Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
04-11-2009  

Kapvergunning beuk bij Kloosterhofflat (update)

 

ALMELO - Vorige week meldde wethouder Sjoers aan de gemeenteraad dat het college overeenstemming had bereikt met Beter Wonen om een deel van de Kloosterhofflat te slopen om de bouw van een aangepast stadhuis mogelijk te maken. Na de vergadering bleek dat die overeensteeming niet meer is dan een intentie er samen uit te komen. Het grootste struikelblok is echter de financiële vergoeding aan Beter Wonen, want die wil het aantal van 44 te slopen appartementen aan de andere zijde van de flat weer aanbouwen. Groot bijkomend struikelblok is ook nog de aankoop en sloop van de ING Bank, ook dat is nog niet rond.

Beter Wonen heeft bovendien nog eisen t.a.v. het behoud van beeldbepalend groen rondom de Kloosterhofflat en wat schetst onze verbazing? Het college van B&W besloot gisteren tot het verlenen van een kapvergunning voor de beeldbepalende bruine beuk op het plein voor de Kloosterhofflat. De beuk is volgens het college namelijk ZIEK en gevaarlijk. 
Tegen het besluit van waarnemend burgemeester van Lidth de Jeude om de meer dan 100-jarige beuk te kappen is geen bezwaar mogelijk op basis van zijn besluit volgens de gemeentelijke bomenverordening.

In de onderzoeksrapporten toch wat kenmerkende verschillen:
Zo wordt de hoogte verschillend aangeduid met 23 meter en 30 meter en de restwand is in het ene rapport 10 cm en in het andere rapport 17 cm. Wat zouden de deskundigen van de bomenstichting hierover zeggen?
Waarschijnlijk krijgen die niet meer de kans en staat een dezer dagen de boomploeg voor de Kloosterhofflat om deze beuk met een omtrek van 5,8 meter in mootjes te zagen. GELUKKIG HEBBEN WE DE FOTO'S NOG!
Een vergelijkend kijkje naar monumentale bruine beuken op de website van de bomenstichting leert dat de bruine beuk bij de Kloosterhofflat tussen de 25 en 30 meter hoog en met een stamomvang van rond de zes meter eerder 200 jaar oud is dan 100 tot 150 jaar oud.

Buurtbewoners stuur ons de foto's bij het in stukken zagen want we willen graag zien dat de beuk werkelijk hol is!


Lees ook de collegebesluiten onder het kopje Politiek Almelo en kijk naar de foto's.


Gemeentelijk persbericht kapvergunning
expertise rapport 1.
expertise rapport 2.
Boze brief D66 aan college van B&W

Fotoreportage (14 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina