Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
04-01-2012  

Het Geluksbudget Almelo krijgt landelijk vervolg

 

ALMELO – Het begon allemaal een aantal jaren geleden toen de inmiddels gepensioneerde Almelose ambtenaar Gerard Nordkamp het Geluksbudget bedacht om mensen uit een sociaal isolement te halen. Een kleine investering om mensen weer in beweging te zetten en achter de geraniums weg te halen. Het leidde al tot de uitgave van een boek en en Coen Mulder is momenteel het voorbeeld dat de publiciteit op radio en tv haalt omdat het Almelose succes inmiddels in negen Overijsselse gemeenten een vervolg heeft gekregen.

Coen Mulder was internationaal vrachtwagenchauffeur en belandde 20 jaar geleden in de WAO door een chronische ziekte. Jaren dag en nacht van huis werd gevolgd door jaren thuis op de bank. Gesprekken met Nordkamp leidde er toe dat Coen Mulder 450 euro te besteden kreeg om een digitale camera aan te schaffen omdat het maken van natuurfoto's hem wel wat leek. De nieuwe hobby heeft er toe geleid dat Mulder nu dagelijks met zijn scootmobiel op pad gaat om foto’s te maken o.a. voor AlmeloNieuws.nl en dat heeft voor hem vele deuren geopend, zoals Mulder dat zelf uitdrukte.
Vorige week was Mulder al te gast bij de TROS Nieuwsshow en vandaag maakte RTV Oost een reportage over hoe de dagbesteding van Mulder er momenteel uitziet.

Ruim 300 mensen heeft de gemeente Almelo inmiddels op de Geluksroute gezet zoals het project tegenwoordig heet. Gebleken is dat het niet alleen de betrokkenen weer een doel geeft maar dat het mes aan twee kanten snijdt vertelde wethouder Theo Schouten. De gemeente bespaart er namelijk mee in de AWBZ-kosten omdat er minder zorgvraag door ontstaat. Tegenwoordig staat de Geluksroute dan ook onder supervisie van welzijnsorganisatie MEE en het onderzoeksbureau Arcon uit Borne gaat nu samen met de Universiteit Twente daar een wetenschappelijk onderzoek naar uitvoeren. De provincie Overijssel stimuleert namelijk de Geluksroute bij alle gemeenten in de provincie en ook in Gelderland heeft de gemeente Elburg de handschoen opgepakt.

Om in aanmerking te komen voor de Geluksroute zijn er wel diverse voorwaarden opgesteld. Ook wordt niet zomaar geld gegeven maar wordt samen met de vakkundige medewerkers van MEE de individuele Geluksroute vastgesteld. De gemeente Almelo draagt na vaststelling van de Geluksroute bij in de financiële kosten die daarbij ontstaan.
Inlichtingen kunnen worden verkregen bij het kantoor van "Almelo Doet Mee" aan de Rietstraat 143.


Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (25 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina