Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
17-03-2013  

Urenco mag in de verkoop volgens Sunday Times


Prins Willem-Alexander opende de laatste uitbreiding in juni vorig jaar.
 

ALMELO – Urenco mag in de verkoop. Volgens de Sunday Times verzet de Nederlandse regering zich niet langer tegen de verkoop van kernbrandstofproducent Urenco. Het consortium met vestigingen in Capenhurst (GB), Gronau en Jülich (D) en de grootste vestiging in Almelo, is eigendom van staatsaandeelhouders Engeland en Nederland en de Duitse energiereuzen E-On en RWE.
Zowel de Britse regering als de Duitse mede-eigenaren willen al langer het bedrijf in de etalage zetten. De Duitsers omdat men uit kernenergie stapt en geld nodig heeft om in andere energievormen te stappen en de Britse regering ziet geen kerntaak in het bedrijf.
De Nederlandse regering heeft zich altijd verzet tegen de verkoop vanwege het risico dat de kennis van het bedrijf in verkeerde handen komt. De Sunday Times baseert zich op bronnen dicht bij het overleg tussen de huidige eigenaren van Urenco.
Urenco is wereldleider op het gebied uraniumverrijking en is naar schatting een bedrag tussen de 6 en 10 miljard euro waard. Een derde daarvan komt bij verkoop de staat ten goede. Volgens de bronnen zou Nederland wel vasthouden aan strenge veiligheidsvoorwaarden en vetorecht bij export. Kandidaat-kopers zijn mogelijk het Japanse concern Toshiba en het Franse Areva, dat al partner is in dochtermaatschappijen van Urenco.

Lees ook:
Toshiba overweegt bod op Urenco
Prins Willem-Alexander opent uitbreiding Urenco


< Foto: Coen Mulder
 

Archief
Terug naar vorige pagina