Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
04-12-2017  

deRepubliek; Siemens, vrijmarkt, stuitende politiek

 

Het is hartroerend hoe stad en ommeland begaan zijn met de toekomst van Siemens in Hengelo, maar het geeft ook te denken. Politiek is een veelhoofdig fenomeen, om niet te zeggen een veelkoppig monster. Het gaat al te vaak om de verscholen bijbedoelingen. Vuile handen en badkuipen schoonwaswater. Pontius Pilatus zou er bij verbleken….

Lees verder via
De Roskam

 
27-11-2017  

Schoffelen

 

Dat de politiek nog wel eens voor de muziek uitloopt, komt vaker voor. Zo ook bij de raadsmeerderheid in Almelo om mensen in de bijstand als tegenprestatie aan het onkruid schoffelen te zetten.
Op zich is er niets mis mee om mensen met recht op bijstand een tegenprestatie te laten leveren, maar dan wel binnen de regels. Zo moet dat fysiek mogelijk zijn en niet iedereen is dat, maar mag een dergelijke tewerkstelling ook niet leiden tot verdringing van regulier werk en daar lijkt dit plan al snel op. De stad heeft flink bezuinigd op het onderhoud van het openbaar terrein en dit grotendeels uitbesteed aan Twente Milieu. Gedwongen door een schuldenlast uit de periode van megalomane plannen om te willen groeien naar 100.000 inwoners. Maar de burgers klagen over hoe desolaat de stad er regelmatig bijligt en dan worden sommigen in de gemeenteraad ‘creatief’.

In Twenterand speelde enkele jaren geleden een soortgelijk iets. Daar werden ‘steuntrekkers’ ingezet om trottoirs opnieuw te bestraten. Het doel, de noodzakelijke kleinere klussen klaren om geld te besparen. De lokale stratenmakersbedrijven kwamen in opstand en met succes. Want zij moesten personeel ontslaan vanwege de bezuinigende overheid. Een schoolvoorbeeld van het verdringen van werk, terwijl arbeid toch het grondrecht kent van volwaardig betalen voor volwaardig werk.

In Almelo wil een raadsmeerderheid dus dat dat bijstandsgerechtigden in piektijden bijspringen. Let wel, met behoud van bijstand en dat is minder dan het minimumloon!
Niet aan beginnen dus. De stad telt ruim 2.800 mensen in de bijstand. Zo’n 20 procent is arbeids-onbekwaam en heeft hulp nodig. De anderen werken voor het opdoen van werkervaring bij bijvoorbeeld Soweco of zitten met subsidie in proefprojecten bij werkgevers of zijn in deeltijd aan het werk als vrijwilliger bij verenigingen en instanties om werkritme op te doen. 

Schoffelen mag best’ als gewone Nederlander, maar dan als werknemer met bijbehorend loon.
Dit met verwijzing naar de grote roerganger in Den Haag die luidkeels beweert dat werken loont !

‘Fijnslijper’

 
23-11-2017  

Vrijheid van ondernemen

 

In Nederland werd de vrijheid van ondernemen altijd als een groot goed beschouwd. Dat kapitaalkrachtige ondernemingen daarbij kleinere uit de markt drukten, was nimmer een issue.
Neem detailhandelsreuzen als IKEA, Mediamarkt en BCC zij veroverden de markt en alleen specialisatie, vakmanschap en service waren nog de middelen voor middenstandsondernemingen om het hoofd boven water te houden. Sommige familiebedrijven presteren dat al 100 jaar of meer.

Hetzelfde geldt voor zogenoemde doe het zelf bouwmarkten. Gamma en Praxis kregen de vrije hand ten koste van de kleine zelfstandige doe het zelf winkels die met franchise-modellen het tij nog wilden keren.
Nu grotere Europese spelers als Bauhaus en Hornbach zich nadrukkelijk melden op de Nederlandse markt, schreeuwen Gamma en Praxis moord en brand en wordt procesgang niet geschuwd om gemeenten in het keurslijf te dwingen.
Het verzet wordt verbreed met allianties van MKB-bedrijven die leegstand in de binnensteden wijten aan deze ontwikkeling.
Ten dele is dat waar. De komst van meubelboulevards zoog woninginrichtingen weg uit de binnensteden, maar dat is het dan ook. De grootste oorzaak van winkelleegstand in de binnensteden is te wijten aan zaken als duurder betaald parkeren, alsmaar stijgende OZB- en andere gemeentelijke heffingen maar vooral door de exploderende verkoop via webshops.

Wat Bauhaus en Hornbach doen, is niet anders dan wat eerder Gamma en Praxis zelf bewerkstelligden.  ‘Eten of gegeten worden’, is feitelijk de basis van economisch renderen en zo lang Gamma en Praxis dat nu tranen-trekkend bestrijden met hulp van MKB-allianties, komen hun klanten feitelijk tekort en loopt men voorbij aan de principes van de vrije markt. 

Het brengt misschien ook nog wat goeds. Zo’n woonboulevard als in Almelo, kan worden gesloopt indien Gamma en Praxis verdwijnen door de komst van Hornbach. De visie van de Sportboulevard kan dan mogelijk worden verdiept en de groei van leegstand is dan voor Almelo gekeerd in krimp van leegstand. Maar dat heeft dan weer niets te maken met de binnenstad. Dat is een probleem op zich en hangt meer af van de visie in het stadhuis en de creativiteit van de MKB-ondernemers. Daar is geen breed Twents onderzoek voor nodig !

‘Fijnslijper’

 
10-10-2017  

Paard in de tuin

 

Je woont in je geboortehuis en paarden is je liefhebberij. Gelukkig is er ook nog een lapje grond rondom en dan is het verleidelijk je paard bij huis te stallen. Mag dat? Wettelijk ja, want een paard is  een gedomesticeerd landbouwhuisdier, net zoals koeien, schapen, geiten, varkens, eenden, kippen en ganzen. Maar ook ezels, pelsdieren en vissen en tegenwoordig ook exoten als lama’s, struisvogels en kamelen. 

In Aadorp aan de rustieke Gravenweg , leidt het houden van een paard in de achtertuin tot problemen met de buren. Zij klagen over stank en overlast wanneer het paard getraind wordt in de ‘bak’ achter het huis van de vrijgezelle buurman. Deze hobbyfokker wil het paard voor geen goud weg doen, omdat het een nakomeling is van het paard waar hij vroeger op reed. De klagende en pestende buren willen rust en tevens dat het paard verdwijnt. De gemeente Almelo schakelde een mediator in die in overleg met klagers en paard(en)houder samen tot afspraken kwamen hoe vaak er per week met het paard in de ‘bak’ gesprongen mag worden. Ook moet de omheining van de ‘bak’ iets verder van de erfgrens.

Ja, in het rustieke Aadorp slaat ook de stadse mentaliteit toe, terwijl het toch geen mensenleven geleden is dat binnen de bebouwde van Almelo (tegenover Copyprofs aan de Bornsestraat) nog een echte stadsboerderij was met koeien en een paard. Ook werd destijds aan de Maardijk nog een springpaard in de schuur achter het huis gestald, terwijl het beestje amper door het gangpad kon.

Als na de gemeentelijke mediator-actie aan de Gravenweg ook nog het pesten is gestopt, is alles in Aadorp weer pais en vree. Zo niet, dan moet de politie handhaven, want een paard in je eigen tuin mag gewoon en pesten niet!

'Fijnslijper'

Fotoreportage (1 foto's)...

 
28-08-2017  

Knollenveld of 'grass'


Met de aantekening dat Vitesse in het Gelredome hybride-grass heeft van Greenfields.
 

Een fiks aantal Nederlandse voetbalsterren van weleer en heden heeft zich voor het karretje van de sportredacteurs van het Algemeen Dagblad  laten spannen om kunstgras in het vaderlandse topvoetbal te weren. Onder hen o.a. Ruud Gullit die ook wel eens wat anders beweerde.
Als hoofdreden wordt beweerd dat Nederland de aansluiting mist met de internationale top vanwege het kunstgras. Het kunstgras zou geen goede basis vormen voor de ontwikkeling. Meer blessures wordt eveneens opgevoerd maar dat is door academisch onderzoek al lang van tafel geveegd. Vroeger leerde men voetballen op straat (Cruyff) 'Het is geen voetbal meer maar een ander spelletje', is nog zo’n drogreden. Hoezo, zijn de spelregels veranderd?

De ouderen onder ons kunnen zich de discussies en klaagzangen in kranten van pakweg 40 à 50 jaar geleden nog herinneren wanneer de topclubs van toen de provincie in gingen. In de kampioensbeelden van Feyenoord was onlangs nog op TV te zien hoe de velden er soms uitzagen. Er werd toen schande gesproken over het onderhoud van velden die er vaak als een knollentuin bijlagen met gewalst zand al voor de winter in de doelgebieden. Ja, toen al werd Feijenoord geroemd om haar grasmat net zoals Feyenoord ook nu nog steeds veel tijd, moeite en geld steekt in het onderhoud van de grasmat in De Kuip. In de Amsterdam Arena, pardon Johan Cruyff Arena, wordt het ‘matje’ jaarlijks drie keer vernieuwd, omdat het gras er niet wil groeien. In het Philips Stadion branden de 'groeilampen' de hele week. We hebben het dus over de traditionele vaderlandse top 3, de clubs die over meer geld beschikken dan de andere clubs maar ondanks een betere (en vooral duurdere) trainersstaf en betere accommodaties toch de aansluiting mist met de wereldtop.

‘Het is de schuld van het kunstgras’, zeggen de actievoerders van het AD. Als kwade genius wordt Jan Smit opgevoerd, de ex- preses van Heracles Almelo die het als eerste aandurfde ‘zijn Bvo’ op kunstgras te laten uitkomen. Smit zou zich volgens de actioevoerders onsterfelijk kunnen maken door als ‘nieuwbakken’ voorzitter van de Raad van Commissarissen van de KNVB het kunstgras in het betaald voetbal ook weer af te schaffen. ‘Als hem dat niet lukt, is zijn voorzitterschap mislukt’, schrijft Sjourd Mossou zelfs in AD.

Maar hoe zit het dan werkelijk bij de internationale top? Bijna alle internationale topclubs hebben de beschikking over kunstgras. Of dat nu een buitenveld is of in een hal. Bij slecht weer of een slecht veld wijkt men voor de training met regelmaat uit naar kunstgras. Bayern München, Real Madrid,  Ac Milan, Inter et cetera hebben kunstgrasvelden op hun trainingsaccommodaties. In Engeland gebruiken de ‘toppers’ vaak hybride grasvelden. Dat is natuurgras dat door geweven kunstgrasvezels heen groeit en zo de schade van het natuurgras beperkt.   Ook het Stade de France in Parijs werd tijdens het WK Rugby van hybride gras voorzien.

Het verliezen van de aansluiting met de internationale top heeft dus werkelijk niet zoveel met gras of kunstgras te maken, maar des te meer met kapitaal. Johan Cruyff (1947) vertrok pas in 1973 op 26-jarige leeftijd bij Ajax om zijn debuut te maken bij Barcelona. Tegenwoordig worden Nederlandse talenten al rond hun 16e jaar weggelokt door buitenlandse topclubs. Denemarken en Zweden ondergingen die ervaring al eerder. Feyenoord en Heerenveen gaven al sindsdien hun ogen goed de kost in Noord Europa. PSV en Ajax kijken veel rond in Zuid Amerika. Ook steken de Nederlandse topclubs nationaal gezien het meeste geld in de scouting en in de jeugdopleiding. Zij profiteren dus het meest van alle Nederlandse clubs als er op de vaderlandse velden weer een talent internationaal wordt gescout al voordat zij bewezen hebben een echte topper te zijn.

Het geklaag over kunstgras heeft dus vooral een ‘vals’ sentiment. Jan Smit en zijn rechterhand Nico-Jan Hoogma wezen met kunstgras het vaderlandse voetbal deels de weg om goedkoper aan het ‘internationale lijntje’ te blijven hangen door vast te houden aan kunstgras. De verkoop van spelers als Oussame Tannane (St. Etienne), Robin Gosens (Serie A), Justin Hoogma (Bundesliga)en Samuel Armenteros (Serie A) is aanleiding genoeg om dat aan te nemen, Bas Dost buiten beschouwing gelaten. Jan Smit liet ook nog eens veldverwarming aanleggen om het speelveld annex trainingsveld (zonder rubberkorrels) in de winter optimaal te kunnen benutten. En ja, het zou wellicht mooi zijn dat hybride-grasvelden ook meer ingang kregen op de velden van de Nederlandse ‘toppers’. Misschien wel juist bij Ajax PSV en Feyenoord. Kan Jan Smit misschien eens aan dat koordje trekken?!

‘Fijnslijper’

PS
Van eredivisie t/m 3e divisie spelen inmiddels 55 clubs op kunstgras, ook Jong AZ, Jong Vitesse en Jong PSV.

 
19-08-2017  

Land van Lot

 

Op de website van De Roskam beschrijft hoofdredacteur Han Pape zijn visie over bestuurlijk Twente onder de noemer  De Republiek met als titel; ‘Gelukkig hebben we wél kostbare bestuurspaleizen
 

 
08-06-2017  

Oons Annie is de droad kwiet

 

Annie Schreijer-Pierik, de struise boerin uit Hengevelde en Europarlementariër voor het CDA is ’n luk de droad kwiet. Als enige van het vijftal CDA’ers heeft Schreijer namelijk geen externe accountantsverklaring ingeleverd als verantwoording van 4.300 euro per maand aan onkostenvergoeding. Nu is zij niet de enige, want van de 751 Europarlementariërs doet het overgrote deel dat niet en net zomin de Nederlandse afgevaardigden van de VVD, de PVV en de SGP, zo bleek uit een onderzoek van 44 journalisten uit de Europese Unie.

Oons Annie vindt dat ‘bonnetjesgedoe’ maar grote onzin en laat haar eigen accountant een jaaropgave maken voor de belastingdienst. Daarmee is voor haar de kous af, denkt Schreijer die het CDA diende in de gemeenteraad, provinciale staten en de Tweede Kamer en in 2014 als ‘lijstduwer’ met meer dan 110.000 voorkeurstemmen toch het Europarlement ‘binnenwandelde’ ten koste van een partijgenoot die bleef steken op 33.000 voorkeurstemmen. Nu hebben de CDA-kandidaten op een verkiesbare plaats een verklaring ondertekent dat zij zich aan de strengere verantwoordingsregels van het CDA houden, maar oon’s Annie niet, omdat zij geacht werd toch geen zitting te nemen in het Europarlement. Dat was dus een misrekening, want as Annie ergn’s veur geet, dan ok met volle pulle.

Oons Annie zit dus afwisselend in Brussel en Straatsburg. Voor Nederland, maar vooral voor Twente, krek ze dat deed in de Tweede Kamer. Even gaan staan tijdens de begrotingsbehandeling was voor minister-president Balkenende al reden genoeg om te verzuchten dat Twente niet wordt vergeten.
Kijk, dan kom je in de telefoonagenda van die andere voorvechter voor Twente, Henk Bolk uit Almelo. Tijdens het jaarlijkse ‘Haringhappen’ bij Bolk Transport kom je dan ook heel wat Haagse politici tegen, want Bolk wil een bredere A1 (komt), voor grotere vrachtschepen bevaarbare Twentekanalen, (komt), Twente als logistieke ‘hotspot’ (komt) en een betere wegverbinding tussen Twente en Zwolle waar nog flink aan getrokken wordt om het Bolk helemaal naar de zin te maken.

Ik ontmoette ‘Oons Annie’ voor het eerst bij dat ‘Haringhappen’. Nu geldt ze als makkelijk benaderbaar, maar in dit geval was het anders om. ‘Woar ken ik oe van?’, zei Annie tegen mij terwijl ik net een haring als God's woord in een ouderling naar binnen had laten glijen. Wijlen mijn grote vriend Harrie Nijhuis was me, adrem als hij was, voor. ‘Van’t daansen bij Veehof in Hengevelde’, grijnsde Harrie. Annie keek me nog eens aan en ik zei ’het zou zomaar kunnen want ik kwam daar in mijn jeugd nog wel eens met het Almelose ‘peerdevolk’ dat al ruim 50 jaar aan de weg timmert met de Almelose Ruiterdagen, het grootste hippische evenement in omvang in Europa. ‘Joa, joa, zij Annie in de Twentse betekenis. Alleen daarom al moet Annie de knopen van haar mantelpakje nog maar eens tellen, net zoals de bedragen van de ‘bonnetjes’ in de juiste kolom!

‘Fijnslijper’


PS
Oons Annie heeft inmiddels beterschap beloofd aan het partijbestuur van het CDA en gaat vanaf nu wel een bonnetjesadministratie aanleggen voor controle achteraf.

 
19-05-2017  

Kuyt

 

Niets ten nadele van Dirk Kuyt. Bejubeld bij Fc Utrecht, Feyenoord, Liverpool, Fenerbahçe SK, het Nationale elftal  en wederom Feyenoord. Het behaalde kampioenschap in de Kuip tegen ‘bij toeval’ Heracles Almelo, als men een week eerder niet had verzaakt op Woudestein,  noemde hij het mooiste succes uit zijn rijke sportcarrière.

De geboortige Katwijker hing deze week zijn ‘kicksen’ in de wilgen. Maar eeuwige dank voor zijn inzet met dat krachtige lijf dat hem 20 jaar op de been hield in het betaald voetbal. Twintig jaar het toonbeeld van gedrevenheid en altijd sleurend voor succes. Nooit opgeven is een drijfveer waarover maar weinigen beschikken. Dirk Kuyt deed het en moest het. Als voetballer beschikte hij niet overdadig aan technische begaafdheden. Hij was geen Pele, Cruyff, Eusebio of Messi om maar een paar wereldtoppers te noemen en zo bleek werklust zijn redding evenals de gave om teamgenoten op sleeptouw te nemen.

In het laatste jaar van zijn carrière bleek ook sleet aan dat strakke lijf. Na gedane inspanning wat meer tijd nodig om te recupereren zoals dat in wielertermen heet. Hij werd zelfs af en toe bankzitter maar ook in dit laatste voetbaljaar stond hij er weer op het cruciale moment om Feyenoord met drie doelpunten tegen Heracles aan het lang gewenste kampioenschap te helpen.

Sleet erkennen is moeilijk ook voor de nooit opgevende sportman Dirk Kuyt, gestopt na zijn mooiste titel.  ‘Na voetballen op kunstgras had ik meer tijd nodig om te herstellen’, zei Dirk deze week. Maar ja, inmiddels 36 dan wordt herstellen na inspanning en zeker de inspanning die Dirk altijd levert, altijd wat lastiger.  In dat licht bezien moet zijn weerstand tegen kunstgras dan ook eerder geduid worden. Het zij hem vergeven!

‘Fijnslijper’

 
25-04-2017  

Wees nobel

 

Na de financiële crisis van de afgelopen jaren is het grootkapitaal naarstig op zoek naar meer winst. Zo ook het Amerikaanse PPG Industries dat haar oog heeft laten vallen op haar grootste concurrent AKZO Nobel uit Nederland. Aangedreven door hedgefondsen is geen bedrijf met duurzame toekomstvisie meer veilig tegen ongewilde overnames.
Zo’n fonds is Causeway Capital uit Los Angeles, met 6,8 procent van Akzo’s kapitaal de grootste aandeelhouder en voorstander van de éénmalige verkoopcash. Een andere voorstander van verkoop is het Amerikaanse Elliott Management met ruim 3 procent aandelen. Het bestuur en de raad van commissarissen van AKZO Nobel willen echter niet verkopen, net zoals kort geleden Unilever ook niet wilde en og maar nipt kon voorkomen.
Tijdens de aandeelhoudersvergadering van AKZO Nobel van woensdag bleek dat aandeelhouders met in totaal zo’n 30 procent aandelen kritisch is dat AKZO Nobel topman Ton Büchner niet met PPG Industries wil praten. Deze heeft al plannen gepresenteerd om de chemietak van AKZO Nobel nog dit jaar te verkopen om de aandeelhouders achter zich te houden. Dat blijkt weinig te helpen om de aandeelhouders die kiezen voor het snelle geld binnenboord te houden. Het stelt de wereldwijd 47.000 werknemers van AKZO Nobel niet gerust, want de praktijk leert dat diegene die wordt overgenomen ook de koopsom uiteindelijk betaald.
Het Nederlandse personeel stond op de barricaden en lieten de aandeelhouders voor aanvang van de vergadering weten hoe ongerust men is. Dat is ook minister van Economische Zaken Henk Kamp. Hij is voorstander van een sterk Nederlands bedrijfsleven dat kan concurreren op de wereldmarkt. Toch lijkt AKZO Nobel, dat groter is dan PPG, niet opgewassen tegen de druk van de ‘graaiers’ die alleen maar snel geld willen verdienen door aandelen te kopen en bedrijven te verkopen. Met hen gaan dan ook vaak de kleine aandeelhouders overstag, bang dat men is dat men de boot mist en achteraf niet of minder heeft geprofiteerd.
De Tweede Kamer schreeuwt om beschermingswetgeving nu AKZO Nobel in andere handen dreigt te vallen. Zeg maar 'The Netherlands First', naar voorbeeld van ene Donald Trump. De vakbonden vrezen ontslagen evenals het personeel en dat is waar het in feite om gaat. Amerikaanse bedrijven hebben al lang bewezen dat men telkens de productie verplaatst naar landen waar de lonen goedkoper zijn. Het kan anders en het moet anders. Kijk naar Duitsland waar familiebedrijven er voor zorgen dat het land al jaren achtereen een overschot op de betalingsbalans heeft. Daar kunnen ze in Amerika een puntje aan zuigen. Het moet anders en het kan anders.
Vanaf nu koop ik geen PPG producten meer zoals Sigma Coatings, Histor, Rambo, Veveo Coatings, Boonstoppel Silicat, Siloxab, Glidden en  PPG Deltron. Een aantal van deze merken hebben zelfs een Nederlandse oorsprong en vielen al eerder in handen van PPG. Als ik die merken in het schap laat staan, kunnen u, de aannemers en de schilders het ook. 'Buy Sikkens', zeg maar of Flexa, CetaBever, Hammarite, Delux en Alabastine om een paar nobele producten te noemen,  Zegt het voort in Nederland en Europa zodat het een olievlek wordt waarop PPG onderuit gaat !

‘Fijnslijper’

20-05-2017
Kabinet wil pauzejaar invoeren bij vijandige bedrijfsovernames.

 
12-04-2017  

Klushuisjes

 

Ooit had de gemeente Almelo plannen voor een fiets- en wandelbrug over het stationsemplacement om de City Haven en de Wierdense Hoek, zoals de wijken Kerkelanden en Aalderinkshoek ook wel werden genoemd, met elkaar te verbinden. In het Almelose stadhuis dachten de ‘regerende’ partijen CDA en PvdA en wisselend D66 en VVD dat alles de hemel ingroeide. Aan de Parallelweg en de Appelstraat werden al zo’n 12-tal vooroorlogse huisjes aangekocht om ruimte te maken voor vernieuwing en de ‘oversteek’ over het station. Een enkele ‘dwarsligger’ verkocht niet aan de gemeente. Dat zorgde niet alleen voor vertraging, maar ook werd de gemeente mede daardoor ‘ingehaald’ door de financiële crisis. Nog net op tijd werd wel het nieuwe onderkomen van het ROC van Twente met o.a. haar middelbare hotelschool gerealiseerd. Dit ondanks verscherpte veiligheidswetgeving langs spoorverbindingen en stations.   
Al bijna 15 jaar staan langs de Parallelweg 11 huisjes leeg. Vervallen tot op het bot maar ook lang ‘speelplek’ voor vernieling en zelfs brand. Het college van B&W wil nu de aangekochte huisjes nog voor de zomer slopen en de grond in de verkoop doen voor investeerders met een goed plan. En ziedaar opeens zijn de verpauperde huisjes waardevol vanwege de karakteristieke gevels. Althans dat vinden de raadsfracties D66, ChristenUnie en GroenLinks (5 zetels). Zij komen te elfder ure met het plan de desolate onbewoonbare woningen weer in de verkoop te doen als klushuizen voor klussers met twee rechterhanden. Dit voor een bedrag van maximaal 50.000 euro, fors minder dan de aankoop jaren geleden was. De woningen zouden per 2 kunnen worden samengevoegd waardoor er voor ‘yuppen, hipsters, wie dan ook’ een ruime woonstek op een toplocatie bij het NS station gerealiseerd kan worden. Dat alles onder het motto; ‘Niet slopen voordat er een plan is!’
De grootste oppositiefractie LAS werd ook om steun gevraagd voor het alternatieve plan. De fractie wil echter eerst wel eens weten waarvoor de verpauperde huisjes op de balans staan. De vraag is ook of de verpaupering van dien aard is dat het zelfs wel eens heel duur kan worden om de huizen op te knappen. LAS zit op het goede spoor. De gemeente kreeg ook nog een subsidie van 1,9 miljoen euro om de huisjes aan te kunnen kopen voor sloop. Wat zou de subsidiegever willen als de huisjes weer op de kopersmarkt komen?

Feit is dat braakliggende grond makkelijker te verkopen valt dan vooroorlogse verpauperde huisjes waarvan sommigen zeggen dat de gevels een dermate belangrijk aanzicht vormen dat ze ten koste van alles behouden moeten worden. Dat was vijftien jaar geleden al niet het geval en nu waarschijnlijk eveneens niet als men de gehele gevelrij van de Parallelweg in ogenschouw neemt. Op sommige locaties is er kennelijk helemaal nooit toezicht geweest op verbouwaanvragen en is maar wat aangerommeld.

Bekijk de foto’s en klik hier voor mijn tip!

'Fijnslijper'

Fotoreportage (13 foto's)...

 
16-03-2017  

Erdomannetje

 

Veel buitenlandse media rapporteerden over de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen. Zou na de Brexit en het Trumpiaans succes ook Wilders de macht grijpen voor een Nexit, was daarbij de vraag.
De uitslag stelt het buitenland gerust, want premier Rutte werd met de VVD weer de grootste in ons land. Tot vrijdag voor de verkiezingen leek in de polls dat Wilders op de hielen zat van Rutte. Maar ziedaar, de hulp van het Erdomannetje uit Ankara. Deze kon wel wat ‘bombarie’ gebruiken voor de nationale volksenquête  in april om meer presidentiële macht te krijgen. Er zitten nogal wat dubbele nationaliteiten met Turkse ‘roots’ in Europa en verkiezingstoespraken van Turkse ministers in Europese landen zouden kunnen helpen om de leider van de AK-partij nog hoger op het schild te hijsen. Dat het ook zijn invloed heeft op de verkiezingen in Nederland en straks Duitsland en Frankrijk, was mooi meegenomen. De aandacht moet namelijk worden afgewend van de nationale economische problemen waarin Turkije verkeert.  

Het Nederlandse kabinet gaf te kennen geen prijs te stellen op Turkse toespraken in aanloop naar de Nederlandse verkiezingen. Dreigementen volgden evenals een landingsverbod voor de Turkse minister van Buitenlandse Zaken en urenlange  ‘gijzeling’ van de minister van familiezaken die op slinkse wijze het consulaat in Rotterdam per auto vanuit Duitsland trachtte te bereiken. De aanhangers van het Erdomannetje werden met vlag en al gemobiliseerd om post te vatten voor het consulaat met vernielingen tot gevolg.
Aboutaleb, geboortige Marokkaan en burgemeester van Rotterdam gaf geen krimp op basis van de openbare orderegelgeving, daarbij gesteund door het kabinet. Het Erdomannetje dreigde voor de staatstelevisie met maatregelen, noemde Nederland nazistisch en de moordenaars van Sebrenica. Het hele land verbolgen en één achter premier Rutte die als lijsttrekker van de VVD binnen een paar dagen met stip een voorsprong nam op Wilders in de Tweede Kamerverkiezingen. Voor de derde keer op rij de grootste en leider van de coalitieonderhandelingen.

'Segregatiepartij' DENK liftte mee, Wilders ‘likt’ zijn wonden, maar is Wilders nu uitgerangeerd? Nee dus, In het ‘rooie’ bolwerk Rotterdam werd Wilders groot evenals in bijvoorbeeld Maastricht, Almelo, Emmen, Vlagtwedde, Steenwijkerwold en og wat gemeenten in Limburg. Zelfs in het CDA-bolwerk Tubbergen trok Wilders veel stemmen. De meeste gemeenten waar Wilders scoort, kennen grotere sociale problematieken of volgelingen met angst voor buitenlanders. Wilders dus niet de grootste maar wel weer een paar zeteltjes extra om te laten ‘bemannen’ door horige volgelingen en ook dat met dank aan het Erdomannetje.

Opnieuw heeft Rutte vier jaar voor de boeg waarbij de middengroepen en de minima maar moeten afwachten of ook zij kunnen profiteren van de stijgende economie. Een mooie taak voor de toekomstige coalitiegenoten om dat af te dwingen. Anders worden zij weggevaagd net zoals de PvdA en wordt Wilders alsnog op het schild gehesen!

‘Fijnslijper’ 

 
05-03-2017  

Stop de lange arm

 

Er is een heuse diplomatieke rel ontstaan tussen Nederland en Turkije, het land waar Nederland van 8 januari 2013 tot 31 januari 2014 met de inzet van Patriots en 600 militairen bij Adana het land beschermde tegen mogelijke raketten uit Syrië.

Aanleiding tot de rel de steeds agressievere toon van president Erdogan richting Europa, de onderdrukking van ‘vrijdenkende’ Turken en de pogingen om zijn invloedsfeer bij inwoners van Turkse komaf in de landen van de Euopese Unie te beïnvloeden bij een volksreferendum om hem nog meer macht te geven. 

In Duitsland verboden drie burgemeesters politieke bijeenkomsten waarbij Turkse parlementariërs en/of ministers het woord wilden voeren tijdens campagnebijeenkomsten. In Oostenrijk soortgelijke pogingen en op 11 maart willen Nederlands-Turkse aanhangers van Erdogan minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu het woord laten voeren in een horecabedrijf in het Rotterdamse Hoogvliet.
Cavasoglu die de Europese Unie als eens wegzette als anti-Turks, maar wel een dienaar is van machthebber Erdogan die via ambassades zijn geemigreerde volgzame landgenoten onder druk zet om anders denkende Turken in het gareel te krijgen. Zelfs de namen van vermeende Fethullah Gülen aanhangers moeten worden doorgegeven aan de Turkse machthebbers. Met al die macht via de lange arm is de Nederlandse regering niet blij en het kabinet vindt de politieke spreekbeurt van Cavasoglu zelfs een vorm van inmenging in de Nederlandse verhoudingen waar Turkse medelanders toch al tegen elkaar zijn opgezet.

Via het diplomatieke lijntje werd de Turkse regering bericht dat de Nederlandse regering ‘not amused’ is en Cavasoglu beter thuis kan blijven. De reactie was niet verrassend. Cavasoglu oreerde de inmenging van de Nederlandse regering in ‘Turkse Zaken’ ondemocratisch. Het speelveld van de diplomatie ondergaat dus verandering.  Kan het Nederlandse volk en de ‘vrije’ Turkse medelanders het kabinet helpen? Zomaar een vraag die nu ontstaat. Eigenlijk simpel, nooit Patriots meer naar Turkije, nooit meer op vakantie in Turkije maar kiezen voor een weekendje Hoogvliet om Cavasoglu kenbaar te maken dat zijn inmenging als 'de lange arm van’ op Nederlands grondgebied teveel is. Dan weet Aboutaleb ook wat hij kan doen!

'Fijnslijper'

P.S.
Waar komt het machtsdenken van Erdogan vandaan. Feit is dat de Turkse economie sterk daalt en de nationale munt de Lira, sterk devalueert. Erdogan geeft daarbij stelselmatig de schuld aan buitenlandse economiën en de macht van het kapitaal. Ook de binnenlandse oppositie en minderheden moeten het daarbij ontgelden. Nederland is internationaal de derde investeerder in Turkije. Gelet op de houding van Erdogan tegen Nederland, kan dat binnenkort wel eens drastisch wijzigen wanneer Nederlandse investeerders 'kopschuw' worden.
Lees het
economisch verhaal in NRC.

 
04-03-2017  

Pieter als premier


Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt
Cartoon van Marian Vissers in FD
 

In het politieke landschap op weg naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart a.s. zijn politici als Rutte, Asscher, Buma, Klaver, Pechtold, Roemer en de andere lijsttrekkers niet van de beeldbuis te slaan. Van koffietijd tot nieuwsprogramma’s en ook de programma’s voor de ‘Kids’ worden niet gemeden. Onderwijl wordt in het gehele land geflyerd en zelfs Wilders is weer op pad nu de ‘special forces’ van de Koninklijke Marechaussee de bewaking heeft overgenomen.

Elke partij heeft zo haar eigen campagne en ondersteunt dat met het uitdelen van leuke ‘hebbedingetjes’. Ruim 10 miljoen euro wordt naar schatting uitgegeven door de 28 partijen op de landelijke kieslijst. De SP geeft het meeste geld uit want de pot is dik gevuld met afdrachten van Kamerleden, Statenleden en leden van de gemeenteraden. Ook de VVD heeft over geld niet te klagen want tal van succesvolle ondernemers spekken de campagne-pot.
De ‘zittende’ partijen in de Tweede Kamer krijgen ook nog eens een rijksbijdrage naar rato van het aantal zetels. Alleen Wilders moet het doen met giften omdat het geen officiële partij is maar een ongestructureerde beweging in het kielzog van de alles bepalende grote leider.  Eigenlijk vreemd dat hij wel de naam PVV mag voeren op de kieslijst in plaats van de persooonsaanduiding Lijst Wilders.

De nieuwelingen hebben het kleinste budget en moeten dus meer de creativiteit aanspreken om in het nieuws te komen. Jan Roos doet dat met boude uitspraken en kent het klappen van de zweep als ex- lastpost van PowNed, een dochterbedrijf van het conservatieve De Telegraaf, het concern waarvoor mediatycoon John de Mol veel centjes over heeft om het in bezit te krijgen.

De aanvoerder van DENK en volgeling van ene Erdogan die hard op weg is naar een dictatuur in Turkije, doet het met een ongefundeerde uitspraak over medici die bij zieke oudere allochtonen er eerder de stekker uittrekken dan bij autochtonen. Zelfs de haat-imam uit Utrecht adviseert zijn volgelingen nu om op DENK te stemmen. Te hopen valt dat de maatschappelijk meer betrokken en vrijer denkende moslims wel nadenken. Maar het kan zo maar zijn dat DENK een verrassend resultaat zal boeken nu Turkse ministers niet gewenst zijn op verkiezingscampagne om Erdogan’s heerschappij te vergroten. Gelukkig staan er bij DENK maar 18 kandidaten op de lijst en kan het aantal zetels niet hoger worden.

‘Cult-vrouw’ Sylvana Simons stapte ter elfder ure uit DENK omdat binnen de partij de ‘vrijheid’ voor vrouwen toch minder was dan gedacht. Met Artikel 1 als naam en als speerpunt uit de grondwet, hoopt zij een groot deel van de allochtone kiezersmarkt te kunnen bewegen haar te steunen, want Zwarte Piet bij de jaarlijkse intocht van Sinterklaas mag volgens haar niet langer in Nederland.  

Thierry Baudet is nog zo iemand die geregeld het nieuws weet te halen. Hij zadelde ons al eens op met het raadgevend referendum over het Oekraïneverdrag. Daarmee Rutte hoofdbrekens bezorgend omdat een meerderheid van het laag aantal opgekomen stemmers bij meerderheid het verdrag afwees. Het land dat haar onafhankelijkheid van Rusland’s Poetin bevecht en De Krim als nationaal grondgebied door oorlogshandelingen kwijt raakte, mag volgens Baudet niet bij de Europese Unie komen. Dat het Oekraïnse volk daardoor wellicht haar vrijheid kwijt raakt, vindt de leider van het Forum voor Democratie kennelijk niet van belang.

Gisteren behaalde Baudet het nieuws om Enschedeër Pieter Omtzigt (CDA) te lanceren als meeste geschikte premier. Volgens Baudet is Omtzigt zeer eurosceptisch, feitelijk en scherp over moslim-immigratie is. Dat is ongetwijfeld waar, maar Pieter is ook de ‘bewaker’ van het Nederlandse pensioenkapitaal tegen ongewenste invloeden uit Brussel en bevlogen bij regionale belangen zoals de eerdere kwestie om de verloscentra in de Twentse ziekenhuizen en de regionale mobiliteit. Feitelijk is Omtzigt nog meer. Met regelmaat komt hij op voor onderdrukte christenen in moslimstaten en overtuigd is hij ook van de genocide die tegen de Armenen plaatsvond. Bij de jaarlijkse herdenking bij de Armeens Apostolische kerk in Almelo laat Omtzigt dus nooit verstek gaan.

Baudet sluit zich in feite aan bij de mening van TV presentator Jort Kelder, persoonlijke vriend van Rutte, die Omtzigt zelfs het beste kamerlid noemde dat Nederland heeft.
Bij de verkiezingen vier jaar geleden wist Omtzigt zelfs dik 36.000 voorkeurstemmen te halen op een schier onverkiesbare plek op de lijst van het CDA. Ondanks het klinkende resultaat toonde Omtzigt zich bescheiden en blijft hij lijsttrekker Buma steunen. Omtzigt heeft Baudet dus niet nodig en zo is het maar net voor de nummer 4 van lijst 5.

‘Fijnslijper’ 

'Als macht niet wordt gecontroleerd ga je dingen doen die je niet wilt vertellen, dingen verbergen en achterhouden. Het is mijn opdracht dat bloot te leggen', zei Omtzigt in een interview met het Financieel Dagblad. Omtzigt achterhaalde ook wat de vroegpensioenregeling bij de belastingdienst inhield.De regeling werd buitende minister om ontworpen om overtollig personeel kwijt te raken. De uitkomst is dat het honderden miljoenen euro's kost terwijl de verkeerde personen bij de belastingdienst vroegtijdig vertrekken met een dikke premie.
Lees het
verhaal in FD.

 
17-02-2017  

Kroonjuweel

 

In Twente zijn de meningen nogal verdeel over afvalverwerker Twence. Het bedrijf ontwikkelt zich steeds meer als leverancier van energie en kreeg daarvoor ook een rijkssubsidie van 300 miljoen euro.
In de afgelopen jaren droeg Twence ook een slordige 80 miljoen euro af aan dividend aan de Regio Twente het regionale bestuurs-traject van de 14 Twentse gemeenten die gezamenlijk eigenaar zijn van Twence. Daarmee konden Twentse politici de bestuurlijke ambities uit de ‘Agenda van Twente’ financieren zoals o.a. de Fietssnelweg F35, stadsbuslijnen en speeltjes als de overdekte ijsbaan in Enschede, de topsport indooraccommodatie IISPA in Almelo en het overdekte zwemband in Nijverdal voor de top-waterpoloërs van Het Ravijn.

Daarvoor werd wel het verwerkingstarief voor de verwerking van afval uit de 14 gemeenten kunstmatig hoog gehouden. Nu dat niet langer meer kan en Twence lagere marktconforme tarieven in rekening gaat brengen, ontstonden er ‘dollartekens’ in de ogen van meerdere Twentse gemeenten. Rijssen/Holten, Twenterand en niet in de laatste plaats het noodlijdende Almelo, willen de aandelen verzilveren.
Of dat verstandig is?

Gelet op de loskomende toegezegde  rijkssubsidie voor investeringen in de productie van stroom en warmte uit restafval, kun je daar terecht vraagtekens bijzetten.
Er zijn namelijk ook min of meer verplichte ambities in het verminderen van gebruik van fossiele brandstoffen als olie, aardgas en vooral kolen als het om energieopwekking gaat en verminderen van Co2- uitstoot.
Met windenergie gaat het in Twente niet lukken, gelet op het brede verzet. Ook lukt het nog niet om grootschalige parken met zonnepanelen aan te leggen, terwijl Twence wel voortvarend bezig is om meer en meer warmte en elektriciteit ut afval te leveren aan Twentse bedrijven. De burger profiteert daar helaas nog niet van.

Maar er is meer. De aandeelhoudende gemeenten wilden in het verleden niet investeren in een sorteerinstallatie terwijl een dergelijke installatie een veel hoger sorteerrendement levert dan de mens met scheiden zal bereiken. De Duitse Universiteitsstad Münster ‘knikkerde’ een private onderneming uit de gemeentelijke ‘sortieranlage’ en neemt deze weer in eigen beheer.
Ook wil Münster aandelen van Twence om het eigen restafval te verwerken. Ook dat levert meer energie op als eindproduct. De visie van Münster doet ook andere gemeenten in de Duitse regio naar Twence kijken. Bij Twence wordt die belangstelling gekoesterd, want nu komt nog veel afval uit Engeland om in Hengelo verwerkt te worden. Afval uit de eigen Euregio beperkt dus eveneens de milieuschade door verre overzeese transporten te beperken.

Het zijn ontwikkelingen die raadsleden in Twente aan het denken zetten. Is verkoop van Twence wel zo aantrekkelijk? Gooi je niet het kind met het badwater weg? Is er in de toekomst bij voldoende afval rendement voor Twence en de aandeelhouders?
Daar raken steeds meer mensen van overtuigd. In Den Haag deden ze dat al met de toekenning van vele miljoenen aan investeringssubsidie.

In Twente staren zich nog veel bestuurders blind op de ontwikkeling van Twente Milieu. Ooit begonnen door gemeentelijke reinigingsdiensten van een beperkt aantal  gemeenten samen te voegen. De portefeuille-houdende wethouders van de aandeelhoudende gemeenten mogen er nog aan tafel zitten om politieke invloed uit te oefenen. De opmaat naar verplicht sorteren van huishoudelijk afval tot per woning op jaarbasis 50 kg restafval is bereikt en de burger als onbezoldigde ‘medewerker’ dat nauwelijks leidt tot lagere tarieven. De gevolgen zijn te zien bij milieueilanden en in de natuur.

De oplossing? Behoudt kroonjuweel Twence en degradeer Twente Milieu tot ophaaldienst en verpats die slavenhandel!

‘Fijnslijper’

 
17-02-2017  

Eerder onze fietsen, nu ons geld


Als heel Europa het gaat doen, kunnen we niet achter blijven!
 

De ‘MAUT’ een Duitse tolheffing voor gemotoriseerd verkeer gaat er komen, zo ervoeren burgemeesters van Euregiogemeenten gisteren van leden van de Duitse Bondsdag in Berlijn.
‘Twitter King’ Micheal Sijbom, in het dagelijks leven burgemeester van de gemeente Losser, toog met zijn collega’s Theo Schouten (Oldenzaal), Ineke Bakker (Dinkelland), Thomas Berling (Nordhorn) en Volker Pannen (Bad Bentheim) naar Berlijn om tegen dit onzalige plan te demonstreren.

Vrij verkeer van mens en goederen is het uitgangspunt van de Europese Unie en dat heeft de economie in de afgelopen 30 jaar een flinke ‘boost’ gegeven. Maar er zijn landen die extra willen profiteren van alsmaar meer vervoer over landswegen. Zwitserland was een van de eersten vanwege hun onafhankelijkheid ten opzichte van de Europese Unie en in verhouding dure aanleg van infrastructuur. Oostenrijk was het toenemende transitieverkeer ook snel zat en Frankrijk legde tolwegen aan gefinancierd door de gebruikers. De laatste vorm van tol kennen we inmiddels in meer landen voor bijvoorbeeld tunnels en bruggen en daar is wat voor te zeggen indien het de aanleg van goede infrastructuur versneld.

De Duitse ‘MAUT’ is echter geheel wat anders. Ontsproten in de ‘krochten’ van de Beierse CSU die al die buitenlandse kentekens meer beschouwde als profiteurs van de in het Duitse Derde Rijk ontsproten ‘Autobahn’. De tolheffing is bedoeld voor alle gebruikers maar de Duitser met Duits kenteken, zou gecompenseerd worden via lagere belasting, stelde het CSU-volk in ‘Lederhose’ met een pul bier in de hand zelfs tijdens de traditionele ‘Oktoberfesten’.

Coalitiepartners CDU en SPD wilden er niet aan en kregen steun uit Brussel omdat de Beierse voorgestelde versie in strijd is met de regels van de Europese Unie. Jaren werd getraineerd en ‘geslepen’, want het kabinet van Angela Merkel kon niet om de coalitie-eis van de CSU heen.

Uiteindelijk dan een zwak aftreksel dat de Eurocommissarissen nog enigszins willen billijken tot ergernis van o.a. de Nederlandse regering en een flink deelvan het Europarlement.
De Duitse Bondsdag lijkt haast zeker de afgezwakte vorm van tolheffing, middels de aanschaf van vignetten in meerdere prijsklassen, alsnog te aanvaarden. De revenuen zijn veel minder dan beoogd omdat de Duitser weinig betaald. De lagere baten komen grotendeels uit de knip van buitenlanders die in Duitsland recreëren, transporteren of passeren.

Eerder wilden ze onze fietsen, nu dus ordinair geld !

‘Fijnslijper’

 
14-02-2017  

Gelukkig hebben we Heracles nog !

 

In Almelo staat de IISPA, een sporthal van internationale allure en prestigeobject van de gemeente Almelo uit de 'Agenda van Twente'. Het landsdeel zou en moest een indoorsportaccommodatie hebben om de topsport in Twente te verhogen en dat moest in Almelo gebeuren. De bouw werd gestart met een budget van zo’n 12 miljoen euro maar kwam uiteindelijk uit boven de 17 miljoen euro.

Topturnen Oost Nederland (TON) verhuisde van Oldenzaal naar de IISPA maar een jaar voordat geoogst kon worden, verdwenen de succesvolle Olympische zusjes Sanne en Lieke Wevers naar Heerenveen omdat de topsportvisie van de nationale coach van het jaar Vincent Wevers, niet meer strookte met de visie van het nieuwe bestuur van TON dat liever koerste op de jeugdopleiding.

De topvolleybalsters van Eurosped namen dezelfde weg naar de IISPA. Gelokt door gunstige huurvoorwaarden en een accommodatie een eredivisieclub waardig. Vorig jaar werd de Nationale volleybalbeker veroverd en ging het landskampioenschap de ‘meiden’ van coach Jan Berendsen nipt voorbij ten faveure van VC Sneek. Wel speelde Eurosped als enige Europees en het team werd in Almelo onlangs verkozen tot Sportteam van het Jaar 2016.

Alleen met de publieke belangstelling lukte het niet echt en was het glas vaker half leeg dan half vol. Ook de sponsoring in het Almelose bleef beneden verwachting en dit lopende seizoen werd maar nipt de kampioenspoule bereikt met een zesde plek. Het Ootmarsumse Set Up’65 eindigde zelfs als tweede in de reguliere competitie van de eredivisie volleybal, omdat een aantal ‘meiden’ van Eurosped voor dit seizoen naar het thuisfront Set Up’65 overstapten. Liever thuis volleyballen op niveau in een bomvolle feitelijk te kleine, maar o zo knusse Ootmarsumse sporthal dan hard trainen en presteren in een sfeerloze IISPA.

Eurosped maakt nu als topsportteam opnieuw een overstap. De IISPA wordt verlaten. Niet omdat de hal geen goede faciliteiten kent, maar omdat de nieuwe sporthal De Punt in Vroomshoop qua accommodatie ook gezellig is en er in het ‘Twenterandse’ bovendien meer geld te halen valt voor het bedrijven van topsport. Het nieuwe seizoen speelt Eurosped dus eredivisievolleybal in Vroomshoop, met financiële steun van de nieuw op te richten businessclub Twenterand Volleybal.

Het betekent eigenlijk de ‘doodsteek’ voor topsport in de IISPA waarvan nu door Eurosped wordt gezegd dat met ‘pijn in het hart’ een van de mooiste sporthallen van het land wordt verlaten.
Geld is dus het glijmiddel om topsport aan een stad te verbinden. Niet een hal van 17 miljoen euro maar geld om salarissen van trainers en talenten te bekostigen en niet te vergeten sfeer om dat een mooi belevingsvol affiche te geven.
Dat kunnen ze wel in Twenterand. Daar brengt het vaatje haring tijdens de gezellige ‘Illegale Haringparty’ al jaren achtereen veel meer op dan het ‘geblaaskaak’ rond het eerste te veilen tonnetje haring in Almelo. Bovendien dammen ze in Twenterand al jaren beter dan in Almelo en steekt men in het ‘amateurvoetbal’ de clubs in Almelo ook al jaren de loef af.

Gelukkig hebben we Heracles nog!  

‘Fijnslijper’

 
13-02-2017  

Strategisch

 

De 'partij voor volksverlakkerij' met premier Rutte als lijsttrekker gooit alle trucs in de verkiezingsstrijd om maar weer de grootste te worden. Zes jaar Rutte met 50 miljard bezuiniging heeft vooral de mensen met de laagste inkomens getroffen, maar Rutte wil graag zijn beleid van tweedeling afmaken.
Er zit echter een kink in de kabel want Twitter-politicus Wilders heeft met zijn berichten nagenoeg alle ontevreden gewone burgers achter zich weten te verzamelen, zo tonen de peilingen aan. Wilders de man die door alle andere partijleiders wordt uitgesloten om een kabinet mee te vormen en in de peilingen de grootste dreigt te worden.
Reden voor sommigen om na te denken over strategisch te stemmen als we de Volkskrant mogen geloven. Volgens het artikel zou een vijfde van de kiesgerechtigden overwegen dat te doen. Die strategische stemmers zitten volgens het onderzoek van TNS Nipo bij D66, CDA, GroenLinks en de PvdA.
Maar is dat wel strategisch als men de partij van hun voorkeur dupeert ten faveure van Rutte en tegelijkertijd de kans op verdere tweedeling ruim baan geeft?

RTL zou het premierdebat organiseren op tv. Normaal gesproken het debat op de vooravond van de verkiezing waarin de twijfelaars onder ons over de streep gehaald moeten worden. Haatzaaier Wilders, althans volgens de rechter, mijdt al jaren de microfoon en camera van elke omroep. Op WNL kreeg hij zondag ruim baan. Hij toonde zich gematigder dan in zijn tweets om nog wat scepsis onder de twijfelende kiezers weg te nemen. Ook beweerde hij dat hij niet genegeerd kon worden indien zijn beweging de grootste van het land zou worden. In het programma dus geen ruimte voor opponenten en daar houdt de carnavalsvierder uit Venlo wel van. Het doorgaan van het premierdebat trok hij in twijfel als er meer dan vier lijsttrekkers zouden worden uitgenodigd. Alleen RTL zit met het probleem dat naast Wilders en Rutte er nog drie partijen zijn die in de peilingen nagenoeg gelijk op gaan. Reden om te overwegen om het debat te verbreden naar vijf lijsttrekkers.
Wilders reageerde kort na de uitzending van WNL en trok zich op voorhand terug. Rutte volgde direct en zo wordt de publieke verantwoording de nek om gedraaid. Beiden hebben namelijk niets te winnen in het debat waarin weerwoord gegeven kan worden en kiezen voor de nieuwe media als strategisch middel van volksverlakkerij, net zoals DENK.

Strategisch stemmen?
Ja dus, maar niet op de weglopers van het debat !

‘Fijnslijper’

Fotoreportage (1 foto's)...

 
09-02-2017  

Rozen

 

Hondenpoep op de openbare weg is klacht nummer een onder de bevolking, maar ook de uitwerpselen van de ‘ongrijpbare’ kat kent veel ergernis.
De paardendrol is voor sommigen ook reden tot klagen. Een buurtbewoonster bij het Twents Hippisch Centrum aan de Bosrand in Almelo deed haar beklag over een flinke paardendrol op het fietspad langs de Vissedijk. Reden voor de bestuurders van het THC Almelo de gebruikers van het hippisch centrum te vragen om drollen op de openbare weg te ruimen. Maar hoe doe je dat als je hoog te paard zit?
Zo maar even afstappen en met het paard aan de hand een drol opscheppen is lastiger dan gedacht. Je moet het paard namelijk ook onder controle houden terwijl fietsers, brommers en auto’s passeren. Daar komt bij dat de stedeling steeds verder van de natuur komt te staan en al vaak helemaal niet weet hoe je ruiters te paard op de openbare weg voorzichtig benadert en passeert. En dat terwijl een paard een vluchtdier is en er bij ‘onraad en schrik’ al snel tussenuit wil. De gevolgen kunnen dus veel groter zijn dan de drol op zich en dan heeft de ruiter het weer gedaan.

Van ouds her kent men in het paardenwereldje de zogenoemde ‘drollenvanger’. Een linnenzak die met enig ledertuig onder de staart van het paard gebonden kan worden. In de ruitersport heeft de ‘drollenvanger’ nooit enig gebruikssucces verkregen. Bij het ingespannen paard zag men het vaker.  Het verschil zit dan vaak in koudbloedig- of warmbloedig paard. Voor de kar een soort lobbes maar bij de spring- en dressuursport paarden met veel warm bloed en dus veel meer temperament en meer reagerend op de omgeving. De dwingende bijkomstigheid is dat de ruiter veel alerter moet zijn op dier en omgeving. Toch schijnt er nu een oplossing te zijn. Een plastic zak met daaraan vast een schraper om de drollen in de zak te duwen. Het geheel kun je dan na ruiming aan het zadel binden en op stal weer legen op de mesthoop. Alleen wie houdt dan tijdens het ruimen van de drol even het paard vast?

Een paardendrol bevat nog veel voedingsstoffen, veel meer dan een koeienvlaai of de drol van hond of kat. Een paardendrol is bijkans de beste mest die men zich kan voorstellen voor de tuin. Is het geen goed idee om de buurtbewoners van het THC aan de Bosrand uit te rusten met zo’n schraapzak? Dan staan de rozen er straks ook weer fraai bij!

‘Fijnslijper’

 
09-01-2017  

Politiek huilt om spandoek, de burger om politiek

 

Het CDA in Almelo is maar wat verbolgen dat vier van de negen spandoeken met daarop de tekst: ‘CDA Almelo wenst u en jou gezellige feestdagen en een gelukkig nieuw jaar’, zijn verdwenen. Spandoeken uiteraard zonder jaartal want het CDA in Almelo is zuinig. Waren ze dat ook maar geweest met de gemeentekas.
Nog jaren zullen de burgers moeten boeten voor het al te vooruitstrevende beleid van ene Anthon Sjoers en zijn compaan Reinier van Broekhoven die zijn collega-wethouders liet graaien in de gemeentekas voor allerlei grootse plannen, plannen die uiteindelijk het bankroet hebben ingeluid.

De spandoeken worden nu al verwijderd. Kennelijk wil iemand dat CDA niet zichtbaar is in Twente’, twittert CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.
Jammer dat Omtzigt, als financieel deskundige, zich kennelijk niet heeft verdiept in de financiële malaise die zijn partijgenoten in Almelo hebben aangericht.

Wat mij betreft mag en moet Omtzigt blijven in de Tweede Kamer, want hij past op onze pensioen-reserves die de Europese Unie maar al te graag anders wil bestemmen. Dus Pieter blijf scherp op wat je echt moet doen!

In Almelo is het te laat. CDA, PvdA, D66 en ook de VVD hebben de laatste decennia er een potje van gemaakt. Wat dat betreft zou vooral het CDA in Almelo eens de hand in eigen boezem moeten steken.
De reactie ‘Waar de politiek huilt om een spandoek huilt de burger om de politiek’, van ene ‘Teardrops’ op de klaagzang van fractievoorzitter Zielman op Tubantia.nl  is in deze volledig te begrijpen!

‘Fijnslijper’


PS
Stelen mag niet!
Wil de dief aub de 4 spandoeken terugbrengen?

 
06-01-2017  

Vader vergeef het hun...

 

De Staatkundig Gereformeerde Partij in de Overijsselse gemeente Zwartewaterland (Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis) draait niet langer om de ‘Heetebrij’ heen en is voor herinvoering van de doodstraf in Nederland. "Het staat in de bijbel", redeneert fractievoorzitter Maarten Slingerland die met de uitspraak partijvoorzitter Dirk van der Sluis ondersteund in diens bijbel-citaat "Wie des mensen bloed vergiet, zijn bloed zal door den mens vergoten worden."
De SGP in Zwartewaterland wil het onderwerp doodstraf op de agenda van het partijcongres dat volgende week gehouden wordt. Volgens de afdeling Zwartewaterland heeft men de steun van de afdeling Zaanstad.  Ook burgemeester Eddy Bilder van Zwartewaterland kan het standpunt van zijn partijgenoten billijken om de doodstraf weer op te nemen in het verkiezingsprogramma

‘Vader, vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen’, riep Jezus bij de kruisiging maar die tekst maakt kennelijk geen indruk bij de ‘Jihadisten’ van de SGP.

‘Fijnslijper’

 

 
09-11-2016  

TAX-Dodgy Trump in The White House

 

Wat niemand vooraf mogelijk heeft gehouden, is tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezing toch geschied. Niet Hillary Clinton maar Donald Trump wordt de 45-tigste president van de Verenigde Staten.
De ‘Blue Wall States’ bleken niet opgewassen om de Democraten overeind te houden. Donald Trump voorspelde een zege en speelde tijdens de campagne in op de onderbuikgevoelens van vele Amerikanen die het er na de bankencrisis niet makkelijker op kregen. Trump speelde ook de troefkaart FBI goed uit over de ‘vermeende staatslekken’ via het privé emailaccount van Hillary Clinton. ‘She belongs in Jail’ riep Trump telkens weer in zijn ‘stops’ tijdens de campagnevluchten met zijn privéjet ‘Trump One’. Trump sprak over 650.000 emails in verkeerde handen. Gedurende vier jaar als minister van Buitenlandse Zaken zijn er dat 445 per dag. De FBI zocht tot twee keer naar 'gelekte' staatsgeheimen tot 2 dagen voor ‘Election Day’ maar vond niets wat Clinton kon belasten.
Hillary Clinton, breed gesteund door o.a. de aftredende president Barack Obama en de ‘First lady’ mobiliseerden massaal de minderheden. De opkomst was feitelijk nog nooit zo hoog maar het mocht niet baten. Trump schoffeerde minderheden en vrouwen, kondigde opzegging van ObamaCare en handelsverdragen aan, wil minder NATO en verkondigde geen buitenlandse politieke visie maar richtte zich louter op de ontevredenen in de USA. Meer werk werd beloofd zonder inhoudelijk plan. Het wapenbezit moet volgens Trump overeind blijven in het land waar de meeste moorden worden gepleegd en de meeste daklozen in de Westerse wereld rondlopen. Solidariteit met de minder bedeelden is er een cultuurtje van de rijken maar niet via de belasting, want die moet volgens Trump, de miljardair die al 18 jaar belasting ontwijkt tot nul, omlaag.
Toch is er nog iets goeds voor sommige Europeanen  in de beloften van Trump te ontdekken. Geen TTIP, het trans- Atlantische handelsverdrag waar al 18 jaar over onderhandeld wordt om het makkelijker te maken voor de multinationals, maar dan moet hij wel woord houden!       

‘Fijnslijper’

 
05-11-2016  

Alloch Autoch

 

De overheid wil per direct de in 1989 geïntroduceerde begrippen autochtoon en allochtoon schrappen vanwege het vermeend stigmatiserende en kwetsende woord allochtoon voor medelanders met een migratieachtergrond.
Het kan zijn dat er medelanders zijn die dit stigmatiserend vinden, net zoals er medelanders zijn die Zwarte Piet liever kwijt zijn bij het eeuwenoude kinderfeest van Sinterklaas of de slavenafbeeldingen op de Gouden Koets niet meer van deze tijd vinden, net zoals eerder de woorden Jodenkoeken en Negerzoenen in de supermarkt. Volgens hen moet dus de historie worden herschreven als een publieke boetedoening voor het verleden van onze voorouders.

Maar waarom werd het woord allochtoon ook al weer geïntroduceerd? Reden o.a. het woord gastarbeider. Maar krijgen we met het schrappen van het woord allochtoon ook weer  rechtbankverslagen met termen als Marokkaanse-Nederlander de cel in voor heroïnehandel, Surinamer verdacht van moord of meer van dat soort omschrijvingen?
De kern van dit soort aanduidingen zit hem voor een belangrijk deel in de tweedeling van de maatschappij. Het aantal allochtonen in de Nederlandse bajes is sterk oververtegenwoordigd omdat niet alle ontwikkelingskansen gelijk zijn.
Het introduceren en schrappen van het woord allochtoon is dus louter voor de bühne net zoals minister Asscher vindt dat Zwarte Piet anno 2016 eigenlijk niet meer kan. Begrip voor elkaar is het toverwoord van Asscher, maar wat betekent inburgeren dan? Moet de autochtoon zich aanpassen aan de ‘lange tenen’ van de allochtoon, zoals Asscher wil of moet de allochtoon zich juist aanpassen bij de heersende Nederlandse cultuur? 
Allochtoon professor David Pinto, een Joodse Berber uit Marokko en oprichter van het Inter-Cultureel Instituut noemt de huidige overheidsactie om het woord allochtoon te schrappen een onnozele ambtelijke overheidsactie die een averechts effect zal hebben. Ik denk dat hij gelijk heeft.

Wat mij betreft komt de Jodenkoek en de Negerzoen weer in de schappen, blijft de slavenafbeelding op de Gouden Koets, wens ik Zwarte Piet nog eeuwen welkom en houdt ik het voorlopig bij allochtoon.
De Nederlanders met een migratieachtergrond zijn er mij niet meer of minder om.
Asscher en de zijnen moeten meer aan de bak om gelijke kansen te ontwikkelen, dan is een woord als allochtoon ook niet meer van toepassing!

‘Fijnslijper’

 
21-10-2016  

Zwart Wit


De discussie over Zwarte Piet woedt al decennialang, blijkt uit een expositie in het Persmuseum in Amsterdam die donderdag opende. ‘Tradities veranderen. Misschien willen we straks wel van Sinterklaas af´, schrijft Marije Willems in NRC.
Op bijgaande expositiefoto van fotograaf Joop van Bilsen uit het Nationaal Archief blijkt dat op 20 november 1965 al gediscussieerd werd over zwarte of witte Pieterbazen. Tijdens die intocht te Amsterdam was er bijvoorbeeld ook geen roe meer te zien of lege zak om stoute kindertjes in op te bergen voor een enkele reis naar Spanje. Het ‘sprookje´ over de Sint en zijn Pieterbazen verandert dus wel, want in de afgelopen jaren hebben we ook gele, groene en rode Pieten gezien, al dan niet bedreven in voetbal of bijvoorbeeld gymnastiek.
 

De Goedheiligman is met zijn Pieterbazen in Spanje druk doende om zijn stoomschip vol te laden met presentjes voor Nederlandse kinderen – pardon, kinderen in Nederland. Ja, tegenwoordig moet je opletten wat je schrijft als het over de Sint en zijn helpers gaat.
Op 12 november zet het gezelschap voet aan wal in Maassluis en o wonder nog geen minuut later duiken ze op in tal van steden om ook daar de eerste gezette kinderschoentjes te vullen. In ruil natuurlijk voor een wortel voor de schimmel Amerigo, het paard van de Sint die maar niet zeeziek wordt op de barre tocht over de woelige baren. Een duivelskunstenaar dat paard want hij rijdt ook over daken met de Sint op zijn rug, evenals de zakken gevuld met pakketjes voor alle kinderen. De ijverige hulpen dalen menig keer af in schoorstenen om presentjes te ruilen voor de klaargezette wortel. Daar worden ze echt wel roetzwart van, denken de kindjes. 
Dat Amerigo nog niet oranje is bijgekleurd mag trouwens een godswonder heten na het verorberen van al die winterpenen.
Kortom de kleintjes onder ons geloven er nog in en de ouders hebben daardoor veel plezier. Plezier dat een weinig vergald wordt door de principieëlen onder ons. Een ‘zwarte’ helper is namelijk discriminerend en doet teveel denken aan de slavernij waaraan onze verre voorouders zoveel verdiend hebben. Foei, beken schuld, ga gebukt door het leven. Het verzinsel Sint & Piet moet worden bijgeschaafd is de mening van de fanatieke tegenstanders en zelfs van lui bij de VN, alsof die niets anders te doen hebben.
De politie greep vorig jaar in tegen betogers en zette ze in het cachot. Vrijspraak volgde en dat is maar goed ook. Ieder zijn eigen mening maar laat het verzinsel het verzinsel en gun het de tijd om te veranderen.
Tenslotte zijn we daar al decennia mee bezig en dat heeft nog geen kind pijn gedaan! 

‘Fijnslijper’ 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
21-10-2016  

Ontboezeming

 

Al jaren is de Almeloër Erik Endlich een fervent sporter en trainer bij de atletiekvereniging Sisu. In het dagelijks leven griffier bij de rechtbank Almelo en in beide heeft hij een opvolger in dochter Douce Endlich die verbonden is aan het OM bij de rechtbank Gelderland.
Maar Douce heeft meer talenten. In 2010 werd Douce al gekozen door Cosmopolitan en Gillette Venus Embrace als zijnde de Nederlandse vrouw met de meest ranke benen. Met die ranke benen was zij ook actief bij Sisu als sporter en trainer. De appel valt dus niet ver van de boom.
Onlangs vroeg zij vader Erik of deelname van beiden aan de marathon van Amsterdam niet iets zou zijn. Na een gezamenlijke training haakte vader Erik al snel af nadat dochter Douce de 'ouwe' Endlich na 10 km al snel op een onoverbrugbare afstand zette. Erik Endlich is dus een trotse vader die ook nog eens gezegend is met een ‘vlotte pen’ voor het schrijven van columns. Op Twentesport.nl van hoofdredacteur Han Pape daarom een ontboezeming van een trotse vader die zijn dochter zag deelnemen aan de Amsterdam marathon.

 
04-10-2016  

Almelo Allee

 

Onder supervisie van de hoogste verkeersambtenaar hebben de Hullemannetjes, verkeersambtenaren van Almelo, zoals ze sinds jaar en dag genoemd worden, zich gebogen over een verkeersplan voor de binnenstad. Kosten uitvoering twee miljoen. Buitenproportioneel. Onze belastingcenten!
Veiligheid staat voorop. Daar kunnen de burgers zich helemaal in vinden. De logica in het plan is ver te zoeken. Plan afgeschoten!
Ik breek een lans om de verkeerssnelheid terug te brengen tot 30 kilometer in de binnenstad. Overal " de auto te gast", de fietsstroken te laten verslijten, kortom gemoedelijkheid op de straat. Te beginnen op de stukjes ventweg tussen kanaal en Hofstraat, door menig automaniak onveilig gemaakt en de Sluiskade, waar het zeker geen pretje is om te fietsen.
Enne ... Het kan ook nog voor een paar centen. Het gemeente-, provincie en rijksbestuur zouden wijzer moeten wezen!
En als parel in het plan een oversteek voor de Gravenallee over de van Rechterensingel!
Almelo, loop eens voorop, als het om veiligheid gaat. 'k Zou zeggen: " Almelo Allee!"

Paul Bults

Archief
Terug naar vorige pagina