Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-11-2009  

Nieuwbouwplan asielzoekerscentrum Azelo

 

AZELO/BORNERBROEK – Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) wil nieuwbouw plegen bij het asielzoekerscentrum Azelo. Het opvangcentrum moet worden uitgebreid van 360 naar 550 opvangplaatsen.
De huidige populatie van alleenstaanden gaat veranderen naar eveneens opvang van gezinnen. Een ruwe schets van het ontwerp is klaar en krijgt een sobere opzet. Omwonenden hebben het plan gezien maar reageren wisselend.

 
01-11-2009  

Brugmanpand wordt Talentenfabriek

 

ALMELO – De Talentenfabriek Almelo komt in het voormalige pand van machinefabriek Brugman aan de Kolthofsingel. In de Talentenfabriek moeten vijf oefenruimtes voor popbandjes en popartiesten, een opnamestudio en een ruimte voor kleine optredens worden gerealiseerd. Cultuurwethouder Kuiper heeft daarvoor 7,5 euroton op de plank liggen, zijnde de provinciale subsidie die eerst was bedoeld voor het plan van een groot Poppodium aan de Haven NZ. Dat plan sneuvelde door te grote ambities die de 9 miljoen euro benaderden.
Voor de ontwikkeling van de Talentenfabriek wordt 3 miljoen euro begroot en er moet worden samengewerkt door o.a. SCOOP Welzijn en de Muziekschool Twente. Kuiper wil het plan nog in 2010 realiseren.

< In 2001 ging Brugman - de fabrikant van textielveredelingsmachines - failliet. Daarbij verloren 101 mensen hun baan.

 
01-11-2009  

Wereldconcern Mapei vestigt zich in Almelo

 

ALMELO - De Italiaanse bouwproductenproducent Mapei gaat zijn hoofdvestiging voor de Benelux vestigen in Almelo. Zowel de binnen- als buitendienst wordt overgeplaatst van Grâce-Hollogne bij Luik in België naar Almelo. Ook komt in het pand aan Twentepoort Oost een trainingscentrum voor de bouw, architectuur en techniek waar jaarlijks 500 tot 1000 cursisten kunnen worden ontvangen. Mapei is vooral sterk in lijmproducten en egaliseerproducten.
Makelaardij ten Hag bemiddelde in de verhuur van het 400 m2 grote kantoorpand dat werd gekozen om zijn directe ligging bij de A35/A1 en snelle verbinding naar Duitse luchthavens. Voorheen was in het pand een callcenter gevestigd.
De multinational Mapei begon in 1937 in Milaan en heeft 53 fabrieken wereldwijd. Het concern kent een omzet van 1,7 miljard euro. Grote naamsbekendheid kreeg het concern door de sportsponsoring in de wielrennerij en het Italiaanse voetbal.

In de zaterdageditie van TC Tubantia staat een uitgebreid artikel.

 
02-11-2009  

NAT teleurgesteld in gemeente

  ALMELO - De stichting Natuurlijk Twente (NAT) is teleurgesteld in de gemeente Almelo, omdat het geen herplantplicht heeft opgelegd bij twee kapvergunning rond Bornerbroek. In totaal sneuvelen 35 beuken en 45 eiken. NAT heeft begrip voor de kap vanwege de asbestsanering langs beide paden maar geen begrip voor het teloorgaan van eeuwenoude bestaande paden.
Lees verder...

 
02-11-2009  

Ger Bonsink exposeert bij PAK

 

ALMELO – Beeldhouwer en kunstenaar Ger Bonsink exposeert gedurende de hele maand november in Galerie PAK aan de Doelenstraat. Zondag was de officiële opening maar voor wie het gaat om het zien, en niet om het gezien worden, kan elke zaterdag en zondag tussen 13.00 uur en 17.00 uur terecht in de galerie aan de Doelenstraat 25 om het werk van de geboortige Hagenees (1957) te bekijken.

 
02-11-2009  

Schouten ontvangt Routeplan Almelo Sociaal

 

ALMELO – De Koepelorganisatie voor uw belangen “Almelo Sociaal” heeft maandagmiddag haar Routeplan Almelo Sociaal officieel overhandigd aan wethouder Theo Schouten. Met het Routeplan wil de organisatie een marsroute van overleg uitzetten tussen alle sociale belangenbehartigende organisaties voor Almelose burgers en de gemeente met als doel een beter en sneller werkende organisatie voor hen die een beroep moeten doen op een van de sociale ‘potjes’ waarover de gemeente beschikt.
Binnen Almelo Sociaal werken o.a. samen de Kliënten Raad Almelo, de Klankbordgroep Gehandicapten Almelo, de Cosbo, de WMO Adviesraad en de WIA/WAO Groep Almelo. Almelo Sociaal is gehuisvest in De Kolk aan de Bornerbroeksestraat.

 
02-11-2009  

Vernieuwers te gast bij Zakelijk Almelo

 

ALMELO - Tijdens de bijeenkomst van Zakelijk Almelo ondervroeg gespreksleider Martin Steenbeeke o.a. Louis Buiting (algemeen directeur Buiting Machinebouw en Staalconstructies B.V.), Harry Hulman (manager Objectief Ondernemers Adviespunt) en Elwin Groenevelt directeur van Qredits (financiering micro-kredieten).

Buiting is een uitstekend geoutilleerde onderneming in de machinebouw en staalconstructie. Buiting werkt voor uiteenlopende opdrachtgevers aan indrukwekkende staalconstructies. Bijna alle bewerkingen worden in eigen bedrijf uitgevoerd. Buiting Staalbouw opende in mei dit jaar als eerste zijn nieuwe vestiging op het XL Business Park bij Bornerbroek. Met deze nieuwe vestiging heeft Buiting ‘alle ruimte voor grootse plannen’.

Objectief Ondernemers Adviespunt (OOA) is de nieuwe naam van Stichting Nieuw Ondernemen Regio Almelo (SNOR, 1985). In bijna 25 jaar zijn ruim 1.000 mensen met de hulp van de stichting een onderneming begonnen. Iedere Twentse ondernemer is welkom, al ligt het accent vooralsnog op de regio Almelo.
OOA werkt onder meer samen met stichting Micro Krediet Nederland, beter bekend als Qredits. Het is een gespecialiseerde kredietverlener die zich richt op de financiering van kleine ondernemingen in Nederland. Qredits-directeur Elwin Groenevelt zal Harry Hulman tijdens het vraaggesprek seconderen.

Columnist was mr. Wim van der Elst (directeur WordPower B.V. en voorziiter MKB Almelo)

Verslag van de avond volgt.

Fotoreportage (23 foto's)...

 
03-11-2009  

Stroomstoring centrum van Almelo

 

ALMELO - Het centrum van Almelo werd in de nacht van maandag op dinsdag getroffen door een stroomstoring. De oorzaak was een beschadigde hoofdkabel van het voedingsnet. Daardoor viel omstreeks half twee de stroom uit In een deel van het centrum. Enkele honderden huishoudens zaten een uur zonder stroom en verkeerslichten en straatlantaarns deden het niet. Netwerkbeheerder Cogas zoekt nog naar de oorzaak van de kabelbeschadiging.

 
03-11-2009  

Gratis schaatsclinics voor Almelose kids

 

ALMELO - Zo’n1800 leerlingen van het basisonderwijs nemen in november tien ochtenden deel aan schaatsclinics op de overdekte IJsbaan Twente in Enschede. Zo kunnen deze leerlingen van de groepen 7 en 8 kennismaken met deze ijsbaan en wordt tegelijk het schaatsen als breedtesport gestimuleerd. De Gemeente Almelo biedt de clinics gratis aan. De medewerkers van de IJsbaan Twente te Enschede zijn verantwoordelijk voor de uitvoering en de IJsclub Twente te Almelo heeft een ondersteunende rol. Alle leerlingen en begeleiders kunnen in principe vrij schaatsen. Voor leerlingen die niet of nauwelijks kunnen schaatsen zijn deskundige begeleiders beschikbaar om schaatsles te geven. Over een paar jaar komt er misschien wel een nationaal schaatstalent uit Almelo.

 
03-11-2009  

Werkzaamheden 'Losse-Tegeltjes-tunnel' in volle gang

 

ALMELO - Al enkele weken is aannemer TBI Mobilis doende om de tegeltjes in de fietstunnel aan de Bornerboeksestraat te vervangen. Veel tegels waren naar beneden gevallen door de invloed van vocht in de nieuwe tunnels onder de Nijreessingel. TBI Mobilis maakt deze fietstunnel af voor de inval van de winter en pakt pas op termijn de andere tunnels aan als de nieuwe plakmethode zich heeft bewezen.

De Noordkant van de tunnelwand is reeds beplakt en moet nog worden gevoegd en van een harslaag over de voeg worden voorzien om indringend vocht te voorkomen. Kijk naar de bijgevoegde foto-impressie.

Fotoreportage (11 foto's)...

 
03-11-2009  

Aanbesteding thuiszorg is gegund

 

ALMELO - Via een gezamenlijk aanbestedingstraject van 13 deelnemende Twentse gemeenten is de thuiszorg voor de jaren 2010 t/m 2011 gegund aan en vijftal aanbieders. De Gemeente Almelo heeft op 8 oktober respectievelijk op 3 november 2009 de volgende vijf aanbieders contracten gegund: TriviumMeulenbeltZorg, Tzorg, Bureau SVP, TSN en Solace European Care Hotel. Hiermee is een bedrag gemoeid van ruim 8,5 miljoen euro.


Persbericht aanbesteding thuiszorg gemeente Almelo

 
03-11-2009  

TV uitzendingen over armoedebestrijding in Almelo

 

ALMELO - Netwerk TV besteed vanavond in haar uitzending tussen 20.25 uur en 21.30 uur op Nederland II aandacht aan de schuldhulpverlening in Nederland. In de uitzending ook een Almelo's voorbeeld waarin al 15 maanden wordt gewacht op een hulpverleningstraject terwijl de maximum wachttijd door de gemeenteraad is gesteld op 6 maanden. Omdat de schuldhulp zolang op zich laat wachten is het een komen en gaan van deurwaarders en loopt de schuld alleen maar hoger op. 
De Voedselbank Almelo - die geen financiële onderstening krijgt van de gemeente - helpt de bewuste persoon wekelijks met een voedselpakket. Van de uitgifte bij de Voedselbank Almelo zijn eveneens opnamen gemaakt.

De gemeenteraad kan vanavond niet kijken, want die voert tegelijkertijd het eigen debat over armoedebestrijding in Almelo.

< Woensdagavond haalt Almelo weer de TV met de uitzending 'De Grote Droomwens' eveneens om 20.30 uur op RTL4. In de hoofdrol een Almelo's paar uit de Bosstraat dat door een familielid is voorgedragen om te worden geholpen. 
Presentatrice Nicolette van Dam helpt in 'De Grote Woonwens' mensen die zich in een uitzichtloze en hachelijke woonsituatie bevinden. Een vakteam verrast met een aantal broodnodige aanpassingen hun woning.

In juni was Nicolette ook in Almelo voor TV-opnames maar toen ging het over promo-opnames voor de uitzending 'Wie kent Nederland'.

 
03-11-2009  

Ahmet O. in hoger beroep voor stadhuisaffaire

 

ALMELO – Ahmet O. die vorige week werd veroordeeld voor 9 jaar cel voor brandstichting, vrijheidsberoving van wethouder Kuiper en vier ambtenaren en de voorbereiding tot moord op wethouder Sjoers gaat in hoger beroep.
O. en zijn raadsman vinden dat de voorbereiding tot moord ten onrechte heeft meegewogen en dat hooguit sprake is van verboden wapenbezit. Ook is volgens O. te weinig rekening gehouden met de voorgeschiedenis van de vergunningperikelen voor het restaurant van zijn vrouw en volgens hem leidde tot zijn ontsporing. Lees het vonnis.

 
03-11-2009  

OM eist nieuwe straf in zaak Krüzen

 

ALMELO – Tegen de dochter van assistent-trainer Henri Krüzen van Heracles Almelo heeft het OM een nieuwe straf geformuleerd wegens medeplichtigheid bij de overval en zware mishandeling op haar moeder.
Werd eerder jeugd-tbs geëist tegen de verslaafde dochter, nu wordt door het OM 4 jaar celstraf geëist waarvan een deel voorwaardelijk. De dochter zit in een behandelkliniek in Warnsveld totdat ze is uitbehandeld. Ze hoeft daarna niet meer de cel in.
Begin december is de rechtszaak tegen haar eveneens verslaafde vriend Z. wegens roof, zware mishandeling en poging tot moord. De dochter stond tijdens de overval in haar ouderlijk huis op de uitkijk. Haar vader was ten tijde van de overval met zijn club op trainingskamp in Spanje.

 
03-11-2009  

Dolenthousiaste kids al weg vóór startschot

  ALMELO - Gratis ijspret voor leerlingen basisonderwijs: Ruim driehonderd leerlingen en begeleiders van de basisscholen De Mare, de Vrije School, De Kubus, De Griffel en De Twijn van de IJsbaan Twente in Enschede voor de eerste gratis schaatsclinic. Het was de start van een serie van tien van deze ochtenden voor de groepen 7 en 8 van het Almelose basisonderwijs. Na een welkomstwoord en startschot van wethouder Jan van Marle om half tien begon de pret, hoewel sommige dolenthousiaste kids al weg waren voordat het startschot was gevallen. Leerlingen konden vrij schaatsen maar ook schaatsles krijgen. Ook was er warme choco, koek en een oranje muts voor iedereen. Om half twaalf reden de touringcars weer richting Almelo.
Lees verder...

 
04-11-2009  

Kapvergunning beuk bij Kloosterhofflat (update)

 

ALMELO - Vorige week meldde wethouder Sjoers aan de gemeenteraad dat het college overeenstemming had bereikt met Beter Wonen om een deel van de Kloosterhofflat te slopen om de bouw van een aangepast stadhuis mogelijk te maken. Na de vergadering bleek dat die overeensteeming niet meer is dan een intentie er samen uit te komen. Het grootste struikelblok is echter de financiële vergoeding aan Beter Wonen, want die wil het aantal van 44 te slopen appartementen aan de andere zijde van de flat weer aanbouwen. Groot bijkomend struikelblok is ook nog de aankoop en sloop van de ING Bank, ook dat is nog niet rond.

Beter Wonen heeft bovendien nog eisen t.a.v. het behoud van beeldbepalend groen rondom de Kloosterhofflat en wat schetst onze verbazing? Het college van B&W besloot gisteren tot het verlenen van een kapvergunning voor de beeldbepalende bruine beuk op het plein voor de Kloosterhofflat. De beuk is volgens het college namelijk ZIEK en gevaarlijk. 
Tegen het besluit van waarnemend burgemeester van Lidth de Jeude om de meer dan 100-jarige beuk te kappen is geen bezwaar mogelijk op basis van zijn besluit volgens de gemeentelijke bomenverordening.

In de onderzoeksrapporten toch wat kenmerkende verschillen:
Zo wordt de hoogte verschillend aangeduid met 23 meter en 30 meter en de restwand is in het ene rapport 10 cm en in het andere rapport 17 cm. Wat zouden de deskundigen van de bomenstichting hierover zeggen?
Waarschijnlijk krijgen die niet meer de kans en staat een dezer dagen de boomploeg voor de Kloosterhofflat om deze beuk met een omtrek van 5,8 meter in mootjes te zagen. GELUKKIG HEBBEN WE DE FOTO'S NOG!
Een vergelijkend kijkje naar monumentale bruine beuken op de website van de bomenstichting leert dat de bruine beuk bij de Kloosterhofflat tussen de 25 en 30 meter hoog en met een stamomvang van rond de zes meter eerder 200 jaar oud is dan 100 tot 150 jaar oud.

Buurtbewoners stuur ons de foto's bij het in stukken zagen want we willen graag zien dat de beuk werkelijk hol is!


Lees ook de collegebesluiten onder het kopje Politiek Almelo en kijk naar de foto's.


Gemeentelijk persbericht kapvergunning
expertise rapport 1.
expertise rapport 2.
Boze brief D66 aan college van B&W

Fotoreportage (14 foto's)...

 
05-11-2009  

IJspret voor leerlingen basisonderwijs

  Dolenthousiaste kids al weg vóór startschot
ALMELO - Ruim driehonderd leerlingen en begeleiders van de basisscholen De Mare, de Vrije School, De Kubus, De Griffel en De Twijn van de IJsbaan Twente in Enschede voor de eerste gratis schaatsclinic. Het was de start van een serie van tien van deze ochtenden voor de groepen 7 en 8 van het Almelose basisonderwijs. Na een welkomstwoord en startschot van wethouder Jan van Marle om half tien begon de pret, hoewel sommige dolenthousiaste kids al weg waren voordat het startschot was gevallen. Leerlingen konden vrij schaatsen maar ook schaatsles krijgen. Ook was er warme choco, koek en een oranje muts voor iedereen. Om half twaalf reden de touringcars weer richting Almelo.
Lees verder...

 
05-11-2009  

Politieke aspiraties oud- Nieuw Rechtsers voorbij

 

ALMELO - Ronald Lubach en Harry de Olde zijn vooralsnog niet toegelaten tot de kandidatenlijst van de Almelose afdeling van Trots op Nederland (TON), de partij van Rita Verdonk. Lubach krijgt daar zeker geen plek, want hij trekt zich uit TON-Almelo terug. Dit meldt TC Tubantia op haar website. De Olde gaf gisteren al aan AlmeloNieuws te kennen zich terug te trekken.

 
05-11-2009  

Beuk Kloosterhof mag worden geveld


Voor de laatste keer in dik 150 jaar zag de monumentale beuk donderdagavond de zon ondergaan.
Foto's van het vellen - vooral van de 'holle' stam - zijn welkom via email redactie@almelonieuws.nl
 

ALMELO – Het was een dappere poging van de Almelose Bomenstichting donderdagmiddag in een spoedzitting van de voorzieningenrechter om de kap van de ruim 150-jarige bruine beuk bij de Kloosterhofflat tegen te houden. De eiser wilde tijd winnen om onafhankelijk onderzoek te kunnen laten doen door de landelijke bomenstichting of de beuk nog te redden zou zijn.
De woordvoerster van de gemeente noemde de landelijke bomenstichting niet onafhankelijk omdat deze uitgaat van het behoud van bomen. Bovendien vond de gemeente dat geen bezwaar mogelijk was en slechts achteraf procedureel getoetst kan worden of de kapvergunning op basis van de verordening terecht is verleend
Bestuursrechter Jue zag dat anders omdat ook het ‘besluit’ van de burgemeester een besluit is dat op schrift is gesteld en dus een besluit. Rechter Jue vond zelfs dat het maar goed was dat het besluit van de burgemeester op papier was gezet omdat de gemeente anders juridisch in de fout zou zijn gegaan.
Na een korte schorsing wees bestuursrechter Jue de eis tot uitstel af omdat de Almelose Bomenstichting in zijn ogen niet ontvankelijk was gelet op recente jurisprudentie wie nu wel of niet (direct) belanghebbende is.
Na afloop van de spoedzitting werd in het gemeentehuis besloten niet langer te wachten en vrijdagmorgen om 08.00 uur met het vellen van de monumentale boom te beginnen.

Fotoreportage (29 foto's)...

 
06-11-2009  

Doedagen CSG Noordik succes

  ALMELO - De Almelose scholengemeenschap Het Noordik hield donderdag en vrijdag de zogenaamde 'Doedagen' voor leerlingen van basisscholen die volgend jaar een keuze moeten maken welke vervolgopleiding men wil gaan volgen.

Het Noordik is in een concurrentiestrijd verwikkeld met De Passie in Wierden, waar de leer van Christus een conservatievere rol speelt binnen het onderwijs.
Op de deze week geopende website hoeveel gediplomeerde onderwijskrachten scholen nu hebben en hoeveel 'onbevoegde' leerkrachten, scoorde De Passie hoog bij het aantal onbevoegde leerkrachten.
Het ministerie van Onderwijs noemt dit echter niet de enige graadmeter maar moet ook gekeken worden naar de eindexamenresultaten.
Lees verder...

 
06-11-2009  

Het bewijs: De beuk is hol en valt om...UPDATE

 

ALMELO - Tja, operatie beuk geslaagd. Patiënt is dood. De monumentale beuk bij de Kloosterhof zou volgens twee deskundigen bijna volledig hol zijn en elk moment kunnen torsen en omvallen. De hele zomer zat hij prachtig vol in het blad. Alle takken gezond en wel. Een aantal stormen overleefd. Nu zijn herfsttooi bijna volledig was gevallen bleek volgens de twee onderzoeksrapporten dat de ruim 150-jarige meer dood dan levend was en slechts een wanddikte van 10 tot 17 cm had. 
In 2003 was er een eerste onderzoek naar de toestand van de boom. Nu in september/oktober 2009 - zes jaar later - zelfs twee onderzoeken. In zes jaar is er nooit gedokterd aan de beuk, want zes jaar geleden was de discussie over een nieuw stadhuis op deze plek al volop aan de gang.

Met de beuk is afgerekend, met de Almelose Bomenstichting ook, maar in maart komt er een herkansing voor de burgers! 

< Daar durf je geen twee handen voor in het vuur te steken of ie blijft staan bij een stormpje!

Aangetast door de korsthoutskoolzwam die de beuk van binnenuit 'opvreet' zegt de gemeente in haar verklaring waarom moest worden gekapt. De vakliteratuur spreekt echter over dat het cadbium door de korsthoutskoolzwam pleksgewijze wordt gedood. In de bijlage ook een artikel over restwanddikte die bij de beuk juist veel sterker blijkt te zijn dan bijvoorbeeld bij een linde. Als bovendien in 2003 - na het eerste onderzoek - was begonnen met een bodemverbetering rondom de beuk, had dat de aangroei van nieuw hout kunnen bevorderen en had deze beuk misschien wel zijn levenscyclus van 200 jaar kunnen bereiken.
Minder personeel zegt de gemeenteraad volgende week tijdens de begrotingsbehandeling. Laten we bij de gemeentelijke 'kapploeg' beginnen!


Kap was onnodig, een lesje in boombeheer

Fotoreportage (7 foto's)...

 
06-11-2009  

Condoleance-actie voor gevelde beuk

  ALMELO - Normaal plaatst de redactie geen inzendingen op AlmeloNieuws waarvan de afzender ons onbekend is. Voor de inzending die werd ingezonden om een condoleance-register te tekenen voor de gekapte zieke 'holle' beuk bij de Kloosterhofflat maken wij echter een uitzondering.
En natuurlijk komen wij zondagmiddag kijken hoeveel verontwaardigde Almeloërs tussen 14.00 uur en 15.00 uur bij de restanten van de monumentale beuk het register komen tekenen.
Gelet op zijn brief aan B&W kan Fred Gerritsen (D66) niet ontbreken, denken wij maar zo!
Lees verder...

 
07-11-2009  

Aangifte wethouder Sjoers tegen ex- werknemer

 

ALMELO – De gemeente Almelo heeft tegen een ex- werknemer aangifte gedaan wegens bedreiging van wethouder Sjoers. De man schreef een reactie onder het gijzelingsverhaal op de website van TC Tubantia op de voorlaatste dag dat hij door de gemeente werd ingehuurd. Volgens hem had Ahmet O. helemaal geen pistool mee hoeven te nemen naar het stadhuis. Letterlijk aangevuld met de woorden: 'Hij had Sjoers ook gewoon op zijn dikke bakkes kunnen meppen. Hoop dat ik dat kan laten al heb ik er heel veel zin in op mijn laatste dag morgen dat ik bij de gemeente werk.' Hij eindigde met de woorden: ‘Wat een mafiabende dat college van de laatste 16 jaar. Sjoers, durf je wel in Almelo te blijven wonen?’
De man in kwestie schrijft veelvuldig reacties onder het alias ‘Gewoon Almelo’ en had tevens politieke ambities. Hij probeerde bij meerdere politieke partijen zonder succes een voet tussen de deur te krijgen. De man in kwestie heeft inmiddels wel zijn excuses aangeboden en zei in een opwelling te hebben gehandeld.

Naschrift redactie:
Wij zijn benieuwd of het OM het geschrevene van de man opvat als een letterlijke bedreiging aan het adres van wethouder Sjoers of tot een sepot besluit. Vooral ook omdat TC Tubantia vooraf de ‘schrijfsels’ van inzenders screend voordat ze op de website worden geplaatst.

 
08-11-2009  

Brand vernielt caravanopbouw

 

ALMELO – Zaterdagavond ging een caravan, die gestald stond Achter de Molen, in vuur op. De gealarmeerde brandweer benaderde de caravanopbouw voorzichtig vanwege de mogelijkheid van een aanwezige gasfles, maar toen duidelijk werd dat deze niet in de caravan stond werd een kijkje in de hevig rokende caravan genomen. Eenmaal binnen in de caravanopbouw bleek het keukenblok in de hens te staan.

< Kijk naar de foto's van Patrick Weegink

 
08-11-2009  

In Memoriam voor een beuk

 

ALMELO – Enige tientallen Almeloërs namen zondagmiddag de moeite om gehoor te geven aan een oproep om de gekapte monumentale beuk bij de Kloosterhof te gedenken en een petitie te ondertekenen.
De initiatiefnemers twijfelen aan de ‘noodkap’ van de zo’n 150-jarige beuk en zijn woedend op het college van B&W omdat geen inspraak is gegund aan de belanghebbenden en burgerij van Almelo.
Deze handelswijze van het college van B&W voedt de gedachte dat de beuk op voorhand moest wijken voor de mogelijke bouw van een nieuw stadhuis, vinden de actievoerders.
In ieder geval duikt nu ook vakliteratuur op die de mening van B&W en de gemaakte rapporten tegenspreekt. 

Beuk terecht geveld zegt gemeente in TC Tubantia


Schimmels en boombeheer

Fotoreportage (12 foto's)...

 
10-11-2009  

OM accoord vrijspraak medeplichtigheid gijzeling

 

ALMELO - Het Openbaar Ministerie in Almelo legt zich neer bij de vrijspraak van medeplichtigheid voor de vrijheidsberoving in het Almelose stadhuis in juni 2008. De verdachte was de 19-jarige zoon van Ahmet O. die wethouder Kuiper en vier ambtenaren uren vast hield tegen hun wil. De zoon werd verdacht de wapens te hebben geleverd maar werd daarvoor vrijgesproken. Ahmet O. draaide door na een vergunningstrijd van zijn vrouw met de gemeente waardoor een faillisement dreigde. De gemeente wilde geen vergunning geven voor het exploiteren van restaurant De Rechter aan het Waagplein.

 
10-11-2009  

Intocht van St. Nicolaas

  MADRID - Van onze correspondent in Spanje kregen we het bericht dat St. Nicolaas met een grote groep Pieterbazen weer koers heeft gezet naar Nederland om zaterdag 14 november voet aan wal te zetten in Almelo. Het is allemaal erg spannend, want het is nog niet helemaal duidelijk wie er met de boot naar de haven van Almelo komt. Is dat St. Nicolaas wel??
Aart Schroefdraad wacht vol spanning samen met de kinderen in de haven en gaat zijn uiterste best doen om de situatie te redden maar heeft daarbij alle hulp nodig van de kinderen. Dus kom allemaal naar de haven om 12.30 uur!
Lees verder...

 
10-11-2009  

Babylijkje gevonden in partnerstad Iserlohn

 

ISERLOHN (D) – In de Almelose partnerstad Iserlohn is maandagmorgen een babylijkje gevonden in een garagebox. De eigenaar van de garagebox meldde de vondst hevig overstuur aan de politie. Een eerste onderzoek leidde tot de conclusie dat het babylijkje daar al weken gelegen moet hebben. Autopsie moet uitwijzen of de baby levend geboren is. Ook wordt onderzocht of de moeder kan worden achterhaald.

 
11-11-2009  

Voedselbank zoekt met spoed bestelbus

  ALMELO - De Voedselbank Almelo is met spoed op zoek naar een bestelbus waarin twee pallets kunnen worden vervoerd. De oude bus is 'door zijn hoeven' gezakt en reparatie wordt te duur.
Lees verder...

 
11-11-2009  

Bidbook nieuw stadion aangeboden aan College


Er zijn nog geen tekeningen beschikbaarvoor een nieuw Heracles stadion. Dit bovenstaande concept is aan De Gaafschap aangeboden als suggestie voor een nieuw stadion voor de 'boeren' uit Doetinchem, in de vorm van een tractorband.

Heracles wil wel de hulp van de gemeente, maar dat zal gelet op de financiële omstandigheden van de gemeente waarschijnlijk beperkt blijven tot aanpassen van de infra-structuur en borgstellingen bij leningen. Maar dat was in het verleden ook al gebruikelijk.
 

ALMELO - Dinsdagmiddag is gezamenlijk door algemeen directeur Nico-Jan Hoogma en penningmeester Hans Bredewoud namens Heracles Almelo en voorzitter William Pingen namens de Stichting Stadion Almelo een 'bidbook' aangeboden aan het Almelose college van B&W voor de bouw van een nieuw stadion met een capaciteit van 15.500 toeschouwers. “In het bidbook schetsen we de noodzaak van een nieuw stadion voor Heracles Almelo. We vragen de Gemeente Almelo eigenlijk om haar fiat te geven aan de verdere ontwikkeling van het stadion. In het bidbook staat een stukje geschiedenis en ontwikkeling, eigenlijk van 1903 tot nu. Daarnaast geven we de belangen aan op sociaal maatschappelijk-, bedrijfseconomisch- en sportief gebied. We tonen middels het bidbook de noodzaak van een nieuw stadion aan. Zoals bekend is er gekeken naar verschillende locatiesen opties maar nieuwbouw op de huidige locatie kwam als veruit de beste optie uit de bus. We hopen er in de loop van het seizoen 2011/2012 te kunnen spelen en verwachten in januari meer te horen over de voortgang. Het College van B&W gaat het bidbook nu bestuderen en via de Gemeenteraad hopen we op korte termijn eenprincipebesluit te horen om het nieuwe stadion te mogen neerzetten”, aldus directeur Hoogma.

< Kijk naar het animatiefilmpje als 1 aprilgrap van Licotec.

 
12-11-2009  

Oprichting kunstkring 8Z

  ALMELO - Een 7-tal kunstenaars heeft de kunstkring 8Z opgericht. Zij gaan binnenkort werken vanuit een pand aan de Acht Zaligheden in het centrum van Almelo, omdat zij noodgedwongen moeten vertrekken uit de Kunstwerkplaats aan de Vissedijk.
Lees verder...

 
12-11-2009  

Gemeente plant 324 zomereiken in Almelo NO

 

ALMELO - De Gemeente Almelo start komende week met de aanplant van 324 zomereiken langs de Vredeman de Vrieslaan. Dit is de hoofdontsluitingsweg van het noordelijk deel van de woonlocatie Almelo NoordOost. De eiken, met een stamomtrek van 35 à 40 centimeter en een gemiddelde hoogte van zes tot tien meter, vormen een groen lint langs weerszijden van de twee kilometer lange ontsluitingsweg. De totale kosten bedragen 3 euroton.


Persbericht aanplant 324 zomereiken Vredeman de Vrieslaan

 
12-11-2009  

Ten Seldam (CDA) in voor wethouder

 

ALMELO – Ook Irene ten Seldam is in voor een wethoudersfunctie namens het CDA. De partij kent daardoor net als coalitiegenoot PvdA drie kandidaten om na de gemeenteraadverkiezing van 3 maart a.s. het pluche te gaan bezetten.
Huidig fractievoorzitter Henk Slettenhaar is niet zo blij met de openlijke ambities die ten Seldam toegaf aan TC Tubantia. Slettenhaar zelf werd door de vertrouwenscommissie gedegradeerd naar plaats vier op de voorlopige kandidatenlijst. Nieuwkomer Jan van Marle – die tussentijds wethouder van Broekhoven opvolgde – en raadslid Lily Altena zijn de eerste twee wethouderskandidaten van het CDA.
De vertrouwenscommissie zag in ten Seldam de nieuwe fractievoorzitter. De ledenvergadering van het CDA is op 16 november a.s. en dan wordt duidelijk hoe de leden denken over de kandidaten.

 
12-11-2009  

Verkeerstelling in weer en wind


Gestoken in een opvallend regenpak van de gemeente, een paraplu van Almelo's trots en een thermoskan bij de hand. Zie daar de ARBO-voorziening voor 4 uurtjes posten aan een stuk in weer en wind. Alsof er geen pandemie heerst. (foto geanonimiseerd)
 

ALMELO – Met enige verbazing zag AlmeloNieuws donderdag op de heenweg naar Hengelo in weer en wind een aantal verkeerstellers zitten op een drietal plekken langs de van Rechteren Limpurgsingel. Twee uur later terug naar Almelo zaten ze er nog te koukleumen. Wat is het geval? Wethouder Sjoers heeft afspraken gemaakt met de agrariërs dat zij bij wijze van proef met hun tractoren over de van Rechteren Limpurgsingel mogen rijden mits men regelmatig uitwijkt om automobilisten te laten passeren. Dit om filevorming te voorkomen. Omdat de wethouder natuurlijk ook wil weten hoeveel tractoren er dagelijks van de route gebruik maken, werd een vijftal tellers ingehuurd via een uitzendbureau. Deze mevrouw zat van s’morgens 07.00 uur tot 11.00 uur in weer en wind en moest in de namiddag tijdens de spits ook weer aan de bak.
Veel landbouwverkeer was er niet, zij het dat een loonwerker die voor de gemeente werkt met enige regelmaat heen en weer reed en ook het Preston-treinje (25km) met regelmaat langs kwam om toeristen in het centrum te spuien. De agrariërs zaten bij dat druilerige weer lekker thuis achter de koffie, want de mais is al lang binnen!

 
12-11-2009  

Almelo betaald 56.000 euro heroineverstrekking

 

ALMELO - De gemeente Almelo betaald dit jaar 56.000 euro mee aan het proefproject om heroine-verslaafden in Enschede van gratis heroine te voorzien. Dat staat in het collegebesluit van dinsdag jl. Al met al verdeelde het college van B&W rond de 790.000 euro aan diverse projecten vallend onder de Openbare Geestelijke Gezondgeids Zorg (OGGZ).  

 
14-11-2009  

Hermans-Vloedbeld officieel benoemd

 

DEN HAAG – Op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken heeft het kabinet Jon Hermans-Vloedbelt vrijdag officieel benoemd tot nieuwe burgemeester van Almelo. Ze begint op 14 december a.s.

De 55-jarige Hermans is sinds 2004 burgemeester van Ridderkerk. Daarvoor was ze burgemeester van Ouderkerk en raadslid en wethouder van Losser. Ze volgt waarnemend burgemeester James van Lidth de Jeude op die de met vervroegd pensioen gegane oud-burgemeester Menno Knip verving.

 
14-11-2009  

Verbouwing De Schelf kost 150.000 euro

 

ALMELO – Om de capaciteit voor peuterspeelzaal De Hummelburcht in wijkcentrum De Schelf mogelijk te kunnen maken, trekt de gemeente anderhalf euroton uit om de vergaderruimte te kunnen verbouwen en geschikt te maken voor de peuterzaal.
Doel is de voorschoolse opvang mogelijk te maken om achterstanden bij kinderen te kunnen voorkomen. Volgens SCOOP Welzijn komen 29 kinderen in aanmerking voor de voorschoolse educatie.

 
14-11-2009  

Het Sportpark wordt priklocatie H1N1 virus

 

TWENTE - Op maandag 23 november en maandag 14 december is voor Almelo Het Sportpark aan de Sluiskade het strijdtoneel tegen de aanstormende Nieuwe Influenza A (H1N1), beter bekend als Mexicaanse griep. Lees verder in het Almelo’s Weekblad.

 
14-11-2009  

Betoverende wereldreis vanaf Aadorp Airport

 

AADORP - Een heus vliegveld in Aadorp? Het lijkt nauwelijks te geloven. Maar de turners van Sport en Vriendschap (SEV) Aadorp hebben ook dit keer bij de uitvoering het onmogelijke waar gemaakt. Met man en macht is maandenlang toegewerkt naar het tweejaarlijkse hoogtepunt van de gym- en turnvereniging. Met de nodige spanning werd uitgekeken naar vrijdag 13 en zaterdag 14 november: het resultaat mocht er zijn. De ongeveer 130 leden (!) toverden de gymzaal in ’t Aahoes dit keer om in een bontgekleurde wereld.
Beide avonden kon vanaf 18.15 uur worden ingecheckt. Nauwelijks een kwartier later was de take-off en namen de leden de toeschouwers aan de hand voor een betoverende en kleurrijke reis door alle werelddelen. Van Zweden (Pipi Langkous) tot de sirtaki in Griekenland. Van het Oosten (Rusland) tot het Wilde Westen (cowboys in de Verenigde Staten). Van China tot… Dromenland: geen enkele bestemming was te gek. De allerkleinsten ontroerden, de talenten lieten zien dat SEV Aadorp kwaliteit in huis heeft en al die anderen straalden: van enthousiasme, van trots, van… ja - van wat niet eigenlijk? Het leverde een bijzondere show op, waarmee SEV zichzelf weer nadrukkelijk op de kaart zette en Aadorp twee avonden lang het stralende middelpunt van de wereld was.

 

 
15-11-2009  

St. Nicolaas is weer in Almelo gearriveerd

 

ALMELO - St. Nicolaas is ook weer aangekomen in Almelo. Vanmiddag rond 13:15 uur kwam de goedheiligman met talloze pieten op de pakjesboot 17 de Almelose centrumhaven binnen varen. De meeste pieten zaten op volgboten, zo vol was de pakjesboot beladen. Het weerzien met de goedheiligman werd groots gevierd, en vele kinderhanden werden rijkelijk gevuld met strooigoed. Even was er paniek omdat de Sint zijn staf in het water liet vallen, maar dankzij de duikploeg van de Almelose brandweer kon de Sint toch met zijn staf aan de tocht naar het stadhuis beginnen om loco-burgemeester Mieke Kuik-Verweg te vertellen dat hij gezeten op Americo de komende weken weer over de daken van Almelose huizen zal razen om de kinderen hun presentjes te brengen.

Na het nuttigen van een kopje koffie in het gemeentehuis - de Sint moest ook even op adem komen - werden de wachtende kinderen voor het stadhuis beloond. Deze waren al vroeg aanwezig om de Sint toe te zingen en de Sint genoot net als de kinderen zichtbaar van de zang , de muziek en een mooi najaarszonnetje dat de lichte regen had verdrongen.

Fotoreportage (85 foto's)...

 
16-11-2009  

Industrieel erfgoed Het Torentje TE KOOP

 

ALMELO -Vanaf vandaag staat het industrieel erfgoed 'Het Torentje' te Koop. Het Torentje is een klein gebouwtje dat bewaard wordt om het industrieel erfgoed van Almelo te markeren. Het staat aan de Egbert Gorterstraat. Het is een overblijfsel van de JAVA-locatie van voormalig textielproducent Royal Ten Cate dat nu gespecialiseerd is op technische weefsels. 
Stichting Het Torentje dat in 1995 werd opgericht, organiseert er iedere 3 maanden een kunstinstallatie. Helaas door de afwezigheid van financiële middelen is de stichting genoodzaakt een passende oplossing te vinden voor de komende periode. Daarom staat Het Torentje nu te koop.

Meer informatie wordt bekend gemaakt op vrijdag 4 december om 16.00 uur in de Bibliotheek, het Baken 4 te Almelo

 
17-11-2009  

Staatssecretaris opent school en discussieert

 

ALMELO – Staatssecretaris Sharon Dijksma kon op haar eerste werkdag van de week dicht bij huis blijven. Maandagmiddag opende zij de nieuwe praktijkschool van het OSG Erasmus aan de Horstlaan. De voormalige Heetveldschool die nu onder de paraplu van het Erasmus valt, was aan een nieuwe huisvesting toe en werd gebouwd op de locatie van de gesloopte vakschool St. Paul. Erasmus Pro zoals de school nu heet, kent 200 leerlingen die begeleid worden door 40 vakkrachten om de leerlingen een vak te leren. Dat gebeurt met een zelf ontwikkeld lesprogramma voor de leerlingen die meer aandacht nodig hebben dan gemiddeld.
Het was voor de staatssecretaris, die in Enschede woont, een weerzien met haar Groningse docent van weleer Rieks Schoenmaker die nu bestuursvoorzitter is van het OSG Erasmus.

S’avonds ging Dijksma op uitnodiging van haar partijgenoten van de PvdA in het leescafé van de bibliotheek in discussie met belangstellenden over de brede buurtschool. Daar werd vooral de angst geuit dat er op het onderwijs zou worden gekort, maar Dijksma ontkende dat en beweert dat iedereen recht op goed onderwijs heeft.

 
17-11-2009  

4 miljoen voor verbeteren stationsomgeving

 

ALMELO - Uit de opbrengst van de verkoop van Essent zet de provincie Overijssel vier miljoen euro in voor de verbetering van de stationsomgeving in Almelo. Met de gemeente Almelo wordt een convenant overeengekomen dat dit geld wordt besteed aan een P&R-terrein en een accommodatie voor het stallen van fietsen.
De gemeente Almelo en de provincie hebben samen ook afspraken gemaakt voor investeringen in het opzetten van een Woonzorg Servicedienst door burgers en investeringen in het kader van het Grotestedenbeleid.


Gezamenlijk persbericht gemeente en provincie

 
18-11-2009  

Dode en gewonden bij botsing Weezebeek-Holst

 

ALMELO – Bij een botsing op de met stoplichten beveiligde kruising tussen de H. R. Holstlaan, Weezebeeksingel en Nijreessingel botsten vanmorgen om 10.40 uur twee auto’s op elkaar waarbij een dode viel te betreuren en vier andere inzittenden gewond raakten. Twee van hen moesten door de gealarmeerde brandweer en ambulancebroeders uit de wrakstukken worden bevrijd voordat zij allen naar het ziekenhuis konden worden vervoerd.
Gebleken is dat twee personenauto’s met elkaar in aanrijding waren gekomen met in totaal vijf inzittenden. Uit een eerste onderzoek kwam vast te staan dat een 48-jarige automobiliste uit Hengelo op de Henriette Rolandholstlaan komende vanaf de A35, stilstond voor het rode verkeerslicht. Bij groen trok zij op en op de kruising kwam vanaf de Nijreessingel in de richting van de Weezebeeksingel een personenauto. De 48-jarige kon een aanrijding niet meer voorkomen en ramde de andere auto in de flank.
In deze auto zaten vier personen, een 77-jarige man, zijn 77-jarige echtgenote, beiden uit Blokker en hun beide dochters van 47 jaar uit Nibixswoud en 50 jaar uit Wognum. De 47-jarige dochter bestuurde de auto.

< foto's van AlmeloNieuws.nl  en foto's en video van Alwin Winkel

Fotoreportage (5 foto's)...

 
18-11-2009  

Noorse boskat vermist, heeft medicijnen nodig

 

Goedenmiddag,

Ik vroeg me af of er misschien een mogelijkheid was dat jullie een oproep op de site plaatsen.

Het gaat om mijn vermiste Noorse Boskat Nous, ze is sinds 13-11-2009 weg, en ik wil haar heel graag terug hebben.
Ze heeft net een operatie achter de rug, en heeft haar medicijnen dus hard nodig.

haar kenmerken zijn:
Grote pluimen uit haar oortjes,
Rode vlek om haar rechteroogje,
Lange pluimstaart,
Witte vlek onder haar kin,
Grote rode streep over het midden van haar buik (van kop naar staart)
Veel verschillende kleuren bruin in haar vacht.

Mijn telefoonnummer is: 06-48776022

Alvast ontzettend bedankt.

M.v.g
Sharon Hofman
 

 
18-11-2009  

Verkeersmaatregelen Almelo rond griepvaccinatie

  ALMELO - De Gemeente Almelo neemt verkeersmaatregelen rond het Sportpark aan de Sluiskade Noordzijde op maandag 23 november en maandag 14 december. Op die dagen voert de GGD Twente daar de vaccinatie uit tegen de Nieuwe Influenza A H1N1 (Mexicaanse Griep) van jonge kinderen uit de Gemeenten Almelo en Twenterand. De Gemeente plaatst borden met routeverwijzingen van en naar het Sportpark.
Lees verder...

 
18-11-2009  

Sylvana K. 4 jaar voor overval op moeder

 

ALMELO – De twintigjarige Sylvana K. is door de rechtbank in Almelo toch veroordeeld als volwassene voor de medeplichtigheid op de overval en mishandeling op haar moeder. Haar vriend overviel de moeder en mishandelde haar zwaar terwijl zij op de uitkijk stond. Beide daders zijn drugsverslaafd en Sylvana K. lijdt aan Borderline.
Het OM wilde haar volgens het jeugdrecht vervolgen om een betere behandeling mogelijk te maken. De rechtbank volgde die visie wel, maar veroordeelde haar volgens het volwassenenrecht en legde haar ook op hulp te aanvaarden van de reclassering. Conform de eis werd vier jaar cel opgelegd waarvan twee jaar voorwaardelijk. Wel kan zij haar behandeling blijven volgen in de gesloten inrichting waar zij nu verblijft. 

De uitspraak.

 
19-11-2009  

Sinterklaas, sinterklaas wie kent hem niet...

 

ALMELO - Tijdens deze dagen kun je ze zomaar tegen het lijf lopen. We hebben het dan over St. Nicolaas en zijn Pieten. Jan Bril kwam ze tegen in het winkelcentrum De Schelfhorst en stuurde de foto's. Wij verklappen vast dat de Sint zaterdagmiddag op het Sluitersveld rond loopt en de Pieten de zakken vol hebben met strooigoed.

Fotoreportage (22 foto's)...

 
19-11-2009  

Rick White zorgt voor plezier in Het Meulenbeld

 

ALMELO - De zanger Rick White zorgde voor een gezellig middag voor de cliënten van verzorgingstehuis Het Meulenbeld. Met liedjes uit de oude doos werden tal van muziekale herinneringen opgehaald, kon er een dansje worden gemaakt en was er natuurlijk een hapje en een drankje bij. Tal van familieleden kwamen eveneens genieten van de gezellige middag.

Fotoreportage (10 foto's)...

 
19-11-2009  

Drie genomineerden Stadsprijs 2009

 

ALMELO - Voor de Stadsprijs 2009 werden in het bijzijn van waarnemend burgemeester James van Lidth de Jeude de drie genomineerden bekend gemaakt door juryvoorzitter Ger Vermeulen.

Genomineerd werden de Belastingservice voor Particulieren, de Gravenruiters voor gehandicapten en de Atelierroute Almelo. In totaal werden 28 organisaties, verenigingen of personen voorgedragen. Op 11 december a.s. wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Leescafé De Meridiaan van de bibliotheek. De Stadsprijs Almelo bestaat uit een geldbedrag van € 3.000, een sculptuur van kunstenaar Robert Jansen en een oorkonde. Burgemeester van Lidth de Jeude zal dan de prijs overhandigen.< Mr. Ger Vermeulen - voorzitter Jurycommissie Stadsprijs 2009


Persbericht nominaties

 
20-11-2009  

Start verkoop woon/werkkavels De Velden

  ALMELO - Op dinsdag 24 november 2009 van 20.00 uur tot 21.30 uur, start projectontwikkelaar Ter Steege Vastgoed Rijssen met de verkoop van vijf woon-/werkcombinaties en twee bedrijfsgebouwen op De Velden in Almelo. De avond wordt gehouden in het Theaterhotel in Almelo.
Het Indië terrein in Almelo wordt momenteel door Ter Steege Vastgoed Rijssen herontwikkeld tot een eigentijds woon- en werkgebied. Aan de zijde van de Kolthofsingel bevindt zich plandeel De Velden. Op 6,5 hectare is ruimte voor lichte bedrijvigheid, kantoren, maatschappelijke dienstverlening en woon-/ werkeenheden. De eerste dertig procent van de kavels op dit terrein is al binnen een half jaar verkocht.
<< Op de royale hoekkavels aan de Kolthofsingel worden twee luxe kantoor- en bedrijfsgebouwen gerealiseerd. De panden refereren duidelijk naar het industriële verleden van de deze plek; het voormalige Ten Cate terrein.
Het bijzondere aan deze ontwikkeling is dat er maatwerk wordt geleverd. “Om gegadigden inspiratie te geven van de bebouwingmogelijkheden op deze twee hoekkavels hebben wij voor beide kavels een ontwerp laten maken” aldus vastgoedontwikkelaar ing. Erwin Tijhof van Ter Steege Vastgoed.
Lees verder...

 
20-11-2009  

Scholieren OSG Erasmus belaagd in Parijs

 

ALMELO - Een groep leerlingen en begeleiders van scholengemeenschap Erasmus uit Almelo is afgelopen weekend in Parijs belaagd door voetbalsupporters zo werd vandaag via rtv oost bekend. De groep uit Almelo maakte een rondrit door Parijs en stuitte in een buitenwijk op een groep agressieve voetbalsupporters. Die sloegen op de bus en de ramen, wilden de ruitenwissers vernielen en probeerden binnen te komen. Dat laatste is niet gelukt. Wel werd een tas van een docente uit de bus gepakt.

 
21-11-2009  

'Luucs van Planthof' laatste tocht

 

ALMELO – De laatste tocht voor de ter aarde bestelling van ‘Luucs van Planthof’ werd woensdag een bijzondere tocht over zijn geboortegrond en daarvoor gingen de poorten van de streng bewaakte uraniumfabrieken aan de Planthofsweg wijd open. Negentig jaar werd Lucas Hammink en vele Almeloërs hebben hem gekend.

< Lees verder in het Almelo's Weekblad.

Fotoreportage (15 foto's)...

 
22-11-2009  

Vraag naar winkelruimte daalt

 

ALMELO - Volgens een bericht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) neemt de behoefte aan fysieke winkelruimte in Nederland in de komende vijf jaar structureel af met 7 tot 9 procent. Dat komt vooral door de groei van winkelen via internet. In Almelo gaan de plannen nog steeds uit van groei van het aantal m2.

De VNG baseert haar bericht op een rapport van bedrijfsmakelaar Jones Lang LaSalle over de winkelstraten in Nederlandse binnensteden. De dalende vraag naar winkelruimte heeft volgens de onderzoeker vooral effect in de aangrenzende straten van het centrale winkelgebied. De goede winkels daar schuiven door naar de leeggekomen plekken in het centrale winkeldeel. De slechte hebben het meest last van de crisis en gaan failliet. Zo ontstaat leegstand op de B-locaties.

 
22-11-2009  

Ridderschap voor Vicaris A.J.J. Woolderink

 

ALMELO – Waarnemend burgemeester James van Lidth de Jeude heeft vanmorgen in de St. Georgiuskerk aan Vicaris A. J. J. Woolderink de versierselen uitgereikt behorende bij de titel "Ridder in de orde van Oranje Nassau". Vicaris Woolderink kreeg de onderscheiding voor zijn verdiensten voor de geestelijke zorg in de krijgsmacht en voor zijn verdiensten binnen de R.K. Kerk.

De heer Woolderink was tot 2003 werkzaam als hoofdkrijgsmachtaalmoezenier bij de Nederlandse Krijgsmacht/bisschoppelijk vicaris van het Militair Ordinariaat. Sindsdien is hij parttime werkzaam als lid van het Bestuurscollege van het Militair Ordinariaat en onderhoudt als zodanig de pastorale contacten met de aalmoezeniers en met internationale krijgsmachtbisdommen.
Tevens is hij sedert 2003 pastoor van de St. Georgius- de St. Jozef- en de St. Paulusparochie die in januari 2010 fuseren tot één St. Joris parochie. Hij bereidt zowel de reguliere als de bijzondere diensten voor en verzorgt deze in de drie afzonderlijke kerken. Daarbij maakt hij zelf de teksten en liedbundels. Hij wordt gezien als de bindende factor binnen de geloofsgemeenschappen en hij inspireert de vrijwilligers bij hun werkzaamheden. Sinds circa 2000 wordt eraan gewerkt deze parochies samen te voegen tot één parochie. Ook bij dit, vaak moeilijke proces, is hij betrokken. Voorts zet hij zich in voor de oecumene in Almelo.

 
22-11-2009  

Kerstmarkt bij Kasteel Hortus

 

ALMELO - Afgelopen zaterdag en zondag was er bij Kasteel Hortus een gratis toegankelijke Kerstmarkt met een verscheidenheid van kramen waaronder verschillende Almelose kunstenaars, thuisgemaakte versnaperingen uit alle windstreken door de internationale ladies club uit Almelo. Zondag was er een piano concert van Johan Bijkerk van bekende kerstliederen. Het was de eerste kerstmarkt in Almelo.
 

Fotoreportage (14 foto's)...

 
23-11-2009  

Jubilarissen brandweer gehuldigd

 

ALMELO – Het Almelose brandweerkorps huldigde tijdens de jaarlijkse feestavond een aantal jubilarissen en nam tevens afscheid van collega’s die het korps verlaten. Commandant Hans Kleintjes sprak de jubilarissen toe en waarnemend burgemeester James van Lidth de Jeude reikte de bijbehorende oorkonden uit aan; Eep Heidbuurt, Gerard Veldhuis, Wim Viscaal en Huub Steffens die allen 25 jaar aan het korps verbonden zijn.

< Kijk naar de fotoreportage van Patrick Weegink

 
23-11-2009  

Toegang Volkskrant archief-leden Bibliotheek

 

ALMELO -  De bibliotheek in Almelo geeft haar leden toegang tot journalistiek werk in samenwerking met de vereniging van Nederlandse bibliotheken, die samen met de Volkskrant een pilot start waarin gratis het gehele krantenarchief uit de betaalde oplage kan worden ingezien. Via BiebLink krijgt men digitale toegang tot volledige Volkskrant artikelen en dat kan gewoon thuis of op kantoor achter de pc! BiebLink, een dienst van de bibliotheek, is dé link naar literatuur, achtergronden en actualiteit. Oftewel: de connectie naar de online informatie. Vanaf november 2009 start BiebLink met deze extra service. Het werkt gemakkelijk: even inloggen met de bibliotheekpas en de artikelen zijn zichtbaar. Het archief is opgenomen in de catalogus van de bibliotheek (www.bibliotheekalmelo.nl) . Na een zoekactie zijn de artikelen herkenbaar aan het speciale BiebLink logo.

 
24-11-2009  

'Commedia dell' arte op Het Noordik

  ALMELO - Leerlingen van CSG Het Noordik kruipen donderdag 26 november in de huid van de types van het Italiaanse volkstoneel. De slimme Arlecchino, de norse Dottore en de domme Pantalone bevolken 's avonds het toneel van de aula aan de Noordikslaan, bijgestaan door andere figuren uit de "Commedia dell' arte". Deze vorm van improvisatietoneel was tot ongeveer 1700 zeer geliefd als straattheater, waarbij de spot werd gedreven met de actualiteit van destijds. Een poppenkastfiguur als Jan Klaassen stamt rechtstreeks af van Pulcinella, uit de Commedie dell' arte. De leerlingen laten 's avonds zien wat ze overdag hebben geleerd in een workshop door Arnold Sandhaus van het theateratelier uit Zeist.
Lees verder...

 
26-11-2009  

Action voor derde keer ontruimd

 

ALMELO – Al drie dagen opeenvolgend is de winkel van Action in de Hagenborg ontruimd omdat personeelsleden onwel werden. Zij klagen over een muffe lucht en benauwdheid. Metingen door de brandweer geven geen schadelijke stoffen aan of verhoogde CO-waarden. Wel werd de arbeidsinspectie ingeschakeld die samen met Action en de eigenaar van het pand naar mogelijke oorzaak en oplossingen kijkt. Donderdag wordt de winkel gewoon heropend.
 

 
26-11-2009  

Heeft Almelo versluierde jaarrekeningen?


Drs. L.W. Verhoef R.A. (C) foto Eljee Bergwerff
 

WIJK BIJ DUURSTEDE – Register Accountant drs. Leo Verhoef kan wel de ‘luis in de pels’ van vele gemeenten genoemd worden. Bij tal van gemeenten duikt hij in de jaarstukken om de werkelijke financiële cijfers van gemeenten boven water te halen. In 2000 nam Verhoef de gemeente Almelo voor het eerst onder de loep en constateerde dat de gemeente ruim 52 miljoen guldens rijker was dan dat deze in de jaarstukken aan de gemeenteraad presenteerde. Verhoef heeft inmiddels een heel dossier, want in 2006, 2007 en 2008 deed hij dat nogmaals en in dat laatste jaar zou Almelo al met 5,4 miljoen euro in het rood hebben gestaan terwijl de gemeenteraad werd voorgehouden dat er een voordelig saldo was van 3,7 miljoen euro. Inmiddels mag duidelijk zijn dat Almelo werkelijk in de rode cijfers zit en miljoenen moet bezuinigen. De gemeenteraad nam de begroting 2010 weliswaar aan met een begrotingstekort maar daarin zijn nog niet alle cijfers doorberekend en ook de provincie wil voor het eind van het jaar inzicht hoe Almelo er nu werkelijk voor staat. Register Accountant Verhoef schreef in september jl. een brief aan de gemeenteraad maar wij hebben nog niet kunnen ontdekken dat er één raadslid is geweest die vragen heeft gesteld over de bevindingen van Verhoef.
Collega Register Accountant en wethouder Jan van Marle (CDA) mag als opvolger van ex- wethouder Reinier van Broekhoven (CDA) toch in staat geacht worden om de bevindingen van zijn beroepscollega te weerleggen of te bevestigen?

De bevindingen van register accountant Verhoef:
Almelo 2000
- saldo van baten en lasten volgens rekening van baten en lasten: ƒ 7,4 mio
- werkelijk saldo van baten en lasten: ƒ 59,9 mio (E 27,2 mio)
- accountant: Deloitte &Touche
Almelo 2006
- saldo van baten en lasten volgens rekening van baten en lasten: E 14,3 mio
- werkelijk saldo van baten en lasten: E 22,8 mio
- accountant: ?
Almelo 2007*
- saldo van baten en lasten volgens rekening van baten en lasten: nadelig E 0,4 mio
- werkelijk saldo van baten en lasten: voordelig E 0,2 mio
- accountant: Ernst & Young
Almelo 2008
- saldo van baten en lasten volgens rekening van baten en lasten: voordelig E 3,7 mio
- werkelijk saldo van baten en lasten: nadelig E 5,4 mio
- accountant: Deloitte

 
27-11-2009  

Pius X assisteert bij gemeenteraadverkiezing

  ALMELO - Burgemeester James van Lidth de Jeude en scholieren van het Pius X College bezegelen dinsdag 1 december de voortzetting van de samenwerking tussen Gemeente en het Pius X College bij de verkiezingen. Scholieren die als lid van het stembureau hebben geholpen bij de Europese Verkiezingen dragen dan het rode potlood over aan een nieuwe groep die de stembureaus gaat bemannen bij de Gemeenteraadverkiezing op 3 maart 2010.
De eerste groep leerlingen hebben als beëdigd lid van het stembureau geholpen bij het stemmen en ´s avonds bij handmatig tellen van de stemmen bij de Europese Verkiezingen op 4 juni jl.
Lees verder...

 
28-11-2009  

Gertjan Verbeek in literaire salon

 

Wat heeft een voetballer met boeken? En wat heeft een schrijver met voetballen?
In deze literaire salon interviewt John Heijmans Heracles trainer Gertjan Verbeek samen met de favoriete schrijver van Verbeek: Kees ’t Hart.
Verbeek (1962) voetbalde in de jaren ‘80 bij Heracles Almelo. Na zijn voetbalcarrière begon hij als trainer en dit seizoen traint hij voor de tweede keer Heracles Almelo. En met resultaat! Ze staan op de zevende plaats in de Eredivisie.
Kees ’t Hart (1944) studeerde taal- en letterkunde. Hij was redacteur van het literaire tijdschrift De Revisor. In 1988 debuteerde hij met de verhalenbundel “Vitrines”. Het seizoen 2000-2001 liep ’t Hart mee met SC Heerenveen en schreef hier een reportage over voor het voetbalblad Hard gras. Dit werd later uitgebracht als boek onder de titel Het mooiste leven…
In deze periode is Gertjan Verbeek assistent-trainer bij Heerenveen en er ontstaat een vriendschap tussen de beide mannen.

 
29-11-2009  

Dronken automobilist botst bijna op motoragent

 

ALMELO - Zaterdagavond rond 22.50 uur, surveilleerde een motoragent van Politie Twente op de H. Roland Holstlaan in Almelo. Daarbij werd hij bijna aangereden door een automobilist die plotseling en zonder richting aan te geven, naar links uitweek. Deze bestuurder, een 32-jarige man uit Wijchen, werd door de motorsurveillant aan de kant gezet. De man bleek alcohol gedronken te hebben. Ademanalyse wees 255 ugl uit (0.59 promille) Het rijbewijs van de man werd ingevorderd.

Foto Harrie Meijnen

Almelo - Bij een frontale aanrijding op de Windmolenbroeksweg, in de tunnel onder de Weezebeeksingel, raakte zaterdag een 17-jarige jongen uit Enter gewond. De 17-jarige reed op zijn scooter de tunnel in. Hij haalde een groepje fietsers in en kwam daarbij op het weggedeelte voor het tegemoetkomende verkeer. Daar reed een 76-jarige vrouw uit Enter op haar elektrische fiets. Beiden botsten frontaal op elkaar, waarbij de 17-jarige jongen gewond raakte. Hij werd met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.
Almelo - Bij een controle op de fietsverlichting op de Bornsestraat, werden zaterdagavond tussen 20.30 uur en 21.00 uur 12 bekeuringen uitgeschreven voor gebreken aan fietsverlichting. Tevens werden twee parkeerbonnen uitgeschreven alsmede een bekeuring voor het niet handsfree bellen.

 
29-11-2009  

Traditionele Midwinterhoonblazen druk bezocht

 

ALMELO - De donkere dagen voor Kerst staat alweer voor de deur. De midwinterhoornblazers lieten vandaag weer van zich horen in het Beeklustpark. Rond 17.00 uur verzamelen de blazers zich bij de muziekkoepel waarbij een korte uitleg wordi gegeven over dit oude Twentse gebruik. Vervolgens verspreiden de blazers zich door het park om elkaar de boodschap door te geven. Het Beeklustpark is speciaal voor deze gelegenheid deels verlicht met lampen en fakkels. Het geheel is afhankelijk van de weersomstandigheden ca. 3 kwartier duren.  Op de laatste zondag voor Kerst, 20 dec. zal “The Lords Choir” het geheel opluisteren met kerstliederen en is er chocolademelk en glühwein.
Beeklustpark zondag 6/12, 13/12 en 20/12 dec. aanvang 17.00 uur, entree vrij
 

Fotoreportage (15 foto's)...

 
29-11-2009  

'De Gouden Staf van Sinterklaas'

 

ALMELO - Zodra het weer bijna 5 december is, slapen Sinterklaas en zijn pieten traditiegetrouw bij Koning Klaagmaarniet op het kasteel. De mooiste kamer wordt klaar gemaakt, de pakjes gaan in de grootste pakjeskamer en het paard krijgt een mooi plekje in de Koninklijke stallen. Alles loopt zoals het hoort te lopen op het kasteel. Maar dan ontdekt Prutspiet dat er iets vreemds aan de hand is met de staf van Sinterklaas! Heeft het misschien iets te maken met het vreemde gedrag van Loodpieter, de tweelingbroer van Prutspiet? Kunnen Karel de Kok en zijn vrienden op tijd een oplossing bedenken, voordat Sinterklaas te weten komt wat er aan de hand is? Hoe zal dit spannende Sinterklaasavontuur aflopen? De oplossing kwam tot stand in het Theaterhotel. In een goed gevuld theater genoten kinderen en aanhanhang met volle teugen. Ook  Freek zat te luisteren met rooie oortjes.

Fotoreportage (8 foto's)...

 
30-11-2009  

IJsbaan ´t Linschot wacht op vorst

 

BORNERBROEK – IJsbaan ’t Linschot in Bornerbroek is klaar voor de winter. Het ‘koek en zopie’ huisje dat eerst dienst deed aan de ijsbaan aan de Pastoor Ossestraat is inmiddels door vrijwilligers geheel opgeknapt om bij de nieuwe ijsbaan richting Enter dienst te doen als kleine kantine voor het drinken van een warme chocomelk of even bij te komen van de koude. De baan is onder water gezet en nu moet het alleen nog gaan vriezen voordat de ijspret kan beginnen.

Fotoreportage (4 foto's)...

 
30-11-2009  

Parkeerverbod Twenthecentrum

 

ALMELO - De voorbereidingen met betrekking tot de bouwwerkzaamheden aan het Twenthe Centrum zijn in volle gang. De bouwwerkzaamheden gaan op korte termijn aanvangen. Deze werkzaamheden nemen, volgens planning, 12 maanden in beslag..Met ingang van 14 december 2009 zal parkeren op het parkeerterrein van het Twenthe Centrum, Twentheplein 3-5 te Almelo niet meer mogelijk zijn. Auto’s die na 14 december 2009 onbeheerd op het terrein worden aangetroffen zullen op kosten van de eigenaar worden verwijderd.

< Impressies architectenbureau ONB
 

Fotoreportage (4 foto's)...

 
30-11-2009  

Grootste speculaaspop ooit, gebakken in Almelo

 

ALMELO - Een nieuw wereldrecord in Almelo bij het ROC. De bakkersleerlingen van het ROC van Twente zijn er in geslaagd de grootste spuculaaspop ooit te bakken. De pop is 14,39 meter lang en 5,24 meter breed. Notaris E. Willems en onderwijswethouder Mieke Kuik namen de maat van de speculaaspop. Studenten van de afdeling Facilitair MBO Horeca leidden de operatie.
Zo'n 600 kilo deeg is er gebruikt voor de pop. Het oude record van leerlingen van het Alberda College in Rotterdam hield slechts twee dagen stand. De baten uit verkoop van de speculaaspop gaan naar het schoolproject van de stichting Twente-Dakar. Diverse bedrijven hadden vooraf al ingetekend en het restant gaat in de vrije verkoop a raison van één euro per 100 gram. 

Fotoreportage (29 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina