Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
18-08-2017  

Zeer grote brand bij Tasche Staalbouw Albergen

 

ALBERGEN – Een uitslaande brand heeft vrijdagmorgen een pand van Tasche Staalbouw in Albergen in de as gelegd. Het pand was door Tasche specifiek in gebruik voor de productie van stalen trappen. Het tegenover gelegen grotere pand waar grote constructies worden geproduceerd, raakte niet beschadigd.
De brand werd rond 09.15 uur gemeld. Brandweerkorpsen uit Tubbergen, Almelo en Borne bestreden de brand maar het pand moet als verloren worden beschouwd.

Tijdens de brand hield de politie een 22-jarige Hengeloër aan die zich opvallend gedroeg. Hij werd meegenomen voor verhoor.

Update: 20-8-2017

De 22-jarige man is door de politie op vrije voeten gesteld. Uit onderzoek is gebleken dat de man niets met de brand te maken heeft.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (41 foto's)...

 
16-07-2017  

Fc Twentefans gaan tekeer in Hannover en Almelo

 

HANNOVER (D) / ALMELO – Een buslading vol Twentefans hebben zich zaterdag misdragen in Hannover en Almelo. In Hannover hadden honderd politiemannen de handen vol aan zich misdragende ‘fans’ in de binnenstad waar menig café te maken kreeg met vernielingen. De Duitse politie viste de ‘hooligans’ een voor een uit het centrum en zette ze weer in de bus met een gebiedsverbod op zak nog voor het duel tussen Hannover en Fc Twente begon.
De gedwongen terugreis ging voor een deel van de FcTwente-outlaws echter niet naar Enschede maar naar Almelo. Onderweg naar Nederland werd via sociale media contact gezocht met de ‘harde kern’ van Heracles Almelo  voor een ‘Treff’ in de Almelose binnenstad. Op het Kerkplein begon zaterdagavond de ellende met een ‘slooptocht’ door de Grotestraat richting Amaliaplein. Er werd tegen etalageruiten geschopt en terrasmeubilair vloog over de straat. In de Schuttenstraat werden auto’s vernield. De politie greep hard in waardoor menig raddraaier die geen bevelen opvolgde, kennis maakte met de scherpe tanden van ingezette politiehonden. Twee mannen werden opgepakt.  De politie bekijkt nu de beelden van veiligheidscamera’s zodat meerdere arrestaties niet worden uitgesloten. Nu maar afwachten of de raddraaiers ook justitieel flink worden aangepakt.

 
06-07-2017  

Chinese DJI test drones op Twente Airport


Foto: DJI
 

ENSCHEDE – Twente Airport als testcentrum voor drones krijgt langzamerhand handen en voeten. Overheidsinstellingen als brandweer en politie oefenen er regelmatig en onlangs nog testte het Nederlands Lucht- en Ruimtevaart Centrum (NLR) er haar Calibur +jet-trainer. Een belangrijke stap in de ontwikkeling van een op afstand bestuurbaar straalvliegtuig met afmetingen van 4 meter lengte en spanwijdte van eveneens vier meter met een gewicht van meer dan 100 kg.

Nog belangrijker in de ontwikkeling voor Airport Twente is Space53, voortkomend uit de Universiteit Twente. Het bedrijf geeft leiding aan de drones-activiteiten op Twente Airport en haalde met het Chinese Di-Jiang Innovations (DJI) een wereldspeler binnen op het gebied van drones. ’s Werelds grootste producent van drones voor civiele toepassingen gaat op Twente Airport onbemande luchtvaartuigen testen en dronepiloten trainen. DJI telt een jaaromzet van 2 miljard dollar, heeft 8000 werknemers en heeft een Europese vestiging in Duitsland.
Eerder al sloot Space53 een intentieovereenkomst met Nokia. Het Finse concern wil Twente Airport gebruiken om haar verkeersregelsysteem voor drones te testen. Bij succesvolle resultaten wil Nokia deze systemen inzetten in heel Europa.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
06-07-2017  

“Le Tour” bezoekt Twentse zorginstellingen

Fotoreportage Jan Bril

Burgemeester Arjen Gerritsen en Jan van Halst (ambassadeur van de stichting Goal) gaven het startsein met behulp van een knal uit de geprepareerde carbidfiets.
  ALMELO - Nederland is weer in de ban van “Le Tour De France”, die op 1 juli is gestart. Een groot peloton uit Twente, de “Tukkers on tour” heeft de cracks van Le Tour De France op een geweldige manier uitgezwaaid. Dat is ook bij de doelgroep ouderen en mensen met een verstandelijke beperking niet onopgemerkt gebleven. Hoe mooi is het dan dat “Le Tour” een bezoekje komt brengen aan hen?
In Twente is er ‘Le Tour de Goal´, een geweldige variant op het Franse wielerspektakel. Vanaf zorginstelling Het Meulenbelt vertrok vanmorgen klokslag 08.30 uur een peloton van 50 wielrenners op haar tocht langs de Twentse zorgcentra ´t Bouwhuis in Enschede, het dr. P.C. Borsthuis in Hengelo, de LosserHof in Losser, en de Mariahof in Oldenzaal om vervolgens weer rond 16.00 uur in Almelo bij Het Meulenbelt te finishen en waar de dag wordt afgesloten met Franse chansons gezongen door Volendammer Jan Keizer.
Lees verder...

Fotoreportage (53 foto's)...

 
03-07-2017  

Politieheli helpt fietsendieven vangen

 

NIJVERDAL – Met enige regelmaat vragen burgers in Twente zich af waarom een helikopter rondjes draait boven het woongebied. Waren het enkele weken geleden meerdere heli’s die rondvluchten uitoefenden wegens een bedrijfsjubileum in Almelo, zondag cirkelde er een heli rond boven Nijverdal.
Dit keer bleek het een politieheli te zijn die de collega’s op de grond bijstond bij het vangen van fietsendieven. Al enkele weken werden op zondag elektrische fietsen gestolen tijdens kerkdiensten in Nijverdal, Rijssen en Wierden. De politie was daarom extra alert en toen een melding kwamhingen meerdere agenten op pad. Een verdachte op een elektrische damesfiets in de Grotestraat in Nijverdal werd aangesproken, maar deze ging er tussenuit met de politie op zijn hielen. De achtervolging ging over schuttingen en door tuinen en zo raakte men het spoor bijster. Toevalligerwijze had de politieheli een klus in Apeldoorn afgerond en zo was men in een mum van tijd boven Nijverdal om te proberen de verdachte te traceren binnen het gebied dat door de collega’s op de grond was afgezet. Het baatte niet.
Toch kreeg men de man te pakken. Een ‘wakkere burger’ had een kletsnatte jongeman zien instappen in een auto waarin hij zich verborg achter de voorstoelen. Omdat het afgezette gebied waterpartijen bevatte, klonk dat als 1 plus 1. En terecht zoals bleek. De automobilist werd aangehouden en de jongeman vanaf de achterbank geplukt. Dubbelnat in dit geval. De 19-jarige uit Almelo bleek de verdachte die eerder op de vlucht was geslagen. Later werd ook nog een 21-jarig maatje uit dezelfde woonplaats aangehouden, omdat beiden eerder op de dag al samen vaker waren gespot in één ‘rondtoerende’ auto.   Beiden werden afgeleverd in het arrestantencomplex van de politie.

 
27-06-2017  

Koninklijke Boom verkoopt nieuwsmedia aan NDC

 

MEPPEL – Koninklijke Boom Uitgevers heeft haar nieuwsmedia verkocht aan de Noordelijke Dagblad Combinatie. Het personeel werd dinsdag geïnformeerd door directeur Mas Boom. Bij de overname zijn 130 medewerkers betrokken die 5 dagbladen, 15 weekkranten en diverse sociale media verzorgen. Koninklijke Boom vierde vorig jaar haar 175-jarig bestaan. Koninklijke Boom blijft actief als uitgever  en concentreert zich verder op het gebied van haar educatieve, professionele, wetenschappelijke en algemene uitgeefactiviteiten vanuit Uitgeverij Edu’Actief, Boom uitgevers Amsterdam, Boom uitgevers Den Haag, Uitgeverij Sarphati en Courseweb.
Directeur Boom (5e generatie van het familieconcern) stelde dat de nieuwsafdeling van Koninklijke Boom een gezond bedrijf is maar op den duur een niche te kleine speler zou worden. Eerder was al eens geprobeerd om De Stentor los te weken uit de vroegere Wegener Groep (nu Persgroep Nederland) maar dat lukte niet. Het samenvoegen met NDC ziet Boom als een versterking voor de nieuwsvoorziening in Noord Nederland.
De NDC Mediagroep is o.a. uitgever van het Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, Fries Dagblad en een 40-tal weekkranten.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
24-06-2017  

De Wilmersberg wint zilver bij Dutch Hotel Award

 

DE LUTTE - Landgoed De Wilmersberg in De Lutte is er net niet in geslaagd de Dutch Hotel Award te winnen. De prestigieuze award werd gisteravond, tijdens het Hotel Management Diner in Den Haag, uitgereikt aan het Kruisherenhotel in Maastricht. De Wilmersberg werd tweede, Bilderberg Vaalsbroek in Vaals won de bronzen plak.
 
Begin deze maand bracht de jury een bezoek aan De Wilmersberg. In twee uur tijd leidde het managementteam ze rond in het hotel en over het landgoed. ‘Het was al een enorme eer om in de finale te staan’ zegt Githa van Vilsteren. ‘We zijn natuurlijk teleurgesteld dat we de award niet gewonnen hebben, maar we zijn ook blij met de tweede plaats, net achter het zeer gerenommeerde 5-sterren design Kruisherenhotel in Maastricht’.
 
De jury over De Wilmersberg: ‘Dit landelijk gelegen hotel heeft een bijzonder model ontwikkeld om gasten binnen te krijgen en terug te laten keren. Ook is het heel knap om op zo’n locatie een 9,3 te halen op Booking.com én om zulk goed personeel aan zich te kunnen binden. Moderne managementtechnieken als scrum worden hier succesvol ingezet en alles is in serieuze teams gevangen. Mooi om te zien hoe Boudewijn en Githa van Vilsteren elkaar aanvullen en sinds 2011 dit hotel succesvol leiden terwijl ze niet uit de regio en niet uit de hotellerie komen. Ze excelleren in het laten ‘shinen’ van hun team. De chef-kok verdient een eervolle vermelding, wát een gedrevenheid.

Dutch Hotel Award
De Dutch Hotel Award is een onderscheiding voor het hotelbedrijf waarvan het managementteam zich op een unieke manier onderscheidend heeft gemanifesteerd. Het doel is om de creativiteit en het professionalisme in de hotellerie te vergroten. De positieve publiciteit zal een bron moeten vormen van inspiratie voor ondernemers, directeuren en medewerkers, waardoor de kwaliteit van dienstverlening en plezier in het vak actief wordt gestimuleerd.

Landgoed De Wilmersberg
Landgoed De Wilmersberg is een zelfstandig 4-sterren hotel gelegen in De Lutte (Ov.). Het hotel is gevestigd in het voormalig landhuis van de Twentse textielfamilie Blijdenstein en ligt op een landgoed ruim 14 hectare eigen grond. Het hotel biedt 59 kamers en suites, diverse terrassen, een lounge, restaurant, zaalruimte tot 300 gasten en een in de winter van 2017 geheel vernieuwde Wellness & Beauty. Het hotel is eigendom van Agfra Holding B.V., de beheers- en investeringsmaatschappij van de familie Fransen (voorheen eigenaar van het reisconcern Arke Reizen). De dagelijkse leiding is in handen van het directie-echtpaar Boudewijn en Githa van Vilsteren.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
24-06-2017  

Moeraskoorts paardenstal bij Bad Bentheim


Ten zuiden van Bad Bentheim is een vervoersverbod van paard-achtigen ingesteld.
 

BAD BENTHEIM (D) – Bij een stalhouderij ten zuidwesten van Bad Bentheim is een paard afgemaakt dat getroffen werd door het virus Equine infectieuze anemie (EIA), ook wel moeraskoorts genoemd. De andere paarden op stal zijn gecontroleerd en bleken virusvrij.  De Duitse veterinaire autoriteiten hebben rond de getroffen stalhouderij een vervoersverbod ingesteld. Voor de getroffen stalhouderij geldt een quarantaine van twee maanden.  De ziekte kent Europees een meldingsplicht sinds 2010.

Moeraskoorts is een virale infectieziekte die bloedarmoede veroorzaakt en gepaard gaat met terugkerende koortsperioden. De ziekte komt voor bij paarden, muilezels en ezels en wordt door bloedzuigende insecten verspreid. Bij drachtige dieren kan ook de foetus geïnfecteerd raken. Het is geen zoönose. Dat wil zeggen dat mensen de ziekte niet kunnen krijgen of overbrengen. Wel is er een menselijke variant die malaria wordt genoemd.
Het virus wordt uitgescheiden via ontlasting, bloed en sperma van paardachtigen en overgebracht door muggen, vliegen en dazen. Dat gebeurt vooral in lente, zomer en herfst en vooral in laaggelegen, moerasachtige gebieden. Tegen erg warme en droge omstandigheden is het virus niet goed bestand.

Equine infectieuze anemie is lastig te bestrijden. Er zijn geen geneesmiddelen tegen. Bestrijden van muggen en dazen is de beste preventie. Laat bijvoorbeeld niet langdurig water staan in drinkbakken en emmers waar muggen larven in kunnen uitzetten.  
Lees meer…

Fotoreportage (1 foto's)...

 
20-06-2017  

Hengeloër naar RvS over afvalbeleid


'Omgekeerd inzamelen' krijgt veel kritiek. De burgers moeten sorteren en sjouwen, de gemeenten incasseren voor metalen, glas, plastic en papier en de kosten van burgers zijn niet lager. Vooral ouderen zijn de dupe door de brengafstanden. Bovendien leidt omgekeerd inzamelen tot veel klachten over het dumpen van afval, zowel in de natuur waar veel natuurorganisaties over klagen en bij milieu-eilanden.
Toch zetten gemeenten het 'omgekeerd inzamelen' door.
 

HENGELO – De Hengeloër Eddy van Essen gaat de ‘oorlog’ aan met de gemeente over het afvalbeleid. In Hengelo is vorig jaar het zo genoemde ‘omgekeerd inzamelen van huishoudelijk afval’ ingevoerd. Inwoners moeten dan hun verplicht gescheiden afval naar milieu-eilanden in de wijken brengen om dat in ondergrondse containers te storten middels een milieupas.
Eind dit jaar wil de gemeente Hengelo stoppen met de ophaaldienst van de grijze container. Het ‘omgekeerd inzamelen’ gebeurt onder regie van Twente Milieu, het afvalbedrijf van meerdere Twentse gemeenten.

Van Essen is het niet eens met het nieuwe beleid en stelt dat de gemeente met bijvoorbeeld de afstanden tot de milieu-eilanden. Dat zou maximaal 250 meter zijn maar dat veranderde later in circa 250 meter. Ook de keuzeplekken zijn volgens de Hengeloër discutabel. Eigenlijk vindt Van Essen dat de gemeente verzaakt bij haar wettelijke plicht om huishoudelijk afval in te zamelen door de burgers nu een deel van het werk te laten uitvoeren. 
De Hengeloër krijgt echter geen voet aan de grond bij de gemeente en stapt nu naar de Raad van State waar hij eist dat het ‘omgekeerd inzamelen’ per direct wordt gestopt. De spoedzaak dient donderdag a.s.

 
19-06-2017  

Oplichters huis aan huis actief in Twente

 

REGIO – Lieden die de bestrating rond het huis wel even vernieuwen, de tuin opknappen, het schilderwerk wel onderhanden willen nemen en dan later een hoge rekening presenteren, het gebeurt allemaal en dat al sinds jaren.

In de regio zijn dergelijke leiden weer op pad. In Haaksbergen waarschuwt de politie voor pannen en messensets-verkopers die de huizen langs gaan en deze vanuit de auto aan de man proberen te brengen. Dat gaat gepaard met enig intimiderend gedrag en wie door de knieën gaat blijkt achteraf spullen van inferieure kwaliteit te hebben gekocht. Aan de colportagewet hebben deze lieden geen boodschap waardoor de koper met waardeloze spullen in zijn maag zit.

De gemeente Wierden waarschuwt voor glazenwassers die ongevraagd ramen lappen en een rekening achterlaten. Later op de dag volgt de inning waarbij het gedrag intimiderend is. Betaal niet als u geen opdracht hebt gegeven, is het advies van de gemeente.

De politie geeft het advies om zo mogelijk kentekens van auto’s van de oplichters te noteren en deze aan hen door te geven via telefoonnummer  0900 8844
Een gewaarschuwd mens telt voor twee, zegt de politie er bij.

< afbeeldingen gemeente Wierden en politie Haaksbergen

 
15-06-2017  

OAD zet nachtbus Twente-Schiphol in

 

GOOR – Hij gaat weer rijden, de snelweg nachtbus van Twente naar Schiphol vice-versa. Vervoerder OAD begint op 24 juni met de snelweg nachtbus met als opstapplaatsen Enschede, Hengelo, Goor, Almelo, Hof van Twente/Holten, Deventer, Apeldoorn en Barneveld.  De opstaplocaties zijn aangegeven op de website van OAD waar u ook kunt boeken vanaf 10 euro. Een goed en veilig alternatief voor de parkeerkosten op Schiphol Airport.

 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
09-06-2017  

Regiotaxi geen openbaar vervoer meer

 

ALMELO – Per 1 juli 2017 vervalt de openbaar vervoer functie voor Regiotaxi. Met ingang van die datum krijgt Regiotaxi een functie voor leerlingenvervoer en vervoer van en enaar dagbestedingen. De regeling geldt voor 13 Twentse gemeenten.
De openbaar vervoer functie per taxi wordt met ingang van dezelfde datum overgenomen door vervoerder Twents.
Meer info klik hier.

 
03-06-2017  

Politie slaat slag in Noordoost Twente

 

OLDENZAAL – Tientallen huisadressen in o.a. Oldenzaal, Dinkelland, Losser en Tubbergen werden zaterdag onaangekondigd bezocht door de politie wegens openstaande boetes. Daarbij werd flink gecasht en werden twee auto’s in beslag genomen. Wie niet kon betalen werd gewezen op een betalingsregeling met het CJIB. Wie niet thuis was kan rekenen op een herhaald bezoek. Uiteraard onaangekondigd.
 

 
03-06-2017  

Gebundelde kracht Lokaal Hellendoorn

 

HELLENDOORN – De toenemende versnippering van lokale gemeenteraadsfracties zorgt hier en daar voor bezinning. Gingen in Almelo de politieke partijen Almelo’s Liberaal Alternatief (ALA), BurgerBelangenAlmelo (BBA) en Almelooooo al samen tot Lokaal Almelo Samen (LAS), in Hellendoorn volgden de partijen BurgerBelang, GemeenteBelangen en HOP dat voorbeeld en gaan nu bij de gemeenteraadsverkiezing in 2018 de verkiezingsstrijd aan als Lokaal Hellendoorn. De naam werd gekozen uit 150 inzenders van de gemeente. Met nu 9 zetels is Lokaal Hellendoorn virtueel de grootste fractie in de gemeenteraad van Hellendoorn.  
Ook de LAS-partijen in Almelo kregen bij de vorige verkiezingen in 2014 het meeste aantal stemmen maar ook daar werd de fractie LAS buitenspel gezet tijdens de collegevorming. Door de fusie krijgen zij bij de volgende verkiezing het lijstnummer 1 en dat doet ‘zeer’ bij de traditionele machtspartijen.
 

 
01-06-2017  

Marquette´s doq 16 geeft impuls aan Vriezenveen


v.l.n.r.: Hans en Pa Evers, wethouder Jan-Herman Scholten en Magda Evers bij de onthulling van de naam doq 16 voor het arbeidsmigranten-pension van Marquette Detachering aan het kanaal in Vriezenveen.
 

VRIEZENVEEN – Ruim 10 jaar stond het oude Raiffeisen-pand aan de Wierdenseweg 16 in Vriezenveen leeg. Het bedrijventerreintje waar in vroegere tijden de Landbouwersbank en het aanpalende bankgebouw zat ingeklemd tussen het spoor Almelo-Mariënberg en het kanaal Almelo-De Haandrik lag er al een tijdje zieltogend bij sinds de laatste gebruiker de Jong & Laan accountants belastingadviseurs verkaste naar een nieuwbouwpand aan de Koningsweg 2.

Marquette Vastgoed
Min of meer bij toeval kwamen Hans en Magda Evers op het spoor van de panden die er verloederd bijlagen. Hun bedrijf Marquette Detachering op het Bedrijvenpark Twente 331 in de gemeente Almelo is een boeiend, uitdijend bedrijf dat arbeiders uit Oostbloklanden als Polen, Hongarije en Roemenië succesvol uitzet bij bedrijven in geheel Overijssel. Zo’n 700 werknemers telt Marquette Detachering inmiddels maar met de groei neemt ook het huisvestingsprobleem toe van nieuwkomers. ‘Dat is de groep die nog in een gewenningsfase zit’, zegt Hans Evers. ‘Ze komen hier in principe alleen naar toe om geld te verdienen voor thuis. Vier weken hard werken en dan weer een lang weekend naar huis. De beloning in Nederland en het thuisland loopt nog ver uiteen en ze willen hier dus bouwen aan hun toekomst. Het zijn bijna allemaal vakmensen als metaalbewerkers en lassers en productiemedewerkers of bouwvakkers. Wij bieden een goed Nederlands salaris maar vinden ook dat zij recht hebben op goede huisvesting’, aldus Evers.

Dat bleek minder makkelijk gedaan dan gezegd door verzet van bewoners in steden en dorpen en ook gemeentebesturen namen daardoor een afwachtende houding aan. Zo ontstond Marquette Vastgoed dat zich richt op onroerend goed om arbeidsmigranten te huisvesten. Villapark ’t Lageveld in Wierden werd als eerste aangekocht om medewerkers te huisvesten. De gemeente Wierden stond niet te juichen, maar blokkeerde het ook niet en zo ontstond na een grondige opknapbeurt een eerste huisvestingslocatie voor de werknemers, die de kritiek van de werkgevers Magda en Hans Evers kon doorstaan maar ook voldoet aan de door de wet gestelde voorwaarden en in bezit is van het SNF-certificaat maar ook de Nationale Inspiratieprijs in brons Flexwonen kreeg toegedicht.

Her en der in de provincie werden woningen aangekocht en opgeknapt door de bouwtak Marquette Projecten dat ook door aannemers wordt ingehuurd of zelf grotere projecten ontwikkelt. Al die woningen blijven onder eigen beheer, onderhoud en toezicht. In Almelo ging de aankoop van de vroegere meisjesinrichting Huize Alexandra ter elfde ure niet door vanwege uitbreiding van het naastgelegen asielzoekerscentrum. De behoefte bleef derhalve hoog en nu volgt een nieuwe locatie in Vriezenveen waar de oude Raiffeisenbank werd omgetoverd in een fraai pension-onderkomen voor 30 arbeidsmigranten. De gemeente Twenterand werkte mee, Evers en de zijnen voeren het beheer en de arbeidsmigranten zijn blij, want de pensionkosten per week blijven met 57 euro laag.
‘Hier worden de door ons genoemde eerste-fase arbeidsmigranten gehuisvest. Diegenen die hier uiteindelijk willen blijven en hun gezin laten overkomen, helpen wij met reguliere huisvesting via de normale kanalen. Voor de groep die nog twijfelt, willen wij nog meer van dit soort  huisvesting organiseren. Wij vragen inzet, maar bieden veel ook qua zorg en begeleiding in deze fase, voor hen als onze werknemers en voor de buurtbewoners. Iedereen tevreden is ons uitgangspunt’, zegt Evers die wethouder Jan-Herman Scholten bereidt vond om samen met Pa Evers de naam doq 16 van het fraaie arbeidsmigrantenonderkomen te onthullen .

Marquette Groen
Zestig locaties waar Marquette Detachering haar werknemers in Overijssel huisvest. Dat betekende tevens dat het ondernemersechtpaar Evers nog wat extra verantwoordelijkheden kreeg. Opdrachtgevers willen natuurlijk dat hun ingehuurde krachten op tijd op het werk verschijnen. Zo ontstond Marquette Logistiek dat inmiddels een wagenpark beheert van 60 voertuigen om medewerkers van en naar de diverse werkplekken binnen Overijssel te vervoeren. Zestig voertuigen die onderhoud behoeven, maar vooral aan alle veiligheidsregels moeten blijven voldoen. Geboren uit nood vanwege de vele huisvestingslocaties.

Die vele huisvestingslocaties hebben nog een verder gevolg gehad. Rondom de onderkomens is groen en veel groen zoals op villapark Het Lageveld of het inmiddels ook in bezit zijnde naastgelegen Buitengoed Het Lageveld waar Marquette Projecten recreatieve luxe villa’s voor koop of verhuur realiseert.
Al dat groen moet worden onderhouden en zo werd Marquette Groen geboren. Inmiddels uitgedijd met vakbekwame hoveniers dat naast het groen rond de eigen Marquette Vastgoedpanden ook in opdracht werkt voor particulieren, bedrijven en gemeenten. Naast doq 16 is dat de tweede revitalisering op het oude bedrijvenparkje in de kanaalzone aan de Wierdenseweg in Vriezenveen. De gemeente Twenterand kan er trots op zijn dat Magda en Hans Evers dat allemaal van de grond tillen.

Fotoreportage (36 foto's)...

 
29-05-2017  

Ophef over autovrije koopavond Wierden

 

WIERDEN - Wierdense middenstanders roeren zich danig op sociale media over de proef van een autovrij centrum tijdens koopavonden. De proef wordt van alle kanten gekraakt  met geklaag over lage omzet en geen kooppubliek op de eerste proefavond in het Wierdense centrum.
Vrijdagmiddag om 16.00 uur gingen de hekken voor de Nijverdalsestraat, de Stationastraat en de Marktstraat en nadien was er volgens de kooplieden geen stuiver meer te verdienen. "zo help je het Wierdense winkelcentrum om zeep", liet een Wierdense ondernemer o.a. op facebook weten. Het Wierdense koophart had zich de laatste decennia juist ontwikkelt en ook veel Almeloërs zie je er regelmatig op koopjesjacht. Het was nog maar  de eerste testavond maar als het aan de winkeliers ligt, wordt de proef onmiddellijk gestopt.

Dat wil ook wel raadslid Van Maasacker van Sociaal Liberaal '14 . En ook de VVD was nooit voorstander van de proef uit de koker van Platform Progressief Wierden (PPW) die dit afdwong in de coalitieonderhandelingen met juist tegenstander VVD en het CDA. Er zijn in de proef nog 4 autovrije koopavonden te gaan. De verwachting is dat er dan een streep doorgaat maar de ondernemers zien dat liever vandaag dan morgen.

 
28-05-2017  

Brandweer druk met autobranden

 

OVERIJSSEL – Politie en brandweer in meerdere Overijsselse gemeenten waren dit weekend druk met autobranden.
In Oldenzaal werd een bedrijfsbusje vermoedelijk aangestoken maar was men snel ter plekke om volledige uitbranding te voorkomen.
In Enschede brandde een personenauto uit bij uitgaansgelegenheid Go Planet. Ook hier vermoedelijk brandstichting. De stad kampt al enkele weken met brandstichting van auto’s.
In Schalkhaar werd de brandweer gealarmeerd voor eveneens een brandende auto. Ook hier een totale schade. De politie sluit brandstichting niet uit. De regio Deventer heeft al maanden last van brandstichting bij auto’s. In al deze gevallen doet de politie onderzoek en zijn tips die leiden naar de daders welkom.

 
27-05-2017  

Green Team Twente winnaar Shell Eco

 

LONDEN – Studenten van de Universiteit Twente hebben de 'Koningsklasse' van de Shell Eco Marathon Europe gewonnen met hun op waterstof aangedreven voertuig. Het circuit was dit jaar bij  het beroemde Queen Elizabeth Olympic Park in Londen en bevatte meerdere uitdagingen zoals een tweehonderd meter lange helling, een steile afdaling en een bocht van negentig graden.
In het studiejaar 2011/2012 wonnen de Twentse studenten ook al eens de eerste plek.
Meer info: Green Team Twente
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
27-05-2017  

Altijd al in een oud kerkje willen wonen?

 

KUINRE – Er zijn altijd wel mensen die bijzonder willen wonen. Bijvoorbeeld in een molen maar ook in een voormalige kerk. In het vroegere Zuiderzeestadje Kuinre (gem. Steenwijkerland) staat de kerk uit 1872 weer te koop. Tot 1970 was het in gebruik als RK-Kerk. Sindsdien werd het gebruikt als atelier en recenter als woonhuis. Er is wel het nodige restauratiewerk verricht, maar dat werk is nog niet af. Benieuwd? Kijk hier op Funda. 
 

 
24-05-2017  

Politie naar Nijverdal, Rijssen van het padje


Een luttele 5,6 km over de N347 is de wijziging van de bouwlocatie en zelfs centraler als men het totaal te bestrijken gebied bekijkt.

Rijssen-Holten
inwoners: ± 38.000
(2013: Rijssen: 28.631 en Holten: 8.942)
oppervlakte: ± 95 km2

Hellendoorn
inwoners: ± 36.000
(2010: Hellendoorn: 6.155, Nijverdal: 24.900, Haarle: 2.181, Daarlerveen: 1.146, Daarle: 1.410)
oppervlakte: ± 139 km2

bron: Wikipedia
 

RIJSSEN – De gemeenteraad van Rijssen-Holten is duivels dat de politie de focus voor het nieuwe bureau Twente West heeft verlegd van Rijssen naar Nijverdal. De bestaande kantoren in Nijverdal en Rijssen gaan dicht en worden samengevoegd. Zowel de gemeenten Rijssen-Holten als Hellendoorn waar Nijverdal onder valt, wilden het nieuwe bureau graag binnen de de eigen gemeentegrens. Rijssen-Holten leek aan het langste eind te trekken met een locatie aan de N347/Zuna naast Mercedes Baan. De onderhandelingen met Baan liepen echter stuk omdat de politie een kavelgrootte wilde van 2500 m2 terwijl eerst was uitgegaan van 1500 m2.
Daarom is nu de focus verlegd naar de industrielocatie ’t Lochter 3 bij Nijverdal ook aan de N347. Die locatie werd in het onderzoek vooraf als tweede wenslocatie vastgelegd. De afstand tussen beide locaties is een luttele 5,6 km en wordt door de korpsleiding Twente West niet als een bezwaar gezien om de dienst goed te laten opereren in beide gemeenten.

Van 't padje
De gemeenteraad van Rijssen-Holten met burgemeester Arco Hofland voorop, is nu helemaal van ’t padje en nam een motie aan om een brandbrief te sturen naar de Tweede Kamer, Eerste Kamer, kabinet, provincie, alle Twentse gemeenten en korpschef Akerboom van de landelijke politie om hun bezwaar kracht bij te zetten. Het tekent het vast geroeste patroon van veel Twentse gemeenten die het eigen belang vooropstellen boven het grotere Twentse (deel)belang.
Er is één uitzondering in deze. De raadsfractie D66 steunde de motie niet. Fractievoorzitter Herman Klein Velderman  gaat er vanuit dat de stedelijke kernen binnen het gebied van de dienst Twente West een steunpunt krijgen voor de burgerij. Landelijk korpschef Akerboom had eerder al te kennen gegeven dat wijkbureaus belangrijker zijn voor contacten met de burgerij dan eerder was gedacht in het kader van bezuiniging.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
19-05-2017  

ROC Almelo start studie Drones op Airport Twente

 

ALMELO - Het ROC van Twente, met de opleiding Transport en Logistiek gevestigd op de Sumpel te Almelo, begint volgend studiejaar met twee deelstudies op het gebied van drones. Voor het praktijkgedeelte strijkt de school neer op Luchthaven Twente te Enschede. De drone maakt een rappe opmars in tal van sectoren. De onbemande ‘helikoptertjes’ in alle soorten en maten betekenen volgens een bulletin van de school een nieuwe bron van werkgelegenheid in onder meer de landbouw, veiligheidssector, onderhoud en logistiek.
Lees verder via De Roskam

< De Yuneec H920 Tornado Hexakopter verkrijgbaar bij o.a. Foto Konijnenberg in Den Ham

 
19-05-2017  

Cogas gaat bedrijfsonderdelen splitsen

 

ALMELO - Cogas B.V., Cogas Infra Services B.V. en Cogas Duurzaam B.V. worden gesplitst van Cogas Infra en Beheer B.V. In het laatste onderdeel van het in Almelo gevestigde Cogas is het netwerkbeheer ondergebracht. Volgens toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) verricht Cogas Infra en Beheer B.V. de wettelijke taak als netwerkbeheerder. Toch werken alle bedrijfsonderdelen met nagenoeg hetzelfde logo. Dat mag niet van ACM dat zelfs met een boete dreigde. Eerder al werden Drents/Overijsselse Rendo en het Zeeuwse Delta op de vingers getikt.
Cogas verkocht in 2006 haar toenmalige commerciële leverantie-aansluitingen aan Electrabel voor 75 miljoen euro. Dat geld werd toen verdeeld onder de aandeelhoudende gemeenten. Inmiddels heeft Cogas al weer een drietal commerciële activiteiten.

Cogas heeft inmiddels toegezegd dat het voor 1 september 2017 het wettelijke netwerkbeheer van Cogas Infra en Beheer B.V. volledig zal loskoppelen onder een andere naam met aparte website en onderscheidende emailadressen.  Het nu nog hetende Cogas Infra en Beheer B.V. mag de andere binnen het concern vallende commerciële bedrijfsonderdelen ook niet bevoordelen. ACM heeft de schriftelijke toezegging van het Cogas-concern als algemeen bindend verklaard. De nieuwe naam voor Cogas Infra en Beheer B.V. is nog niet publiekelijk gemaakt.

Het netwerkbeheersdeel van Delta heeft onder druk van een boete van 100.000 euro per week sinds 1 januari jl de naam Enduris. Ook onder andere Essent, Nuon en Eneco werden door wetgeving gedwongen de naam voor hun netwerkbedrijf te veranderen. In het geval van Essent werd dit Enexis, in Nuon Liander en in het geval van Eneco werd het netwerkbedrijf Stedin genoemd.

 
19-05-2017  

De ‘crime-list´ Overijssel 2016 volgens AD

 

ALMELO – Jaarlijks zet het Algemeen Dagblad het aantal aangiften van ‘misdaad’ op een rijtje. Het gaat dan o.a. over bedreiging, mishandeling, diefstal, inbraak et cetera. En dat relatief aar aangiftes per 10.000 inwoners.
Amsterdam blijft traditioneel de crimineelste stad van het land en de gemeente Tubbergen doet het juist traditioneel goed als veilige gemeente. In 2016 wordt Tubbergen zelfs als meest veilige gemeente gewaardeerd.

Enschede scoort in Overijssel qua onveiligheid altijd hoog en voert in 2016 wederom de lijst aan. Opmerkelijk de stijging van Almelo dat landelijk gezien steeg van 121 naar 46 met Deventer, Zwolle en Hengelo op de hielen.

Geluksgevoel

Is dat nu van invloed op het geluksgevoel van de inwoners van gemeenten. Nee dus. Almelo scoort in de deze week gepresenteerde Atlas van gemeenten juist opmerkelijk goed. Landelijk steeg Almelo zelfs naar plek 17 terwijl Hengelo op 27 staat en Enschede vorig jaar is geklommen naar plek 36.
Criminele cijfers hebben dus nauwelijks tot geen invloed in het alledaagse geluksgevoel van mensen ondanks dat Almelo landelijk in de top 50 staat qua alledaagse criminaliteit.
 
De ‘crime-list’ Overijssel 2016 volgens AD

1. Enschede (39) (tussen haakjes landelijk)
2. Almelo (46)
3. Deventer (52)
4. Zwolle (62)
5. Hengelo (81)
6. Steenwijkerland (145)
7. Ommen (184)
8. Hof van Twente (252)
9. Kampen (264)
10. Losser (302)
11. Hardenberg (305)
12. Borne (330)
13. Oldenzaal (337)
14. Raalte (341)
15. Haaksbergen (345)
16. Rijssen-Holten (355)
17. Twenterand (358)
18. Olst-Wijhe (368)
19. Staphorst (369)
20. Zwartewaterland (370)
21. Wierden (372)
22. Hellendoorn (373)
23. Dalfsen (380)
24. Dinkelland (382)
25. Tubbergen (386)

 
18-05-2017  

Cogas boerde goed in 2016

 

ALMELO – Netbeheerder Cogas NV wist in 2016 haar winst te verdubbelen, zo blijkt uit het vandaag gepresenteerde jaarverslag. Dat Cogas goed had geboerd werd al eerder duidelijk toen het in april bekend maakte dat het een extra-dividend van in totaal 20 miljoen euro extra zou uitkeren. Nu komt daar  regulier 10,2 miljoen euro bij voor de aandeelhoudende gemeenten Almelo, Borne, Dinkelland, Hardenberg, Hof van Twente, Oldenzaal, Tubbergen, Twenterand en Wierden.  De gemeente Almelo is daarbij spekkoper met zo’n 23 procent aandelen van het oorspronkelijke Almelose gemeentelijk gasbedrijf. Dik 2,3 miljoen euro krijgt Almelo dus regulier bovenop het eerder aangekondigde eenmalige extra dividend van zo'n 5 miljoen euro. Het komt de in financieel zwaar weer verkerende gemeente goed uit. Vijf jaar geleden keerde Cogas ook al eens een extra miljoenen bonus uit aan de aandeelhouders vanwege de al te gunstige solvabiliteit. De winst na belastingafdracht van Cogas bedroeg in 2016 liefst 15.042.000 euro.

Meer biogas
De winst ging niet ten koste van de investeringen. In 2016 investeerde Cogas 14,5 miljoen euro in het vervangen van ondergrondse leidingdelen, het plaatsen van ‘slimme meters’, de aanleg van glasvezelnetwerken en investeren in biomassa-systemen.
Dat laatste vooral omdat minder beroep kan worden gedaan op het Groningse aardgas. Stadsverwarming en biogas zal dus in de toekomst meer gaan stromen door de diverse pijpleidingen van Cogas.

 
17-05-2017  

Grolsch beloont vakmanschap ROC Retail Skills

 

ENSCHEDE - Gisteravond werd tijdens de Grolsch Vakmanschap is Meesterschap avond bekend gemaakt dat het project Retail Skills van ROC van Twente in Almelo een prijs heeft gewonnen van € 5000,-.

Verkoop is ook vakmanschap
En dat is voor ROC van Twente aanleiding geweest om de handelsopleidingen te vernieuwen. Er zijn in totaal zes nieuwe leermethodes geschreven waarin alle facetten van de retail verwerkt zijn. Denk hierbij aan: sales skills, web skills, speaking skills, business skills, presentation skills en product skills. Het oefenen en trainen van deze skills gebeurt vooral vanuit de simulatiewinkel ‘Store for Skills’ op school.

Aanmelding en beoordeling
Alle in totaal 30 ingediende projecten zijn beoordeeld op vier thema’s: vakmanschap, meesterschap,
duurzaamheid en innovatie. Daarnaast moesten de projecten iets bijdragen aan de regio Twente en Achterhoek.
“Op internet zag ik de mogelijkheid om projecten aan te melden voor het Vakmanschap fonds. In de opleiding leren we onze studenten het vakmanschap ontwikkelen. En het meesterschap wordt vooral gestimuleerd tijdens de praktijk, zowel in de praktijk op school als wel tijdens stage of werk. Daarnaast is ons Retail Skills project innovatief.” aldus André Seppenwoolde, docent van ROC van Twente.

Meer lesmethodes, aankleding Store for Skills en landelijke wedstrijd Retail Skills
Met de prijs wil ROC van Twente de lesmethodes en boeken verder ontwikkelen, ook op andere opleidingsniveaus.
Daarnaast kan de Store for Skills nog wel iets extra aankleding gebruiken. Laatste bestemming voor de prijs is de doorontwikkeling van de Retail Skills wedstrijd die op het ROC in Almelo al een aantal jaren wordt georganiseerd.
Er zijn plannen om deze wedstrijd op landelijk niveau te organiseren. Afgelopen jaar waren er al verschillende ROC’s uit het land aanwezig om te kijken hoe de wedstrijd in het Twentse wordt opgezet en georganiseerd.

Vijf projecten beloond met vakmanschapsprijs
In totaal hebben vier Twentse projecten en één project uit de Achterhoek een bedrag van € 5000,- gewonnen. Het fonds is bedoeld voor projecten die een bijdrage leveren aan de sociale en economische ontwikkeling van Twente en de Achterhoek en die vakmanschap als wezenlijk onderdeel van het project hebben.

Archief
Terug naar vorige pagina