Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
28-09-2011  

Nieuw stadhuis Haven ZZ in zomer 2014 klaar?

 

ALMELO – Als het aan wethouder Johan Andela ligt, is het nieuwe stadhuis aan de Haven ZZ al in de zomer van 2014 klaar. Het ‘sobere’ gebouw van 58 miljoen euro wordt ontworpen door de oud- Almeloër Vincent van der Meulen van architectenbureau Kraayvanger Urbis uit Rotterdam.
Vanmorgen presenteerde hij zijn schetsontwerp aan de raad en de pers en gaf een toelichting betreffende de uitgangspunten die hij voor zijn definitief ontwerp opneemt.
Het gebouw krijgt een brede plint met centraal twee torens van 10 verdiepingen die split-level met elkaar verbonden zijn.
De beganegrond is het publieksdomein en op de eerste verdieping komen de raadszaal, vergaderruimten en de kantoren van het college van B&W. Daar bovenop komt een parkeerdek voor ± 120 auto’s. Het personeel moet haar auto’s blijven stallen in de huidige P-garage aan het Stadhuisplein en krijgt hier geen toegang.
Het gebouw kenmerkt zich door veel glas met panoramablik over de stad.
Wethouder Andela gaf te kennen dat nog onderzocht wordt of het uitgangspunt van 0,9 m2 per fte als werkplek nog omlaag kan worden bijgesteld.
Het uitgangspunt van Van der Meulen is dat werknemers zelf hun werkplek kunnen kiezen waarbij ook afgeschermde werkplekken tot de mogelijkheid behoren evenals het gegroepeerd werken in teamverband voor bepaalde projecten. Daarbij heeft van der Meulen de filosofie dat een werkplek moet ‘passen als je eigen huis en moet aansluiten bij natuur en omgeving’. Van der Meulen wil daarom veel groen rond een nieuw stadhuis.
De 29-jarige van der Meulen werd eerder dit jaar verkozen tot een der belangrijkste opkomende architecten onder 40 jaar in Europa. Het laureaat wordt jaarlijks toegekend door het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies en The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design aan de 40 meest veelbelovende Europese ontwerpers.
Ook eerder dit jaar werd zijn ontwerp Duurzaam Drijvend Wonen Oost-Watergraafsmeer genomineerd tot een der meest duurzame drijvende woningen. Door de woning te laten draaien met de seizoenen ontstaat 40% minder warmtelast en 90% minder koellast. Van der Meulen gaf bij dit ontwerp leiding aan een winnend team bestaande uit medewerkers van Kraaijvanger*Urbis, Dura Vermeer, DGMR, Giesbers & Van Der Graaf b.v. en ITHO.

Fotoreportage (14 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina