Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-09-2011  

Gaan hoogspanningsleidingen ondergronds?

 

ALMELO – Een actiecomité onder aanvoering van de heer A. Cremers wil dat de 110 KV- leiding die door en over het Nijrees en het Windmolenbroek loopt, ondergronds gaat. Hoogspanningsleidingen staan al jaren ter discussie vanwege de magnetische velden en mogelijke schade die het kan toebrengen aan de mens die vlak naast of onder een leiding woont.
Netwerkbedrijf TenneT heeft becijferd dat het ondergronds aanleggen de lieve duit van 1,2 miljard euro kost. Het ministerie van Economische Zaken bekijkt de haalbaarheid en denkt aan opcenten in de energienota.
Cremers en de zijnen willen dat Almelo vooraan in het rijtje zit en overhandigden daarvoor gisteren een petitie aan wethouder Theo Schouten. De vereniging Westelijke groene long ondersteunt het idee van Cremers.
Schouten ziet wel iets in het plan maar gaf te kennen dat de gemeente Almelo geen geld heeft om de zaak te bespoedigen.

 
01-09-2011  

Veilig Verkeermiddag in De Schöppe

 

ALMELO – Als onderdeel van de Spelweek in wijkcentrum De Schöppe was wijkwethouder Mieke Kuik-Verweg aanwezig bij de Veilig Verkeermiddag. De kinderen schilderden verkeersborden en kregen spelenderwijze daardoor ook de betekenis mee. Oom agent was met een echte politiemotor aanwezig waar de kinderen allemaal even op mochten zitten. Met een tocht door de wijk werd de middag afgesloten en was er in de speeltuin nog een traktatie.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (18 foto's)...

 
02-09-2011  

Sloophuttenfeest beëindigt Huttenland

 

ALMELO – Met het Sloophuttenfeest kwam er een eind aan weken van zagen en timmeren door de jeugd tijdens het bouwen van Huttenland, het meest succesvolle onderdeel van de Zomerwijkweken. Liefst 463 deelnemertjes timmerden er op los om de bouwwerken in elkaar te zetten, waarbij de creativiteit hoogtij vierde.
Wethouder Mieke Kuik-Verweg deelde prijzen uit voor de mooiste creaties waarna de bouwwerken in de hens gingen.

Fotoreportage: Jan Bril
(Klik hier voor alle 94 foto’s)

Fotoreportage (66 foto's)...

 
02-09-2011  

Talentenjacht Zomerwijkweken

 

ALMELO – De wegens de weersomstandigheden afgelaste Talentenjacht bij de opening van de Zomerwijkweken, werd alsnog gehouden voorafgaand aan het Sloophuttenfeest aan de Veenelandenweg in de wijk De Schelfhorst.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (22 foto's)...

 
02-09-2011  

Rijksbelastingdienst weg uit Almelo? (upd)

 

ALMELO – De Rijksgebouwendienst voert in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een onderzoek uit naar 1800 gebouwen om tot efficiëntere huisvesting te komen. Daartoe behoort ook de Belastingdienst Oost met vestigingen in Almelo en Enschede.
Op het kantoor in Almelo zoemt het van de geruchten dat het kantoor Almelo wordt gesloten en dat 450 werknemers mogelijk elders tewerk worden gesteld.
Het huidige gebouw bij het station werd eind 2003 opgeleverd en in februari 2004 door toenmalig minister Gerrit Zalm in gebruik genomen en gehuurd voor een periode van 10 jaar.
In november wordt in de ministerraad gesproken over schaalvergroting en een te behalen efficiëntie. 

Ook wordt gesneden in het aantal arrondissementen van rechtbanken. Van de 19 blijven er 10 over. Almelo, Arnhem, Zutphen en het Overijsselse deel van Zwolle/Lelystad fuseren tot de Rechtbank Oost-Nederland. Het wetsvoorstel ligt inmiddels bij de Tweede Kamer. 

Fotoreportage

<< Het interieur kenmerkt zich door flexibiliteit. Zelfs een biljart behoort tot de uitrusting. Het gebouw kostte bijna 30 miljoen euro en heeft een vloeroppervlakte van ruim 11.000 m2, goed voor 530 werkplekken.

Ingezonden reactie: 02-09-2011

Hoe kun je als gemeente sneller een stadhuis in de schoot geworpen krijgen?
Kan toch niet beter?


A. Albers


Factsheet
Onderzoek naar vastgoedkennis en Public Governance van het rijk. In het onderzoek o.a. het nieuwe belastingkantoor Almelo.

 
03-09-2011  

Spelweek De Schöppe eindigt met uitstapje

 

ALMELO – De Spelweek voor de kinderen op De Riet en Het Nieuwland eindigde met een uitstapje naar Familiepark Hoge Boekel in Enschede.
Begeleiders en de kinderen stapten samen in meerdere bussen en vermaakten zich prima op het pretpark voordat de reis naar huis weer werd aanvaard.

Fotoreportage: Coen Mulder Roel Imming

Kijk hier naar alle 570 foto’s van de spelweek

Fotoreportage (24 foto's)...

 
06-09-2011  

Druk Zakelijk Almelo in Theaterhotel


Martin Steenbeke (r) interviewt Carlo Slag (boven) van Preston Palace en Hans Evers van Marquette Detachering.
 

ALMELO - Preston Palace stond in een vorig leven bekend als Prinses Irene Ziekenhuis. Op. In 1987 werd het volledige pand aangekocht door Hennie van der Most. Hij verbouwde het tot hotel en uitgaanscentrum en vernoemde het naar een der partnersteden van Almelo. Carlo Slag, die een jaar daarvoor in dienst was getreden, was belast met ‘demontagewerkzaamheden’, waar hij zich als – naar eigen zeggen – baldadige jongen van 15 heerlijk in kon uitleven. ‘Slopen kon toen nog redelijk simpel, nu zou dat € 70 miljoen kosten. Dat verdien je nooit terug.’ Gaandeweg kreeg hij meer verantwoordelijkheden, wat resulteerde in zijn benoeming tot hoofd techniek en gebouwenbeheer.
Begin dit jaar besloot Van der Most het onroerend goed over te doen aan de driekoppige directie, onder wie Carlo Slag. De continuïteit. leek hem meer gewaarborgd bij dit trio dan bij een investeringmaatschappij. Het drietal is inmiddels ‘bijna rond’ met de bank.

En nu? ‘Het is een superformule, die verkocht zichzelf, maar na achttien jaar zo gedraaid te hebben moet er nu weer iets gebeuren. Wij willen af van het imago van zuip- en vreetschuur. We zijn niet alleen een feestpaleis, ook zakelijk kun je hier goed terecht.’ Werk aan de winkel, dus. Zoals doelgroepen gaan benaderen.
Het eerste speerpunt is de zakelijke mogelijkheden gericht onder de aandacht brengen. Dat is Preston Conference. Het tweede speerpunt is meer mensen uit de regio wijzen op de mogelijkheden. ‘Preston Palace leeft meer in Den Haag dan in Tubbergen.’

Preston Palace huisvest 200.000 hotelgasten per jaar. ‘Iedereen komt bij ons, het is een afspiegeling van de maatschappij.’ Zelf draagt Carlo Slag de verantwoordelijkheid voor 360 man personeel, waar hij overigens even goed om slaapt. Met de invoering van de toeristenbelasting heeft hij problemen: ‘Dat is in deze tijd te risicovol’.

De basis voor Marquette Detachering ligt in Polen. Hans Evers was hier werkzaam voor een staalbedrijf, samen met Hennie van der Most, en leerde er zijn latere vrouw Magda kennen. Zij zagen mogelijkheden om goed geschoolde en gemotiveerde Poolse arbeidskrachten bij Nederlandse bedrijven te werk te stellen. Voor veel werk in productiebedrijven in Nederland zijn in ons land immers nauwelijks meer mensen beschikbaar, de werkloosheid ten spijt. En Polen zijn gewild. Er stonden 200 Nederlanders op zijn loonlijst, nu resteren er nog dertig. ‘Nederlanders hebben vaak niet de goede arbeidsmoraal, dat is droevig. Dan hoor ik: “Stuur me de goede Polen, de lassers maar”. Voor de productie van dozen die Hubregtse Cartonnage aan de visserij moet leveren, zijn in Nederland geen mensen te vinden.’
Mede debet aan de situatie is in zijn ogen de gebrekkige kwaliteit van het technisch onderwijs alhier. Er is te veel aandacht voor theorie; een echt val leren doen ze niet.

Zijn vrouw legt de contacten en haalt de mensen binnen, ‘ik probeer ze weg te zetten.’
Persoonality verzorgt de administratie en back office. Zelf regelen ze vervoer, gaan ze taal- en veiligheidscursussen aanbieden en dragen ze zorg voor huisvesting – en daar wringt de schoen. Hans Evers houdt zich in, maar hem is de houding van woningbouwcorporaties en banken een gruwel. Hij ervaart veel tegenwerking bij het zoeken en vinden van passende huisvesting voor zijn mensen. Dat komt voor een deel door de regelgeving in Nederland. ‘Wil je een particuliere woning huren, dan moet sprake zijn van een gezinssituatie.’ Dat is niet het geval als vier mannen of vier vrouwen er hun intrek willen nemen. Is een huis met hypotheek bezwaard, dan is overeenstemming met de bank geboden. ‘Veel Polen zijn ingeschreven bij woningbouwcorporaties, maar horen daar nooit iets over terug. Ik denk dat het te maken heeft met wantrouwen. De markt is nog niet zo ver. Dat is een maatschappelijk probleem. We hebben in Nederland bijna even veel arbeidsmigranten als werklozen. Je moet ook niet willen dat een bedrijf dan maar uit Nederland vertrekt en naar Polen gaat.’

Tekst: Coen Heldeweg
Fotoreportage: Coen Mulder en Freek Buitenweg

Fotoreportage (25 foto's)...

 
06-09-2011  

Wietplantage ontmanteld aan Bornerbroeksestraat

 

ALMELO – Aan de Bornerbroeksestraat, ter hoogte van de Zuiderstraat, heeft de politie vanmorgen een wietplantage ontmanteld. In het pand zat vroeger slagerij Klappe. De bewoner is aangehouden. Netbeheerder Cogas sprak van een extreem gevaarlijke situatie doordat blank koperdraad werd gebruikt en veel vocht in het pand aanwezig was.  

De politie deed vandaag in een gecoördineerde actie m.m.v. energiebedrijven invallen bij 130 wietplantages in Nederland. Daarbij werd voor een geschatte straatwaarde van bijna 3 miljoen euro aan wietplanten vernietigd. Tevens werd beslag gelegd op onder meer vuurwapens, auto's, motoren, huizen en bedrijfspanden en zijn 91 mensen aangehouden.
In Twente werd verder een plantages ontmanteld in Glanerbrug en een zestal in Enschede en Haaksbergen.

Fototreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (9 foto's)...

 
06-09-2011  

Natte start Centrumkermis Almelo

 

ALMELO - De jaarlijkse Centrumkermis kende evenals vorig jaar een natte en rustige start. Alleen de dapperen trotseerden de regen tijdens de openingsmiddag. De Centrumkermis duurt nog t/m a.s. zondag. 

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (42 foto's)...

 
07-09-2011  

Overval op cafetaria Violierstraat

 

ALMELO - Dinsdagavond omstreeks 11 uur is een overval gepleegd op cafetaria De Violier in de Violierstraat. de dader kwam gemaskerd binnen met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. In de Violierstraat vond al twee keer eerder een overval op een cafetaria plaats en voor enkele maanden geleden werd ook het postagentschap overvallen.
De politie schakelde dinsdagavond wel Burgernet in, maar dat mocht niet baten. 

 
07-09-2011  

Fietsend over de Mt. Ventoux voor goed doel

 

ALMELO - Na 2 jaar de Alp D'Huzes beklommen te hebben voor het KWF gaan Johnny Webbink (foto) en Hans Reinerink nu hun grenzen verleggen en gaan voor de ‘Stichting 100% voor een Kinderlach’ de Mount Ventoux beklimmen.
Dit zijn kinderen met een verstandelijk- of lichamelijke beperking en voor leeftijdgenootjes met een dermate ernstige ziekte dat de toekomst voor deze kinderen uitzichtloos is. Met de giften die binnen komen organiseren ze dagjes uit of het bijwonen van concerten.
Het kan ook om materiële giften gaan die het leven aangenaam maken voor deze kinderen. We proberen om 4000 euro bij elkaar te fietsen.
Plusmarkt Herman van Limbeek gaf al een mooi bedrag en stelde bovendien het tenue beschikbaar. Toch is er nog meer nodig en als er nog mensen zijn die de ‘Stichting 100% voor een Kinderlach’ willen sponsoren, kan dat door middel van een donatie op rekeningnummer 158477790 van ‘Stichting 100% voor een Kinderlach’ t.a.v. Johnny en Hans.
Kijk voor meer informatie op de website.

 
08-09-2011  

Rumoer over banenverlies in Almelo

 

ALMELO – Het discussieprogramma Rumoer van Radio Almelo, TC Tubantia en de Bieb ging donderdag over hulp aan ouderen, het dreigende verlies van banen bij de rechtbank en de rijksbelastingdienst en de weigering van projectontwikkelaar van der Looy de achterstallige bouwleges van ruim één miljoen euro aan de gemeente te voldoen.
Minister Opstelten wil de rechtbanken van Almelo, Arnhem, Zutphen en het Overijssels deel van de rechtbank Zwolle/Lelystad laten fuseren. Daarmee gaan wellicht 80 banen (50 fte) verloren meldde rechter Ger Vermeulen voor de microfoon.
Ook staat er een reorganisatie op stapel bij de rijksbelastingdienst. De locatie Almelo en het kleinere Enschede, samen zijnde de regio Oost, staat ter discussie en verdwijnt wellicht richting Zwolle. Hier zijn 450 banen in Almelo bij betrokken. Dat zou ook de bedoeling zijn met de rechtbank maar gelet op het aantal Twentse zaken blijft er toch een kleinere bezetting in Almelo.
Luister hier naar de opname van Radio Almelo

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (18 foto's)...

 
09-09-2011  

Ontvangst basketballteam Pamukkale University

 

ALMELO – Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld en sportwethouder Jan van Marle ontvingen hedenmorgen in het stadhuis het basketballteam van de Pamukkale Universiteit uit het Turkse Denizli. De basketballers uit partnerstad Denizli zijn nationaal kampioen in de tweede klasse en toen de gemeente dat vernam via Mathieu van Dam van Triple Daimond Training (TDT) in Almelo volgde al snel een uitnodiging om Almelo te bezoeken en een drietal wedstrijden te spelen in de IISPA.
De eerste twee wedstrijden hebben de Turkse gasten al achter der rug en dinsdag 13 september om 19.30 uur speelt Pamukkale nog tegen het sterke Landstede uit Zwolle voordat het op 15 september huiswaarts keert.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (18 foto's)...

 
09-09-2011  

Manfred Wohlgemut en zijn Indië-expositie

 

ALMELO – Vandaag opende Manfred Wohlgemut zijn foto-expositie over het Indiëcomplex in het voormalige kantoorgebouw van Nicolon ten Cate aan de Sluiskade NZ. Wohlgemuth legde de gebouwen en de gedeeltelijke sloop vast zodat de historie van het Indiëcomplex niet verloren gaat.
Projectontwikkelaar ter Steege Vastgoed BV uit Rijssen ondersteunde de activiteit van Wohlgemut.
De expositie is dit weekend op zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur en op zaterdag 17 september en zondag 18 september van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (18 foto's)...

 
10-09-2011  

Jeugdlid APKV op eerste show in de prijzen

 

ALMELO/HELLENDOORN - Jeugdlid Lianne Voortman van de Almelose kleindierenvereniging APKV Het Oosten is op haar eerste show gelijk in de prijzen gevallen. De 6-jarige Lianne won op een jongdierenkeuring in Hellendoorn de prijs voor het fraaiste konijn van een jeugdlid. Het konijn van Lianne, een zwarte tan, kreeg van keurmeester Jan Hupjé uit Broekland het predikaat Zeer Goed (ZG).
Ook andere leden van APKV Het Oosten deden van zich spreken op de ééndaagse show. Bij de konijnen was de prijs voor de fraaiste voedster van de keuring voor een tan, zwart van Dennis Voortman uit Almelo. Dennis is overigens de vader van Marinka. En bij de dwerghoenders was Mans Koenderink uit Albergen de grote winnaar. Hij had de fraaiste haan en het fraaiste hen van alle ingezonden sebright krielen in de kleurslag zilver zwartgezoomd. Daarnaast behaalde hij met één van deze hoenders de prijs voor het fraaiste dwerghoen van de gehele keuring.

37e Jongdierendag bij ENPKV, 10 september, Hellendoorn
Konijnen:
Dennis Voortman, 2xF en 2xZG met Tan, zwart (bijzonderheid: Voortman wint prijs voor fraaiste voedster van de keuring); 3xZG met Klein Zilver, licht zwart.
Tom van den Berg, 2xZG met Nederlandse hangoordwerg, konijngrijs, 1xZG met Nederlandse hangoordwerg, zwart en 1xZG met Nederlandse hangoordwerg, magadascar.
Familie Römer, 1xZG met Kleurdwerg, chinchilla.
Dwerghoenders:
Mans Koenderink, 2x1F en 1xZG met Sebright kriel, zilver zwartgezoomd (bijzonderheid: fraaiste kriel van de keuring); 1xZG met Wyandotte kriel meerzomig patrijs.
Johnny Korte, 1x2F en 4xZG met Sebright kriel, zilver zwartgezoomd.
Jeugdleden, konijnen:
Lianne Voortman, 3xZG met Tan, zwart (bijzonderheid: Lianne wint prijs voor fraaiste konijn van een jeugdlid).

Klik hier voor meer clubinfo.

 
10-09-2011  

Wisseling van de wacht bij Pulls mode

 

ALMELO – Bij Pulls Damesmode aan de Passage 4 vond zaterdag een wisseling van de wacht plaats tussen moeder en dochter Bonthuis. Moeder Bonthuis dreef jarenlang de franchise vestiging van Pulls en wordt nu officieel opgevolgd door haar dochter omdat moeder Bonthuis het wat kalmer aan wil doen. Ook was er een naamswijziging in 'Welcome 4 You'.

Foto’s: Coen Mulder

Fotoreportage (1 foto's)...

 
11-09-2011  

Open monumentendag bij de Bellinckhof

 

ALMELO - Ter gelegenheid van Open Monumentendag werd het park van Landgoed de Bellinckhof opengesteld voor het publiek. Bezoekers konden niet alleen het fraaie park bezichtigen maar ook een blik werpen op het interieur door de openstaande deuren van de villa. Ook kon men het koetshuis en de stallen met vleeskoeien bezichtigen die worden gefokt op de Bellinckhof.
Leden van de Historische Kring Stad & Ambt Almelo verzorgden de rondleidingen en vertelden over de geschiedenis van de Bellinckhof en haar park.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (61 foto's)...

 
11-09-2011  

Open dag bij de varkensmester

 

ALMELO – Bij het vleesvarkensbedrijf Leemslagen van Henk Holterman en Wilma Schmidt aan de Breesegge 4 in Bornerbroek werd vandaag tijdens het ‘Weekend van het Varken’ een open dag gehouden om iedereen kennis te laten maken hoe het er op een dergelijk bedrijf aan toe gaat. Meerdere collega’s van Henk en Wilma gaven antwoord op de vragen van het publiek en voor de kinderen was er vermaak met doelschieten, een heuse ranjakoe en een springkussen.
Voor de bezoekende ouders ging het meer om het serieuze. Hoe worden de biggen vet gemest en met welk voer of hoe lang duurt het voordat de biggen slachtrijp zijn om uiteindelijk als karbonade, rollade of speklap op het bord van de consument te belanden?
Het antwoord: In 16 weken gaat het gewicht van een big, dat met een gewicht van 25 kg van de fokker komt, naar 115 kg voordat ze de Leemslagen weer verlaten.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (24 foto's)...

 
11-09-2011  

Gierveld wint Lark zeilwedstrijden bij AWV

 

ALMELO – Bij de Almelose Watersport Vereeniging aan het Twentekanaal werd vandaag een zeilwedstrijd met Larken gevaren. De Lark was vroeger een populair scheepje en werd veelal zelf gebouwd. Almeloër Hein Voskamp won er in zijn jeugd al eens de ‘Sneekweek’ mee. Sinds een jaar of vijf is de Lark weer populair aan het worden nadat ene Johan Klaver een vervallen Lark vond in een loods en deze restaureerde. Ook in Almelo bij AWV kwam de koorts terug en Harry Gierveld bouwde zijn eigen ‘Tuimelaar’.
Na de Schippersmeeting werden er zondag op het Twentekanaal drie wedstrijden gevaren om de Hein Voskamp Wisselbokaal. Gierveld bleek in het ‘Overall’ klassement met zijn ‘Tuimelaar’ de beste, gevolgd door Ron Hubregtse en John Klaver.

Fotoreportage: Jan Bril en Coen Mulder
(Klik hier voor alle 96 foto's van Coen)

Uitslag compleet:
1. L-142 Harry Gierveld
2. L-49 Ron Hubregtse
3. L-94 Johan Klaver
4. L-95 Jan Elzenga
5. L-30 Sietse Dijkstra
6. L-80 Germ de Jong
7. L-96 Eep Looman
7. L-135 Jack Brans
9. L-137 Fokke Wijnstra
10. L-1 Mijndert van den Berg
10. L-17 Jelte Kruier

Fotoreportage (67 foto's)...

 
12-09-2011  

Energie adviesteam De Riet op pad

 

ALMELO – Wijkwethouder Mieke Kuik-Verweg gaf maandagmiddag bij het MAC-kantoor aan de Rietstraat 143 het startsein voor het energie adviesteam De Riet. Vijf adviseurs gaan in de wijken De Riet en Nieuwland op pad om de wijkbewoners van besparingstips te voorzien.
De adviseurs zijn opgeleid bij Soweco vanuit een langdurige werkloosheidspositie. Het begon allemaal anderhalf jaar geleden en sindsdien genoten zestig mensen een opleiding. Van hen zijn veertig cursisten doorgestroomd naar een stageplek, een vaste baan of voor zichzelf begonnen.
Bewoners uit de voornoemde wijken kunnen ook zelf contact opnemen met de energieadviseurs tijdens de openingsuren van het kantoor aan de Rietstraat 143. De openingstijden zijn: maandag en woensdag van 09.00 uur tot 15.30 uur.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (7 foto's)...

 
13-09-2011  

Opening Snoezelruimte in Dr. Herderscheeschool

 

ALMELO - Maandag jl. werd in de Dr. Herderscheeschool aan de Schapendijk 3 in Almelo een Snoezelruimte geopend. De opening werd verricht door de heer Kienhuis van serviceclub De Ronde Tafel samen met leerling Kevin door samen een lint door te knippen waardoor ballonnen omhoog stegen. De serviceclub ‘De Ronde Tafel’ stelde de inrichting van de Snoezelruimte beschikbaar waar de leerlingen middels snoezelen hun zintuigen als ogen, oren, smaak-, tast- en reukzin kunnen aanscherpen. 

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (5 foto's)...

 
14-09-2011  

AH mag naar Bornsestraat/Violierstraat

 

ALMELO – Het college van B&W wil meewerken aan de bouw van een supermarkt op de hoek Bornsestraat/Violierstraat. Voorwaarde is wel dat boven het complex woningen komen. In het buurtwinkelcentrum komt tevens ruimte voor een aantal kleinere winkels.
Volgens wethouder van stadsvernieuwing Gerrit van Woudenbergh zijn er geen gegronde redenen om de bouw tegen te houden. Zo blijkt uit het plan van de projectontwikkelaar dat de belevering van de super inpandig kan plaatsvinden via een ingang aan de Bornsestraat en een uitrit aan de Violierstraat.
Het parkeren door bezoekers kan op de vrije ruimte achter de woningen aan de Deldensestraat. Belangrijkste kandidaat voor de supermarkt is Ahold, die dan wel haar vestiging aan de Nieuwstraat dient te sluiten. Het Nieuwstraatkwartier komt daardoor zonder grote supermarkt te zitten.
Ook projectontwikkelaar Prosyn van het toekomstige Almelo Nouveau schijnt geen bezwaren meer te hebben, volgens wethouder van Woudenbergh. Hij gaf verder aan dat het ‘probleem’ van het niet doorgaan van een EMTÉ-vestiging aan de Bornsestraat, in het nieuwe pand van Wissink, een privéprobleem is.
De gemeenteraad moet nog wel instemmen met de noodzakelijke bestemmingsplanwijziging.

 
14-09-2011  

Tekort Almelo 1,3 milj. euro in 1e helft 2011

 

ALMELO – Begin september werd al duidelijk uit de bestuursrapportage (berap) dat de gemeente in het eerste half jaar 2011 een tekort opliep van 1,3 miljoen euro. Grote ‘boosdoener’ is het XL Businesspark waar de aanloopverliezen een extra bijdrage van de gemeente vragen van 1,37 miljoen euro. Ook partners als de gemeenten Borne, Hengelo, Enschede en de provincie Overijssel moeten extra bijleggen.
Wethouder van financiën Jan van Marle poogde die extra benodigde bijdrage nog wel te verlagen door voor te stellen de grondprijs te verhogen en de bouw van een los- en laadkade bij het Twentekanaal te schrappen maar ook dat voorstel haalde het niet, vertelde hij enkele weken geleden aan de pers.
Dinsdagavond kreeg ook de van reces teruggekeerde gemeenteraad te horen over de tegenvallers. Voor constructiebedrijf Buiting in ieder geval een meevaller, want die vestigde zich juist op het XL Businesspark vanwege de toekomstige laad- en loskade. Alleen dat kan nog wel eens lang duren in de huidige economische situatie.
Directeur Luit Hoogenberg van het XL Businesspark hoopte in juni jl. nog steeds op 2013, maar dan moet wel eerst het Twentekanaal naar Almelo op diepte zijn gebracht.

 
15-09-2011  

Dick Jungst bouwt kinderkliniek in Kenia


archieffoto: 'Daktari' Dick Jungst
 

ALMELO – Dr. Dick Jungst bouwt met zijn stichting Equator Medicare een kinderkliniek in Mpeketoni in Kenia. De oud- huisarts zet zich regelmatig in als arts in Afrika en zamelde sinds december vorig jaar 30.000 euro in met verschillende acties. Zo stond hij regelmatig met een kraam in de Grotestraat en bezocht hij meerdere bijeenkomsten om zijn werk in Afrika onder de aandacht te brengen.
In het verleden liet hij al eens een waterbron aanleggen in Mikinduni en een verloskamer in Nasusi. De stichting is ook actief in Zuid Amerika. In Cusco in Peru lieten de stichtingsleden Maria Friedeman en Gaby Jungst al eens douches en toiletten aanleggen voor een project voor straatkinderen.
De bouw van de kinderkliniek in Mpeketoni gaat volgende maand beginnen en kost 100.000 euro. Daarvoor is het geld nu binnen mede dankzij een aanvullende subsidie van bijna 16.000 euro van Wilde Ganzen. Wilt u meer weten over de werkzaamheden van 'Daktari' Dick en zijn stichting, klik dan hier.

 
15-09-2011  

Plus Sturing geprezen met beste kassa-afdeling

 

ALMELO – Plus Sturing aan de Vriezenveenseweg in Almelo heeft de beste kassa-afdeling van Noord- en Oost Nederland. Alle Plus-markten doen mee aan deze verkiezing en door het kassateam van Guus Sturing is dus weer een succesje geboekt. Voor Sturing reden om trots te zijn op zijn medewerkers die volgens hem elke dag hun best doen om tot de beste Plus servicesuper van Nederland te behoren.
Plus Sturing heeft met deze beoordeling al een plusje op de totale beoordeling wie de beste Plus super van Nederland wordt. Hiervan wordt de uitkomst later dit jaar bekend.
 

 
15-09-2011  

Rumoer over cultuurbezuinigingen

 

ALMELO - Het discussieprogramma Rumoer van de Bieb, Radio Almelo en TC Tubantia ging vanavond over bezuinigingen in de cultuur en de seizoensprogramma's van Hof 88 en het Theaterhotel.

Luister hier naar de opname van Radio Almelo

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (13 foto's)...

 
16-09-2011  

Sportzaal Bornerbroek kan door

 

BORNERBROEK – Even dreigde, amper vijf jaar na de opening, sluiting van sportzaal De Latei in Bornerbroek. Maar het exploitatietekort van sportzaal De Latei is weggewerkt. De oplossing kwam niet uit het gemeentehuis ondanks een bezoek van de wethouders Mieke Kuik-Verweg en Jan van Marle aan Bornerbroek. De gemeenschap in Bornerbroek heeft een oplossing gevonden door de huur te verhogen en door te sparen op energiekosten middels een lagere temperatuur in de hal. Ook wordt het schoonmaken van de hal door vrijwilligers opgepakt zodat ook die kosten wegvallen. Al met al moest een exploitatietekort van 23.000 euro worden weggewerkt.
In de toekomst wil met De Latei ook multifunctioneel gebruiken voor niet sportdoeleinden en gaat men de boer op voor reclame-inkomsten via borden in de hal.  

 
17-09-2011  

Druk Almelo's Straattheater Festival

 

ALMELO – De organisatoren van het Straattheaterfestival in Almelo hebben van het festival een waar spektakel weten te maken met hoogtepunten uit binnen- en buitenland. Een internationaal select gezelschap, dat voor veel onrust, hilariteit en muzikale hoogstanden zorgde in het centrum van Almelo en duizenden toeschouwers trok.

Fotoreportage: Coen Mulder, Jan Bril en Wim Roeke
(Klik hier voor alle foto's van Coen en hier voor alle foto's van Jan)

Fotoreportage (130 foto's)...

 
18-09-2011  

Van Boom tot Beat festival in Schelfhorstpark


Wethouder Theo Schouten speelde nog even een nummertje mee op een futuristische gitaar.
 

ALMELO - Het 'Van Boom tot Beat Festival' zondag in het Schelfhorstpark trok duizenden bezoekers. Een evenement voor jong en oud want de verschillende muziekgenres die ten gehore worden gebracht waren afgestemd op elke leeftijdscategorie. Diverse artiesten maakten hun opwachting. Onder meer shantykoor De Oostvaarders en de band Perplex met zanger en wijkbewoner Humphrey de Groot.
Eveneens werd een spectaculaire theatershow uitgevoerd door de Sgt. Wilson’s Army Show met evergreens uit de jaren veertig en vijftig. Ook voor de kinderen was een uitgebreid programma samengesteld met volop vermaak op onder meer een stormbaan en springkussens.
De scouting bood de helpende hand bij het bouwen van vlotten waarmee op de parkvijver werd gevaren.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (100 foto's)...

 
19-09-2011  

Druk cultuurweekend in Almelo

 

ALMELO - Almelo stond dit weekend bol van de cultuur. In het stadshart was dit weekend de cultuur  letterlijk op straat te zien en werd er tijdens de koopzondag aangeprezen wat Almelo voor de rest van het theaterseizoen cultureel te bieden heeft.
De organisatie van het staattheaterfestival had zaterdag geluk want het bleef nagenoeg droog. Het publiek was dan ook massaal aanwezig in de binnenstad om te genieten van KUNSTen op STRAAT.
Zondag was het niet anders, ondanks dat af en toe een bui viel.

Fotoreportage: Coen Mulder
(Klik hier voor alle 160 foto's van Coen)

 

Fotoreportage (29 foto's)...

 
19-09-2011  

OHSAS-certificering voor Soweco

  ALMELO – Sociaal werkvoorzieningsbedrijf Soweco, met de hoofdvestiging in Almelo, heeft 16 september jl. de OHSAS 18001:2007 certificering ontvangen.
Lees verder...

 
20-09-2011  

Weer cafetaria aan Violierstraat overvallen

 

ALMELO - Cafetaria De Riet aan de Violierstraat is maandagavond door een gewapende man overvallen.  De gemaskerde man drong de cafetaria binnen en eiste de inhoud van de kassa. De enige bezoeker van de cafetaria wist de overvaller te overmeesteren en hem zijn wapen en masker af te nemen. Daarop is de overvaller te voet gevlucht via de naastliggende steeg richting Bremstraat/Klimopstraat. De man was vrij fors en droeg een korte zwarte jas met daaronder een rode trui of rood shirt. De politie Twente zoekt getuigen.
Het is de vijfde overval in amper een jaar tijd aan de Violierstraat. De twee cafetaria's zijn al meerdere malen overvallen en ook een postagentschap werd eerder dit jaar het slachtoffer. De voorgaande overval vond enkele weken geleden plaats bij het 100 meter verderop gelegen cafetaria De Violier.

 
20-09-2011  

Twee vluchtelingen op oorlogspad in Almelo

 

ALMELO – Twee vluchtelingen uit het AOC kregen het op de Vriezenveenseweg met elkaar aan de stok. Een 24-jarige uit Tripoli in Libië afkomstige vluchteling is aangehouden doordat hij zijn uit Libanon afkomstige tegenstander met een mes ‘prikte’. Of de beiden politieke onenigheid hadden, meldt het persbericht van de politie niet.

 
20-09-2011  

ZGT is twee handen rijker

 

ALMELO - ‘Twee Handen, de ene van een menselijke technocraat, de moderne arts. De ander van een patiënt die steun zoekt in de palm van de genezer,’ zo sprak designer en virtual artist Jan Jacobs Mulder tijdens de onthulling van zijn kunstwerk op het voorplein van ZGT Almelo.
Dinsdagmiddag 20 september brachten medewerkers en overige belangstellenden een toast uit op deze heuglijke gebeurtenis. Ook de passanten deelden mee in de feestvreugde. Voorzitter Raad van Bestuur Meindert Schmidt sprak zijn dank uit voor het bijzondere kunstwerk. ‘Het is een vreemde gewaarwording om in deze zware economische tijd een kunstwerk te onthullen voor ZGT. Maar dankzij een legaat is het mogelijk om dit prachtige kunstwerk voor ZGT Almelo te realiseren. En het resultaat mag er zijn!’ Overigens, sinds medio 2010 prijkt op het voorplein van ZGT Hengelo eveneens een kunstwerk van de hand van deze kunstenaar. Jan Jacobs Mulder hoopt dat de naar binnen gekeerde, de angstige gast van het ziekenhuis deze ‘Twee Handen’ bewust of onbewust zal opmerken en dat de betekenis van de handen hem niet zal ontgaan.

Foto's Jan Bril

Fotoreportage (4 foto's)...

 
21-09-2011  

Van der Looy bancair aan banden

 

ALMELO – De gemeente Almelo heeft conservatoir beslag gelegd op de bankrekeningen van het Van der Looy concern uit Weert. Projectontwikkelaar Van der Looy is met zijn Ontwikkelingsmaatschappij Almelo B.V. in gebreke gebleven met de betaling van de verschuldigde bouwleges ten bedrage van € 1.005.746,00
De verschuldigde betaling was opgenomen in een deal met de gemeente waarin Van der Looy ook financieel werd gecompenseerd om de grond waar Fortezza zou verrijzen, weer in gemeentelijk eigendom te verkrijgen. Van der Looy had de grond nimmer betaald en er wel een hypotheek op afgesloten van ruim 3,5 miljoen euro.
Omdat de Ontwikkelingsmaatschappij Almelo B.V. in feite een ‘lege’ BV is, werd door de gemeente Almelo van Van der Looy bij de deal een concerngarantie bedongen en verkregen. De gemeente Almelo heeft, met instemming van de rechtbank te Roermond, nu conservatoir beslag gelegd op de bancaire middelen van het concern Van der Looy.
Via een kort geding en een bodemprocedure wordt nu getracht het bedrag van € 1.005.746,00 plus kosten binnen te krijgen.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
22-09-2011  

Ontwikkelaars Waterrijk laat op de barricaden

 

ALMELO – Het heeft even geduurd voordat de particuliere projectontwikkelaars in Waterrijk op de barricaden klimmen. Het besluit om eerst het gebied tussen de Bleskolksingel en de Aadijk te gaan ontwikkelen is al enige tijd geleden genomen, maar nu wil B&W de tweede fase in voorbereiding nemen dat tegen de gemeentegrens van Twenterand aanligt.
De tussenliggende gronden en de gronden achter Aadorp komen pas veel later aan de beurt volgens de visie van B&W. Daarmee kiest de gemeente voor de gronden die de gemeente in eigendom heeft en laat het de ontwikkelaars in de kou staan want die zitten met hun eigendom in het tussenliggende gebied en kunnen dan niet aan de slag.
De keuze van B&W is er dus een van protectionisme en dat is o.a. Bramer Projectontwikkeling en Bouwfonds Ontwikkeling in het verkeerde keelgat geschoten, zo hebben zij de gemeente schriftelijk laten weten. De keuze van B&W lijkt ingegeven door de desastreuze financiële positie van het gemeentelijk grondbedrijf dat ten tijde van het vorige college van B&W voor 180 miljoen euro aan grond heeft gekocht onder hypothecaire last. Niet ontwikkelen betekent het verlies nemen en daar heeft de gemeente geen geld voor.
Bovendien is de gemeenteraad ook nog niet overtuigd, want die kan de gevolgen voor de Almelose woningmarkt nog niet goed inschatten. Gevreesd wordt dat er gebouwd gaat worden voor leegstand en de exploitatie dan helemaal negatief gaat uitpakken. In ieder geval gaat de gemeente wel de eerste fase opstarten en verwacht dat medio 2012 kan worden begonnen met het bouwrijp maken van het zogenoemde Noorderparkbuurt tussen de Bleskolksingel en de Aadijk. 

Bestemmingsplan 1e fase

 
22-09-2011  

Uitslaande brand bedrijventerrein Jollesweg

 

ALMELO – In een al wat ouder bedrijfsverzamelgebouw aan de Jollesweg is vanavond om 19.15 uur een grote uitslaande brand gemeld bij het autobedrijf V-Max. De uitslaande brand gaat met veel rook gepaard die tot in de verre omgeving gezien en geroken wordt. De brandweer is met groot materieel en met assistentie van korpsen uit omliggende plaatsen uitgerukt. Ook worden metingen verricht of er giftige stoffen vrijkomen.
Er werden knallen gehoord van ontploffende gasflessen en de schade is aanzienlijk te noemen. Ramptoeristen worden door de politie op grote afstand gehouden.
Autohandel en tuning-inrichting V-Max - dat als verloren kan worden beschouwd - ligt pal tegenover de silo’s van ‘De Beste Brokkenmakers van Nederland’ For Farmers.

Update: 23-09-2011
De brandweer heeft niet kunnen voorkomen dat ook het naastgelegen Bos Motorcenter ten onder ging in de vlammenzee. Rond 21.00 uur donderdagavond was de brand onder controle maar het nablussen ging door tot 04.00 uur vrijdagmorgen vroeg. 

Fotoreportage: Jan Bril
(Kijk ook naar het filmpje van Omroep Almelo)

Fotoreportage (18 foto's)...

 
22-09-2011  

Waterrijk discussievoer in Rumoer

Fotoreportage Jan Bril
 

ALMELO – In het radiodiscussieprogramma Rumoer was de toekomstige ontwikkeling van Waterrijk voldoende voer van discussie. Medio 2012 wil Almelo beginnen met de ontwikkeling van de 1e fase het Noorderbuurtpark tussen de Bleskolksingel en de Aadijk waar 112 woningen moeten worden gebouwd.
Het oorspronkelijke plan omvatte ruim 4000 woningen en door de crisis gaat de gemeente nu uit dat in een periode van plusminus 10 jaar zo’n 1100 woningen worden gebouwd. De gemeente heeft daarvoor het plan in fases opgeknipt en uit protectionisme de eerste twee fases uitsluitend op grond in gemeentelijk bezit gepland. Dat protectionisme is al een aantal projectontwikkelaars met grondposities in het verkeerde keelgat geschoten.

Voorzitter van Stadsherstel en lid van watersportvereniging Amycus Miel Westenberg pleitte dat de ooit geplande roeibaan er wel moet komen omdat dit juist uniek is en een toegevoegde waarde voor de stad. Hij zei er wel bij dat Amycus als vereniging gewoon aan het Twentekanaal wil blijven zitten. Wethouder Gerrit van Woudenbergh schatte in dat de roeibaan binnen 10 jaar gerealiseerd kan worden in de 2e ontwikkelingsfase.
(later meer)

Luister
hier naar de gehele uitzending van Omroep Almelo.

Fotoreportage (25 foto's)...

 
23-09-2011  

Overvaller cafetaria De Riet gepakt

 

ALMELO – De politie heeft woensdag 21 september een 39-jarige man uit Almelo aangehouden die ervan wordt verdacht de overval op cafetaria De Riet aan de Violierstraat te hebben gepleegd.
De politie maakt tevens bekend dat het onderzoek nog niet is afgerond. Onder meer wordt onderzocht of de man verantwoordelijk is voor meerdere overvallen. In verband hiermee wil de politie nog altijd graag in contact komen met mensen die meer informatie hebben over deze of andere overvallen. Dit kan via het algemene nummer van Politie Twente, team Almelo 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.
De politie kwam de man op het spoor doordat een aanwezige klant de overvaller wist te overmeesteren en hem zijn wapen en masker wist af te nemen. De overvaller wist zonder buit te ontkomen door via de steeg Nieuwlandsweg, die uitkomt op de Bremstraat/Kroosstraat, weg te rennen.

 
24-09-2011  

Estafette voor Wereldmoeders op de Koornmarkt

 

ALMELO – Wethouder Johan Andela verwelkomde hedenmorgen de Estafette voor Wereldmoeders op de Koonmarkt. De estafette vraagt aandacht voor het hoge sterftecijfer van zwangere vrouwen in ontwikkelingslanden en is een initiatief van Simavi en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. In de ontwikkelingslanden sterven veel vrouwen in het kraambed en het doel is om dat hoge sterftecijfer te verlagen door de medische zorg en begeleiding te verbeteren. Zwangere vrouwen en vrouwen met jonge kinderen in Almelo konden dat onderstrepen door mee te doen aan een fotoshoot.
Wethouder Johan Andela overhandigde namens de gemeente een cheque van 1500 euro aan Simavi.

Fotoreportage: Nick Zweers Fotografie
(Klik hier voor alle 24 foto's.)

Fotoreportage (14 foto's)...

 
24-09-2011  

Wijkmarktfeest in de Windmolenbroek

Foto reportage Jan Bril
 

ALMELO - Op het grasveld achter winkelcentrum de Gors werd vandaag een wijkmarkt voor en door bewoners van het Windmolenbroek gehouden.
Stadsoproeper Renée Coupé opende om 11.00 uur de wijkfeestmarkt en ook kinderen vermaakten zich om hun waren te slijten op de Kinderrommelmarkt. Verder presenteerde de politie zich, woningstichting Beter Wonen, diverse scholen en organisaties en ook de Almelose scouts lieten zien wat zij kunnen.

Fotoreportage (34 foto's)...

 
24-09-2011  

Gemeente Almelo verwelkomt nieuwe inwoners

 

ALMELO - De Gemeente Almelo organiseerde vanmorgen een welkomstbijeenkomst in het stadhuis voor nieuwe inwoners. Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld heette de nieuwe inwoners welkom en er waren tevens informatiestands over wijkzaken en het functioneren van de afdeling publiekszaken. Verder werd voor de circa 90 deelnemende nieuwe inwoners een wandeling door de binnenstad georganiseerd waarbij raadsleden als gids optraden en de nieuwe inwoners e.e.a. vertelden over de binnenstadsplannen. Na terugkomst in het stadhuis werd nog even nagebabbeld onder het genot van een hapje en een drankje. 

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (10 foto's)...

 
25-09-2011  

Sesamstraat jubileert met kinderfeest

 

ALMELO – Het 35-jarige bestaan van Sesamstraat werd zondagmiddag gevierd in het Theaterhotel tijdens twee druk bezochte matineevoorstellingen. De kinderen hadden veel plezier aan Pino, Bert & Ernie, Tommie en Elmo.
Het Theaterhotel stelde eveneens tweehonderd kaartjes beschikbaar voor minima-gezinnen met kinderen om de voorstellingen bij te wonen. Zij kregen een kaartje via de gemeentelijke sociale dienst.

Fotoreportage: Coen Mulder
(Klik hier voor alle 88 foto's)

Fotoreportage (25 foto's)...

 
25-09-2011  

Almelose wordt Overijssels Vrijwilliger 2011

  ZWOLLE/ALMELO - Mariet Engbers (foto) uit Almelo is zaterdag geëerd tot Overijsselse vrijwilliger van 2011. Gedeputeerde Bert Boerman overhandigde haar tijdens het provinciaal festival ‘Alles Begint Vrijwillig´ als blijk van waardering een cheque van 1000 euro. Ook jongerenorganisatie Walhalla uit Deventer ontving de prijs. De jury was unaniem over de keuze van de twee winnaars.
Ook Almeloër Theo Vleerbos werd in het zonnetje gezet. Vleerbos (72) zet zich al zijn hele leven in voor de minima.
Lees verder...

 
26-09-2011  

Ineke Hofsté wint Herman Krikhaarprijs 2011

  ALMELO - De Almelose kunstenares Ineke Hofsté heeft dit jaar de Herman Krikhaarprijs gewonnen. Hofsté was zichtbaar blij met de aanmoedigingsprijs. “Het is toch geweldig als je werk en inzet wordt beloond.” Naast de jury koos ook het publiek een winnaar. Dat werd dit jaar Ankie van Huizen. Zij kreeg veruit de meeste stemmen van alle deelnemers net als de eerste keer van de Herman Krikhaarkunstprijs in 2009. Beide winnaars kregen uit handen van voorzitter Joep Vrielink van de Stichting Atelierroute Almelo een bos bloemen en een cheque ter waarde van € 500,= overhandigd.
Lees verder...

Fotoreportage (1 foto's)...

 
26-09-2011  

Auto ramt viaduct Aadorp, bestuurder dood

 

AADORP - Op de Aadorpweg van Almelo naar Vriezenveen bij Aadorp is vanmorgen vroeg een automobilist dodelijk verongelukt.
De automobilist reed richting Vriezenveen en ramde door nog onbekende oorzaal een viaductpeiler van de N36. De identiteit van de automobilist is nog onbekend.
Door het ongeval is de Aadorpweg Almelo – Vriezenveen enkele uren afgesloten geweest.

 
26-09-2011  

Hoe zit het met ontwikkeling van de Rietmavo?

 

ALMELO – Zaterdag was het precies drie jaar geleden dat AlmeloNieuws.nl publiceerde over de bouw van 25 seniorenappartementen in de voormalige Rietmavo aan de Violierstraat. Beter Wonen wilde de plannen nog voor 1 januari 2009 op papier afronden maar tot op heden is het ‘ijzig’ stil en ziet het karakteristieke gebouw er nog net zo troosteloos uit als toen.
Dat kan niet liggen aan het gebrek aan ouderen, want dat aantal blijft de komende jaren nog fors stijgen. Beter Wonen schijnt nieuwe investeringen alleen maar voor zich uit te schuiven. Veel werd door Beter Wonen aangekondigd, maar het aantal braakliggende terreinen in de binnenstad blijft onveranderd. Laten we daarom deze vraag maar eens publiekelijk stellen!
Hoe zit het met de ontwikkeling van de Rietmavo?

 
26-09-2011  

Dominique Lucassen wint debatprijs 2011

 

ALMELO - Dominique Lucassen won maandagavond de Almelo Debat Prijs tegen Mike Weltevrede. Beide scholieren van het Pius X College hadden zich geplaatst voor de finale en de 12 concurrenten van ondermeer CSG Het Noordik, St. Canisius en Pius X (incl. VMBO) achter zich gelaten tijdens drie voorafgaande debatronden. Het Erasmus deed deze keer door omstandigheden niet mee.
In de jury zat o.a. Marieke Kral, de winnares van vorig jaar. Juryvoorzitter Mieke Kuik-Verweg overhandigde de wisselbeker en een permanent aandenken. Marieke Kral kreeg dat aandenken eveneens alsnog uitgereikt.

Fotoreportage: Jan Bril

De finale van het scholierendebat, dat maandag 26 september in de raadszaal van Almelo gehouden werd, wordt zaterdag 1 oktober in zijn geheel uitgezonden op Radio Almelo. De uitzending start om 19.00 uur.
Radio Almelo is te ontvangen via de ether (106.1 MHz), kabel (104.1 MHz), aavisie (kanaal 7) en de webstream http://live.omroepalmelo.nl

Fotoreportage (24 foto's)...

 
26-09-2011  

Stadsdebat over toekomst Wmo

 

ALMELO – De PvdA organiseerde maandagavond in de bibliotheek een stadsdebat over de knelpunten in de Wmo. Onderwerpen waren o.a. de veranderende tijdgeest, de vitalere oudere en de toenemende financiële krapte t.a.v. de Wmo.
Tijdens het debat zag niemand het 'grote licht' voor pasklare oplossingen voor de toenemende knelpunten in de Wmo. Zeker is wel gebleken dat de zelfredzaamheid in de toekomst zal moeten toenemen.
Theatergroep De Nieuwe Koning bekeek de Wmo vanuit een ander perspectief.

Fotoreportage
Coen Mulder

Fotoreportage (13 foto's)...

 
26-09-2011  

Blauwalg in visvijver Dollegoor

  ALMELO - In de Dollegoorvijver, de visvijver van Vislust, is Blauwalg aangetroffen. De vijver wordt voorzien van waarschuwingsborden. Blauwalgen kunnen niet worden bestreden, ze moeten vanzelf verdwijnen. Dat wordt versneld wanneer de watertemperatuur weer terugloopt. Gezien de weersverwachting zal de overlast van blauwalg de komende dagen aanhouden.
Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken, zoals maag- en darmklachten, hoofdpijn, jeuk en oorpijn. Waterschap Regge en Dinkel waarschuwt dan ook dat elk contact met het water (o.a. zwemmen, vissen, eenden voeren) vermeden moet worden. Blauwalgen kunnen niet worden bestreden, ze moeten vanzelf verdwijnen. Dat wordt versneld wanneer de watertemperatuur weer terugloopt.
Lees verder...

 
27-09-2011  

Is stadsvernieuwing bouwen voor leegstand?


Bewerking: AlmeloNieuws.nl
 

ALMELO – De gemeenteraad van Almelo kreeg vanavond een inkijkje in het aangepaste plan voor de binnenstadsvernieuwing. Naast de bouw van een nieuw stadhuis aan de Haven ZZ is dat vooral het doortrekken van het kanaal in etappes naar het marktplein en de bouw van nieuwe winkelruimte van maximaal 17.000 m2. Daarvoor moet circa 10.000 m2 winkelruimte worden afgebroken zoals o.a. de winkels langs de Rosa Luxemburgstraat.
Wethouder van stadsvernieuwing Gerrit van Woudenbergh (VVD) acht dat reëel en hoopt met de vernieuwing te bewerkstelligen dat publiekstrekkers als de Bijenkorf en V&D zich daarna in de stad willen vestigen.
Een dag eerder maakte onderzoeksbureau Roots Beleidsadvies uit Rijswijk en onderzoeksbureau AnalyZus uit Oldenzaal bekend dat door de sterk stijgende internetverkoop er grotere leegstand dreigt voor het winkelbestand in de Twentse steden. Voor Almelo kan dat tot 2020 bij ongewijzigd beleid zelfs oplopen tot 23 procent van het huidige aantal m2 aan winkelruimte.
Volgens de onderzoekers moeten gemeenten in Twente stoppen met het ontwikkelen van nieuwe winkelruimte en zoeken naar andere invullingen van leegkomende winkelpanden. Makelaardijen als Snelder-Zijlstra en ten Hag onderstrepen die visie.
In bestuurlijk Almelo is dat kennelijk nog niet doorgedrongen, dat gaat onverdroten voort op de ingeslagen weg van vernieuwing en expansie.


Onderzoek winkelleegstand tot 2020

Fotoreportage (1 foto's)...

 
28-09-2011  

Burgers scheiden meer afval en betalen meer


Het herinvoeren van de grijze zak kan een opstap zijn naar de verkoop van gemeentelijke vuilniszakken inclusief een gemeentelijke heffing. Of dat ook in het plan zit voor de toekomst is nog niet bekend!
 

ALMELO – Dat de gemeente Almelo op de ‘kleintjes’ moet letten is algemeen bekend. De schuldenlast is dermate groot dat allerlei creatieve ideeën opborrelen om de uitgaven in te perken.
Naast de sterke daling van subsidies aan verenigingen en instellingen wordt ook gekeken hoe dat met andere uitgaven anders kan. Daarmee lijkt het plan om de burgers het afval aan de bron te laten scheiden en de grijze kliko af te schaffen een der plannen die zich lijkt door te zetten.
De ‘omgekeerde afvalinzameling’ wordt dat ten stadhuize genoemd. Wethouder Johan Andela (VVD) ziet daar wel wat in. De burgers het afval laten scheiden aan de bron – papier, glas, plastic, groen – en het brengen van de grijze zak naar een verzamelcontainer in de wijk levert een besparing op in de uitgaven van 80.000 euro, omdat dan de grijze afvalbak kan worden afgeschaft.
Verenigingen en organisaties worden buitenspel gezet t.a.v. de papierinzameling. Dat moet via minicontainers gebeuren en dat scheelt weer subsidie vanwege de bodemprijs die de huidige vrijwillige inzamelaars ontvangen.
Ook wordt de groene bak niet meer gereinigd via de collectieve afvalstoffenheffing en tevens wordt de gratis stort van grof vuil verlaagd van 400 kg naar 150 kg per jaar.
De jaarlijkse heffing wordt wel gewoon verhoogd, zij het verlaagd in de afvalstoffenheffing maar doorberekend in de OZB!

Om de jaarlijkse dividend-uitkering van Twence veilig te stellen, halen we het afval uit Napels om dat hier in de verbrandingsoven te Hengelo te verwerken en de dioxine de Twentse lucht in te slingeren.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
28-09-2011  

Rietvogels en DVO vergaderen over toekomst


Het nieuwe shirt waar eerder dit jaar een keuze voor werd gemaakt, voordat DVO´71 zich toen terug trok.
  ALMELO – Hedenavond vergaderen SV Rietvogels en DVO´71 elk in een ledenvergadering over de toekomst. Onderwerp van discussie is het onmiddellijk ‘samensmelten´ van de bestuurlijke organisatie. Doel is het overleven van beide verenigingen om het einde van het net begonnen voetbalseizoen te halen zodat per seizoen 2012/2013 er een nieuwe voetbalorganisatie staat op sportcomplex De Riet.
Indien de ledenvergaderingen - die tegelijkertijd maar apart vergaderen in clubgebouw De Kauwe en het clubgebouw van de scheidsrechtersvereniging Almelo & Omstreken aan de Steffensweg - beide ja zeggen, kan dat uitmonden in een fusie of wellicht een geheel nieuwe vereniging op sportcomplex De Riet.
Lees verder...

 
28-09-2011  

Nieuw stadhuis Haven ZZ in zomer 2014 klaar?

 

ALMELO – Als het aan wethouder Johan Andela ligt, is het nieuwe stadhuis aan de Haven ZZ al in de zomer van 2014 klaar. Het ‘sobere’ gebouw van 58 miljoen euro wordt ontworpen door de oud- Almeloër Vincent van der Meulen van architectenbureau Kraayvanger Urbis uit Rotterdam.
Vanmorgen presenteerde hij zijn schetsontwerp aan de raad en de pers en gaf een toelichting betreffende de uitgangspunten die hij voor zijn definitief ontwerp opneemt.
Het gebouw krijgt een brede plint met centraal twee torens van 10 verdiepingen die split-level met elkaar verbonden zijn.
De beganegrond is het publieksdomein en op de eerste verdieping komen de raadszaal, vergaderruimten en de kantoren van het college van B&W. Daar bovenop komt een parkeerdek voor ± 120 auto’s. Het personeel moet haar auto’s blijven stallen in de huidige P-garage aan het Stadhuisplein en krijgt hier geen toegang.
Het gebouw kenmerkt zich door veel glas met panoramablik over de stad.
Wethouder Andela gaf te kennen dat nog onderzocht wordt of het uitgangspunt van 0,9 m2 per fte als werkplek nog omlaag kan worden bijgesteld.
Het uitgangspunt van Van der Meulen is dat werknemers zelf hun werkplek kunnen kiezen waarbij ook afgeschermde werkplekken tot de mogelijkheid behoren evenals het gegroepeerd werken in teamverband voor bepaalde projecten. Daarbij heeft van der Meulen de filosofie dat een werkplek moet ‘passen als je eigen huis en moet aansluiten bij natuur en omgeving’. Van der Meulen wil daarom veel groen rond een nieuw stadhuis.
De 29-jarige van der Meulen werd eerder dit jaar verkozen tot een der belangrijkste opkomende architecten onder 40 jaar in Europa. Het laureaat wordt jaarlijks toegekend door het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies en The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design aan de 40 meest veelbelovende Europese ontwerpers.
Ook eerder dit jaar werd zijn ontwerp Duurzaam Drijvend Wonen Oost-Watergraafsmeer genomineerd tot een der meest duurzame drijvende woningen. Door de woning te laten draaien met de seizoenen ontstaat 40% minder warmtelast en 90% minder koellast. Van der Meulen gaf bij dit ontwerp leiding aan een winnend team bestaande uit medewerkers van Kraaijvanger*Urbis, Dura Vermeer, DGMR, Giesbers & Van Der Graaf b.v. en ITHO.

Fotoreportage (14 foto's)...

 
29-09-2011  

Dialysecentrum ZGT Almelo vernieuwd

 

ALMELO – Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld heeft woensdagmiddag officieel het vernieuwde dialysecentrum in het ZGT ziekenhuis Almelo in gebruik genomen. De capaciteit van het dialysecentrum is 110 patiënten. Onder het vernieuwde dialysecentrum vallen eveneens vaatchirurgie en diabetes. ZGT Almelo behandelt momenteel zo’n 80 patiënten.
Eerder deze maand werd ZGT Almelo in een onderzoek van het Algemeen Dagblad uitgeroepen tot het beste ziekenhuis van Overijssel. Op de landelijke lijst staat ZGT Almelo als derde genoteerd. Een jaar eerder stond het op plek 63.

 
29-09-2011  

Buurtzorg beste werkgever van Nederland

 

AMSTERDAM/ALMELO - Thuiszorgorganisatie Buurtzorg Nederland in Almelo is gekozen tot beste werkgever van Nederland. Dat werd woensdagmiddag bekend gemaakt in Amsterdam. Buurtzorg kreeg van de ruim 3700 medewerkers van het bedrijf een 8,7 en liet daarmee KLM achter zich.
De verkiezing werd gehouden onder 190.000 medewerkers en hun werkgevers. Buurtzorg was samen met onder meer woningcorporatie Domijn en ROC van Twente genomineerd in de categorie 'meer dan 1000 medewerkers'. De thuiszorgorganisatie heeft 360 teams van 10 tot 12 medewerkers die de thuiszorg verlenen in buurten met maximaal 10.000 bewoners. Ze hebben geen manager en regelen alles voor hun klanten. Daardoor is de stichting Buurtzorg Nederland een platte organisatie zonder hiërarchie, maar met veel verantwoordelijkheid en aandacht voor de medewerkers. Dat vertaalt zich volgens oprichter De Blok in de zorg aan de cliënten. De stichting Buurtzorg Nederland werd in 2005 opgericht door ex- werknemers van Carint.
Uraniumverrijker Urenco, ook in Almelo, werd vierde in de categorie 'minder dan 1000 medewerkers'

Top 100

 
29-09-2011  

Oud Hollandse Spellendag, Rembrandtveld

 

ALMELO – Op het Rembrandtveld werd woensdagmiddag een Oud- Hollandse Spellenmiddag georganiseerd voor de kinderen in de wijken Ossenkoppelerhoek/Beeklust. Er werd druk gebruik gemaakt van spelletjes als knikkerdoolhof, hengelspel, klompenspek, boter kaas en eieren, ezeltje prik, draagjuk, kruiptunnel, loopbroek, melkkoe, muis meppen enz.
De spellendag werd ondersteund door het plaatsen van spreuken in de wijk en de organisatie werd uitgevoerd o.l.v. Soweco met behulp van vele vrijwilligers.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (15 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina