Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
20-02-2019  

Are you 'tokking' to me?

 

ALMELO – Normaal gesproken vindt je op deze site niet vaak promoverhalen, maar voor Jan Knol maken we een uitzondering. Knol maakte naam vanwege de overheerlijke broodjes in de shop van het tankstation aan de H. R. Rolandholstlaan. Menig passant maar ook veel bedrijven uit de buurt reden een stukje om voor die rijk belegde verse broodjes.
Jan zit echter met zijn vers afgebakken broodjes sinds een maandje op het tankstation bij Opel Kamp aan de Weezebeeksingel. Reden de verbouwing van het vorige station tot kleine Spar Express en waar men nog steeds 'een tijger in de tank stopt'.

Groots aangepakt
Jan Knol kennende pakt hij zo’n verhuizing groots aan. De shop bij Opel Kamp onderging binnen reeds een complete metamorfose en de buitenkant volgt binnenkort tegelijk met de ombouw naar Shell. De naam De Broodjesbox, zoals Krol die al langer bescheiden voerde, wordt nu groots gebracht als eerste locatie in Twente. Meer moeten er nog volgen.

Zoals Jan Knol ook jaarlijks ‘uitpakt’ als cateraar tijdens de Almelose Ruiterdagen(28 juni t/m 7 juli a.s), doet hij dat ook op de nieuwe locatie Weezebeeksingel bij Opel Kamp. Samen met het hele team van De Broodjesbox worden acties bedacht zoals bijvoorbeeld het winnen van een grote speelgoedbeer op Valentijnsdag, maar vooral nieuw bedachte en ontwikkelde ‘hervorragende’ belegde broodjes. Zo wordt morgen de eerste ‘Kippige Donderdag’ geïntroduceerd als dag waarop een broodje gegrilde kip met sausjes als Mississippi BBQ,, pittige Broodjesboxsaus of Remouladesaus in de aanbieding zijn voor 3,50 euro. Wij als redactie hebben alvast wat besteld, want dat kan ook bij De Broodjesbox, evenals laten bezorgen.

Maar er volgen nog veel meer introducties en aanbiedingen. Die vermeldt Jan Knol allemaal op https://www.facebook.com/debroodjesbox waar Knol al bijna 8000 volgers heeft. Volgers die telkens willen weten welke actie Jan Knol weer introduceert. “Are you tokking to me?”, schrijft Knol dan ook in zijn publicatie van de ‘Kippige Donderdag’!

PS
Er is natuurlijk nog veel meer keuze!

 
19-02-2019  

Woning Nieuwstraatkwartier-actie half jaar op slot

 

ALMELO – De Almelose burgemeester Gerritsen heeft van zijn bevoegdheid inzake de ‘Wet Damocles’ gebruik gemaakt om een woning in de Ossenkoppelerhoek voor een half jaar te sluiten. De particuliere woning was één van de panden die in september vorig jaar werden binnengevallen door de politie, belastingdienst en defensiemedewerkers bij een grootscheepse actie in het Nieuwstraatkwartier en elders in de stadt in de bestrijding van georganiseerde drugshandel en ondermijning waarvan de hoofdverdachten in het Nieuwstraatkwartier wonen.
Gerritsen wachtte in deze kennelijk op de uitspraak van de rechter die gisteren uitsprak dat woningstichting Beter Wonen elders in de stad het huurcontract kon ontbinden van huurders waar een voorraad van 95 gram hennep werd aangetroffen. Vanuit dit huis werd niet gehandeld. Dit gezin woont echter niet in het Nieuwstraatkwartier, maar de man des huizes wordt wel verdacht van betrokkenheid binnen het grootscheepse onderzoek van september.
Een dag nadat de rechter het huurcontract ontbond, heeft Beter Wonen tegen RTV Oost gemeld dat mogelijk de echtgenote met haar 3 kinderen en 2 pleegkinderen een herkansing krijgt. Daarvoor wordt met instanties overlegd. Tegen deze uitzetting kwam fel verweer van de huisarts van het gezin omdat het juist zo goed ging met de pleegkinderen. Nu zijn de kinderen onder psychische bijstand vanwege de heftigheid waarmee de inval in de vroege ochtend gepaard ging. Een der kinderen keek daarbij in de loop van een pistool van een politieman.
 
Enkele weken geleden al werd door burgemeester Gerritsen een waarschuwing afgegeven met een termijn van 2 jaar aan een gezin op De Riet om binnen die termijn niet weer als ‘licht betrokkene’ bij drugshandel aangemerkt te worden. Mocht het binnen die termijn wel zover komen, volgt onmiddellijk huisuitzetting.

 
18-02-2019  

Gezin toch op straat na vondst 95 gram hennep

Verzet huisarts mocht niet baten in kort geding
 

ALMELO – Fel verzet van de huisarts ten spijt, mag woningstichting Beter Wonen een Almelo’s gezin uit huis zetten als gevolg van het convenant tussen Twentse woningbouwcorporaties en de 14 Twentse gemeenten. De Almelose burgemeester Gerritsen had eerder al aangegeven dat hij de ‘Wet Damocles’ als onderdeel van het bestuursrecht zonder pardon zou inzetten in de strijd tegen drugshandel en ondermijning.
Woningbouwcorporatie Beter Wonen zat zo dubbel in de tang want geen ‘vrijwilige’ huisverlating dan wel geen uitzetting via gerechtelijke uitspraak, betekende een huurderving van 6 maanden voor Beter Wonen indien burgemeester Gerritsen alsnog tot uitzetting zou besluiten.

De ‘vader des huizes’ werd in september jl opgepakt vanwege verdenking van betrokkenheid cq medeplichtigheid in de georganiseerde handel van drugs waarbij de politie in de vroege ochtend massaal invallen deed in het Nieuwstraatkwartier en huizen elders in de stad. De invallen gingen met groot geweld en gebruik van explosieven gepaard. Bij de persoon in dit kort geding werd in de woning 95 gram hennep aangetroffen evenals enige contanten waarbij niet vaststaat dat vanuit de woning werd gehandeld.
De echtgenote wist van niets, is geen verdachte volgens justitie maar moet nu noodgedwongen met 3 kinderen en 2 pleegkinderen binnen vier weken elders onderdak zoeken. Dit terwijl de echtgenoot in feite nog niet eens is veroordeelden en hij door justitie toch ook niet als een ‘zeer grote vis’ wordt aangeduid.

Huisarts op de bres
De huisarts van het gezin zocht ongebruikelijk de landelijke publiciteit in deze schreinende zaak, juist vanwege de betrokkenheid van kwetsbare kinderen bij een huisuitzetting. Vooral met de pleegkinderen ging het volgens de huisarts juist de goede kant op. Nu zijn de kinderen, waarvan er één in de loop van een politierevolver keek tijdens de luidruchtige inval, onder psychiatrische behandeling.
Het mocht rechter Mr. G. Vermeulen niet vermurwen. Daarmee voorkomt hij tevens een precedentwerking tussen het bestuursrecht en het strafrecht dat nog lopende is in deze zaak en waarin de man des huizes nog niet is veroordeeld. Het gezin als niet betrokken in de 'handel' van pa, is al gestraft en dient de woning op het Nieuwland binnen 4 weken te verlaten. Beter Wonen overlegt nu met de gemeente en tal van instanties hoe het gezin moet worden opgevangen.  In ieder geval wordt beoogde huisuitzetting van het gezin met vijf kinderen een kostbare zaak voor de gemeenschap.
Tenzij, de Almelose burgemeester Gerritsen overweegt alsnog het welzijn van echtgenote en kinderen te laten preveleren. In dat geval kan Beter Wonen alsnog afzien van een gedwongen huisuitzetting!

 
18-02-2019  

Traumaheli bij ongeval Oostermaatweg Aadorp


De tankwagen reed vanuit de Horstweg de Oostermaatweg op.
De personenauto reed vanuit Vriezenveen over de Oostermaatweg richting Aadorp/Almelo. De Oostermaatweg is hier een voorrangssituatie.
 

AADORP – Vanmorgen is bij een ongeval aan de Oostermaatweg een traumaheli opgeroepen. Bij de botsing tussen een personenauto en een tankwagen raakte de bestuurder van de personenwagen zwaar gewond. Hij werd met de Duitse traumaheli afgevoerd naar het ziekenhuis MST in Enschede.
Politie, brandweer en twee ambulances waren ter plaatse voor het verlenen van assistentie. Ook doet de politie onderzoek hoe het ongeval ontstond. Vermoedelijk werd geen voorrang verleend. De Oostermaatweg is afgesloten voor verkeer gedurende het onderzoek.

Fotoreportage: Alwin Winkel Fotografie

Fotoreportage (12 foto's)...

 
16-02-2019  

Pooksbelten wordt geen Gravenloo


Na het plan 'Welness' met meerdere ondernemers, kan nu ook een streep door 'Park Gravenloo'.
 

ALMELO – Sinds de sluiting van de voormalige camping Pooksbelten eind 2008, passeerden diverse plannen de revue waaronder een luxe welnessresort. De directie van Preston Palace werd de volgende eigenaar en ontwikkelde op papier het 6 hectare metende Park Gravenloo, een recreatiepark omvattende horeca, speeltuin, speelvijver, klimbos en gevarieerde overnachtingsmogelijkheden van boomhut tot wigwam en van overdekt kamperen in glazen paviljoens tot luxere vakantiebungalow.
Vier jaar duurde het overleg met de gemeente maar investeerder Carlo Slag en zijn partners in Preston Palace trekken de stekker uit Park Everloo omdat volgens zeggen de gemeente (lees B&W) het plan niet passend vinden in de omgeving. De voormalige camping ligt aan de Robbenhaarsweg en de oevers van het Almelo-Nordhornkanaal namelijk aardig ingesloten achter de villawijk Almelo NoordOost en grenst ook nog eens aan het grafelijk domein van Huize Almelo.
Carlo Slag noemt het in Tubantia een gemiste kans voor Almelo. De ondernemer lag ook al onder vuur vanwege zijn Amerikaanse ‘schoolbus’ die hotelgasten van Preston Palace voor een dagtrip naar het centrum van Enschede vervoert. Vroeger ging dat nog per ‘treintje’ naar de Almelose binnenstad maar die wordt door Slag ondermaats genoemd.

 
15-02-2019  

Auto's knallen hard op elkaar

 

ALMELO – Op de drukke Plesmanweg met de kruising Aadijk zijn vrijdagmiddag twee automobilisten op elkaar gebotst. Een der chauffeurs geraakte lichtgewond en beide voertuigen zo zwaar beschadigd dat autoberger Wolves werd ingeschakeld om de voertuigen af t voeren. Een der voertuigen belandde op zijn kop in de tuin van de naastgelegen woning en miste daarbij nipt enkele bijenkorfen. De auto moest eerst weer op zijn wielen worden gezet.
De politie heeft het ongeval in onderzoek. Vermoedelijk heeft de automobilist komende van de Aadijk geen voorrang verleend.

Fotoreportage: Alwin Winkel Fotografie

Fotoreportage (6 foto's)...

 
15-02-2019  

Het volk kiest kunstwerk op vernieuwde Marktplein

 

ALMELO – De vakjury voor een nieuw kunstwerk op het Marktplein heeft gesproken en drie kunstenaars en hun gepresenteerde kunstwerk geselecteerd uit 94 inzendingen. Wethouder van cultuur Jan Martin van Rees (LAS) presenteerde vrijdagmorgen in het stadhuis de drie kunstwerken van de beeldende kunstenaars Anne Wenzel (3 IJsvogels), Q.S Serafijn (Kikker en Argonaut) en ‘last but not least’ Rob Sweere met het actief uitnodigende modernistische ontwerp ‘Almeloase’.

Kunstenaars met allure
De drie kunstenaars hebben hun sporen al verdient. Zo maakte Anne Wenzel (AKI-Enschede) o.a. een 8 meter hoge fontein voor de nieuwe rechtbank in Zwolle, staat er in Maastricht het werk ‘Monument voor ‘d Artagnan’ en staat bij het CBK-kantoor in Groningen het kunstwerk ‘Vishoek’. Van Q.S. Serafijn (Kunstacademie-Tilburg) vindt je de 6 meter hoge houten hond ‘Mannes’ bij de entree van het nieuwe NS-station in Assen, staat de D-Toren in Doetinchem en de labyrintische ‘BANK!’ in Hilversum en niet te vergeten het ruiterstandbeeld ‘John Wayne’in Wateringse Veld. Rob Sweere (Kunstacademie Arnhem en Rijksacademie-Amsterdam) ten slotte is reeds bekend van zijn internationale ‘Silent Sky Projects’ dat hij onder meer uitvoerde in New York, Rio de Janeiro, Dresden en Kaapstad en ondermeer van het sculptuur 'Green Bullit' in Arnhem.

De burger kiest
Wethouder van Rees prees de ontwerpers en hun werk die de voorselectie doorliepen. ‘Nu zijn de burgers aan zet, want zij bepalen uiteindelijk welk kunstwerk straks pregnant het marktplein met haar nieuw ‘schil’ gaat sieren. Dat gaat via het uitbrengen van uw stem voor 3 maart via de website www.kunstwerk.almelo.nl waar u tevens een filmpje kunt zien hoe de drie uitverkoren kunstenaars hun werk aan u presenteren. Ik hoop en verwacht dat vele Almeloërs dat zullen doen’, aldus Van Rees.

Planning
Volgende week wordt met de voorberiding begonnen voor de aanleg van de havenkom waar aan de kade het verkozen kunstwerk een plek krijgt. Kabels, leidigen moeten worden verlegd, de waterweg en havenkom moet worden uitgegraven, bomen moeten wijken en worden later vervangen (12 stuks), de kades en het plein worden opnieuw bestraat en naar verwachting wordt eind november van dit jaar het verkozen kunstwerk geplaats.

Fotoreportage (5 foto's)...

 
15-02-2019  

Kreta laat iets moois boven water komen


Kreta laat iets moois boven water komen!
Ontwerp: PR8 Architecten
 

ALMELO – Al 20 jaar zijn de gebroeders Gabriël en Stefan Urucoglu de uitbaters van Restaurant Kreta. Twee decennia hard werken en nu een groots plan om iets moois boven water te laten komen in de zich vernieuwende binnenstad.
De kern van het bedrijf is het historische portiershuisje van het vroegere Van Heek Scholco. De schoorsteenpijp staat eveneens nog fier overeind al is de hoogte ingehaald door de tijd. Het restaurant wordt geheel opgeknapt, maar de meest gedurfde vernieuwing wordt toch wel de  compleet doorzichtige terrasomheining inclusief het doorzichtige dak om zicht te kunnen houden op het stadsmonument uit de glorietijd van de Twentse textiel.

PR8 Architecten tekende voor het fraaie ontwerp van het vernieuwende Kreta dat ook in koudere jaargetijden voor enige extra reuring in de stadsvijver wil zorgen. ‘Op papier ziet het er goed uit’, kan de stadsarchitect al vast zeggen. Nu nog wat gondeltjes of een Enterse zomp door de naar de markt te verlengen waterweg. Dat wordt een mooie ansichtkaart!

Fotoreportage (1 foto's)...

 
15-02-2019  

Schop de grond in rond Marktplein


De toekomstige Havenkom bij Café Nielz aan het Marktplein.

(Jarenlang werd in gemeentelijke berichtgeving over de stadsvernieuwing geprobeerd de naam Centrumplein te introduceren, maar in het persbericht over de start van de voorbereiding voor de aanleg van de havenkom is weer gewoon sprake van het Marktplein zoals dat al eeuwen heet.)
 

ALMELO – Volgende week begint aannemer Roelofs uit Den Ham aan de voorbereidende werkzaamheden van de reconstructie van het Marktplein en de Rosa Luxemburgstraat. Kabels en leidingen moeten worden verlegd voordat de Waterweg kan worden verlengd naar de nog uit te graven Havenkom met trapsgewijze verlaagde kade ter hoogte van Café Nielz.

De gemeente verzekert bij monde van wethouder van stadsvernieuwing Jan Martin van Rees (LAS) dat er de nodige bomen worden geplant ter vervanging van een aantal bomen die noodzakelijkerwijze moeten sneuvelen bij ‘Nielz’ en in de Rosa Luxemburgstraat. Ook zijn alternatieve aanvoerroutes voorhanden om de omliggende winkels te kunnen bevoorraden tijdens de werkzaamheden. Eind augustus moet dan een eerste beeld duidelijk worden hoe de toekomst van het Markplein en de Rosa Luxemburgstraat er uit gaat zien. Eerst eind oktober verwacht de gemeente dat dit deel van de reconstructie binnen het gehele binnenstadsvernieuwingstraject kan worden afgerond.

Informatie en informatie-App
Aannemer Roelofs heeft voor deze voornoemde werkzaamheden een projectmanager aangesteld die tevens vragen van ondernemers en aanwonenden kan beantwoorden. In het tijdelijke projectkantoor aan de Klara Zetkinstraat is deze projectmanager op donderdagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur beschikbaar. Via www.roelofsgroep.nl is een App te downloaden voor de updates van de actuele werkagenda!

 
14-02-2019  

Brandweer haalt man van dak bij brand


Ter illustratie - Havezathe
 

ALMELO – Bij een brand op de zolder van een woning aan de Havezathe in de wijk Schelfhorst, heeft de gealarmeerde brandweer de naar het dak gevluchte bewoner uit zijn penibele situatie gered. De man zag geen andere uitweg. Na met de hoogwerker van het dak te zijn gehaald, werd de man door een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Hoe het met de man gaat, is nog niet bekend.

De brandweer ontruimde ook de naastgelegen woningen in het rijtje vanwege mogelijk overslaan van de brand die aan de achterzijde al vlammen boven het dak uit liet zien. Wel kon de brandweer voorkomen dat de brand echt oversloeg maar dat ging wel gepaard met waterschade.

 
13-02-2019  

Automobilist rijdt winkelpui binnen


De dag bracht niet veel goeds voor de onfortuinlijke automobilist.
 

ALMELO – De dertiende dag van deze maand heeft een automobilist geen geluk gebracht. Door een verkeerde handeling reed deze namelijk een winkelpui binnen van het winkelcentrum Eskerplein. De ravage was aanzienlijk waarbij de brandweer assisteerde om de glazen pui en brokstukken op te ruimen. Bij de ongelukkige manoeuvre van de automobilist vielen geen gewonden.

Fotoreportage: Alwin Winkel Fotografie

Fotoreportage (5 foto's)...

 
13-02-2019  

Woningbrand door dakwerkzaamheden

 

ALMELO – Aan de Marquette in de wijk Schelfhorst werd vanmiddag de brandweer te hulp geroepen bij een brand in de gevelbekleding van een woning. Enig sloopwerk was noodzakelijk om bij de vuurhaard te kunnen komen. De brand is waarschijnlijk ontstaan bij werkzaamheden aan het dak. Er vielen geen gewonden.

Fotoreportage: Hooglandproducties/sven-fotografie.nl

Fotoreportage (4 foto's)...

 
11-02-2019  

Escaperoom Pius X casht voor NFK

 

ALMELO – De jaarlijkse Escaperoom van scholengemeenschap Pius X heeft het Nationaal Fonds Kinderhulp dit jaar 3.650 euro opgeleverd. Zo’n 75 leerlingen uit meerdere leerjaren en niveaus hebben dit jaar de ‘escapeweekenden' in de locatie Van Renneslaan bedacht en waren daarmee zo succesvol dat alsnog extra weekenden werden ingelast om de grote belangstelling te kunnen verwerken. De baten waren derhalve evenredig hoog en vanmorgen kon daarom voornoemd bedrag worden overhandigd aan de afvaardiging van het Nationaal Fonds Kinderhulp dat daarmee voorzieningen treft voor kinderen van 0 tot 21 jaar van ouders die het wat minder breed hebben. Zo kan er sprake zijn van een laptop voor school of een fiets indien dat noodzakelijk is om te kunnen studeren. 

 
10-02-2019  

Almelo Speld voor Stichting Kamermuziek


(screenshot)
 

ALMELO - Concertnummer 250 in 30 jaar Stichting Kamermuziek Almelo (SKA) en een bestuurswisseling na al die jaren van inzet. Zie daar de reden dat wethouder van cultuur Jan Martin van Rees zondagmiddag naar de Kapelzaal van Hof88 trok om de scheidende stichtingsbestuurders Jeroen Ongering (vz), Huub Rakhorst (secr.), Jaap de Wolff (penn.), Jan Joris Nieuwenhuis (programmeur) en Rob Holleman (P.R.) de Almelo Speld op de revers te spelden voor die reeks van concerten die werden georganiseerd en alle op de website van SKA staan genoteerd als een naslagwerk. Zo ook de vermelding dat in de beginjaren de wereldberoemde cellist Heinrich Schiff samen met de pianist Alexeij Lubimov kwam concerteren. Een kleedkamer was er nog niet bij de kapelzaal en dus werd het kantoor benut. Een brekende snaar zorgde vervolgens voor een tierende Schiff al rennend door de gangen van Hof88 om een nieuwe snaar te halen maar vervolgns weer uiterst kalm en professioneel het concert te vervolgen.

Het tekent een beetje de beginjaren van de SKA, opgericht in 1989 vanuit misschien wel de verwachting dat privatisering van Schouwburg De Hagen voor de liefhebbers van Kamermuziek misschien wel eens slecht kon uitpakken. Vanaf dat moment waren voorzitter Ongering en de zijnen gedreven om Kamermuziek toch een plek te kunnen garanderen in het culturele leven van Almelo. Dertig jaar hetzelfde bestuur, als vrienden zonder ooit één ongetogen woord met nu een wisseling van de wacht voor SKA als ‘Gros Moteur’ op weg naar een verdubbeling van de al indrukwekkende concertreeks.

Wethouder Van Rees (LAS) verwees in zijn huldigingsspeech naar de componist Camille Saint-Saëns waarvan ook tijdens dit jubileumconcert noten te horen waren. Van Rees verwees daarbij naar ‘Carnaval der Dieren’ dat Saint-Saëns louter schreef voor zijn vrienden en hij markeerde de afscheidnemende bestuurders sinds het eerste uur dan ook als vrienden die er ook nog eens voor zorgden dat er een nieuw bestuur klaar staat.
Voor elk was ook nog een persoonlijk woord van dank voor al die jaren van inzet met als blijk van waardering de Almelo Speld voor hen die Almelo op de culturele kaart hebben gezet. 

 
10-02-2019  

Amnesty Almelo zoekt collectanten

 

ALMELO - Wordt u dit jaar óók een van de 15 duizend collectanten die de straat opgaan om geld in te zamelen voor Amnesty International? De jaarlijkse collecteweek van Amnesty vindt plaats van 11 tot en met 16 maart 2019.

Collectanten gaan met veel plezier langs de deur, én met succes. Vorig jaar werd er ruim € 1,25 miljoen euro opgehaald. Amnesty zoekt in Almelo nog vrijwilligers die een paar uur willen collecteren. Wilt u meer informatie of wilt u zich aanmelden als collectant?
U kunt zich opgeven bij Suzan Crooijmans. Zij is een van de coordinatoren in Almelo, 06 13787868. Of mail naar collecteservice@amnesty.nl.

Waarom collecteren?
Amnesty International komt op voor de slachtoffers van mensenrechtenschendingen, waar ook ter wereld. De opbrengst van de collecte wordt gebruikt om het werk voor deze mensen voort te kunnen zetten. Amnesty International is een onafhankelijke organisatie en is niet gebonden aan een politieke overtuiging of godsdienst. Daarom neemt Amnesty voor haar onderzoeken en acties geen geld van overheden of politieke groeperingen aan.

Met het geld dat tijdens de collecte bijvoorbeeld wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen voor mensen als Teodora del Carmen uit El Salvador.

Teodora werd ten onrechte beschuldigd van abortus, wat in haar land ten strengste verboden is. Amnesty voerde intensief actie voor haar vrijlating en in 2018 werd ze na 10 jaar weer met haar gezin herenigd. Ze is ervan overtuigd dat onze acties zin hadden gehad. ‘Absolutamente!’ zei ze. ‘Ik ben er 100 procent van overtuigd dat jullie brieven tot mijn vrijlating hebben geleid.’

Missie Amnesty
Amnesty International streeft naar een wereld waarin iedereen alle rechten geniet die zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) en andere internationale mensenrechtendocumenten.

 
08-02-2019  

Pas op bij nesten eikenprocessierups


Ook oude nesten kunnen nog voor veel overlast zorgen
 

ALMELO – Vorig jaar rukte de eikenprocessierups flink op in Oost Nederland. Deskundigen denken dat de overlast in de komende jaren alleen maar zal stijgen vanwege de veranderende klimatologische omstandigheden. Gemeenten deden wel veel aan bestrijding maar er is eenvoudigweg niet voldoende materieel, mankracht en geld beschikbaar om de harige rupsjes uit te roeien.
In Almelo drong Lokaal Almelo Samen (LAS) een jaar geleden aan om structureel geld ter bestrijding in de begroting op te nemen en dat kwam er. Maar ook dat geeft geen zekerheid zeggen deskundigen. De haartjes van de eikenprocessierups geven jeuk, uitslag, pijnlijke ogen en last van de luchtwegen en zelfs honden kunnen er zoveel last van krijgen dat zij overlijden.

In Almelo gaat men nu de eikenprecessierups op natuurlijke wijze bestrijden naast de verwijdering van nesten. Binnenkort worden in Almelo 500 mezennestkastjes geplaatst die zijn gemaakt door natuurvrienden IVN. LAS heeft het college van B&W verzocht of nog meer kastjes gemaakt kunnen worden door bijvoorbeeld vakscholen e.d. en of het onderwijs (bijvoorbeeld AOC) ook hulp kan bieden bij het ophangen en schoonhouden van mezenkastjes. 
Dat kan allemaal niet lukraak, want mezenpaartjes hebben ook een eigen territorium liet wethouder Van Rees daarop weten. Maar ook hij gaf aan dat volledige bestrijding een illusie is. Daarom worden de plekken met de meeste overlast als eerste bediend voordat in april/mei de eerste eikenprocessierupsen weer uit hun ondergrondse overwintering komen.

Wel wordt gewaarschuwd dat ook de oude nesten nog voor de nodige overlast kunnen zorgen omdat deze vol huidverschilvering en haartjes van de rupsen zitten. Raak dus ook oude nesten nooit aan. Dat de gemeente ook niet elke eik van een mezenkastje kan voorzien moge ook duidelijk zijn. Maar daar kan u als burger ook aan bijdragen door samen in de buurt ook kastjes op te hangen in eiken die minstens 15 meter uit ekaar staan.
 

 
08-02-2019  

Almeloër verdacht van plofkraken Deventer

 

ALMELO/DEVENTER – Een 21-jarige Almeloër zit al een maand in hechtenis als medeverdachte van twee plofkraken op geldautomaten in Deventer en Schalkhaar in oktober vorig jaar. RTV Oost kwam de arrestatie te weten en kreeg alsnog bevestiging van de nooit bekend gemaakte arrestatie.
De plofkraken gaven veel tumult onder de bevolking en de politie had beide verdachten bijna op heterdaad in de kuif gepikt na een botsing met de scooter waarop beiden vluchten. Daarbij kwamen zij te val en werd van een der verdachten de muts van het hoofd getrokken. Het bleek iemand van Molukse afkomt te zijn die wel wist te ontkomen evenals zijn maat.
Volgens RTV Oost heeft mogelijk het verzekeringsplaatje van de scooter een rol gespeeld bij de aanhouding van de Almeloër die nog steeds in hechtenis zit, hangende het onderzoek naar de tweede dader.

 
08-02-2019  

Monument Koetshuis Beeklustpark in de verkoop

 

ALMELO – De gemeente Almelo zet het oude Koetshuis aan de Jan Wiegerslaan 23 in het Beeklustpark in de verkoop. Het is nog een van de resterende gebouwen die hoorden bij de vroegere buitenplaats van textielfabrikant Coster die de lap grond tegenover de Hongerigen Wolf (nu theehuis Beeklust) in 1777 kocht voor 620 gulden van gravin Sophia van Rechteren onder de voorwaarden dat de beplanting de waterlopen en scheepvaart ter plekke niet mochten hinderen.
Coster bouwde er een eenvoudig driebeukig landhuis dat waarschijnlijk voornamelijk dienst zal hebben gedaan als verblijfplaats bij jachtpartijen of voor kortstondige verblijven.  Na Coster woonden er nog diverse Almelose notabelen en als laatste de familie Ezendam (oud- oberkelner van Hotel De Gouden Leeuw) als ‘bewaarders’ van het landhuis tot het in juli 1975 onder de slopershamer viel, drie maanden voordat geld vrij kwam uit de D.A.C.W. pot voor het herstel van landhuizen.
Het later gebouwde koetshuis uit de 19 eeuw bleef wel staan en werd in 2016 op aandringen van Het Oversticht een gemeentelijk monument. Nu heeft het Almelose college van B&W besloten het leegstaande Koetshuis te willen verkopen via de site www.almeloverkoopt.nl

Lees de historie


Opvallender wijze staat ook de aanpalende woonboerderij aan de Jan Wiegerslaan 21 te koop. Wie dus ‘buiten’ wil wonen en wat te besteden heeft, kan beide delen weer samenvoegen, op het park (met muziekkoepel) na uiteraard, dat voor enkele jaren geleden in oude luister werd herstelt.

 
04-02-2019  

Damocles-convenant bindend bij huisuitzetting?

 

ALMELO – De ‘wet Damocles’ is een bestuursrechtelijke wetgeving dat burgemeesters een middel geeft om panden en woningen voor een wettelijke periode te sluiten in de strijd tegen vermeende ondermijning van de rechtsstaat. Bijvoorbeeld bij drugshandel en overlast. In het verlengde daarvan hebben de Twentse burgemeesters een convenant afgesloten met de woningbouwcorporaties in het Tukkerse landsdeel. Met dit convenant willen de woningbouwcorporaties voorkomen dat het voor de huurdervingskosten opdraait indien burgemeesters een woning of ander pand voor een half jaar laat verzegelen. Rechtsgeleerden hebben tegenovergestelde meningen over de ‘wet Damocles’. Door strafrechtgeleerden verguist maar omarmt door bestuursrechtgeleerden.

Voor de rechtbank in Almelo was een door Aws Beter Wonen aangespannen zaak voor huurontbinding aangespannen. Het gevolg van een grootscheepse politieactie vorig jaar september in het Nieuwstraatkwartier en invallen in enkele woningen elders in de stad.
In het huis van een der aangehouden verdachten werd 95 gram ‘wiet’ aangetroffen. Ingevolge het convenant vroeg Aws Beter Wonen bij de rechter om huurontbinding. Dit met ‘een stok achter de deur’ dat mogelijk anders de Almelose burgemeester Arjen Gerritsen de woning alsnog laat verzegelen en betreding dan extra strafbaar is.

Getroffen dreigt te worden ook het gezin van de verdachte, zijnde echtgenote, twee kinderen en twee pleegkinderen. Huisarts Groenewold zocht in deze de landelijke publiciteit omdat zij de gevolgen voor het gezin met kinderen buiten proportie dramatisch vindt met zeer negatieve gevolgen voor de pleegkinderen waar het juist een stuk beter mee ging. Praktijkbegeleider Joop Groenewold noemde de dreigende huisuitzetting in deze dramatisch en de gevolgen desastreus terwijl Jeugdzorg juist voornemens was nog een derde pleegkind onder te brengen vanwege het juist geconstateerde herstel van de pleegkinderen in het gezin. De echtgenote van verdachte zei dat zij niets wist van de 95 gram ‘wiet’ die haar echtgenote in het huis verborgen hield en dat er ook nooit aan huis is verkocht.

De raadslieden  mr. Roy van der Wal en mr. Klaas ter Mors hadden ook zo hun bedenkingen tegen de gevraagde huurontbinding. "Beter Wonen laat zich voor het karretje van de burgemeester spannen", reageerde raadsman Roy van der Wal. Hij vindt dat de burgemeester zijn boekje te buiten gaat: "Er is geen sprake van een hennepkwekerij en de hennep was puur voor persoonlijk gebruik."
Mr. Ter Mors: "Er hebben heel veel mensen slecht geslapen om deze zaak. De rechtsorde is geschokt."

Dat vond raadsvrouwe mr. Marieke Douwenga van Aws Beter Wonen niet. "We hebben hierin ons eigen beleid. En hier zijn geen bijzondere omstandigheden in het spel." Zij refereerde aan eerdere huurontbindingen.

Burgemeester Gerritsen bleef bij dit alles op de achtergrond en kan alsnog tot uitzetting overgaan. Ook indien de man des huizes nog verdachte is en nog niet is veroordeeld. Het is het dubbele gevoel dat rechtsgeleerden hebben bij toepassing of dreigende toepassing van het bestuursrecht boven het strafrecht waar kinderen vaak de dupe worden en lokale overheden op kosten worden gejaagd vanwege de opvang die dan geregeld moet worden.
Al met al een zaak die brede belangstelling trok van de vaderlandse pers.

De rechtbank in Almelo doet over 14 dagen uitspraak over het huurontbindingsverzoek van Aws Beter Wonen.


Wat weegt zwaarder: 95 gram wiet in bezit of belang van de kinderen?

 
04-02-2019  

Innovatief zonnedak van Emergo Almelo en Velux

 

ALMELO – De Almelose fabrikant van prefabdaken Emergo heeft in samenwerking met dakraamspecialist Velux vandaag op de Bouwbeurs een geïntegreerd prefab-zonnepanelendak geïntroduceerd onder de naam Navitect II.
Het energiedak Navitect II heeft alle voordelen van zonnepanelen, biedt door de integrale aanpak en fabricage gegarandeerde kwaliteit en is snel en op maat leverbaar. Bovendien zorgt het ervoor dat de ruimte onder het dak leefbaar is dankzij daglicht en frisse lucht. Doordat het hele dak als één harmonisch geheel en in dezelfde kleurstelling wordt geleverd, zorgt het ook nog voor een mooi esthetisch aanzicht.
Doordat Emergo met verschillende leveranciers van photo voltaic (pv) panelen werkt, kan het voor elke vraag een passende oplossing leveren. Kiest een aannemer of architect bijvoorbeeld voor een groter dakraam of meerdere dakramen, dan kunnen panelen met een hoger vermogen toch dezelfde hoeveelheid energie opwekken. Het omgekeerde is ook het geval, zodat er voor vrijwel elke prijscategorie een mogelijkheid is en de daken bereikbaar zijn voor een grote groep bewoners. Het samen met Velux ontworpen prefab-product voldoet aan de in de bouw geldende BENG-voorschriften. Emergo maakt de daken in haar fabriek in Almelo en Stadskanaal.
Velux testte de prefab-dakpanelen uitvoerig in haar windturbine-installatie in Denemarken. De prefab-zonnepamelendaken Navitect II worden door Emergo en Velux een stuwende betaalbare impuls genoemd voor het isoleren van bestaande woningen en nieuwbouw.

Het energiedak Navitect II wordt tijdens de BouwBeurs in de Jaarbeurshallen te Utrecht gepresenteerd op de stand van Emergo: hal 11 D066. Voor de ontwikkeling van Navitect II ontvangt Emergo subsidie van het SNN onder de regeling “Versneller Innovatieve Ambities”. De Bouwbeurs duurt nog tot en met 8 februari. Meer info: klik hier voor Veluxen hier voor Emergo.

Emergo is in Almelo gevestigd aan de Slachthuiskade en realiseert binnenkort een nieuwe productiehal van 13.000 m2 op het XL Businesspark Twente in Almelo.

Fotoreportage (6 foto's)...

 
03-02-2019  

Almeloër dood door trein bij station De Riet

 

ALMELO – Een 25-jarige Almeloër is zondagmiddag verongelukt bij het oversteken van de extra beveiligde spoorovergang Almelo De Riet. De man zou volgens ooggetuigen achter een passerende trein zijn overgestoken en vervolgens aangereden zijn door een trein die uit de richting Hengelo passeerde met bestemming Almelo CS.
Politie en Prorail waren nog geruime tijd aanwezig voor sporenonderzoek. De treinmachinist werd vervangen door een collega van NS waarna rond 20.30 uur het treinverkeer op het baanvak Almelo-Hengelo weer opgang kwam.
 
Mishandeling
ALMELO – Later op de zondagavond was de politie opnieuw druk. Nu met een geval van mishandeling. Na melding werd in een woning aan de Jan Steenstraat een 36-jarige man aangetroffen die gewond was aan hoofd, rug en benen. Naar verluidt werd de man naar eigen zeggen bij het Vincent van Goghplein in elkaar geslagen. De politie is nu op zoek naar mogelijke getuigen die op de route Vincent van Goghplein – Rembrandtlaan – Jan Steenstraat mogelijk iets hebben gezien. Het slachtoffer werd met een ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd.
Bel voor tips de politie op telefoonnummer 0900-8844. Melden kan ook anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl

 
29-01-2019  

Geen pardon 'landjepik' Rick's Bloemen

 

ALMELO – Het mobiliseren van de klanten door bloemenhandelaar Rick’s Bloemen aan de Ootmarsumsestraat heeft geen invloed op burgemeester Arjen Gerritsen. Dat bleek tijdens de raadsvergadering van vanavond waarin de burgemeester op vragen van raadslid Hümmels stelde dat het ‘landjepik’ middels het uitstallen van bloemen op trottoir en parkeerplaatsen niet gedoogd wordt. Dit naar aanleiding van klachten omdat het de vrije doorgang belemmerde waarbij voetgangers via de rijbaan moesten omlopen.
Gerritsen gaf tevens aan dat in 2008 afspraken op schrift zijn gesteld in hoeverre bloemen mogen worden uitgestald. Ook vertelde dat er in 2014 al eerder problemen waren en een aangekondigde dwangsom destijds niet is doorgegaan omdat een goed gesprek de ondernemer in kwestie weer op andere gedachte bracht. Eenzelfde traject staat Gerritsen nu ook voor, maar wel met dien verstande dat de ondernemer (en alle ondernemers) zich aan de gestelde regels moet houden omdat die regels het algemeen belang en veiligheid dienen en niet uitsluitend het belang van de ondernemer. Kortom een mogelijke dwangsom blijft een stok achter de deur.
 

 
29-01-2019  

Herman Höften lezing 2019 door Mei Li Vos

Fotoreportage: Jan Bril
 

Hoe verzet ontstaat en waarom het nodig is

We moeten het hebben over het uitdagen van de macht, over vraagtekens zetten bij de macht, en dus bij de status quo die er ingeslopen is

Herman Höften-lezing uitgesproken op 28 januari 2019 in Almelo

Lieve linkse mensen, beste sociaaldemocraten,

We zijn hier vanwege Herman Höften, ruim elf jaar na zijn overlijden. Omdat we elk jaar deze bijzondere, moedige en zachtmoedige sociaaldemocraat willen herdenken. Met deze herdenkingslezing geven we de lessen door die we van Herman konden leren.

Voor mijn werk, binnenkort in de Eerste Kamer, is het leven van Hoften inspirerend: hoe beoordeel je, en soms verzet je je, tegen wetten en regels die niet aan ons sociaaldemocratische ideaal voldoen? Want dat doet de Eerste Kamerfractie: oordelen of een wet voldoet aan onze idealen.

Toen ik aan het lezen was over het verzetswerk van Herman speelde uiteraard het gedicht van Remco Campert door mijn hoofd. U weet wel, verzet begint niet met grote woorden maar met kleine daden. Het zijn vooral de laatste zinnen uit dat gedicht die iedereen wel kent, maar de aanloop naar die zinnen zijn eigenlijk te mooi om te laten gaan.

Gedichten zijn sowieso goed om vaker voor elkaar te lezen, de Eerste Kamer-fractie heeft ook de goede gewoonte om de wekelijkse fractievergadering te besluiten met een gedicht. Het maakt je toch zachter en ontvankelijker voor de mensen en hun angsten en verlangens voor wie je volksvertegenwoordiger bent.

Hier is Remco Campert:

Verzet begint niet met grote woorden
maar met kleine daden

zoals storm met zacht geritsel in de tuin
of de kat die de kolder in zijn kop krijgt

zoals brede rivieren
met een kleine bron
verscholen in het woud

zoals een vuurzee
met dezelfde lucifer
die een sigaret aansteekt

zoals liefde met een blik
een aanraking iets dat je opvalt in een stem

jezelf een vraag stellen
daarmee begint verzet

en dan die vraag aan een ander stellen

Campert weet met een paar woorden de enorme gevolgen van iets dat klein begint te schetsen. Die ene lucifer die een sigaret, of een vuurzee aansteekt. Die kleine bron langzaam maar gestaag eindigt in kolkende stromen in de delta. Je grote liefde die ooit begon met die steelse aanraking.

Verzet dat de loop van de geschiedenis bepaalde begon ook zo. Met een eenvoudige vraag: Is dit wel normaal? En hoe meer mensen zich dat afvragen, hoe minder de status quo de status quo kan blijven.

We leven nu niet in oorlog. Er is geen bezetter. We hebben een democratie waarin iedereen die dat wil een politieke partij, kerk, vakbond of demonstratie kan beginnen. Met het uitoefenen van je democratische grondrechten kan je soms dingen kan veranderen.

De Partij voor de Dieren vind ik bij uitstek een voorbeeld van het geweldige Nederlandse systeem: hoe een kleine, beetje exotische partij, de koers van het denken over dieren kon veranderen.

Je democratisch recht uitoefenen kan in Nederland, en gemakkelijk ook. Hoe hard Forum voor Democratie ook schopt tegen het systeem, dankzij het systeem krijgen ze een plek in de politiek en ook nog eens subsidie om te zeggen dat de subsidie niet deugt.

We leven niet in oorlog, en ons systeem laat alle geluiden toe, maar dat betekent niet dat het altijd rechtvaardig is. Ik zie namelijk wel een aantal situaties, of statussen quo waar je vragen bij kan stellen. Waar je wellicht verzet tegen moet willen plegen. Ze zijn niet zo vastomlijnd, ze zijn geleidelijk het leven van alledag binnengeslopen. Je krijgt er niet acuut pukkeltjes van.

Een status quo is soms onherkenbaar, denk aan vissen in het water die door een andere vis worden begroet met de vraag, hoe is het water vandaag? En dat die vissen dan zeggen, welk water? Ze zien het niet omdat ze er middenin zitten. Maar als je even opzij stapt en van een afstand kijkt naar een status quo dan zie je soms dat er iets niet klopt.

Net zoals iemand anders eerder ziet dat je de knopen van je jas verkeerd hebt dichtgeknoopt dan jijzelf. Of nog erger, dat je gulp open staat. Ik ben dan altijd wel blij als iemand zo moedig is om dat even te zeggen. Het doorbreken van gênante situaties vergt ook moed. Maar goed, we hebben het over het herkennen van de status quo. Het bewustzijn van die status quo en hoe die er is gekomen, is het begin van verzet, als dat nodig is.

Als student leerde ik een heel nuttig onderscheid in verschijningsvormen van macht: de drie vormen van macht van Steven Lukes.

De eerste vorm van macht is duidelijk zichtbaar. De overheid die het geweldsmonopolie heeft, of de macht om besluiten te nemen. Maar ook de macht die een sterkere man over een vrouw of kind kan uitoefenen, een grotere groep over een kleinere groep, of in de tijd van Herman Hoften, de Duitse bezetter die de macht kon uitoefenen als bezetter.

De tweede verschijningsvorm van macht is de macht om de agenda te bepalen. We zagen een paar weken geleden de VVD opzichtig proberen de agenda van de komende verkiezingscampagne te bepalen. Met een paar boude uitspraken over de kosten van het klimaat en een dreigement over het opblazen van het kabinet wilde Klaas Dijkhoff de sterke man voor de gewone man zijn.

Het is dat we deze trucjes al zo vaak hebben gezien dat ze weinig effect meer hebben. Bovendien kleefde nog wel heel erg aan de VVD dat ze een jaar bezig waren geweest om een belastingverlaging voor multinationals er doorheen te krijgen. Ze moeten echt nog even hun best doen om geloofwaardig te zijn voor de gewone man. De VVD lijkt trouwens met dat gehamer op de gewone man de overgrote meerderheid van de Nederlanders te vergeten, de bijzondere mannen en alle soorten vrouwen.

Meestal gaat agendavorming subtieler. De internationale gokbedrijven bijvoorbeeld, die graag met gokken op internet geld willen verdienen. Het gebeurt al, maar nu is het nog illegaal, omdat onze gokwet verouderd is en is geschreven in de tijd dat er nog geen internet bestond. Ze wisten de agenda zo te beïnvloeden dat de nieuwe gokwet het over liberaliseren van de gokmarkt had. Dat klonk vroeger in de Paarse tijden misschien nog best aardig, maar in de Kamer kwamen wij er op tijd achter dat de nieuwe gokwet, die we wel degelijk nodig vonden, de verkeerde agenda had. De wet moest van karakter veranderen, het doel zou moeten zijn reguleren, niet liberaliseren.

De derde verschijningsvorm van macht is de macht om de wensen van mensen te manipuleren, om de normen en waarden te beïnvloeden, dus de macht om wat normaal is te bepalen. Een heel mooi voorbeeld van iemand die de normen en waarden ter discussie stelde vind ik Maarten Luther.

Ik ben Luthers opgevoed, het beeld van Luther die stellingen aan de deur van de kerk van Wittenberg spijkerde heeft mijn denken en fantasie behoorlijk beïnvloed. Luther kwam tot het inzicht dat de kerk, zeg maar het water waar hij in zwom, een verkeerd beeld van God gaf, en de relatie van de mens tot God. Dat was nogal een inzicht dat het christendom fundamenteel wijzigde.

Maar genoeg over de verschijningsvormen van macht. We moeten het hebben over het uitdagen van de macht, over vraagtekens zetten bij de macht, en dus bij de status quo die er ingeslopen is.

We moeten het hebben over mensen die de vraag stellen: waarom vinden we dit wel normaal?

II Verzetsstrijders in tijden van vrede

PO in Actie: Waarom verdienen wij eigenlijk zo weinig?
Dat vroegen drie docenten op drie verschillende basisscholen zich af. Ze ontdekten via sociale media dat ze alledrie dezelfde vraag hadden. Ze vroegen het aan meer mensen. Meer docenten vroegen zich af waarom ze minder verdienden dan docenten in het voortgezet onderwijs. Ze startten een Facebookpagina. Binnen een paar weken had deze pagina meer dan 44.000 volgers.

De vraag werd luider en luider, en door steeds meer mensen gesteld. Waarom verdienen wij eigenlijk zo weinig?

De antwoorden op de vraag waren bijzonder pijnlijk. Eerst de staatssecretaris van Onderwijs, die antwoordde dat een klas vol pubers zwaarder is dan een klas vol basisschoolleerlingen. Hoongelach was zijn deel.

Het andere antwoord was eigenlijk schokkender. Dat hoorde ik op een vakbondsbijeenkomst. Na de grote bezuinigingsoperatie van 1984, de zogeheten HOS operatie, gingen alle nieuwe leraren flink minder verdienen. Ondertussen en misschien ook wel vanwege de verminderde salarisperspectieven werden steeds meer vrouwen docent. De gedachte was dat vrouwen het lesgeven vaak als bijverdienste deden, in deeltijd, en dat het gezinsinkomen er niet van afhankelijk was. En dus dat ze daarom niet zo veel hoefden te verdienen.

PO in Actie besloot om mee te onderhandelen met de CAO. Ze richtten een tijdelijke vakbond op, omdat ze per se wilden dat nu eens de docenten zélf aan de onderhandelingstafel zouden zitten. Uiteindelijk kregen ze samen met de andere onderwijsbonden 270 miljoen euro erbij. Maar dat is niet voldoende om de kloof met het voortgezet onderwijs te dichten. En al helemaal niet als je voor het hele onderwijs een radicale verandering wilt.

En de rest is nog geen geschiedenis, want 15 maart volgt een algehele staking van peuter tot hoger onderwijs. Bijna het hele onderwijs sloot zich aan bij de vragenstellers van het eerste uur. Op 15 maart staat de volgende vraag centraal. Waarom vinden we het normaal dat onderwijs gezien wordt als een uitgave? Waarom vinden we het eigenlijk niet normaal om onderwijs als een investering te zien, een investering in onze kinderen en dus onze samenleving?

Heel zinnige vragen die je, net als de docenten van PO in Actie dat deden, moet blijven stellen, tot er een beter antwoord komt.

Waarom zijn tabaksfabrikanten geen moordenaars?
Of denk aan de aanklacht tegen de tabaksindustrie. Longarts Wanda de Kanter vroeg zich af waarom we roken nog steeds zo normaal vinden. Na vele longpatiënten te hebben gezien die maar niet konden stoppen met roken was dat eigenlijk een logische vraag.

Die vraag wordt nu vaak wordt gesteld, maar jaren geleden was dat een hele rare vraag, omdat meer dan de helft van de Nederlanders rookte. Inclusief vele PvdA’ers. U kent de beelden van het kabinet Den Uyl met asbakken, sigaren, shag en peuken. Dat vinden we niet meer normaal.

Maar nog steeds is het een normale gedachte dat roken of er mee stoppen je eigen keuze is. Dat is ook jarenlang het succesvolle frame van de tabaksindustrie geweest. Roken moet mogen, roken is vrijheid, roken is je eigen keuze. En dat de overheid niet zo moet zeuren want die verdient zoveel accijns op tabak. En het allerergste verwijt dat je in Nederland iemand kan maken: de antirooklobby is betuttelend. Nou, dan trekken we ons schielijk terug in ons hoekje want betuttelen in Nederland is bijkans nog erger dan diefstal of oplichting.

Maar Wanda de Kanter stelde ook de vervolgvraag: Roken is dus niet normaal, maar zijn de sigarettenfabrikanten eigenlijk niet strafbaar? In feite maken ze een product dat dodelijk kan zijn, of mensen zeer ernstig kan mishandelen. En ze hebben gelogen over de verslavende stoffen in sigaretten.

Advocate Benedicte Ficq stelde deze vraag samen met twee longpatiënten in een aanklacht tegen de tabaksindustrie. En meer mensen deden mee: op de website sickofsmoking.nl kunnen mensen deze aanklacht ondersteunen. Het Openbaar Ministerie besloot dat het geen mogelijkheid ziet om een strafzaak tegen de tabaksproducenten te beginnen, omdat sigaretten een weliswaar schadelijk maar legaal genotsmiddel zijn.

Maar Ficq zet door, en in het buitenland worden ook dergelijke zaken voorbereid. Het laatste woord is nog niet gezegd over het verzet tegen de tabaksindustrie. Roken is niet normaal.

De vraag van Nemr
Een simpele vraag werd ook gesteld door Nemr van 9 jaar. Hij was één van de kinderen die programmamaker Tim Hofman volgde in zijn documentaire over het kinderpardon. Nemr vroeg aan verschillende politici ‘waarom mag ik niet blijven?’. Simpele vraag, maar als je het jongetje voor je staat heeft niemand daar een goed antwoord op. Papier is echt geduldiger dan een jongetje met een brilletje.

De antwoorden op de simpele vraag zijn immers zeer ongemakkelijk.

Vanwege de regels.
Omdat anders andere kinderen en hun ouders dan ook komen.
Omdat het hier te vol is.
Omdat we jouw onderwijs niet kunnen betalen.
Omdat we denken dat je moslim bent en dat willen we hier niet.
Omdat ik bang ben voor mijn kiezers.

Het zijn allemaal rotantwoorden, die de politici als ze eerlijk waren, hadden kunnen geven, maar niet durfden. Omdat er een echt jongetje voor ze stond.

‘Maar als ik naar Irak moet dan ga ik dood?!?’ vroeg Nemr ook nog aan Klaas Dijkhoff. ‘Ja dus?’ was het antwoord van Dijkhof. Ook al bedoelde hij het niet zo, en was het vast gemeen geknipt, op zo’n vraag heb je gewoon geen antwoord. Maar de vraag moet blijven gesteld.

Het gevolg van deze vraag was wel dat 253.000 mensen dezelfde vraag gingen stellen. Dat waren de 253.000 mensen die de petitie van Tim Hofman ondertekenden. De petitie vraagt de Tweede Kamer nog een keer zich te buigen over de kinderpardonregeling en in de tussentijd de 400 kinderen die nu in de knel zitten te laten blijven.

De vraag bereikte ook de leden van het CDA, die hier natuurlijk al langer buikpijn over hadden. Ook binnen het CDA bleven mensen de vraag stellen: waarom kunnen zij niet blijven? Waarom kunnen we die pardonregeling niet verbeteren? En uiteindelijk ging vorig weekend ook het CDA om. De fractie kon de vraag niet meer negeren. En dat de huidige regeling gewoon geen goed antwoord op de vraag is.

Het is zaak dat de vraag blijft gesteld worden. Ook nu temidden van het politieke gevecht in de coalitie om de kinderpardonregeling, laat de vraag niet wegebben in politiek-strategisch gekrakeel over de coalitie en wie nu het eerste begon om aan het regeerakkoord te morrelen. Want het is niet normaal om kinderen die Nederlands spreken en denken het land uit te zetten, simpelweg omdat dat nu eenmaal de regels zijn. Dan verander je de regels, als die leiden tot abnormale situaties.

Alledaags racisme
Nog iets wat we normaal zijn gaan vinden, maar waar je je tegen moet verzetten: alledaags racisme, verpakt in vrijheid-van-meningsuiting retoriek.

De racistische beledigingen die de demonstranten tegen Zwarte Piet over zich heen kregen waren zo schaamteloos, zo vernederend dat ik er misselijk van werd. Wat ik nog erger vond, mensen schaamden zich niet voor hun racistische taal. Open en bloot, met naam en toenaam. Dat gescheld valt meer mensen die zich uitspreken en niet helemaal wit zijn ten deel, vooral op sociale media.

Wat is dit? Waarom is dit soort taal niet meer taboe? Is dit dan de totale vrijheid van meningsuiting, dat je je donkerste gevoelens mag uiten? Moeten we dit normaal vinden?

Ik vind het gevaarlijk. Frans Timmermans sprak er ook over op het congres vorige week. In de context van het vluchtelingenbeleid. Als we uit angst voor iets, wat dat dan ook moge zijn, verlies van onze identiteit, of verlies van sociale zekerheid de menselijkheid van onze medemens afpakken, dan kan op een gegeven moment hun lot je niet meer interesseren. Dan kijk je weg als mensen vanwege hun uiterlijk, afkomst of geloof in elkaar worden geslagen.

Ik wil best begrijpen dat mensen verandering niet leuk vinden. Dat ze in opstand komen als iemand hen beticht van racisme. Maar accepteer geen racistische praat. Dan neem je mensen hun menselijkheid af. Racisme is nooit normaal. Mag het ook nooit worden. We moeten vaker zeggen: genoeg, dit soort taal accepteren we hier niet, dat is niet normaal. Dan moet je van goede huize komen om te argumenteren dat racistische taal een heel goed idee is.

De economische status quo
Wij sociaaldemocraten hebben de komende tijd ook nog wel wat verzet te plegen tegen de economische status quo. De status quo die zegt dat multinationals slechts 10 procent belasting hoeven te betalen. De status quo die zegt dat steeds meer mensen in flexbanen zullen moeten werken. De status quo die zegt dat de vermogens van de extreem rijken steeds sterker stijgen en de salarissen van werknemers en tarieven van zzp’ers niet of nauwelijks kunnen stijgen.

De status quo die zegt dat er altijd op de publieke zaak moet worden bezuinigd, nu bijvoorbeeld weer op de gesubsidieerde rechtsbijstand. De status quo die zegt dat de overheid te groot en te log is, en die zegt dat de markt zo goed is in welvaart creëren. Dat de markt een perfect en efficiënt ordeningsmechanisme is. Dat is het niet, anders hadden we niet zo enorm veel wetten en toezichthouders die de markt een beetje moeten beteugelen, maar toch, ondanks dat geloven nog steeds te veel mensen dat de markt efficiënt is en de overheid log.

Quod non.

De parlementaire enquete naar de Fyra, de hogesnelheidstrein die er niet kwam, liet zien dat het idee marktwerking de wereld niet vanzelf ordent. En complexe processen als het aanleggen van een hogesnelheidstrein al helemaal niet. Sterker nog, hoe meer markt er werd geïntroduceerd bij de aanleg en bouw van de lijn, hoe duurder het proces werd. Immers, hoe meer marktpartijen, hoe meer coördinatoren, hoe meer juristen, hoe meer nieuw op te richten BV’s, overlegorganen, aanbestedingen, mislukte aanbestedingen en vervolgens weer rechtszaken.

Ik zeg niet dat de overheid het perfect had gedaan, maar feit is wel dat er nog steeds geen hogesnelheidslijn is. Althans niet van Nederland, met onze #marktwerking. Frankrijk heeft er wel een door Nederland rijden, de TGV, maar dat is een staatsbedrijf.

Hoewel de voorbeelden eindeloos zijn dat de markt niet tot perfecte uitkomsten leidt – zie ook de financiële markten met hun financiële fantasieproducten – toch mag je er niet al te veel vragen bij stellen. Voor je het weet ben je een communist die alles in staatshanden wil leggen. Een feitelijk gesprek over de rol van de staat en de plek van de markt wordt is door de politiek nog steeds niet goed gevoerd. Herman Tjeenk Willink is volgens mij een van de weinigen die consequent de gedachte dat de overheid slecht is heeft weersproken.

Ik weet nog goed dat bijna alle boeken over de overheid in de jaren negentig er vanuit gingen dat de overheid te log, te duur en te bureaucratisch was. Als je burgers en bedrijven maar hun gang zou laten gaan dan kwam het allemaal vanzelf wel goed. Dat denken was een gevolg van een consequent neoliberaal project, dat doorsijpelde in het denken over de overheid.

We hebben ook een minister-president die dat nog steeds gelooft. Een minister-president die ten overstaan van zijn ambtenaren zegt dat de trap van bovenaf moet worden schoongeveegd als hij het over de noodzakelijke bezuinigingen op de overheid heeft. Maar wie vraagt hem of dat wel zo is? Is de overheid echt altijd log, en niet in staat tot innovaties? Betalen we echt te veel voor onze publieke diensten?

De econoom Mariana Mazzucato laat met een bak aan voorbeelden zien dat de overheid de meest baanbrekende innovaties heeft voortgebracht. Door het publiek gefinancierde onderzoek voor de ruimtevaart en defensie hebben we internet, mobiele telefonie, tefalpannen, medicijnen en geneeskundige doorbraken.

In haar nieuwste boek laat ze zien hoe ons begrip van waarde totaal geperverteerd is. Hoezo tellen we dividenden, bonussen en milieuschade opruimen als waarde? Waarom waarderen we dat soort parasitaire waarden evenveel als het telen van tomaten of repareren van schoenen of auto’s? Als je dat wat echt waarde toevoegt gaat meten en waarderen zal je de economie radicaal veranderen.

Kate Raworth, ook een eigenwijze econoom, stelde de vraag waarom de economie altijd moet groeien. Waarom is dat eigenlijk normaal? Terwijl op een gegeven moment, als je even natuurkundig denkt de aarde wel moet ontploffen of imploderen, doordat de grondstoffen op zijn en de vuilnisbelten overlopen. Alle gangbare economenwijsheden tartte ze met haar donutmodel van de economie.

Deze twee economen worden nu nog door een flink deel van de mannenbroeders verguisd om hun stellingen, maar het kan zomaar zijn dat we de inzichten van deze twee vrouwen gewoon vinden, en ze mainstream zijn geworden. Maar uiteraard niet eerst voordat ze door andere economen en politici voor gek zijn verklaard. Luther werd eerst ook voor gek verklaard.

Ik heb wel een lijstje vragen die we kunnen stellen aan de hoeders van de economische status quo.

Ik zou aan Shell wel eens willen vragen wat er gebeurt als ze meer belasting gaan betalen, of in ieder geval evenveel als een MKB bedrijf. Wie moet volgens Shell betalen voor de publieke voorzieningen hier, de geweldige infrastructuur, het onderwijs? Wat is de reden dat Shell er zo weinig voor betaalt? Gaat het bedrijf dan failliet? Kunnen ze dan de aandeelhouders niet meer betalen? Gaan ze dan verhuizen? En waarom, omdat de aandeelhouders dan de kost niet meer kunnen betalen?

Is het enkele feit dat er in een ander land wat meer verdiend kan worden genoeg reden om je land van oorsprong te verlaten? Moeten we dan evenveel mededogen met Shell hebben als met economische migranten, die de armoede in hun land willen ontvluchten?

Ik zou aan de werkgevers, via Hans de Boer, willen vragen waarom ze zoveel flexwerkers inhuren. Of ze echt zo onzeker zijn. Of het echt beter voor het bedrijf is als ze na twee tijdelijke contracten een ingewerkte medewerker weer laten gaan. Hoeveel geld ze besparen door mensen via payrollconstructies in te huren.

Ik zou wel eens aan de meest vermogende Nederlanders willen vragen wat er gebeurt als ze meer belasting gaan betalen op hun vermogensaanwas. Moeten ze dan hun vastgoed verkopen? Zullen ze dan naar het buitenland verhuizen? En waarom gaan ze dan weg? Kunnen ze hier echt niet blijven leven in de wetenschap dat een vergelijkbaar rijk iemand in een ander land minder belasting betaalt? Is dat zo onverteerbaar dat ze er niet van kunnen slapen? Zijn ze bang dat hun kinderen in armoede zullen opgroeien? Kunnen ze niet meer hun levensstijl aanhouden als ze meer belasting gaan betalen?

Ik zou ook aan de ceo’s op het World Economic Forum in Davos willen vragen wie bepaalt en waarom welk deel naar de aandeelhouders gaat en welk deel naar de werknemers? En waarom ze niet gewoon meer belasting betalen als ze goed onderwijs en een beter milieu elk jaar weer centraal stellen in hun debatzaaltjes.

Wat gebeurt er als de Tinbergen-norm wordt ingevoerd? Dat de meestverdienende collega maximaal 10 keer meer krijgt dan de minstverdienende werknemer. Of de vraag die Europarlementariër Paul Tang stelt: waarom betalen Facebook en Google ons eigenlijk niet voor onze data?

Ze kijken je nu nog scheel aan als je die vragen stelt, of je helemaal van Lotje getikt bent. Blijf deze vragen toch maar vragen. Je krijgt dezelfde antwoorden, maar hoe vaker je de vraag stelt, hoe absurder het antwoord wordt.

Nog even geheel terzijde, maar valt het jullie ook op dat het vaker dan vroeger vrouwen zijn die in verzet komen? Mazucato en Raworth, vrouwen die de economische vanzelfsprekendheden op hun kop zetten. Pussy Riot in Rusland, voornamelijk vrouwen die de macht van Poetin uitdagen. De Gele Hesjes protesten in Parijs. De scholierenopstand tegen wapenbezit. De March for Our Lives begon met een 11 minuten speech door het jonge meisje Emma Gonzalez. De stakingen van scholieren tegen het lakse klimaatbeleid: allemaal meisjes, begon met een Zweeds meisje die elke week een ochtend spijbelt. Alexandria Ocasio Cortez, het jongste Congreslid ooit, uit de Bronx, die gewoon vraagt waarom de rijken niet 70 procent belasting kunnen betalen.

Natuurlijk, er zijn ook zeer veel moedige mannen die het verzet ontketenen, denk aan de mannen die ik net noemde, van PO in Actie, Tim Hofman, maar het is onmiskenbaar dat bij de verzetsbewegingen van nu meer vrouwen de verzetsvraag stellen.

III Sociaaldemocratische waarden als je ijkpunt

Als je vragen gaat stellen bij de status quo dan doe je dat vanuit een referentiekader. Ideeën over goed en kwaad. Idealen, of een ideologie.

Ideologie vinden we een eng woord. Links, vonden we lange tijd ook eng. Maar de conservatieven en neoliberalen hebben echt een ideologie. Een idee over hun ideale wereld. Conservatieven zien daar het liefst mannen aan de top en vrouwen aan het aanrecht. Liberalen geloven in een wereld waarin iedereen elkaars concurrent is. Wel in alle vrijheid hoor, je kan in alle vrijheid ook kiezen om in de stront te zakken. Alleen praten ze er niet zo over.

Ik denk dat wij sociaaldemocraten niet zo bescheten moeten zijn om onze idealen en ideologie te formuleren. Met het Van Waarde-project van de Wiardi Beckman Stichting van de vorige directeur Monica Sie waren we eigenlijk een heel eind. En vertaal dat nou eens in een verhaal over hoe wij de ideale wereld zien.

Ik denk dat dat een wereld is waar de meerderheid van de Nederlanders graag in zou willen wonen. 60 procent van de Nederlanders is eigenlijk sociaaldemocraat, durf ik wel te stellen.

Want wie wil dit nu niet: fantastisch onderwijs voor ieder kind, geen behoefte meer aan dure bijlessen of privé-scholen. Betaalbaar openbaar vervoer. Voor rijken en armen dezelfde goede zorg. Mooie pleinen, straten, parken en bossen waar iedereen van kan genieten. Internet als basisvoorziening. Een land dat voorloper is bij de heropstanding van internationale solidariteit. Een land waar ze met de slimste uitvindingen de economie groener en circulair maken. Een land waarin iedereen zijn of haar gelijke deel aan belastingen betaalt.

IV Verzet en vertrouwen

Verzet lijkt een beetje op vertrouwen. Vertrouwen verkrijg je langzaam. Door vele kleine daden, die consequent op het grote idee erachter wijzen. Kleine stappen, simpele vragen, kleine daden. We bouwen langzaam, geduldig, in de oppositie, in onze directe omgeving, de school, op het werk, in de buurt aan het vertrouwen. Je bent immers altijd en overal sociaaldemocraat.

Als de verkiezingsuitslag de PvdA enigzins gunstig is en ik in de Eerste kamer volksvertegenwoordiger word, wil ik samen met de andere PvdA-senatoren deze kleine en grote vragen stellen. Vragen die je moet stellen bij sommige wetten. Wat zit hier achter? Leidt deze wet wel tot de samenleving die wij willen? Welk ‘normaal’ veronderstelt deze wet eigenlijk? En willen wij dat wel ‘normaal’ vinden? Als het antwoord nee is, dan stemmen we tegen.

De Eerste Kamer is die plek in ons bestel waar je slechte wetten kan tegenhouden. En de regering weer met vragen op pad kan sturen. In tegenstelling tot mensen die denken dat de Eerste Kamer een overbodig orgaan is, denk ik dat het bij uitstek de plek is waar je iets losser van de waan van de dag terug kan gaan naar je waarden. En in alle rust de vragen kan stellen die gesteld moeten worden: willen we dit eigenlijk wel normaal vinden?

Ik kom weer bij Herman Hoften. Waarom ging hij in verzet tegen de Duitsers? Waarom deed hij niet als zoveel anderen, wennen aan het nieuwe Duitse normaal? Hoften was lid van de AJC, en kwam uit een rood nest. Dat was zijn normale situatie. Dit waren ook de groepen waar mensen elkaar scherpten, informeerden, de groepen waar hij niet alleen stond. Dit waren de groepen waar mensen elkaar overtuigden dat ze het niet normaal moesten vinden dat Joden werden ontmenselijkt.

Verzet is vaak niet een heldendaad van een individu. Verzet komt meestal tot stand omdat je je gesterkt voelt in je overtuiging door anderen. Natuurlijk er zijn ook eenzame helden. Maar de meeste helden zijn samen met anderen tot hun heldendaden gekomen.

Daarom. Laten we onze vereniging sterk houden. Elkaar blijven scherpen. Blijven discussiëren onderling. Onze waarden blijven verdedigen. Elkaar ondersteunen bij het stellen van de vervelende en kritische vragen. Samen. Want een sociaaldemocraat ben je niet alleen.

Fotoreportage (33 foto's)...

 
24-01-2019  

Nominatie Zomerschool Almelo - Vrijwilligersprijs

 

ALMELO - De Zomerschool van de st. COSBO - het overkoepelend orgaan van de drie ouderenbonden in Almelo - is genomineerd voor de Overijsselse Vrijwilligersprijs.
Op de website overijsselsevrijwilligersprijs.nl kunnen mensen tot 7 februari op de genomineerden stemmen. Een dag later vrijdag 8 februari wordt de prijs uitgereikt.
Dit jaar wordt de Almelose zomerschool voor de 10e keer gehouden. Twee weken lang, week 33 en 34 oftewel van 12 t/m 23 augustus zijn er elke werkdag twee activiteiten voor senioren vanaf 50 jaar.
De COSBO wil hiermee mensen helpen om hun vakantietijd goed door te komen met een stuk ontspanning en gezelligheid.
Ook de eenzaamheid in die periode wordt op deze wijze ondervangen. Afgelopen jaar waren er ruim 500 inschrijvingen.
De werkgroep die het geheel organiseert hoopt dat velen hun in deze vrijwilligersprijs zullen ondersteuen door hier te stemmen.

 
23-01-2019  

Sint Joseph: bouwen, slopen en renoveren

 

ALMELO - De woningcorporatie Sint Joseph wil in een tijdbestek van vier jaar tweehonderd woningen renoveren, 72 huizen slopen en honderd woningen bouwen. Dat gebeurt in afstemming met de collega-corporatie Beter Wonen, de gemeente Almelo en zorg- en welzijnsorganisaties.

Lees verder in De Roskam

Archief
Terug naar vorige pagina