheid tot donatie van een lichaamsdeel van hun dierbare kan tegenhouden.
Tot nu kon een potentiële donor dat vrijwillig laten registreren met een donorcodicil en hadden de naasten geen invloed op iemands laatste wil.
Het wordt er feitelijk niet duidelijker op nu iedereen een potentiële donor wordt bij wet. Bovendien voelt dat ook niet goed. Niet voor de potentiële donor maar ook niet voor zijn of haar familie.
Het kan haast niet anders dat velen zich nu zullen laten registreren dat men juist geen donor wil zijn. Al was het maar om de familie niet met een dringend vraagstuk te laten zitten bij overlijden.

Bovendien is lang niet iedereen geschikt als donor. En ook gaan de meesten niet in het ziekenhuis dood maar thuis. Meestal duurt dan een transport naar het ziekenhuis te lang om nog als donor te kunnen bijdragen. Bovendien is de wet op de lijkbezorging dan een belemmering. In medische kringen heeft men juist voorkeur voor verkeersslachtoffers die met assistentie van een trauma-arts zwaar gewond zijn binnen gebracht, maar het uiteindelijk niet overleven. Het stervensproces wordt dan onder medisch toezicht begeleid waarbij veel meer essentiële lichaamsdelen als weefsels, nier, lever, hart en netvlies, kunnen worden benut voor transplantatie.

Er moet nog een hele campagne op touw worden gezet om de burgers goed te informeren over de nieuwe donorwet. Invoering van de wet duurt derhalve tot 2020.
Misschien dat de regering dit nog maar eens alle vele haken en ogen moet overwegen, juist omdat het principe van onaantastbaarheid van het lichaam geweld wordt aangedaan!

‘Fijnslijper’

Lees de informatie van de Rijksoverheid over de nieuwe donorwet.
en
https://nos.nl/artikel/2217153-na-aannemen-donorwet-ruim-30-000-nieuwe-nee-registraties.html

 
10-02-2018  

Doorbraak en grondgebonden landbouw


De 'natte' Doorbraak bezuiden Almelo en het Lateraalkanaal benoorden, zorgen er voor dat de stad droge voeten houdt.
 

Het laaggelegen Almelo midden in Twente  in het verleden bij een beetje hemelwater al snel natte voeten, blijft dankzij  De Doorbraak, een watergang, bespaart van al het overtollig water.
Tegelijkertijd wordt De Doorbraak een juweeltje van natuur. Een 14 km lang zilveren lint dat door het platteland tussen de Twentse en Sallandse Heuvelrug  heen slingert. Maakbare natuur!  Een ecologische verbindingszone, waarin de rietgors, het oranjetipje,de das, de kikker en de reiger zich wonderwel thuis voelen.

Hoe mooi ook het verhaal in de Marke in Wierden door de projectleider van het Waterschap  over de aanleg en natuurlijke ontwikkeling van De Doorbraak, toch wrikt er iets. Waar blijft het ecologisch boeren met het herstel van het befaamde Twentse coulissenlandschap? Een enkele sjoemelboer met kalverliefde licht de hand met mest - en melkquota. Saaie weilanden stikvol stikstof, een deken van mest, een rampzalige terugval van insecten, uitgedunde  houtwallen, onafgebroken maaien.

Kieviten, tureluurs, grutto's, patrijzen, leeuweriken legden het loodje en de prachtige triller van de wulp ijlt nog na in mijn herinnering.

"Topboeren" noemt de Twentse CDA- politica Annie Schreier-Perik het    grootschalig agrarisch ondernemen. Maar het is een sterfhuisconstructie!

Terug naar het evenwicht in de natuur. Lang leve de ecologische boer en de terugkomst van de grutto!


Paul Bults

Fotoreportage (1 foto's)...

 
08-02-2018  

Amen

 

Vanavond ben ik even bij het door Tubantia en Radio Almelo, pardon AAFM, georganiseerde 3e debat ‘Stemmingmakerij’ geweest als aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing op 21 maart. Lekker in de kroeg met een pint erbij. Dus de jas maar aangetrokken om te horen wat de lijsttrekkers en woordvoerders van 15 partijen te vertellen hadden. De PVV bleek het bij haar eerste mededinging naar raadszetels in Almelo te laten afweten, maar ja, dat deed de 'kopman' bij regeringsverantwoordelijkheid ook al eens. In deze geen verrassing.

Aan het begin van de debatersavond werd nog even nutteloos getracht het ‘voetvolk’ bij de les te houden. Natuurlijk werd ook geprobeerd elkaar de loef af te steken. Zo vroeg de voorman van de liberalen zich af of de voorman van de Almelose evenknie van de PVV (PVA dus) eigenlijk wel wist wat een kunstwerk was toen het over cultuur ging. Het was ook wel een schot in open doel, want de PVA’er in kwestie noemde oude geveltjes en een door de gemeente verpatste oude ophaalbrug ook kunstwerken om juist zuinig op te zijn. Subsidie voor het plaatselijke theater hoefde dan weer niet volgens de PVA’er, terwijl de gemeente juist het goedkoopst uit is van alle met Almelo vergelijkbare steden met een theater. De stad was in ruim 18 jaar in totaal dus dik 20 miljoen harde guldens goedkoper uit dan wanneer de gemeente zelf de exploitatie had behouden van het vroegere De Hagen.

De wijkcentra was ook zo’n onderwerp. De een vindt dat ze dicht kunnen, de ander dat ze juist vanwege de sociale wijkfunctie open moeten blijven en zelfs vindt een woordvoerster dat er juist meer in wijkcentra geïnvesteerd moet worden.
Ik geef het toe, de in Apeldoornse handen zijnde exploitatie van de wijkhuizen kost een smak geld. Maar dat dan alleen omdat de vrijwilligers na decennia min of meer de laan werden uitgestuurd mede door die partij die nu meer wil investeren. Dit alles zodat de kaartenbak van de sociale dienst tijdelijk iets geledigd kon worden. Naast werkervaringsplekken leverde dat ook wat Haagse subsidie op maar vaste banen kwamen er niet uit voort!
Het kan dus anders en het moet dus anders, want nu zijn de wijkcentra vooral plekken om ruimte commercieel te verhuren. Hoe anders? Daar kwam op deze avond geen duidelijk beeld uit.

In de kroeg werd er dus amper geluisterd en was het geroezemoes overheersend. Rest het nut van het debat voor de radioluisteraar zou je dan denken. Nou ja, de lokale omroepdirecteur zat per toeval in de trein huiswaarts en dus werd ‘stemmingmakerij’ gevolgd. Bij aankomst in de kroeg was zijn commentaar allerminst juichend. ‘Ik heb uit schaamte het geluid zo zacht gezet dat niemand in de trein kon meeluisteren. Wat zouden ze anders niet van dat niveau (debaters) moeten denken?’

Rest mij een Amen!

‘Fijnslijper’

 
01-02-2018  

Snot voor de ogen


Laurens ten Dam is ook een sportman die zich letterlijk het snot voor de ogen fietst.
Gelijkende foto's van profvoetballers zoek je echter tevergeefs.
 

Binnen de KNVB wordt heel wat gesteggeld om de teloorgang van ons nationale elftal om te buigen in een inhaalrace voor een betere plek op de internationale FIFA-ranking.
Je ontkomt er dan als beleidsbepalers niet aan om naar oorzaken te zoeken in de hoop met een beleidsombuiging het verloren gegane terrein te herwinnen.

Kunstgras wordt als een van de oorzaken gezien. Enorme bullshit want nagenoeg alle grote topclubs op deze aardkloot hebben trainingsvelden met kunstgras of hybride-gras, maar ook het geld en kennis om speelvelden met natuurgras optimaal te laten groeien en te prepareren.

Een andere kritiek is de samenstelling van de eredivisie met 18 clubs waarbij steevast de vaste top 3 bestaat uit Ajax, PSV en Feyenoord en soms AZ . ‘Het aantal moet terug naar 16 clubs’, zeggen de betweters. De toppers zouden dan een onderlinge nacompetitie spelen en daardoor meer ‘weerstand’ ervaren. De gedachte daarbij is dat dan het niveau beter zou worden en meer concurrerend zou zijn met het niveau van de landen die ons op de  FIFA-ranking voorbij zijn gestreefd. Een blik op die competities leert echter dat er geen enkele uit 16 clubs bestaat en dat ook in die topcompetities de koploper enorm op afstand staat net zoals in Nederland. Opnieuw dus bullshit. 

Maar wat is dan wel de oorzaak van het wegzakken op de FIFA-ranking?
Nou, gewoon een periode van minder talenten bijvoorbeeld of het steeds meer rammelen met de geldbuidel door de clubs in het buitenland. Spelers op het tweede niveau verdienen er meer dan hier in de eredivisie. Landen als Denemarken en Noorwegen kunnen daar al jaren over meepraten.
Nee, ook geld, of liever gebrek aan geld, is niet alleen de oorzaak. Wat mijns inziens ook hoog scoort, zijn de randverschijnselen van onze voetbalverzorgingsstaat. Talenten worden al vroeg in de watten gelegd en kunnen te vroeg hun zakken vullen in het buitenland. Teveel beschermd ook in trainingsarbeid. De Nederlandse trainers die in de huidige toplanden hebben gewerkt, beamen dat allemaal.
Onze talenten zouden zich bij hun club feitelijk het snot voor de ogen moeten trainen, net zoals  onze schaatsers, hockeyers (sters) en handbalsters dat doen voor veel minder geld. De voetbaldames zijn die weg al ingeslagen!

Een toptrainer/teambuilder bij de KNVB doet dan de rest. Daar hebben we bij de bond geen technisch directeur voor nodig. Die cultuurbewaker moet juist bij elke club zitten!

‘Fijnslijper’

 
19-01-2018  

Red de varkens, red de roeken, red Aadorp

 

In februari 2014 overwoog het College van de gemeente  Almelo een agrocentrum met 87000 mestvarkentjes! Gevoelig als ze was voor een pact tussen de lobby van varkenshouders en de landbouwuniversiteit van Wageningen. IJlings ingetrokken na hevig protest van de Aadorpse  bevolking!
In januari 2018 wil ondernemer Dekker van varkenshouderij Agron met als voornaamste activiteit het in recordtijd vermenigvuldigen van vleesvarkens met behulp van dekberen en kraamzeugen van van 6000 naar 19000 varkens. Een waar feest voor de groteske varkenshouderij, niet voor de dekberen!
Met de Natuurwetvergunning van de provincie Overijssel als hoeder van de natuur, kan Dekker  zijn gang gaan. De gemeente Almelo  bij monde van  de wethouder van de ChristenUnie- met hoog in het vaandel het rentmeesterschap is er nog niet uit! En rentmeesterschap is toch meer dan een centenkwestie?
Toen de populieren, habitat van de roeken, in Aadorp, grenzend aan het  Waterrijk nog tot in de hemel groeiden, - nu gekapt door de gemeente Almelo met de Natuurbeschermingswet in de hand, klotste het geld ogenschijnlijk over de planken en financierde Almelo een villapark voor de vermogenden. De grond kocht ze daar ter plekke, waaronder die van boer Dekker. Maatschap Agron kocht de grond terug na het rampzalig failliet van de Almelose uitbreidingsplannen!
En daar heeft de CU - wethouder buikpijn van! Want dat grapje kan Almelo zo maar miljoenen kosten, na bindende inspanningsverplichtingen van haar kant! Principieel als hoeder van de natuur ziet hij de kaalslag op het platteland, het teloor gaan van elke diversiteit - geen bloemenkruiden, geen insecten, geen vogels, enkel raaigras volgeplempt met reusachtige bouwsels voor koeien en varkens.
Daar staat de ChristenUnie niet voor en ook niet de mensen uit Aadorp!

Paul Bults

PRRS en mycoplasma verspreiden tot 9 km via lucht


Archief
Terug naar vorige pagina