Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
22-11-2017  

Willem Smit ontvangt Stadpenning Almelo

125-jarig Fotostudio Smit krijgt predicaat Hofleverancier

Het team van Fotostudio Smit, maar dan wel in kleding van 125 jaar geleden.
 

ALMELO – Fotostudio Smit aan de Ambachtstraat heeft woensdagmiddag het predicaat Hofleverancier toegekend gekregen. Gedeputeerde Eddie van Hijum nam als plaatsvervangend Commissaris der Koning de honneurs waar om namens Koning Willem Alexander het predicaat te overhandigen, tijdens een receptie vanwege het 125 jarig bestaan van Foto Smit.
Daarmee was het nog niet gedaan, want burgemeester Arjen Gerritsen kwam namens de gemeente Almelo de stadspenning overhandigen aan Willem Smit (81) de vader van de huidige directeur Guido Smit. Willem Smit realiseerde als derde generatie van het familiebedrijf de verbreding van de fotostudio van portretfotografie tot reclamefotografie voor tal van bedrijven.  Genoemd in deze o.a. bedrijven als Wehkamp, Livera, Arly, Foodconnect, Vivera, Ter Stal, Madison en Totaal Bed.

Daarbij wordt de portretfotografie niet vergeten, want daarmee begon het in 1892 toen Hendrikus Arnoldus Smit begon als fotograaf en portrettekenaar voor het retoucheren van de glasplaat dat toen nog als negatief werd benut.

De tweede generatie Albertus Smit studeerde het vak in München. Naast de gave iedereen op zijn gemak te stellen tijdens een fotosessie, werd hij in München ook een specialist op het gebied van het ontwikkelen van foto’s in de Doka (donkere kamer). Foto’s die hij vroeger nam en afdrukte, zijn anno 2017 als waren ze net afgedrukt. Het maakte Foto Smit fameus in de verre regio.

Willem Arnold Smit, de derde generatie, maakte het bedrijf aan toen nog de Bornebroeksestraat groter en voerde de de kleurenfotografie in. Hij studeerde fotografie in Den Haag en kreeg al eens een prijs uit handen van Prins Bernhard. Ook het ontwikkelen en afdrukken van kleurenfoto’s  werd in eigen beheer gedaan, ook nog nadat men in 2001 met de studio was verhuist naar de Ambachtstraat.  

De huidige directeur Guido Smit studeerde het vak in Delft. In 1994 stapte hij in het bedrijf. Guido is van de digitale fotografie. Hij was de eerste in Nederland die fotografeerde met een digitale achterwand. De reclamefotografie nam daardoor een grote vlucht, want ook het grootformaat wordt in eigen studio geprint. ‘Fantastisch om te  doen. Van visagiste tot kapster, en styliste tot topmodellen, alles halen we in huis om onze opdrachtgevers topkwaliteit te leveren’ , zegt Guido daarover maar met de aantekening dat hij nog steeds veel plezier beleeft met het maken van familiefoto’s.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina