Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
21-06-2018  

Kaartje kopen Amaliaplein tijdens Profronde?


Een drankje wordt duur op het Amaliaplein tijdens de Profronde !
 

ALMELO – De organisatie van de jaarlijkse Profronde wil het populaire uitgaansgebied Amaliaplein op de avond van de profronde afsluiten. Publiek krijgt dan toegang door een entreekaartje te kopen à raison van 5 euro per persoon. Maximaal 4.000 kaartjes wil men in de voorverkoop brengen.
Niet dat de wielerkaravaan over het Amaliaplein komt, maar omdat het plein tijdens de rondjes door het centrum van de stad  ‘the place to be’ is en daardoor nogal een kostenpost vormt in het toezicht qua openbare orde.
De baten van de verkoop, zo’n 20.000 euro, zou dan de organisatie toevallen en de horecaondernemers aan het plein zouden instemmen met deze regeling mits de organisatie ook de muziek regelt en afziet van verdere sponsoring door de aanpalende horecabedrijven. De kern van het verhaal is feitelijk dat het Amaliaplein de publieke belangstelling langs het parcours drukt, zo staat in het persbericht.

Met dit voornemen wordt in principe een openbare weg, niet aan het evenement gelegen, tijdelijk afgesloten en alleen toegankelijk mits men betaalt. Een oude discussie die ook al speelde bij het ontstaan van de Profronde. Destijds bij het afsluiten van de Gravenallee waar de wielerkaravaan doorheen ging, maar een politieman ter stede en in zijn vrije tijd, was het niet eens met die afsluiting en maakte bezwaar. Het tweede jaar van de Profronde werd dus gratis publiekelijk toegankelijk omdat niet zomaar de openbare weg mag worden afgesloten.
De gemeente Almelo zal zich dus over de kwestie moeten buigen of de organisatie van de Profronde op ‘dubieuze gronden’ extra geld kan binnen hengelen?


Persbericht Amaliaplein-Profronde2018

 
16-06-2018  

Taptoe levert goede doelen flink geld op


Foto: Advendo Sneek
 

ALMELO – Het is nog een van de weinige Taptoe’s die in Nederland gehouden worden en zelfs de laatste in Twente, de Benefiet Taptoe in het  Almelose Polmanstadion.
In vroegere tijden kende Almelo een Taptoe op de markt in het centrum. Er werden zelfs speciale tribunes gebouwd om de duizenden toeschouwers een zitplaats te kunnen geven. Het grote voorbeeld was toen de nationale Taptoe in Delft waar nog immer de traditie in ere wordt gehouden. In Almelo ging het ter ziele maar in de jaren ’90 kwam er een wederopstanding die echter ook geen lang leven beschoren was.
Kortom er volgde een nieuw initiatief en zaterdag was daarvan het eerste lustrum. Elf muziekkorpsen gaven ‘acte de préséance’ en paradeerden over het kunstgras in het Polmanstadion voor enkele duizenden toeschouwers die genoten van bijvoorbeeld de gezamenlijke uitvoering van Ravel’s Bolero door de militaire korpsen van de Marechaussee,  de Grenadiers en de Limburgse Jagers. Ook Advendo uit Sneek liet horen en zien waarom het wereldwijd wordt uitgenodigd. Verder fraaie korpsen uit de Duitse partnerstad Iserlohn en o.a. uit Katwijk, Kampen en Leiden. Al met al een vier uur durende topavond die dankzij de 4.000 toeschouwers en sponsoren ook nog 12.000 euro in kas bracht voor Kans voor een Kind en voor De Klub Twente en de Nierstichting ieders 1.500 euro.

 
16-06-2018  

Binnenbrandje cafe De Burcht - Schelfhorst

 

ALMELO - Bij café De Burcht in de wijk Schelfhorst ontstond zaterdagavond een binnenbrandje. De medewerkers wisten dat zelf te doven. De gealarmeerde brandweer maakte zich nog nuttig met het 'leegblazen' van het pand dat tijdens het ontstaan van het brandje nog niet geopend was.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (7 foto's)...

 
15-06-2018  

Haringhappen bij Bolk goed voor Twente

 

ALMELO – Traditioneel is het jaarlijkse ‘Haringhappen’ bij Bolk Transport het ‘feestje’ waar bestuurlijk Twente, de Twentse transportwereld en ‘Haagse’ vertegenwoordigers elkaar ontmoeten. Dit keer zo’n 500 in getal. De ‘eerste hap’ was dit keer voorbehouden aan grondlegger Henk Bolk zelf, VVD Tweede Kamerlid Han ten Broeke, de Almelose burgemeester Arjen Gerritsen en voormalig staatssecretaris Rita Verdonk die liet weten dat een mens in zijn of haar leven mooi hoogtepunten en dieptepunten meemaakt. In dat laatste geval leer je je vrienden kennen, daarbij doelend op Henk Bolk die haar immer een hart onder de riem stak ook toen het politiek wat minder succesvol werd.  Uit het kabinet deze keer geen vertegenwoordigers vanwege de overvolle agenda’s.

Het jaarlijkse ‘Haringhappen’ is natuurlijk in eerste instantie een ‘netwerkmoment’ voor de Bolk-bedrijven onder de vlag van Bolk Transport en ‘zustermaatschappij’ Container Terminal Twente (CTT) met vestigingen in Almelo, Hengelo, Rotterdam en Bentheim (D).

André Pluimers, directeur Bolk Transport, liet namens zijn mede-eigenaren en mede-directieleden Joop Savenije en Gerco Linthorst (CTT) in zijn welkomstwoord weten dat Twente al decennia structureel één procent achterloopt ten aanzien van de landelijke economische ontwikkeling. ‘Dat zijn 3.500 banen, die wij met de huidige impulsen voor Twente als logistieke ‘hotspot’ voor eens en voor altijd kunnen inhalen als iedereen er de schouders onder zet ’, aldus Pluimers.
Belangrijk daarin is de functie van het XL Businesspark Twente in Almelo waar de  Chinese speelgoedgigant V-Tech haar Europese distributiemagazijn met een maand in gebruik neemt.  Bleckmann Logistics is daarbij de uitvoerder met zo’n 250 banen. Voor CTT Almelo betekent het een constante ‘stroom’ van zeecontainers aan de laad- en loskade bij Bornerbroek. Een volgende ontwikkeling op het ‘XL Park’ is een nieuw ‘Warehouse’ voor Bolk Transport als tussenopslag voor diverse bedrijven in de regio voor het verzenden en ontvangen van goederen. In Hengelo breidt Bolk Transport het bestaande eigen ‘Warehouse’ naast de CTT-terminal eveneens fors uit door het verkrijgen van AKZO ZOUT als klant.
In deze mag ook de inzet van de Belgische investeerder Heylen genoemd worden die op het XL Bussiness Park al de huisvesting voor V-Tech realiseerde en nog veel meer grootse plannen heeft. Voor bestuurlijk Twente, de provincie Overijssel en het Rijk de taak om de Twentekanalen en de wegenstructuur zoals de A1/A35 verder te optimaliseren. Symbolisch werd dit tijdens het ‘Haringhappen’ bezongen door Johnny Bolk (zoon van) met zijn nieuwe single ‘Rijdt maar door’.
En restte André Pluimers namens zijn zakenpartners Joop Savenije en Gerco Linthorst om ‘raadgever en investeerder’ Henk Bolk dank te zeggen voor al zijn inzet voor de ‘Bolk bedrijven’ sinds zijn uittreden in 2008, maar ook voor het ‘netwerken’ voor logistiek Twente als geheel.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (109 foto's)...

 
14-06-2018  

Boessenkool wint Nationale Innovatieprijs 2018

 

SCHEVENINGEN/ALMELO – Machinefabriek Boessenkool aan de Turfkade in Almelo is al jaren spraakmakend. De crisis ging Boessenkool min of meer voorbij, getuige de uitbreidingen in de laatste jaren waarbij de werkvloer het zesvoudige werd. Ook kwam Boessenkool regelmatig in het nieuws met nieuwe ontwikkelingen zoals o.a. een elektrisch aangedreven tractor de de Multi Tool Trac, ´s werelds eerste grote volledig elektrisch aangedreven tractor.  Een machine met een variabele spoorbreedte: smal op de weg, breed op de akker. Met 3 werktuigposities, alle drie met hefmechanisme en PTO (aftak-as) of neem de toepassing van vliegwieltechniek om spanningswisselingen op het elektriciteitsnet tot 9 megawatt te nivelleren. Toenmalig minister van economische zaken Henk Kamp viel bij een werkbezoek aan Boessenkool destijds van de ene in de andere verbazing.

Nu is het familiebedrijf van directeur Eelco Osse groots in het nieuws met een ‘vliegende tractor’ oftewel een drone die een last kan vervoeren van 500 kg. Inzetbaar voor het sproeien van gewassen maar ook voor de bevoorrading in moeilijk toegankelijke rampgebieden. Defensie bekijkt inmiddels serieus of de drone ook ingezet kan worden als vliegende ambulance. Vorige week werden bij Boessenkool al opnamen gemaakt vanwege de nominatie voor de Nederlandse Innovatieprijs 2018.

Ruimtevaarder André Kuiper overhandigde tijdens de door Jort Kelder gepresenteerde tv-uitzending de prestigieuze prijs in het Scheveningse Kurhaus aan een trotse directeur Eelco Osse van Boessenkool. Kuipers prees de technologische hoogstandjes van het familiebedrijf aan de Turfkade, waar de afgelopen jaren de ene na de andere wereldprimeur is ontwikkeld. Andere genomineerden voor de prijs waren KPN en internetbedrijf Youwe.

Boessenkool begon in Almelo aan de Bornebroeksestraat 28 in 1902 met reparatie en onderhoud van T-Fordjes en een tankstation maar ging al snel ook de kant op van het maken van machineonderdelen. Anno nu werkt Boessenkool naast de eigen innovtieve ontwikkelingen ook veel voor de offshore, de energiesector en aan toepassing van vernieuwende agro-technieken. Boessenkool beschikt daarvoor over een keur aan precisie metaalbewerkingsmachines in de grootste formaten die in Europa voorkomen tot een productgewicht van 120 ton. De laatste Boessenkool verdween 40 jaar geleden uit het bedrijf dat sindsdien de familei Osse behoort.

Bekijk de uitzending

Overigens heeft de Osse Groep wel te maken met tegenslag in de productie en verkoop van gasturbines. Het tot de  Osse Groep behorende Thomassen Machining in Rheden ging begin van deze maand failliet . Reden de transitie in de energiewereld en de wereldwijd gekelderde vraag naar gasturbines. Verkoop van Thomassen Machining slaagde niet. Het machinepark valt niet in he faillissement omdat deze tot het moederbedrijf van de Osse Groep behoort. Door het faillissement verloren 40 mensen hun baan. Klik hier voor alle bedrijven onder de
Osse Equipment Manufacturing Group.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
14-06-2018  

Brand verwoest woning op Rumerslanden

 

ALMELO – Bewoners aan de Pater Bleijsstraat in de Almelose wijk Rumerslanden, werden vanavond opgeschrikt door een woningbrand. De brand brak uit op de bovenverdieping. Toen de brandweer arriveerde was niemand meer in de woning aanwezig. Wel sloegen de vlammen uit het dak. De brandweer kon ondanks de inzet van een ladderwagen zware schade niet voorkomen. Ook beide buurpanden liepen brand- en waterschade op. De brandweerkorpsen Vriezenveen en Tubbergen gaven assistentie.
Voor de getroffen bewoners van de drie panden is alternatieve huisvesting gezocht. De bewoners van de andere zes panden in een blok van negen, konden in het begin van de nacht wel terugkeren in hun huis.

Fotoreportage:
Alwin Winkel Fotografie

 
12-06-2018  

Jan Martin van Rees wethouder voor LAS

Arjen Maathuis kandidaat voor de VVD
 

ALMELO – De fractie van Lokaal Almelo Samen (LAS)  heeft in de persoon van Jan Martin van Rees een nieuwe wethouder gevonden. Dat is gelukt na het bereiken van een coalitieprogramma en portefeuilleverdeling tussen CDA, VVD, LAS en ChristenUnie. Van Rees is een persoon met veel bestuurlijke en politieke ervaring. Hij maakte een sterke indruk op de selectiecommissie en de fractie van LAS, waarna unaniem de knoop werd doorgehakt om hem namens LAS voor te dragen aan de gemeenteraad.

Van Rees was de afgelopen vier jaar wethouder in Losser voor de lokale partij Burgerforum en de bestuursperiode daarvoor verrichtte hij dezelfde functie in Haaksbergen. Van Rees was voordien werkzaam als ondernemer/consultant en als projectmanager. Hij adviseerde bovendien diverse gemeenten op het gebied van de BBZ (bijstandsbesluit zelfstandigen) .
Politieke ervaringen deed hij in het verleden eveneens op als lid van Provinciale Staten van Overijssel en als raadslid namens de VVD in Enschede, waar hij tevens jarenlang bestuurslid was. Ook was hij voorzitter van de Rekenkamer Enschede. Van Rees woont in Boekelo, is geboren in 1962, is getrouwd en heeft drie kinderen. Van Rees is van plan zo spoedig mogelijk met zijn gezin naar Almelo te verhuizen om zich namens LAS actief en vol elan in te zetten voor de stad Almelo.

UPDATE

VVD presenteert Arjen Maathuis als wethouder.
ALMELO - Na het via De Roskam uitlekken van Jan Martin van Rees als kandidaat wethouder voor Lokaal Almelo Samen (LAS), maakte ook de VVD haar kandidaat bekend. Zittend raadslid en vice-voorzitter van de gemeenteraad Arjen Maathuis (29) completeert naast Van Rees, Van Mierlo en Langius het viertal Almelose wethouders voor de bestuursperiode tot maart 2022.

Maathuis kwam al als 20-jarige in 2010 in de gemeenteraad terwijl hij nog bestuurskunde en bedrijfskunde studeerde aan de Universiteit Twente. Inmiddels zijn die studies afgerond en werkt Maathuis al enige tijd als beleidsmedewerker bij de gemeente Berkelland.  
Met de geboortige Almeloër zet de VVD in op verjonging tot vreugde van voorzitter van de VVD-kandidaatstellingscommissie/kieskring Almelo, Egbert Willems, die Maathuis omschrijft hem als ‘een politiek talent uit eigen stal, die weet wat er speelt, goed benaderbaar is voor onze inwoners en bedrijfsleven en de ambitie heeft om Almelo op de kaart te zetten als logistieke hotspot in het oosten van het land’.
Maathuis is vereerd en trots over zijn voordracht en ziet er naar uit om in de komende periode meer mensen ut de bijstand naar een baan te begeleiden. Ook erkend hij de grote opgaven waarvoor de gemeente staat om uit het dal te kruipen maar wil tevens de economie stimuleren.

College compleet
Met het bekend worden van Van Rees en Maathuis is het nieuwe Almelose college compleet. Eerder al kwam de naam van Eugène van Mierlo (CDA) naar buiten en de kandidatuur van 'zittend' wethouder Alex Langius (CU) lag vanaf het begin van de onderhandelingen in de lijn der verwachting. Burgemeester Arjen Gerritsen kan volgende week met een nieuw team aan de slag.

Zie coalitieprogramma en portefeuilleverdeling 

Installatie 19 juni
Op maandagavond 18 juni is er een openbare bijeenkomst in de raadzaal over het coalitieakkoord waarbij ook de vier kandidaat-wethouders aanwezig zijn. Op dinsdagavond 19 juni vindt de installatie plaats van het nieuwe college van burgemeester en wethouders.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
12-06-2018  

Kees Smit gaat helemaal groen

 

ALMELO/AMERSFOORT - Tuinmeubelspecialist Kees Smit organiseert in juni een Green Weekend in de Experience Stores XXL in Amersfoort en Almelo. Denk aan het fenomeen Black Friday, maar dan in een groen jasje gestoken. Het Green Weekend vindt plaats van vrijdag 22 juni t/m zondag 24 juni en zal in het teken staan van duurzaamheid en milieu met verschillende groene acties.
Kees Smit Tuinmeubelen staat voor genieten van het buitenleven. Extra aandacht voor het milieu is daarom niet verkeerd. De eerste stap waarmee ze de groene weg inslaan, is het planten van nieuwe bomen. Voor iedere order in Amersfoort, Almelo óf online in het Green Weekend, plant de tuinmeubelzaak een nieuwe boom. Dit doen ze in samenwerking met Trees For All.

Een andere groene actie is een kilometervergoeding als je op de fiets komt. Om het fietsen naar de Experience Stores XXL te stimuleren, ontvang je een cadeaubon als je op de fiets komt. Hoe langer de tocht, hoe hoger het bedrag op de cadeaubon. Als afsluiter van het weekend verloten ze een groene fiets. Met dit weekend zet Kees Smit Tuinmeubelen duidelijke stappen om zichzelf als groen merk op de kaart te zetten. Meer informatie over het Green Weekend is te lezen op: www.keessmit.nl/blog/green-weekend.  

 
07-06-2018  

Almelo heeft een nieuw 'regeerakkoord'

 

ALMELO – De raadsfracties van CDA, VVD, Lokaal Almelo Samen (LAS) en ChristenUnie hebben samen een coalitieakkoord bereikt. Al eerder werd men het eens dat dit akkoord met vier wethouders moet worden bemand. Daarmee kunnen de formateurs Hans Esmeijer en Henk Jan Meijer hun taak op maandag 11 juni afronden wanneer het akkoord ten stadhuize wordt gepresenteerd aan de pers. Marcel Zielman (CDA) zal dan namens de coalitiegenoten een verdere toelichting geven.
Op maandag 18 juni volgt de presentatie van de nieuwe wethouders aan de gemeenteraad. Een dag later zal dan het raadsdebat plaatsvinden over het coalitieakkoord en zullen aansluitend de wethouders worden beëdigd.

Voor het CDA werd al eerder bekend dat Eugène van Mierlo de beoogde wethouder is. Voor de ChristenUnie is dat de ‘zittende’ wethouder Alex Langius. Bij de VVD is het nog niet formeel, maar schijnt Arjen Maathuis over de ‘beste papieren’ te beschikken. LAS heeft een sollicitatieprocedure achter de rug en schijnt vandaag nog tot een besluit te komen wie de partij vertegenwoordigt in het Almelose college.    
 

 
07-06-2018  

Almelo betaalt mee aan Apeldoornse tekorten

 

ALMELO – Het Apeldoorns gemeentelijk bedrijf Accress dat ook de wijkcentra in Almelo exploiteert, zag vorig jaar haar omzet groeien naar 25,1 miljoen euro. Toch zakte de winst naar 107.000 euro, mede omdat de gegarandeerde afdracht aan de gemeente Apeldoorn tijdens de crisisjaren werd verhoogd om een verlies van 200 miljoen op het Apeldoornse grondbedrijf weg te werken.
De exploitatieresultaten van Accress kwamen daardoor lager uit. Van de winst over het jaar 2017 moet Accress bovendien nog eens 80.000 euro aan de gemeente Apeldoorn afdragen.
De winst die wordt gemaakt bij de exploitatie van de Almelose wijkcentra, verdwijnt dus grotendeels in de gemeentekas van Apeldoorn.

Accress ligt ook in de Tweede Kamer onder vuur vanwege het plan om in Apeldoorn een multi-activiteitencentrum (MAC) te starten inclusief escaperoom, lasergamecentrum en bowlingbaan. Daarmee gaat het gemeentelijk bedrijf Accress de concurrentie aan met particuliere ondernemers.
VVD en D66 kondigden eind vorig jaar in de Tweede Kamer een initiatiefwet aan die moet gaan verbieden dat gemeentelijke bedrijven zich op de commerciële markt begeven.

Ook Twente Milieu, in bezit van meerdere Twentse gemeenten, bewandelt in de loop der jaren zijpaden die buiten de oorspronkelijke doelstellingen liggen. Zo heeft het een  technische ‘tak’ dat zich richt op onderhoud en reparatie van technische systemen voor bijvoorbeeld verkeerslichtinstallaties. Normaliter wordt dit soort leveranties en onderhoud door gemeenten aanbesteed bij reguliere ondernemers.

 
06-06-2018  

Pas op voor de eikenprocessierups

 

ALMELO – Er is haast geen beginnen aan het bestrijden van de eikenprocessierups. In en rond Almelo worden besmette eiken voorzien van een lintje om voorbijgangers te waarschuwen. Vooral met blote armen en benen loopt men de kans in aanraking te komen met de haren van de rups waardoor klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen kan ontstaan.

‘Elke rups heeft zo'n 700.000 haartjes die makkelijk afbreken en met het minste zuchtje wind kunnen worden verspreid. Vooral van half mei tot eind juni - wanneer de beestjes haren krijgen - komen er veel haren in de lucht. In juli tot september kunnen er haren uit de lege nesten waaien. Deze zijn vrijwel onzichtbaar voor het blote oog. De klachten door het contact met de haren van de rups kunnen dagen voortduren’, schrijft Gezondheidsnet.

Door het warme voorjaar rukken de eikenprocessierupsen steeds noordelijker Nederland binnen. In Almelo zijn bijvoorbeeld de meeste eiken langs de Bornsestraat en in het verlengde de van Rechteren Limpurgsingel tot in de wijk Schelfhorst van een waarschuwingslintje voorzien. Ook bij de Gravenallee heeft het beestje al ‘toegeslagen’ maar ook elders in de stad.

Kijk op de kaart waar de eikenprocessierups is gesignaleerd.

 
31-05-2018  

Monkey Town wil naar de Woonboulevard

 

ALMELO – In Almelo kennen we al het indoor-kinderspeelparadijs Dolle Pret. Jarenlang werd er gesteggeld over de nodige vergunningen nadat eerst een indoor-kartbaan met horeca wel mocht en het kinderspeelparadijs niet.
Nu schijnt er concurrentie op te doemen voor Dolle Pret. Kinderspeelparadijs-gigant Monkey Town heeft haar ogen op Almelo gericht en wel op de Woonboulevard. Moest Dolle Pret in het verleden nog naar de binnenstad, Monkey Town schijnt geen strobreed in de weg te worden gelegd als we het artikel in Tubantia voor waar mogen aannemen.
De eigenaren van de Woonboulevard willen de leegstand beëindigen met nieuwe initiatieven zoals o.a. vestigingen van  Cool Blue, Decathlon, Action XL en Toychamp, althans die namen worden bij herhaling genoemd. De plannen vormen nog een punt van bespreking tussen de plannenmakers, de gemeente en de middenstand in de binnenstad, maar de komst van Monkey Town wordt door pandjesbaas Jos Finkers al als zeker aangekondigd. De noodzakelijke verbouwing van de bovenverdieping van Woonboulevard 40 zou al begonnen zijn om in september te kunnen openen. Daarvoor moet het dak 3 meter omhoog. Maar over deze plannen is nog niets bekend gemaakt door de gemeente en stond de afgelopen maanden ook niets in collegebesluiten.
Ondernemer
Franchise-ondernemer Kai Zheng , van de toekomstige vestiging van Monkey Town, schijnt echter zeker van zijn zaak te zijn. Kai Zheng heeft al een vestiging in Wijchen en richtte zijn Twentse onderzoek op Enschede en Almelo. Het pand van Finkers aan de Woonboulevard gaf voor hem de doorslag, lazen we in Tubantia.
Nu nog een exploitatievergunning, want ook daarover hebben wij nog niets kunnen lezen in de collegebesluiten. En als Hornbach lijkt te sneuvelen over de bezwaren van Praxis en Gamma, lijkt Dolle Pret ook nog wel een rimpel in de vijver te kunnen veroorzaken. Helderheid door het demissionaire college van B&W is dus gevraagd.

Vigerend bestemmingsplan.
http://www.dollepret.nl/mod:TG9nby92MS4w/img/553fcd242365be30028b4567/logo.png
 

 
29-05-2018  

Proef drijvende plantenbakken in Almelo.

Fotoreportage Jan Bril .
 

Fotoreportage (19 foto's)...

 
28-05-2018  

Bolk Warehouse naar XL Businesspark Almelo


Bolk Transport neemt eind dit jaar een magazijn van 14.000 m2 in gebruik op het XL Businesspark bij Almelo.
 

ALMELO – Bolk Warehouse, onderdeel van Bolk Transport in Almelo, neemt per einde van dit jaar op het XL Businesspark bij Almelo een ‘warehouse’ in gebruik van 14.000 m2. In Hengelo heeft Bolk al een magazijn van 7.000 m2 dat momenteel in eigen opdracht wordt uitgebreid naar 25.000 m2 vanwege de overeengekomen meerjarige logistieke werkzaamheden voor AKZO Zout.

In Almelo gaat Bolk Warehouse huren van de Belgische ontwikkelaar Heylen die op het bedrijvenpark aan de A35 en het Twentekanaal zo’n 180.000 m2 aan logistieke capaciteit wil realiseren. Eerder al werd met Bleckmann Transport een contract voor 43.000 m2 binnengehaald voor het Europees magazijn van het Chinese speelgoedconcern V-Tech. Door de overeenkomsten met Bleckmann en Bolk heeft Heylen nu al bijna een derde van het beschikbare terrein vergeven.

Met het magazijn op het XL Businesspark neemt Bolk Warehouse een voorschot op de economische groei van palletvervoer en zeecontainers die gelost worden op de kades van CTT in Almelo en Hengelo.  Het containervervoer van CTT per spoor wordt dagelijks verwerkt in het net over de grens liggende Duitse Bentheim. CTT heeft eveneens een containerterminal in Rotterdam, waar het dagelijks goederentransporten via spoor, binnenvaart en weg samenstelt.
CTT is eveneens een initiatief van Bolk Transport.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
22-05-2018  

Petitie tegen komst megastal bij Aadorp


De varkenshouderij van de Maatschap Dekker bij Aadorp heeft nu een capaciteit voor 6.000 varkens. Om economisch toekomstbestendig te zijn, wil men uitbreiden naar 19.000 dieren waaronder fokken van varkens en vetmesten van varkens.
De grond die Maatschap Dekker kocht is onder voorwaarde van teruglevering à raison van 1,2 miljoen euro indien geen vergunning wordt verleend door de provincie cq de gemeente Almelo weigert het bestemmingsplan aan te passen. De provincie ziet op voorhand geen belemmeringen.
Een blokkade door de gemeente kan elke Almelose ingezetenen derhalve minimaal 16,50 (zonder bijkomende proceskosten) euro kosten!
 

ALMELO – Dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF) is een petitie gestart tegen de komst van de omstreden megastal van 19.000 varkens aan de de Schout Doddestraat bij Aadorp in de gemeente Almelo.
Volgens CIWF is de meerderheid van de Nederlanders tegen  megastallen in Nederland en momt men dus ook in actie tegen de voorgenomen mega-varkensstal in Almelo waar de provincie Overijssel in principe mee akkoord is. Al  bijna 9.000 ondersteuningsverklaringen kreeg de petitie in enkele dagen.

Commentaar:
Dit soort acties roept de vraag op of wij nog wel in staat blijven om genoeg voedsel te kunnen blijven produceren voor de mensheid op deze aardkloot. In grote delen van de wereld heerst al hongersnood, hoewel dat meer aan mismanagement en stijgende temperaturen te maken heeft. Het roept ook de vraag op of dierenwelzijn er internationaal mee gebaat is, nu 'Nederland' zich als grootste voedselproducent van Europa steeds meer keert tegen massaproductie van vlees in het algemeen?
Vast staat dat in de ‘Oostbloklanden’  boeren met kennis van zaken met open armen worden ontvangen om de vleesproductie op te schroeven. Men kent er geen maximum aantal dieren voor stallen en de ‘regels’ zijn er minder scherp dan voor de landen binnen de Europese Unie. Enige vrees dat het met de dieren niet beter zal gaan, is dan wel op z’n plaats. Kortom strenge regels ja en maximum quota eveneens, maar boeren verjagen?  
Het is aan u of goed gecontroleerde financieel haalbare vleesproductie in Nederland moet blijven of niet!

 
22-05-2018  

Brandweer druk met twee branden

 

ALMELO – In het middaguur werd de brandweer in Almelo te hulp geroepen bij twee branden.De eerste melding betreft een schuurbrand aan de Albert Cuypstraat (Ossenkoppelerhoek) en de kort daarop volgende tweede melding betreft  een woningbrand aan de Abraham Kuyperstraat in de wijk Kerkelanden. De brandweer is nog aan het blussen. Over het ontstaan van de branden is verder nog niets bekend.

Update
De brandweer heeft beide branden geblust. De woning aan de Abraham Kuyperstraat is zwaar beschadigd.

 
20-05-2018  

Roparun 2018 trok door feestelijk Almelo

 

ALMELO – Voor de zevende keer op rij kregen de 309 teams van Roparun een warm onthaal in Almelo op de route Hamburg-Rotterdam. Ook nu kwamen de ‘Roparunners’ via Coevorden de stad binnen over de Laan van Bezinning (Gravenallee) waar burgemeester Arjen Gerritsen de deelnemers opwachtte bij het Tolhuisje. Verder ging de tocht langs Huize Almelo, de (goede) Doelenstraat en de Grotestraat waar vooral op de Koornmarkt en het Amaliaplein grote drommen toeschouwers de deelnemers aan Roparun toejuichten. De eerste die de meet in rustplaats Almelo bereikten waren de ‘runners’ van ECT Rotterdam, de grootste containeroverslag van Europa. De specialisten in intermodaal vervoer waren zelfs enkele uren eerder dan gepland over de 566 km die Hamburg en Almelo scheidt.

Voor de Almeloopers bestond uiteraard extra aandacht, want familie en kennissen juichten hen extra toe op hun tocht door Almelo. Zo’n 20 teams brachten de nacht door in Almelo en de andere in omliggende plaatsen om tweede pinksterdag de etappe naar de finish op de Coolsingel te volbrengen. Dat allemaal ten behoeve van kankerbestrijding en dat gaat Roparun, sinds de officiële start in 1992, goed af met een totale opbrengst van ruim 78 miljoen euro per eindsaldo 2017. En dat allemaal omdat in 1991 de Rotterdamse vrienden Sjaak Bril en Peter van de Noordt afhaakten in de Rotterdam Marathon en daarop een weddenschap aangingen om dan maar van Parijs naar Rotterdam te rennen. Door sponsoring hield men ongeveer een euroton over dat geschonken werd aan het Daniel den Hoed ziekenhuis in Rotterdam ter bestrijding van kanker, de slopende ziekte waaraan Sjaak Bril in 2017 overleed. Maar Roparun (Parijs-Rotterdam en Hamburg-Rotterdam) was geboren.

Fotoreportage: Jan Bril .

Fotoreportage (174 foto's)...

 
20-05-2018  

Telgenborch derde in World Robot Olympiad

 

ALMELO – Zaterdag werd in De Telgenborch een robotwedstrijd gehouden voor teams van 9 tot 12 jaar in het kader van ‘World Robot Olympiad. Het thema bedroeg ‘Food matters’ waarbij 7 teams streden met een eigen gebouwde LEGO-robot over meerdere speelronden om verspilling van voedsel tegen te gaan. De robot moest verse LEGO-tomaten op de juiste plek brengen in de supermarkt voor verkoop en ‘rotte’ tomaten naar de biogasfabriek. De gele lelijke tomaten gingen voor verwerking naar de voedselfabriek en de nog groene tomaten naar de rijpingsruimte, waarbij bij elke juiste bezorging punten te verdienen vielen. Na een drukke en spannende dag werd het Groningse team ‘de jonge onderzoekers’ uit Groningen winnaar. Het team van De Poolster uit het Drentse Roden was in de finalerun nipt sneller dan team RoboGirlz van De Telgenborch uit Almelo dat als derde eindigde.

Meer foto's op facebook WRO Nederland. 
 

 
18-05-2018  

Witte rook coaltiebespreking portefeuilles

 

ALMELO - De beoogde coalitiepartners CDA, VVD, ALA en ChristenUnie hebben een akkoord over de verdeling van de portefeuilles. Daarmee is een belangrijke stap gezet in de vorming van het nieuwe college van B&W in de gemeente Almelo. De coalitiepartners leveren ieder één wethouder. Voor de ChristenUnie was van meet af aan Alex Langius de beoogde wethouder. De Assenaar kwam twee jaar geleden als 'invaller' naar Almelo om de plek in te vullen van Jan van Marle (CDA) die de 'pijp aan Maarten' gaf na een bestuurscrisis die ook Claudio Bruggink (D66) de 'kop' kostte. Langius vulde zijn tijdelijke taak naar tevredenheid van de gemeenteraad in en kreeg derhalve veel support om opnieuw te kandideren. Zijn partij de ChristenUnie was bovendien nodig voor een stevige meerderheid in de gemeenteraad. Langius kan derhalve de verhuiswagen bestellen om zich in Almelo te vestigen.

Het CDA schuift Eugene van Mierlo naar voren als wethouderskandidaat. Zijn naam lekte vorige week uit en werd daarna bevestigd door lijsttrekker Marcel Zielman. Vooraf werd ingeschat dat Irene ten Seldam haar positie als wethouder namens het CDA zou verdedigen, maar de beoogde coalitiepartners van het CDA staken daar een stokje voor. Ook een 'comeback' van Van Marle bleek een te moeizame weg. 

Bij de VVD lijkt raadslid Arjen Maathuis goede papieren te hebben. De beleidsambtenaar bij de gemeente Berkelland is tevens vice-voorzitter van de Almelose gemeenteraad. Ambitie voor een politiek-bestuurlijke carrière heeft de jongeling zeker. Andere namen die rondzingen zijn Job Klaasen, die in 2011 aftrad als provinciaal gedeputeerde na onvolkomenheden in zijn CV en Yvonne Koolhaas, nu lid van provinciale staten van Overijssel en oud- voorzitter MKB Almelo. Lijsttrekker Jemy Pauwels liet eerder al weten fractievoorzitter te blijven.

Lokaal Almelo Samen (LAS) opent na dit tussenrapport nu een sollicitatieprocedure voor de invulling van het wethouderschap namens de partij. LAS liet al in de verkiezingsstrijd weten dat pas naar de invulling van het wethouderschap zou worden gekeken zodra de portefeuilleverdeling duidelijk werd. Een mogelijke kandidatuur moet dus passen bij het takenpakket. Bovendien dient de sollicitant over voldoende bestuurlijke kwaliteiten te bezitten en moet hij in Almelo wonen of gaan wonen. Leidsman Gijs Stork is de contactpersoon voor eventuele nadere informatie. (06-22213704)

Ook voor burgemeester Arjen Gerritsen is een stevig takenpakket neergelegd. Naast de al bestaande taken krijgt Gerritsen er o.a. P&O, ICT en regionale samenwerking bij.

Met het nu bereikte tussenakkoord is de doelstelling maximaal vier wethouders ook bereikt. De besprekingen onder leiding van de formateurs Hans Esmeijer (Apeldoorn) en Henk Jan Meijer (Zwolle) gaat nu de fase in van het uitwerken van een collegeprogramma dat kan rekenen op ruime steun in de gemeenteraad. In detail kunnen derhalve nog kleine deelverschuivingen plaatsvinden in de portefeuilles, zo staat in de persverklaring, maar het grote raamwerk staat.
Doel is nog steeds dat in juni het nieuwe college kan worden geïnstalleerd.


Persverklaring portefeuilleakkoord met 4 wethouders
Vacature-aankondiging wethoudersfunctie Almelo

 
18-05-2018  

Almelo's Weekblad zoekt bezorgers!

 

ALMELO – Voor de naderende vakantietijd is het Almelo’s Weekblad naarstig op zoek naar bezorgers. Wil jij een aardig zakcentje bijverdienen? Meldt je dan aan!
(minimum leeftijd  ouder dan 13 jaar)

In overleg een wekelijkse krantenwijk in je eigen buurt in Almelo, Aadorp, Bornerbroek, Harbrinkhoek of Mariaparochie.
Bel tijdens kantooruren 0546-826323 of stuur een mail met je contactgegevens.

 
17-05-2018  

Paco-plan kan meedingen naar Kolkschool


In 1902 bouwde de gemeente Almelo op De Kolk een openbare MULO-school naar eigen ontwerp volgens het principe van een 'gangschool', een lange brede gang door het midden van voor naar achter met aan weerszijden klaslokalen. Op sommige plekken is in de loop der tijd die structuur doorbroken.
Anno nu is dat volgens Het Oversticht goed te herstellen, dit in tegenstelling tot plannen die geheel andere bouwconstructies vragen zoals bij gewijzigd gebruik als woonappartementen.
De gemeentelijke MULO (Kolkschool) verhuisde later naar de nieuw gebouwde school De Rietvink aan de Violierstraat. Dat gebouw is inmiddels door Aws Beter Wonen, evenals de vroegere Ambachtsschool aan de Rietstraat, wel verbouwd tot appartementencomplex.
De Kolkschool herbergde nog jaren een openbare kleuter- en basisschool, gevolgd door wisselende gebruikers. Nu wil de gemeente van het gebouw af.
 

ALMELO – De gemeente Almelo wil zoveel mogelijk in bezit zijnde en ‘overbodige’ panden in de verkoop brengen, maar dat gaat niet allemaal van een leien dakje. Zo zijn er strubbelingen rond de huisvesting van het Molukse Akar Bahar (Ossenkoppelerhoek) en de Italiaanse en Spaanse verenigingen aan de W.A. De Gruyterstraat, maar ook rond de verkoop van de voormalige Kolkschool aan de Bornerbroeksestraat waar de Turkse culturele vereniging ATIB en cultuurpodium Paco Plumtrek huizen. Doel van dit alles bezuinigen en verminderen van de gemeentelijke ‘rode cijfers’.

Kolkschool
Als gegadigde voor de Kolkschool meldde zich vorig jaar projectontwikkelaar Kloos2 die in het monumentale gebouw woonappartementen wil realiseren. De gemeenteraad wees dat op instignatie van raadslid Louis Kampman (LAS) af omdat deze becijferde dat de opbrengst – inclusief aanpalende openbare parkeerplaatsen – toch wel erg magertjes was (320.000 euro) en de gemeente ook nog eens zou opdraaien voor de noodzakelijke asbestsanering. Volgens Kampman zou de verkoopprijs toch wel een slordige 250.000 euro hoger moeten liggen. De raad keurde in meerderheid het collegevoorstel af en wees verantwoordelijk wethouder Langius (CU) er tevens op dat er nog geen alternatieve onderkomens voor de gebruikers ATIB en Paco Plumtrek voorhanden was.

Paco-plan
Dat uitstel bood cultuurpodium Paco Plumtrek de gelegenheid zelf ideeën te ontwikkelen voor de Kolkschool. Inmiddels is het college en de gemeenteraad een conceptplan voorgelegd waarbij de initiatiefnemers in vereniging de Kolkschool willen kopen en ontwikkelen tot een cultureel ‘broeinest’ waarin naast Paco Plumtrek ook ondernemers uit de creatieve sector participeren. ATIB zou dan medegebruiker kunnen blijven met dien verstande dat er wel huur betaald zal moeten worden om de huisvestingslasten mede te dragen.
In dit concept kunnen de parkeerplaatsen gewoon openbare parkeerplekken blijven en derhalve een breder doel blijven dienen. Woordvoerder Carlo Dronkers hield daarover in de raadszaal een vlammend betoog met de nadrukkelijke vraag om het concept als serieus te beschouwen. Daar lijkt een meerderheid in de gemeenteraad toe bereid, maar wel met een waarschuwend vingertje van raadslid Jan Hammink (LAS) dat de initiatiefnemers in vereniging, met een financieel dekkend plan moeten komen.  ‘Dan kunnen er ook spijkers met koppen geslagen worden’, vulde Fred Gerritsen (Democraten.nu) nog eens aan. Projectontwikkelaar Kloos2 heeft dus concurrentie gekregen en is niet meer de enige gegadigde voor de Kolkschool!

 
12-05-2018  

CO-OP ontruimt wegens winkelbrand

 

ALMELO – Zaterdagmiddag rond de klok van vier uur werd het winkelend publiek in de CO-OP supermarkt aan de Apollolaan opgeschrikt door brandalarm. De winkel werd met spoed, voordat er gewonden ontstonden, ontruimt door de medewerkers in afwachting van de gealarmeerde brandweer. Deze kreeg de vuurhaard bij de stelling van de wasbenzine en lampolie al snel onder controle, maar roet en waterschade betekende wel sluiting.
Bij onderzoek door de brandweer bleek al snel dat de oorzaak in brandstichting gevonden moest worden, gelet op de plek van de brand. Later werd aan de hand van camerabeelden duidelijk dat een meisje jonger dan 10 jaar wat al te enthousiast aan het experimenteren was gegaan en de veroorzaakster van de brand was. Ook zij was ongedeerd . Wel is duidelijk dat de supermarkt dagen nodig heeft om weer open te kunnen. De politie stelde de ouders van het ’meiske’ in kennis. Zij kunnen zich voorbereiden op een schadeclaim en extra zorg voor de te avontuurlijke dochter.

Fotoreportage: Alwin Winkel
www.awfoto.net

 
09-05-2018  

Trap er niet in...

 

ALMELO – We krijgen ze allemaal, die phishing mails om u het geld uit de zak te kloppen. De redactie van AlmeloNieuws.nl ziet ze vaak voorbijkomen zoals ook deze van EZB Bankinvestments dat gratis ‘goud’ belooft met een toegezonden creditkaart.
Dat toezenden doen ze natuurlijk niet maar wel is de bedoeling alvast een account aan te maken.

DOE HET NIET, maar meldt deze poging u geld af te troggelen bij de nationale fraudehelpdesk door de mail door te zenden via: https://www.fraudehelpdesk.nl/valse-e-mail-melden/

De fraudehelpdesk probeert de verzenders te achterhalen voor mogelijk strafvervolging!

 

 
05-05-2018  

Bevrijdingsvuur van Wageningen naar Almelo.

Fotoreportage Jan Bril .
 

Fotoreportage (33 foto's)...

 
04-05-2018  

Indrukwekkende dodenherdenking

op druk Weth v Dronkelaarsplein.
 

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (52 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina