Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-11-2017  

Nomineer je Almelose sporthelden

 

ALMELO - Wie ontvangt de titel ‘beste sporter van Almelo’? Op 26 januari 2018 staat de Almelose sport in de schijnwerpers, tijdens de Sportverkiezing 2017 in de topsporthal van de IISPA. Sportbedrijf Almelo biedt samen met Tubantia de Almelose sporthelden, die in het jaar 2017 een topprestatie hebben geleverd, een mooi podium. De Sportverkiezing biedt een podium aan de sportman,   -vrouw, -ploeg, -talent en de beste aangepaste sporter. Ook het Sportstimuleringsproject van het jaar 2017 wordt op 26 januari 2018 weer verkozen. Een feest voor de Almelose sport!

Almelose helden nomineren

Ken jij een Almelose Sportheld in één van de genoemde categorieën? Meld hem, haar of de ploeg voor 22 december 2017 aan. Iedereen kan zijn of haar eigen sportheld aanmelden via www.sportbedrijfalmelo.nl/sportverkiezing. Dit gaat heel makkelijk via een kort aanmeldformulier. Aanmelden kan van 1 november tot 22 december. Via www.twitter.com/SportheldAlmelo kunnen de ontwikkelingen en updates rond de Sportverkiezing in de gaten gehouden worden.

Criteria
Aan het nomineren zijn enkele criteria verbonden. De sporter moet de sportieve prestatie tussen 1 januari 2017 en 22 december 2017 behaald hebben. De genomineerden moeten daarnaast in Almelo wonen of lid zijn van een Almelose sportvereniging of topsportorganisatie.

Gratis toegang
De toegang op 26 januari 2018 is geheel gratis en iedereen is welkom!

 
02-11-2017  

Almelo zet streep door hondenbelasting


Hondenbelastingpenningen uit vroegere tijden
  ALMELO – De gemeente Almelo bouwt in een periode van twee jaar de hondenbelasting af naar nul. De oppositiepartijen Lokaal Almelo Samen, Democraten.nu en PVA dienden daarvoor een amendement in tijdens de begrotingsbehandeling 2018 en kregen een meerderheid achter zich. Hondenbelasting wordt door velen als een oneerlijke achterhaalde economische belasting ervaren die stamt uit de tijd van de hondenkar en een hond als trekdier. Bij wet is het gebruik van een hond als trekdier al sinds 1960 verboden. De hondenbelasting bleef desondanks in vele gemeenten in stand als algemeen dekkingsmiddel in de begroting. Uit wetenschappelijk onderzoek is tevens gebleken dat mensen met een hond sociaal beter functioneren en hondenbezitters minder risico lopen in een sociaal isolement te geraken. Redenen om de andere 131 gemeenten te volgen om de hondenbelasting af te schaffen. Bij de begroting 2019 moet het college van B&W derhalve een raadsvoorstel voorleggen om te voorkomen dat handhavingskosten de af te bouwen inkomsten niet overstijgen. In 2018 betalen hondenbezitters voor de eerste hond nog circa 70 euro en voor een tweede hond circa 130 euro. Elke hond meer kost circa 145 euro. Maar het einde van de lokale hondenbelasting is nu in zicht en komt daarmee in evenwicht met bezitters van andere huisdieren.

 
03-11-2017  

Berkelland wil Almelo ‘verlossen´ van Twence

 

BORCULO/ALMELO/OLDENZAAL – De Gelders/Overijsselse gemeente Berkelland wil de gemeente Almelo ‘verlossen´ van haar aandelen in afvalverwerker Twence. Berkelland is al kleine aandeelhouder door de gemeentefusie van de Gelderse gemeenten Borculo en Ruurlo met de Overijsselse gemeenten Eibergen en Neede in 2005.

Vergroenen

Berkelland wil ‘vergroenen´ en ziet in de koop van aandelen van Twence een mogelijkheid. Twence levert warmte en elektriciteit aan omliggende bedrijven en nam onlangs het grootste zonnepanelenpark van Twente in gebruik. Twence heeft bovendien de aanleg van nog twee grotere zonnepanelenparken in voorbereiding om circa 7.000 huishoudens van stroom te kunnen voorzien. Berkelland wil daarin investeren omdat die investering beter rendeert dan geld op de bank. Het moet dan wel de Twence-aandelen van Almelo (11,1 procent) en Oldenzaal (4,92 procent) kunnen kopen. De Almelose wethouder Langius bevestigde tijdens de begrotingsbehandeling dat Berkelland die toenadering heeft gezocht.

Almelo en Oldenzaal willen van die aandelen af omdat zij het deelbezit van Twence niet zien als ‘kerntaak´. Bovendien zit Almelo in financieel zwaar weer en (eenmalig) cashen zou dat eerder kunnen oplossen. De verkopers raken dan wel de jaarlijkse winstuitkering kwijt waar het Berkelland juist om te doen is. Mocht het zover komen, wordt Berkelland na Enschede de grootste aandeelhouder van Twence. Ook de Duitse gemeente Münster zit nog op het ‘vinkentouw´. Duitse wetgeving vormt daarin nog een hindernis.

Lees: ‘Twence in perspectief

 
03-11-2017  

Provincie-bod op aandelen Enexis en Vitens

 

ALMELO – Een slordige 10 miljoen euro biedt de provincie Overijssel de gemeente Almelo voor haar aandelen in energiebedrijf Enexis en waterbedrijf Vitens. De overname moet de gemeente Almelo helpen om haar financiën op orde te krijgen. E.e.a. staat in een brief van de provincie aan het gemeentebestuur van Almelo.

Voor de Vitens-aandelen biedt de provincie 3,6 miljoen euro en voor de aandelen Enexis 6,8 miljoen euro. De bedragen zijn bruto en nog te verrekenen met uitstaande vorderingen en dividend. Bij verkoop komt het begrootte jaarlijkse dividend te vervallen zodat eenmalig circa 10 miljoen euro tegemoet gezien kan worden mist de gemeenteraad, die tijdens de begrotingsbehandeling over de brief werd geïnformeerd, instemt met verkoop. Een besluit daarover moet snel worden genomen, zodat de overdracht in december kan plaatsvinden en nog kan worden verwerkt in de jaarafrekening 2017.

De gemeente overweegt ook de aandelen in afvalverwerker Twence te verkopen. Die opbrengst wordt geschat op zo’n 15 miljoen euro met als verval het jaarlijkse dividend à 500.000 euro.

 
08-11-2017  

Twente spreekt mee in vliegtuigindustrie

 

ALMELO – Het regionale bedrijfsleven en vooral de technologiebedrijven in Almelo spreken een woordje mee in de vliegtuigindustrie. Zo is Royal ten Cate met haar afdeling composieten een belangrijke toeleverancier net zoals Aeronamic en Cirex in Almelo. 
De wellicht grootste speler is de Avion Groep met een productievestiging in Almelo en hoofdkantoor in Nieuw Vennep. Avion ontwikkelt ‘flightsimulators’ voor de training van piloten. Het jongste ontwerp is de Phantom 320 waarmee het de luchtvaartwereld wil veroveren. De Europese luchtvaartautoriteit EASA keurde de Avion Phantom 320 reeds goed als simulator voor de Airbus 320. Een snelle ontwikkeling voor het nog maar 3 jaar jonge bedrijf dat dankzij de investeringen van VDL ETG en investeringsfonds 5Square kennis en kapitaal kreeg om de simulator tot in kleinste detail te bouwen. Bij toeleverancier en medeontwikkelaar VDL ETG in Almelo werd fors uitgebreid en wordt ook de assemblage uitgevoerd van de modulaire Phantom 320. Door de modulaire opbouw is de productie een kwart goedkoper dan vergelijkbare ‘flightsimulators’. Avion hoopt door dit technische hoogstandje een wereldspeler te worden en ziet zelfs 25 procent marktaandeel in het verschiet. Bovendien is de Avion Phantom 320 goedkoop in onderhoud en is ook het stroomverbruik beduidend minder, allemaal zaken die meetellen net zoals de mogelijkheid tot lease.  Avion biedt al in meerdere landen piloten- en Airline-managementtrainingen.

 
15-11-2017  

Rits aan onduidelijke verkeerssituaties

 

ALMELO – Tijdens het Politiek Café van Lokaal Almelo Samen (LAS) vanavond in De Trefhoek droegen de belangstellenden een hele rits aan bekende en onbekende verkeersknelpunten aan in de stad. Zo werd de Kolthofsingel door een bewoonster een racebaan genoemd met een slechter wordend woongenot mede door het vele vrachtverkeer en gebrek aan toezicht. Op de Haghoek kwam het a sociale parkeergedrag op de stoep bij de pinautomaat (Plusmarkt) aan bod met gevaar voor ouderen en kinderen. De klager zocht al twee jaar contact met de gemeente, maar die gaf  ondanks herhaaldelijk klagen geen reactie.  Dezelfde klager had het ook over de onduidelijke verkeersregelinstallatie op de kruising Vriezenveenseweg/Kolthofsingel waarbij het tegenovergestelde autoverkeer tegelijkertijd op gang komt, soms met uit de rijbaan brekende automobilisten dat vaak leidt tot bijna botsingen en botsingen. Een ander punt dat werd  genoemd is de rijbaan Sluitersveldsingel komende vanuit de Mariaparochie bij de afslag Buitenhof. Drie rijbanen naast elkaar. Een voor rechtsaf en twee rechtdoor. De linkerbaan lijkt uitsluitend voor verkeer richting St. Josepstraat te zijn, maar ‘snelle’ automobilisten voegen dan vaak nog in om rechtdoor te gaan met alle gevolgen van dien. Volgens de verkeersaanduidingen mag dat echter.
Veel klachten gingen ook over het gedrag van fietsers die vaak rood negeren en vaak in het donker ook nog geen licht op de fiets hebben en ook nog wel eens met z’n vieren naast elkaar rijden . De Vriezebrug geldt hier als een ‘hot spot’ maar het komt overal in de stad voor. Sinds de automobilist altijd wettelijk aansprakelijk is geworden, lijkt dat gedrag van fietsers alleen maar toegenomen, zo werd breed uitgedragen. Ook zijn vele uitwegen onoverzichtelijk indien men bij kruisingen wil afslaan. O.a. werd hier de uitrit Christoffelstraat genoemd bij het oprijden op de Bornsestraat. Bomen en geparkeerde auto’s belemmeren het zicht om stad inwaarts te gaan. Het gevolg oprijden tot de haaientanden is noodzakelijk, maar dan wordt wel het fietspad geblokkeerd.
Ook de uitrit Bornerbroeksestraat richting Zuiderstraat werdgenoemd als een complex geheel qua zicht in combinatie met snelheid van verkeer.

Windhoekschool en Kollenveld
Een belangrijk deel van de avond ging ook over de verkeersperikelen bij de Windhoekschool aan de Windslaan bij het brengen en halen van kroost. Veel kinderen komen echter ook zelf met de fiets vanaf het Kollenveld/Paradijs. Dat levert meerdere gevaarlijke verkeerssituaties op rond de oversteek van de Van Rechteren Limpurgsingel. Voeg daarbij de voetballende jeugd bij Avc Heracles en de onveilige pieken nemen alleen maar toe. Zo ook de parkeerproblematiek bij de club, de slechte verlichting en de gaten in de weg. Woordvoerders van Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond onderstreepten de meeste ge-uitte klachten van de avond en vinden dat Almelo aan de slag moet om verkeerssituaties te verbeteren net zoals het toezicht.
Wat dat laatste betreft merkte politiewoordvoerder Bertus van Riebeek op dat de politie vaak nog maar met twee auto’s op de weg is en voor de reorganisatie met vijf. ‘De korpsleiding zegt dat niet, maar ik wel’, aldus van Riebeek die vele genoemde situaties erkende als niet ideaal.
Voor de problematiek rond de Windhoekschool en de oversteek Van Rechteren Limpurgsingel volgt eind januari nog een speciale debatavond in de school.
Voor de gemeenteraad leverde de avond het nodige ‘kruit’ op om nog eens extra aandacht te vragen bij het college van B&W dat bezig is met een nieuw mobiliteitsplan voor de stad. Voor het Kollenveld zag LAS-voorman Gijs Stork mogelijkheden tot een extra ontsluiting middels een rotonde bij de kruising Nijreessingel.

 
17-11-2017  

Hernieuwd onderzoek fataal ongeval Berlagelaan

 

ALMELO – Het dodelijk ongeval op 23 januari aan de Berlagelaan waarbij de 16-jarige Chiel Meesters dodelijk verongelukte, houdt het Openbaar Ministerie nog flink bezig. Van het ongeluk verschenen al direct ontluisterende foto’s en filmpjes op het wereldwijde web tot afschuw van familie, de politie en burgemeester Arjen Gerritsen die publiekelijk opriep daarmee te stoppen en de beelden te verwijderen.

De politie maakte al eerder een reconstructie van het ongeval maar gaat in opdracht van het Openbaar Ministerie opnieuw een reconstructie uitvoeren. Ditmaal met 3D camera’s die worden vergeleken met filmpjes van ooggetuigen . Het doel is te achterhalen met welke snelheid  de automobilist reed toen hij het fietsende Meesters schepte. Het slachtoffer werd tientallen meters weggeslingerd.
Om die snelheid te kunnen bepalen, worden de data van de live-filmpjes en de 3D camera’s met elkaar vergeleken. 

De reconstructie door specialisten van het VOA en het Nederlands Forensisch Instituut vindt dinsdag a.s. plaats tussen 10.30 uur en plusminus 15.00 uur. Automobilisten wordt gevraagd de locatie te vermijden. Er gelden speciale afzettingen en omleidingen met politioneel toezicht.
Direct betrokkenen en omwonenden zijn hierover al geïnformeerd.

Foto: Alwin Winkel Fotografie (archieffoto's)

 
18-11-2017  

Hotelschool-student Dijkers pakt Europees zilver

 

ALMELO – Tijdens de Europese beroepenwedstrijd European Association of Hotel and Tourism Schools (AEHT) in het Belgische Oostende behaalde de Almeloër Matthijs Dijkers (19) zilver op het onderdeel restaurantservice. Aan het AEHT namen 23 landen deel. Dijkers werd in de wedstrijd gekoppeld aan de Luxenburger Loïc Zirnheld die dus eveneens zilver behaalde.
Dijkers werd uitgezonden door de middelbare hotelschool van het ROC van Twente evenals de Almeloërs Romy de Roy van Zuydewijn (18) voor de tak hotelmanagement en Loes Jacobs (18) voor het onderdeel Barista (espresso-expert). Zij bleven echter buiten de prijzen.  Teammanager Arnold Klieverik prees zijn team en noemde de prestatie van Matthijs Dijkers en uiteraard zijn Luxemburgse collega uniek. ‘Het is een wedstrijd volgens de klassieke horecaregels zoals het verzorgen van de ‘mise en place’, het serveren van het apéritief, het uitserveren aan tafel van een ‘Steak au poivre’,het nagerecht en de uitleg aan de gasten bij de diverse gangen tijdens het diner’, aldus de trotse leermeesters Jorieke Liedenbaum en Terry Keijser.
Dijkers liep tijdens zijn opleiding al stage bij proeflokaal ’t Hookhoes en doet dat momenteel bij Grand Café Ledeboer - Restaurant & Events. Ledeboer werd onlangs nog een Bib Gourmand toegekend door Michelin, de opstap naar de status van sterrenrestaurant. 

Ambities
Met het eervolle zilver zijn de doelen van Matthijs Dijkers nog niet bereikt. Hij hoopt na afronding van zijn horecavakopleiding bij het ROC van Twente verder te kunnen studeren. ‘Volgend jaar hoop ik mijn stage te gaan doen bij Hotel Villa de Duinen in Noordwijk, daarna zou ik graag de Hogere Hotelschool in Leeuwarden willen doen’, aldus Dijkers.

 
18-11-2017  

Intocht Sint en Zwarte Pieten in Almelo

 

ALMELO – Het kan niet op, Sinterklaas  had maar liefst 150 Zwarte Pieten meegenomen naar Almelo. Ze pasten niet allemaal op de Pakjesboot, dus een aantal waren al vooruit gestuurd om de duizenden kinderen en hun ouders, opa’s en oma’s te vermaken met zang en dans.
Sint en Pieten werden welkom geheten door burgemeester Arjen Gerritsen die ook de kinderen toesprak en hen een mooi feest toewenste. Voor de Sint had hij een verrassing. Het Sinterklaasboek dat de kindervriend altijd bij zich heeft, was in het water gevallen zoals op het Sinterklaasjournaal te zien was. Inmiddels is het boek weer gedroogd en kan de Sint dus weer alle namen in zijn boek raadplegen.

Daarna wachtte het eerste werk voor de Goedheiligman met een rit door de stad en een bezoek aan de kinderafdeling van het ZGT. In zijn kielzog al die Pieten waar elders in het land nog wel eens over gesteggeld wordt, ondanks dat het een traditioneel kinderfeest betreft. In Friesland werd een demonstratie geblokkeerd. Eigenzinnige Friezen blokkeerden twee bussen met demonstraten op weg naar Dokkum. Genoeg voor de burgermeester om alsnog tot een demonstratieverbod te besluiten, waarna de politie de bussen weer richting Randstad dirigeerde. In Dokkum was het dus gewoon feest, net zoals in Almelo!

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (153 foto's)...

 
18-11-2017  

Kees Smit markante ondernemer van 2017

 

ALMELO – Jaarlijks kiest MKB Almelo de meest markante ondernemer van Almelo. Op de nationale Dag van de Ondernemer werd tijdens een bijeenkomst in het Theaterhotel bekend gemaakt wie van de genomineerden het bijbehorende glassculptuur uithanden van wethouder Javier Cornelissen in ontvangst mocht nemen. Henk Smit, de huidige directeur van Kees Smit Tuinmeubelen en de derde generatie, was de winnaar.

MKB Almelo voorzitter Koolhaas had het in deze over inzet voor banengroei, durf en welvaart en doorzettingsvermogen. Reden om het 75-jarige Kees Smit Tuinmeubelen in het zonnetje te zetten. Kees Smit Tuinmeubelen werd in 2016 ook al verkozen tot Tuinmeubelwinkel van het Jaar en won toen tevens de Thuiswinkel Award voor haar online-shop.  Het tuinmeubelconcern heeft vestigingen in Almelo en Amersfoort.

< directeur Henk Smit

Fotoreportage (1 foto's)...

 
21-11-2017  

Raad stemt tweerichtingenfietspad Plesmanweg O

 

ALMELO – De beoogde aanleg van een tweerichtingenfietspad langs de Plesmanweg moet van de gemeenteraad aan de Oostzijde worden gelegd. Het was feitelijk het eerste voorstel van het College van B&W maar verkeerswethouder  Irene ten Seldam kwam daarop terug toen Bolk Transport en andere bedrijven daar een andere mening over hadden. Vooral de brede in- uitrit voor zwaar materieel van Bolk Transport werd als problematisch gezien indien fietsverkeer van beide richtingen pal langs de in- uitrit gaat. Volgens de directie van Bolk Transport zal dat onherroepelijk tot ongevallen leiden.

De Fietserbond zag echter meer problemen aan de andere zijde, mede ook omdat bij Bolk Transport het grotere transport vooral in de vroege ochtend en later op de avond plaatsvindt. Volgens de Fietsersbond vindt aan de andere zijde van de Plesmanweg het in- uitritverkeer naar de aanpalende bedrijven de gehele dag door plaats en is dat risicovoller. Daarmee niet gezegd hebbende dat de oostzijde veilig is.
Een ruime meerderheid van de gemeenteraad wees derhalve de koerswijziging van wethouder Ten Seldam af en volgde de visie van de Fietsersbond. Rest Bolk Transport een formele bezwarenprocedure om mogelijk het tij nog te keren. Maar ook dat zal de wethouder niet verblijden vanwege de grote haast om ook de desolate riolering van de Plesmanweg te vernieuwen en om synergievoordeel met de gelijktijdige aanleg van het tweerichtingenfietspad te behalen.

 
22-11-2017  

Willem Smit ontvangt Stadpenning Almelo

125-jarig Fotostudio Smit krijgt predicaat Hofleverancier

Het team van Fotostudio Smit, maar dan wel in kleding van 125 jaar geleden.
 

ALMELO – Fotostudio Smit aan de Ambachtstraat heeft woensdagmiddag het predicaat Hofleverancier toegekend gekregen. Gedeputeerde Eddie van Hijum nam als plaatsvervangend Commissaris der Koning de honneurs waar om namens Koning Willem Alexander het predicaat te overhandigen, tijdens een receptie vanwege het 125 jarig bestaan van Foto Smit.
Daarmee was het nog niet gedaan, want burgemeester Arjen Gerritsen kwam namens de gemeente Almelo de stadspenning overhandigen aan Willem Smit (81) de vader van de huidige directeur Guido Smit. Willem Smit realiseerde als derde generatie van het familiebedrijf de verbreding van de fotostudio van portretfotografie tot reclamefotografie voor tal van bedrijven.  Genoemd in deze o.a. bedrijven als Wehkamp, Livera, Arly, Foodconnect, Vivera, Ter Stal, Madison en Totaal Bed.

Daarbij wordt de portretfotografie niet vergeten, want daarmee begon het in 1892 toen Hendrikus Arnoldus Smit begon als fotograaf en portrettekenaar voor het retoucheren van de glasplaat dat toen nog als negatief werd benut.

De tweede generatie Albertus Smit studeerde het vak in München. Naast de gave iedereen op zijn gemak te stellen tijdens een fotosessie, werd hij in München ook een specialist op het gebied van het ontwikkelen van foto’s in de Doka (donkere kamer). Foto’s die hij vroeger nam en afdrukte, zijn anno 2017 als waren ze net afgedrukt. Het maakte Foto Smit fameus in de verre regio.

Willem Arnold Smit, de derde generatie, maakte het bedrijf aan toen nog de Bornebroeksestraat groter en voerde de de kleurenfotografie in. Hij studeerde fotografie in Den Haag en kreeg al eens een prijs uit handen van Prins Bernhard. Ook het ontwikkelen en afdrukken van kleurenfoto’s  werd in eigen beheer gedaan, ook nog nadat men in 2001 met de studio was verhuist naar de Ambachtstraat.  

De huidige directeur Guido Smit studeerde het vak in Delft. In 1994 stapte hij in het bedrijf. Guido is van de digitale fotografie. Hij was de eerste in Nederland die fotografeerde met een digitale achterwand. De reclamefotografie nam daardoor een grote vlucht, want ook het grootformaat wordt in eigen studio geprint. ‘Fantastisch om te  doen. Van visagiste tot kapster, en styliste tot topmodellen, alles halen we in huis om onze opdrachtgevers topkwaliteit te leveren’ , zegt Guido daarover maar met de aantekening dat hij nog steeds veel plezier beleeft met het maken van familiefoto’s.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
22-11-2017  

Het doek valt na 80 jaar Dansschool Veenstra

 

ALMELO – Wie vorige eeuw in Almelo sprak over leren dansen, had het ongetwijfeld over Dansschool Polman, Dansschool Schrijver of Dansschool Veenstra. Wim Polman behaalde vele internationale successen in Latin Dance maar wegens gebrek aan opvolging sloot de dansopleiding al vele jaren geleden. Yvonne Schrijver gaf nog 25 jaar les in de dansschool waar haar ouders begonnen aan de Bavinkstraat maar besloot elders in Nederland haar geluk te beproeven. Zij geeft nog steeds dansles. Voor Dansschool Veenstra aan de Sesastraat hoek Tuinstraat valt nu naar 80 jaar ook het doek.
Ooit begon het met lessen in quickstep, tango, rumba, cha cha en de weense wals in het horecaetablissement De Mosterdpot dat vroeger aan de Wierdensestraat stond. In de huidige tijd hoort streetdance ook bij het lespakket. Die lessen blijven bestaan omdat instructrice Lodie elders in de stad een locatie gevonden heeft, maar aan 80 jaar Dansschool Veenstra komt een eind. Op 22 december is de slotavond gepland voor de trouwe gasten.
Het pand aan de Sesastraat stond al geruime tijd te koop en een koper heeft zich nu aangediend. De huidige eigenaren Johan en Jeanne Fikkert ‘hangen derhalve hun ballroomschoenen in de wilgen.’
Ter geruststelling voor de buurt, er komt geen horeca in het pand en dus ook niet opnieuw een dansschool.

Fotoreportage (8 foto's)...

 
23-11-2017  

Doneer DE-punten voor Voedselbank Almelo

 

ALMELO - Begin dit jaar kreeg de Voedselbank Almelo een kleine 1000 pakken koffie door uw donaties en de inspanningen van Lionsclub Almelo. Helpt u de komende maand ook (weer) mee door uw punten te doneren ten behoeve van de Voedselbank in Almelo? 

In de maand december gaan de vrijwilligers van Lionsclub Almelo weer aan de slag om DE-waardepunten te gaan inzamelen. U kunt naast het doneren van uw eigen punten ook helpen door dit nieuws te verspreiden door deze oproep door te geven aan uw familie, vrienden en relaties en/of relevante pagina’s te ‘liken op facebook’.
Hebt u familie of vrienden elders in het land? Kijk dan op www.lionshelpen.nl om te zien welke club bij hen in de buurt mee doet aan deze actie.

Vanaf 1 december kunt u uw DE-punten inleveren bij:
Almeloord Dierenkliniek (ook coördinatie en postadres, Bornsestraat 102, 7607 KT Almelo)
Bloem Goud en -edelsmederij (Doelenstraat 2, Almelo)
Theaterhotel Almelo (Schouwburgplein 1, Almelo)
Theater Hof 88 (Elisabethhof 4, Almelo)
TKC Almelo (Hospitaalweg 2, Almelo)
Voedselbank Almelo (Bornerbroeksestraat 162/Arendsboerweg, Almelo)
Medisch Centrum Twente (Zeearend 2, Almelo)
Markgraven Dierenartsen (Almeloseweg 169, Harbrinkhoek)
Dierenkliniek de Tweesprong (Oude Deldensestraat 31a, Borne)

Wij hopen dat u ons helpt medemensen die het minder goed hebben de gelegenheid te bieden om ook te kunnen genieten van een lekker kopje koffie.
Details en aanvullende inzamelpunten vindt u op www.lionsalmelo.nl
 

 
24-11-2017  

Zie ze bezig, die senioren

 

ALMELO – Albert Vondeling maakte al meerdere boeken over zijn woonplaats Almelo, over zijn club Heracles maar ook over haar markante voorzitter Jan Smit die de club weer uit het dal omhoog stuwde.  Het werd een bijzonder portret ter gelegenheid van diens vertrek bij de club, want ook Heracles Almelo kan niet altijd aan het handje van Smit blijven lopen.

Nu zette Vondeling 36 gepensioneerde stadgenoten te kijk en beschreef hun soms zelfs dagelijkse activiteiten waar zij na een leven lang arbeid met passie mee bezig zijn. Van elk van hen een portret in zwart-wit, gemaakt met een oude Rolleiflex-camera. Doelbewust, want fotograferen met een filmpje waar slechts 12 foto’s oppassen, betekend ook eerst nadenken hoe je de foto wilt maken om het karakter van het individu te laten zien. Foto’s met diepgang feitelijk die passen bij de verhalen. Vrijdagmiddag presenteerde Vondeling zijn boek ‘Zie ze bezig’ in leescafé De Meridiaan.

Het 80 pagina’s tellende boek is à 12,95 euro  verkrijgbaar bij Boekhandel Hilarius-Broekhuis, Boekhandel aan de Aa en Primera Walk In Shop Schelfhorst.

 
30-11-2017  

Sanne Lolkema winnaar Debat Award Almelo

 

ALMELO - Sanne Lolkema van Csg Het Noordik heeft de Almelose prefinale van de zevende editie van de Overijssel Debat Award gewonnen. In de raadszaal van de gemeente Almelo streed zij donderdag 30 november tegen Ben Bijlsma van de bakkersopleiding van het ROC van Twente. Sanne is daarmee de beste scholierendebater van de gemeente Almelo 2017. Annemieke Veneberg van het ROC won de publieksprijs. Esmee Schriemer van het ROC won de aanmoedigingsprijs. Deze vier winnaars vertegenwoordigen Almelo tijdens de provinciale finale op 8 december.

Publieksprijs
Juryvoorzitter Peter-Jort Bakhuis, winnaar ODA 2016, reikte namens de jury de bekers, bloemen en cadeaubonnen uit aan de winnaars, bijgestaan door 2 juryleden Marike van Doorn en Bert Hümmels, beiden raadslid. Naast juryprijzen kon het publiek ook een winnaar aanwijzen met de publieksprijs.    

Sterke debaters
In het finaledebat verdedigde Sanne de stelling “Gedrag en motivatie moeten meetellen voor het behalen van een middelbare schooldiploma.” Volgens de jury was het lastig om een winnaar aan te wijzen, want beiden waren inhoudelijk sterk. Winnares Sanne sprak enthousiast: “Ik vind het leuk om met deze eigenwijze types te discussiëren, ik ben zelf ook heel eigenwijs”. Burgemeester Gerritsen gaf aan dat de deelnemers zich goed hadden voorbereid: “De toon van de argumenten is erg origineel. Je ziet hier goede debaters en aanstaande bestuurders en politici!”

Zin in provinciale finale
Het provinciale finaledebat is op vrijdagmorgen 8 december in het provinciehuis in Zwolle. 

De Overijssel Debat Award
De Overijssel Debat Award wordt georganiseerd door de provincie Overijssel, de Jongerenraad Overijssel en het PiusX College Almelo. Zij vinden het belangrijk dat jongeren in een vroeg stadium kennismaken met de democratie in Nederland en de kunst van het debatteren. De vier beste debaters uit Hengelo nemen het op tegen de finalisten van de gemeenten Enschede, Hengelo, Zwolle, Raalte en Nijverdal op vrijdag 8 december om de titel “Beste scholierendebater provincie Overijssel 2017”, te veroveren in het provinciehuis in Zwolle.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
30-11-2017  

Huurdersplatform maant aanpak vocht

 

ALMELO – Het bestuur van de stichting Huurdersplatform Beter Wonen (SHBW), heeft de directie van de gelijknamige woningstichting gemaand snel met oplossingen te komen voor de vochtproblemen in huurhuizen van de woningstichting. Actueel in het nieuws zijn de klachten van huurders in de Mennistenhoek en Bartelshoek maar ook elders in het woningbezit van Beter Wonen kampen huurders met identieke problemen waarbij schimmelvorming niet alleen de woonsfeer negatief beïnvloed maar ook leidt tot gezondheidsklachten en of hoge stookkosten.   
De woningstichting adviseert wel dagelijks goed te ventileren en te verwarmen maar dat verklaart volgens SHBW-voorzitter Wim van der Elst nog niet het optrekkend vocht in vloeren en muren. Van der Elst wil dat Beter Wonen specialisten inschakelt om het euvel te duiden en om oplossingen te bedenken. Volgens de voorman van SHBW helpt alleen het vervangen van tegels in bijvoorbeeld de Mennistenhoek niet. Gelet op de omvang van het aantal klachten. Kan het volgens Van der Elst niet alleen door het slecht ventileren van huurders komen.

Beter Wonen heeft inmiddels adviesbureau Aveco De Bondt in de hand genomen om bij enkele woningen in de Mennistenhoek het vochtgehalte te laten vaststellen. In ieder geval is de grondwaterstand niet dermate hoog dat dit de oorzaak kan zijn. Met meer ventilatieopeningen wil men de kruipruimtes beter ventileren en ook wordt tegelwerk vervangen omdat en nogal wat tegels gebarsten zijn en water in de muren kan doordringen. Ook worden de halletjes opnieuw gecoat. Kortom Beter Wonen verwacht de problemen te kunnen tackelen en wil daarna ook de schade die bewoners hebben opgelopen, inventariseren voor een mogelijke schadevergoeding.

Archief
Terug naar vorige pagina