Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
02-12-2013  

Spectaculaire tweede editie Almelo Promotie Café

  ALMELO - Maandagavond werd de tweede editie van het Almelo Promotie Café georganiseerd door Almelo Promotie. Ditmaal was de unieke locatie NAXT Stage het podium voor het Café. De avond stond in het teken van kennismaken, kennis delen en actief verbindingen leggen over alle sectoren in Almelo heen. Met een opkomst van ca. 220 gasten en veel enthousiaste reacties was het een groot succes. (Hoewel de foto's dat niet allemaal uitstralen - red.)
Lees verder...

Fotoreportage (23 foto's)...

 
03-12-2013  

Woningbrand Thorbeckelaan, huisdier gered

 

ALMELO - Maandagavond even na half twaalf kreeg de brandweer een melding van een brand aan de Thorbeckelaan. Bij aankomst bleek een middenwoning in een flatgebouw in brand te staan. Alle bewoners hadden inmiddels hun woning verlaten. Een huisdier kon nog door een der bewoners worden gered. De man ademde daarbij wel veel rook in en werd uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. De flatwoning is uitgebrand en ook de boven gelegen woning is tijdelijk niet bewoonbaar. Voor de getroffenen is opvang geregeld.

Fotoreportage: Patrick Weegink (klik hier)

 
03-12-2013  

Provincie blijft miljoenen-subsidie blokkeren

 

ZWOLLE/ALMELO – De onduidelijkheid die is gerezen rond de plannen voor een nieuw voetbalstadion voor Heracles Almelo, zijn reden voor het provinciebestuur om te volharden in het blokkeren van 8,9 miljoen euro voor revitalisering van de binnenstad.
Vooral de geplande m2 detailhandel en het opheffen van de detailhandelsbeperkingen op de Woonboulevard zijn de provincie een doorn in het oog. De provincie wil niet bijdragen aan de binnenstad als de gemeente haar raadsbesluit niet nader overweegt, mede ook omdat de plannen rond een nieuw stadion in strijd worden geacht met het provinciaal ruimtelijk beleid. E.e.a. is verwoord in een brief aan het college van B&W van de gemeente Almelo.
Omdat de plannenmakers van een nieuw stadion het het onderzoeksrapport van Ecorys niet willen openbaren aan de gemeenteraad, is de voortgang in een patstelling verzeilt geraakt.
Van de zijde van Heracles Almelo blijft het ijzig stil terwijl voorheen het supporterslegioen werd opgetrommeld om de gemeenteraad onder druk te zetten.
Via de wandelgangen ‘lekt’ echter de informatie dat het plan wordt herzien en men poogt een deel van het huidige Polmanstadion van een tweede ring te voorzien met een toeschouwerscapaciteit van 12.000. Ook het aantal skyboxen en business-seats wordt op die wijze vergroot. Vooral de laatste twee moeten er voor zorgen dat het jaarbudget van Heracles Almelo kan worden opgekrikt naar 12 miljoen euro. Nu ligt dat nog op iets meer dan 8 miljoen euro.

 
03-12-2013  

Bestuurdersuittocht bij TMZ


Peter Weda tijdens zijn laatste speech in functie van TMZ
 

ALMELO – Amper een dag na het vieren van het bereiken van het hoogste punt van de nieuwbouw van TMZ Het Weggeler in Almelo is TMZ-bestuursvoorzitter Peter Weda bij de zorginstelling TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) vertrokken. Opvallend bij dat ‘pannenfeest’ de afwezigheid van o.a. Fred Schrander, lid van het managementteam van TMZ en ook actief als bestuurslid van Heracles Almelo.

Weda verkondigde donderdag tijdens zijn speech dat hij vond dat het besluit om TMZ Het Weggeler te bouwen, een destijds goed gemaakte keuze is. In de afgelopen jaren gaf hij echter de gemeente Almelo herhaaldelijk een veeg uit de man betreffende de traagheid van handelen en besluitvorming. Weda was meer de man van de ‘korte klap’ zoals ook in Geesteren bleek toen de handelsstal van Jan Maathuis in financiële problemen kwam. De gebroeders Huzink (Riwald Recycling) kochten ‘Erve Mensman’ en sloten vrijwel tegelijkertijd een deal met Weda voor de bouw van zorghuisvesting en het realiseren van een restaurant- en publieksfunctie in de voormalige historische boerderij op het erf. Weda is bovendien nog actief als bestuurder van de Tubbergse Paardendagen, dus de lijnen lagen kort.
In de ‘wandelgang’ van het ‘pannenfeest’ van TMZ Het Weggeler sneerde Weda ook nog dat hij de alternatieve plannen voor het huidige stadhuis niet vreest. “Wij hebben ‘cash’ en dat is bij die anderen de vraag”, zei Weda.

Het is die dwingende houding die hem nu bij TMZ noodlottig wordt. Een maand geleden stapten de bestuursleden Rob Admiraal, Harm Mannak, Herman Spenkelink en Annemarie Koster al op, omdat zij niet langer met Weda door één deur konden. Nu werd Weda zelf de laan uitgestuurd, omdat de ondernemingsraad en het managementteam het vertrouwen in hem opzegden. Het zittend managementteam Fred Schrander en Peter Kroeze nemen nu tijdelijk de honneurs waar, tot de bestuurdersperikelen zijn opgelost. Aan de uitgezette koers tot 2018 van TMZ komen er naar verwachting geen wijzigingen.

 
04-12-2013  

Buurtcoach van start in Ossenkoppelerhoek


Wijkwethouder Anja Timmer stelde de website in gebruik over het project buurtcoaches.
 

ALMELO – Het begrip buurtcoach bestaat in Nederland al wat langer, maar in de Ossenkoppelerhoek doet men het toch iets anders. Daar wordt geen buurtcoach van professie aangesteld maar doet men een beroep op een vrijwilligersteam met kennis van zaken uit de wijk zelf.
De buurtcoaches in de Ossenkoppelerhoek gaan zelf actief op zoek naar andere wijkbewoners die iets willen organiseren of verbeteren in de wijk. De betrokkenheid is daarbij maatschappij-breed met tal van onderwerpen. De buurtcoaches ondersteunen vervolgens deze wijkbewoners bij de opzet, planning en uitvoering van hun idee. Verder kunnen buurtcoaches bewoners van de wijk helpen met vragen over bijvoorbeeld wonen, zorg en financiën. Maar ook als het gaat om zaken als opvoeding, huiselijk geweld of overlast kunnen ze een luisterend oor bieden of doorverwijzen naar de juiste hulpverlenende instanties.
Wijkwethouder Anja Timmer kwam vrijdagavond het project starten en stelde de buurtcoaches Carolien Monfils, Erika Norder en Artak Manoukian officieel in functie.
Meer info: http://www.buurtcoachesalmelo.nl/wp/

Fotoreportage: Jan Bril
 

Fotoreportage (10 foto's)...

 
04-12-2013  

Armoedepact Almelo ziet armoede stijgen

 

ALMELO – Het Armoedepact Almelo hield woensdag een conferentie over de bestrijding van armoede in Almelo. Tot het pact behoren inmiddels 33 samenwerkende organisaties, waaronder de nieuwkomers De Bibliotheek, LifeCenter, stichting Present, de Slinger en Zorg Accent.
Almelo behoort qua armoede tot de ‘lelijke eendjes’ in Overijssel samen met Enschede waar de armoede het hoogst is en in mindere mate Hengelo, zo bleek uit de jongste gegevens van het CBS en het Sociaal Cultureel Planbureau. De drie Twentse gemeenten liggen boven het landelijke gemiddelde. De rest van Overijssel lager, inclusief Deventer en Zwolle.
In Twente, lees vooral de 3 grote steden, is de armoede fors toegenomen en steeg het aantal kinderen in een armoedesituatie het hardst. Inmiddels leven al 4300 kinderen in Twente in een gezinssituatie waar men onder de armoedegrens zit. De jongste cijfers tonen aan dat de armoede in heel Nederland fors is gestegen met Amsterdam als absolute topper. In Almelo wonen zo'n 6000 gezinnen die van een minimuminkomen moeten leven.
Tijdens de conferentie belichtte Jose Jansen Holleboom haar ervaringen van 5 jaren Gezinscoaching in Almelo en gaf Cato Oosterwijk van bureau Kinderombudsman haar uitleg over de cijfers als mede-onderzoekster.
Het Armoedepact Almelo beoogt in haar doelstelling de handen in een te slaan, om de stijgende armoede een halt toe te roepen. Wethouder van Sociale Zaken Mieke Kuik-Verweg wil haar beleid toespitsen om vererving van armoede te voorkomen. Vooral scholing ziet zij als oplossing voor langere termijn.

Fotoreportage: Coen Mulder


Nationaal Armoede Signalement 2013

Fotoreportage (22 foto's)...

 
05-12-2013  

Besluit Urenco te verkopen nog niet rond


In 2012 opende toen nog Prins Willem Alexander de 7e hal van Urenco in Almelo.
In 2013 werd Urenco uitgeroepen tot beste werkgever van het jaar.
Foto: Coen Mulder
 

DEN HAAG/ALMELO – Wethouder Jan van Marle heeft tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer gepleit voor het behoud van de staatsaandelen in Urenco. Een eventuele verkoop van Urenco kan negatief uitpakken voor de hoogwaardige werkgelegenheid in Twente, hield hij de Kamerleden voor. Van Marle pleitte juist om extra aandelen te kopen van het winstgevende bedrijf. Ook net over de grens in Gronau heeft Urenco een vestiging, zodat het belang van de werkgelegenheid in de regio groot is.
De producent van hoogwaardig uranium voor brandstofstaven voor kerncentrales staat in de etalage omdat de Duitse en Britse aandeelhouders de aandelen ten gelde willen maken. Het kabinet Rutte/Asscher staat daar niet negatief tegenover. De Nederlandse staat bezit een derde van de aandelen waarvan de verkoopwaarde wordt geschat op 10 miljard euro. Met het nederlandse deel van de opbrengt bij verkoop wordt dan wel de staatsschuld verminderd, maar loopt het wel het jaarlijkse dividend van 100 miljoen euro mis. Initiatiefnemer van de hoorzitting Kamerlid Eddy van Hijum (CDA) is nog lang niet overtuigd in het belang van verkoop. Ook Mei Li Vos (PvdA) zette namens haar fractie vraagtekens bij de verkoop, zodat een meerderheid in de Tweede Kamer zich nog niet aftekent. De VVD-Kamerfractie heeft nog geen standpunt ingenomen over het voornemen van het kabinet. Ook de VVD in Almelo heeft zich daar publiekelijk nog niet over uitgesproken.

 
06-12-2013  

Busje komt zo… is voor De Riet over en uit

 

ALMELO – Op 8 december gaat het openbaar vervoer in de Regio Twente over van Connexxion naar Syntus. Wel blijft de naam Twents en de rode kleur gehandhaafd in combinatie met het logo het Twentse Ros op de nieuwe bussen van vervoerder Syntus.
Voor het personeel van Connexxion geen leuke overgang, want menigeen werd ontslagen omdat men niet in aanmerking kwam om de chauffeursstoel bij Syntus te bezetten. Diverse lijnen worden door Syntus gereorganiseerd en samen gevoegd. Soms kwaliteit bevorderend maar soms ook wel nadelig voor de consument. De tarieven worden eveneens fors verhoogd. Daar staat tegenover dat dal- en spitstarieven worden ingevoerd.

Ook het stadsbusvervoer van de steden in de Regio Twente zat in de aanbesteding. In Almelo betekent dat, dat de stadslijn naar De Riet is komen te vervallen. Ook de verbinding naar de Aalderinkshoek wordt nadeliger qua reistijd en verbindingsfrequentie. Tevens zullen de nieuwe tarieven per 1 januari 2014 gebruikers tegenvallen. Het zonetarief in het stadsvervoer gaat bij losse verkoop dan van 2,20 euro naar 3,00 euro. Een dubbele zone gaat van 3,30 naar 4,50 oftewel van de Schelfhorst naar het ziekenhuis gaat straks 4,50 euro kosten. Een tarief waarmee de taxi haast kan concurreren.
Toch is er nog iets positiefs te melden. Het materieel van Syntus is nieuw, beter toegankelijk voor rolstoelers en luxer qua zitting met armleuning. Ook zijn er stopcontacten om mobiele telefoon of laptop op te laden.

 
06-12-2013  

Opnieuw Glazen Huis bij Alphonsusschool


Het personeel van Rabobank Noord Twente deed vorig jaar ook een duit in het zakje.
 

MARIAPAROCHIE – Evenals vorig jaar is er bij de St. Alphonsusschool in Mariaparochie een Glazen Huis voor de jaarlijkse actie van Serious Request 3FM. Liefst 24 uur lang gaan 8 leerlingen verzoeknummers afspelen à raison van 0,50 eurocent. Daarnaast gaan de leerlingen van de St. Alphonsusschool allerlei andere acties op touw zetten om de problematiek van kindersterfte in de 3e wereld door diarree te bestrijden. Jaarlijks sterven er 800.000 kinderen door diarree. Het echte Glazen Huis van Serious Request 3FM staat dit jaar in Leeuwarden. Sinds 2004 werd € 52.377.204,- ingezameld. Enschede was tot nu de absolute topper met een opbrengst van 12.251.667,-- euro. 

 
07-12-2013  

Hondje Chica is dood

 

ALMELO – Hondje Chica van de bejaarde Herman Beelen (91) is dood. Beelen moest van verhuurder St Joseph zijn hondje afstaan omdat de bejaarde te slecht ter been is om het beestje op tijd uit te laten en deze teveel uitwerpselen in de gangen van gebouw De Hofkamp achterliet.
Thuiszorgmedewerkster Marion Wesselink deed vervolgens een oproep via het Almelo’s Weekblad voor vrijwilligers die Chica uit konden laten. Dat bericht werd landelijk opgepikt door o.a. SBS6, De Telegraaf, RTV Oost en andere media waarna zich vele vrijwilligers hebben gemeld. Thuiszorgmedewerkster Marion maakte een ‘pool’ waarin diverse vrijwilligers hondje Chica zouden uitlaten, waarop St. Joseph haar eis introk. Echter een van de eerste uitlaatbeurten werd Chica zaterdagmorgen fataal door vermoedelijk een hartaanval.

Lees ook:
Thuishulp doet noodoproep voor hondje patiënt 

 
09-12-2013  

Hennepplantage Beeklustlaan ontmanteld

 

ALMELO – De politie heeft vanmiddag in een bovenhuis van een winkel aan de Beeklustlaan een hennepplantage ontmanteld. De apparatuur werd in beslag genomen en de meer dan 400 hennepplanten werden afgevoerd ter vernietiging. De stroom werd illegaal afgetapt. De 20-jarige bewoner werd aangehouden.

 
09-12-2013  

Zolder uitgebrand aan de Mezenstraat

 

ALMELO – Aan de Mezenstraat is maandagavond de zolderverdieping van een woning uitgebrand. Bij aankomst van de brandweer sloegen aan de achterzijde de vlammen hoog uit het dak waardoor alsnog een hoogwerker werd ingezet. De brand was snel onder controle maar het nablussen nam enkele uren in beslag omdat de brand onder het pannendak doorwoekerde. Wel kon voorkomen worden dat de brand oversloeg naar de naastgelegen woning.
Tijdens de brand waren de bewoners niet thuis. De brandweer stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Fotoreportage: Patrick Weegink
( klik hier)

 
10-12-2013  

Tentfeestje bij opening nieuwbouw R. Verhulstlaan


Foto: Aws Beter Wonen
  ALMELO – Woningstichting Beter Wonen vierde samen met de nieuwe bewoners van 30 nieuwe woningen aan de Rombout Verhulstlaan maandagavond een tentfeestje ter gelegenheid dat de sloop en nieuwbouw in de straat is afgerond.
Directeur Peter van der Hout ontstak samen met de familie Meulenbeld de feestverlichting, zodat het feestje in het bijzijn van de bewoners en tal van hoogwaardigheidsbekleders van start kon met het drinken van een glaasje ‘bubbels´.
De oplevering van de 30 duurzaam gebouwde woningen was eerder klaar dan gepland. Eerder al werden 73 seniorenappartementen in gebruik genomen. Zodat binnen een termijn van 3 jaar totaal 103 wooneenheden werden gerealiseerd.

Peter van der Hout, directeur van Beter Wonen: “Bij de ontwerpfase van dit gebied zochten wij naar een andere invulling voor de Rombout Verhulstlaan. We verbonden ons met partijen die wij een belang toekennen bij de ontwikkeling van nieuwe woningen.
Samen met een klankbordgroep van toekomstige bewoners, overburen, vertegenwoordiging vanuit de Cosbo en de wijkhuurderscommissie is het plan voor de eengezinswoningen en levensloopbestendige huizen uitgewerkt. Mede dankzij het vertrouwen dat wij van de gemeente kregen voor onze werkwijze, konden wij vervolgens snel schakelen en verliep de bouw voorspoedig.”
Lees verder...

Fotoreportage (5 foto's)...

 
11-12-2013  

Grote Club Actie Gala bij Opel Kamp


De totale opbrengst in de regio Oost bedroeg maar liefst 88.344,-- euro. Ruim 14.000,-- euro meer dan in 2012.
Opmerkelijk dat in de dealerregio van Opel Kamp, de voetbalclubs het laten afweten. Vorig jaar was Sv Zenderen Vooruit als enige voetbalclub nog wel bij de genodigden voor het gala.
 

ALMELO – Tijdens een gala bij Opel Kamp in Almelo deelde directeur Mark Kamp voor een totaalbedrag van € 30.380,55 uit, zijnde de opbrengst uit verkoop van loten in de Grote Clubactie 2013. In het dealerrayon van Opel Kamp wist Judovereniging THAG uit Tubbergen de meeste loten aan de man te brengen en haalde daarmee een bedrag van € 5760,00 binnen.

Directeur Kamp deelde tevens de volgende cheques uit:
Zwem- en Poloclub Lumio Het Ravijn, Nijverdal - € 4021,00
Sv Raduga, Enter - € 3870,00
WVC Volley, Wierden - € 2956,00
Gymnastiekvereniging O.S.S. - W.I.K., Almelo - € 1920,00
Taekwondovereniging Olthuis, Rijssen - € 1602,00
BV Onder een Hoedje, Den Ham - € 1440,00
LEDO, Bornerbroek - € 1406,00
Gymnastiekvereniging DOS, Rijssen - € 1381,00
VRIVO, Vriezenveen - € 1220,00
Judo Kwai, Vriezenveen - € 848,55
Manege Achter’N Bos, Rijssen - € 840,00
VKC’03, Tubbergen - € 840,00
CKV Achilles, Almelo - € 716,00
JUDO Almelo, Almelo - € 480,00
Vriezenveense Wandelvereniging, Vriezenveen - € 480,00
Credo Cantabile, Almelo - € 360,00
Hagenkoor, Almelo - € 240,00

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (36 foto's)...

 
11-12-2013  

Deurwaarder negeert vaak beslagvrije voet

 

ALMELO – Volgens de Nationale Ombudsman negeren deurwaarders en overheidsinstanties maar al te vaak de beslagvrije voet van mensen met financiële problemen. Omdat die regeling te vaak met voeten wordt getreden, nemen volgens Ombudsman Brenninkmeijer de problemen alleen maar toe.
De Nationale ombudsman heeft daarom gerichte aanbevelingen gegeven aan gerechtsdeurwaarders, hun beroepsorganisatie, de minister van Veiligheid en Justitie en de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bovendien stelde Brenninkmeijer een handig
kaartje met tips voor deurwaarders en mensen met schulden beschikbaar en maakte hij een lijstje met normen.

 
12-12-2013  

Nieuwe verdeelstations voor Cogas Elektra

 

ALMELO – Aan de Schuilenburglaan en op de hoek Turfkade/Beatrix de Rijkweg realiseert Cogas twee nieuwe verdeelstations voor de verdeling van elektriciteit in de omgeving. De nieuwe verdeelstations worden groen en ‘smart’ en ingericht met veel oog voor toekomstige (duurzame) ontwikkelingen. De technische installaties zijn onderhoudsvrij en kunnen van afstand worden ‘gelezen’ en worden geschakeld om bij mogelijke storingen grotere schade te voorkomen. In de stations zijn louter milieuvriendelijke grondstoffen en materialen verwerkt die alle kunnen worden gerecycled. De oude met papierlood bemantelde kabels komen er niet meer in voor en hebben nu een kunststofbehuizing. Het verdeelstation aan de Schuilenburglaan is vandaag in gebruik genomen en die aan de Turfkade volgt nog. Na de ingebruikname kunnen de naastgelegen oude verdeelstations worden gesloopt.

 
12-12-2013  

Brand bij Bornerbroek legt A35 lam

 

ALMELO – De brand aan de Hoeselderdijk bij Bornerbroek zorgde er in de vroege ochtend voor dat de A35 tussen de afslag Almelo Zuid en Almelo West tijdelijk werd afgesloten voor verkeer. De combinatie van rook en mist maakte het zicht onmogelijk en zorgde voor flinke stankoverlast.
De brand werd bedwongen door korpsen uit Almelo, Borne, Wierden, Enter en Hengelo. De 1.600 m2 grote lege schuur ging verloren. Wel kon voorkomen worden dat de brand oversloeg naar belendende gebouwen. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Fotoreportage: Patrick Weegink
(klik hier)
 

 
13-12-2013  

Rumoer over koopzondagen en culinair stappen

 

ALMELO – Het discussieprogramma Rumoer ging donderdagavond over nut en noodzaak van koopzondagen. De ondernemers Martijn Rijssemus - voorzitter Almelo Actief, Jack Thijms (Hema), Joost Tiemersma (Meubel Outlet Woonboulevard) en Ronnie Munster (Coop Albergen) hadden zo hun eigen visie, terwijl restaurateur Bram van den Bosch van restaurant Tibbe in Mariaparochie en chefkok René Bosch van het Theaterhotel hun culinaire voornemens voor de Kerstdiners uitdroegen.
Welzijnsorganisatie Scoop belichtte de vrijwilligersmarkt die vandaag wordt gehouden in de bibliotheek en de muzikale noot kwam van Albert ten Cate.
De VVD doet zaterdagmorgen van 10.30 tot 13.00 uur het debat nog eens over in proeflokaal 't Hookhoes. De liberalen willen meer zondagopenstellingen, vrije sluitingstijden voor de horeca en geen verbod op het 'Happy Hour'.
Het college van B&W (incl. de VVD-wethouders) willen het laatste juist reguleren en het 'Happy Hour' verbieden, zo staat in de aangekondigde niet te handhaven nieuwe Drank en Horecaverordening waar de gemeenteraad dinsdag a.s. een besluit over neemt.

Fotoreportage: Jan Bril 

Fotoreportage (23 foto's)...

 
13-12-2013  

Angela Huisman wint 10e Groot Almelo´s Dictee

  ALMELO – Het tiende Groot Almelo´s Dictee van opsteller Alfons Lipman in de scholengemeenschap Pius X, bleek donderdagavond de moeilijkste van allemaal. Het gemiddelde aantal fouten was dan ook hoog met 46,7 met een totaal van 2.846.
In de buitencategorie van oud- winnaars, die niet meededen aan de reguliere wedstrijd, maakte Peter Jansen slechts 21 fouten.

De reguliere wedstrijd werd gewonnen door Angela Huisman met 32 fouten. Myrte Pielage werd met 33 fouten tweede en als derde eindigde Bart de Rode met 35 fouten.
Bij de prominenten was rechter Jans Olthof de beste met 37 fouten en in de categorie krantenlezers werd Erna Leunk-Haarman de winnares met 37 fouten. Daan Elling ('t Noordik) bleek de beste scholier met 36 fouten.

Dictee-opsteller Alfons Lipman gaat eind dit jaar met pensioen, zodat het organiserend Pius X op zoek moet naar een nieuwe opsteller.

Fotoreportage: Coen Mulder
Lees verder...

Fotoreportage (46 foto's)...

 
13-12-2013  

Almelose Ruiterdagen winnen Stadsprijs 2013


De hippische delegatie was dolblij met deze erkenning!
 

ALMELO - De stichting Almelose Ruiterdagen is tot winnaar uitgeroepen van de Stadsprijs 2013. De tweejaarlijkse prijs van 3000 euro met een sculptuur van kunstenaar Robert Jansen en een oorkonde werd vanmiddag bekend gemaakt en overhandigd door burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld tijdens een gala in de bibliotheek van Almelo. Het hippische evenement is een der grootste evenementen voor de basissport in Europa en trekt jaarlijks gedurende 10 dagen meer dan 2000 deelnemers uit geheel Nederland met een publieke belangstelling van 30.000 mensen. Volgens eerder onderzoek van de afd. O&S van de gemeente Almelo brengen de Almelose Ruiterdagen jaarlijks een extra economische besteding van bijna 700.000 euro naar de regio. De historie gaat terug naar 1967 toen de Almelose Ruiterdagen ontstonden naar voorbeeld van de Iserlohner Reitertage, in de Duitse partnerstad. In die jaren werden over en weer Stedenwedstrijden 'uitgevochten' en kwam de Iserlohner Harry Boldt, winnaar van Olympisch 'Manschaftsgold' in Tokyo 1974, met zijn Remus regelmatig demonstratisch verzorgen in Almelo. Boldt werd later bondscoach van de Duitse 'Dressur-Manschaft', maar woont tegenwoordig in Australië.
Medegenomineerden waren stichting De Klub en de Almeloopers.

De Almelose Ruiterdagen vormen de financiële kurk voor tal van hippische activiteiten op het Twents Hippisch Centrum aan de Bosrand, zoals meerdere keren per jaar dressuur op Grand Prix niveau met regelmatig toppers als Edward Gal, Adelinde Cornelissen en Anky van Grunsven aan de start en dit jaar voor het eerst internationale Para-dressuur met o.a. Paralympisch zilverwinnaar van Londen, Frank Hosmar uit Haarle.

Kijk op www.almelose-ruiterdagen.nl/nieuws voor de activiteiten op het Twents Hippisch Centrum in Almelo.

Fotoreportage: Jan Bril


Juryrapport Stadsprijs 2013

Fotoreportage (21 foto's)...

 
14-12-2013  

Henneptelers opgepakt

 

ALMELO – De politie maakt er tegenwoordige steeds meer werk van, het oprollen van illegale hennepkwekerijen. Menigeen kan een verleidelijke aanbieding van een drugssyndicaat niet naast zich neerleggen en voordat men het weet heeft men de zolderverdieping van het huis omgetoverd tot hennepkwekerij. De gevolgen zijn echter groot indien men wordt gepakt. Woningcorporaties zetten u het huis uit, de boetes zijn niet mis en de na-berekende kosten van ontruiming, storten en energie loopt in de duizenden euro’s.
Voor een aantal Almeloërs dreigt weer dat lot. Aan de Schierstins werden zaterdagmiddag zes ‘oogstende’ personen op heterdaad betrapt, waarna men werd afgevoerd naar het arrestantencentrum in Borne.
Een dag eerder werd aan de Kroosstraat een hennepplantage ontmanteld. Een 20-jarige vrouw en de 24-jarige vriend werden opgepakt.
Voor allen dreigt jaren van financiële ellende!

 
14-12-2013  

Noordik hongert 23.700 euro bij elkaar voor 3FM

 

ALMELO – Vierhonderd leerlingen van CSG ’t Noordik hebben met de 24-uurs vastenactie van Zipp your lip liefst 23.700 euro verdiend voor het Glazen Huis van Serious Request 3FM en goede doelen in Cambodja en Guatamala. De laatste twee doelen vallen onder het schoolproject expeditieonderwijs waarin twintig leerlingen twee jaar een project steunen.

 
15-12-2013  

Drie Almelose scholen naar LEGO-Beneluxfinale

 

ENSCHEDE- De Almelose basisscholen De Wierde, De Telgenborch en ‘t Noordik zijn doorgedrongen tot de Benelux-finale van de First Lego League (FLL) op 25 januari in Utrecht. Zaterdag plaatsten zij zich tijdens de finale voor Oost Nederland, die werd gehouden in Saxion Hogeschool te Enschede.
De Wierde behaalde een eerste plaats met een robot om bosbranden snel te blussen en De Telgenborch behaalde met twee teams een tweede en derde plaats terwijl ’t Noordik beslag legde op een vierde plek in deze LEGO-Robotwedstrijden voor scholieren tussen 8 en 15 jaar.
De deelnemende teams moeten een volledig autonome robot ontwerpen, programmeren en bouwen. Met deze robot moeten tijdens de finaledagen wedstrijden worden gespeeld op een opdrachtenparcours, waarbij punten te verdienen zijn. De FLL is meer dan alleen een robotwedstrijd. Elk team voert binnen het jaarlijkse thema een eigen onderzoek uit over de maatschappelijke rol van techniek en technologie en presenteert de uitkomst tijdens de regionale en landelijke finale. Het thema dit jaar is Nature’s Fury, oftewel natuurgeweld. Bij het uitvoeren van het onderzoek wordt van de kinderen verwacht dat ze zelf initiatief nemen en met behulp van verschillende bronnen op zoek gaan naar een probleem waar huidige wetenschappers en ingenieurs vandaag de dag mee te maken hebben. Vervolgens moeten de kinderen zelf op zoek naar een creatieve oplossing, die ze vervolgens presenteren op de finaledagen.
De Wierde heeft tijdens de Beneluxfinale een naam hoog te houden, want vorig jaar bereikte het zelfs de FLL-wereldfinale in het Amerikaanse St. Louis.

<< De beide teams van De Telgenborch werden 2 en 3 in 4CS of WATER en 4CS of FIRE.

 
16-12-2013  

Glazen Huis Bornerbroek scoort 12.000 euro

 

BORNERBROEK – Met een veiling en het draaien van verzoeknummers heeft het Glazen Huis Bornerbroek maar liefst 12.000 euro opgebracht voor de nationale actie Serious Request 3FM die dit jaar bestemd is om wereldwijd de kindersterfte door diarree tegen te gaan.

 
16-12-2013  

Witzand opnieuw beste houtleverancier

 

ALMELO – Na ook al in 2012 tot beste naaldhoutleverancier van Nederland te zijn verkozen, wist het Almelose Witzand Bouwmaterialen de prestigieuze titel ook in 2013 in de wacht te slepen. Witzand Bouwmaterialen werd gekozen door de lezers van het vakblad Houtwereld en heeft vestigingen in Almelo, Eibergen, Lichtenvoorde, Ruurlo en Vriezenveen. "Witzand blijft voor ons de koploper in naaldhout", aldus één motivatie. Men schreef tevens: "De beste verkoper van het materiaal", "Gewoon super in alle opzichten", "Korte en krachtige communicatielijnen met heldere antwoorden" en "Een pro-actieve benadering en een correcte afronding van afspraken". Witzand Bouwmaterialen telt ruim 100 werknemers.

 
16-12-2013  

ROCb2b doneert Voedselpakketten

 

ALMELO - Juist in de periode rondom kerst komt voor sommigen wel heel dichtbij dat zij het financieel minder hebben. Gelukkig kunnen zij ook in deze periode aankloppen bij de Voedselbank en bij de Boodschappenmand, twee initiatieven gerund door vrijwilligers, die de eerste nood van mensen in Almelo oplossen. Beide instellingen worden het gehele jaar ondersteund door particulieren en ondernemers met levensmiddelen en een financiële bijdrage.
Om in deze kerstperiode een extraatje te kunnen geven aan de honderden gezinnen en alleenstaanden in Almelo heeft het Regionaal Ondernemers Contact beide instellingen verrast met een bijdrage van €1.500.

<<
In de voormalige Egbertuskerk mochten mevrouw Schepers van de Boodschappenmand en de heer Zielhuis van de Voedselbank de cheque van €1.500 ontvangen van voorzitter Hans Hammink en bestuursleden Patrick van Loon en Jan Ligtenberg en voorzitter van de activiteitencommissie Siegfried Steen van het Regionaal Ondernemers Contact.

Foto's: Jan Ligtenberg


De stichting Regionaal Ondernemers Contact is een ondernemersclub waar ruim 150 bedrijven in deelnemen. De stichting richt zich op het creëren van een omgeving waarin ondernemers elkaar kunnen ontmoeten en zichzelf en elkaar kunnen versterken. Daarnaast richt de stichting zich op het versterken van de regio Twente. Dit gebeurt ondermeer door het in financiële zin ondersteunen van maatschappelijke, sociale en sportieve instellingen en evenementen.

Fotoreportage (4 foto's)...

 
16-12-2013  

Inburgeringsfeestje in de Burgerzaal

 

ALMELO - Op de Dag van het Nederlanderschap vierde de gemeente Almelo een feestje in de Burgerzaal met alle inwoners die dit jaar het Nederlanderschap hebben gekregen. Loco-burgemeester Mieke Kuik-Verweg heette allen welkom als nieuwe staatsburgers en feliciteerde hen met de nieuw verworven Nederlandse nationaliteit. Uiteraard werd ook het Wilhelmus gezongen.
De Dag van het Nederlanderschap werd door het kabinet ingesteld n.a.v. het Koninkrijkstatuut dat op 15 december 1954 werd getekend. In het statuut werden toen de nieuwe verhoudingen tussen Nederland en haar overzeese gebiedsdelen vastgelegd.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (14 foto's)...

 
16-12-2013  

Vechtdallijn Almelo - Mariënberg feestelijk heropend

  MARIËNBERG - De Vechtdallijn Almelo – Mariënberg werd maandag feestelijk heropend in Mariënberg n.a.v. de wisseling van de exploitatie van de spoorlijn van Connexxion naar Arriva. In aanwezigheid van ruim 80 personen ontvingen gedeputeerde Kok van de provincie Overijssel, gedeputeerde Brink van de provincie Drenthe, de heer Bron bestuurder van Regio Twente, Arriva-directeur Anne Hettinga en naamgever van de trein Erik Hulzebosch op bijzondere wijze de trein op het station in Mariënberg om de start van deze Vechtdallijn in te luiden. Vanaf 8 december jl. verzorgt Arriva de treindiensten op het traject Almelo – Mariënberg.
Lees verder...

 
16-12-2013  

Oranje Fonds schenkt 8.000 euro voor SchuldHulp

  ALMELO – Het Oranje Fonds onderkent de financiële nood van Almelose burgers door het project SchuldHulpMaatje (SHM) te doneren met een bedrag van 8.000 euro voor het opleiden van SchuldHulpMaatjes die moeten gaan helpen om de financiële schuldproblematiek van particulieren in de stad te helpen verbeteren.
SHM Almelo zet deze vrijwillige ‘Maatjes´ in conform landelijk gecertificeerde uitgangspunten. “Als vrijwilliger zijn ze de steun en toeverlaat van mensen die financieel zijn vastgelopen of dat dreigen te raken. Ze scheppen orde in de administratie, verwijzen naar instanties en motiveren mensen, ook als ze reeds in de schuldsanering terecht zijn gekomen. SchulpHulpMaatjes doen niet zelf aan schuldsanering”.
Lees verder...

 
17-12-2013  

Gemeente breekt per direct met Wawollie

  ALMELO – De Gemeente Almelo heeft per direct de samenwerkingsovereenkomst voor participatieplaatsen met kringloopbedrijf Wawollie aan de Plesmanweg opgezegd. De gemeente ziet zich hiertoe genoodzaakt omdat Wawollie zich - ondanks herhaaldelijke verzoeken daartoe - niet heeft gehouden aan de afspraken in de overeenkomst. De 55 mensen die met behoud van hun uitkering tot nu toe bij Wawollie activiteiten verrichten, worden vandaag persoonlijk geïnformeerd. Voor hen wordt een nieuwe participatieplaats gezocht.
Lees verder...

 
17-12-2013  

Geen verbod van ‘Happy Hour´ in Almelo

 

ALMELO – De gemeenteraad van Almelo zag vanavond geen enkele aanleiding om het ‘Happy Hour’ voor uitgaand publiek te betuttelen middels een verbod. Volgens een meerderheid van de raad wordt er in Almelo al jaren prudent omgegaan met het fenomeen ‘Happy Hour’ waarin met consumptieprijzen wordt gestunt.
Omdat de gemeenteraad nut en noodzaak voor een dergelijk verbod niet inziet, werd het college van B&W bij amendement opgedragen dat onderdeel te schrappen in de nieuwe drank- en horecaverordening die op 1 januari a.s. moet ingaan.

<< Het 'Happy Hour' is al een fenomeen sinds mensenheugnis en steekt af en toe de kop weer op. In de praktijk is dat meestal van korte duur dit in tegenstelling van de afbraakprijzen van alcoholische versnaperingen in de supermarkt waar een krat bier meestal onder de inkoopsprijs wordt verkocht. Van de totale consumptie van alcohol-houdende dranken wordt slechts een magere 15 procent verkocht in de horeca terwijl het thuisverbruik dik boven de 70 procent ligt en daar rest de overheid alleen de modus van voorlichting.

 
18-12-2013  

Schrappen Waterrijk belemmert plan Witzand


Het conceptplan Aadijk anno 2008 waarvan wordt afgezien.
 

ALMELO – Het grotendeels schrappen van de ontwikkeling van de woonwijk Waterrijk is in grote mate de aanleiding dat Witzand Bouwmaterialen afziet van nieuwbouw aan de Aadijk. Het bijna 120-jarige Witzand had plannen voor een grote bouwmarkt en verhuizing van de houtgroothandel van de Sluiskade NZ naar de Aadijk. Daaraan gekoppeld was de ontwikkeling van een woongebied op de te verlaten locatie tussen de Sluiskade NZ en de Vissedijk.
Nu de gemeente geen 4.500 woningen meer in Waterrijk wil bouwen, valt grotendeels de grondslag weg voor de nieuwbouw van de bouwmarkt van Witzand aan de rand van Waterrijk. Dat plan is nu door de gemeente Almelo in veel kleinere vorm omgedoopt in het ontwikkelingsgebied Noordflank.
Daar komt bij, dat de recessie in de bouwsector veel langer duurt dan gedacht. Witzand blijft daardoor de komende jaren met de werf op de huidige locatie. Wel wordt aan de Sluiskade NZ een stuk grond van 4.700 m2 verkocht aan de gemeente voor het realiseren voor verdere aanleg van de Burgemeester Schneiderssingel tussen De Grenzen en de Kolthofsingel. De aankoopsom bedraagt 945.000 euro.
Betreft de ontwikkeling van de nieuwe bouwmarkt, richt Witzand zich op het voormalige Indiëterrein langs de Kolthofsingel. Ontwikkelingsmaatschappij Ter Steege Vastgoed BV uit Rijssen beoogt dat gebied deels te ontwikkeling als bedrijventerrein De Velden, zo staat in het persbericht van de gemeente Almelo.
Het 120-jarige familiebedrijf Witzand werd onlangs voor het tweede jaar op rij gekozen tot 'Beste Naaldhoutleverancier van Nederland'. Het versloeg daarmee Heuvelman Hout in Capelle aan de IJssel, een dochter van Jongeneel.

Lees ook archief: 'Witzand Hout bouwt aan de Aadijk'

 
18-12-2013  

Actie Alphonsusschool voor Serious Request.

Fotoreportage Jan Bril
 

MARIAPAROCHIE – De teller van de acties voor Serious Request 3FM van de St. Alphonsusschool in Mariaparochie staat zeker op 2.150 euro en dat kan zelfs nog meer worden, want nog niet alle acties zijn helemaal afgerond. Een delegatie van de school zal dat geld gaan overhandigen in het Glazen Huis in Leeuwarden waar 3FM DJ’s Giel Beelen, Coen Swijnenberg en Paul Rabbering dit jaar pogen zoveel mogelijk geld in te zamelen om in de wereld de kindersterfte door diarree te bestrijden onder het motto ‘let’s clean this shit up’.
Hun ‘vakbroeders’ in Mariaparochie Jesse Masselink, Rick Hammink, Niek Geitenbeek, Niels Haarhuis en Tim Harink deden dat in de Alphonsusschool eveneens door met steeds kleiner worden de oogjes verzoeknummers te draaien `a raison van 50 eurocent minimaal. Hun aandeel in het schoolresultaat bedroeg op het moment dat fotograaf Jan Bril een kijkje kwam nemen voor AlmeloNieuws.nl , het bedrag van 1.300 euro.

Fotoreportage (25 foto's)...

 
19-12-2013  

Brug Nachtegaalstraat per direct dicht

 

ALMELO – De gemeente Almelo heeft per direct gemotoriseerd verkeer over de brug in de Nachtegaalstraat verboden. Woensdagmorgen werd tijdens de wekelijkse persconferentie nog aangekondigd dat de asdruk beperkt werd tot een aslast van 15 ton maar later op de dag werd uit oogpunt van veiligheid tot een drastische maatregel besloten.
De betonnen brug uit 1954 blijkt na een second opinion in veel slechtere staat dan eerst werd aangenomen. Het lag al in de bedoeling om de brug nog in 2014 te vervangen. Nu de brug direct is gesloten voor gemotoriseerd verkeer, wordt het verkeer omgeleid. Fietsers en voetgangers mogen nog wel over de brug.
In februari 2014 wordt een noodbrug aangelegd en eind 2014 moet de nieuwe brug worden geplaatst.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
19-12-2013  

OSG Erasmus lanceert bouwkrant

 

ALMELO – OSG Erasmus lanceerde vandaag de kersverse bouwkrant HART voor de toekomst. Dit gebeurde op ludieke wijze! Een twintigtal leerlingen van de eerste klas drama hadden zich uitgedost als ‘paperboys’ anno 1874, het jaar van oprichting van de Gemeentelijke H.B.S Almelo, voorloper van Het Erasmus.
Sinds afgelopen zomer wordt er flink verbouwd aan het monumentale pand aan de Sluiskade NZ 68 om zo de broodnodige vierkante meters te vergaren. De verbouwing speelt zich grotendeels af in het hart van de school. In de bouwkrant komen alle actief en passief betrokkenen bij de bouw aan het woord zoals leerlingen, medewerkers, ouders, bestuurders, buren etc. en lichten zij hun visie en verwachtingen toe. Een en ander wordt gelardeerd met foto’s van oude, authentieke details binnen en buiten het schoolgebouw, die ook bij deze verbouwing in al hun glorie overeind blijven. De architect, Roy van Mechelen, licht de bouwplannen toe aan de hand van een maquette en ondersteunt dit door een 3D impressie.
Geïnteresseerden kunnen een exemplaar van de bouwkrant, genaamd Het Erasmus heeft HART voor de toekomst, aanvragen via 0546-480800 of via info68@osg-erasmus.nl 

 
19-12-2013  

Almelose Marianne Beunk naar nationale finale


Op de foto van link naar rechts alle finalisten: Britt Bonke (Denekamp, 17 jaar), Marianne Beunk (Almelo, 17 jaar), Kay Borghuis (Oldenzaal, 23 jaar), Bas Ruijter (Overdinkel, 16 jaar), Amber de Maar (Hengelo,18 jaar) en Cynthia Meijer (Enschede, 23 jaar). Nizela Nukic (Enschede, 24 jaar) ontbreekt op de foto.
 

ALMELO - De 17-jarige Marianne Beunk uit Almelo bleek woensdag jl. de beste bij de Voorleeswedstrijd op het ROC van Twente in Almelo. De studente van de opleiding Onderwijsassistent liet maar liefst 180 medestudenten achter zich. Met die prestatie is zij verzekerd van deelname aan de nationale finale die op 28 januari 2014 plaatsvindt in Utrecht. Zij vindt het een hele eer om haar school te vertegenwoordigen. In haar voorbereiding naar de finale zal zij worden bijgestaan door een dramadocente en de moeder van een voormalig ROC-voorleeskampioen die aan de school verbonden is als docente rekenen. De organisatie fan de nationale finale ligt in handen van Stichting Lezen en CINOP in het kader van project Bouwstenen voor leesbevordering voor het mbo.

Foutloze voordracht en juiste technieken maken Marianne winnaar
Marianne won de wedstrijd door een foutloze voordracht en een natuurlijke manier van spreken, waarbij ze goed gebruik maakt van mimiek en intonatie. Ook wist ze door haar lichaamshouding en - taal het publiek tot de laatste zin te boeien. Ze moest het opnemen tegen zes medefinalisten*, die allen de voorronde in hun klas wonnen door vaardigheden als een goede fragmentkeuze en gedegen technische en dramatische voorbereiding.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
20-12-2013  

Politici winnen eindejaarsquiz Rumoer

 

ALMELO - Het team van politici, bestaande uit Leidy Meijer (CDA), Frits Akse (SP), Arjen Maathuis (VVD) en Jaap Stapel (PvdA), heeft donderdagavond de Eindejaars-nieuwsquiz van het discussieprogramma Rumoer gewonnen. Aan het slot van de quiz bleken zij qua algemene kennis meer in huis te hebben dan het team van de rechterlijke macht, het cultuurteam en het team van ondernemers die maar al te vaak op de knop drukten maar wel het antwoord schuldig bleven. De beker ging dus naar het stadhuis en voor het team politici was er een boek van auteur Frederike Krommendijk om de kerst door te komen.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (18 foto's)...

 
20-12-2013  

Löwik Installatietechniek huldigt jubilarissen

  ALMELO – Het is een jaarlijks terugkerend iets, het huldigen van jubilarissen bij Installatietechniek Löwik. Dit keer tijdens de kerstborrel in de kantine van het bedrijf aan de Bleskolksingel waar uiteraard ook een feestelijke dis werd geserveerd.
Liefst 8 jubilarissen werden gehuldigd en van 3 collega´s werd afscheid genomen vanwege de VUT-gerechtigde leeftijd. De jubilarissen zijn Johan Hammink (25 jaar in dienst), Wilco Netters, Henk Vogelzang, Robin Smit, Henk Smit, Erik Egberts, Alfred Doldersum en Gerwin Doldersum (allen 12,5 jaar in dienst). Afscheid werd genomen van de collega´s Bennie Geerdink, Jan Wagelaar en Guus Jonker welke het afgelopen jaar in de VUT zijn gegaan. Alle jubilarissen en hun partners werden persoonlijk door de directie bedankt voor hun inzet tijdens de afgelopen jaren, zij ontvingen hierbij bloemen en een envelop met inhoud.
Lees verder...

Fotoreportage (17 foto's)...

 
21-12-2013  

Mogelijk uitstel verkoop Urenco

 

ALMELO – Volgens het Amerikaanse nieuwsstation Bloomberg is een mogelijke verkoop van Urenco niet eerder aan de orde dan in 2015. De Duitse aandeelhouders RWE en E.On en Britse aandeelhouders willen Urenco middels een veiling verkopen maar de Nederlandse staat wil als aandeelhouder van een derde deel meer zekerheden om het wegvloeien van nucleaire kennis aan twijfelachtige regimes te voorkomen.
Urenco is wereldwijd marktleider in de levering van verrijkt uranium als brandstof voor kerncentrales. Het heeft een viertal verrijkingsfabrieken in o.a. Almelo, Gronau (D) en Capenhurst (GB) en boekte vorig jaar een winst van 402 miljoen euro bij een omzet van 1,6 miljard euro.
De Almelose wethouder Jan van Marle pleitte onlangs nog tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer om Urenco niet te verkopen, juist vanwege de kennisindustrie en de werkgelegenheid in Twente.

 
22-12-2013  

Koude Kerstmarkt trekt nog aardig publiek

 

ALMELO – De focus van het publiek lag tijdens de koopzondag voor kerst toch wel op de noordelijke binnenstad met vooral de Doelenstraat met de meest sfeervolle ambiance. Winkeliers, serviceclubs en bewoners trokken hier samen op om het gezellig te maken.
Fotograaf Jan Bril nam een kijkje.
 

Fotoreportage (86 foto's)...

 
23-12-2013  

Hoorngeschal in het Beeklustpark

 

ALMELO – In de advent werd op de zondagen weer het geluid van de midwinterhoorn waargenomen uit het sfeervol verlichte Beeklustpark.
Op de laatste adventszondag werd dat bovendien afgewisseld met zang van koor The Young Evergreens dat kerstliederen ten gehore bracht. Diegenen die elke adventszondag een kijkje kwamen nemen, leerden bovendien iets over het ontstaan van het midwinterhoornblazen en konden toekijken hoe een midwinterhoorn wordt gesneden uit berken-, elzen- of wilgenhout.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (25 foto's)...

 
24-12-2013  

Lichtjestocht Kerstverhaal totaal verregend

 

ALMELO – Het werd een een barre tocht over onbegaanbare paden, de Lichtjestocht in het Beeklustpark waarin het kerstverhaal werd uitgebeeld. De alsmaar stromende regen noopte de organisatie, het evenement voortijdig af te breken.
Toch was men nog verrast over het aantal deelnemers dat een poging waagde de tocht af te leggen langs de de verschillende taferelen uit het kerstverhaal.
<< Vol bewondering ook, getuige het bericht en de foto’s van Herman Roelink op Twitter, die vooral het ‘living statue’ een pluim op de hoed stak.

Ter compensatie de Link naar de fotoreportage van vorig jaar.

 

 
30-12-2013  

Herzieningsverzoek ter dood veroordeling 1818


De veroordeling en executie werd op 1 september jl. nagespeeld op het Kerkplein.
Ook in voorgaande jaren werd de veroordeling al vaker nagespeeld tijdens Open Dagen in de Almelose rechtbank.
Foto: Jan Bril
 

ALMELO/DEN HAAG – De Haagse advocaat Robert Kiek heeft bij de Hoge Raad een herzieningsverzoek ingediend over de ter dood veroordeling van Gerrit Jan Pieperiet, die in 1818 in Almelo werd opgehangen. De Haagse advocaat kwam op het idee doordat de Almelose rechtbank de veroordeling in september jl. publiekelijk naspeelde. De Hoge Raad heeft dat verzoek inmiddels bevestigd, meldt Tc Tubantia.
De Deldense timmerman Jan Pieperiet werd in 1888 veroordeeld voor de moord op de Almelose procureur Mr. Jan Dikkers die namens schuldeisers beslag kwam leggen op de bezittingen van Pieperiet en zijn huisgenoot.
Deze werd met zijn vriend Gerrit Roessing opgepakt als verdachte in de moordzaak. Gedurende het proces pleitte Roessing zich vrij door de schuld op Pieperiet te schuiven. Pieperiet diende na de veroordeling een gratieverzoek in bij Koning Willem 1 en verbrak toen pas zijn stilzwijgen. In het gratieverzoek vertelde Pieperiet (32) pas zijn kant van de zaak en wees Roessing juist als dader aan. Het gratieverzoek werd afgewezen, waarna ophanging volgde op de Koornmarkt. Bij de publieke terechtstelling sprak Pieperiet luid en duidelijk de woorden: ‘Ik ben onschuldig!’
Advocaat Kriek ziet in het summiere dossier en het gratieverzoek voldoende reden om die veroordeling uit 1818, met de kennis van nu, alsnog aan te vechten.

Zie ook de fotoreportage
van Jan Bril over de nagespeelde ter dood veroordeling.

 
30-12-2013  

Wordt Almelo een koffieshop rijker?

 

ALMELO – Aan de Oude Veemarkt was vele jaren het handwerkzaakje van de familie Bevers en later dat van Stam +. Na verhuizing van de laatste naar de Oranjestraat, stond het pand al enige tijd leeg, maar daar schijnt verandering in te komen.
De kleurrijke Jamaica-kleuren doen vermoeden dat er een koffieshop komt, maar of dat zo is kon nog niet worden bevestigd.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
31-12-2013  

Heruitgave: Jan Jans, Leven en werk

 

ALMELO – In januari verschijnt een heruitgave van de biografie; Jan Jans, Leven en werk. In deze door Frank Löwik geschreven biografie wordt op een prettig leesbare wijze het werk van de architect, kunstenaar en Twents regionalist beschreven.

De Jan Jansstichting geeft deze biografie over Jan Jans (1893-1963) uit met toestemming van de eerdere uitgever en kan worden besteld via de stichting tegen een kortingsprijs van 25,00 euro (incl. verzendkosten tot 19 januari 2014. Daarna kost de biografie 27,50 euro.

De biografie over de Almeloër bij leven, bevat 168 pagina’s met een formaat van 210 x 297 mm en verschijnt in harde band.

 
31-12-2013  

RvS niet tegen supermarkt aan Raveslootsingel

 

ALMELO – De Raad van State blokkeert niet de vestiging van een Jumbo in een voormalig autobedrijf aan de Raveslootsingel. Plusmarkt ondernemer Van Limbeek bevecht die vestiging al langer maar kreeg geen gelijk in zijn stelling dat het oude bestemmingsplan van 1932 weliswaar een kruidenierswinkel toestaat, maar dat dit nog geen hedendaagse supermarkt is.
Jumbo kan dus door en ondervond ook geen hinder van de pal naastgelegen Aldi. Beide denken elkaar juist te versterken en dat is precies wat Van Limbeek vreest. Economisch belang is echter meestal geen argument. Ook de verkeersafwikkeling rond Jumbo/Aldi schijnt inmiddels akkoord te zijn. Die verkeersafwikkeling van komende en gaande bezoekers bij de Plusmarkt aan de Bornsestraat levert echter dagelijks problemen op voor passerend verkeer. Overigens zit Van Limbeek daar ook in een voormalig autobedrijf.

Archief
Terug naar vorige pagina