Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
15-04-2019  

Stadhuis van Oud wordt Het Stads Huis


Het karakter van de buitenzijde blijft behouden, maar wat speelser door hier en daar een balkon te plaatsen in de te vervangen gevelelementen.
De grootschalige vernieuwbouw tot 'Het Stads Huis' vergt een investering van circa 20 miljoen euro.
Afbeelding: Bouwfonds Property Development (BPD)
 

ALMELO – Geroemd in Nederland en vooral Rotterdam, wijlen architect J.J.P. Oud ontwerper van het vroegere stadhuis. Een kantoorkolos van ruim 17.000 m2 gebouwd volgens het principe betonskeletbouw waarbij nagenoeg alle wanden gestript kunnen worden. Jaren dreigde sloop maar onder bezielend aanvoerderschap van de Almelose architect Guus Zeillemaker werd die dreigende sloop evenzo bevochten vanwege juist de verdienste van ontwerper Oud.
Uiteindelijk wist makelaar en projectontwikkelaar Gerard Assen investeerder en ontwikkelaar Bouwfonds Property Development (BPD) zo ver te krijgen de reeds bestaande herontwikkelingsvisie nader uit te werken, nadat eerder de gemeente Almelo niet in zee wenste te gaan met een andere investeerder.

Inmiddels hield BPD een inloopavond in het vroegere stadhuis als eerste stap om geïnteresseerden voor een woonappartement in het nieuw te noemen ‘ Het Stads Huis’ te laten inschrijven voor meer informatie. Inhoudelijk was er nauwelijks nog iets bekend hoe de te realiseren 92 appartementen in 18 types er uiteindelijk gaan uitzien, maar de opkomst kon toch groot genoemd worden. Wonen in de binnenstad is dan ook ‘hot’, vooral ook omdat de binnenstad een metamorfose ondergaat.
Naast de voornoemde koop- en huurappartementen, komen er in ‘Het Stads Huis’ tevens ruimtes voor gezondheids- en horecavoorzieningen met een snufje cultuur. Ook wordt een huismeester aangesteld voor het verrichten van ‘hand- en spandiensten’. 
Begin volgend jaar wil men met de vernieuwbouw tot ‘Het Stads Huis’ beginnen. Bent u geïnteresseerd in een appartement groot of wat kleiner en wilt u op de hoogte blijven? Schrijf dan in via; www.almelo-nieuwbouw.nl om te worden geïnformeerd.
 

 
15-04-2019  

Klein maar fijn de 87e Palmpaasoptocht

 

ALMELO – Het was wellicht niet de opkomst die de organisatoren van de 87e Almelose Palmpaasoptocht voor ogen stond, maar de deelnemende kinderen werden niet minder enthousiast ontvangen door burgemeester Arjen Gerritsen op de trappen van het Theaterhotel. Uiteraard werden alle paasstokken beoordeeld door een vakkundige jury en werden met assistentie van de stadsomroeper ook de nodige prijzen uitgedeeld.

Het leermoment: meer P.R.  rond dit traditionele Twentse gebruik en dan op naar de 100.
Fotoreportage: Jan Bril
 

Fotoreportage (87 foto's)...

 
03-04-2019  

Raad unaniem in behoud IC Berlijn/Amsterdam


Nu wordt de IC Amsterdam-Berlijn tot Bad Bentheim nog getrokken door een loc van NS zoals hier op het station van Almelo.
In 2024 zal de Talgo 230 worden ingezet op het gehele traject tussen beide hoofdsteden.
 

ALMELO – De gemeenteraad van Almelo was dinsdag unaniem in het besluit van een motie om het Almelose college van B&W op te dragen bij alle gremia zoals het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincie Overijssel, Regio Twente, Euregio en Nederlandse Spoorwegen/Deutsche Bahn te bepleiten dat de haltestop NS Almelo Centraal en Hengelo (of een van beide) op het traject Berlijn-Amsterdam niet worden opgeheven.  Vorige week deed de gemeenteraad van Tubbergen dat eveneens t.a.v. Almelo en Hengelo. Met de toevoeging Almelo week zowel Tubbergen als Almelo af van de door het presidium van de Twenteraad opgestelde motie om Hengelo als Twentse stop te behouden.
Indiener D66 kon leven met de wijziging op voorstel van Lokaal Almelo Samen. LAS stelde dat de internationale IC vooral door de forenzen en reizigers uit Twente gebruikt wordt in de richting van Amsterdam vice versa en minder in de richting Berlijn. Vooral forenzen maken dagelijks gebruik van deze Duitse trein. Dit mede vanwege het hogere comfort vergeleken met het materieel dat NS als intercity richting Twente inzet. Het CDA onderstreepte de lezing van LAS waarna ook de rest van de gemeenteraad de aanpassing van de motie steunde. De internationale trein van Berlijn naar Amsterdam stopt in Nederland nu nog in Hengelo, Almelo, Deventer, Apeldoorn, Amersfoort en Amsterdam CS.

In Amsterdam echter, wordt aangedrongen op een snellere verbinding met de Duitse hoofdstad. Dat zou kunnen door een viertal haltes te schrappen. Daarbij lijken Hilversum, Apeldoorn en Almelo het meest ‘onder vuur’ te liggen. Een tijdwinst per geschrapte stop van circa 4 minuten.
Nu vergt deze treinreis nog 6 uur en 22 minuten, iets korter in tijdsduur dan over de weg. Door het schrappen van haltes zou dat iets kunnen worden verkort. Deutsche Bahn echter wil aan de Duitse zijde van de grens voorlopig niet schrappen vanwege het belang voor het regionale intercity personenverkeer. Deutsche Bahn bestelde onlangs wel 23 nieuwe treinstellen van het type Talgo 230. De comfortabele Spaanse treinen worden per 2024 ook ingezet op het traject Berlijn-Amsterdam. Daardoor vervalt een loc-wissel in Bad Bentheim waardoor de reistijd in ieder geval met circa 24 minuten kan worden bekort.

 
02-04-2019  

Fietsen verwijderd bij NS Almelo Centraal


Foto ter illustratie
 

ALMELO – Wie vandaag zijn fiets heeft geparkeerd bij het station NS Almelo Centraal buiten de aangewezen parkeerzone, kan na terugkeer per trein in Almelo wel eens zijn fiets kwijt zijn.
Reden de handhaving om fietsen die gevaarlijk dan wel hinderlijk geparkeerd stonden, af te voeren.
Rond NS Almelo Centraal geldt het voorschrift dat de fiets in de aanwezige stallingen wordt geparkeerd.

Wie de fiets ‘kwijt’ is kan kijken op:
https://www.verlorenofgevonden.nl/gevonden-voorwerpen?category=3
De vermelde en verwijderde 27 fietsen staan in gebouw De Schil aan het Stadhuisplein 2a, 7607 EK Almelo (tegenover het oude stadhuis) Contact via: 0546-542700 (bureau Handhaving)


Meer over fietsen en wetgeving:
https://www.publicspaceinfo.nl/onderwerpen/2014/08/28/fietsen/wetgeving/

 
29-03-2019  

Wethouder ingezet in strijd tegen processierups


9 tips om uw nestkast goed op te hangen

Hang de nestkast op een rustige plek op, zodat de vogels zich veilig voelen en naar binnen durven. Dus niet direct naast het terras, als u daar in het voorjaar zelf vaak zit.
Niet in de volle zon, dus liever niet op het zuiden.
Beschut tegen de wind. De invliegopening kan het beste op het noordoosten zijn gericht, want de wind komt in Nederland vaak uit het zuidwesten.
Een vrije en veilige aanvliegroute is belangrijk. Geen takken direct voor de opening.
Uit de buurt van katten. Gaas om de boom kan katten uit de buurt houden.
Vogels van dezelfde soort wonen het liefst tenminste tien meter van elkaar. Voor vogels van verschillende soorten, zoals koolmees en pimpelmees, kunnen de kasten een meter of drie uit elkaar hangen.
Koloniebroeders wonen wel weer graag in groepen: de nesten voor mussen, spreeuwen en zwaluwen kunnen daarom wel naast elkaar hangen.
Hang de nestkast stevig op, zodat hij niet kan gaan slingeren of vallen.
Ophangen in het najaar. Vogels kunnen er al aan wennen en de kast gebruiken als slaapplek.

En?€? maak de kast elk jaar in september of oktober weer schoon. Met kokend water. Trek zelf keukenhandschoenen aan, want heel schoon zal het niet zijn.
 

ALMELO – De strijd tegen de in Nederland oprukkende eikenprocessierups lijkt niet meer te winnen. Gemeenten zetten veel mankracht en geld in om het beestje te bestrijden, zo ook Almelo. Toch was 2018 een ‘topjaar’ voor het harige beestje dat bij aanraking hevige jeuk veroorzaakt bij mens en dier. De gemeente Almelo heeft de bestrijding van de eikenprocessierups inmiddels structureel opgenomen in de begroting maar dat zal naar verwachting niet voldoende zijn om alle eiken met nesten op voorhand te besproeien, laat staan nesthaarden weg te zuigen.
In het warmere weer van de laatste jaren vindt de eikenprocessierups bovendien een prima klimaat. Reden om het harige beestje ook via biologische weg te bestrijden. Mezen blijken een natuurlijke vijand te zijn en ook bioversiteit in planten rond eiken kan  het leefklimaat van de eikenprocessierups negatief beïnvloeden.

Wethouder Jan Martin van Rees (LAS) liet daarom honderden nestkastjes voor kool- en pimpelmezen maken door IVN Almelo en hielp zelf aan de Schapendijk mee om de nestkastjes aan de eiken te bevestigen. Ook burgers konden een nestkastje aanvragen waarbij een afstand van 100 meter tussen op te hangen kastjes het beste is.

<< 9 tips - bron: www.vogelbescherming.nl

Fotoreportage (1 foto's)...

 
19-03-2019  

Circus Renz verwelkomt kamelenbaby in Almelo


In het Friese Burgum werd bij Circus Renz tijdens de winterstalling in 2011 ook al eens een kamelenveulen geboren
 

ALMELO – Het kamelenveulen die afgelopen nacht rond de klok van vieren werd geboren in het in Almelo bivakkerende internationale Circus Renz krijgt geen gemeentelijk stempel maar zoals gebruikelijk in de circuswereld wordt het babykameeltje van het mannelijk geslacht wel gedoopt. Ze zijn er maar wat gek mee bij Circus Renz want een geboorte van een kameel brengt het circus geluk, zo is het bijgeloof.

Niet dat Almelo nu zoveel geluk bracht afgelopen week, want het evenemententerrein aan de Rembrandtlaan was door de vele neerslag zo doorweekt, dat het circus zondag na de laatste voorstelling niet kon afbreken uit vrees in de blubber vast te komen zitten.
Wel een gelukje voor de liefhebbers van het circus in Almelo, want Circus Renz plakt er met dank aan de gemeente Almelo nog een weekje bij aan in afwachting van opdrogende grond. De dagelijkse voorstellingen, afgelopen week zo’n 500 toeschouwers per keer, gaan dus door op vrijdag 22 mrt - 17.00 uur, zaterdag 23 mrt - 15.00 uur en zondag 24 mrt - 14.00 uur  om eerst dan met een week vertraging haar tenten op te slaan in Nijverdal. Kortom de herkansing lonkt en wellicht krijgt u ook nog het nog naamloze kameeltje te zien.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
15-03-2019  

Anne Wenzel mag kunstwerk havenkom maken

Almelo kiest voor ijsvogels aan de havenkom
 

ALMELO - Bijna 3.000 inwoners stemden op één van de 3 ontwerpen voor een kunstwerk aan de nieuwe havenkom. Vrijdagmiddag maakte wethouder Jan Martin van Rees de winnaar bekend. Het kunstwerk ‘drie ijsvogels’ van kunstenaar Anne Wenzel is veruit favoriet onder de stemmers. Liefst 58% koos voor deze 3 keramieken vogels.

De gemeente liet de keus voor een kunstwerk aan de nieuwe havenkom over aan inwoners. Naast de ijsvogels van Anne Wenzel konden inwoners kiezen uit ‘kikker en Argonaut’ van Q.S. Serafijn of de ‘Almeloase’ van Rob Sweere. “Zowel op social media als tijdens het stemmen op de markt bleek dat inwoners de ijsvogels omarmden”, vertelt wethouder Jan Martin van Rees. “Deze vogels gaan voor nog meer beleving zorgen zodra de haven en het plein eind dit jaar klaar zijn.”

Rust, natuur en gezelligheid

De ijsvogels van Anne Wenzel symboliseren de rust, gezelligheid en de natuur in en rondom Almelo. Inspiratie voor de ijsvogels haalde de kunstenaar onder meer uit de gesprekken die zij had met inwoners en ondernemers tijdens de speeddates eind 2018. Daarnaast is ze regelmatig in de stad wanneer ze haar Almelose schoonfamilie bezoekt. Wenzel kent Twente bovendien nog goed uit de tijd dat ze aan de AKI in Enschede studeerde.

Vorst- en vandalismebestendig
Wenzel gaat de metershoge ijsvogels in haar atelier nu met de hand opboetseren. Daarbij krijgen de vogels meer detail. Ook de glazuren krijgen meer kleurschakeringen en diepte. Wenzel zorgt ervoor dat de kunstwerken straks zowel vorst- als vandalismebestendig zijn. Het streven is dat zowel de drie vogels, de havenkom als het vernieuwde plein in het najaar van 2019 opgeleverd worden.
bron: Gemeente Almelo

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (24 foto's)...

 
12-03-2019  

Ruim 3000 euro voor OZO-collecte 2018

 

REGIO – Met dank aan gulle gevers en collectanten maakt de Overijsselse Zieken Omroep Midden Overijssel bekend dat de jaarlijkse collecte in 2018 de somma van 3.037,20 heeft opgebracht.

Het geld zal besteed worden aan uitzendingen in 27 tehuizen in de regio waaronder de Titus Brandsmahof, Hoog Schuilenburg, Het Meulenbelt, Buurstede, Het  Weggeler, Friso en De Horst in ZGT Almelo. Verder komen de gelden uiteraard ten goede aan de aanschaf en het onderhoud van alle benodigde apparatuur voor genoemde programma’s.

 
12-03-2019  

Food Connect in zee met Wadinko

 

ALMELO – Directeur-eigenaar Wim Swier van maaltijdverzorger Food Connect in Almelo, heeft in participatiemaatschappij Wadinko een belegger gevonden om Food Connect te kunnen versterken met een fijnmazig distributienetwerk. Momenteel telt Food Connect dertig franchisenemers in Nederland waar in totaal zo’n 120 werknemers actief zijn.
Swier ziet door veroudering van de bevolking grote expansiekansen voor de convenience-maaltijden. Ook acht Swier groeikansen voor maaltijdverzorging reeel bij kinderdagverblijven en het bedrijfsleven. Volgens Swier is de participatie van Wadinko ook van belang in de versterking van het management van het Almelose Food Connect.
(bron: De Roskam)

 
12-03-2019  

Schap laat kanaal Almelo-Nordhorn baggeren


Hier ligt de cutterzuiger van baggeraar Schilder in het Damsterdiep
 

ALMELO – De historie van het kanaal Almelo- Nordhorn voert terug tot 1896 toen het traject tot de grens bij Denekamp in gebruik werd genomen voor de scheepvaart. In 1902 volgde aan Duitse zijde de aansluiting op het Eems/Vechtkanaal als gevolg van de overeenkomst met het Pruisische Rijk waarbij het nieuwe kanaal als een belangrijke economische verbinding werd beschouwd. Dat bleek een misrekening want bij ingebruikneming waren de nieuwste schepen eigenlijk al te groot voor het met de hand uitgegraven kanaal. De drukste jaargang in het logboek was 1912 met nog geen 500 schepen die het 39,6 km lange kanaal bevoeren.

Nu noemen velen het kanaal Almelo-Nordhorn een pareltje der natuur. Terwijl pakweg 25 jaar geleden werd geijverd om het kanaal weer bevaarbaar te maken voor de pleziervaart omdat aan Duitse zijde dat nog wel mogelijk is. Aan Nederlandse zijde had het kanaal zes sluizen en tien ophaalbruggen. Sinds 1960 de scheepvaart stopte, zijn deze niet alle behouden gebleven en verzande het oorspronkelijk 13,9 meter brede kanaal aan de oppervlakte en 7,5 meter breed op de bodem en met een berekende inhoud van 200.000 m3 water. 

Omdat de verzanding en het dichtgroeien van het kanaal de afwatering teveel belemmert, laat waterschap Vechtstromen het kanaal nu uitbaggeren door baggeraar J.P. Schilder uit het Noordhollandse Ursem. Het eerste traject loop van Albergen (bij restaurant ’Frans Marie’) tot het Lateraal Kanaal in Almelo. De ‘baggerspecie’ wordt door een zogenoemde cutterzuiger via een stalen leiding naar een ‘tijdelijk’ depot gepompt waar de ‘baggerspecie’ kan bezinken en later over weilanden verspreid kan worden als bodemverbeteraar. Het vervuilde slib wordt afgevoerd en volgens geldende milieuregels verwerkt.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
07-03-2019  

Docu Rijksmonument Heracles op Fox Sport

 

ALMELO – In de documentaire ‘Stille getuige’ beschrijft Fox Sports 1 op woensdag 20 maart (20.00 uur) de rijks- monumentale tribune van Avc Heracles, de moederclub van Heracles Almelo. De houten tribune naar Engels voorbeeld werd in 1924 gerealiseerd  onder architectuur van de Almelose architect M. Krabshuis en naar in de documentaire zal blijken een van de voorvaderen van oud- NOS nieuwslezeres en huidig fotografe Sacha de Boer.
De monumentale tribune is de enige in zijn soort in Nederland en tevens de ‘stille getuige’ van twee behaalde landstitels in respectievelijk 1927 en 1941 maar ook van de kampioenschappen van de tweede divisie in 1958 en die in de eerste divisie van 1962 en 1985 maar toen van de profafdeling die in 1954 begon om in 1974 zelfstandig verder te gaan.

In 1999 dreigde een teloorgang van de karakteristieke tribune. Heracles Almelo verliet de Bornsestraat ten faveure van het nieuwe Polman Stadion aan de Weezebeeksingel. ‘Diehards’ als Dolf Schleper en Herma Hinnen richtten een stichting op om ‘de stille getuige’ van de ondergang te redden. Met behulp van veel handige handjes en vele sponsoren zoals o.a. de erven Ten Cate wiens familie jaren en jaren de 'beschermheer' leverde, werd de tribune vakkundig gedemonteerd, herbouwd en gerestaureerd iets verderop langs het hoofdveld van Avc Heracles.  Oud- spelers, 'bobo's' maar ook NOS Sport presentator Tom Egbers namen zitting in het comité van aanbeveling en al die ondersteuning resulteerde uiteindelijk in 2011 tot een verklaring van Rijksmonument. “Niet alleen een ‘stille getuige’ maar ook een ‘bedevaartsoord’ voor verstokte voetballiefhebbers en Heraclieden in het bijzonder”, omschrijven de documentairemakers van Southfields, Grizzly & Blue hun documentaire voor Fox Sport 1.
De tribune waarvoor toppers van weleer als Abe Lenstra en tijdgenoten en latere toppers als Piet Keizer, Sjaak Swart, Johan Cruyf, Coen Moulijn, Willem van Hanegem en vele anderen hun virtuositeit met de bal demonstreerden en waar Joop Schuman in het seizoen 1961-1962 zijn record van 47 doelpunten in het betaalde voetbal liet aantekenen en een seizoen eerder de club het aantal van 115 doelpunten voor, op de analen van de KNVB liet bijschrijven. De tribune als ‘stille getuige’ voor de oud- internationals en Heraclieden ‘Frenske’ van Veen, Hennie van Nee  en Hendrie Krüzen, maar ook de plek waar vroeger meer supporters het veld aan de Bornsestraat omzoomden dan nu kan in het fraaie Polman Stadion. Nee, de historie sinds 1903 van Heracles is zo slecht nog niet!
Ga kijken op Fox Sports 1 op woensdag 20 maart (20.00 uur).

Zie ook:
Monumentale tribune Heracles is Rijksmonument

 
05-03-2019  

Alsnog kans op recht participatiebonus bij Soweco

 

ALMELO – In 2015 sloot de gemeente Almelo een overeenkomst met Soweco om heel wat Almeloërs in een bijstandssituatie te laten participeren in een sociaal activeringstraject voor het opdoen van werkervaring. Toen der tijd bestierden de wethouders Javier Cornelissen (SP) en Anja Timmer (PvdA) gezamenlijk de sociale portefeuille en welzijn.
<<
Sinds die tijd werden ruim 400 Almelose ingezetenen via Soweco te werk gesteld met behoud van uitkering. Dit op straffe van uitkeringskorting of zelfs stopzetting indien men niet participeerde om werkervaring op te doen. In deze stond er dus een flinke stok achter de deur. Criticasters destijds noemden het gevaar van arbeidsverdringing maar dat werd weggewuifd door de toenmalige coalitie CDA/PvdA/ SP/D66.

Meedoen aan participatie betekende echter ook, dat na goede inzet en gebleken geschiktheid voor een reguliere baan, recht bestond op een halfjaar premie van 150 euro. Inmiddels zit er een andere coalitie en het vorig jaar aangetreden raadslid Jorien Geerdink (PvdA) wilde wel eens weten hoeveel Almeloërs die participeerden in het activeringsproject nu een dergelijke premie hebben ontvangen. Het antwoord was ontluisterend, niemand. Na twee activeringsjaren werden contracten tot twee keer over met een jaar verlengd op basis van het uitkeringsniveau.

Geerdink ontdekte ook dat de deelnemers met Soweco een ‘OVEREENKOMST ARBEIDSACTIVERING’ hadden getekend en volgens die overeenkomst bestaat er wel degelijk recht op een halfjaarpremie. Dat nu, is na veel vragen en antwoorden over en weer door de huidige wethouder Arjen Maathuis (VVD) erkend.   Ook erkent Maathuis dat er zeker een aantal recht hebben op de premie als na beoordeling duidelijk is dat zij ook op de reguliere arbeidsmarkt kunnen solliciteren, maar dat geldt volgens Maathuis zeker niet allen. Wel laat Maathuis uitzoeken welke cliënten alsnog een bonus moeten krijgen. Ook kunnen cliënten indien zij van mening zijn eveneens recht op de premie te hebben, zich aanmelden. Wel wordt bij de beoordeling rekening gehouden met de minimumduur van 6 maanden, het minimaal aantal ingezette uren van 18 uur per week en de beoordeling of er voldoende is meegewerkt aan het vergroten van de kans op inschakeling in het arbeidsproces.

Het ‘tegenvallertje’ voor de gemeente zet Maathuis tevens aan om nieuwe contracten - met Soweco en/of andere partners in participatie - verder aan te scherpen omdat de bestaande contracten niet eenduidig uit te leggen zijn.

 
05-03-2019  

Wachten op uitslag welk kunstwerk

 

ALMELO – De digitale ‘stembus’ voor het te kiezen kunstwerk bij de havenkom op het vernieuwde Marktplein is gesloten. Van 15 februari tot en met 3 maart konden Almelose ingezetenen en bezoekers aan Almelo hun stem uitbrengen via de speciale website of in de rijdende stembus in ht centrum.

<< Het ging om drie kunstwerken die waren genomineerd door de vakjury, te weten de ‘IJsvogels’ van Anne Wenzel, de ‘Kikker en Argonaut’ van Q.S. Serafijn of ‘Almeloase’ van Rob Sweere.
De uitslag wordt op vrijdag 15 maart aanstaande bekend gemaakt.

(In het Almelo’s Weekblad van deze week werd abusievelijk vermeld dat nog tot 14 maart uw stem kon worden uitgebracht. Dat was dus niet zo!)

 

 
05-03-2019  

Almelo blundert bij dwangsom De Muur

Brandveiligheid bovenwoning al jaren in het geding
 

ALMELO – De gemeente Almelo mag zich zorgen gaan maken over de kwaliteit van de juridische medewerkers bij handhaving. Sinds een brandveiligheidscontrole in 2016 van het pand in de Grotestraat waar cafetaria De Muur is gevestigd, is de veiligheid van de bovenwoning en de bewoners in het geding. Bij de controle werd vastgesteld dat de bovenwoning niet voldoende is beschermd bij brand in de cafetaria en ook de vluchtweg niet in orde is. Er werden wel verbeteringen uitgevoerd maar onvoldoende omdat de enige vluchtweg via de cafetaria loopt.
Een en ander is nu publiekelijk door een uitspraak van de bestuursrechter over een door de gemeente Almelo opgelegde dwangsom aan de huurders van de bovenwoning. De rechter veegde de dwangsom van tafel omdat niet de huurders aansprakelijk zijn voor de gebreken maar de verhuurder die de bovenwoning heeft verhuurd. Ook hoeven de huurders niet direct het pand uit omdat de onveilige situatie min of meer al jaren wordt gedoogd.

Uit de uitspraak is niet duidelijk wie de verhuurder van de bovenwoning is. Dat kan vastgoedeigenaar Humboldt Beheer BV uit Hasselt zijn, maar deze werd door de gemeente niet aangeschreven. Ook kan er sprake zijn van onderverhuur waarvan de vastgoedeigenaar onwetende is en dan is de exploitant van De Muur de eerstvolgende in de aansprakelijkheid omdat er is verhuurd zonder dat wordt voldaan aan de brandveiligheidseisen volgens het bouwbesluit. Een aangekondigde sluiting van de cafetaria had dan eerder in de lijn van de verwachting gelegen.
Kennelijk werd door de juristen van de gemeente gedacht dat de bewoners mogelijk wel het makkelijkst ‘te verjagen’ waren. Advocaat Diederik Briedé wist dat bij de bestuursrechter te voorkomen. De gemeente Almelo mag zich nu bezinnen op de gevolgde werkwijze en hoe het wel hoort!

 
01-03-2019  

WOZ-aanslag zorgt voor schrik

 

ALMELO – Het is maart en dan hebben de meeste Almelose burgers en bedrijven de gemeentelijke belastingaanslag ontvangen. Nu zou dat volgens de gemeentelijke begroting 2019 nog acceptabel zijn, omdat rioolheffing en afvalstoffenheffing deels tegen elkaar kon worden weggestreept door een verlaging en verhoging. Volgens criticasters zit de tegenvaller echter in de onroerendgoedbelasting die wordt berekend naar de WOZ-waarde van het onroerend goed.
dat nu kan tot grote verschillen leiden, want de waarde van huizen kruipt nu al een paar jaar gestaag omhoog, maar ook nog eens verschillend. Een huisje in een volkswijk is bijvoorbeeld minder in waarde gestegen dan een luxe villa met een grote tuin Zo vernamen wij al een stijging van 12,18 procent (in geld) over een aardig optrekje.

Is zo’n forse verhoging juist? Het zou kunnen maar evengoed ook niet. Niet altijd komen de referentiewaardes overeen met uw woning. En Almelo is niet Enschede of Amsterdam waar de prijzen helemaal de pan uitrijzen. Bovendien zijn vrijstaande woningen niet altijd direct vergelijkbaar en vaak al helemaal niet in uw directe woonomgeving.
Nu zijn er specialisten die deze WOZ-waarden ‘bevechten’ en dat kan voor jaren voordelen opleveren. Soms ook helpt alleen al een ‘belletje’ naar het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente in Hengelo. Want in de afgelopen jaren hoorden wij voorbeelden dat ook dit soms direct een bescheiden voordeel kon opleveren.
Kortom schroom niet, bel en/of dien schriftelijk (massaal) een bezwaar in. Niet geschoten is geen prijs!
Kijk op www.gbtwente.nl  voor meer info.

PS
Het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente voert de aanslagen uit voor de Twentse gemeenten Almelo, Berkelland, Borne, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Losser, Oldenzaal en Twenterand. Ook de Gelderse gemeente Bronckhorst is klant bij GB Twente dat binnenkort verhuist naar een ander onderkomen en ook nog eens ter gelegenheid een nieuw logo krijgt voor al het drukwerk en aanslagen. Ze houden blijkbaar geld over van de gemeenten die voor de diensten betalen.
En dan nog dit. Betalen via automatische incasso is nu beperkt tot 4 terrmijnen. Men wil dus sneller innen!

 
26-02-2019  

Ongeval met licht letsel op afrit N36

 

AADORP – Op de afrit N36 ging het vanmiddag weer mis. Dit keer ter hoogte van de afrit naar Aadorp. Bij vermoedelijk een voorrangsfout raakten een personenauto en een bestelbusje met elkaar in botsing. De beide chauffeurs kwamen er redelijk goed vanaf want na controle door ambulancebroeders hoefden zij niet mee naar het ziekenhuis. Berger Wolves uit Wierden kon vervolgens de voertuigen afvoeren waarbij de politie assisteerde om de ontstane file op de Aadorpweg op te lossen.

Fotoreportage: Alwin Winkel Fotografie

Fotoreportage (5 foto's)...

 
22-02-2019  

Historisch Festival zoekt vrijwilligers

 

ALMELO – Het kanongebulder tijdens  ‘de Slag om Ruygenrode’ tijdens het grootse Historisch Festival in het Schelfhorstpark heeft in de voorgaande uitvoeringen al duizenden toeschouwers weten te bekoren. Maar zo’n spektakelstuk  vergt naast vele voorbereidingen ook ‘mankracht’ tijdens de uitvoeringen op 10,11 en 12 mei a.s.
Te denken valt aan de opbouw en inrichting van het evenemententerrein maar ook het terugbrengen in oude staat. Daarvoor is dus enige mankracht vereist. Verder zoekt de organisatie naar verkeersregelaars en parkeerbegeleiders en het toezicht daarop. Uiteraard zijn er veel meer hand- en spandiensten te verrichten, want er wordt tevens gezocht naar gastvrouwen en –heren om bezoekers tijdens de uitvoeringen te begeleiden, als vraagbaak te dienen en het toezicht te houden. Kortom de organisatie zoekt zeker 75 vrijwilligers die zich aan kunnen melden via de website www.historischfestivalalmelo.nl
 

 
20-02-2019  

Are you 'tokking' to me?

 

ALMELO – Normaal gesproken vindt je op deze site niet vaak promoverhalen, maar voor Jan Knol maken we een uitzondering. Knol maakte naam vanwege de overheerlijke broodjes in de shop van het tankstation aan de H. R. Rolandholstlaan. Menig passant maar ook veel bedrijven uit de buurt reden een stukje om voor die rijk belegde verse broodjes.
Jan zit echter met zijn vers afgebakken broodjes sinds een maandje op het tankstation bij Opel Kamp aan de Weezebeeksingel. Reden de verbouwing van het vorige station tot kleine Spar Express en waar men nog steeds 'een tijger in de tank stopt'.

Groots aangepakt
Jan Knol kennende pakt hij zo’n verhuizing groots aan. De shop bij Opel Kamp onderging binnen reeds een complete metamorfose en de buitenkant volgt binnenkort tegelijk met de ombouw naar Shell. De naam De Broodjesbox, zoals Krol die al langer bescheiden voerde, wordt nu groots gebracht als eerste locatie in Twente. Meer moeten er nog volgen.

Zoals Jan Knol ook jaarlijks ‘uitpakt’ als cateraar tijdens de Almelose Ruiterdagen(28 juni t/m 7 juli a.s), doet hij dat ook op de nieuwe locatie Weezebeeksingel bij Opel Kamp. Samen met het hele team van De Broodjesbox worden acties bedacht zoals bijvoorbeeld het winnen van een grote speelgoedbeer op Valentijnsdag, maar vooral nieuw bedachte en ontwikkelde ‘hervorragende’ belegde broodjes. Zo wordt morgen de eerste ‘Kippige Donderdag’ geïntroduceerd als dag waarop een broodje gegrilde kip met sausjes als Mississippi BBQ,, pittige Broodjesboxsaus of Remouladesaus in de aanbieding zijn voor 3,50 euro. Wij als redactie hebben alvast wat besteld, want dat kan ook bij De Broodjesbox, evenals laten bezorgen.

Maar er volgen nog veel meer introducties en aanbiedingen. Die vermeldt Jan Knol allemaal op https://www.facebook.com/debroodjesbox waar Knol al bijna 8000 volgers heeft. Volgers die telkens willen weten welke actie Jan Knol weer introduceert. “Are you tokking to me?”, schrijft Knol dan ook in zijn publicatie van de ‘Kippige Donderdag’!

PS
Er is natuurlijk nog veel meer keuze!

 
19-02-2019  

Woning Nieuwstraatkwartier-actie half jaar op slot

 

ALMELO – De Almelose burgemeester Gerritsen heeft van zijn bevoegdheid inzake de ‘Wet Damocles’ gebruik gemaakt om een woning in de Ossenkoppelerhoek voor een half jaar te sluiten. De particuliere woning was één van de panden die in september vorig jaar werden binnengevallen door de politie, belastingdienst en defensiemedewerkers bij een grootscheepse actie in het Nieuwstraatkwartier en elders in de stadt in de bestrijding van georganiseerde drugshandel en ondermijning waarvan de hoofdverdachten in het Nieuwstraatkwartier wonen.
Gerritsen wachtte in deze kennelijk op de uitspraak van de rechter die gisteren uitsprak dat woningstichting Beter Wonen elders in de stad het huurcontract kon ontbinden van huurders waar een voorraad van 95 gram hennep werd aangetroffen. Vanuit dit huis werd niet gehandeld. Dit gezin woont echter niet in het Nieuwstraatkwartier, maar de man des huizes wordt wel verdacht van betrokkenheid binnen het grootscheepse onderzoek van september.
Een dag nadat de rechter het huurcontract ontbond, heeft Beter Wonen tegen RTV Oost gemeld dat mogelijk de echtgenote met haar 3 kinderen en 2 pleegkinderen een herkansing krijgt. Daarvoor wordt met instanties overlegd. Tegen deze uitzetting kwam fel verweer van de huisarts van het gezin omdat het juist zo goed ging met de pleegkinderen. Nu zijn de kinderen onder psychische bijstand vanwege de heftigheid waarmee de inval in de vroege ochtend gepaard ging. Een der kinderen keek daarbij in de loop van een pistool van een politieman.
 
Enkele weken geleden al werd door burgemeester Gerritsen een waarschuwing afgegeven met een termijn van 2 jaar aan een gezin op De Riet om binnen die termijn niet weer als ‘licht betrokkene’ bij drugshandel aangemerkt te worden. Mocht het binnen die termijn wel zover komen, volgt onmiddellijk huisuitzetting.

 
18-02-2019  

Gezin toch op straat na vondst 95 gram hennep

Verzet huisarts mocht niet baten in kort geding
 

ALMELO – Fel verzet van de huisarts ten spijt, mag woningstichting Beter Wonen een Almelo’s gezin uit huis zetten als gevolg van het convenant tussen Twentse woningbouwcorporaties en de 14 Twentse gemeenten. De Almelose burgemeester Gerritsen had eerder al aangegeven dat hij de ‘Wet Damocles’ als onderdeel van het bestuursrecht zonder pardon zou inzetten in de strijd tegen drugshandel en ondermijning.
Woningbouwcorporatie Beter Wonen zat zo dubbel in de tang want geen ‘vrijwilige’ huisverlating dan wel geen uitzetting via gerechtelijke uitspraak, betekende een huurderving van 6 maanden voor Beter Wonen indien burgemeester Gerritsen alsnog tot uitzetting zou besluiten.

De ‘vader des huizes’ werd in september jl opgepakt vanwege verdenking van betrokkenheid cq medeplichtigheid in de georganiseerde handel van drugs waarbij de politie in de vroege ochtend massaal invallen deed in het Nieuwstraatkwartier en huizen elders in de stad. De invallen gingen met groot geweld en gebruik van explosieven gepaard. Bij de persoon in dit kort geding werd in de woning 95 gram hennep aangetroffen evenals enige contanten waarbij niet vaststaat dat vanuit de woning werd gehandeld.
De echtgenote wist van niets, is geen verdachte volgens justitie maar moet nu noodgedwongen met 3 kinderen en 2 pleegkinderen binnen vier weken elders onderdak zoeken. Dit terwijl de echtgenoot in feite nog niet eens is veroordeelden en hij door justitie toch ook niet als een ‘zeer grote vis’ wordt aangeduid.

Huisarts op de bres
De huisarts van het gezin zocht ongebruikelijk de landelijke publiciteit in deze schreinende zaak, juist vanwege de betrokkenheid van kwetsbare kinderen bij een huisuitzetting. Vooral met de pleegkinderen ging het volgens de huisarts juist de goede kant op. Nu zijn de kinderen, waarvan er één in de loop van een politierevolver keek tijdens de luidruchtige inval, onder psychiatrische behandeling.
Het mocht rechter Mr. G. Vermeulen niet vermurwen. Daarmee voorkomt hij tevens een precedentwerking tussen het bestuursrecht en het strafrecht dat nog lopende is in deze zaak en waarin de man des huizes nog niet is veroordeeld. Het gezin als niet betrokken in de 'handel' van pa, is al gestraft en dient de woning op het Nieuwland binnen 4 weken te verlaten. Beter Wonen overlegt nu met de gemeente en tal van instanties hoe het gezin moet worden opgevangen.  In ieder geval wordt beoogde huisuitzetting van het gezin met vijf kinderen een kostbare zaak voor de gemeenschap.
Tenzij, de Almelose burgemeester Gerritsen overweegt alsnog het welzijn van echtgenote en kinderen te laten preveleren. In dat geval kan Beter Wonen alsnog afzien van een gedwongen huisuitzetting!

 
18-02-2019  

Traumaheli bij ongeval Oostermaatweg Aadorp


De tankwagen reed vanuit de Horstweg de Oostermaatweg op.
De personenauto reed vanuit Vriezenveen over de Oostermaatweg richting Aadorp/Almelo. De Oostermaatweg is hier een voorrangssituatie.
 

AADORP – Vanmorgen is bij een ongeval aan de Oostermaatweg een traumaheli opgeroepen. Bij de botsing tussen een personenauto en een tankwagen raakte de bestuurder van de personenwagen zwaar gewond. Hij werd met de Duitse traumaheli afgevoerd naar het ziekenhuis MST in Enschede.
Politie, brandweer en twee ambulances waren ter plaatse voor het verlenen van assistentie. Ook doet de politie onderzoek hoe het ongeval ontstond. Vermoedelijk werd geen voorrang verleend. De Oostermaatweg is afgesloten voor verkeer gedurende het onderzoek.

Fotoreportage: Alwin Winkel Fotografie

Fotoreportage (12 foto's)...

 
16-02-2019  

Pooksbelten wordt geen Gravenloo


Na het plan 'Welness' met meerdere ondernemers, kan nu ook een streep door 'Park Gravenloo'.
 

ALMELO – Sinds de sluiting van de voormalige camping Pooksbelten eind 2008, passeerden diverse plannen de revue waaronder een luxe welnessresort. De directie van Preston Palace werd de volgende eigenaar en ontwikkelde op papier het 6 hectare metende Park Gravenloo, een recreatiepark omvattende horeca, speeltuin, speelvijver, klimbos en gevarieerde overnachtingsmogelijkheden van boomhut tot wigwam en van overdekt kamperen in glazen paviljoens tot luxere vakantiebungalow.
Vier jaar duurde het overleg met de gemeente maar investeerder Carlo Slag en zijn partners in Preston Palace trekken de stekker uit Park Everloo omdat volgens zeggen de gemeente (lees B&W) het plan niet passend vinden in de omgeving. De voormalige camping ligt aan de Robbenhaarsweg en de oevers van het Almelo-Nordhornkanaal namelijk aardig ingesloten achter de villawijk Almelo NoordOost en grenst ook nog eens aan het grafelijk domein van Huize Almelo.
Carlo Slag noemt het in Tubantia een gemiste kans voor Almelo. De ondernemer lag ook al onder vuur vanwege zijn Amerikaanse ‘schoolbus’ die hotelgasten van Preston Palace voor een dagtrip naar het centrum van Enschede vervoert. Vroeger ging dat nog per ‘treintje’ naar de Almelose binnenstad maar die wordt door Slag ondermaats genoemd.

 
15-02-2019  

Auto's knallen hard op elkaar

 

ALMELO – Op de drukke Plesmanweg met de kruising Aadijk zijn vrijdagmiddag twee automobilisten op elkaar gebotst. Een der chauffeurs geraakte lichtgewond en beide voertuigen zo zwaar beschadigd dat autoberger Wolves werd ingeschakeld om de voertuigen af t voeren. Een der voertuigen belandde op zijn kop in de tuin van de naastgelegen woning en miste daarbij nipt enkele bijenkorfen. De auto moest eerst weer op zijn wielen worden gezet.
De politie heeft het ongeval in onderzoek. Vermoedelijk heeft de automobilist komende van de Aadijk geen voorrang verleend.

Fotoreportage: Alwin Winkel Fotografie

Fotoreportage (6 foto's)...

 
15-02-2019  

Het volk kiest kunstwerk op vernieuwde Marktplein

 

ALMELO – De vakjury voor een nieuw kunstwerk op het Marktplein heeft gesproken en drie kunstenaars en hun gepresenteerde kunstwerk geselecteerd uit 94 inzendingen. Wethouder van cultuur Jan Martin van Rees (LAS) presenteerde vrijdagmorgen in het stadhuis de drie kunstwerken van de beeldende kunstenaars Anne Wenzel (3 IJsvogels), Q.S Serafijn (Kikker en Argonaut) en ‘last but not least’ Rob Sweere met het actief uitnodigende modernistische ontwerp ‘Almeloase’.

Kunstenaars met allure
De drie kunstenaars hebben hun sporen al verdient. Zo maakte Anne Wenzel (AKI-Enschede) o.a. een 8 meter hoge fontein voor de nieuwe rechtbank in Zwolle, staat er in Maastricht het werk ‘Monument voor ‘d Artagnan’ en staat bij het CBK-kantoor in Groningen het kunstwerk ‘Vishoek’. Van Q.S. Serafijn (Kunstacademie-Tilburg) vindt je de 6 meter hoge houten hond ‘Mannes’ bij de entree van het nieuwe NS-station in Assen, staat de D-Toren in Doetinchem en de labyrintische ‘BANK!’ in Hilversum en niet te vergeten het ruiterstandbeeld ‘John Wayne’in Wateringse Veld. Rob Sweere (Kunstacademie Arnhem en Rijksacademie-Amsterdam) ten slotte is reeds bekend van zijn internationale ‘Silent Sky Projects’ dat hij onder meer uitvoerde in New York, Rio de Janeiro, Dresden en Kaapstad en ondermeer van het sculptuur 'Green Bullit' in Arnhem.

De burger kiest
Wethouder van Rees prees de ontwerpers en hun werk die de voorselectie doorliepen. ‘Nu zijn de burgers aan zet, want zij bepalen uiteindelijk welk kunstwerk straks pregnant het marktplein met haar nieuw ‘schil’ gaat sieren. Dat gaat via het uitbrengen van uw stem voor 3 maart via de website www.kunstwerk.almelo.nl waar u tevens een filmpje kunt zien hoe de drie uitverkoren kunstenaars hun werk aan u presenteren. Ik hoop en verwacht dat vele Almeloërs dat zullen doen’, aldus Van Rees.

Planning
Volgende week wordt met de voorberiding begonnen voor de aanleg van de havenkom waar aan de kade het verkozen kunstwerk een plek krijgt. Kabels, leidigen moeten worden verlegd, de waterweg en havenkom moet worden uitgegraven, bomen moeten wijken en worden later vervangen (12 stuks), de kades en het plein worden opnieuw bestraat en naar verwachting wordt eind november van dit jaar het verkozen kunstwerk geplaats.

Fotoreportage (5 foto's)...

 
15-02-2019  

Kreta laat iets moois boven water komen


Kreta laat iets moois boven water komen!
Ontwerp: PR8 Architecten
 

ALMELO – Al 20 jaar zijn de gebroeders Gabriël en Stefan Urucoglu de uitbaters van Restaurant Kreta. Twee decennia hard werken en nu een groots plan om iets moois boven water te laten komen in de zich vernieuwende binnenstad.
De kern van het bedrijf is het historische portiershuisje van het vroegere Van Heek Scholco. De schoorsteenpijp staat eveneens nog fier overeind al is de hoogte ingehaald door de tijd. Het restaurant wordt geheel opgeknapt, maar de meest gedurfde vernieuwing wordt toch wel de  compleet doorzichtige terrasomheining inclusief het doorzichtige dak om zicht te kunnen houden op het stadsmonument uit de glorietijd van de Twentse textiel.

PR8 Architecten tekende voor het fraaie ontwerp van het vernieuwende Kreta dat ook in koudere jaargetijden voor enige extra reuring in de stadsvijver wil zorgen. ‘Op papier ziet het er goed uit’, kan de stadsarchitect al vast zeggen. Nu nog wat gondeltjes of een Enterse zomp door de naar de markt te verlengen waterweg. Dat wordt een mooie ansichtkaart!

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina