Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
18-05-2020  

Vogelgebied

 

Beschermd natuurterrein, vogelgebied, verboden te betreden! Een bordje in het gebied van De Doorbraak in de nabijheid van het riviertje de Lolee even buiten Almelo wijst de passant op zijn verplichtingen . Een vogelaar observeert een paartje rosse grutto's, dat zich onbespied waant. Een kolonie aalscholvers bevolkt een dikke eik op een ouderwetse houtwal.
Een vlucht witte zwanen strijkt neer op het glanzende water. Een fuut duikt onder water en lijkt een eeuwigheid weg te blijven. Gevoel van euforie!
Dan kijk je wat verder om je heen en ontwaar je  tot je verbijstering in de nabijheid  een loonwerker, die met zijn tankwagen, een spoor van gleuven trekt om de aangrenzende weilanden met mest te injecteren. Wat verderop vergelend gras tengevolge van het onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat.

Ontluisterend, zo'n beeldschoon gecreëerd natuurpareltje geweld aan te doen in  agrarisch gebied, waar de biodiversiteit  stelselmatig verdwijnt, weidevogels geen enkele kans maken om te nestelen, laat staan te overleven!
Sterker nog, ik vond zelfs een hagelpatroon in dit mooie gebiedje!

Tegenstrijdig, de aanleg van die prachtige Doorbraak, een wonder van  herrezen natuur temidden van agrarisch landschap, uitsluitend gericht op productie.
Zou zeggen, laten we de handen in een slaan om te overleven in harmonie met de natuur, te beginnen vandaag! Als dat zou kunnen?

Paul Bults

 
20-12-2019  

Bladblazer

 

Tot overmaat van ramp krimpen de vogels door onze opwarmende planeet.  Leeuweriken, grutto’s, kieviten, patrijzen geëlimineerd op ons ooit zo mooie platteland. En dan moeten onze gevederde stadsvriendjes ook nog noodgedwongen op dieet. Het zijn de oorverdovende herrie makende bladblazers van de groendienst-  van Beter Wonen, die het gevallen herfstblad – bladafval in de volksmond – wegblazen. De habitat en het leven van de ontelbare torretjes, duizendpoten en ontelbare andere insectjes daardoor vernietigd. Een kale verstikte levenloze bodem rest ! Weg het vermakelijke schouwspel van een lijster, die het blad zo virtuoos omkiepert op zoek naar voedsel. Verweesde roodborstjes zijn de weg kwijt. Grote aantallen stadse vogeltjes als mussen, spreeuwen zijn schaars geworden. De Almelose huiskatten doen er nog een schepje bovenop. Ruige plekjes natuur overal in de stad moeten het tij  keren voor de teloorgegane biodiversiteit.  De mannen van de groendienst hoef ik niet te overtuigen, dat bladval de voedingsbodem voor biodiversiteit betekent? Het is de doorgeslagen bezuinigingsdrift van - wie weet, klimaatontkenners - “de hoge heren” van het stadsbestuur, dat de stadsnatuur de das om doet! Is er nog enig  “linksig” groen fatsoen in deze stad?

Paul Bults

 
23-11-2019  

Gevestigde orde roept emigranten te hulp


Nederlandse emigranten voor inscheping op de ss Volendam voor de reis naar Canada.

 

De gevestigde orde in het bestuurlijke bastion van ons land kijkt al jaren hoe het de Kieswet kan ‘bijsturen’. Feit is dat lokale partijen in de gemeenten samen landelijk het grootst zijn en dat zie je terug in gemeenteraden waar de vroegere bolwerken van CDA, PvdA en toch ook de VVD alleen maar invloed inboeten en maar al te vaak een lokale partij nodig hebben om een coalitie te vormen. Soms zelfs mogen ze alleen maar aanschuiven bij lokalo’s die de grootste zijn geworden.
Dat doet zeer bij de bestuurspartijen van weleer die ook landelijk een ‘verschrompeling’ ondergaan omdat het volk mort en meer en meer uit protest en soms uit overtuiging bijvoorbeeld de PVV van Wilders aanhangen of ‘figuren’ als Baudet, of kiezen voor ‘one issue’ bewegingen.

Al dat gaat vaak ook ten koste bij het verdelen van banen zoals ministers, staatssecretarissen, CdK’s , gedeputeerden en burgemeestersbenoemingen uit de  traditionele garde.

Creatieve geesten kijken dan of de Kieswet en de bijbehorende voorschriften kunnen worden opgerekt dan wel aangepast. Zo is het vizier gericht op de lokale partijen om hun sponsors te openbaren. Lokale partijen die geen financiële bijdrage krijgen van het Rijk zoals de 'oude garde' van landelijke partijen wel en veel ook.
De aanleiding wordt nu gevonden bij het gemeentebestuur van Den Haag waar twee wethouders onder politieke druk moesten aftreden vanwege vermeende omkoping en een onderzoek daartoe. Een wettelijk bewijs is er nog niet, laat staan een gerechtelijke uitspraak!

Feit is wel dat het kabinet Rutte III na de Eerste Kamer nu ook geen meerderheid meer heeft in de Tweede Kamer ondanks een vierpartijencoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Dan is het op de tenen lopen om meerderheden te smeden bij besluitvorming. Lastig, maar niet onmogelijk.

Nu heeft de gevestigde orde bedacht dat het goed zou zijn om Nederlanders elders op de wereld mee te laten stemmen over de samenstelling van de Eerste Kamer. De Nederlandse immigrant in andere landen kent immers de ‘oude bestuursgarde’ uit herinnering beter dan de nieuw opkomende partijen. Dat dit zo is, blijkt procentueel uit verkiezingen voor de Tweede Kamer waar dat al wel jaren de gewoonte is. Diegenen die het eigen land verlieten voor een toekomst elders, moeten volgens de gedachte de ‘oude bestuursgarde’ helpen om ‘in het zadel’ te kunnen blijven zitten. Het wordt niet hard op gezegd, maar het is wel zo!
Hoe dat vorm gegeven moet worden in de getrapte verkiezing voor de Eerste Kamer, is nu in onderzoek en waar de Raad van State zich over mag buigen.

Als de angst regeert…

'Fijnslijper' 


<< Religie was vaak een sturende factor bij emigratie van nederlanders naar elders op de wereld.

 
24-09-2019  

Jinek

 

De geruchten waren er al langer dat kijkcijferkanon Eva Jinek van de publieke omroep naar de commerciëlen zou overstappen. Het werd RTL waar Jinek een ‘boost’ moet gaan geven aan de Late Night Show met dagelijkse nieuwtjes.

Of dat gaat lukken?
Jinek mag zich dat langzamerhand gaan afvragen, nog voordat zij de overstap met ingang van volgend jaar gaat maken. Ervaren presentatoren als Humberto Tan en Twan Huys zagen hun kijkcijfers dramatisch dalen naar respectievelijk 297.000 en 188.000 terwijl ze over belangstelling bij de publieke omroep niet te klagen hadden.
Ook de nog maar net begonnen ‘Late Night host’ Beau van Erven Dorens heeft inmiddels de neergaande spiraal te pakken. Beau begon aanvankelijk met 650.000 kijkers, maakte vrijdag vorige week nog een hoogtepunt van 853.000 dankzij het bekendmaken van de winnaar van het populaire programma The Voice Senior, maar zat gisteravond op een nieuw dieptepunt van 280.000 kijkers. Lager dan Humberto Tan ooit zakte.

Van Jinek wordt verwacht dat zij wel de RTL Late Night Show nieuw leven kan inblazen door afwisselend met Beau het programma te presenteren. Van Erven Dorens is echter binnen een maand al mislukt.
Het ‘grote geld’ haalde Jinek over de streep, want de ‘Balkenende-norm’ schijnt onderbetaald te zijn. 'Het is tijd voor een nieuw avontuur. Ik ga werken bij RTL, want daar krijg ik de fantastische kans om mijn passie voor de latenight talkshow nog verder uit te bouwen. Daarnaast krijg ik de ruimte om mijn online platform echt serieus te ontwikkelen', zo schreef Jinek.
Hoofdredacteur Han Pape van De Roskam maakte er zijn eigen vertaling van; 'Ik ga grof geld verdienen, meer dan die publieke grijpstuiver van twee ton. Ik krijg een miljoen of daaromtrent, met salarisgebouw verder uitbouwen. Ik wil ook nog geld voor voor een digitaal verdienmodelletje. Ik verdien dit platform, ik ben een pratende reclamezuil, voor mezelf.'

Hoe je het ook wendt of keert, feit is dat Jinek haar zakken kan vullen. Maar de vraag komt op of de kijkers van RTL wel zitten te wachten op een talkshow met wat meer serieuze inhoud?

Goedkope ‘ramsj’ lijkt bij de commerciële meer in zwang. Tegelijkertijd lijkt het meer serieuze volk toch meer ‘gebakken te zitten’ bij de publieke omroep waarvoor de financiering via het vroegere ‘kijk en luistergeld’ dat is ingebed in de belastingheffing van ons allemaal, wordt uitgeknepen om de ‘ramsj-omroepen’ beter in het zadel te helpen.
Uit Den Haag komt al jaren zelden nog wat goeds.

‘Arme’ Jinek, maar straks niet meer in de knip!

‘Fijnslijper’

 
19-08-2019  

Bornsestraat

 

De Bornsestraat ligt er ogenschijnlijk weer netjes bij na de aanleg van een nieuw riool: " Strak asfalt, een zebrapad, een middengeleider, nieuwe trottoirs, en ter hoogte van de Reggestraat een standplaats voor een viertal exoten, Japanse notenbomen".
Blijkbaar heeft de wethouder van groen - heet hij toevallig Notenboom? - in het geachte Almeloos college een voorliefde voor de gingko.
Wat een armzaligheid.

Nu de wereld piept en kraakt, onze planeet bezwijkt door ons gedrag, is het Almeloos bestuur verplicht om het roer om te gooien. Te beginnen aan de  Bornsestaat.
Met een beetje fantasie offer je parkeerruimte op het altaar van de ongebreidelde materiële groei en plant daar ter plekke een aantal gezonde Almelose esdoorns.Er wordt niet harder dan 30 gereden, e- bikers maximaal 15 en voetgangers kunnen veilig langs de Plus.
Hoera, een fijne straat.
Dus nog is het niet te laat.

Best bestuur van Almelo: " Maak alsnog iets moois van de Bornsestraat, zo groen en veilig als maar kan.
En als U nog niet overtuigd bent, kom dan eens praten met alle goedwillende mensen, die het beste voorhebben met een leefbare wereld.

Paul Bults
Almeloër

 
02-07-2019  

Erve

 

Erve Asito, de nieuwe naam voor het stadion van Heracles Almelo. Het bleef tot de onthulling ‘onder de pet’ en dat is op zich al knap. De naam verraste en de eerste link legde ik met Erve Kots, een horeca-uitspanning in het Achterhoekse Lievelde. Misschien wel als een onderhuids gevoel van verzet vanwege het ongebruikelijke in de sportwereld waar sponsornamen meer en meer ingeburgerd raken als ‘gevelversiering’ op stadions.  

De ene sponsor gaat en de andere komt. Supporters hebben er op zich geen moeite mee, lijkt het. Een deel van de ‘aanhang’ van Heracles Almelo opteerde voor de naam ‘Pauper’ Stadion. Alsof dat een sierende naam is  voor Heracles Almelo dat volgens de ‘fanatiekelingen’ als een pauperclub moet worden gezien.
In het straatwoordenboek wordt pauper alleen als negatief omschreven en juist als armoedig beschouwd. Louter ‘geuzengedrag’ maar in mijn beleving toch minder dan ‘ boeren’ waar men op ‘ De Vijverberg’ de duimen voor opsteekt en bovendien een naam die steevast wordt geassocieerd met De Graafschap.

Zo kennen we o.a. De Koel, de Lange Leegte, de Wageningse Berg, de Galgenwaard, de Goffert, Woudesteijn, het Kasteel en de Kuip. Iedereen weet  er meteen de juiste naam van de club bij te plaatsen. Dat geldt inmiddels ook voor het GelreDome en de Grolsch Veste.
Bij andere clubs wisselt de naam gelijk de sponsor van het moment, al zijn het Abe Lenstra Stadion, Rat Verleigh Stadion en Johan Cruyff Arena namen die toppers van weleer in ere houden.

Heracles Almelo en sponsor Asito zochten het in familiebinding en kwamen met behulp van een reclamebureau  uit Eindhoven op het erfgevoel dat vroeger de saamhorigheid op het platteland sierde. Erve Asito dus, hoog ideologisch gegrepen maar door velen onbegrepen.
Maar ‘duivenmelkers’ in de regio zien in de naam ‘Erve Asito’ ook een ander verband. Asito-grondlegger Joop van Riemsdijk was in het verleden ook een bekend ‘duivenmelker’. Hij had zelfs mensen in dienst om zijn wedstrijdduiven te verzorgen. Zij, de verzorgers, spraken in het verleden; ‘wij gaan naar Erve’, als zij op weg gingen naar het stulpje van Van Riemsdijk in de bossen tussen Rijssen en Markelo om de duiven van hun meester te verzorgen.
Ook dat zou dus de verwijzing naar Erve Asito wel eens kunnen zijn. Wie betaalt bepaald uiteindelijk in sponsorland. En och over 10 jaar zien we wel verder indien zich een andere sponsor aandient!

De makers van sportmarketeer Triple Double ontwierpen tevens een logo dat geen duidelijke binding heeft met een der grootste ‘schoonmakerijen’ van ons land dat Asito sinds haar oprichting in 1952 werd. Oprichter Joop van Riemsdijk,  was als oud- officier bij de landmacht op zoek naar werk en haalde hij met Palthe zijn eerste opdracht binnen. Het chemisch concern Palthe was destijds een der steunpilaren van Heracles en ook Van Riemsdijk was bij leven een hartstochtelijk supporter. Gelet op diens trouwe steun aan de Almelose voetbalclub siert Van Riemsdijk's naam nu het plein voor het stadion.

Het nieuwe logo van Erve Asito symboliseert mede het toegangshek van een erf, maar lijkt eveneens veel op dat van de computerspelletjes ontwikkelaar EA Sports uit Redwood City Californië, bij de FIFA geen onbekende. Ook dat kan nog wel eens problemen gaan opleveren. Wellicht meer dan de ‘muitende pauper meute’ onder de aanhang van Heracles Almelo die het ongenoegen toonde met het ophangen van protesten.

Erve Asito (stadion), het ‘bekt’ ook niet lekker en het is de vraag of de pers deze naam wel oppikt zoals dat wel met het Polman Stadion lukte. Ik heb er moeite mee en denk dat ik het gewoon het Heracles Stadion noem of Asito Stadion. Simpel, gewoon Almelo’s, zonder dat hoogdravende achter de uitleg. Misschien dat Monique, dochter van Joop en eigenaresse van Asito, dat achteraf wel net zo prettig vindt. Niet altijd hebben hoogdravende reclamemakers het gelijk aan hun zijde en dat lijkt zich nu al af te tekenen.

Asito Stadion Heracles Almelo dus, dan zien we over 10 jaar wel weer!

‘Fijnslijper’

Fotoreportage (1 foto's)...

 
21-05-2019  

Bedankt voor de vragen

 

'Bedankt voor de vragen.'Het valt me steeds vaker op dat wethouders daarmee beginnen als ze antwoord geven op gestelde vragen. Het maakt niet uit welke vragen  een wethouder krijgt. Een karrenvracht kritiek. een wagenlading stront, een motie van wantrouwen, een dreging met dood en verderf, het maakt niet uit, in het antwoord op de boutade begint een wethouder altijd met de vier woorden: 'Bedankt voor de vragen.'

Lees verder wat hoofdredacteur Han Pape hierover schrijft in De Roskam.

 
14-05-2019  

Knorrig

 

Gisteren hebben actievoerders in Brabant willekeurig het erf en stallen van een varkensboer bezet. Daar waar in een rechtsstaat de wetgeving en uiteindelijk de rechter het laatste woord moet hebben, is dat een zorgelijke ontwikkeling.
Wie zijn die actievoerders die het fokken van dieren en produceren van vlees als voedsel willen bestrijden? Zo’n honderdtal activisten overvielen de boerderij om deze te bezetten. Op T-shirtjes prijkte de naam ‘Meat the Victims’ waarachter geen organisatie schuil gaat maar louter individuen die überhaupt tegen het houden van dieren zijn en tegen vlees als voedsel. In dit geval vormden de bezetters een internationaal legertje activisten die niet alleen het boeren gezin de schrik op het lijf joeg, maar ook de rust in de stallen wreed verstoorde. Gestreste biggen renden door de stal weg van moeder de zeug vanwege al die onrust die de activisten veroorzaakten. De beelden die men maakte zouden aantonen dat er veel dierenleed in de stallen heerste, maar dat dan wel door de ongestructureerde bende die men zelf veroorzaakte.

Woedende boeren uit de regio zouden de activisten wel even een lesje leren, maar die eigenrichting kon door de politie nog worden voorkomen. Onderwijl ging de eigenrichting van ‘Meat the Victims’ nog uren door, omdat ‘Hermandad’ via het gesprek tot een beëindiging van de actie wilde komen. Intussen waren diverse auto’s van de ‘overvallers’ al op hun kant gelegd of in de sloot geduwd.
Uiteindelijk arresteerde de politie 76 actievoerders die zich voor het gerecht moeten verantwoorden. De boeren vrezen dat met de indringing van de stallen ook ziektekiemen zijn binnengebracht en dat wel eens ten koste kan gaan van de gehele veestapel.

De richtlijnen voor vee- en varkenshouders zijn streng ten aanzien van het welzijn van de dieren zoals medicijngebruik en hygiëne in de stallen. Niet te min zijn er ook boeren die zich voor de rechter moet verantwoorden als de bedrijvigheid hen boven het hoofd is gegroeid en de zorg voor dieren onder de maat is. Bij ernstige gevallen volgt zelfs een beroepsverbod voor bepaalde tijd en zelfs voorgoed als dat bij de veroordeelde boer vaker voorkomt.

Maar actievoerders van ‘Meat the Victims’ willen veel meer dan dat. Zij willen een algeheel verbod op de productie van vlees. Alsof de wereld kan zonder productie van vlees als voedsel. Nee, we hoeven niet elke dag een karbonaadje, speklap of kippenboutje, maar ik bepaal graag zelf of ik veganist wil worden of niet.
Tegelijkertijd eis ik van de overheid dat wetgeving en toezicht toereikend is om direnleed te voorkomen. Bovendien hebben we wetgeving qua Co2-uitstoot. Binnen een bepaald gebied mag de norm niet overschreden worden. Zo moesten veehouders al hun veestapel inkrimpen en worden ook varkensboeren aan banden gelegd qua ongebreidelde groei. Nee, het voorkomt geen megastallen maar de groei als geheel per gebied wordt wel ingedamd om milieu- en mensschade te voorkomen. Hoogwaardige technieken geven soms nog wat rek voor een individuele boer, maar dat is niet oneindig. Onderzoek toont ook aan dat het welzijn van de dieren in wat men megastallen noemt, vaak beter is dan die bij een keuterboer op het erf en waar de zogenoemd diervriendelijke huisvesting in ieder geval voor een veel hogere Co2-uitstoot per dier gemeten wordt. Kortom regelgeving is niet makkelijk maar altijd beter dan een ‘vlucht van de sector’ naar landen waar regelgeving ten aanzien van vee-, kippen- en varkenshouderijen  nog in de kinderschoenen staat of nog helemaal niets wordt vastgelegd.

In Nederland lopen we voorop qua regelgeving en dat is prima, maar notoire dwarsliggers zoals als de actievoerders die boeren gezinnen en hun boerderijen overvallen en bezetten, mogen wat mij betreft een flinke periode ‘aan de ketting’ gelegd worden en ook worden veroordeeld tot schadevergoeding.

Het laatste ‘geknor’ in deze is aan de rechter!

‘Fijnslijper’

 
13-05-2019  

De waarheid over AOW-leeftijd en pensioen

 

Langer werken op hogere leeftijd en dreigende korting op opgebouwde pensioenrechten, is het item waar al jaren over gesteggeld wordt tussen kabinet, werkgevers en vakbonden. De opeenvolgende kabinetten Rutte I, II en III verkondigen telkens dat het Nederlandse oudedagstelsel van AOW-leeftijd en opgebouwde aanvullende pensioenrechten niet toekomstbestendig meer zijn vanwege het ouder worden van Neerlands volk.

Volgens de VVD, de partij van minister-president Mark Rutte, is ons stelsel zo kostbaar dat een ‘bankroet’ dreigt als de AOW-leeftijd niet omhoog gaat en pensioenfondsen niet meer geld bufferen. Dit alles wordt aangetoond met berekeningen hoe desastreus die ontwikkeling wel niet kan zijn als niet wordt ingegrepen en oudedagsvoorzieningen niet naar beneden worden bijgesteld. Door werkgevers wordt die strategie omarmt, want het werkgeversdeel van de premies gaat al een aantal jaren omlaag om beter concurrerend te kunnen zijn op de internationale handelsmarkt. Zeg maar de meer Angelsaksische dan wel Amerikaanse kant van het ondernemerschap waarbij het grootste deel van het risico van ondernemerschap wordt afgewenteld op de werknemers.

Hoe doen andere landen dat binnen de Europese Unie? Daar wordt veelal de AOW betaald uit louter belastinginkomsten. Echter met langer doorwerken op hogere leeftijd liggen ze jaren achter bij de ontwikkeling in Nederland waar per 2022 de pensioengerechtigde leeftijd wordt gekoppeld aan de gemiddelde levensverwachting. In de aanloop naar 1922 maakt ons land al geweldige stappen door langer door te werken, al dan niet mede gedwongen door een AOW-gat omdat in verschillende Cao’s nog afspraken lopen over vervroegde uittreding ui de arbeidsmarkt. 

Een aantal landen binnen Europe kennen variabelen variërend van 61 tot 67 jaar om te stoppen met werken. Frankrijk is koploper als het gaat om het jongst al te kunnen gaan genieten, maar ook daar een kentering in de plannen om de leeftijd te verhogen naar 67 jaar. Volgens adviesbureau Mercer staat Nederland op twee na Denemarken als het om de oudedagsvoorziening gaat en ja dan komt natuurlijk de vraag bovendrijven of dit nog wel betaalbaar blijft.

Nee, volgens de VVD en een meerderheid in ons parlementaire stelsel. Jawel zeggen de vakbonden en ‘bazen’ van pensioenfondsen. De laatste vanwege hun kritiek op de nieuwe rekenregels die het kabinet Rutte II invoerde. Sindsdien bulkt het geld tegen de muren van de pakhuizen van de pensioenfondsen steeds hoger, maar nog te weinig volgens de nieuwe rekenmethode, waardoor korten dreigt.

Veel verzet ook tegen de stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd dat door criticasters als niet nodig wordt beschouwd. Ook hier kritiek op de berekeningsmethode van het Centraal Bureau Statistiek (CBS).
Hoogleraar Openbare Financiën Harrie Verbon van de Universiteit Tilburg verwijst de CDS-berekening naar de prullenbak. Reden, het CBS volgt in de AOW-kapitaalsbehoefteberekening de cijfers van de groeiprognoses van het Nationaal Inkomen (NI). Dat nu is volgens Verbon onjuist omdat de AOW-kosten al jaren achterblijven bij de cijfers van het NI maar juist een koppeling heeft met de cao-ontwikkeling die al sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw achter blijft bij die van het NI. Personele lasten zijn dus gedaald ten opzichte van de jaren ’70 terwijl het nationale inkomen wel oploopt.
Een andere criticaster is emeritus hoogleraar Bernard van Praag. Hij onderschrijft volledig de kritiek die de pensioenbazen hebben ten opzichte van de hun opgelegde rekenmethodes om hogere reserves aan te houden. Volgens Van Praag bulken de pensioenfondsen van het geld en is er meer dan voldoende reserve voor nu en de toekomst.

De vraag luidt derhalve: Wanneer trekt het volk allemaal gele hesjes aan?  

'Fijnslijper'

 
13-05-2019  

Dollie de Duif weerhoudt kapbrigade


Met Dollie, de jonkies zijn intussen uitgevlogen !
Dit is dan onze waakzame Dollie, die de dienst Groen belet de esdoorn te kappen!
 

"Kom gezellig voor een bakkie koffie onder ons nestkastje vol met jonge pimpelmezen aan de alweer 30 jaar jonge kerngezonde prachtige esdoorn en daarin onze broedende Dollie de Duif" was onze reactie op een brief van de gemeentelijke groenbrigade.
Aanleiding voor de brief was de vraag vorig jaar december van een Dinkelstraatbewoner om een tweetal takken te snoeien, dat tegen zijn raam zwiepte.

Almelo, recent aangesloten bij de " Steenbreekfamilie waarin kleurrijke plantjes, die door elk stenig plaveisel doorgroeien, gaat voor groen en leefbaarheid om ook maar elk grammetje CO2 op te slaan!

Van dat kopje koffie is niets gekomen. Wel een kijkje van de wethouder van  Groen, een dendroloog, en de wijkvoorzitter.
Nog verkeren wij in onzekerheid of de wethouder van Groen genade voor recht zal doen gelden. Immers het zou zo maar kunnen zijn, dat het gemeentelijke boombeleid in steen is gebeiteld! Gelukkig is Almelo nu lid van de "Steenbreekfamilie" en verlenen wij, bewoners van de Dinkelstraat gastvrijheid aan de pimpelmezen en onze koerende Dollie de Duif. Tot de jonkies zijn uitgevlogen mag de gemeente niet kappen en blijft onze esdoorn staan.
Kortom er is oprechte hoop, dat Almelo met haar bewoners participeert in de akkoorden van het Parijse klimaatbeleid en Dollie tot in lengte van jaren in de esdoorn haar broedplekje vindt!

Paul Bults

 
01-05-2019  

Strijd

 

Hebt u het ook gelezen in Tubantia? ‘Vergeet Almelo of Hengelo, Enschede moet concurrentie aangaan met Utrecht’, dat kopte Tubantia volgens de uitspraken van Jeroen Diepenmaat, wethouder te Enschede in zijn ambities de stad te laten groeien naar 170.000 inwoners. Nu wil Enschede dat al jaren, maar de feiten luiden anders. Enschede krimpt qua eigen bevolkingsaanwas. Door te lage geboortecijfers en een hoger vertrek. Sinds 2013 is dat al het geval. Toch groeit de stad nog licht maar dan tijdelijk vanwege import. Import die vooral te maken heeft met studie waarna het overgrote deel van de studenten weer de hielen licht. Al jaren schommelt het aantal inwoners van Enschede zo rond de plus 158.000 inwoners. Te klein voor een tafellaken en te groot voor een servet. En dan het vergelijk maken met Utrecht dat ruim het dubbele aantal inwoners heeft en wel sterk groeit. Kortom Diepenmaat doet uitspraken die door de feiten worden gelogenstraft. Enschede wil wel van alles en probeert dat met extra woningbouw tegen de Twentse afspraken in te omzeilen maar of je daarmee het vertrek tegengaat?

Feit is dat Borne al jaren de groeigemeente van Twente is met in het kielzog Almelo en Rijssen-Holten dat wel een geboorteoverschot heeft. In Enschede is dat louter door studenten en dus meer tijdelijk van aard. Dat Diepenmaat het tijdelijke in permanent wil veranderen is dus niet nieuw. Dat wordt al jaren geprobeerd. Daarvoor is dus meer nodig dan alleen woningen. Hoogwaardige industrie van enige omvang  bijvoorbeeld en daarin loopt vooral Almelo voorop.
Het is juist de toon vanuit Enschede die andere gemeenten in Twente kopschuw maakt. Niet voor niets doen Rijssen-Holten en Almelo alleen nog maar op projectbasis mee aan de Agenda van Twente. Geven en nemen moet het devies zijn voor de ontwikkeling van Twente en het Duitse achterland dat samen Euregio heet. Daar past geen Enschedees tromgeroffel bij

Toch leuk dat de derby Heracles Almelo – Fc Twente volgend seizoen weer op de agenda staat!

‘Fijnslijper’

 
07-03-2019  

Weet U het nog?

 

Op woensdag 20 maart maken de kiesgerechtigden weer de gang naar de stembus. Althans naar verwachting zo rond de 50 procent van het kiezerspotentieel. Dat is laag als je weet dat de provinciale verkiezingen ook gevolgen heeft voor de samenstelling van de Staten Generaal. De statenleden uit de 12 provincies bepalen namelijk ook de samenstelling van de Eerste Kamer. Deze getrapte verkiezing kan het kabinet Rutte III daarom wel eens een meerderheid kosten. Is dat erg? Sommigen denken van wel en dan bedoel ik diegenen die alleen maar het meerderheidsstandpunt aanhangen. Anderen vinden het juist een voordeel dat de Eerste Kamer een andere meerderheid heeft dan de coalitieregering in de Tweede Kamer. Volgens die gedachte is het kabinet dan op voorhand verplicht om een wisselende meerderheid te bewerkstelligen bij majeure besluiten die de burger kunnen treffen. Of dat altijd zo is?

Ik durf het te betwijfelen. Gedurende meerdere regeringsperioden onder Rutte I, II en III maar ook daarvoor onder Balkenende en Kok (kwartje en een greep uit de pensioenpot), is denk ik voor iedereen wel duidelijk geworden dat problemen in financiële zin telkens worden afgewend op het inkomen van de burger. Vooraanstaande economen hebben al becijferd dat het vrij te besteden inkomen van de burger sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw nauwelijks is verbeterd. Wel is er ‘gepot’ voor de pensioenen maar ook daar kun je als ‘pensionado’ nauwelijks op rekenen omdat de overheid de spelregeltjes heeft veranderd. De miljardenreserve wordt namelijk niet meer gemiddeld over meerdere jaren qua beleggingsrendement, maar wordt van jaar tot jaar bijgesteld waarbij de dekkingsgraad eerder naar boven gaat dan naar beneden en dus het maandelijkse pensioentje eerder dreigt gekort te worden, dan dat er een paar eurocentjes bijkomen. De ruif is echter zo goed gevuld, dat zelfs de Europese Unie meer grip wil hebben op de rijkelijke Nederlandse pensioenpot.

‘Snijden in eigen vlees’, is op het Haagse pluche ook zo’n onbekend iets. Niet de tering naar de nering zetten, maar gewoon doorgaan met het bouwen van nieuwe onderkomens voor ministeries et cetera. De echte bezuiniging word over de schutting gegooid richting gemeenten en dat heeft de nodige gevolgen voor de burgerij, vooral voor hen die in de loop der jaren aan de ‘verkeerde kant van de streep’ zijn beland. Van middengroep tot en met minima werden vooral de dupe terwijl de rijken alleen maar rijker werden. Je hebt tegenwoordig twee onzekere volle banen nodig om rond te komen. Tweedeling in optima forma en dat al sinds jaren. Het volk mort wel, maar datzelfde volk is nauwelijks te bewegen om de barricaden te beklimmen. Dat is in Frankrijk wel anders. Daar heeft de vakbond nog macht. Door al dat ‘gepolder’ in Nederland heeft het volk het vertrouwen in vakbonden voor een groot deel verloren, gelet op de dalende ledenaantallen. Bovendien wisselen de ‘kopstukken’ van de bonden ook gemakkelijk van pluche. Van vakbond naar parlement, het ministerschap, het burgemeesterschap of zelfs in het verlengde naar de top van het bedrijfsleven of belangenorganisaties van het bedrijfsleven.

Daarom één tip voor 20 maart. Stem niet op ex- bewindslieden, ex- Kamerleden, ex- burgemeesters of ex- wethouders tijdens de provinciale verkiezingen EN doe dat ook niet bij de bestuursverkiezingen van het waterschap want ook daar duiken ze op!!!


‘Fijnslijper’

 
06-03-2019  

Theater

 

Theater, een plek der schone kunsten maar ook een plek die gemeenten hoofdbrekens kost omdat er bijna altijd geldtekorten te vereffenen zijn.
Neem Deventer. Om de Deventer Schouwburg te redden van een financiële ondergang, moet er 1,6 miljoen euro bijgepast worden om de eerste noden te ledigen. Dat komt dan bovenop de structurele subsidie die volgens de directie jaarlijks per 2022 in stappen met 473.000 euro extra verhoogd moet worden. 

In Hengelo gaat het met het vroegere Rabo Theater nauwelijks anders. Ondanks 110.000 bezoekers in 2018 kan men niet juichen over de pecunia. In 2016 besloot de gemeenteraad van Hengelo al 416.000 euro bij te passen terwijl de jaarlijkse subsidiepot toen 1,3 miljoen euro bedroeg. Er is toen wel een voorwaarde bedacht, want de gemeenteraad van destijds dacht dat het zelf de exploitatie en programmering beter kon organiseren en dus moet er een overdracht van eigendom plaatsvinden. Dat is nog niet gebeurd, net zomin als het plan van de directie twee extra  etages te bouwen voor het realiseren van het ‘Huis voor de Podiumkunsten’. Kortom na drie jaar ‘theater’ nog niets opgeschoten.

Dan Almelo. Daar heet het theater Theaterhotel sinds de privatisering zo’n 20 jaar geleden toen de schouwburg nog De Hagen heette en financieel dreigde ten onder te gaan vanwege de jaarlijks sterk oplopende tekorten. Toen nog in guldens ruim 2,3 miljoen moest worden bijgepast op de jaarbegroting.
De privatisering was de redding, want er kwam tevens een hotel-restaurant bij. Eerst was er nog wel een gemeentelijke programmeringscommissie om de ‘cultuur’ op niveau te houden, maar minstens zo belangrijk het ‘bevriezen’ van de jaarlijkse bijdrage aan de culturele programmering. Destijds een besparing van de helft van het tekort en dat nu al die jaren lang. Opgeteld een slordige dertien miljoen guldens. Pakweg 6 miljoen euro in totaal minder uitgegeven en toch zijn er nog mensen die het Theaterhotel de jaarlijkse programmeringsbijdrage misgunnen omdat er een Toekan voor de ingang staat.

Het ‘volkstheater’ dat gemeenteraad heet, kan dus meerdere kanten op!


‘Fijnslijper’

 
20-02-2019  

Overigens CXCIX - anders gaat de planeet er aan...

 

Het huidige klimaat is dat het huidige klimaat alles is. Je hoort niet anders dan over het klimaat. En vooral dat er iets aan moet worden gedaan. De polen smelten, de oceanen verplasticken, de woestijning gaat snel, zeeën worden warmer, landen spoelen weg, luchten verontreinigen.

We moeten iets aan het klimaat doen, en rap wat, anders gaat de planeet eraan....

Lees hier verder.

Hoofdredacteur Han Pape van De Roskam beschrijft dagelijks zijn gedachten.
Lees e.e.a. via: www.roskam.nl


 

 
20-02-2019  

Zet een streep op 20 maart!


Kindgebonden budget niet uitbetaald.
Honderdduizenden gezinnen krijgen nabetaling na mislopen kind-gebonden budget. De oorzaak 'geklungel' bij de belastingdienst waar duizenden ambtenaren de afgelopen jaren met riante vergoedingen vroegtijdig werden geloosd. De gezinnen - 300.000 à 400.000 - die in totaal naar schatting over de afgelopen jaren sinds 2008 375 à 425 miljoen euro misliepen, worden gecompenseerd.

Rekenfoutje energie.
Dik 300 euro moeten burgers betalen voor de levering van energie. Boosdoener de verhoogde energiebelasting en de door het kabinet Rutte III gebruikte verouderde koopkrachtcijfers met een veel te laag gemiddeld gas- en elektragebruik.
De enorme prijsstijging was al voorspeld maar staatssecretaris Mona Keijzer riep telkens dat het niet klopte en dat men de burgers niet onnodig bang moest maken.
Nu klinkt er een voorzichtig excuus in het Haagse, maar compensatie blijft twijfelachtig.
 

Op woensdag 20 maart mogen de stemgerechtigde kiezers van 18 jaar en ouder in de Staat der Nederlanden weer naar de stembus. Op de overzeese gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba gaat het om de benoeming van kiescolleges die mede van invloed zijn voor de samenstelling van de Eerste Kamer. Dat geldt eveneens de verkiezingen voor nieuwe besturen in onze 12 binnenlandse provincies, ook dat is mede bepalend voor de samenstelling van de Eerste Kamer. 

De Eerste Kamer is feitelijk de ‘eindcontroleur’ van wat het kabinet  en de Tweede Kamer bedenkt qua wetgeving en leefomstandigheden voor de burgers in Nederland en voornoemde gemeenten over zee.  

Na jarenlang bezuinigen, het over de schutting van gemeenten gooien van extra verantwoordelijkheden, het verhogen van de lasten zoals ziektekosten, btw, energiebelasting en een te magere belastingverlaging op loon ui werk, oordelen we als kiezers dus in feite ook over de opeenvolgende kabinetten Rutte 1, 2 en 3 al noemen we het tevens provinciale verkiezingen want ook daar is het dringen geblazen om het pluche.
Helder voor de geest staat denk ik in ieder geval dat de pensioenen al jaren zijn ‘bevroren’ vanwege een idiote rekenrente en daarom zelfs een verlaging dreigt vanwege de nog idiotere beleggingsregel dat pensioenfondsen alleen mogen beleggen in risicoloze fondsen en staatsobligaties van Nederland en Duitsland met een ‘winstrente’ onder de inflatie.
Ook uitkeringsgerechtigden en zij die werken voor een minimumloon hebben al jaren geen vooruitgang van welvaart kunnen ervaren. De middeninkomens kregen er weliswaar een ‘ietsie pietsie’ bij maar de verdeelsleutel viel toch wel erg naar de hogere inkomens en de kapitalisten. Nu is dat laatste geen vies woord, maar om ook nog het aantal miljonairs fors te zien stijgen en een poging om de dividendbelasting op beleggingen om zeep te helpen, was een brug te ver die boevendien geen indruk maakte op de Angelsaksische beleggers.

Nee dan de verhoging op de energiebelasting. Nederland moet volgens de Haagse kliek van het aardgas. Niet om Groningen aardbevingsvrij te maken, maar om niet al te veel gas te moeten importeren. Van leverancier naar inkopen doet kennelijk zeer. Jarenlang is het gas verkwanselt voor lagere prijzen dan de burger in Nederland betaalt. In ons buurland telt dit allemaal niet. Daar sluiten ze kerncentrales en leggen een dikke pijpleiding aan naar Rusland om aardgas te kunnen kopen. Rutte III wil 'niet afhankelijk' worden, Rutte III zet liever het eigen volk in de kou.
Al het voornoemde kon Rutte 1, 2 en 3 de afgelopen jaren allemaal doen vanwege een meerderheid in de Eerste- en Tweede Kamer. Nu is die meerderheid in de Tweede Kamer al geslonken naar 1 zetel, maar als je alle stemrondes bekijkt die het volk pijn hebben gedaan, hielpen daar de SGP en PVV als niet zijnde coalitiepartners, flink aan mee.
<<<
In de Eerste Kamer zit het ‘jasje’ nog wat ruimer. In ieder geval tot 20 maart a.s. dan mag u als kiezer een ‘streep’ zetten, want de gekozenen in de 12 provinciale staten en de overzeese kiesraden benoemen binnen 3 maanden ook de leden van de Eerste Kamer. Let dan wel op welke partij u stemt!

‘Fijnslijper’

PS
Op 20 maart mag u ook stemmen voor nieuwe bestuurders in de waterschappen. U weet wel, de dijkbewakers, de ‘drollenvangers’ van het riool om te reinigen, de hoeders van het grondwater. Wil je er meer van weten? Kijk op www.waterschapsverkiezingen.nl en als je dan weer bekende partijen op het lijstje ziet staan, weet dan ook dat er onafhankelijke kandidaten zijn zoals de Algemene Waterschaps Partij - niet politiek wel deskundig, of de ’jongens en meisjes’ van Water Natuurlijk.

 
31-01-2019  

Roze hesje

 

Vorige week, in een zwak moment, groeide  de landelijke voorman Klaas Dijkhof uit de stal van de liberalen de uitstoot van broeikasgassen boven het hoofd.
Maatschap Dekker uit Aadorp wil zijn bedrijf opschalen van 6000 naar 19000 varkens. In de tijd, dat vooral de liberale geesten nog niet goed beseften, wat de hedendaagse klimaatverandering voor ellendige gevolgen heeft, ontstond het idee van  een varkensflat voor 89000 varkens! Waar de wondere wereld van het Almelose Waterrijk uit het zompige land moest verrijzen. Dat Rijk kapseisde, met als nalatenschap een schuld van vele miljoenen.
En daar, in een zwak moment, groeide het Almelose bestuur de uitstoot van al dat broeikasgas boven het hoofd.  Eventjes onoplettend, deed zij de vleesondernemer  een financiële toezegging van om en nabij de een miljoen, als uitbreiding van zijn bedrijf niet door mocht gaan!
Beste raadsleden: "Ik zou zeggen, trek uit eerbetoon aan het intelligente wroetend varkentje de roze hesjes aan, neem een modderbad en ga languit voor een verstandig klimaatbesluit!"

Paul Bults
 

 
19-12-2018  

Overigens CXXX

 

Mede omdat ik niet graag over me heen laat lopen, heb ik liever niet dat er ooit een straat naar me wordt vernoemd. Het is, overigens, ook niet voorstelbaar dat iemand op de gedachte zou komen.

Lees Overigens CXXX van auteur Han Pape verder in de Roskam

 
30-11-2018  

Nieuwe ergernis

 

Heel Webshop Nederland juicht over de fors stijgende omzet maar dat heeft ook keerzijden. Sinterklaas, Cyber Monday, Black Friday en straks Kerst zijn van die momenten dat het aantal te bezorgen pakketjes aan particulieren enorm toeneemt bovenop het toch al stijgende omzetpotentieel via webshops.
Duizenden busjes scheuren door Nederland. Achter het stuur evenzoveel ‘uitgebeende’ werknemers of ZZP’ers die tegen minimale vergoeding de bestelde pakketjes van A naar B rijden.
Onder de enorme tijdsdruk worden verkeersregels meer en meer genegeerd en stopt men waar het hen het beste uitkomt al dan niet dubbel parkerend. Volgers in het verkeer negerend, die maar al te vaak geduld moeten tonen of zelfs een grote mond krijgen als men een aanmerking maakt over het verkeersgedrag van het toenemend aantal malloten onder die transporteurs, die tevens heel wat brandstof slurpend, motoren laten draaien bij het afleveren en je op de snelweg steeds vaker links en rechts voorbij sjezen met snelheden boven de limiet.

Het fileleed wordt door dit soort handel evenredig belast want veel bestellingen gaan ook nog eens linea recta terug omdat men de bestelde waar alsnog niet leuk vindt of soms maar een dag gebruikt zoals feestkleding. De handelsomzet van Black Friday bedroeg ruim 845 miljoen euro. Hoeveel retour gaat weet men niet. Evenmin het extra brandstofverbruik en de extra C02 uitstoot. Wat wel duidelijk wordt, is dat steeds meer mensen een negatieve BKR-notering krijgen omdat de rem op te makkelijk kopen is weggevallen. Wie neemt wanneer de verantwoordelijkheid om deze toenemende idioterie te stoppen? 

 
29-11-2018  

BA(H)DT

 

Waar moet het naar toe met het ooit zo bewierookte vrije ondernemerschap in Nederland. Er is bijna geen ondernemersplan meer dat niet op een of andere wijze wordt bestreden door de concurrentie of buurgemeenten omdat plannen teveel impact zouden hebben bij soortgelijke branches in eigen gemeenten. Europese richtlijnen raken al gauw ondergesneeuwd in inspraakprocedures bij gemeenten en plannenmakerij eindigt vaak in juridische strijd bij de bestuursrechter.
Neem het plan van Hornbach om in Almelo een grote bouwmarkt te realiseren naast een toekomstige vestiging in Enschede. De buurgemeenten mogen er zich over uitspreken en ook de concurrenten halen alles uit de kast om dat te voorkomen. Zoals eerder Gamma en Praxis de kleinere ondernemers in de branche nagenoeg wegvaagden, vreest men nu zelf Hornbach of Bauhaus dat volgens Borne dan weer bescherming nodig heeft op de locatie Westermaat bij IKEA. Zelfs de provincie Overijssel bemoeit zich er mee en huurde al een professor in die diverse uitgebrachte rapporten over Hornbach Almelo feitelijk onder de maat noemde naar gelang natuurlijk van het provinciebestuur als opdrachtgever en naar wens van BADT om het op Twentse schaal te beoordelen. Na jaren dus opnieuw naar de ‘tekentafel’ om de diverse rapporten beter in elkaar te laten vloeien maar dan wel met de visie van de provincie.

Nu is goed ondernemen in de basis niet meer dan het beter doen dan de concurrent, want het gaat uiteindelijk om de gunst van de koper. Wat een provincie of naastgelegen buurgemeenten er aan willen toevoegen, verstoort alleen het gunstproces van potentiële kopers.

Een nieuwe loot in het verzet tegen concurrerende ondernemersplannen is BADT (Belangen Alliantie Detailhandel Twente). Uiteraard gericht op zelfbescherming en derhalve niet vernieuwend maar behoudend. Zo ageert men tegen Hornbach in Twente en het plan van Kees Smit Tuinmeubelen om een nieuwe hoofdvestiging te bouwen op het XL Businesspark Twente bij Almelo. Het XLpark is van de Twentse gemeenten Almelo, Borne, Hengelo, Enschede en de provincie Overijssel en is bedoeld voor ‘ruimtevreters’.
Daar voldoet het plan Kees Smit wel aan met 110.000 m2 magazijnruimte, kantoor en fotostudio voor webverkoop, maar ook een behoorlijke showroom ter vervanging van de te verlaten locatie iets verderop aan de rand van Almelo. Vollomineus en feitelijk niet meer geschikt voor een winkel in het centrum waar je niet even naast de deur kunt parkeren om een gekocht tuinstel af te halen. Met het plan komen diverse magazijnen van Kees Smit elders in Almelo en Vroomshoop onder één dak pal aan de A35 waar dit bedrijventerrein juist bedoeld is om logistieke aanvoer te bundelen. Straks dus per container met de binnenvaart vanaf Rotterdam in plaats van duizenden vrachtwagens over de weg.
Maar ja, die vermaledijde showroom, dat hoort volgens BADT in het kernwinkelgebied van een stad thuis omdat het plan van Smit de deur op een kier zou zetten voor meer detailhandel op het XL Businesspark.
BAH dat BADT, angsthazen, gebrek een creatief ondernemerschap, zittend achter de kassa te wachten op kopers die wel graag elders willen kiezen wat ze willen kopen maar volgens BADT niet mogen. Zij die in het verleden ach en weh schreeuwden als het eisenpakket voor vestiging alleen nog maar voor hen lastig was en kostenverhogend. Dat stadium voorbij moeten ze nu achteroverleunend en weinig vernieuwend in bescherming worden genomen. Namen van leden zet BADT niet op haar website. De Schijtlijsters, BAH !!!

‘Fijnslijper’

 
23-11-2018  

Betutteling of dwangbuis?

 

De overheid bemoeit zich meer en meer met de individuele burger. Onder het mom van veiligheid en gezondheid, om er maar twee te noemen, worden allerlei maatregelen genomen die de individualiteit van ons mens zijn beïnvloeden. Zo zitten onze vingerafdrukken al in een internationale database van 140 miljoen ’fingerprints’ en schijnt er zelfs nagedacht te worden om ieders oor-kenmerken vast te leggen, want die zijn net zo identiek als de vingerafdruk.

Onze bankgegevens worden al langer internationaal gedeeld als ware een ieder een potentiële ‘witwasser’ die niet schroomt het criminele cq terroristische pad op te gaan.  Miljarden worden verspild om in al die internationaal ‘gespeicherte’ data te gaan grasduinen om maar een Link te vinden bij criminele handelingen die al net zo oud zijn als de mensheid. Met een onvolwaardig rechtssysteem ben je dan al gauw de sigaar. In de US kun je bijvoorbeeld beter een ‘deal’ vooraf sluiten met het justitieapparaat om niet door een ‘volksjury’ te worden beoordeeld met dan zeker een hele zware straf indien het ‘quilty’ wordt uitgesproken. In de US moet in feite de advocatuur het onschuldig zijn bewijzen van een aangeklaagde.
Naast bankgegevens en ‘fingerprints’ is DNA eveneens een gewild gegeven bij de ‘jagers’ in overheidsdiensten. Ook dat is een kwestie van tijd dat van ieder mens de DNA is vastgelegd en in internationale databanken voor al de ‘jagers’ beschikbaar komt. In Nederland wordt bij borelingen al jaren tijdens het hielprikje ook het DNA vastgelegd, zij het dat die gegevens nog niet worden gedeeld met derden. Maar ja, als dat uiteindelijk toch gebeurt?

Waar justitie te kort schiet, wordt in Nederland de ‘handschoen’ opgepakt door burgemeesters onder het mom van het bestuurlijk recht. De wetgeving in deze is en wordt verruimd om bijvoorbeeld ‘ondermijning’ aan te pakken. De term ‘ondermijning’ is het nationale stopwoordje van burgemeesters geworden, Dit terwijl de wetgeving nog moet worden geschreven. De VVD nam onder Rutte II met de Crime Figther’s Van Opstelten en Teeven het voortouw in de jacht op de kiezersgunst. Drie VVD-bewindslieden op Justitie ruimden inmiddels het veld en nu wat jaartjes later telt diezelfde partij de meeste wegens malversaties opgestapte bestuurders. Het volk kijkt er naar en haalt de schouders op. Kennelijk omdat iedereen alleen maar met zijn eigen sores bezig is en al die regels die de persoonlijke vrijheid indammen nog niet aan den lijve worden ondervonden.

Dat wordt anders bij de directie invloed op de levenssfeer. De betutteling tot gezond eten, meer bewegen en werken aan een rookvrije generatie of eerder de verplichte autogordel. Allemaal maatregelen die het individu betreffen en persoonlijke keuzes inperken.

In de jaren ‘40/’45 onder het juk van de bezetter waren er toch nog wat ‘dwarsliggers’. Later werden zij door de massaal opzij kijkende landgenoten als verzetshelden bejubeld als redders van de natie. Indien in de jaren na de bevrijding iemand had gedurfd om al die persoonlijke data te gaan ‘speicheren’ ten behoeve van de overheid, laat staan delen met andere naties, zou deze durfal met pek en veren zijn verjaagd!

De zorgkosten lopen uit de hand. Daarom moeten we meer bewegen, meer ‘groen’ eten en stoppen met roken. A me hoela denk ik dan al kaas en worst kauwend en een half pakje ‘peuken’ verdampend terwijl ik deze letters achter elkaar aan het tikken ben.

18.02 uur: Zo, nu aan de biefstuk!

‘Fijnslijper’

Fotoreportage (1 foto's)...

 
10-10-2018  

De graslobby van Mossou


Afbeelding Sjoerd Mossou - AD
 

Vanuit de burelen van het AD heeft sportverslaggever Sjoerd Mossou voeding gegeven voor een lobby tegen kunstgras in de eredivisie. Al jaren ageert Mossou tegen kunstgras op de voetbalvelden. Zijn mening gevoed door de successen van Heracles Almelo tijdens thuiswedstrijden tegen gerenommeerdere clubs. Het sterkte Mossou in zijn mening dat het wel aan het ‘grass’ moest liggen, want hoe kan zo’n cluppie met zo’n beperkt budget het nu zo goed doen?

Mossou noemt het competitievervalsing en ‘regelde’ een hele rits van bekende oud- voetballers om tegen kunstgras te acteren. Zo werden ook vraagtekens gezet bij blessures maar nog geen enkel onderzoek heeft kunnen aantonen dat kunstgras leidt tot zwaardere blessures dan gewoon gras.

Ook zou kunstgras de ontwikkeling van het voetbal belemmeren waardoor het Nederlandse voetbal internationaal minder concurrerend is geworden. Als we over langere termijn terugkijken, hebben alle grote voetballanden zoals Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje dipjes meegemaakt net zoals alle clubs van grote naam in al die landen.

Een ander punt dat Mossou breed uitdroeg, is de samenstelling van de eredivisie. Die zou verkleind moeten worden, zodat de ‘toppers’ vaker tegen elkaar kunnen spelen in een opgedeelde winnaars- en verliezerspool. Dit zou kwaliteit bevorderend werken, wijzend naar België. Hoezo? De zwaarste competities in Europa zoals bijvoorbeeld Engeland, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië et cetera kennen allemaal 18 of 20 clubs. Union Berlin lanceerde onlangs dat ook de Bundesliga naar 20 clubs moet.

In Nederland hebben de meeste amateurclubs kunstgras. De wereld volgt. Ingegeven door lagere onderhoudskosten en ook bij slechte weersomstandigheden beschikbaar zonder grote  schade op te lopen. Gemeenten nemen hierin het voortouw vanwege besparing van kosten. Fc Utrecht becijferde dat kunstgras per jaar een half miljoen euro goedkoper is dan gras. In de Cruyff Arena is dat een veelvoud vanwege de vele vervangingen van echt gras gedurende het seizoen. Bij PSV rijzen de energiekosten de pan uit om het gras te kunnen laten groeien vanwege de matige groeicondities voor gras in deze voetbaltempels. Geen dak zou er veel helpen om zon, wind en water binnen te laten.

Oud- voorzitter van Heracles Almelo,  Jan Smit had dat allemaal wel eerder op de rij. Als een club niet rijk is, moet je slim zijn.  Wereldleider in kunstgras TenCate, nog steeds in Almelo gevestigd, zorgt al jaren voor een prima te bespelen mat. Het trainingscentrum op ’t Maatveld kon worden afgestoten. Dat scheelt veel geld, zeker als je geen Ajax of PSV bent. Smit en de zijnen krikten daarmee het spelersbudget op en hielden de overhead klein. Smit en rechterhand Nico Jan Hoogma beseften ook dat je er dan als regioclub niet bent. Net zo belangrijk is evenwichtige karakters in de trainingsstaf die spelers bovendien weet te motiveren. Het aantrekken van spelers op basis van karakter al net zo. Talent is alleen niet voldoende. Die worden met geld al op jeugdige leeftijd door de rijke clubs aangetrokken. Ja, het is waar veel talenten breken door bij die clubs maar de keerzijde is evenredig. Bij de rijke clubs vallen ook de meeste talenten door de mand vanwege gebrek aan doorzettingsvermogen. Mossou en de zijnen schuiven dat allemaal op het bordje van het kunstgras.

Heel jeugdig voetballend Nederland voetbalt op gras. Krijgt er een opleiding bij van hun club. Maar in de eredivisie?
Gras moet volgens Mossou. De nostalgie van NAC 12 waarin hij vroeger zelf voetbalde, schijnt alles te maken hebben met de geur van echt gras. Te veel en te vaak als stervende zwaan ter aarde gestort na weer een mislukte actie!

Voor geen enkele stelling van Mossou is een onderbouwing.  
Hou op zeg, de wereld verandert. Na Nederland ook elders.
Daar moet een ‘lokkertje’ van herverdeling van TV-reclamegeld geen doorslag in geven. Want nog nimmer is gebleken dat dit een zekerheid biedt op langere termijn.

‘Fijnslijper’

Welke Nederlandse clubs spelen op kunstgras?
Heracles Almelo, PEC Zwolle, Excelsior Rotterdam, ADO Den Haag, FC Emmen, VVV Venlo, Sparta Rotterdam, Roda JC, SC Cambuur Leeuwarden, Almere City FC, FC Oss, Helmond Sport, FC Eindhoven, FC Volendam, FC Den Bosch, RKC Waalwijk, FC Dordrecht en Jong PSV.
(De helft van de twee hoogste divisies. Op lager niveau is dat nog meer.)

In het buitenland:
België: Sint-Truiden
Denemarken: FC Nordsjælland
Frankrijk: LB Châteauroux, AS Nancy, FC Lorient
Italië: AC Cesena, Novara
Noorwegen: Tromsø IL, Bodø / Glimt, Aalesund FK, Odd Grenland
Portugal: Boavista FC
Rusland: FC Spartak, FC Amkar
Zweden: IF Elfsborg, GIF Sundsvall, IFK Norrköping
Zwitserland: Young Boys, Neuchâtel Xamax
Verenigde Staten: Seattle Sounders FC, New England Revolution

Bron: sport.infonu.nl 2014

IJSLAND
De internationale successen van IJsland hebben velen verbaasd. Feit is dat hieraan nationaal beleid ten grondslag ligt. Elke club beschikt over indoor trainingsaccommodaties met kunstgras. De topspelers van nu vinden hun weg door heel Europa bij gerenommeerde clubs.

 
09-10-2018  

Platpraatpenoze (Overigens LXV De Roskam)

 

Met  een ironische vorm van mededogen kijk ik naar degenen die zich verkneukelen met een paar grijpstuivers voor het behoud van het Nedersaksisch, waaronder het Twents....

Lees hier verder wat  Han Pape schrijft over het behoud van het nu erkende Nedersaksich als taal.

 
05-10-2018  

Rutte wat nu?

 

Het kwam uit het niets. Hef afschaffen van de dividendbelasting. Een douceurtje voor buitenlandse aandeelhouders. Ingeschat op 1,2 miljard euro aan lagere belastingopbrengst. Dat bleken er later 1,9 miljard te zijn.
‘Goed voor het land, goed voor het vestigingsklimaat’, hield minister-president Mark Rutte zijn ‘schaapjes’ voor. Jaren liepen zijn vroegere maatjes van Unilever bij hem over de vloer. In hun kielzog de lobbyisten van Shell en Philips. Alsof deze multinationals gebrek aan investeringskapitaal hebben en dus meer kapitalisten moeten lokken.
Maar laten we niet vergeten, Shell, Unilever, Philips en ietwat in mindere mate AKZOnobel, zijn wel groot geworden in de jaren dat het belastingtarief nog veel zwaarder was dan heden ten dage. Waar winst gemaakt wordt, willen ook aandeelhouders een graantje meepikken. Dat is altijd al zo geweest, sinds de eerste handelsbeurs ter wereld opende in Amsterdam.

Het zijn de ‘zakkenvullers’ die een greep naar de macht willen doen. Risico-investeerders die niets liever doen dan bedrijven opkopen, splitsen en weer verkopen. Met maar één beleid, zo snel mogelijk je winst pakken en niet omkijken.
Dit ten koste van de werknemers, die vaak noodgedwongen de gang naar het arbeidsbureau moeten maken of zelfs in de bijstand komen. Het is de gewone burger die het gelag betaald. Of dat nu de Nederlander is of 'worker' waar ook ter wereld. Geld maakt machtig. Zelfs machtiger dan beleidsmakers bevroeden. Zo ook Rutte, die er een sport van maakt om het grotere bedrijfsleven te vriend te houden.

De afschaffing van de dividendbelasting werd dus op tafel gelegd tijdens de coalitieonderhandelingen voor het kabinet Rutte III. Bij geen van de partners CDA, D66, ChristenUnie noch de VVD zelf, stond dit voornemen in het verkiezingsprogramma. En toch werd het neergeschreven in het coalitieakkoord.
Gejubel aan de directietafels van Unilever. ‘Maatje’ Rutte had het dan toch gefikst. Al snel kwam de belofte dat het hoofdkantoor van Unilever zou worden gevestigd in Rotterdam. Rutte had die toezegging nodig om de weerstand in de Tweede Kamer te ‘overrulen’, mede ook omdat internationale beleggersorganisaties het belang van de afschaffing als te hoog zagen ingeschat.

Zij krijgen nu gelijk. De Britse aandeelhouders van Unilever willen niet dat de Britse tak, standplaats Londen verlaat en van de Londense beurs verdwijnt. Niet het douceurtje van Rutte is doorslaggevend, maar trots gevoel. ‘Unilever is part of the British Empire and shoot stay at London as well’.
Rutte had het kunnen weten. De voorgenomen Brexit toonde het al aan. Dat de gemiddelde Brit er op achteruit gaat, neemt men voor lief. ‘Better be British than European and nothing to say in our country’, is het gevoel dat overheerst op het eiland dat in feite geen wereldmacht meer genoemd kan worden.
Dat wetende, de vraag aan Rutte of hij zijn ongelijk durft te bekennen?

Het gaat om 1,9 miljard euro waarmee in Nederland na 30 jaar stijgende tweedeling en stijgende armoede (ook bij werkenden die volgens Rutte zo beloond moeten worden) veel meer nuttigs gedaan kan en moet worden dan het spekken van Britse aandeelhouders die schijt hebben aan dit douceurtje!

‘Fijnslijper’ 

zie: https://twitter.com/almelonieuws

 
12-09-2018  

Minder en meer


'Over de ruggen van de arbeider'
Dit bronzen werk van Jan Kip uit 1984 staat in Almelo bij de Kloosterhofflat in het centrum van de stad en symboliseert de verhoudingen tussen de vroegere Twentse 'textielbaronnen' en hun arbeiders.
 

Gaat de Nederlander er volgend jaar nog wel financieel op vooruit? ‘Werken moet lonen’, zegt minister-president Rutte al jaren met steun van zijn achterban VVD. Het ‘wondermiddel’ belastingverlaging is volgens Rutte de sleutel om dat te bewerkstelligen terwijl internationale financiële organisaties zoals o.a. het Internationale Monetaire Fonds (IMF) al een paar jaar verkondigen dat er in Nederland ruimte is voor een behoorlijke loonsverhoging omdat de loonontwikkeling achter blijft bij omliggende landen. Werkgevers bestrijden dat en blijven aan de zuinige kant in de diverse vaderlandse cao-onderhandelingen. Welvaart moet dus zwaar bevochten worden, weet ook inmiddels 'Oom agent'.

Rutte III geeft buitenlandse aandeelhouders van Nederlandse multinationals inmiddels wel een douceurtje van begroot 1,4 miljard euro en bij nadere berekeningen zelfs 1,9 miljard euro.  Tenminste indien de regeringspartners CDA, D66 en ChristenUnie in de ‘kruiwagen’ blijven zitten.

Het Midden- en Kleinbedrijf dreigt de rekening te gaan betalen want ergens moet dat douceurtje toch in rekening worden gebracht. Daar zitten die ondernemers niet op te wachten en ook internationale verenigingen van aandeelhouders zien het vestigingsklimaat in Nederland er niet beter door worden. Wel zien die aandeelhouders en ondernemers het ondernemersklimaat toenemen indien de belasting op arbeid afneemt. Maar dat wordt juist in de plannen minder als voorgenomen, zo werd gelekt uit de begroting die op Prinsjesdag moet worden gepresenteerd.  Maar ja als Shell, Unilever en Philips het wil, wil ook Rutte ja zeggen tegen de afschaffing van dividendbelasting. Dat wordt volgend jaar een harinkje minder happen in Twente!

Volgens alle beloften van Rutte, gaan alle werkenden er volgend jaar ietsje op vooruit. Voor uitkeringsgerechtigden zat dat er vanaf het begin al niet en ook pensionado ’s zien nog geen extra ‘bestedingsruimte’ ontstaan in hun knip.

Dat de gaskraan in Groningen verder ‘dicht’ moet, snapt welhaast iedereen. Dat dit geld kost, eveneens. En dan is de burger als eerste aan zet om dat te betalen. Zo gaat de energiebelasting omhoog als eerste aanzet. Maar er is meer. Ook de Co2-emissierechten zijn inmiddels fors gestegen en dat dreef de handelsprijzen van elektriciteit inmiddels in 6 maanden op van 37 euro/MWu naar 63. Daar komt bij dat in Duitsland de kerncentrales een estafette-sluiting meemaken waardoor meer elektriciteit uit kolen moet worden gemaakt. In België kampt men met ‘gebrekkige’ kerncentrales die meer uit staan dan draaien. Elektriciteit moet daarom meer en meer worden geïmporteerd. De Vereniging Eigen Huis heeft berekend dat de energiebelasting op gas en elektriciteit gemiddeld met ingang van volgend jaar met 150 euro duurder wordt. Voor de laagste inkomens wordt dat nog meer omdat deze meestal in de meest tochtige huizen van ons land wonen omdat woningstichtingen nauwelijks tot niets hebben gedaan aan isolatie.

Maar er is meer dat het inkomen uit werk en uitkering afroomt. Zo gaan ook de zorgkosten naar verwachting met zo’n ‘tientje’ per maand per persoon omhoog. Voor een gezin dus 20 euro minder te besteden per maand. Tel er 12,50 aan extra energieheffing bij en het tellertje staat al op – 32,50 per gezin.
De hogere inkomensgroepen kunnen dat nog afdekken met de netto-salarisstijging die voor hen is voorzien. De lagere en waarschijnlijk ook de middeninkomens al niet meer.
Zie verder de explosieve stijging van de prijzen in de supermarkt van de laatste maanden dan weet u waarschijnlijk wel welke kant de ‘bal voor u oprolt’.

Maar toch voorspel ik dat het aantal miljonairs in de komende jaren fors verder zal groeien. Misschien wel met 15 procent want in de afgelopen jaren was dat al 10 procent ondanks de crisis en dankzij de zuinigheid op de loonontwikkeling.
Leve ‘zakkenvullend’ Nederland!

Tenzij…  u voor 27 mei 2019 wakker wordt en de Haagse volgelingen van de ‘zakkenvullers’ de laan uit stuurt.


‘Fijnslijper’

 
04-08-2018  

Lood wordt last

 

Het ministerie van economische zaken, waaronder ook de (sport)visserij valt in Nederland, wil af van lood als verzwaringsmateriaal bij het vissen. Sportvisserij Nederland, de overkoepelende organisatie van de sportvissers, onderschrijft de doelstelling omdat lood schade toebrengt aan het milieu. Het gebruik van lood als verzwaring moet daarom in december 2021 met 30 procent zijn gedaald. Als alternatief wordt glas, steen en (giet)ijzer genoemd maar de sportvissers zijn niet zo tevreden over die materialen omdat ze veel lichter zijn dan lood en dus evenredig groter. Dezelfde geluiden laten de sportvisserijwinkels horen en hardop wordt al getwijfeld aan de haalbaarheid.

Nu heb ik niets met de sportvisserij, want dat bleef slechts bij één jeugdige poging waarbij vis en vishaakje scheiden een ‘marteling’ bleek voor de vis en de visser. Om het kort te houden, de hengel en lijn met loodkorrels inclusief de aan de haak bungelende vis, eindigden in het kanaal en de weg naar huis werd een bevrijding.

Het bericht lezende via de NOS met de aangekondigde doelstelling voor minder loodgebruik, riep echter bij mij ook vraagtekens op. Zeker als wordt beweerd dat de sportvisserij jaarlijks 54 ton lood verliest in de Nederlandse binnenwateren en zelfs 470 ton lood buitengaats (onderzoek Deltares).
Volgens diezelfde publicatie kost 160 gram aan loden bolletjes een luttele 2 euro. In de binnenwateren moet dus jaarlijks voor een bedrag van 751.000 euro aan lood worden gekieperd en buitengaats voor een bedrag van dik 5,8 mijoen euro.
(54 x 1.000 = 54.000 kg x 1.000 = 54.000.000 gram : 160 = 375.500 x 2 euro = 751.000 euro
470 x 1.000 = 470.000 kg x 1.000 = 470.000.000 gram : 160 = 2.937.500 x 2 euro = 5.875.000 euro)

Totaal voor pakweg ruim 6,5 miljoen euro aan lood dat ook ten dienste had kunnen staan voor vredesmissies, is dan een zijsprong in de gedachten.

De alternatieven zijn een stuk duurder. Maar ja, milieubewust kost gewoon wat. Ter vergelijk van 160 lood aan bolletjes voor 2 euro, wordt een bedrag genoemd van 5 euro en dat is dan al een omzet van 6.626.000 euro x 2,5 = 16.565.000 euro. Zo laat je het economisch belang van de sportvisserij dus groeien maar ook de inkomsten van ‘Vadertje Staat’.

Het schijnt dat Nederland zo ongeveer 2 miljoen sportvissers telt (TNS-NIPO). Het Mulier Instituut gaat uit van 1,5 miljoen actieve sportvissers. Nu mag je in Nederland en de kustwateren nergens vissen zonder jaarlijkse VISpas en al helemaal niet in zoetwaterviswateren van ‘beherende’ visclubs. Sportvisserij Nederland is de instantie waar de VISpas wordt aangevraagd en daar wordt gemeld dat er zo’n 580.000 VISpassen zijn uitgegeven. Aantallen die nog al uit elkaar lopen.
De VISpashouders lijken me de meest actieven om een vis aan de haak te slaan. Zij zijn dus ook het meest aanspreekbaar voor het ‘loodverlies’ in onze wateren die momenteel droger te lijken staan dan ooit. Nog even en ook het ‘verlies’ van lood is gedaald al is het niet volgens de methode van economische zaken.

‘Fijnslijper’

Archief
Terug naar vorige pagina