Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
22-08-2017  

Aankomst Blauwe Engel in Almelo

Decor voor musical 'Het Verzet Kraakt'
 

ALMELO – De musical ‘Het verzet Kraakt’, die van 30 augustus tot en met 23 september wordt uitgevoerd op het Indiëcomplex in Almelo, vertelt het verhaal van de grootste bankroof allertijden in Nederland.

Op 15 november 1944 overvallen verzetsstrijders het filiaal van de Nederlandsche Bank aan de Wierdensestraat in Almelo. De buit: 46,1 miljoen gulden (ongeveer 23 miljoen euro). Een recordbedrag tot op de dag van vandaag. De overval lukt, maar een paar weken later hebben de Duitsers het geld weer terug. Een deel van de verzetsmannen wordt opgepakt en sterft in de kampen. Een enkeling overleeft de oorlog.

De verzetsgroep die de overval uitvoerde, deed dat met instemming van de Nederlandse regering in ballingschap, ter financiering van de spoorwegstaking. Zie daar de Link met de Nederlandse Spoorwegen.
Reden voor producent Gerard Cornelisse van de musical, contact te zoeken met de NS en het Spoorwegmuseum voor een trein als decorstuk. Het werd de Blauwe Engel, een legendarische dieseltrein uit de jaren ’50 van de vorige eeuw. Vandaag werd de Blauwe Engel vanuit het Spoorwegmuseum over het spoor naar Almelo gereden. Aan boord producent Cornelisse, hoofdrolspelers, hoogwaardigheidsbekleders en sponsoren. Het reisje werd wat langer dan gepland, want een seinstoring bij Nijkerk zorgde er voor dat de Blauwe Engel moest worden ingepast in het treinenschema via de omweg Deventer-Zwolle en vandaar via het net geëlektrificeerde spoor richting Almelo waar onder grote belangstelling de Blauwe Engel arriveerde om pas op 24 september weer richting het Spoorwegmuseum in Utrecht te rijden.  

Fotoreportage: Jan Bril


Bestel hier kaarten voor ‘Het Verzet Kraakt

Fotoreportage (90 foto's)...

 
19-08-2017  

Huttenland Sluiterveld 2017

 

ALMELO – Sinds maandag wordt er aan de Bevrijdingslaan in de wijk Sluitersveld door de vakantie vierende jeugd gezaagd en getimmerd dat het een lust is. Al vele tientallen bouwsels krijgen al vorm al dan niet met een verdieping of vlaggenmast.
Tot en met woensdag 30 augustus gaat het timmeren door en is er limonade. ’s Avonds is het over met de pret als de brandweer tijdens het Sloophuttenfeest alle bouwsels op een hoop deponeert en in de brand steekt.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (49 foto's)...

 
15-08-2017  

Herdenking slachtoffers oorlog in Indië

 

ALMELO – Bij het Indië-monument in het Hagenpark werden gisteren, één dag voor de nationale herdenking bij het monument in Den Haag,  de Almelose slachtoffers herdacht die zijn gesneuveld tijdens de inzet in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea.
De plechtigheid onder voorzitterschap van Theo Mäkel, werd bijgewoond namens de gemeente door locoburgemeester Alex Langius. De herdenkingsrede werd uitgesproken door fotograaf en schrijver Johan Bergsma. Sylvia Jannink vertelde het tragische verhaal van de gesneuvelde heer Tanke, wiens naam eveneens op het monument vermeld staat.
Het Almelo’s Mannenkoor zong o.a. het Indische Onze vader, Nina Bobo en Pie Jesu. Herbert Blaak blies op de Kornet ‘Mansions of the Lord’ en de TapToe.
 

 
22-07-2017  

Boekhandel aan de Aa

 

ALMELO – Isra Abdullatif heeft haar boekhandel verhuist van de Grotestraat 20 naar de Grotestraat 99. In 1997 kwam de van oorsprong Iraanse uit het Friese Buitenpost naar Almelo om er zelfstandig boekhandelaar te worden. Nu 20 mooie en bijzondere jaren verder verhuisde ze haar boekhandel naar het historische pand verderop in de winkelstraat. ‘Het voelt als een nieuw begin en vandaar ook een nieuwe naam’, merkte de ook de lokaal politiek actieve Abdullatif gisteren op tijdens het openingsfeestje van Boekwinkel bij de Aa in de ‘Kop van Zuid’.

 
21-07-2017  

Bouwfonds gaat 'Stadhuis van Oud' ontwikkelen


v.l.n.r.: Gerard Assen, wethouder Irene ten Seldam, BPD-direceur Frank Holleman en architect Guus Zeillemaker bij het ondertekenen van de overeenkomst.
 

ALMELO – De ‘kogel is door de kerk’. De gemeente Almelo heeft een overeenkomst ondertekent met BPD voor de herontwikkeling van het ‘Stadhuis van Oud’, het leegstaande oude stadhuis van de gemeente Almelo en laatste ontwerp van de veelgeprezen architect J.J.P. Oud.
BPD is afgeleid van de vroegere Europese holding Bouwfonds Property Development, in Nederland vroeger bekend als Bouwfonds. BPD is sinds 1 juli jl. een zelfstandige woon- en gebiedsontwikkelaar van de Rabobank Groep.
Namens BPD ondertekende Frans Holleman, directeur regio Noord-Oost & Midden, de koopovereenkomst en namens de gemeente wethouder Irene ten Seldam. De koopprijs van het leegstaande gebouw bedraagt 125.000 euro kosten koper. In het te strippen gebouw wil BPD 116 appartementen realiseren vanaf de bodemprijs 175.000 euro tot 400.000 euro (indicatief) vrij op naam met eigen parkeergelegenheid in het souterrain. In het ‘Stadhuis van Oud’ komen ook bijbehorende voorzieningen, waaronder verstaan kan worden doch niet uitsluitend: fitness health, horeca en restaurant, zoals dat omschreven is in het koopcontract.

Hergebruik gebouwen
De basis voor het behoud van het monumentaal waardige stadhuis legde de Stichting Projectbureau Hergebruik Gebouwen, waartoe ook de Almelose architect Guus Zeillemaker behoort. De ontwerpen van de stichting vormen dan ook de basis om de signatuur van het ‘Stadhuis van Oud’ te behouden.  De stichting blijft dan ook betrokken bij de nadere uitwerking van deze duurzame herontwikkeling. Bindend in deze overeenkomst is dat BPD niet zelfstandig deels tot sloop of erg afwijkende vernieuwing mag overgaan. Mogelijke planaanpassing dient eerst goedgekeurd te worden door de verkopende gemeente. Dit onder een ‘dreigende’ dwangsom van 1 miljoen euro.
BPD-directeur Frank Holleman ziet het concept als een een weloverwogen en goed onderbouwd concept en dat was ook de reden dat men feitelijk al snel tot deze overeenkomst kwam. Dat is mede te danken aan Gerard Assen van Assen Projecten uit Hengelo. Deze bracht de plannen van de Stichting Hergebruik Gebouwen onder de aandacht bij BPD.

Eerdere pogingen leden schipbreuk. De Stichting Hergebruik Gebouwen begon met dit project in 2013 nadat duidelijk werd dat de gemeente Almelo nieuwbouw verkoos boven renovatie van het nu vroegere stadhuis. Vorig jaar leek alles ‘in kannen en kruiken’ toen men met investeerder B. Lenferink op de proppen kwam, maar de gemeente blokkeerde de toezegging alsnog toen Lenferink zijdelings genoemd werd in een justitiële beslaglegging van roerende goederen van een huurder in een van zijn verhuurde panden.

Wethouder Ten Seldam noemde de nu bereikte koopovereenkomst met BPD een winstpunt voor Almelo, gelet op de realisatie van koopappartementen voor het midden- en hogere segment.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (25 foto's)...

 
07-07-2017  

Eerste boorpalen in grond Haven Zuid

 

ALMELO – Aannemerscombinatie Goossen te Pas Bouw/Dura Vermeer is begonnen met de aanleg van de nieuwbouw aan de zuidkant van het Marktplein. Allereerst worden gaten geboord voor de stortbetonpalen die de fundering moeten dragen.  Het is de tweede fase van de stadsvernieuwing rond het Marktplein/Waagplein met aansluiting op de vernieuwbouw van het resterende deel van de Kloosterhofflat. Zoals gebruikelijk plakt de gemeente er de nieuwe naam Woonkwadrant op als onderdeel van het project Haven Zuid, dat het kanaal weer terug brengt in de binnenstad.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (13 foto's)...

 
04-07-2017  

Brandstichting Bongerd in Opsporing Verzocht

Gouden tip voor oplossing van 7500 euro
 

ALMELO – In het tv-programma Opsporing Verzocht vanavond om 20.30 uur op NPO 1 wordt aandacht besteed aan de brandstichting aan de Bongerd in de nacht van vrijdag 2 juni tussen 04.00 en 04.15 uur via de zijruit van het huis. Er zijn twee mannen gezien die voor het appartementencomplex aan de Sesastraat wegrenden.
Door de brandstichting kon de 60-jarige bewoonster haar brandende huis niet uit. De brandweer kon haar nog op tijd met behulp van een hoogwerker uit haar benarde positie bevrijden. De vrouw die astmatisch is, heeft haar klachten zien verergeren door de ingeademde rook. In het RTV oost programma Onder de Loep vertelde zij eerder anoniem dat zij geen enkele notie heeft wie haar dit zou willen aandoen. Psychisch heeft de brandstichting eveneens haar impact.
De officier van justitie heeft nu een bedrag van 7500 euro uitgeloofd voor de gouden tip die tot de daders leidt.

Zie: Met hoogwerker uit huis door brand


 

 
04-07-2017  

De Klup zoekt vrijwilligers vakantiedagopvang

 

ALMELO – Stichting De Klup Twente zoekt enthousiaste vrijwilligers die drie of zes dagen mee willen werken aan de vakantiedagopvang voor kinderen uit het speciaal onderwijs. De vakantiedagopvang wordt georganiseerd tijdens de laatste twee weken van de zomervakantie.
Deze gezellige dagen in het Meester Siebelinkhuis zijn dit jaar op 21, 22 en 23 en 28, 29 en 30 augustus, steeds maandag tot en met woensdag van 09.30 tot 15.30 uur. Er maken kinderen uit meerdere Twentse gemeenten gebruik van de Klup-vakantiedagopvang.
De vakantiedagopvang heeft enerzijds als doel ouders te ontlasten en anderzijds kinderen uit het speciaal onderwijs een leuk, leerzaam en afwisselend programma in een veilige omgeving te bieden zodat ze weer een beetje wennen aan het ritme van school. Gedurende de gehele dag worden er door een enthousiaste groep vrijwilligers allerlei activiteiten aangeboden.
Hierbij kan gedacht worden aan buitenspelen, knutselen, koken of bakken, sport en spel en kleine uitstapjes naar bijvoorbeeld de Stadsboerderij. Bij mooi weer wordt er een zwembadje buiten gezet en vanzelfsprekend staat er ook een middagje gamen in FUN-IE-FIT op het programma.
Tussen de middag wordt gezamenlijk brood gegeten.
De kinderen worden in een groep ingedeeld naar leeftijd (vanaf 5 jaar) en hebben allemaal een eigen vaste begeleider. Elke dag wordt er een klein verslagje geschreven over wat er gedaan is.
De groep begeleiders kent een vaste kern met heel ervaren mensen, die ieder jaar wordt aangevuld met nieuwe vrijwilligers. Van deze nieuwe mensen wordt verwacht dat zij van 09.00 tot 16.00 uur beschikbaar zijn op minimaal drie opeenvolgende dagen en bereid zijn om één avond mee te helpen met de voorbereidingen. In de aanloop is er een bijeenkomst voor de vrijwilligers om alles goed voor
te bereiden.
Opgave en informatie bij Jolanda Overdorp (Meester Siebelinkhuis Berlagelaan 2 7606 ST Almelo) 06-14465288 of door een mailtje te sturen naar jolanda@deklup.nl . Zie ook: www.deklup.nl

 
01-07-2017  

Oud-wethouder Bert Kuiper overleden

 

ALMELO – Oud- wethouder Bert Kuiper is zaterdagochtend na een relatief kort ziekbed op 65-jarige leeftijd overleden.
Geboren en getogen in de vroegere Lijnstraat, een straatje met kleine arbeiderswoningen waar nu de parkeerplaats van de Aldi en Jumbo is. In zijn jeugd voetballend bij Sv Rietvogels, de club waar hij zich voor bleef inzetten, ook na de fusie tot DRC 2012 als lid van de commissie van advies tot recent zijn ziekte dat onmogelijk maakte .

Bert Kuiper werd onderwijzer en hoofd van de Jan Ligthartschool in de wijk De Riet, waar hij ook de mulo volgde aan de Rietmavo. Hij groeide op met een rood hart en werd actief in de politiek voor de PvdA als raadslid en als wethouder, een ambt dat hij vier keer met onderbrekingen bekleedde. In goede en slechte tijden bleef hij actief binnen de PvdA. In zijn wethouderperiodes had hij niet dat flamboyante, kwam wel eens bot over maar altijd met een hart voor Almelo, zijn stad en hij als man van het volk die met de ontwikkeling van de wijk Nijrees een belangrijk aandeel had.
Op 16 juni 2008 werd Bert Kuiper even wereldnieuws toen hij met zijn ambtelijke medewerkers gegijzeld werd door de boze ondernemer Ahmet O. Deze had het voorzien op collega-wethouder Anthon Sjoers vanwege vermeende dwarsliggerij van de gemeente bij de vergunningverlening. De gijzeling die het wereldnieuws haalde, had grote impact op Bert Kuiper. Zo ook de latere uitzending van Zembla dat de Almelose bestuurscultuur van toen openlegde. Het leidde tot diverse onderzoeksrapporten met honderden aanbevelingen. Kuiper dacht er eigenlijk het zijne van.

Cultuur was een andere interesse, iets dat hem niet met de paplepel werd ingegoten. Verwoed verzamelaar ook van de uitgaven van het jaarlijkse boekenweekgeschenk. Genieter ook van het Angelsaksische en Australië, het land waar echtgenote Meta opgroeide. 
Bij zijn afscheid als wethouder wilde Kuiper dan ook geen geschenken maar giften die hij beschikbaar stelde aan het Stadsfonds voor bijzondere culturele activiteiten.
Actief was Kuiper ook sinds 2001 op zijn eigen website. Hij verkondigde er sociale en culturele activiteiten maar ook zijn eigen mening over wereldse en Almelose zaken. Tot 7 maart jl. toen bleek dat hij ziek was in een ver gevorderd stadium.
Bert Kuiper is slechts 65 jaar geworden.

 
01-07-2017  

Sfeerimpressie HobNob 2017


Band Luminize.
 

ALMELO – De dagen vooraf aan het HobNob Festival in het Schelfhorstpark voorspelden weinig goeds. Een fout aangegeven parkeerroute, regen bij de opbouw en bij de start hetgeen een aarzelende bezoekersstroom betekende maar naar gelang het droog werd, nam ook de belangstelling toe en werd de sfeer allengs beter met natuurlijk The Sweet als hoogtepunt.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (58 foto's)...

 
30-06-2017  

Wel of geen pakketje aannemen? Hoedt u!

 

ALMELO – Het overkwam de Almelose Irma Grobben gisteren. Een pakketbezorger aan de deur  met een pakketje voor haar zoon. Zij wist niets van een bestelling maar wilde het pakketje toch aannemen. Dat kon niet, eerst moest er worden betaald. Toen ze daarop een appje wilde sturen naar haar zoon, was de onverwachte mededeling van de pakketbezorger; ‘Nee, dat is niet nodig als u toch niet wilt betalen.’ Daarop maakte hij rechtsomkeert naar zijn bestelbus en ging hij er tussenuit.
Irma Grobben was dus niet voor niets oplettend. Haar zoon wist namelijk ook niets van een bestelling. Het ging de ‘valse bezorger’ dus om de pecunia middels een pakketje met een baksteen of zoiets.

< U bent gewaarschuwd, het was deze bestelbus waarin de 'bezorger' reed en die Irma op de foto zette en publiceerde op facebook.

Knuffeldievegge
Bovenstaand verhaal is één voorbeeld van oplichting. Het is een toenemende trent, zoals ook blijkt uit het RTV Oost programma ‘Onder de Loep’. Donderdag werd aandacht besteed aan een knuffeldievegge. De vrouw omhelst ‘spontaan’ vooral ouderen met woorden als ‘Ikke baby, mijn man geen werk ik geen geld’. Het is de knuffeldievegge echter niet om geld te doen maar om sieraden en horloges die haar slachtoffers dragen. In een mum van tijd weet zij zich namelijk meester te maken van de sieraden zonder dat de slachtoffers dat direct doorhebben.  Tot nu was zij achtereenvolgens actief in Enschede, Hengelo, Almelo en Lochem waar overal slachtoffers vielen.
‘Deze knuffeldief is zo gehaaid, dat er bijna niets tegen te beginnen is’, zei politiewoordvoerster Chantal Westerhoff die verder de tip gaf deze knuffeldievegge onmiddellijk van je af te duwen.
Vermoedelijk komt de knuffelvrouw uit Roemenië. Zij is volgens de politie vrij klein, ongeveer 1.65 m, tussen de 25 en 30 jaar oud, zichtbaar zwanger en heeft zwart krullend haar.
Wie tips heeft of zelf ook het slachtoffer is geworden: laat het de politie weten via het gratis nummer van de tiplijn: 0800 – 6070. Anoniem blijven? Reageer dan bij Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl/melden

Fotoreportage (1 foto's)...

 
29-06-2017  

Raad zet wijzigingen in perspectiefnota door


Bert Hümmels (Leefbaar Almelo) stemde als enige tegen. Lieneke Bolhuis (Minima Partij) liet verstek gaan.
 

ALMELO – Met vele tientallen amendementen en moties schoten de raadsfracties op de door het college van B&W gepresenteerde Perspectiefnota 2018. Zo was de Minima Partij vooraf uiterst kritisch maar liet deze wel verstek gaan tijdens de behandeling die de koers moet zetten naar de gemeentelijke begroting over 2018
Het minderheidscollege wist vooraf dat de gemeenteraad op onderdelen haar strepen zou trekken zoals de Kleinsma-gelden voor kinderen die in armoede opgroeien, geld dat dreigde te verdwijnen in de algemene middelen. De raad wil dat die 5 euroton wel aan het doel besteed wordt en laat in deze haar oren niet hangen naar de provincie als financieel toezichthouder. Wethouder Langius moet alsnog een eerdere opdracht uitvoeren om een euroton vrij te maken voor de ontwikkeling van het buitengebied en ook moet volgens de raad de voorrijkosten van het ophalen van grof vuil in overeenstemming worden gebracht (omlaag) met andere Twentse gemeenten. Honk- en softbalclub De Uitsmijters krijgt niet haar gewenste extra investering van 275.000 euro naast de 250.000 euro die al gepland stond voor een nieuw complex bij la Prémière. Als het aan B&W ligt, wordt dat laatste bedrag geïnvesteerd in het opknappen van ’t Maatveld. Met die ontwikkeling is na jaren van ‘sukkelen’ de eerder afgedwongen fusie tussen DVO’71 en Sv Rietvogels voor een relatief kleine bezuiniging, feitelijk een overbodige geweest die de fusieclub geen goed heeft gedaan.
Om de nieuwe tekorten van 7 miljoen euro in het sociale domein weg te werken, lijkt het zeker dat de stad haar aandelen in Enexis, Vitens en Twence gaat verkopen.  De wijzigingsvoorstellen moeten in de begrotingsbehandeling over 2018 tot uiting komen. De raad beslist daarover in november.
Alleen het raadslid Bert Hümmels (Leefbaar Almelo) stemde tegen de geamendeerde perspectiefnota.

 
29-06-2017  

Oud-wethouder Cor de Vogel (89) overleden

 

ALMELO – Hij was wethouder voor de PvdA van 1974 tot 1990, een bevlogen man, welbespraakt en daadkrachtig. In zijn portefeuille woningbouw en stadsvernieuwing, maar ook een fervent tegenstander van recreatieontwikkeling rond de Leemslagenplas.
In zijn bestuursperiode ontwikkelde hij de Windmolenbroek als grootste woonwijk van Almelo. In de jaren ’80 van de vorige eeuw zette hij de basis voor een eerste stadsvernieuwing van het stadshart. Zo werd de Grotestraat Zuid deels autovrij, werd de Wierdensestraat tussen Hema en V&D overkapt tot winkelpassage, kreeg het Marktplein haar nieuwe aanzien met de vestiging van Versland, McDonalds, de Havenpassage en de woningbouw rond de vijver bij Kreta. Pas na zijn plotselinge opstappen als wethouder kreeg hij voor dat laatste erkenning met de toegekende Bronzen Bever, de Rijksprijs voor bouwen en wonen.  De gemeente eerde hem met de Gouden Erepenning van de stad Almelo en hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Cor de Vogel was een man met  macht die het niet pikte dat zijn partij de PvdA hem op een vierde plek zette bij de gemeenteraadsverkiezing. Hij verliet de politiek, werd enige jaren directeur/hotelier in het buitenland. Ging later in Amerika wonen en bracht de laatste jaren van zijn leven door in een woonzorgcentrum in Delden. Daar overleed hij zaterdag jl. op 89-jarige leeftijd en kreeg hij nog mee dat de stadshartvernieuwing uit de jaren'80/'90 inmiddels grotendeels is gevallen onder de slopershamer.
De stadsvernieuwing van toen liftte grotendeels mee op de privatisering van Schouwburg De Hagen tot Theaterhotel en de ontwikkeling van de naastgelegen Hagenborgh. Investeerders 'doken' op Almelo, bang om de boot te missen en de stad stapelde rond de markt stenen die weer aan vervanging toe zijn omdat er geen hart en bezieling in die ontwikkeling zat.

Lees ook Han Pape in De Roskam:
Bij het overlijden van het beste van Schaefer en Wibaut in Almelo
 

 
28-06-2017  

Chauffeur gewond bij botsende vrachtwagens

 

ALMELO – Op de Bedrijvenparksingel van het Bedrijvenpark Noord Twente bij Almelo is vanmiddag een vrachtwagenchauffeur gewond geraakt. Bij de kop-staartbotsing geraakte de achterste vrachtwagen uit koers en kwam tegen een boom tot stilstand. De chauffeur werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Het verkeer moest tijdelijk worden omgeleid via de parallelweg van de singel.

Fotoreportage zie: Alwin Winkel Fotografie

 
25-06-2017  

Emotionele 'Stille Tocht' voor Talitha

 

ALMELO – Zo’n 400 mensen hebben zondagmiddag in een ‘Stille Tocht’ afscheid genomen van de maandag jl. door haar vriend vermoorde 26-jarige Talitha van Limbeek. De tocht begon aan de Sluiskade ZZ om via de Celebesstraat langs het huis van haar ouders te gaan waareen klein monumentje met foto stond en een zee aan bloemen werd neergelegd terwijl de familie binnen emotioneel toekeek.
Van daaruit ging de ‘Stille Tocht’ verder naar de plek des onheils aan het Waagplein waar Talitha woonde met aan de gevel een grote foto met de tekst ; “Where to miss? To the stars” Na een emotioneel “Dit heb jij toch niet verdiend meisje. Oma mist je zo”, als dankwoord van de oma van Talitha, werd daar de tocht, na het oplaten van honderden witte ballonnen, ontbonden.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (50 foto's)...

 
24-06-2017  

Aanhoudingen na zware val van balkon

Pool zwaar gewond naar ziekenhuis
 

ALMELO – De politie heeft zaterdagavond zes personen aangehouden nadat een Poolse man rond 20.30 uur zwaar gewond was geraakt bij een val van het balkon aan de Gerard Doustraat. De man viel van vierhoog op het belendende grasveld. Na het verlenen van eerste hulp door ambulance-medewerkers kon de man worden vervoerd naar het ziekenhuis.
De politie neemt de zaak hoog op omdat er mogelijk sprake is van opzet. Er is een verklaring dat de Poolse man van het balkon zou zijn geduwd omdat er een conflict in de woning was. Derhalve de aanhouding van de in de woning aanwezigen voor nader verhoor en onderzoek. Het betreft twee vrouwen van 50 en 42 jaar en vier mannen in de leeftijd van 24, 27, 39 en 42 jaar. Allen met de Poolse nationaliteit. Voor het onderzoek is een tolk ingeschakeld.

Fotoreportage: Alwin Winkel Fotografie

< De val vond plaats aan de achterzijde van de flats in de Gerard Doustraat.

UPDATE 25-6-2017
Het Poolse slachtoffer wordt in het ziekenhuis kunstmatig in coma gehouden. Zijn toestand is zeer ernstig. Vandaag worden alle aangehouden personen door de recherche ondervraagd met behulp van een tolk.

UPDATE 2
De zes aangehouden verdachten zijn op vrije voeten gesteld. Uit het verhoor is gebleken dat er geen poging tot doodslag aan de orde is. Hoe de man wel is gevallen is daarom niet duidelijk. Het slachtoffer is inmiddels stabielmaar kan nog nietworden gehoord.

 
24-06-2017  

De Blauwe Engel komt naar Almelo

 

ALMELO – De historische Blauwe Engel komt naar Almelo. De vroegere dieseltrein van NS komt op eigen kracht vanuit het spoorwegmuseum , niet om de problematiek van de huidige dieseltrein op de baan Almelo-Mariënberg op te lossen, maar als decorstuk voor de musical ‘Het Verzet Kraakt’.
Daarmee wordt de historie enigszins geweld aan gedaan, want de dieseltrein kwam in 1954 voor het eerst bij de Rotterdamse fabrikant Allan (Smit/Heemaf) de fabriekshal uitrollen. Toch past het beeld van de Blauwe Engel wel bij de musical over de grootste bankroof aller tijden bij het filiaal van de Nederlandsche Bank in 1944 in Almelo. De Blauwe Engel reed namelijk tientallenjaren op de lijnen van Almelo naar Mariënberg en van Almelo naar Zwolle. De laatste verdween van het vaderlandse spoor in 1985.

Op dinsdag 22 augustus rijdt de Blauwe Engel vanuit het spoorwegmuseum naar Almelo. Onderweg worden diverse stations aangedaan waar prominenten zullen instappen. Na de reeks voorstellingen van de musical 'Het Verzet Kraakt' gaat op maandag 25 september dit laatste exemplaar via het spoor weer terug naar het spoorwegmuseum in Utrecht.

 
23-06-2017  

Rodeospringen op Almelose Ruiterdagen


Ook vanuit de feesttent volop zicht op het helverlichte springterrein
 

ALMELO – Het springen tijdens de Almelose Ruiterdagen heeft vanavond een bijzonder aspect. Doel is combinaties van ruiters te vormen waarvan een ruiter te paard hindernissen foutloos springt die voorzien zijn van diverse te behalen punten. Niet de klok bepaald het einde van de rit, maar de teamgenoot die de Rodeo-stier berijdt. Als deze er af valt, klinkt gelijk de finishbel voor de ruiter te paard. Het team met de hoogste puntenscore legt beslag op de eerste prijs. Kortom een bijzondere wedstrijd met extra spektakel. Aansluitend is het grote Ruiterbal.

Vooraf aan het Rodeo Teamspringen worden de springrubrieken M, Z, ZZ en het zware 1.40 m. verreden. Het zijn tevens selectiewedstrijden voor de Grote Prijs op zaterdagavond dat eindigt bij kunstlicht en het zware finalenummer, de derby op zondag.  Op het dressuurterrein volop dressuur in alle klassen van 09.00 tot 22.30 uur.
Alle wedstrijden zijn gratis toegankelijk.

 
23-06-2017  

Ontruiming bij brand Preston Palace

 

ALMELO – Donderdagavond rond 22.00 uur werd brandalarm gegeven bij Preston Palace. Het hotel en uitgaanscentrum werd geheel ontruimd waarbij ruim 400 gasten buiten, voorzien van drinkwater en dekens, moesten toekijken hoe de brandweerkorpsen van Almelo en Borne de brand in een hotelkamer op de eerste verdieping snel onder controle kregen.
Bij de brand was een stevige rookontwikkeling ontstaan waardoor 2 mensen naar het ziekenhuis moesten en 3 anderen ter plekke konden worden behandeld voor ademhalingsproblemen. De brandweer heeft het hotelgedeelte geventileerd en metingen op koolmonoxide verricht. Daarna werden de gasten van de desbetreffende etage waar de brand tot de hotelkamer beperkt bleef, na middernacht elders in het hotel ondergebracht.  

 
22-06-2017  

Stroomstoring treft 11.000 aansluitingen

 

ALMELO – Voor de tweede keer in korte tijd werd een deel van Almelo getroffen door een stroomstoring. Opnieuw lag de oorzaak bij het verdeelstation aan de Wierdensestraat in Almelo.
Netwerkbeheerder Cogas kon vanmorgen snel omschakelen waardoor 11.000 aansluitingen al binnen redelijke termijn opnieuw van elektriciteit werden voorzien.
De vorige stroomstoring in februari zorgde langer voor overlast. Toen moesten veel winkels sluiten. Voor die storing werden vorige week de eerste schadeloosstellingen aangekondigd.

Fotoreportage: Alwin Winkel Fotografie

Fotoreportage (6 foto's)...

 
22-06-2017  

Haringparty ‘t Hookhoes, 51 mille goed doel

 

ALMELO – De haringparty  van de Vrienden van het Hookhoes heeft donderdag 51.000 euro opgebracht. Uitbater Gabriël Urucoglu trad met de klauwhamer in de hand op als veilingmeester en kreeg flink respons op de geveilde artikelen zoals een bootcamp bij Obifit, een VP-bezoek aan de nieuwe galerie van kunstenaar Ruurd Hallema maar ook het gebruikte trainingspak van Heracles-trainer John Stegeman.

De Vrienden van het Hookhoes organiseren vaker activiteiten voor goede doelen en kunnen daarvoor weer een flink bedrag bijschrijven. Een van de goede doelenacties is de jaarlijkse ‘Wensboom’ waar bijzondere wensen van bijvoorbeeld ernstig zieken kunnen worden opgehangen. Met de ingezamelde gelden kunnen die wensen dan worden beloond.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
22-06-2017  

Ringsteken geeft lol op de Ruiterdagen

Fotoreportage Jan Bril

Burgemeester Arjen Gerritsen concentreert zich op de ring.
 

ALMELO – De traditie van het ringsteken is al oud. Meest als een oud volksvermaak maar ook als sport. In Zeeland is het een levende traditie  dat gezeten wordt op een Zeeuws trekpaard. In de Westfriese traditie zit de ringsteker op de bok van de Sjees naast de koetsier. Men kent het ringsteken in delen van Nederland, Duitsland en Denemarken, al dan niet met een lange lans of de kortere puntstok.
Nieuwe varianten zijn er inmiddels ook zoals ringsteken vanuit oude auto’s of het tonnetjesteken met grote kans op een nat pak.
De organisatie van de 51e Almelose Ruiterdagen hield het tijdens de eerste ringsteekwedstrijden bij de korte stok die de deelnemers, achterop de koets gezeten,  door de ringen moesten proberen te steken. De hoogste score werd bepaald door het oplopende aantal punten per gestoken ring. Woensdagavond dus de primeur op de Almelose Ruiterdagen. In de prominentenwedstrijd kwamen o.a. uit burgemeester Arjen Gerritsen, Vicaris Alphons Woolderink, raadsnestor Gijs Stork, vertegenwoordigers van sponsoren en de voorzitters van de stichting Almelose Ruiterdagen en rijvereniging De Looleeruiters tegen elkaar uit.
De tweede ringsteekwedstrijd betrof vertegenwoordigende teams van Almelose verenigingen en groeperingen. In beide wedstrijden was de eer en de bekerde drijfveer en dat was aan de soms overgeconcentreerde gezichten te zien.

Fotoreportage (105 foto's)...

 
19-06-2017  

Politie treft dode en gewonde in woning

 

ALMELO – De politie heeft vanmiddag na een melding een dode en een gewonde aangetroffen in een woning op de hoek van het Waagplein en de Marktstraat. Er is nog niet duidelijk hoe dat is gebeurd. Er wordt uitgebreid sporenonderzoek gedaan.
De gewonde, een 24-jarige Almeloër, is per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis en later gearesteerd als verdachte. Oplettende bouwvakkers zagen de man het pand net verlaten voordat de politie arriveerde.
De dode is een 26-jarige vrouw uit Almelo.
De woning is een voormalige dienstwoning van het vroegere Huis van Bewaring aan de Marktstraat dat nu in gebruik is als hotel.

Foto's: Alwin Winkel Fotografie

Fotoreportage (5 foto's)...

 
18-06-2017  

De kop is er af bij de Almelose Ruiterdagen


'Hallo, de pony's zijn op weg naar huis en wij komen er aan!'

archieffoto: Pim Mulder won in 2013 met Amigo de zware springderby.
 

ALMELO – De Almelose Ruiterdagen is een fenomeen in hippisch Nederland. Tien dagen ruitersport in dressuur en springen met een record aantal deelnemers vanuit alle uithoeken van het land. De eerste drie dagen is het de beurt aan de berijders van de pony’s in alle maten en klassen. Dit jaar meer dan 800 pony’s in getal en goed voor elk minimaal twee starts per dag en voor de allerbesten nog een extra finale. Met 350 stallen is er onvoldoende plek voor alle pony’s maar velen uit de regio trekken elke dag heen en weer en velen van verder weg hebben in de loop der jaren elders in de buurt kennis op gedaan om de pony’s te stallen in het gastvrije Twente.
In de 51 jaar van het bestaan van de Almelose Ruiterdagen heeft de organiserende stichting met hulp van de leden van rijvereniging De Looleeruiters volkomen grip op de starttijden en het komt alleen bij bijzonder extreme weersomstandigheden wel eens voor dat het programma moet worden bijgesteld. ‘Hoe doen jullie dat toch? Bij ons in Den Haag loopt het programma met zo’n 100 deelnemers altijd wel een uur uit’, zei jaren geleden eens de toenmalige adjudant van toen nog Koningin Beatrix toen hij in Almelo kwam rijden. 

Het werd al gezegd van, ’vanuit  alle uithoeken van het land’, individueel of in clubverband, de Almelose Ruiterdagen van volgend jaar staan al weer in de agenda, want dat willen ze niet missen. De vrijwilligers waarop de organisatie een beroep kan doen, komen allang niet meer alleen uit Almelo of directe omgeving maar ook over ver omdat paardensport ‘minded’ Nederland de Almelose Ruiterdagen niet wil missen. Dat geldt zelfs ook voor ex- deelnemers die al jaren niet meer in Nederland wonen maar vanuit huis uitkijken op de Kilimanjaro. Met de Almelose Ruiterdagen in zicht wordt het vliegtuig en een hotel geboekt, alleen om er maar bij te kunnen zijn. Voor de pony’s en hun berijders zit het al al weer op en zijn de meesten op weg naar huis. In omgekeerde richting volgen maandag de paarden, meer dan 1300 in getal en dat dan tot en met zondag 25 juni als de zware derby, in Almelo Kylix/Bolk Transport Trial Jumping Almelo geheten, de 51e editie afsluiten.
Tussendoor gaan prominenten woensdagavond ‘ringsteken’, is er vrijdagavond het ruiterbal, wordt zaterdagavond de Grote Prijs van Almelo verreden en is het dagelijks vanaf 09.00 uur tot 22.30 uur een en al dressuur en springen in een tak van sport waarin de amateur tot wereldkampioen het tegen elkaar kunnen opnemen, omdat ook de ‘toppers’ paarden moeten opleiden voor het hele grote werk!

Ja, Almelose Ruiterdagen is een fenomeen in hippisch Nederland maar ook als evenement voor Almelo en omstreken economisch belangrijk. De afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente becijferde het economisch voordeel voor stad en omgeving al eens op ruim 350.000 euro. Dat kan geen elk ander evenement in de stad zeggen. Jammer is dat juist de grote bedrijven in de stad het een beetje laten afweten in de sponsoring. Desondanks zijn de Almelose Ruiterdagen op het Twents Hippisch Centrum gratis toegankelijk en alle 10 dagen genieten daar duizenden mensen van.

Vanwege de omvang en de vele rubrieken geen uitslagen, maar van de ponydagen kunt u die 
hier vinden.

Fotoreportage (56 foto's)...

 
17-06-2017  

Scania R490 Topline 8X2*6 afgeleverd bij Rensink

 

ALMELO – Rensink, specialist in bijzondere transporten uit Almelo, heeft afgelopen week de de multi functionele Scania R490 Topline 8X2*6 met 100t Hiab kraan afgeleverd gekregen. De uitvoering is geschikt voor bijzonder tilwerk op moeilijke plekken en kan als bakwagen en trekker worden ingezet.

Foto’s: Rensink Transport

Fotoreportage (4 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina