Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-01-2012  

685 euro uit oliebollenactie voor Voedselbank

 

ALMELO – De oliebollenactie bij de Bleekkerk aan de Hofstraat heeft een netto resultaat opgebracht van 685 euro voor de Voedselbank.
De oliebollen werden gebakken en verkocht door de jongeren van de Bleekkerk. Na aftrek van 160 euro aan kosten zoals olie en inkoop ingrediënten resulteerde uiteindelijk 685 euro net ietsje meer als een jaar eerder.
De Voedselbank Almelo is er in deze tijd van recessie maar wat blij mee. Steeds meer mensen in financiële problemen doen een beroep op de Voedselbank.
 

 
02-01-2012  

UWV verbiedt ontslag Stadswachten

 

ALMELO – Het UWV gaat niet akkoord met de ontslagaanvraag voor 13 medewerkers bij de gemeentelijke ‘dochter’ Stadstoezicht. Volgens het UWV heeft Stadstoezicht zich te weinig ingespannen om de medewerkers elders te herplaatsen.
De medewerkers tekenden bezwaar aan tegen het ontslag en kregen het gelijk aan hun zijde. Daar werden zij oudejaarsdag schriftelijk van op de hoogte gesteld. Stadstoezicht betaald nu de lonen door maar houdt de medewerkers wel op non-actief.
Stadstoezicht onderzoekt nu de juridische mogelijkheden om het ontslag alsnog door te zetten.

 
03-01-2012  

Hermans: Twentestad kan op ons rekenen

 

ALMELO – Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld steunt burgemeester De Oudsten van Enschede in zijn idee om te komen tot één krachtige stedelijke gemeente in Twente. De geboren Hengelose zei dat in haar nieuwjaarstoespraak. ‘Twente kan op Almelo rekenen’, waren de woorden die zij bezigde. Haar uitspraak kwam voor vele raadsleden als een volledige verrassing.
Hermans maakt zich ook druk over het afsteken van vuurwerk. ‘Een feest waarvoor je de hulp nodig hebt van een leger van tienduizenden politieagenten is geen feest. Dat is hooguit een ritueel van grenzeloosheid’, zei Hermans.
Ze wil dan ook een brede maatschappelijke discussie over een particulier vuurwerkverbod. In Almelo waren geen ernstige incidenten, maar volgens haar kan een combinatie van alcohol en vuurwerk leiden tot grenzeloos geweld.
De nieuwjaarsreceptie van de gemeente werd gehouden in Preston Palace en sportwethouder Jan van Marle zette ter gelegenheid ook de Almelose sportkampioenen in het zonnetje.

Fotoreportage: Jan Bril en Coen Mulder

Fotoreportage (38 foto's)...

 
04-01-2012  

Teckel wandeltocht naar andere datum

 

ALMELO - Elk jaar wordt op de tweede zondag in januari de teckelwandeltocht gehouden, dit jaar zou het voor de 5de keer zijn. Helaas door revalidatie van de heer G. Zwienenberg kan de tocht op deze datum niet doorgaan. De datum is nu 4 maart a.s. met vertrek zoals vorige jaren bij de IJsbaan Twente, om 13.00uur. Er wordt weer gezorgd voor een drankje en een warme hap en voor de hond is er ook een lekker hapje. Er wordt een vrijwilligebijdrage gevraagd voor De Nijestichting (borstkanker). Wie mee wil wandelen zonder teckel is ook van harte welkom.

 
04-01-2012  

Het Geluksbudget Almelo krijgt landelijk vervolg

 

ALMELO – Het begon allemaal een aantal jaren geleden toen de inmiddels gepensioneerde Almelose ambtenaar Gerard Nordkamp het Geluksbudget bedacht om mensen uit een sociaal isolement te halen. Een kleine investering om mensen weer in beweging te zetten en achter de geraniums weg te halen. Het leidde al tot de uitgave van een boek en en Coen Mulder is momenteel het voorbeeld dat de publiciteit op radio en tv haalt omdat het Almelose succes inmiddels in negen Overijsselse gemeenten een vervolg heeft gekregen.

Coen Mulder was internationaal vrachtwagenchauffeur en belandde 20 jaar geleden in de WAO door een chronische ziekte. Jaren dag en nacht van huis werd gevolgd door jaren thuis op de bank. Gesprekken met Nordkamp leidde er toe dat Coen Mulder 450 euro te besteden kreeg om een digitale camera aan te schaffen omdat het maken van natuurfoto's hem wel wat leek. De nieuwe hobby heeft er toe geleid dat Mulder nu dagelijks met zijn scootmobiel op pad gaat om foto’s te maken o.a. voor AlmeloNieuws.nl en dat heeft voor hem vele deuren geopend, zoals Mulder dat zelf uitdrukte.
Vorige week was Mulder al te gast bij de TROS Nieuwsshow en vandaag maakte RTV Oost een reportage over hoe de dagbesteding van Mulder er momenteel uitziet.

Ruim 300 mensen heeft de gemeente Almelo inmiddels op de Geluksroute gezet zoals het project tegenwoordig heet. Gebleken is dat het niet alleen de betrokkenen weer een doel geeft maar dat het mes aan twee kanten snijdt vertelde wethouder Theo Schouten. De gemeente bespaart er namelijk mee in de AWBZ-kosten omdat er minder zorgvraag door ontstaat. Tegenwoordig staat de Geluksroute dan ook onder supervisie van welzijnsorganisatie MEE en het onderzoeksbureau Arcon uit Borne gaat nu samen met de Universiteit Twente daar een wetenschappelijk onderzoek naar uitvoeren. De provincie Overijssel stimuleert namelijk de Geluksroute bij alle gemeenten in de provincie en ook in Gelderland heeft de gemeente Elburg de handschoen opgepakt.

Om in aanmerking te komen voor de Geluksroute zijn er wel diverse voorwaarden opgesteld. Ook wordt niet zomaar geld gegeven maar wordt samen met de vakkundige medewerkers van MEE de individuele Geluksroute vastgesteld. De gemeente Almelo draagt na vaststelling van de Geluksroute bij in de financiële kosten die daarbij ontstaan.
Inlichtingen kunnen worden verkregen bij het kantoor van "Almelo Doet Mee" aan de Rietstraat 143.


Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (25 foto's)...

 
04-01-2012  

De nieuwe Schik van stichting De Klub is uit

 

ALMELO – De stichting De Klub uit het Mr. Siebelinkhuis geeft regelmatig een online magazine uit dat wordt gemaakt door de Meesterbouwers. Editie 4 is net uit en kan hier worden bekeken om op de hoogte te blijven van al het nieuws van De Klub. 

 
05-01-2012  

Vergunning voor metaalkraker Riwald Recycling

 

ALMELO – Het is de meest moderne kraker van metalen die Europa kent bij Riwald Recycling, maar de bouw en de ingebruikname heeft de nodige voeten in de aarde gehad. Eerst maakte buurman Sonder bezwaren en dat werd bezworen door het bedrijf van Sonder op te kopen. Daarmee was het verzet nog niet gebroken, want juridisch adviseur en milieuactivist Middelkamp liet zich niet zomaar uit het veld slaan. Hangende de procedures kreeg Riwald Recycling een gedoogvergunning omdat ook de provincie geen bezwaren zag. Nu het verzet van Sonder door de verkoop van het belendende perceel was ingedamd, zocht Middelkamp koortsachtig naar nieuwe bezwaarmakers en vond die ook aan de andere kant van de Wierdensestraat. Het heeft tot nu niet mogen baten, want inmiddels is de gedoogbeschikking ingetrokken en heeft de gemeente vergunning verleend.
De vraag is of milieuactivist Middelkamp het er zomaar bij laat zitten, want die had inmiddels dollartekens op zijn netvlies!

Fotoreportage (1 foto's)...

 
06-01-2012  

Hoogwaterprobleem kade Lateraal kanaal

 

ALMELO – De eerste fase van de verbreding van het Lateraal kanaal is nog maar net afgerond en nu zorgt het hoge water voor problemen bij de kanostuw ter hoogte van de Ootmarsumsestraat. De stroming bij de stuw is zo hevig dat een deel van de kade is ingezakt en met 400 kubieke meter klei verstevigt moest worden om verder afkalven te voorkomen.
Ook is er een verbod ingesteld voor het gebruik van de kanogoot, omdat het hoge water de volledige lengte van de kanogoot overspoeld. Juist deze overspoeling zorgt voor extra onderstroming in het kanaaldeel dat normaliter ‘stil’ water zou moeten zijn, maar nu de afkalving van de natuurlijke oever veroorzaakt. Aan de andere zijde bij de stuw is juist de kade verstevigd met basaltstenen om afkalving te voorkomen.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (12 foto's)...

 
06-01-2012  

Stichting IBN Roesjd gaat een nieuwe fase in

  ALMELO - We hadden er nog nooit van gehoord, de stichting IBN Roesjd. Een stichting die al op 31 december 1960 werd opgericht onder de naam 'Stichting tot Steun aan de Stichting Buitenlandse Werknemers Twente'. In 1982 onderging de stichting een naamswijziging in IBN Roesjd en de Almelose oud- wethouder Cor de Vogel is erevoorzitter van de stichting.
Emancipatie, integratie en participatie van minderheidsgroepen in Overijssel en Twente in het bijzonder, is de doelstelling van de stichting.
Oud- wethouder Bert Kuiper is inmiddels de voorzitter en de stichting heeft een nieuwe website die volgens Kuiper onder de aandacht gebracht moet worden. De stichting heeft bovendien geld in kas en heeft jaarlijks 20.000 euro te besteden aan projecten die aan de doelstelling van de stichting IBN Roesjd voldoen. Kortom...
Lees verder...

 
06-01-2012  

Successen voor Edelzang op Bondsshow

 

ALMELO/ZUTPHEN - Tijdens de Bondskampioen Show van de Algemene Bond voor Vogelhouders in Zutphen hebben leden van Vogelvereniging Edelzang uit Almelo meerdere prijzen gewonnen. De Bondskampioen Show in Zutphen duurt nog t/m zondag.

De prijswinnaars zijn:
B.B.N. Rhee - 3x goud, B.Rhee - 3x goud, J.A.C. ter Haar - 2x goud, C.H.M. Rhee - 1x goud, J. Seinen - 1x goud, M. Beunk - 1x zilver, G.A. Vrerink - 2x brons, J.C. Welmers - 1x brons

www.edelzang-almelo.nl
 

 
07-01-2012  

Stad van karton bij Breugel Art Supplies

 

ALMELO – Vijf weken geleden werd bij Breugel Art Supplies aan de Bornsestraat begonnen met het project een stad van karton te bouwen en in de kerstvakantie werd een afronding gemaakt met inzet van vele creatieve vrijwilligers.
„We hebben zelf al wel vaker dingen van karton gebouwd, zoals een kasteel of een poppenkast. Nu leek het ons leuk om ook klanten mee te laten bouwen.” In de afgelopen weken hebben zo’n vijftig mensen meegebouwd. „We hadden nog wel wat meer hulp van volwassenen willen hebben, maar die schamen zich toch een beetje om te komen knutselen”, zegt creatief ondernemer Bert-Jan Meijer.
Tot en met eind januari is de kartonnen stad nog te bewonderen in de winkel van Breugel Art Supplies en er wordt nog gezocht naar een lege etalage in de binnenstad om nog wat langer van het ‘artwork’ te kunnen genieten.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (7 foto's)...

 
07-01-2012  

Jan Kiel erevoorzitter van Oranje Nassau

 

ALMELO – Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de c.v.v. Oranje Nassau vrijdagavond, is oud- voorzitter Jan Kiel benoemd tot erevoorzitter voor zijn vele verdiensten voor de club.
Jan Kiel was o.a. voorzitter in de periode 1978-1986 en de periode 1989-1997 maar stond buiten die periode de club ook met raad en daad terzijde.
Oranje Nassau wilde de man die de club zolang heeft gediend alsnog de eer bewijzen die hem toekomt en tot nu was het daar eigenlijk nooit toegekomen. Dat verzuim werd dus vrijdagavond ingehaald en de huidige voorzitter Ruud Koetsier overhandigde Jan Kiel de bijbehorende oorkonde en zei hem dank voor alles wat hij in al die jaren voor Oranje Nassau heeft gedaan. Hij herinnerde er de aanwezigen aan dat Jan Kiel al in 1988 de gouden KNVB-speld had ontvangen voor zijn vele verdiensten voor de voetbalsport en wees er de aanwezigen op dat vrijwilligers onontbeerlijk zijn voor een verenigingsleven, vooral nu in een tijd van bezuiniging, vrijwilligers helemaal niet gemist kunnen worden. Hij riep daarom de leden op om zich ook meer voor de club in te zetten omdat het noodzakelijk is om de activiteiten van de club in stand te houden.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
08-01-2012  

Tien jaar De Korenaer-Knieperkestocht

 

ALMELO - De Almelose folkloristische dansvereniging “De Korenaer” organiseerde vandaag de 10e ‘Knieperkestocht’, een winterwandeltocht voor het hele gezin. De start van de tocht was bij Restaurant ’t Maatveld.

De deelnemers konden kiezen uit een tocht van 6½ of 9 kilometer.
De route van de Knieperkestocht ging dit jaar door het Nijreesbos en langs de nieuwe waterloop de Doorbraak. Daarbij werden meerdere boeren erven bezocht voor een korte stop. De tiende 'Knieperkestocht' trok honderden deelnemers uit heel Twente.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (37 foto's)...

 
08-01-2012  

PH nam afscheid van Paul Smudde

 

ALMELO – Tijdens een drukbezochte nieuwjaarsreceptie heeft RKSV Prins Hendrik (PH) afscheid genomen van de onlangs gestopte voorzitter Paul Smudde.

Onder zijn leiding kwam er een hernieuwde aanpak van de strategie van de vereniging hetgeen leidde tot de Toekomstvisie 2011-2016 waarin de maatschappelijke betrokkenheid verder is uitgewerkt met o.a. een nieuw plan voor het gebruik van de accommodatie. Daarnaast is in zijn periode o.a. het kledingplan tot stand gekomen en is PH sportief opgeklommen naar de 1e klasse.

Paul keek in zijn speech vol trots terug op 5 enerverende jaren. In zijn optiek is het niet gezond dat een bestuurslid jarenlang op dezelfde functie blijft en hij is dan ook blij dat hij op het juiste moment het stokje heeft kunnen overdragen.

Zijn opvolgster, Annemarie van Putten, stond in haar nieuwjaarspeech uitgebreid stil bij de 3 pijlers van een gezonde vereniging: De strategie, de structuur en de cultuur waarbij het van belang is om alle pijlers voldoende aandacht te geven. Daarnaast haalde zij de samenwerking aan tussen de stichting Join4Energy en PH Almelo. Met ingang van het seizoen 2012-2013 wordt de shirtreclame op de shirts van alle jeugdspelers gekoppeld aan de stichting Join4Energy (www.join4energy.nl). Deze stichting, in 2009 opgericht door o.a. PH-lid
Jordi Kremer, zet zich in tegen de zogenaamde energiestofwisselingsziekte.

Tot slot werden de 5 topverkopers tijdens de afgelopen najaar gehouden Grote Clubactie, David Borggreve, Raul Entjes, Quinten de Lange, Stan Reekers en Emma de Vries beloond met een originele PH-bal.

 
09-01-2012  

Mister Profronde zwaait na 30 jaar af

  ALMELO - Hij ‘bedacht’ en initieerde de Profronde Almelo. Regelde de reclamekaravaan en optredens, wist prominenten te strikken, ging achter de allerbeste wielrenners aan, vergaarde miljoenen euro’s bij sponsoren en verzon de meest ludieke promotiestunts. Harry Nijhuis ìs mister Profronde. Vrijdag 20 januari zwaait hij formeel af als bestuurslid. Samen met Willem Brusse, Wilma Hoop-Wesselink en Gerwin Pol. Maar wie Nijhuis kent zal ongetwijfeld begrijpen dat hij achter de schermen nog de nodige hand en spandiensten zal verrichten en ook in de toekomst nog menig sponsor met een bezoekje zal vereren. Wat Nijhuis betreft moet de Profronde ook in de toekomst blijven ondanks dat toenemende regelgeving het steeds moeizamer maakt.
Lees verder...

 
10-01-2012  

Vergeet niet leges ID-kaart terug te vragen!

 

ALMELO – Nog net voor kerst op 22 december schreven we er al over dat de gemeente de ‘onwettig’ geheven leges in de periode oktober 2010 en september 2011 gaat terug betalen aan de aanvragers (boven 13,5 jaar).
E.e.a. is het gevolg van uitspraken van de rechtbank De Bosch op 7 oktober 2010 en de Hoge Raad op 9 september 2011. De teruggave geldt tot de datum van reparatiewetgeving door toenmalig minister Donner.
Alle betrokken aanvragers krijgen voor 20 januari a.s. een brief van de gemeente waarin staat omschreven hoe moet worden gehandeld om de onterechte betaling terug te krijgen.
De terugbetaling kan zowel digitaal of per post worden afgehandeld. Wanneer mensen een digitale aanvraag tot terugbetaling indienen, ontvangen zij het bedrag binnen twee weken. Sturen ze een aanvraag per post in, dan duurt de terugbetaling zes weken. De terugbetaling geldt voor iedereen die in de genoemde periode een ID-kaart kocht, en staat los van al dan niet ingediende bezwaren.
In totaal gaat het om een bedrag van dik 213.000 euro dat de gemeente terug moet betalen, maar als u er recht op heeft en niet terug vraagt, is de gemeente ‘spekkoper’.
 

 
11-01-2012  

ZorgAccent vestigt zich in Castelloflat


De ondertekening tussen Beter Wonen en ZorgAccent in beeld
 

ALMELO – De Castelloflat is al vele jaren een geliefde woonstek voor senioren en de gemiddelde leeftijd van de bewoners bedraagt inmiddels 80 jaar.
Reden voor verhuurder Beter Wonen om de woonsituatie nog verder te professionaliseren met het aanbieden van zorg- en welzijnsdiensten, om zo lang mogelijk op een plezierige manier zelfstandig te kunnen blijven wonen. Om dat aanbod te kunnen bewerkstelligen, heeft woningstichting Beter Wonen een overeenkomst afgesloten met zorg- en welzijnsorganisatie ZorgAccent.

In het voorjaar van 2012 vestigt zich een team van verzorgenden en verpleegkundigen van ZorgAccent in de Castelloflat. Dit team is dag en nacht bereikbaar om bewoners op verzoek te ondersteunen. Daarnaast gaat ZorgAccent de al aanwezige activiteitenvereniging ondersteunen bij haar werkzaamheden (vrijwilligers werven en nieuwe activiteiten ontwikkelen). Op dit moment zijn in het gebouw een kapper, fysiotherapeut en bloemenkraam aanwezig. In overleg met de bewoners wordt gekeken naar verdere uitbreiding van het dienstenaanbod.

Het brede pakket dat door deze samenwerking ontstaat ‘ontzorgt’, waardoor het ook in de toekomst plezierig wonen is. De heer Nijeboer, voorzitter van de bewonerscommissie, is positief over de ontwikkelingen: “ZorgAccent is welkom in de Castelloflat!”.

 
11-01-2012  

Inschrijving Cogas Cultuurfonds tot 1 februari

  ALMELO - Instellingen met een cultureel en/of maatschappelijk karakter, die in 2012 een evenement willen organiseren, kunnen nog tot 1 februari een verzoek voor een financiële bijdrage indienen bij het Cogas Cultuurfonds. Dit fonds is door Cogas opgericht om culturele en maatschappelijke activiteiten in de regio te stimuleren.

Cogas voelt zich maatschappelijk zeer betrokken in de regio. Cultuur is gemeengoed, ze is van ons allemaal. Daarom is jaren geleden het Cogas Cultuurfonds opgericht. Met dit fonds wordt een concrete bijdrage geleverd aan de vele ideeën die er in de omgeving zijn. Jaarlijks stelt Cogas hiervoor € 100.000 beschikbaar.
Lees verder...

 
12-01-2012  

Peitsch Fonds hoopt op veel aanvragen

  ALMELO – De Stichting Roggekamp/Peitsch Fonds wil dit jaar zeker 30.000 euro uittrekken voor projecten en activiteiten voor kinderen en jeugd in Almelo. Er komt een publiciteitscampagne en een website om organisaties en particulieren te attenderen op de mogelijkheid om geld te vragen. De organisatie hoopt een groot aantal steunverzoeken te krijgen en op meer (nieuwe) initiatieven.
Stichting Roggekamp/Peitsch Fonds is al decennia lang actief in Almelo en heeft alles bij elkaar tonnen euro´s uitgekeerd. Toch geniet het Fonds geen grote bekendheid; jaarlijks vallen slechts enkele tientallen verzoeken op de mat. Het bestuur heeft daar problemen mee, ze wil de middelen die tot zijn beschikking staan ook daadwerkelijk besteden. ‘Dit geld hoort niet op de bank´, vindt penningmeester Egbert Willems.
Lees verder...

 
12-01-2012  

Rumoer vanuit de Bibliotheek.

Foto reportage Jan Bril
 

Fotoreportage (12 foto's)...

 
12-01-2012  

Eeuwfeest voor Sursum Corda

 

ALMELO - Tijdens een feestelijke nieuwjaarsreceptie presenteerde Sursum Corda Almelo afgelopen maandag haar programma voor 2012, het jaar van haar eeuwfeest.
Het in 1912 opgerichte oratoriumkoor, dat onder leiding staat van Eric Kotterink, zal dit jaar naast haar grote jubileumconcert in oktober een groot aantal activiteiten organiseren om het 100-jarig jubileum luister bij te zetten.
Zo zal het koor op maandag 2 april in de Grote Kerk de meezingkoralen organiseren. Bijna al een Almelose traditie, want al voor de vijfde keer worden koralen uit de Matthäus Passion van J.S. Bach gezongen. Deze avond is gratis toegankelijk voor iedereen die mee wil zingen óf wil luisteren. Eind april zal het koor haar speciale medewerking verlenen aan een kerkdienst en mis.

Omdat zingen iets is van alle leeftijden zal Sursum Corda Almelo eind juni deelnemen aan het Pleinconcert om met jongeren van de basischool enthousiast samen te zingen en zijn er vergevorderde plannen om in december de Young Messiah uit te voeren in samenwerking met een middelbare school.

In het grote jubileumconcert op 26 oktober in de Grote Kerk zal het koor onder begeleiding van het Nederlands Symfonie Orkest (Orkest van het Oosten), met medewerking van bekende solisten, waaronder de Oldenzaalse sopraan Claudia Patacca, het Gloria van Poulenc en de Messa di Gloria van Rossini uitvoeren. 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
12-01-2012  

Koopwoningen op sporthalterrein Rembrandt

 

ALMELO - Op het voormalige terrein van de gesloopte sporthal Rembrandt bouwt Nijhuis Bouw uit Rijssen 36 koopwoningen.
Het college van B&W geeft ‘groen licht’ en heeft een voorbereidingsbesluit genomen voor wijziging van het bestemmingsplan. Volgens dat voorbereidingsbesluit zijn de koopwoningen bedoeld voor ‘doorstromers’ uit de wijk Windmolenbroek.
Wel moet eerst een lichte bodemverontreiniging worden gesaneerd.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
14-01-2012  

Gemeente heeft zout teveel

 

ALMELO – Menig Almeloër heeft zich vandaag verbaasd over de activiteiten van de gemeente. Zaterdagmorgen werd volop zout gestrooid terwijl het toch niet vroor. Zowel in de binnenstad als op fietspaden op en rond bedrijventerreinen en langs verbindingswegen werd volop gestrooid, ook nog na 08.00 uur toen het toch al 4 graden boven nul was. De redactie kreeg er zelfs berichten over binnen, waarbij men zei volledig verbaasd te zijn door deze overbodig geachtte strooiactie.
Enkele maanden geleden maakte de gemeente bekend dat men een dubbele voorraad strooizout had aangelegd na het tekort in de vorige winterperiode. Heeft men nu teveel?
 

 
16-01-2012  

Jan Scholten Team naar Twentepoort West

 

ALMELO – Het lijkt er dan toch van te komen. Het Jan Scholten Team verplaatst het garagebedrijf en showroom naar het pand Elferink Gifts op Twentepoort West. De huidige locatie van de specialist in o.a. Mazda sportauto’s aan de Burg. Raveslootsingel is verkocht aan projectontwikkelaar Esprit meldt nu ook TC Tubantia. Esprit is een projectontwikkelaar die vaak voor andere opdrachtgevers werkt en een plan van A tot Z uitwerkt en realiseert.
Al langer bestaan er geruchten en verhalen dat voor het huidige pand van ’t Jan Scholten Team belangstelling bestaat om er een AH-super te vestigen. Of dat het geval zal zijn wordt nog niet bevestigd maar wel dat er een plooitje glad gestreken moet worden t.a.v. de verkeersontsluiting.

<< Naschrift redactie: Dat kan dus niet veel zijn, want de ontsluiting van JST is tig keren beter dan van de naastgelegen Aldi. Op VPRO TV vanavond op Nederland 2 om 20.25 uur de eerste uitzending van 'De Slag om Nederland' een serie van uitzendingen waarin allerlei geschillen qua bestemmingsplannen aan de orde komen. Het beeld; 'Grote Jongens winnen het van gemeenten en gemeenten winnen het van burgers en kleine ondernemers'. Waar kennen we dat toch van?

 
17-01-2012  

Team Bouman ISG op dreef in Arctic Challenge

 

ALMELO – Team Bouman ISG dat zondagmiddag vertrok in de Arctic Challenge een prestatierit naar het noordelijkste puntje van Europa en terug naar Lichtenvoorde, is aardig op dreef.
Hans Exterkate en Wilco van Dijk lagen bij checkpoint 3 op een keurige 9e plaats in hun door Autobedrijf Zuithof beschikbaar gestelde Subaru Forester.
De bazen van het metaalbewerkingsbedrijf Bouman uit Almelo rijden voor het eerst mee aan deze prestatierit en proberen tegelijkertijd de nodige pecunia bij elkaar te scharrelen voor de stichting Kans voor een Kind.
De tocht gaat niet om de snelheid maar om de prestatie en onderweg moeten ook nog tal van opdrachten worden uitgevoerd. Op dit moment 17-01-2012 14.51 rijdt men in de kop van Finland.
De finish van de Arctic Challenge 2012 is op 22 januari in Lichtenvoorde en het team van Bouman ISG is onder nummer 43 te volgen via Track & Trace op de website www.arctic-challenge.nl . Naast het Bouman ISG Team rijden er ook nog wel een aantal BN’ers mee in de Arctic Challenge. Zo staan o.a. op de startlijst Lange Frans en Viktor Brand. Veronica maakt een TV-special die op 27 januari a.s. wordt uitgezonden.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
18-01-2012  

Boerderijtje Schelfhorstpark mogelijk in de verkoop

 

ALMELO – Het boerderijtje in het Schelfhorstpark, gelegen langs de van Rechteren Limpurgsingel, komt mogelijk in de verkoop. Onlangs werd de erfpacht tussen de gemeente Almelo en de erven Punte ontbonden en de gemeente onderzoekt nu de mogelijkheid of het boerderijtje mogelijk als huisvesting kan dienen voor een instelling met een maatschappelijk karakter. ‘Mocht dat niet zo zijn, komt het boerderijtje in de verkoop’, bevestigde wethouder Jan van Marle. ‘Het is in ieder geval zeker dat het boerderijtje niet voor een bedrag van € 250,00 per maand tijdelijk aan een ambtenaar verhuurd wordt’, aldus van Marle.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
19-01-2012  

Gratis parkeren in JAVApark


De buitenkant wordt in de loop van dit jaar voorzien van een rode beplating naar ontwerp van de Eindhovense architect Stefan de Bever.
 

ALMELO – Het is nog niet helemaal klaar, maar met ingang van vrijdag kan gratis tot mei a.s. worden geparkeerd in de nieuwe parkeergarage bij het NS-station Almelo Centraal. Het parkeertarief wordt dan € 3,70 per dag.
De demontabele parkeergarage uit Zaanstad is een eerste verbetering van het stationsgebied dat een begroting telt van 9,4 miljoen euro. Gedeputeerde Gerrit Jan Kok die samen met wethouder Theo Schouten de parkeergarage achter de Javatoren in gebruik nam, herinnerde er aan dat de provincie een slordige 4 miljoen bijdraagt in de verbetering van de stationsomgeving. Na JAVApark volgt uitbreiding van de fietsstalling aan beide zijden van het station en de aanleg van de snelle fietsroute Enschede – Almelo – Wierden.

Fotoreportage: Jan Bril en Coen Mulder

Fotoreportage (36 foto's)...

 
19-01-2012  

Rumoer over plan nieuw dierenasiel

 

ALMELO – Het discussieprogramma Rumoer ging donderdagavond over het plan om een nieuw dierenasiel in Almelo te realiseren. Actieleiders Harry de Olde en Rob Sneijder kwamen tot dat inzicht omdat zij het huidige asiel ’t Noordbroek gedateerd en te klein vinden. In Rumoer gaven zij uitleg over de gestarte actie en deelden eveneens mee dat de Almelose architect Willem Buitenweg zijn medewerking heeft toegezegd. Ook willen de actievoerders een trimsalon in een nieuw dierenasiel huisvesten. Sinds kort is ook de website www.helpnieuwdierenasielalmelo.nl online waar meer informatie te vinden is.
Wethouder Theo Schouten gaf onlangs in een raadsdebat nog te kennen dat de gemeente aan al haar wettelijke taken voldoet en niet van zins is extra te investeren in de noodopvang van dieren.

Luister hier naar Rumoer op Radio Almelo

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (13 foto's)...

 
20-01-2012  

Gemeente neemt afscheid van cultuurambtenaar

 

ALMELO – Tijdens een door de gemeente aangeboden afscheidsreceptie in Hof 88 werd afscheid genomen van cultuurambtenaar Gert-jan Sweep. Hij werd eind jaren ’90 naar Almelo gehaald door de toenmalige wethouder van cultuur Jan de Ruiter om een Poppodium te realiseren aan het huidige Prinses Amaliaplein. Dat kwam er niet van omdat de gemeenteraad onder druk van bezwaarmakers uiteindelijk besloot dat een dergelijk Poppodium met grote bezoekersaantallen niet in de binnenstad thuis hoorde.
Ook een nieuw plan voor een futuristisch Poppodium tegenover de Javatoren haalde het uiteindelijk niet. De gemeenteraad hikte tegen de ruim 9 miljoen euro aan die het plan zou gaan kosten. Uiteindelijk werd het een Talentenfabriek aan de Kolthofsingel, waar nu de laatste hand aan gelegd wordt. Een kleine podiumaccommodatie en oefenruimtes moeten daar deze zomer beschikbaar komen.
Achteraf bezien wellicht de beste oplossing want meerdere Poppodia in Twente zouden de verliezen alleen maar opgestuwd hebben. Volgens de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) staan de exploitaties van Poppodia al langer onder druk en is de BTW-verhoging van vorig jaar extra aanleiding tot lagere bezoekersaantallen. Ook Metropool in Hengelo draait sinds haar opening enkele jaren geleden alleen maar verlies.
Toch was het doorgaan van de Talentenfabriek kennelijk de aanleiding voor Sweep om zijn taak als afgerond te beschouwen en met het vertrek van bibliotheekdirecteur Jan Krol boden zich nieuwe kansen aan voor Gert-jan Sweep. Eind deze maand treedt hij dan ook in dienst als nieuwe directeur van de stichting Bibliotheek Almelo.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (20 foto's)...

 
20-01-2012  

Mulder kan op pad, dank aan Kruiskamp Staal

 

ALMELO – AlmeloNieuws-fotograaf Coen Mulder is de laatste tijd nogal eens in het nieuws. Of dat nu bij de radio is of bij TV Oost. Onderwerp was het Geluksbudget dat hij jaren geleden kreeg van de gemeente om zijn hobby als fotograaf te kunnen oppakken.
Weg achter de geraniums was het doel en dat is gelukt! Zijn scootmobiel heeft inmiddels zoveel km op de teller dat deze dringend aan vervanging toe was. Onlangs werd na lang wachten zijn nieuwe Solo dan ook afgeleverd en los van een steeds verzakkend spiegeltje, moest er natuurlijk achterop ook nog een drager gemaakt worden om de fotokist mee te kunnen nemen.
Scheepsbouwer Kruiskamp uit Almelo bood uitkomst. ‘Ie komt maar ev’n langs dan maakt wie oe dat zo terechte’, was het aanbod van Kruiskamp. Beide kenden elkaar van die mooie loopbruggetjes over de Almelose Aa die Kruiskamp Staalbouw maakte en waar Coen Mulder de nodige foto’s schoot bij de ingebruikneming. Vandaag werd dus door Kruiskamp het rekje op de nieuwe Solo van Coen gemonteerd.
Coen kan dus weer op pad voor AlmeloNieuws.nl met dank aan Kruiskamp de staalbouwer aan de Buitenhaven.

Fotoreportage (12 foto's)...

 
20-01-2012  

Open avond Lego League de Telgenborch

 

ALMELO – Leerlingen van de basisscholen De Wierde en De Telgenborch wonnen begin december jl. tijdens de oostelijke finale van de First Lego League wedstrijden in Enschede al een eerste, tweede en vierde prijs waarmee zij zich plaatsten voor deelname aan de Benelux-finale later dit jaar in Eindhoven.
Ter gelegenheid daarvan werd vanavond op De Telgenborch een ‘Open Lego Avond’ gehouden om ook anderen te laten zien welke voorbereidingen aan deelname van de First Lego League wedstrijden zitten.
Tijdens deze open avond werden karikaturen getekend en werd een bingo gehouden om centjes bij elkaar te sprokkelen voor de busreis naar Eindhoven.
Daar hoopt men zich dan te plaatsen voor de Europese finale in Duitsland en mogelijk zelfs de Wereldfinale in St. Louis USA.
Stille kracht achter de deelname van beide scholen is directeur Gert Overweg van De Wierde. Hij introduceerde de First Lego League wedstrijden op beide scholen, eerst als leerkracht bij De Telgenborch en later als directeur bij De Wierde.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (22 foto's)...

 
20-01-2012  

Belangrijke gift Urenco voor De Klup

  ALMELO - Stichting de Klup Twente krijgt belangrijke hulp van Urenco Nederland bij het realiseren van de grootste onderneming in haar meer dan 40 jarig bestaan: de bouw van het allereerste FUN-IE-FITcentrum van Nederland. Urenco schenkt De Klup Twente drie jaar lang een bedrag van € 3000,00 voor de exploitatie van het digitale sportcentrum.
De oude gymnastiekzaal in het activiteitencentrum Meester Siebelinkhuis van De Klup Twente heeft in de huidige vorm haar langste tijd gehad. In februari of maart gaat aannemersbedrijf Kobes beginnen met de transformatie van het verouderde gymlokaal, de oude kleedruimtes en berghok tot een hypermodern digitaal bewegingscentrum voor mensen met en zonder beperking.
Lees verder...

Fotoreportage (1 foto's)...

 
20-01-2012  

Slaapkamer uitgebrand aan De Hop

 

ALMELO – Vrijdagavond tegen 23.00 uur moest de brandweer assistentie verlenen bij een brand aan De Hop in het Windmolenbroek. De melding bleek ernstiger te zijn dan werd geconstateerd bij aankomst van de brandweer. Wel ontstond de nodige schade in de slaapkamer. De brand is ontsaan door kortsluiting in een TV. De bewoners waren thuis waardoor nog redelijk snel alarm gegeven kom worden.

Kijk hier naar de fotoreportage van Patrick Weegink
 

 
20-01-2012  

Harry Nijhuis ere-bestuurslid van Profronde Almelo

 

ALMELO – Tijdens een afscheidsdiner in Preston Palace werd Harrie Nijhuis, scheidend bestuurslid en mede-oprichter van de Profronde Almelo, benoemd tot ere-bestuurslid.
Nijhuis was sinds de oprichting 30 jaar geleden actief als budgetverwerver, entertainment-manager en manusje van alles voor de Profronde.
Nijhuis blijft verbonden aan de Profronde Almelo als adviseur.
 

 
20-01-2012  

Tattoo voor gratis jaarkaart bioscoop

 

ALMELO – Het waren er toch minder dan verwacht, de lieden die een tattoo lieten zetten voor een gratis jaarkaart voor bioscoop Movie Unlimited. In Almelo lieten zes fanatieke film- en tattooliefhebbers vrijdagdagavond een tattoo zetten in ruil voor gratis toegang. Voor vijf van hen werd het een jaarkaart omdat zij het logo van Movie Unlimited op het lijf lieten prikken door de ‘prikkers’ van Tattooshop Snakebite.
De Tattoo-actie was een promostunt voor de Hollywood-remake van de Millenium-trilogie naar de Zweedse thrillers van Stieg Larsson. In de andere vestigingen van Movie Unlimited in Zevenaar en Kampen is de promostunt op zaterdag. Een Vandaag (Ned I) en RTV Oost kwamen met hun camerateams al een kijkje nemen in Almelo.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (8 foto's)...

 
20-01-2012  

10x zwemvaardigheid 2 voor SDV Noordik CR

 

ALMELO – Tien leerlingen uit het vierde leerjaar van de opleiding Sport, Dienstverlening en Veiligheid van CSG Het Noordik aan de Catharina van Renneslaan, hebben vandaag hun diploma zwemvaardigheid 2 behaald in zwembad Het Sportpark.
De leerlingen lopen daarmee ruimschoots vooruit op het lesprogramma, waardoor men mogelijk dit schoolsemester ook nog het diploma zwemvaardigheid 3 kan behalen. Daarvoor gaat men in ieder geval volop voor in training.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
22-01-2012  

Druk bezochte bruidsbeurs in Theaterhotel

 

ALMELO - Het Theaterhotel stond vandaag in het teken van trouwen. Vele honderden bezoekers bezochten de bruidsbeurs om kennis te nemen van de nieuwste trends op het gebied van trouwen en zelfs de ambtenaar van de burgerlijke stand was aanwezig om aanstaande bruidsparen van informatie te voorzien.

Fotoreportage: Coen Mulder
(klik hier voor alle 187 foto's)

Fotoreportage (38 foto's)...

 
22-01-2012  

Winnaars voorleeswedstrijden de Bieb bekend

 

ALMELO - Afgelopen zaterdag werd de Almelose voorleeswedstrijd gehouden in Bibliotheek Almelo. Door het grote aantal deelnemende scholen en dus ook leerlingen werd er in twee sessies voorgelezen. Voor zalen propvol fans lazen in totaal 21 voorlezers prachtig voor.
’s Middags werden tot drie beste voorlezers uitgeroepen Mart van ’t Spijker van B.S. De Zegge, Emma Kamphuis van B.S. De Weier en Lars Boertjes van B.S. De Mare.
Lars mag als allerbeste voorlezer van deze drie door naar de regionale ronde in Hof van Twente.
Bij de avondsessie kwamen als beste drie naar voren Melanie Kok van B.S. De Tandem, Marell Schoenmaker van B.S. De Windhoek en Lisa Tooren van B.S. De Compaan.
Ook Lisa mag proberen in Hof van Twente regionaal kampioen te worden.
De presentatie, zowel als het entertainment tijdens het juryberaad werd verzorgd door de dames Chouchou en Loulou van theater Kees en Koos.
In de jury zaten bibliotheekdirecteur Jan Krol, Almelose kinderboekenschrijfster Simone Foekens en twee schoolwinnaars van vorig jaar: Hidde ten Hove en Isabel Rutering

 
22-01-2012  

Woningbrandje in de Schuttenstraat

 

ALMELO - Zondagavond rond half acht komt er rook uit een bovenwoning aan de Schuttenstraat. Boven een grillroom is brand in een woning. De brandweer heeft met twee tankautospuitbemanningen de brand bestreden. Ook is de hoogwerker ingezet. Toen de brandweer eenmaal binnen was is de brandhaard snel gevonden en geblust. Het team brandonderzoek van Brandweer Twente heeft na de bluswerkzaamheden een onderzoek ingesteld.

Klik hier voor de fotoreportage van Patrick Weegink

 

 
23-01-2012  

Tijdelijke overslag op emplacement Almelo

 

ALMELO – Het stationsemplacement in Almelo wordt mogelijk tijdelijk de locatie om containers over te slaan voor CTT uit Hengelo. De extra overslag is nodig i.v.m. de defecte sluis in het Twentekanaal bij Eefde.
Zodra het sein groen is, gaat per dag één trein tussen Europoort en Almelo rijden als noodmaatregel. Daarmee keert de Container Terminal Twente tijdelijk terug naar haar ‘roots’ waar het vele jaren geleden begon op initiatief van transportondernemer Bolk.
Minister-president Rutte stelde zich een week geleden bij CTT hoogst persoonlijk op de hoogte van de ontstane vervoersproblematiek in Twente. De schade door de stremming van het Twentekanaal kan voor de vervoerssector oplopen tot vele miljoenen euro's.
 

 
23-01-2012  

Grootmoederstijd wil Geschiedenis Online Prijs

 

ALMELO – Het nostalgische kruidenierswinkeltje van Almeloër Wijnand Veenendaal dingt serieus mee naar de Geschiedenis Online Prijs 2011.
Veenendaal was in zijn werkzame leven vertegenwoordiger en maakte de kruideniers oude stempel uit de jaren ’50 van de vorige eeuw dagelijks mee. De wijze waarop de kruidenier destijds zijn handel dreef, heeft hem nimmer losgelaten en dat was de hoofdreden om achter zijn huis een kruidenierswinkel uit grootmoederstijd in te richten met alle ‘spullen’ die hij in de loop der jaren her en der wist te verzamelen.
Meerdere camerateams bezochten in de loop der jaren zijn winkeltje voor tv-uitzendingen en het moet gezegd, Veenendaal is goed van de tongriem gesneden. Via een afspraak bent u ook welkom om zijn grutterswinkeltje te bekijken en Wijnand Veenendaal heeft altijd een mooi verhaal paraat.
Veenendaal zou het prachten vinden dat zijn website over Grootmoederstijd en de informatie die geboden wordt over de grutters uit die tijd kans maakt op de Geschiedenis Online Prijs 2011. Daarvoor heeft hij de steun nodig van vele stemmers en die steun kunt u hier geven tot 10 februari a.s.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
23-01-2012  

Open dag bij Pius X

 

ALMELO – Het is weer de tijd dat scholen in het voortgezet onderwijs hun deuren openen om nieuwe leerlingen te werven. Vanavond was dat het geval bij Pius X op de Aalderinkshoek voor HAVO/VWO. Schoolverlaters uit groep 8 en hun ouders werden er ontvangen om kennis te maken en om kijken welke richting de leerlingen in spé het meeste aanspreekt.
Zo wordt bijvoorbeeld de Engelse taal steeds belangrijker voor vervolgstudies in het MBO, HBO en WO. Voor leerlingen van het HAVO, VWO en Gymnasium biedt het Pius X College tweetalig onderwijs (TTO).
Voor leerlingen die daar niet voor in aanmerking komen, biedt Pius X de mogelijkheid om via het Anglia-project de kennis van de Engelse taal een extra impuls te geven.
Pius X staat ook bekend om haar jaarlijkse Debaterswedstrijden en het jaarlijkse Groot Almelo's Dictee.

Fotoreportage: Coen Mulder

 

Fotoreportage (25 foto's)...

 
23-01-2012  

Kapwoede Almelo gaat maar door

 

ALMELO – De kapwoede van de gemeente Almelo gaat maar door. Nu heeft de gemeente het voornemen om op het Waagplein en net om de hoek aan het begin van de Wierdensestraat in totaal 7 platanen en 2 moerascypressen te kappen. Waarvoor en waarom luidt de vraag, want op beide locaties zijn geen grootse bouwplannen die op het punt staan te beginnen.

< De 150 jaar oude rode beuk aan de Wierdensestraat sneuvelde al eerder. Nu schijnt het de beurt te zijn voor de 2 moerascypressen.

Overigens hebben de bewoners van de Kolthofsingel een succesje behaald. Het voornemen om 3 eiken te kappen gaat niet door. Bij de bezwarencommissie en de voorzieningenrechter zijn deskundigenrapporten overlegd waarin het vakkundig terugsnoeien van de eiken als een goed alternatief wordt gezien. De gemeente heeft na ampel beraad die visie overgenomen en heeft de bezwaarmakers verzocht om de procedure bij de voorzieningenrechter in te trekken.
Dat zal alleen gebeuren als de gemeente alsnog verklaard om de procedurekosten te vergoeden, meldt juridisch adviseur Eshuis. Is dat niet het geval, dan gaat de zitting formeel door. De uitkomst laat zich in dat geval raden.

E. Overige besluiten op aanvragen om omgevingsvergunning
Vergunningvrij
Onderstaande aanvragen om omgevingsvergunning zijn ingediend voor activiteiten waarvoor geen omgevingsvergunning is vereist.
• Hoeselderdijk 14, 1104093, wijzigen gevels stal, 11 januari 2012
• Waagplein (thv nr. 5) en Wierdensestraat (thv nrs. 2a en 6 t/m 10), 112151, kappen 7 platanen en 2 moerascypressen, 11 januari 2012
• Biesterweg 31, 1103573, kappen walnotenboom, 11 januari 2012

 

 
24-01-2012  

Blijft Rectorshuis Vriezenveenseweg behouden?


Het Rectorshuis aan de achterzijde
Het Oversticht Overijssel noemt het Rectorshuis van cultuurhistorische waarde, hoewel niet uniek. De Historische Kring Stad & Ambt Almelo en de stichting Stadsherstel zijn ook voor het behoud van de villa.
 

ALMELO – De ophanden zijnde sloop van het Rectorshuis aan de Vriezenveenseweg - van het vroegere tegenover liggende klooster De Goede Herder - gaat wellicht toch niet door. De sloopplannen kregen stevige kritiek uit de bevolking en de VVD heeft zich dat aangetrokken. De VVD-fractie heeft daarom een motie voorbereid die de sloop moet tegenhouden en het heeft daarbij de steun verkregen van o.a. het CDA, D66 en ALA/AOV.
Daarmee komt het college van B&W in een lastig pakket, want het verkocht de villa aan Tactus Verslavingszorg met de toezegging dat het pand mocht worden gesloopt. Ook werd toegezegd dat het pand leeg wordt opgeleverd en dat er een bestemmingsplanwijziging komt voor de opvang van 16 drugsverslaafden. In het huidige pand mogen maximaal 12 drugsverslaafden worden opgevangen. Tactus heeft daarvoor nieuwbouwplannen en de villa is onlangs ontruimt. De PvdA heeft omwille van de toezegging uit het verleden moeite met de motie omdat dit de gemeente geld kan gaan kosten.
De toezegging tot sloop dateert ook van langere tijd geleden toen nog niet bekend was dat het meisjesinternaat Alexandra aan de overkant, op last van het ministerie zou gaan sluiten en de activiteit overgeplaatst zou worden naar Sassenheim. Die opstallen komen dan leeg te staan, terwijl daar vorig jaar nog voor tonnen is verbouwd en mogelijk een alternatief voor Tactus zou kunnen zijn.

Lees ook: Lichtpuntje

 
24-01-2012  

Migratie uit de Randstad is een illusie

 

ALMELO – De gemeente Almelo kan bouwen wat het wil, maar wijken voor rijken of luxe wonen in Waterrijk zal niet of nauwelijks mensen uit het westen naar Almelo trekken. Dat stelt onderzoeker Hans Peter Benschop van het Trendbureau Overijssel. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders voornamelijk binnen de eigen gemeente verhuizen of maximaal in een straal van 100 kilometer. Almelo moet het dus hebben van verhuizers uit andere delen van Twente of van groei van de werkgelegenheid waardoor banen voor hoger opgeleiden in hogere functies ontstaan. Verhuizen over ver, louter om woongenot bestaat in Nederland nauwelijks. Hooguit komt een aantal na een carrière elders, terug naar de geboortestreek.
‘Het beeld dat je Westerlingen naar Twente kan halen, kan je dus vergeten’, aldus Benschop vanavond tijdens een informatieve raadsvergadering.
De natuurlijke aanwas staat eveneens onder druk door de vergrijzing en vooral jongeren vertrekken voor een studie en carrière elders. Banengroei is het enige dat Twente en dus ook Almelo kan redden van bevolkingskrimp.

 
25-01-2012  

Studentenhuis Bornerbroeksestraat geopend


Beter Wonen - directeur Peter van der Hout schroeft het naambordje aan de gevel
 

ALMELO – Het had nogal wat voeten in de aarde, de vestiging van een studentenhuis o.l.v. Humanitas tegenover koffieshop ‘Jemig de Pemig’ aan de Bornerbroeksestraat. De studentenhuisvesting onder de naam Kamer-Raad is bedoeld voor studenten die graag hun kans willen grijpen maar door moeilijke thuisomstandigheden dreigen hun studie af te breken of hebben afgebroken maar toch hun studie weer willen oppakken.
De provincie Overijssel stelde 2,5 euroton beschikbaar om het pand van woningstichting Beter Wonen geschikt te maken en vandaag was de officiële opening door gedeputeerde Bert Boerman, wethouder Mieke Kuik-Verweg, Peter van der Hout - directeur woningstichting Beter Wonen en Marian Kroeze - directeur College voor oriëntatie en ontwikkeling ROC van Twente.
Het ROC van Twente is de ‘leverancier’ van studenten die dreigen de boot te missen en via de huisvesting van huis deze studenten alsnog probeert binnen boord te houden om hun studie af te ronden.
De huisvesting in Kamer-Raad staat o.l.v. projectmanager Yara Hümmels van de stichting Humanitas.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (24 foto's)...

 
25-01-2012  

Bornerbroek helpt schooltje in Gambia

 

BORNERBROEK – Tijdens de Vastenactie 2012 gaat St. Stephanus Parochie i.s.m. de gelijknamige basisschool en de stichting TwenteDakar geld inzamelen voor een nieuw dak op de Tanji Lower basic School in Gambia Afrika.
Het dak was er zo slecht aan toe dat men inmiddels het dak heeft moeten verwijderen om ongevallen te voorkomen. Toch kan men niet zonder de school en sindsdien wordt in de ‘open lucht’ les gegeven. De tegenslag is dubbel erg omdat met niet het millenniumdoel, ‘in 2015 alle jongens en meisjes naar school’, kan halen.
De stichting TwenteDakar, die zich al jaren inzet voor gezond onderwijs in Gambia, heeft de handschoen opgepakt en wil nu de Tanji Lover basic School helpen zoals het al vaker andere onderwijsprojecten in Gambia heeft gesteund via het eigen Kinderfonds. TwenteDakar is al aan het project begonnen maar heeft meer geld nodig. In de 40 dagen van vasten voor Pasen zal er tijdens diensten in de St. Stephanuskerk en op de basischool St. Stephanus gerapporteerd worden over de vorderingen in woord en beeld. Voor het project is 156.000 Dalasy nodig, dat is ongeveer 4000 euro.

Giften kunnen worden gestort op: Rabobank Midden Twente Hengelo Rek. nr. 11.93.10.341

(Meer weten over de stichting TwenteDakar? Klik hier)

Fotoreportage (1 foto's)...

 
26-01-2012  

Wubbo Ockels beschermheer KWF Almelo


Op de foto v.l.n.r. KWF-afdelingsvoorzitter Gerda Zanting-Boertien, bestuurslid Harrie Bijleveld, secretaris Harrie Lentfert en de nieuwe beschermheer Wubbo Ockels.
 

ALMELO – Neerlands eerste astronaut en geboren Almeloër Wubbo Ockels , is beschermheer geworden van KWF Kankerbestrijding, afdeling Almelo.
Ockels vindt het belangrijk dat de uitkomsten van de wetenschappelijke ontwikkelingen die op het gebied van kanker in Nederland worden gerealiseerd, dicht bij alle patiënten worden gebracht. De gelden die KWF Kankerbestrijding bijeen brengt moeten vooral daarvoor worden ingezet.
Daarnaast stelt Ockels dat we in Nederland nogal veel administratieve en bestuurlijke zaken bekostigen met gelden die dan niet gaan naar daar waar het echt om gaat, namelijk het zorgen voor minder voorkomen van kanker en zorgen voor betere kwaliteit van leven. KWF Kankerbestrijding is de partij die daarin een verschil zou kunnen maken. Ockels wil zich hiervoor inzetten.
Een aantal bestuursleden van KWF Kankerbestrijding afdeling Almelo is recentelijk naar de TU Delft geweest om de heer Ockels te ontmoeten en nader af te stemmen.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
26-01-2012  

Rumoer over Topsportklimaat Almelo

 

ALMELO – Het wekelijkse discussieprogramma in de bibliotheek ging over het topsportklimaat in Almelo. Aanleiding natuurlijk de Topsporthal IISPA die volgens velen er dan wel staat maar verder publiekelijk weinig biedt.
Sportwethouder van Marle vindt dat oordeel veel te vroeg en volgens hem wordt er ook teveel naar de gemeente gekeken. Van Marle noemt het faciliteren de kerntaak van de gemeente en sportwereld en de samenleving kunnen volgens hem ook meer doen.

Tijdens de discussie werd door Henk Pieters van Topsport Overijssel gepleit om Almelose topsporters in te schakelen om Almelo in deze te promoten. Van Marle herinnerde er aan dat niet voor niets de stichting Topsport Almelo in het leven geroepen wordt om nieuwe initiatieven te ontplooien.
Het ontlokte Han Kuipers van de stichting Almelose Ruiterdagen de opmerking dat het bedrijfsleven best wil bijdragen aan evenementen als dat iets in positieve zin oplevert. Hij haalde het gemeentelijk evenementenonderzoek nog maar eens aan waaruit blijkt dat 10 Almelose Ruiterdagen de regio Almelo netto bijna 8 euroton aan extra bestedingen brengt door deelnemers en publiek vanuit het hele land.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (17 foto's)...

 
26-01-2012  

Drugsinval politie in VSO-school Veenelanden

 

ALMELO – Politie Twente heeft in de VSO-school Veenelanden aan de Vriezenveenseweg een inval gehouden met een drugshond om drugs bij leerlingen op te sporen. De Veenelanden is onderdeel van de Stichting Speciaal Onderwijs Twente en Oost Gelderland (website) voor leerlingen van 12 tot en met 20 jaar met gedrags- en/of psychiatrische problemen.
Aanleiding voor de opmerkelijke actie was volgens de woordvoerster dat de politie weet dat door minderjarigen drugs worden gebruikt. ,,We hebben vervolgens zelf besloten dat te onderzoeken. Nee, dit is geen nieuw beleid. Er is ook niet om gevraagd door de school, de ouders of het gemeentebestuur”, zegt ze in TC Tubantia.
De politie-inval is wel met de schoolleiding afgestemd maar werd voor de leerlingen geheim gehouden.
Het resultaat was mager. “Bij drie leerlingen, twee jongens en een meisje in de leeftijd van 16 en 17 jaar, werd een kleine hoeveelheid weed gevonden. Enkele anderen jongeren hadden kennelijk onlangs gebruikt. ,,In dat geval slaat de hond ook aan”, zei de woordvoerster van de politie. Het bezit leidt niet tot vervolging.
De drugshond vond ook een zakje waar mogelijk andere drugs in hebben gezeten. De politie maakte via Twitter bekend dat er harddrugs waren aangetroffen, maar daarvoor is nog geen bewijs, erkent de woordvoerster die het bericht zelf de wereld in had gestuurd. ,,We weten niet waarvoor het zakje is gebruikt. Dat gaan we onderzoeken.”

Opmerkelijk is dat de politie via Twitter dergelijke berichten de wereld instuurt. De vraag is ook of er voldoende juridische grondslag is voor een dergelijke inval. In ieder geval zijn er zeer kritische reacties geplaatst op de website van TC Tubantia.
 

 
27-01-2012  

Goede jaarcijfers Bibliotheek Almelo

  ALMELO – Nog net voor zijn vertrek als directeur van de bibliotheek, kan Jan Krol goede jaarcijfers 2011 presenteren qua aantal bezoekers. Cijfers die volgens Krol aanleiding zijn tot enige vreugde bij bestuur en medewerkers.
Lees verder...

 
27-01-2012  

Vrachtwagens rijden af en aan bij station


Ook de NOS kwam een kijkje nemen
 

ALMELO – Een deel van de scheepstransporten tussen Rotterdam en Twente gaat tijdelijk weer via het spoor naar Almelo. Eens per dag komt en gaat er een goederentrein met zeecontainers die in Almelo wordt beladen of gelost op het stationsemplacement dat al jaren niet meer in gebruik was.
Aanleiding is de defecte sluis in het Twentekanaal bij Eefde waar de ophanging van een 90.000 kg zware sluisdeur het begaf.
De schade voor Twentse bedrijven loopt daardoor in de miljoenen en om dat in te perken heeft de Container Terminal Twente (CTT) tijdelijk haar oude locatie in Almelo weer in gebruik genomen nadat de gemeente Almelo een gedoogbeschikking heeft afgegeven voor een half jaar. Verwacht wordt overigens dat er een zevental weken van de noodvoorziening gebruik moet worden gemaakt.
Minister-president Mark Rutte was twee weken geleden zelf bij CTT in Hengelo om zich op de hoogte te stellen en daarna ging het snel met de noodvoorziening.
Overigens maakte minister Schultz van Haegen eerder deze week een compensatieregeling bekend voor verladers en gestrande schippers op het Twentekanaal. Zij krijgen een voorschot op de schade en een claim wordt later definitief afgewikkeld.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (16 foto's)...

 
28-01-2012  

Vernissage van Joep Gierveld in de Bieb

 

ALMELO – Zaterdagmiddag was Leescafé De Meridiaan in de Almelose centrumbibliotheek aan Het Baken het domein van veel ‘bekende’ Almeloërs ter gelegenheid van de opening van de expositie van Joep Gierveld, de reclamemaker en schaatsfabrikant van weleer, die met verve ook de penseel regelmatig ter hand neemt en daarbij tal van bekende 'Tukkers' op het doek vastlegde.
Cultuur-wethouder Gerrit van Woudenbergh kreeg de eer het speciaal voor de gelegenheid gemaakte groepsportret van de ‘verlichte’ dichters van De Keerkring te onthullen.
De tegenprestatie was een voordracht van een groepsgedicht van De Keerkring, waarbij Gerard Haverkorte vooraf nog even de rijmvolgorde van een schakelrijm uitlegde. Dat scheidend bibliotheek-directeur Jan Krol het 'lijdend voorwerp' werd, spreekt voor zich.

Fotoreportage Coen Mulder

(Klik hier voor alle foto’s)

Fotoreportage (30 foto's)...

 
29-01-2012  

De Wierde naar Lego League in VS

 

EINDHOVEN – Tijdens de Beneluxfinale van Lego League op de TU Eindhoven heeft het team van de basisschool De Wierde zaterdag een uitnodiging afgedwongen voor het World Lego League Festival in de Verenigde Staten van Amerika. De Wierde won de Robot Prijs.
Het team Hot Elements van basisschool De Telgenborgh werd genomineerd voor de voor het eerst uitgereikte Junior Judges Award.
De Telgenborch hield onlangs nog een Open Huis.

< Foto archief - Jan Bril

 

 
29-01-2012  

Een monorail? Het ‘kanniewaarzijn´

 

ALMELO – Vrijdagavond jl. ging het satirische TV-programma met presentatrice Astrid Joosten ‘kanniewaar zijn’ van start in het nieuwe TV-seizoen. En ja, ook Almelo stond er ‘gekleurd’ op met het onderwerp ‘De Monorail van Sjoers’. Het ging natuurlijk over de verspilde centen en of een provinciestadje als Almelo nu zo nodig zo’n ultra modern openbaar vervoermiddel nodig heeft.
Voormalig wethouder Anthon Sjoers dacht in ieder geval van wel en wilde Almelo opstuwen in de vaart der volkeren, zo liet hij in de uitzending weten. Het ‘volk’ dacht er geheel anders over zo bleek eveneens en ook AlmeloNieuws.nl besteedde al eens eerder aandacht aan kritische vragen uit de gemeenteraad.
Zonde van de geldverspilling natuurlijk, maar dan zijn er in het Almelose nog wel ergere voorbeelden van verspild geld en energie.

Heeft u de uitzending gemist? Klik dan hier

 
30-01-2012  

Ahmed Marcouch houdt Herman Höftenlezing

 

ALMELO – Na Diederik Samsom, Agnes Jongerius en Job Cohen was Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch de vierde spreker spreker in de jaarlijkse Herman Höften Lezing ter nagedachtenis aan het prominente PvdA-raadslid, die met beide voeten in de samenleving stond en in zijn bestuurlijke tijd al een voorbeeld was van dualisme.
Marcouch kwam met enige vertraging aan in Almelo en werd uitgenodigd vanwege zijn gedurfde standpunten over thema’s als veiligheid en migratieproblematiek. De oud-politieman en stadsdeelbestuurder van Amsterdam West neemt zelden of nooit een blad voor de mond en bepleit meestal een pragmatische aanpak van problemen met allochtone jongeren in de samenleving.
Op bezielende wijze hield hij zijn toehoorders voor dat alleen met hard werken je iets van je toekomst kunt maken. ‘Met lef, soms tegen de stroom in, je handen gebruiken in plaats van ophouden, dan kom je een eind’, zei Marcouch onder andere.
(later  meer)

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (13 foto's)...

 
30-01-2012  

Earthship in Hagenpark voor Natuur & Milieu

 

ALMELO – De samenwerkende groene organisaties IVN, Nivon en KNNV mogen van milieuwethouder Johan Andela plannen ontwikkelen voor het bouwen van een nieuwe huisvesting in het Hagenpark. Het zogenoemde Earthship is een onderkomen van gerecycled bouwmateriaal dat als een soort molshoop voor 2/3 onder de grond verdwijnt. Voor het Ecohuis moet een experimentele tuin ontstaan.
Het plan is ontstaan vanuit de wetenschap dat het IVN-huis aan de Deldensestraat eind 2013 dicht gaat wegens bezuiniging door de gemeente.
De voornoemde organisaties willen samenwerken met scholen en willen eveneens stageplekken tot stand laten komen.
In Zwolle is al een Earthship gerealiseerd. Daar kwam het 500.000 euro kostende ‘bouwwerk’ mede tot stand door de jubilerende woningstichting SWZ.

 
31-01-2012  

Expositie Aly Huisman in ZGT Almelo

  ALMELO – In het ZGT Almelo exposeert momenteel de kunstenares Aly Huisman. Zo´n 24 werken met de expo-titel ‘Vrouwen in twee eeuwen´ zijn er te bezichtigen op werkdagen tussen 08.00 uur en 17.00 uur in de gangen en wachtkamers van de afdeling 1.5 (urologie).
De inspiratie voor deze expositie vormde het fotoboek van haar moeder 1907-2002 die in haar even aan het begin stond van twee eeuwen.
Verschillende aspecten uit deze periode heeft Aly Huisman willen weergeven, zoals muziek (Billie Holiday, Janis Joplin, Amy Winehouse), dans (charleston, streetdance, techno), mode, maar ook de positie, de stem van de vrouw in verschillende perioden en culturen zoals de dwaze moeders en twee winnaressen Nobelprijs voor de Vrede in 2011, Ellen Johnson Sirleaf (president van Liberia) en Tawakkal Karman (journaliste Jemen) die onlangs de Nobelprijs voor de vrede ontvingen.
De expositie duurt nog tot 24 februari a.s.
Lees verder...

Fotoreportage (1 foto's)...

 
31-01-2012  

12 Drugsinvallen, 12 arrestaties (upd.)

 

ALMELO – Politie Twente heeft vanmorgen op 11 locaties in Almelo een inval gedaan i.v.m. wietteelt. Dat meldt de politie via Twitter. Er zijn 6 arrestaties verricht maar nadere gegevens ontbreken nog.
Politie Twente heeft in de afgelopen weken op tal van plaatsen in Twente invallen gedaan.

Update: 12.47 uur
ALMELO – Met de inval in 12 drugspanden heeft Politie Twente in samenwerking met Sociale Recherche Twente (SRT), Gemeente Almelo, OM en het RIEC*** vanmorgen de handel in drugs een zware slag toegebracht.
Hierbij zijn 8 verdachten van drugshandel en/of sociale (steun) fraude aangehouden. Tevens zijn 4 verdachten aangehouden waarvan de betrokkenheid nog wordt onderzocht. In de panden heeft in opdracht van het openbaar ministerie inbeslagname van drugs, wapens en van diefstal afkomstige goederen plaatsgevonden.
De actie had tot doel de overlast in verschillende buurten in Almelo terug te dringen. Tevens bestaat de verwachting dat met deze actie de handel in drugs een flinke slag is toegebracht.
In totaal hebben 160 medewerkers van gemeente, SRT, politie, OM en het RIEC actief deelgenomen aan deze actie. Het onderzoek is nog in volle gang. Naast een strafrechtelijk onderzoek zal eveneens onderzocht worden wat de mogelijkheden zijn om bestuurlijk op te treden.

***RIEC: Regionaal informatie en expertisecentrum op het gebied van de (bestuurlijke) aanpak van de georganiseerde criminaliteit. Het ontwikkelt en ondersteunt regionaal bestuurlijke interventies en combineert die eventueel met de fiscale en strafrechtelijke aanpak. Doelstelling is een structurele gezamenlijke aanpak van de georganiseerde misdaad.

 
31-01-2012  

Nieuwe beroepsoriëntatieronde VMBO

 

ALMELO - Leerlingen van het vmbo in de regio Almelo nemen in februari een kijkje in de keuken bij verschillende bedrijven, om te proeven aan de arbeidsmarkt. Ze oriënteren zich op alle mogelijke beroepen en opleidingen. Hierdoor krijgen ze een beter beeld van de beroepsmogelijkheden en kunnen ze een bewustere loopbaankeuze maken.
Bedrijven die meewerken aan de beroepsoriëntatieronde zijn o.a. Rabobank, Sligro, Adecco, Asito, gemeente Twenterand, Ter Stal, Soweco en de Belastingdienst.

 
31-01-2012  

Vakantiebeurs in het ROC van Twente

 

ALMELO – Leerlingen van de opleiding Toerisme aan het ROC van Twente organiseerden vandaag een vakantiebeurs. Op deze beurs stonden 30 stands met informatie over bestemmingen binnen en buiten Europa. Oud- topman Julius ter Haar van reisonderneming OAD verrichtte de opening en onderstreepte nog eens het belang van een goede opleiding voor de toeristensector.
Leerlingen van de horeca- en bakkersopleiding van het ROC van Twente verzorgden de catering bij deze druk bezochte beurs in het atrium van de school aan de Wierdensestraat.
De avond werd ingevuld met een Amerika-presentatie door Reisbureau Almelo aan de Grotestraat (hoek Doelenstraat). Het betrof speciale vakantiereizen die verzorgd worden door Holland International.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (23 foto's)...

 
31-01-2012  

Rem op sloop Rectorsvilla


Het verval van de in het bezit van de gemeente zijnde villa werd in de hand gewerkt door het uitblijven van noodzakelijk onderhoud en kraakbewoning.
 

ALMELO – Slechts de PvdA had geen bezwaar tegen de sloop van de Rectorsvilla van het voormalige klooster De Goede Herder aan de Vriezenveenseweg. De PvdA-fractie vond de overeenkomst met Tactus belangrijker en sprak zelfs over een betrouwbare overheid. In deze koopovereenkomst uit 2009 was een gewijzigd bestemmingsplan en recht op sloop vastgelegd als voorwaarde.
Raadslid Jamy Pauwels (VVD) wilde, gealarmeerd door kritiek uit de samenleving, echter weten of mogelijk de villa behouden kan worden. Het Oversticht had onlangs eveneens gewezen op de architectonische en cultuur-historische waarden, hoewel het pand niet op de gemeentelijke monumentenlijst staat. Een lijst die sinds 1998 ongewijzigd is gebleven door een passieve opstelling van de gemeente.
De raad was van mening dat eerst onderzocht moet worden of sloop van de villa kan worden voorkomen en welke gevolgen er zijn als er toch moet worden gesloopt.
De SP wees er op dat de tijden veranderd zijn en wees op het mogelijk leeg komen van het tegenover liggende Huize Alexandra.
Tactus wil op de villa-locatie 16 drugsverslaafden opvangen in nieuwbouw. De villa op zich kan maximaal 12 cliënten herbergen. Daar is geen bestemmingsplanwijziging voor nodig.

Archief
Terug naar vorige pagina