Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
24-01-2012  

Migratie uit de Randstad is een illusie

 

ALMELO – De gemeente Almelo kan bouwen wat het wil, maar wijken voor rijken of luxe wonen in Waterrijk zal niet of nauwelijks mensen uit het westen naar Almelo trekken. Dat stelt onderzoeker Hans Peter Benschop van het Trendbureau Overijssel. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders voornamelijk binnen de eigen gemeente verhuizen of maximaal in een straal van 100 kilometer. Almelo moet het dus hebben van verhuizers uit andere delen van Twente of van groei van de werkgelegenheid waardoor banen voor hoger opgeleiden in hogere functies ontstaan. Verhuizen over ver, louter om woongenot bestaat in Nederland nauwelijks. Hooguit komt een aantal na een carrière elders, terug naar de geboortestreek.
‘Het beeld dat je Westerlingen naar Twente kan halen, kan je dus vergeten’, aldus Benschop vanavond tijdens een informatieve raadsvergadering.
De natuurlijke aanwas staat eveneens onder druk door de vergrijzing en vooral jongeren vertrekken voor een studie en carrière elders. Banengroei is het enige dat Twente en dus ook Almelo kan redden van bevolkingskrimp.

Archief
Terug naar vorige pagina