Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
12-03-2013  

San Felipe in historische slag om Almelo

 

ALMELO – Het was het vlaggeschip van de Spaanse Armada, de Driemaster ‘San Felipe’ uit 1690 die in de zeeslag tussen Engeland en Spanje in 1705 een doorslaggevende rol vervulde waardoor de Engelsen hun vloot van 35 schepen ten onder zagen gaan tegen 11 Spaanse schepen. De ‘San Felipe’ had een slagkracht van 96 kanonnen aan boord en dat was de Engelse vloot van destijds toch te machtig. Toch ging ook de ‘San Felipe’ ten onder en met haar verdwenen tonnen aan goud naar de bodem van de zee.
Zo maar een historisch verhaal en dat past in de plannen van de organisatoren van het Historisch Festival van 19 t/m 21 april a.s. waar ook de Napoleontische slag om Almelo met de Franse bezetters van toen wordt nagespeeld.
Mede-organisator Martijn Makkinga kwam een replica van de ‘San Felipe’ op het spoor en laat de Driemaster naar Almelo komen als showelement. Het ‘ding’ op schaal meet 4 meter hoog en heeft een dwarsdoorsnede van 1,5 meter en weegt de nodige kilo’s, zodat er een speciaal transport aan te pas moet komen.
Maar er komt meer. Naast het tonen van oude ambachten komt er een winkeliersstraat van pagodetenten waarin de Roode Molen, Kuyper Haarmode, Riël Klumper Ruitersport, Yes Toys en More, Boekhandel Broekhuis en mogelijk nog anderen het e.e.a. zullen laten zien. De San Felipe-replica via Makkinga Interieurs lijkt daarbij de voornaamste trekker te zijn, maar dat kan in de komende weken natuurlijk nog overtroffen worden.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina