Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
04-12-2013  

Armoedepact Almelo ziet armoede stijgen

 

ALMELO – Het Armoedepact Almelo hield woensdag een conferentie over de bestrijding van armoede in Almelo. Tot het pact behoren inmiddels 33 samenwerkende organisaties, waaronder de nieuwkomers De Bibliotheek, LifeCenter, stichting Present, de Slinger en Zorg Accent.
Almelo behoort qua armoede tot de ‘lelijke eendjes’ in Overijssel samen met Enschede waar de armoede het hoogst is en in mindere mate Hengelo, zo bleek uit de jongste gegevens van het CBS en het Sociaal Cultureel Planbureau. De drie Twentse gemeenten liggen boven het landelijke gemiddelde. De rest van Overijssel lager, inclusief Deventer en Zwolle.
In Twente, lees vooral de 3 grote steden, is de armoede fors toegenomen en steeg het aantal kinderen in een armoedesituatie het hardst. Inmiddels leven al 4300 kinderen in Twente in een gezinssituatie waar men onder de armoedegrens zit. De jongste cijfers tonen aan dat de armoede in heel Nederland fors is gestegen met Amsterdam als absolute topper. In Almelo wonen zo'n 6000 gezinnen die van een minimuminkomen moeten leven.
Tijdens de conferentie belichtte Jose Jansen Holleboom haar ervaringen van 5 jaren Gezinscoaching in Almelo en gaf Cato Oosterwijk van bureau Kinderombudsman haar uitleg over de cijfers als mede-onderzoekster.
Het Armoedepact Almelo beoogt in haar doelstelling de handen in een te slaan, om de stijgende armoede een halt toe te roepen. Wethouder van Sociale Zaken Mieke Kuik-Verweg wil haar beleid toespitsen om vererving van armoede te voorkomen. Vooral scholing ziet zij als oplossing voor langere termijn.

Fotoreportage: Coen Mulder


Nationaal Armoede Signalement 2013

Fotoreportage (22 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina