Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
31-05-2019  

Dikke US defensieorder voor Broshuis in Kampen

 

KAMPEN – Trailerfabrikant Broshuis in het Overijsselse Kampen heeft een Amerikaanse defensieorder binnengesleept voor 50 miljoen dollar. Het moderne constructiebedrijf gaat 170 diepladers leveren. De order kwam tot stand na vier maanden een drietal prototypes te hebben getest van evenzoveel fabrikanten. De zware testen vielen in het voordeel uit voor Broshuis die daarmee de grootste US-defensieorder binnenhaalde die ooit aan een Europees bedrijf is verleend. In het contract is tevens het support en service voor de komende jaren vastgelegd.
De productie vindt volledig plaats in het Kamper bedrijf dat de laatste jaren flink investeerde in het machinepark. De Amerikaanse order is een ‘dik toetje’ nadat eerder al een flinke defensieorder uit Denemarken werd geboekt.

Fotoreportage (6 foto's)...

 
31-05-2019  

Dode en zwaar gewonde op N377 bij Balkbrug

 

BALKBRUG – Op de N377, de op 3 na gevaarlijkste weg in de provincie Overijssel, is aan het begin van de avond een automobilist verongelukt. De 42-jarige man uit de gemeente Hardenberg kwam tussen  Nieuwleusen en Balkbrug frontaal in botsing met een tegemoet komende auto bestuurd door een 24-jarige vrouw uit Duitsland. Zij werd met een trauma-heli afgevoerd.

Later op de avond werd door de politie een 34-jarige man aangehouden. Hij zou volgens getuigen betrokken zijn bij het ongeval. Hij bleef niet ter plekke maar reed verder met zijn auto. Zijn betrokkenheid staat nog niet vast, maar gelet de omstandigheden wel reden hem op te sporen.
Om de juiste toedracht te kunnen achterhalen, zoekt de politie getuigen vooral diegenen die een oudere zwarte Volkswagen Golf met witte kentekenplaten op de N377 hebben gezien, worden verzocht contact op te nemen met de politie.

 
24-05-2019  

Belana Bewindvoering op slag 200 cliënten kwijt

Rechter maakt eind aan 'bewindvoerdersgesjoemel'
 

ENSCHEDE/ALMELO – De kantonrechter in Almelo heeft het Enschedese bewindvoerderskantoor Belana ontslagen als bewindvoerder voor zo’n 200 voornamelijk Twentse cliënten.
Belana Bewind stond na toewijzing van de rechtbank cliënten bij in de sanering van hun financiële problemen en beheerde het inkomen van de cliënten. Daarbij kwam ‘zelfverrijking’ aan de orde door o.a. voor cliënten onnodige verzekeringen af te sluiten met te hoge commissies via moedermaatschappij Belana Insurance & Finance (Belana IF) van Yana Kazakevich, bedrijfseconoom en eigenaresse van het sinds 2004 te Hengelo gevestigde bureau. Voor het afsluiten van een wettelijk overbodige begrafenisverzekering werd bijvoorbeeld eenmalig 250 euro aan kosten in rekening gebracht bij de cliënt. Ook werden serviceabonnementen afgesloten met Belana IF  waarvoor maandelijks 4 tot 25 euro in rekening werd gebracht per abonnement. Het afsluiten van inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen was tevens een verdienmodel voor het bewindvoerderskantoor Belana en ‘moeder’ Belana IF. Cliënten hadden volgens de rechter eveneens te weinig inzicht in het het beheer van hun financiën omdat dit teveel werd afgeschermd. ‘De belangenverstrengeling is evident en ongewenst en bovendien laakbaar’, zo de kantonrechter bij zijn uitspraak.

Het Enschedese bewindvoerderskantoor ligt al sinds september vorig jaar onder vuur en werd al eerder over de vingers getikt betreffende te hoge bewindvoerderskosten die via de gerechtelijke bewindvoering wordt vergoed. De kantonrechter haalde dat geld al eerder terug.
Nu verloor Belana Bewind op slag 200 cliënten die door de rechtbank bij andere bewindvoerders in Twente werden ondergebracht. Voor hen de taak om voor de uitgebuite cliënten weer enig toekomstperspectief te bewerkstelligen. Bij sommigen onder hen kan dat via een aanvraag om bijstand, iets waar men wel recht op had, maar dat Belana Bewind al dan niet bewust verzuimde.

 
24-05-2019  

Uitstel debat 'verdwenen' miljoenen Lithium Werks


Het beoogde Twentse researchcentrum voor Lithium Werks
 

ZWOLLE – Provinciale Staten van Overijssel zit er maar mee, de miljoenensubsidie van Oost NL die werd overgemaakt aan Lithium Werks om in Twente een groots ontwikkelingscentrum te bouwen voor een nieuwe generatie batterijen en werkgelegenheid voor zo’n 2.000 werknemers voor research en productie.
Het geld werd met medeweten van Overijssels gedeputeerde Eddy van Hijum (CDA) overgemaakt op de rekening van het Amerikaanse bedrijf en nog geen dag later vertrok de initiatiefnemer en investeerder Kees Koolen van het plan nadat Oost NL aandrong alsnog direct het ondernemersplan aan te leveren.
Sindsdien is het investeringsbedrijf Oost NL van de provincies Overijssel en Gelderland de grip op de overgemaakte 7,5 miljoen euro kwijt.

De provinciale PVV in Overijssel drong aan op een integriteitsdebat om boven tafel te krijgen wat Van Hijum exact allemaal wist voordat groen licht werd gegeven voor de geldtransactie. Ook D66, SP, PVV, 50Plus en Partij voor de Dieren en sinds de recente Provinciale Verkiezingen in maart ook Forum voor Democratie vinden dat de rol in deze ‘affaire’ van Van Hijum duidelijk en openbaar moet worden, maar GS liet per brief weten aan de Staten dat dit debat in ieder geval wordt uitgesteld tot 15 juni omdat accountant organisatie EY het onderzoeksrapport binnen de beoogde ‘deadline’ van deze week niet kan waarmaken.
Bij dat laatste worden vraagtekens gezet omdat 15 juni tevens de datum is waarop de coalitievorming en samenstelling van het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel is aangekondigd. Van Hijum is daarbij nadrukkelijk namens het CDA in beeld voor een herbenoeming.
Een groot deel van Provinciale Staten vermoed nu dat het uitstel over het EY-onderzoeksresultaat inzake de al dan niet geautoriseerde miljoenentransactie bewust naar achteren wordt geschoven. De beoogde coalitiepartners zijn daarin minder uitgesproken.

 
23-05-2019  

Landsgrens blijft barrière voor woon- werkverkeer


Tanken in Duitsland. Nederlanders doen het massaal.
 

REGIO – Volgens onderzoek van bureau I&O Research blijft de grens tussen buurlanden een ‘drempel’ in het woon- en werkverkeer. Normaliter kijkt een arbeidszoekende binnen een reistijd van drie kwartier rond zijn woonplaats naar een baan, maar dat blijkt niet zo te zijn aan de borders van de landsgrenzen. Onder andere de Twentse gemeenten worden daardoor belemmerd in hun economische ontwikkeling die hoger zou kunnen zijn indien wet- en regelgeving ten aanzien van arbeid meer op elkaar afgestemd zou zijn. Ook binnen de Europese Unie blijft dat nog steeds lastig. Vanuit Enschede werken minder dan 0.5 procent van de werkende bevolking in de Duitse regio, voor Hengelo is dat 0,3 procent en Almelo dat al weer zo’n half uur rijden van de grens ligt, 0,2 procent. Het is mede van invloed in de klassering van de jaarlijkse ‘Atlas van Gemeenten’ waarin de 50 grootste gemeenten van Nederland  op tal van punten worden vergeleken. Hengelo scoort hierin - als een der drie grootste gemeenten binnen Twente - plek 31, Enschede 44 en Almelo gelijk vorig jaar op 45. Mochten de grensbarrières worden geslecht, kan volgens het onderzoek van I&O de gemeente Hengelo haar voorsprong nog uitbreiden naar plek 19. Enschede maakt dan een sprongetje van 4 plaatsen naar plek 40 en voor Almelo maakt het niets uit.

De zoektocht naar werk over de grens blijkt verder ook problematisch vanwege taal, verschillen in sociale zekerheid en fiscaliteit, maar ook de onbekendheid met vacatures in de Duitse grensregio. Driekwart van de Twentse beroepsbevolking keek zelfs nooit naar werk over de landsgrens.  Toch blijkt de ‘grens’ geen barrière voor vriendenbezoek, het doen van boodschappen met als toppers horeca en brandstof tanken.  Dat laatste kan heden zelfs plusminus zo’n 15 eurocent per liter opleveren. Vanuit de regio Arnhem/Nijmegen is bekend dat zelfs Arnhemmers vaak tanken in Duitsland omdat dit lonend is (foto).

De 'Atlas van Gemeenten' concludeert hiermee dat het stedelijk woon- en leefklimaat binnen Twente in Hengelo beter uit de verf komt dan Enschede en Almelo maar dat staat in contrast met de krimp van inwoners dat Hengelo telt, terwijl Enschede nipt aan de groeikant blijft en Almelo een wat sterkere bevolkingsgroei telt. Hengelo verliest met name inwoners aan buurgemeente Borne. Grotere gemeenten in grensregio's zullen volgens de onderzoeker nimmer in de bovenste regionen komen. Hier telt de (psychologische-?) afstand mee ten opzichte van de overbevolkte randstad dat dichter aan zee ligt.

 
15-05-2019  

Rtv Oost laat solarboot ritje maken

 

REGIO  - Soms zie je van die verschrijvingen in publieke media waarbij je je afvraagt hoe vaststaande begrippen in foutieve bewoordingen worden omschreven. Vandaag heeft Rtv Oost het in een reportage over een testritje van de solarboot van de Universiteit Twente. Een rijdende boot schijnbaar. Maar uit de reportage blijkt dat het toch echt varen is. De studenten van de UT hebben namelijk een boot gemaakt waarbij de aandrijving van de schroef via verkregen energie van zonnecellen verloopt. De spanning zat hem vooral in het feit dat wel getest moest worden of de boot wel waterdicht zou zijn en dus bleef drijven.
Gelukkig was dat het geval, hoewel dat gezien de kennis van de UT’ers best verwacht mag worden. Al jaren zijn UT-studenten succesvol tijdens de Solar Challenge dwars door Australië met een zon-aangedreven auto. Met een boot moet het dan ook wel lukken. Kortom de stuurvrouwe hield droge voeten tijdens de eerste vaartocht in het Twenteknaal waarbij zij na het aanmeren aangaf gevaren te hebben met een snelheid van 17,8 km per uur (= 9,6 knopen, de maritieme term voor snelheid). Bij 20 km per uur (10,8 knopen) zou de solarboot van de UT als het ware pal boven het wateroppervlak kunnen vliegen en ‘t is maar dat u het even weet dat de te waterlating en de proefvaart van de solarboot goed zijn verlopen.

 
03-05-2019  

Met KLM 'gratis' per bus van en naar Schiphol


© KLM
 

REGIO – Per trein kon u al rechtstreeks vanuit Twente naar Schiphol, maar KLM gaat de service voor vliegreizigers uitbreiden met een Twente-Schiphol Shuttle.  “Het idee achter de busdienst is dat we mensen ophalen uit de regio en hen, op vertoon van hun KLM-ticket, gratis naar de hub op Schiphol brengen. De reiziger bespaart zo op brandstof, parkeren of een treinkaartje”, aldus KLM-woordvoerder Van Zijl.

Het wordt na de shuttles vanuit Maastricht naar Schiphol en vanuit Nijmegen via Arnhem naar Schiphol de derde KLM-busverbinding vanuit het land naar de luchthaven.  “Nu al vervoeren wij jaarlijks 30.000 reizigers van en naar Schiphol en wij zien ook potentie in het oosten van het land”, zo Van Zijl.
Met vertoon van hun KLM-ticket (bijvoorbeeld Enschede-Shanghai) waarop de bus-reservering wordt aangetekend, kunnen reizigers gratis gebruik maken van de in KLM-aankleding herkenbare op biodiesel rijdende shuttle. Aan boord is gratis WiFi en koffie/thee. Vertrek vanaf 1 juli a.s. vanuit Enschede  04.30 en 12.30 uur met tussenstops in Hengelo en Apeldoorn. In sommige gevallen moet wel een toeslag worden betaald.
KLM-contractvervoerder Munckhof gaat ook ‘shuttelen’ vanuit Venlo. Een shuttle vanaf Groningen is nog in overweging.

 
24-04-2019  

Hoezo Keukenhof? Ga kijken in Tubbergen

 

TUBBERGEN – Honderdduizenden bezoekers telt de Keukenhof als de bollenvelden in bloei staan. Uit de hele wereld en vooral Azië komt men zich vergapen aan de diversiteit en kleur van de tulpen, een der exporttoppers van Nederland.
Maar wij Tukkers, kunnen hetzelfde aanschouwen aan de Huyerenseweg tussen Geesteren en Tubbergen. Fotograaf Alwin Winkel was niet de enige, want heel wat passanten stopten om de bloeiende velden te aanschouwen en om even een ‘selfie’ te maken. Wees er snel bij, want binnenkort worden de bloemen geknopt, want het gaat uiteraard om de handel in bollen. 

Fotoreportage (8 foto's)...

 
23-04-2019  

Wierden krijgt een VVD-vrouw als burgemeester

 

WIERDEN - De vertrouwenscommissie van de Wierdense gemeenteraad heeft de Hattumse Doret  Tigchelaar-van Oene voorgedragen als opvolger van de aftredende en met pensioen gaande burgemeester Henk Robben (CDA).

Tigchelaar was voorheen van 2014 tot 2018 wethouder te Hattum namens de VVD. Haar benoeming in Wierden moet nog worden bekrachtigd door de Kroon en deze wordt verwacht per 17 juni a.s.

 
21-04-2019  

Paasvuur Harbrinkhoek mocht wel in de fik

 

HARBRINKHOEK - De droogte belemmerde enigszins het paasvuur in Harbrinkhoek, maar na enige inperking en extra veiligheidsmaatregelen mocht toch de fik in de gestapelde 'houtberg' die dit keer niet door de jongeren van de KPJ werd verzameld maar door een groep van enthousiaste andere vrijwilligers en tot vreugde van jong en oud uit Harbrinkhoek en Mariaparochie.
Fotograaf Jan Bril was wel traditioneel aanwezig voor bijgaande reportage.

Fotoreportage (50 foto's)...

 
18-04-2019  

WW daalt in Twente sneller dan landelijk

 

ENSCHEDE – Volgens recente cijfers van het UWV in Twente daalde het aantal WW-uitkeringen in maart in Twente sneller dan het landelijk gemiddelde van -2,2 procent. Over maart bedroeg de daling in aantal 293 uitkeringen en kwam daarmee op een Twents totaal van 9.341
Over een periode van een jaar daalde het aantal uitkeringen in Twente met 2.679 zijnde een daling van -22,3 procent, bijna 4 procentpunten meer dan het landelijk jaargemiddelde.  Goede cijfers met de seizoensinvloed nog voor de boeg. Vooral in de horeca word veel personeel gevraagd voor het zomerseizoen. Er is een chronisch gebrek aan opgeleide basiskoks en ook voor de bediening worden veel medewerkers gezocht. in de bouwsector, de logistiek en de zorg wordt eveneens veel personeel gevraagd.

 
14-04-2019  

Vriezenveense brandweer vist succesvol

Almelose collega?€?s moesten wel helpen
 

VRIEZENVEEN – Brandweerlieden maken zo een en ander mee. Zondagmiddag werd het korps Vriezenveen gealarmeerd voor een drijvend urinoir in het kanaal Almelo – De Haandrik waar het urinoir ter hoogte van de grootste meubelshowroom van Twente dreef.
Voor de normale scheepvaart geen gevaar, maar voor de recreatieve vaart zou het grote geval zomaar een gat in een boeg van polyester kunnen slaan. Met mankracht kon het ‘ding’ niet uit het water gevist worden en zo werd op de zondagmiddag zomaar het hulpverleningsvoertuig met kraan van de collega's uit Almelo aangerukt om de Vriezenveense ‘broeders’ uit de ‘brand’ te helpen. Belangstellenden konden vervolgens melden dat het urinoir normaliter bij een bedrijf aan de Kanaalweg Noord behoorde te staan. Of het bedrijf ook de rekening krijgt?

Fotoreportage: Alwin Winkel Fotografie

Fotoreportage (5 foto's)...

 
09-04-2019  

Heutink Primair Onderwijs verhuist naar Nijverdal

Aderlating voor gemeente Rijssen/Holten
 

RIJSSEN/NIJVERDAL – Het van oorsprong Wierdense bedrijf Heutink Primair Onderwijs verhuist haar activiteiten van Rijssen naar Nijverdal. De gemeente Rijssen/Holten kon het groothandelsbedrijf  voor lesmaterialen en benodigdheden op primair educatief gebied geen ruimte binnen de gemeentegrens bieden om Heutink met haar 200 personeelsleden voor de gemeente te behouden. Nu zit Heutink verspreid over vier locaties op het bedrijventerrein in Rijssen.

De gemeente Hellendoorn kon Heutink Primair Onderwijs op het bedrijventerrein ’t Lochter in Nijverdal wel de benodigde 3.5 ha aan grond bieden om de vier Rijssense locaties te bundelen. Op ’t Lochter bouwt Heutink een compleet nieuw magazijn met kantoor en distributiedocks waardoor alle 200 personeelsleden vanuit Rijssen meegaan naar de zichtlocatie aan de N35.
Het is de tweede aderlating voor Rijssen dat eerder al de beoogde nieuwbouw voor het politieteam Twente-West de keuze zag maken voor ’t Lochter waar Heutink Primair Onderwijs nu de naaste buur wordt en van daaruit de wereldmarkt wil gaan bedienen.

Of de provincie Overijssel instemt, is niet bekend. Normaliter worden Twentse distributeurs van grotere omvang verwezen naar het XL Businesspark aan de A35 bij Bornerbroek.
Heutink Ict is gevestigd aan de Expolaan in Hengelo.

 
04-04-2019  

Gemeenten willen subsidie hoogspanningtransitie

 

ALMELO – Een Burgerinitiatief uit oktober 2018 zette de gemeente Almelo aan om hoogspanningskabels mogelijk ondergronds te brengen. Dit mede omdat netbeheerder Tennet 80 procent van de kosten zou betalen.

Echter ondanks de kostenbijdrage van Tennet is dat toch een miljoenen euro’s vergende operatie, zo ontdekte de gemeente Almelo na onderzoek betreffende de nieuwe wettelijke regeling inzake het ondergronds bekabelen van oudere hoogspanningsleidingen.
Hetzelfde geldt de gemeenten Deventer, Enschede en Raalte die nu samen met Almelo de provincie Overijssel ‘aanspreken’ op een financiële bijdrage. De Pilotgemeenten hebben onder meer gevraagd om het onderwerp en de bijdrage in te brengen in de coalitieonderhandelingen die sinds de provinciale verkiezing van vorige maand zijn gestart.

Feit is dat de provincie een ‘smak’ geld overhield van de eerdere verkoop van aandelen in energiebedrijven.

 
12-03-2019  

Enschede verbouwt stadskantoor en stadhuis

 

ENSCHEDE – De gemeente Enschede gaat 1,7 miljoen euro investeren in een opknapbeurt van het stadhuis en capaciteitsuitbreiding van het stadskantoor dat in juni 2016 in gebruik werd genomen. Volgens het externe onderzoek dat het Enschedese college liet uitvoeren, voldoet de akoestiek niet van het vrijwel nieuwe stadskantoor. Het geluid zou afleidend zijn voor de medewerkers.
In het oudere stadhuis wil met 70 werkplekken extra realiseren. Die uitbreiding is gewenst om personeel dat elders op servicecentra werkt, centraal onder te brengen. Daarmee zouden de huisvestingslasten niet toenemen. De kritiek kwam vooral van zijde der oppositie vanwege de grote tekorten in het sociale domein.  Het voorstel werd gisteravond echter met 26 stemmen voor en 11 tegen aangenomen.

 
12-03-2019  

Verbreding A1 Oost woensdag van start

 

REGIO – Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen geeft woensdag het officiële startsein van de verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en knooppunt Azelo waar de A1 deels samenvloeit met de A35 tot de afslag richting Enschede. De capaciteitsvergroting van het traject tussen Apeldoorn en Twente vergt een investering van ruim 400 miljoen euro en moet in 1928 helemaal klaar zijn. De toegenomen drukte op de route naar Berlijn en Oost Europa noopt tot deze kapitale investering die in de komende jaren in deeltrajecten wordt gerealiseerd. Als eerste wordt het komende jaar gewerkt aan de verbreding tot 2 maal  vierbaansautoweg tussen Twello en Deventer en van Deventer Oost tot de afslag Rijssen 2 maal driebaans. Ter hoogte van Holten wordt tevens de fietsbrug vervangen door een groter exemplaar.

De werkzaamheden kunnen tot vertraging leiden, mede ook omdat momenteel wordt gewerkt aan de A35 tussen Almelo en Enschede inclusief het knooppunt Azelo en het knooppunt Buren bij Borne.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
08-03-2019  

Varkensstallen rotten weg door luchtwasser

 

ALMELO -  Het zijn de ‘roots’ van Jan Waayer, de bouw van stalinrichtingen met zijn bedrijf JW Espo in Almelo, maar tegenwoordig is JW Espo veel meer dan dat. Naast stallenbouw is JW Espo ook specialist in naam en faam in ventilatie van stallen en superieure installatietechniek. Maar Jan Waayer doet meer, veel meer. Hij is tevens de ontdekker en verbeteraar van biologische luchtfilters voor de agrarische sector en draait voor het ontwerp van een bedrijfswoning voor de agrariër ook zijn hand niet om.

Over de biologische luchtfilter zocht Waayer al vaker de publiciteit. Mest en dus zwavelzuur is een groot probleem voor bijvoorbeeld varkenshouders die vaak een verplichte dure luchtwasser hebben geïnstalleerd. Zo kwam Waayer in Limburg weer een schrijnend voorbeeld tegen. De boer in kwestie had vijf jaar geleden een nieuwe luchtwasser laten installeren in de geïsoleerde stal want de zwavelhoudende lucht mag niet zomaar naar buiten. Een van de voorschriften bij een verplichte mechanische gecombineerde luchtwasser is tevens het driemaandelijks vervangen van de luchtfilters. Wie het nalaat vanuit bezuinigingsdrift en misschien gedwongen door het lage rendement in de varkenshouderij is met zijn eigen ondergang bezig zo bleek ook nu weer.
Binnen vijf jaar was het gegalvaniseerde staal en en de elektrische installatie volledig verroest. Bovendien is het vervangen van die filters niet zonder risico voor eigen lijf en leden want daarvoor moet men wel in de luchtwassers kruipen die vol zitten met chemische middelen. Gevaarlijk ook vanwege de ammoniak e de zich ophopende fijnstof. Geen fijne klus, duur en gevaarlijk en bovendien giftig afvalwater voortbrengend waarvan volgens onderzoek van Wageningen University slechts enkele slokjes dodelijk kunnen zijn.

Jan Waayer trok al vaker van leer tegen Haagse politici als Helma Lodders en Erik Ziengs (VVD). Ij stelden reeds Kamervragen aan de minister over de gevaren en risico’s van de verplichte luchtwassers. Ook Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik liet zich tijdens een werkbezoek aan JW Espo uitvoerig voorlichten over het door Waayer ontwikkelde biologische alternatief om ‘stalluchten’ veilig te filteren zonder gevaar voor mens en dier en zonder de vernielende werking van zwavelzuur op elektrische installaties en stalen stalspanten en hekwerken. Voor de boer in Limburg en ook andere collega’s i den lande is de schade niet te overzien, terwijl Waayer het veilige alternatief in huis heeft. Alleen mag hij het niet leveren, want  de Rijksdienst voor Ondernemers houdt de oplossing van JW Espo nog steeds tegen. Waayer kan er met zijn hoofd niet bij maar geeft niet op. "Ik ben veel te eigenwijs om op te geven", zegt Waayer die met dit nieuwe voorbeeld in de hand niet alleen de publiciteit zoekt, maar ook de politici in Den Haag en Europarlementariër Schreijer-Pierik met dit nieuwe voorbeeld nog eens weer met de neus op de feiten wil drukken.
 

Biofilter met enzymen en houtsnippers
De biofilter is van Duitse origine en door Jan Waayer verder ontwikkeld. Afzuigers blazen de stallucht door de filter waarna de lucht verdeelt langzaam stijgt door een bed vol houtsnippers met speciale enzymen. Deze enzymen reduceren de stank (ammoniak) met 90 procent en de filters houden ook het fijnstof vast.  In Dde Duitse agrarische sector mag de filter wel gebruikt worden. JW Espo zet de eigen verbeterde biofilter wel in sinds 2012 bij bijvoorbeeld VOPAK in de Rotterdamse haven om stank tegen te gaan en dat met succes.

Fotoreportage (5 foto's)...

 
07-03-2019  

Ongemak en file klus A35/A1 onvermijdelijk

Rijkswaterstaat: ?€?ZET UW EIGEN NAVIGATIE UIT?€?

Afsluiting 1: periode 8 tot12 maart
A35 tussen Almelo Zuid en knooppunt Azelo (richting A1/Hengelo)
vrijdag 8 maart (20.00 uur) tot maandag 11 maart 05.30 uur.
maandag 11 maart (20.00 uur) tot dinsdag 1 maart 05.30 uur.
(Voor vrachtverkeer A1/A35 richting Duitsland blijft tussen Knooppunt Azelo en knooppunt Buren één rijstrook beschikbaar) vanaf knooppunt Buren richting Enschede (A35) geheel afgesloten.
 

REGIO – Met ingang van morgen vrijdag 8 maart zal de regio Twente naar verwachting veel worden gemeld in de dagelijkse filemeldingen op de radio. Aanleiding en oorzaak een grote klus aan de A35/A1 in Twente waarbij in de komende maanden bij herhaling wegtrajecten op de schop gaan en worden afgesloten voor verkeer. Pas eind mei is naar verwachting de grote onderhoudsklus geklaard mits onvoorziene omstandigheden geen roet in het eten gooien.

Rijkswaterstaat en aannemer BAM hebben uiteraard omleidingsroutes aangegeven, waarbij het advies deze ook te volgen, want op eigen houtje via andere sluiproutes kan hoogstwaarschijnlijk tot meer tijdverlies leiden. Het dringende advies dan ook; ‘ZET UW EIGEN NAVIGATIE UIT’.

Met tekstkarren worden actuele werkzaamheden en omleidingen aangegeven, maar ook via de navigatie-app Flitsmeister deelt men de actuele belemmeringen. (download hier)
Vooral in de weekenden wordt er massaal gewerkt en worden deeltrajecten geheel afgesloten. Dat geldt eveneens een aantal nachten. Er is bewust niet gekozen om de gehele klus tijdens nachtelijke uren uit te voeren omdat Twente dan een jaar last van de werkzaamheden zou hebben. Nu wordt de overlast beperkt gedurende maart tot en met mei.
(zie de 7 geplande afsluitingen via Link fotoreportage)

Fotoreportage (7 foto's)...

 
27-02-2019  

Provincie maakt weg vrij voor mestvergisting


De futuristische vroegere overstort-hal van Twence wordt omgebouwd tot mestvergistingsinstallatie.Met de realisatie zet Twence opnieuw een grote stap als energieleverancier.
 

ZWOLLE/ALMELO/ZENDEREN – Provinciale Staten heeft ingestemd met de realisatie van een mestvergistingsinstallatie op de voormalige stortplaats Elhors-Vloedbelt tussen Almelo en Zenderen. Het Overijssels bestuur negeert daarmee alle bezwaren van de gemeente Borne en inwoners van Zenderen die de groene buffer tussen Almelo en Zenderen willen handhaven.
De mestvergistingsinstallatie moet een eind maken aan het mestoverschot in Twente. Boeren met mestoverschot zijn verplicht te leveren. De installatie krijgt een jaarcapaciteit van 5 miljoen kubieke meter biogas dat direct aan het gasnet wordt geleverd. De energieopbrengst is vergelijkbaar met 84.000 zonnepanelen of drie windmolens. Het plan ligt na 6 maart gedurende 6 weken ter inzage voor mogelijk indienen van bezwaren.

Het groene licht voor de mestvergistingsinstallatie is mogelijk ook een domper voor de plannen van de ‘Noorse Broeders’ die aanpalend een groots ontmoetingscentrum willen realiseren voor de zich tegenwoordig Christelijke Gemeente Nederland noemende organisatie. Ook tegen dat plan is verzet door omwonenden en door inwoners uit Zenderen. De ‘Noorse Broeders’ liggen landelijk eveneens onder vuur vanwege vermeende misstanden binnen de landelijke organisatie. Ook kan nader onderzoek voor mogelijk een ontsluitingsweg vanuit Borne nog problemen opleveren. Dit vanwege de overbelaste verkeerssituatie in Zenderen.

 
23-02-2019  

Redding Fc Twente lijkt nabij

 

ENSCHEDE – Hoopvolle berichtgeving van en over Fc Twente heeft de laatste jaren geleerd dat telkens enige scepsis nodig was. De club uit het Enschedese werd onder leiding van de vroegere advertentieverkoper en latere directeur Munsterman van het krantenconcern Wegener opgestuwd naar de top van het vaderlands voetbal, maar ging onder diens leiding ook financieel onderuit. Massaal en vaak liep de ‘aanhang’ te hoop om de gemeente Enschede en de KNVB te bewegen niet onmiddellijk ‘de stekker uit het Enschedese voetbalbedrijf te trekken’ en niet zonder succes. De KNVB gaf bij herhaling uitstel voor het inleveren van jaarcijfers en verleende ook nog eens een licentie voor de eerste divisie om ruimte te geven voor een sportieve come back  en onlangs nog gaf de gemeente Enschede de club uitstel tot 1 maart om met een gedegen saneringsplan te komen. Dat lijkt nu nabij waarbij de redding voor het grootste deel uit Rijssen komt.
Reggeborg Beheer van de Rijssense bouwfamilie Wessels had via onderhandelaar René Kuipers al beloofd alle financiering uit het Twentse bedrijfsleven te verdubbelen om zo 14 miljoen euro garantie te kunnen waarborgen voor twee seizoenen exploitatiekosten in de eerste divisie. De club laat nu weten dat dit waarschijnlijk dinsdag a.s. rond komt als op uitnodiging van de Twentse Ondernemers Sociëteit (TOS) zo’n 100 ondernemers bij elkaar komen om gezamenlijk het ‘gat’ van 1,4 miljoen euro te dichten. De ondernemers moeten dan 7 euroton op tafel leggen en Reggeborg doet dan de rest. Als dat dus lukt, kan Fc Twente volgende week met een ‘gedekt’ financieel herstelplan aankloppen bij de gemeente Enschede, die op haar beurt dan een besluit kan nemen over de schulden van de club aan de gemeente en de bijbehorende eerder uitgestelde betalingsregeling.
In sportieve zin lijkt de club goed op weg om zelfs binnen een jaar terug te keren in de eredivisie. De club staat momenteel 11 punten los van naaste concurrent Fc Den Bosch.

Update: 26-2-2019
De bijeenkomst op initiatief van TOS en Fc Twente heeft een half miljoen euro aan toezeggingen opgeleverd. Van de aanwezigen zegden 50 sponsoren een extra bedrag van 10.000 euro toe. Reggeborgh, het beleggersvehikel van de familie Wessels in Rijssen zette daarbij de verdubbelaar in zodat nog een 'gat' rest van 4 euroton om ook een onverhoopt tweede seizoen in de eerste divisie te kunnen uitkomen indien promotie niet lukt. Met de toezeggingen heeft FcTwente wat meer rust om het resterende deel binnen te halen.
Deze dekking is een vereiste van de gemeente Enschede als 'borg' dat de schuld van 55 miljoen euro niet nog verder oploopt. Ook kunnen voorzichtig afspraken worden gemaakt over de inlossing van de enorme schuld.

 
22-02-2019  

Snel, laatste recordweek IJsbeelden Festival

 

ZWOLLE - Met nog een week te gaan heeft het IJsbeelden Festival de magische grens van 100.000 bezoekers bereikt.
Het evenement startte op 15 december bij de IJsselhallen in Zwolle. Na de succesvolle kerstperiode is ook de drukte nadien aangehouden. De bezoekers komen uit heel het land zelfs uit het buitenland. Bezoekers plakken er vaak een “dagje Zwolle” aan. Zeker de 55 plussers die gebruik maken van de NS actie, zij bezoeken bijna allemaal de binnenstad van Zwolle. Ook koppelt menig bezoeker een overnachting aan het bezoek aan het IJsbeelden Festival en Hanzestad.
Organisator Broekaart is reuze gelukkig met het fantastische resultaat. Nadat afgelopen jaar het evenement nog voor aanvang geannuleerd moest worden kon de tegenstelling met dit jaar bijna niet groter zijn. “Het  is een zeer bewogen jaar geweest, een rollercoaster was er niets bij. Het was soms knokken tegen beter weten in maar met bloed, zweet en tranen en steun van diverse investeerders hebben we uiteindelijk dit resultaat bereikt, het knokken is de moeite waard geweest” aldus Broekaart.
Broekaart onderstreept dat het vertrouwen van de Gemeente Zwolle en de daaraan gekoppelde subsidie heel belangrijk was om het evenement overeind te houden. Het vertrouwen van de gemeente Zwolle zorgde ervoor dat ook andere investeerders in het IJsbeelden Festival gingen geloven. Zij zorgde uiteindelijk voor de benodigde liquiditeit die nodig is om een dergelijk evenement te kunnen organiseren.
Hoewel het IJsbeelden Festival nog maar tot 3 maart duurt is de organisatie nu ook al druk met aankomend IJsbeelden Festival. Het ijs daarvoor moet volgende maand alweer besteld worden. Ook wordt er hard nagedacht over het thema van aankomende editie. Aan de hand van de ervaring van dit jaar worden er diverse verbeter punten voor aankomend jaar uitgewerkt. Op drukke dagen gaat de organisatie werken met tijdsloten, ook wordt het evenement vergroot zodat het publiek meer zijn eigen weg kan bepalen tussen de ijsbeelden.
Het aankomende IJsbeelden Festival wordt georganiseerd van 14 december 2019 tot en met 1 maart 2020. De locatie zal weer de IJsselhallen in Zwolle zijn.
 

 
22-02-2019  

Tubbergen moet woonwagens tolereren

 

TUBBERGEN – Na de affaire van de loonslaaf door een veroordeeld echtpaar dat een standplaats had op een klein woonwagenkampje in de gemeente Tubbergen, dacht die gemeente van die standplaatsen af te komen. Zij het dat het College voor de Rechten van de Mens de gemeente terugfloot. Onder het ‘woonwagenvolk van weleer’ is door nazaten een beweging op gang gekomen om het recht in het wonen van een woonwagen weer toegankelijker te maken. Demonstraties bij meerdere gemeenten volgden en Tubbergen kreeg het verzoek voor het vestigen van twee families in het ‘braakliggende’ kampje. Daar wilde de gemeente niet aan toegeven, maar herziet nu haar mening naar aanleiding van het commentaar door het College voor de Rechten van de Mens.

 
19-02-2019  

VVD Hellendoorn wil weth. Beintema kwijt

 

NIJVERDAL - De positie van wethouder Beintema van Financiën en WMO is volgens de VVD in Hellendoorn onhoudbaar vanwege de oplopende tekorten der gemeente Hellendoorn en het 'Gaat u maar rustig slapen'-toontje van de wethouder. De driekoppige fractie van de VVD vindt trouwens dat ook burgemeester Raven uitermate zwak opereert door te  pappen en nat te houden. Beintema  (CDA) houdt de raad volgens de VVD voor dat die zich geen zorgen moet maken en Raven wil volgens de VVD schouder aan schouder te strijden' om de tekorten het hoofd te bieden. Van 'deze manier van besturen' schrijft de VVD zich nadrukkelijk te distantiëren.
In een chaotische vergadering werd de gemeenteraad afgelopen donderdag zoals op deze site gemeld op de hoogte gebracht van een extra tekort van (voorlopig) drie miljoen euro over vorig jaar en moet er dit jaar nog eens zo'n vijf miljoen worden bezuinigd.  En daarmee zal het nog niet gedaan zijn. Bovendien bleek ter vergadering dat waarschuwingen van ambtenaren van de werkvloer niet doordrongen tot het management, laat staan het college. Voor de VVD is de maat nu vol en het vertrouwen in de politiek verantwoordelijke wethouder weg.
Het is naar de mening van de VVD 'onvoorstelbaar' dat de verantwoordelijk wethouder Beintema met Financiën en WMO in de portefeuille zich in de raadszaal 'verstopte' voor de raad en medewerkers de kolen uit het vuur liet halen. 'Dat neemt echter niet weg dat de heer Beintema wel (politiek) verantwoordelijk is en blijft. Hiervoor kan de heer Beintema dan ook niet weglopen en wij hopen dan ook dat de wethouder zijn verantwoordelijkheid neemt.'
bron: De Roskam

Lees ook: Hellendoorn duikt diep in de rod cijfers

 
14-02-2019  

Vracht Almelo-De Haandrik weer op niveau

 

ALMELO/ZWOLLE – Het vrachtverkeer over het kanaal Almelo – De Haandrik zit in tonnage weer op het niveau van 2002 toen circa 220.000 ton en vise-versa  werd verscheept tussen voornoemde locaties. Sinds 2001 was het aantal tonnages en scheepsbewegingen tanende, hetgeen resulteerde in een opwaardering van het kanaal in 2014 door de capaciteit te vergroten tot schepen van 700 ton. De provincie trok er 18 miljoen euro vooruit en de Rekenkamer Overijssel oordeelde in november 2016 nog dat deze investering feitelijk was verspild en verdere opwaardering naar schepen van 1.000 ton zinloos zou zijn omdat de jaarcijfers 2015 met amper 110.000 ton nagenoeg hetzelfde beeld toonden als de crisisjaren 2011 t/m 2013.

Twee maanden na uitbrengen van het rapport van de Rekenkamer echter toonde 2016 een lichte groei naar een tonnage van 127.772 ton en en in 2017 een verdere forse groei naar 233.334 ton, cijfers vergelijkbaar met het beginnende dalingsjaar 2002. In 2018 wederom een lichte stijging naar ruim 224.000 ton. Wel werden daarvoor onevenredig meer scheepsbewegingen geteld maar dat heeft  aannemelijk te maken met de lage waterstanden het afgelopen jaar (2017/967 en 2018/1098). Ook op andere binnenwateren voeren schepen met minder lading vanwege de kritisch lage waterstanden.

Recreatievaart tanende
Betreffende de recreatievaart op het kanaal Almelo – De Haandrik zijn de cijfers juist dalende (2017/1275 en 2018/1102). Die daling kan mogelijk haar oorzaak vinden in het cancelen van de Almelose Havendagen die voorgaande jaren en stroom van varende recreanten van de havendagen in Coevorden naar Almelo trok.

Opwaardering Twentekanalen
Gelet op de sterke stijging van vracht over water en vice versa Rotterdam - Twente (Hengelo/Almelo) wordt al jaren gewerkt aan capaciteitsvergroting van de Twentekanalen. Zo wordt de sluis bij Eefde vergroot en worden de kanalen verdiept en deels verbreed. Bij de containerterminal in Almelo (XL Businesspark Twente) wordt een zwaaikom aangelegd. Wel is er vertraging vanwege mogelijk toenemend kwelwater. Een aanbesteding liep derhalve vertraging op.
Een verdere opwaardering van het kanaal Almelo - De Haandrik lijkt verder weg. De laatste capaciteitsvergroting uit 2014 bezorgt aanwonenden ter hoogte van Geerdijk de nodige vochtproblemen. Provincie Overijssel is nog aan het 'uitdokteren' hoe die problemen kunnen worden verholpen. 

Rapport Rekenkamer november 2016

 
14-02-2019  

Subsidie voor Canadese Begraafplaats Holten


Impressie renovatie en uitbreiding (smallere deel) van het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats te Holten.
© Jaap Kluin Architecten
 

RIJSSEN/HOLTEN – De renovatie en uitbreiding van het uit 2011 stammende Informatie- en Herdenkingscentrum op de Canadese Begraafplaats in Holten kan waarschijnlijk nog dit jaar beginnen. Op de laatste dag van januari stemde de gemeenteraad van Rijssen/Holten in met een subsidie van 150.000 euro. De gemeentelijke subsidie is een voorwaarde van bijdragen vanuit de Provincie Overijssel en het nationaal Fonds voor de Vrede die eerst dan respectievelijk 150.000 en 300.000 euro beschikbaar stellen.

Naast een renovatie ligt eveneens een uitbreiding in het bouwplan opgesloten. Met de investering ligt in het verlengde dat het nieuwe Informatie- en Herdenkingscentrum ook jongeren wil voorlichten over de Tweede Wereldoorlog en oorlogen en slachtoffers in het algemeen. Middels huidige technieken moet het informatiecentrum tevens een ‘experiencecenter’ worden waarin via digitale technieken  om verhalen over oorlogszucht, bezetting, angstdromen en vrijheidszucht nog pregnanter te presenteren. Het bezoek aan het Informatie- en Herdenkingscentrum is al jaren stijgende, vooral door jongeren.
Op de begraafplaats van de Holterberg zijn 1.394 oorlogsslachtoffers van voornamelijk Canadese geallieerden begraven.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina