Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-05-2010  

Haaksbergen ontslaat gemeentesecretaris


Yvonne Seuters
 

HAAKSBERGEN – De gemeente Haaksbergen heeft gemeentesecretaris Yvonne Seuters aan de kant gezet. Zij volgde twee jaar geleden de eveneens onder druk vertrokken Barto Franken op die in 1995 bij de gemeente kwam als interim. Seuters kwam van de gemeente Almelo waar zij door de voormalige gemeentesecretaris Herman Geerdink was binnengehaald als teamleider van de Afdeling Veiligheid en Hulpverlening en al snel benoemd werd als hoofd van de afdeling nadat de toenmalige brandweercommandant op een zijspoor was gezet. Geerdink en Seuters kenden elkaar via de politie waar beiden voordien werkzaam waren. Geerdink vertrok onverwacht en al snel vertrok ook Seuters naar Haaksbergen als gemeentesecretaris.
Seuters kreeg in Almelo nimmer grip op de afdeling V & H en ook de reorganisatie van de ambtelijke dienst van de gemeente Haaksbergen liep niet volgens verwachting. Seuters is per 1 mei vertrokken en wordt tijdelijk opgevolgd door het huidige hoofd van de afdeling Welzijn, Hermien de Bruin-Franken.

 
02-05-2010  

Werkloosheid in Twente blijft stijgen

 

ENSCHEDE – De Regio Twente presenteerde deze week de nieuwe Arbeidsmonitor Twente. Ondanks dat de economie licht stijgt, is ook het aantal Niet Werkende Werkzoekenden (NWW) in Twente met 1 procent gestegen terwijl het aanbod van vacatures eveneens in maart fors toenam met 48 procent.
Vergeleken met vorig jaar maart, doet Almelo het van de grotere steden het beste met een stijging van 9,6 procent NWW-ers. In Enschede daarentegen steeg het aantal NWW-ers met maar liefst 27,6 procent. De gemeenten met de hoogste stijging NWW-ers zijn Rijssen/Holten met 51,4 procent en Hellendoorn met 46,5 procent. In aantallen bedroeg het aantal NWW-ers in Twente 25.123 en dat is 4655 meer dan een jaar geleden. Het hoogste werkloosheidspercentage heeft Enschede met 14,6 procent gevold door Almelo met 11,5 procent. Het openstaande aantal banen steeg vergeleken in de maanden maart in een jaar met 9 procent gemiddeld. 

< Verantwoordelijk Regiobestuurder Myra Koomen ziet toch lichtpuntjes in de cijfers vanwege het fors hogere percentage van openstaande functies.


Arbeidsmarktmonitor maart 2010

 
02-05-2010  

10 miljoen voor opknappen landgoed Eerde

 

OMMEN - Het 540 hectare grote landgoed Eerde bij Ommen staat aan de vooravond van een omvangrijke opknapbeurt van zo’n 10 miljoen euro. Natuurmonumenten wil onder meer de lanen en parkbossen herstellen en het kasteel op Eerde weer openstellen voor het publiek.

De Opendag op zondag 2 mei is het startsein voor de renovatie. Er worden enkele duizenden bezoekers verwacht.

 
03-05-2010  

Het kleedkamergeheim van FC Twente

 

ENSCHEDE – Even was het geheim van de ‘peptolk’ voor FC Twente voor de wedstrijd tegen NAC, online op RTV Oost. Steve Mc Claren liet een filmpje draaien van voetbalbeelden van FC Twente gecombineerd met beelden van Al Pacino als coach van een Amerikaans Footballteam die een peptalk ten beste gaf in de film Any Given Sunday. Het mocht natuurlijk niet zomaar publiekelijk vertoond worden en daarom zal RTV Oost het filmpje wel snel weer verwijderd hebben om niet met de rechthebbenden van de beelden in aanraking te komen.

Het kleedkamergeheim van FC Twente
Het kleedkamergeheim van FC Twente. Wat gebeurde daar in de kleedkamer een uur voor het kampioensduel tegen NAC Breda? ...
Nieuws | 03-05-2010 | 16:34:09
Foto's van RTV Oost

POLITIEBERICHT:
Huldiging FC Twente zeer feestelijk verlopen
ENSCHEDE - De huldiging van landskampioen FC Twente op maandag 3 mei was een groot feest. Om 13.00 begonnen de festiviteiten met een feestelijke ontvangst in het gemeentehuis met als hoogtepunt de balkonscène. De spelers werden toegejuicht door een grote vrolijke menigte. Kort daarna begon de toeloop naar de Grolsch Veste. Mensen hadden goed gehoor gegeven aan de oproep van de politie om niet met de auto te komen. Velen waren met het Openbaar Vervoer en vooral met de fiets naar de huldiging toe gekomen. Op het hoogtepunt bevonden zich bij de Grolsch Veste tussen de 65.00 en 70.000 enthousiaste fans hun kampioenen toe te juichen.
De politie heeft vier aanhoudingen verricht. Drie aanhoudingen zijn gedaan in verband met het afsteken van vuurwerk, één aanhouding in verband met verboden wapenbezit, zijnde een mes. De Geneeskundige Hulpverlening heeft ongeveer 35 gewonden behandeld. Het betrof m.n. lichtgewonden, zoals verstuikingen en brandwonden. Vier gewonden zijn voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd.
De politie Twente is zeer tevreden over het verloop van de festiviteiten en trots op de manier waarop het Twentse publiek vandaag feest heeft gevierd. Ook de samenwerking met de gemeente, FC Twente en de hulpdiensten verliep buitengewoon goed.

 
04-05-2010  

Fiets vermist bij NS-stations Wierden Delden?

 

WIERDEN/DELDEN - De politie in de provincie Noord-Holland is op zoek naar de eigenaren van damesfietsen van het merk Gazelle die gestolen zijn uit de onbewaakte fietsenstallingen bij de NS-stations in Wierden en Delden. Mogelijk zijn de fietsen terecht gekomen in Noord-Holland
De politie hield in Noord-Holland een fietsendief aan die meerdere exemplaren in een schuur had staan. De dief bekende dat hij ook fietsen in Wierden en Delden had gestolen bij het NS-station in de periode november ’09 tot maart 2010.
Van de in Twente gestolen fietsen komt geen aangifteregistratie voor in de politieregisters. Vermoedelijk hebben de eigenaren geen aangifte gedaan en de politie roept hen op dat alsnog te doen. Ook kan er contact worden opgenomen met de politie in Noord-Holland via 0900-8844

 
04-05-2010  

Prominenten in ‘Glazen Huis´ Enter

 

ENTER – Op 4 juni start in Enter het ‘Glazen Huis’ met een 36-urige radio uitzending t.b.v. de stichting ALS. De stichting zet zich in vor spierziekten. Aan de uitzendingen werken tal van bekende Nederlanders mee zoals Jacques d’Ancona, Ben Steneker, scheidsrechter Eric Braamhaar, Harm oet Riessen maar ook de nieuwe burgemeesters van Wierden en Rijssen/Holten. Emiel Ratelband bijt de spits af op 4 juni om 09.00 uur. Op dezelfde dag wordt ook nog een zes tegen zes voetbaltoernooi georganiseerd op het sportcomplex De Werf in Enter.

 
08-05-2010  

Postcodekanjer in Enschede is verdeeld

 

ENSCHEDE – De Postcodekanjer van 20 miljoen euro totaal is verdeeld. Zeshonderd deelnemers in de Enschedese wijken Getfert en Horstlanden-Veldkamp hoorden vrijdagavond tijdens een groots feest dat er op elk deelnemend lot 11.000 euro was gevallen. Een dag eerder was de helft van het totale bedrag al individueel uitgereikt aan zeven nieuwe miljonairs.

 
12-05-2010  

Arriva nieuwe vervoerder op lijn Mariënberg

 

ZWOLLE – Arriva is de winnaar van de Europese aanbesteding op de zogenoemde Vechtdal spoorlijnen tot en met 1927.
Met ingang van 2013 begint Arriva op de spoortraject Zwolle-Emmen met nieuwe en snellere treinen en extra ritten in de avonduren. Een jaar later neemt Arriva ook het vervoer over op de lijn Almelo-Mariënberg met modernere treinen met 1e klas zitplaatsen. Ook wordt gestreefd het traject te verlengen naar Hardenberg.

 
12-05-2010  

CdK Mr. G.J. Jansen stopt per 1 januari 2011

  ZWOLLE - Commissaris van de Koningin van Overijssel Geert Jansen legt zijn functie per 1 januari 2011 neer. Dat heeft hij vandaag aan Provinciale Staten van Overijssel bekend gemaakt. Jansen (63) heeft dan bijna 9 jaar het ambt van Commissaris van de Koningin in Overijssel vervuld.
Commissaris Jansen wil met zijn vroegtijdige aankondiging van zijn vertrek Provinciale Staten de tijd gunnen om te zoeken naar een geschikte opvolger, zodat deze haar of zijn taken enige tijd voor de verkiezingen van Provinciale Staten op 2 maart 2011 kan oppakken.
Lees verder...

 
13-05-2010  

7 Overijsselse slachtoffers bij vliegramp Tripoli

 

HENGELO – RTV Oost meldt dat vermoedelijk ook Twentse slachtoffers te betreuren vallen bij de vliegramp in Tripoli. Onder de vermoedelijke slachtoffers een echtpaar uit Oldenzaal dat terugkeerde van een vakantie in Zuid Afrika en een vrouw uit Goor die van oorsprong Zuidafrikaanse is en een eigen reisbureau heeft dat reizen naar Zuid Afrika organiseert. Haar familie heeft volgens RTV Oost herhaaldelijk contact gezocht met het alarmnummer maar nog geen zekerheid.

Bij de vliegtuigcrash kwamen vermoedelijk 61 Nederlanders om het leven. Slechts één passagier – een jongen van 10 jaar – overleefde de ramp. Hij zou Robin heten en Nederlander zijn. Het regeringsvliegtuig is onderweg naar Tripoli met waarschijnlijke familieleden aan boord.

Update 13-05-2010 13.00 uur
Het aantal Nederlandse slachtoffers in de vliegtuigcrash te Tripoli bedraagt zeventig in totaal, zo maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. Gebleken is dat een negental Nederlanders individueel met het vliegtuig meevlogen. De anderen waren vakantiegangers in groepsverband van Kras Reizen en Stip Reizen. In Overijssel zijn zeven slachtoffers te betreuren. Het gaat om echtparen uit Zwolle, Oldenzaal en Schalkhaar. Ook de vrouw uit Goor behoort tot de slachtoffers.
De enige overlevende van de ramp is een negenjarige jongen uit Tilburg die Ruben heet. Zijn ouders en broer zijn bij de crash om het leven gekomen. Een oom en tante hebben hem inmiddels in het ziekenhuis bezocht. De jongen zal zodra de artsen toestemming geven, naar Nederland worden overgebracht.
De kwartiermakers van het Nederlands Forensisch Team zijn begonnen met hun voorbereidende werkzaamheden voor identificatie van de slachtoffers.  

Update 13-05-2010 16.00 uur
De nabestaanden van de verongelukte Nederlanders zijn bij elkaar In het Claus Event Center in Hoofddorp. Miinister-president Balkenende en de ministers Rouvoet en Verhagen zijn daar eveneens. Minister Verhagen geeft om 17.15 uur in het naastgelegen Courtyard Marriott Hotel aan de Bosweg een persconferentie. 
 

 

 
14-05-2010  

Vier doden bij familiedrama in Enschede (upd)

 

ENSCHEDE – In een flatwoning aan de Utrechtlaan in de wijk Boswinkel zijn gisteravond om 23.00 uur de lichamen van vier mensen gevonden. Het gaat om een jongen van negen jaar, twee vrouwen van 18 en 35 jaar en een man van 33 jaar. In de woning waren nog vier kinderen, waarvan de jongste twee tussen de zes en acht jaar huilend naar buiten renden nadat schoten werden gehoord.
Wat er zich precies heeft afgespeeld is de politie nog onduidelijk. De politie heeft een vuurwapen in de woning aangetroffen. De man en de 35-jarige vrouw waren bekenden van elkaar. De omgeving is afgezet en de politie is een groot onderzoek gestart. De vier kinderen worden opgevangen door slachtofferhulp.

Lees meer over de achtergrond van het drama in TC Tubantia


Update persbericht Politie Twente

 
16-05-2010  

Kookadvies, drinkwater Buurse besmet

 

HAAKSBERGEN – Watermaatschappij Vitens heeft een preventief drinkwaterkookadvies uitgegeven aan de bewoners in Buurse. Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat er sprake is van een zeer lichte bacteriële besmetting. Vitens stelt dat de besmetting geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid, maar adviseert toch om het drinkwater voor consumptie te koken. Alle inwoners in het bewuste gebied krijgen zaterdagavond / zondagochtend van Vitens een brochure drinkwater kookadvies in de brievenbus. Een drinkwater kookadvies houdt in dat drinkwater, dat bedoeld is voor consumptie, vóór gebruik eerst minimaal drie minuten gekookt moet worden. Wanneer het water ongekookt voor consumptie gebruikt wordt, kunnen zich mogelijk maag- en darmklachten en/of diarree voordoen. In deze gevallen is het advies om contact op te nemen met de huisarts.

 
17-05-2010  

ZKH Willem-Alexander opent Reggefiber

 

RIJSSEN - Het nieuwe hoofdkantoor van glasvezelbedrijf Reggefiber in Rijssen wordt geopend door ZKH prins Willem Alexander. De prins komt daarvoor op 8 juni a.s. naar Rijssen waar het hoofdkantoor van het samenwerkingsverband tussen investeringsmaatschappij Reggeborgh en KPN is gevestigd naast de hoofdkantoren van Kondor Wessels en Reggeborgh Beheer de andere moederbedrijven van groot aandeelhouder Dick Wessels uit Rijssen.
Reggefiber is het enige grote bedrijf in Nederland dat zich richt op de aanleg van een grootschalig glasvezelnetwerk.
 

 
17-05-2010  

Lancering peilplatform Felix de Kat

  DEN HAAG - Peilen bij Felixdekat.NL - kan vanaf vandaag want politiek onafhankelijke Stichting Burger lanceert vandaag de eigen peilingenwebsite Felixdekat.NL. Felix wordt dé Nederlandse website met onafhankelijke politieke peilingen waar u vanuit de pers en media op kunt bouwen. Stichting Burger heeft als hoofddoelstelling om burgers te informeren en te interesseren, maar wil ook weten wat er leeft. Niets meer, niets minder.
Lees verder...

 
18-05-2010  

200 ontslagen bij GDF Suez-dochter Cofely

 

HENGELO – Cofely, dochter van de Franse energiereus GDF Suez, gaat tweehonderd personeelsleden ontslaan. De technische dienstverlener met vele vestigingen in het land kampt met een dalende orderportefeuille. De meeste ontslagen vallen in Oost Nederland. In Overijssel heeft Cofely vestigingen in Deventer, Hengelo en Zwolle. Vakbond CNV is onthutst en zag de ontslaggolf niet aankomen.

< Cofely renoveerde in Den Haag o.a. het gebouw van het Ministerie van Financiën in een PPS-constructie waardoor 15% besparing kon worden bewerkstelligd. Cofely beheert het gerenoveerde rijksgebouw gegarandeerd voor een periode van 25 jaar.

 
18-05-2010  

Zorgen over grondbedrijf Enschede

 

ENSCHEDE – De zorgen over de tekorten bij het gemeentelijk grondbedrijf van de gemeente Enschede nemen fors toe. Het grootste knelpunt is het berekende verlies over het project Eschmarke dat inmiddels 44 miljoen euro bedraagt. Door de stilstand in de bouw nemen de rentelasten fors toe omdat amper tot geen bouwers te vinden zijn. Volgens de accountant is het risico voor de gemeente veel te hoog. Verantwoordelijk wethouder Jeroen Hatenboer (VVD) sluit rigoreuze maatregelen in de komende maanden niet uit. Wat die maatregelen mogelijk inhouden is vooralsnog de vraag.

 
19-05-2010  

Hengelo trekt stekker uit binnenstadsproject

 

HENGELO – De gemeente Hengelo beëindigt de overeenkomst met projectontwikkelaar IPMMC over de ontwikkeling van de Lange Wemen. IPMMC is een volle dochter van bouwonderneming BAM en wil uitstel tot eind juni en bovendien een financiële garantie van de gemeente Hengelo over het centrumproject Lange Wemen. De gemeente werkt daar niet aan mee en heeft nu de overeenkomst opgezegd. De gemeente Hengelo probeert nu met de andere partners woningbouwcorporatie Welbions en het Nederlands/Duitse Winkelfonds uit de impasse te komen. 

< Aanzicht stadskantoor - bron: AM Architecten
 

 
19-05-2010  

Provincie promoot elektrische bezorgscooters

 

ZWOLLE – De provincie Overijssel en Natuur & Milieu Overijssel zijn voorstander van elektrisch aangedreven bezorgscooters in de steden. In Zwolle loopt daarom een proef om de aanschaf van dergelijke scooters te bevorderen. Pizzakoeriers e.d. kunnen daarom de elektrisch aangedreven scooter tegen een extra voordelig tarief uitproberen. Of de proef wordt uitgebreid naar andere steden in de provincie is nog niet bekend.
 

 
19-05-2010  

Verminkt ponykadaver in sloot Geesteren

 

GEESTEREN – Aan de Vermolenweg in Geesteren heeft een voorbijganger een verminkt kadaver van een pony gevonden in een sloot. Hals en hoofd van het dier ontbraken zodat moeilijk te achterhalen valt van wie de pony behoorde. Pony’s en paarden worden in de hals gechipt om de identiteit van de dieren vast te leggen. Wel heeft de politie bandensporen gevonden die mogelijk tot een dader kunnen leiden. Tips over de toedracht kunt u altijd melden bij de politie. Het onderzoek naar de identiteit van de pony en mogelijke dader is overgedragen aan de algemene inspectiedienst.
 

 
19-05-2010  

Cogas Kabel adviseert vervanging televisiezenders

 

ALMELO - De Programmaraad Cogas Kabel N.V. heeft jl. maandagavond definitief drie zenderwisselingen geadviseerd. Daarmee heeft de raad zijn voorlopig advies van 15 maart jl. gehandhaafd. De zenders Mezzo, TV5 en RTL Television moeten wat de Programmaraad betreft per 1 september a.s. verdwijnen uit het zenderpakket van Cogas Kabel. Daarvoor komen in de plaats de zenders National Geographic Channel, MTV en Brava NL. National Geographic Channel en MTV waren in het verleden al bij Cogas Kabel te zien, maar verdwenen destijds op advies van de Programmaraad uit het zenderpakket. Met name MTV heeft enkele jaren actie gevoerd om terug te keren. Brava NL is een nieuwe zender met klassieke muziek, die voor een groot deel van Nederlandse oorsprong is. De zender TV Oranje gaat zijn kanaal vanaf 1 september voor een jaar delen met Schlager TV. Ook voor Schlager TV is in de afgelopen twee jaar actie gevoerd. Zo werden door de Oldenzaler J. Punt duizenden handtekeningen verzameld, die zijn aangeboden aan de Programmaraad. Ten aanzien van het zenderpakket voor radio heeft de Programmaraad voor het komende programmajaar, dat loopt van 1 september 2010 tot en met 31 augustus 2011, geen wijzigingen geadviseerd.

 
19-05-2010  

Cogas maakt 20 miljoen euro winst in 2009

 

ALMELO - Netwerkdrijf Cogas uit Almelo heeft over 2009 een winst behaald van bijna twintig miljoen euro. Dat is ruim 7 miljoen euro meer dan over 2008. Negen aandeelhoudende Twentse gemeenten profiteren van de winsttoename. Zij krijgen in totaal 7 miljoen euro aan dividend uitgekeerd.

 
20-05-2010  

Verbouwing station Hengelo 1 miljoen duurder

 

HENGELO – Wethouder Bron deelde de Hengelose gemeenteraad woensdagavond mede dat de verbouwing van het NS-station voor de gemeente dik één miljoen euro duurder uitpakt dan was afgesproken. De gemeente zou acht euroton bijdragen, maar het onderzoek naar blindgangers uit de 2e Wereldoorlog in 2008 was een behoorlijke extra kostenpost. Ook ontvangt de gemeente slechts zes euroton rijkssubsidie terwijl op een miljoen euro was gerekend. Bovendien heeft Prorail een rekening bij de gemeente Hengelo ingediend van een kwart miljoen euro omdat het treinverkeer voor het bomonderzoek in de stationsomgeving twee weekenden heeft stilgelegen en Prorail toen bussen moest inhuren om de reizigers te vervoeren.

 
21-05-2010  

De ‘Witte Paal’ siert weer het kruispunt

 

HARDENBERG/OMMEN - De Witte Paal staat weer op de gemeentegrens tussen Hardenberg en Ommen. De paal diende in het verleden als grenspaal tussen beide gemeenten en stond jaren op de kruising van de N36 met de N34. Vanwege de verlenging van de N36 werd de paal vorig jaar tijdelijk verwijderd. Nu de werkzaamheden bijna zijn afgerond, heeft de Witte Paal een nieuwe plaats op de nieuwe rotonde. De rotonde krijgt de naam Witte Paal, dezelfde naam als de kruising in de volksmond al jaren had.

< 's Lands sterkste man Jarno Hams kwam er met een sportgenoot aan te pas

 
21-05-2010  

Medy van der Laan vertrekt bij KvK Oost

 

ENSCHEDE – Oud- staatssecretaris Mr. Medy van der Laan vertrekt per 16 augustus als algemeen directeur bij de Kamer van Koophandel Oost Nederland. Zij heeft er dan precies een jaar opzitten als algemeen directeur.
Zij wordt van deeltijdvoorzitter nu fulltime voorzitter van de AOC raad een onderwijsinstelling voor de groene sector.

Als reden voor haar vertrek bij de Kamer van Koophandel Oost wordt genoemd de veranderde financiële omstandigheid bij de KvK door opgelegde rijksbezuinigingen. Haar takenpakket verschoof daardoor van strategisch en beleidsmatig teveel naar planning, control en beheerstaken. Haar doelstelling om meer grotere thema’s in de regionale economie op te pakken werden daardoor door haar onhaalbaar geacht.
KvK-voorzitter Gaston Sporre betreurt het vroegtijdige vertrek van Van der Laan maar respecteert wel haar keuze.
 

 
21-05-2010  

Faillissement Weyl zet runderhandel op z´n kop

 

ENSCHEDE – Het faillissement van Neerlands grootste runderslachter Weyl in Enschede zet de handel in runderen in Nederland en België op z’n kop. Vijfduizend runderen verwerkte Weyl wekelijks in haar slachterijen in Enschede en Nordhorn. Tweeduizend runderen werden wekelijks ingevoerd uit België maar die invoer kwam volledig stil te liggen terwijl de handel in runderen in Leeuwarden gewoon doorging omdat andere vleesverwerkers de verwerking grotendeels overnamen.
Weyl leverde vele supermarktketens in Europa en had een omzet van 200 miljoen euro op jaarbasis met een winst van een miljoen euro. Weyl hanteerde eveneens lange betalingstermijnen waardoor handelaren lang op hun betaling moesten wachten en op die wijze voor een groot deel het vleesverwerkingsbedrijf financierden.
De rechtbank in Almelo benoemde Mr. Daniëls uit Almelo tot curator die de 850 personeelsleden van Weyl in Enschede en Nordhorn ontslag aanzegde. Er wordt deels doorgewerkt om de voorraad te verwerken. Daniëls is ook in gesprek met een zestal overnamekandidaten waarbij genoemd worden EKRO, VION en de Van Drie Groep die sterk is in kalfsvlees.
Weyl vroeg zelf uitstel van betaling aan met het faillissement tot gevolg. Het faillissement van Weyl sleept werving- en selectiebureau Qutive en uitzendbureau Kiwi eveneens mee in haar val.
 

 
21-05-2010  

Koetshuis 'De Noordergraaf' Harbrinkhoek failliet


Restaurantzaal 'De Noordergraaf' te Harbrinkhoek
 

HARBRINKHOEK – Koetshuis De Noordergraaf en Kampkuiper Catering is door de rechtbank in Almelo failliet verklaart. Tot Kampkuiper Catering behoren eveneens de cateringactiviteiten voor Havezathe het Everloo (Rossum), Gasterij de Weemhof (Ootmarsum) en het driesterren hotel Dinkeloord (Beuningen). De familie Kampkuiper is al zo'n honderd jaar actief in de Twentse horeca.
De tien vaste personeelsleden en vijfendertig ambulante personeelsleden is ontslag aangezegd. Voorlopig blijft De Noordergraaf geopend om reeds geboekte feesten en partijen te kunnen blijven bedienen. Curator E. Kolkman uit Wierden onderzoekt of er een doorstart gemaakt kan worden.

 
21-05-2010  

Friesland Campina Deventer gaat dicht

 

DEVENTER – De ontwikkelingsafdeling van Friesland Campina in Deventer gaat dicht. Neerlands grootste zuivelbedrijf wil haar drie ontwikkelingsafdelingen in Deventer, Tilburg en Wageningen samenvoegen in Wageningen. Friesland Campina denkt dat de kennisdeling dan het beste functioneert. Er vallen geen gedwongen ontslagen. De negentig werknemers in Deventer krijgen allen een baan in Wageningen aangeboden.
De vestiging in Deventer kwam voort uit de in 1956 gestichte Coöperatieve Condensfabriek Gelderland Overijssel (CCGO).

 
21-05-2010  

BING: Raadslid Tijdhof uit Losser niet integer (upd)

 

LOSSER - Raadslid Jos Tijdhof van Burgerforum heeft volgens onderzoekbureau BING niet integer gehandeld in de kwestie rond het Kulturhus in zijn woonplaats De Lutte. Dat meldt TC Tubantia. In het nog geheime rapport, waarop TC Tubantia de hand wist te leggen, trekken de onderzoekers van BING een harde conclusie over de wijze waarop Tijdhof zijn rol als raadslid heeft gebruikt om een privé-kwestie geregeld te krijgen.
TC Tubantia publiceerde over de affaire waarna de gemeenteraad van Losser kort voor de gemeenteraadverkiezing een opdracht gaf om het handelen van Tijdhof te onderzoeken.

Update
Raadslid Tijdhof van Burgerforum gaat tot op de bodem uitzoeken wie het integriteitsonderzoek naar hem en het gemeentebestuur van Losser heeft gelekt naar de Twentsche Courant Tubantia, dat meldt RTV Oost.
Het integriteitsonderzoek werd ingesteld omdat Tijdhof zijn positie als raadslid zou hebben gebruikt om een kwestie in de privésfeer geregeld te krijgen. De inhoud van het geheime rapport zou pas dinsdagavond bekend worden gemaakt, maar is dus uitgelekt. Volgens Tijdhof wordt hij erin geluisd omdat zijn partij te groot dreigde te worden bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen.

 
22-05-2010  

Nieuwe selectie 60km-wegen in Overijssel

 

ZWOLLE - De provincie Overijssel heeft een aantal wegen geselecteerd waar de provincie de maximum snelheid wil verlagen van 80km naar 60km.
Het betreft de volgende wegen:
Steenwijkerland (N 334, N 762), Kampen (N 763), Twenterand (N 750), Hof van Twente (N 753, N 754, N 824) en Borne (N 741). De N 765 in Kampen gaat van 60 naar 80 km/uur.
Met de maatregel wil de provincie automobilisten ontmoedigen om de binnenwegen te nemen, maar juist hoofdroutes te kiezen. Er was ook sprake van het omlaag brengen van de snelheid op een aantal wegen van 100 naar 80, maar dat plan gaat niet door. Tot begin juli kunnen gemeenten en belanghebbenden op de plannen reageren. In het najaar neemt de provinciale politiek een besluit.

 
22-05-2010  

Femke Halsema: Probleem drinkketen onderschat

 

ENSCHEDE – In de cyclus van TC Tubantia en RTV Oost om landelijke politici uit te nodigen in de aanloop naar de 2e Kamerverkiezingen zei Femke Halsema (GroenLinks) dat het probleem van de drinkketen voor jongeren wordt onderschat door minister Rouvoet. Het schortte volgens haar vooral aan voorlichting aan ouders vertelde zij tegen verslaggever Gerard Smink. 

Op de website van TC Tubantia ook de nodige reacties

 
25-05-2010  

Kritiek op vervoerder Connexxion

 

OLDENZAAL/ALMELO – In Oldenzaal klinkt kritiek op busvervoerder Connexxion. D66 Oldenzaal is boos omdat op zondag wordt gestopt met vervoer per stadsbus. Ook wordt op zondag de lijn Almelo-Oldenzaal geschrapt. De liberalen hebben in Oldenzaal zelf tellingen verricht en betwijfelen het aantal passagiers op zondag waarop Connexxion zich baseert om te stoppen.
In Almelo wordt gestopt op zondag met de stadsbus naar de Aalderinkshoek. Hierover zijn nog geen vragen gesteld door lokale politici.

 
25-05-2010  

Albergen heeft wereldrecord LED-animatie

 

ALBERGEN – Direct na het optreden van Jan Smit tijdens het Volksfeest in Albergen ontstak burgemeester Mervy Stegers samen met wethouder Tom Vleerbos en sponsoren van De Pannenloods exact 50.010 LED-lampjes die een afbeelding vormden van The Lion King.
De organisatoren van de Volksfeesten in Albergen namen daarmee het Ierse record over dat op 26.982 LED-lampjes stond.

 
25-05-2010  

CDA-2e Kamerlid Omtzigt plakt posters in Almelo

 

ALMELO - CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt uit Enschede is de campagne voor de 2de Kamerverkiezingen gestart met het plakken van een verkiezingsposter in diverse plaatsen in Twente. De verkiezingen voor de 2de kamer zijn op 9 juni. Zo kwam hij afgelopen zaterdagmorgen ook in Almelo, zijn oude woonplaats.

Omtzigt zit al 7 jaar in de 2de kamer en heeft in die periode veel betekend voor Twente. Zo heeft hij er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er een wetswijziging is aangenomen waardoor er bij het Roessingh in Enschede een pijnbestrijdingscentrum is geopend. Ook heeft hij ervoor gezorgd dat de regering extra geld beschikbaar heeft gesteld voor de FBK games in Hengelo. Een Tukker in de 2de kamer kan de belangen van Twente in Den Haag vertegenwoordigen. Pieter Omtzigt bewijst dit al jaren. Pieter Omtzigt staat op plaats 29 van de CDA lijst.
Omtzigt: “Juist nu er moeilijke keuzes te maken zijn, is het belangrijk om een goede regionale vertegenwoordiger in de Kamer te hebben. Ik reken dan ook op steun uit Almelo en hoop dat velen me weten te vinden op plaats 29 op het stembiljet ".

< Pieter plakt zijn te grote poster vlakbij het Waterschapsgebouw voor de fotoshoot even over de foto van partijleider Jan Peter Balkenende
 

 
26-05-2010  

Brand legt Hubo Sleiderink Denekamp plat

 

DENEKAMP – Een grote uitslaande brand heeft dinsdagavond Hubo Sleiderink aan de Dunantstraat in Denekamp in de as gelegd. De brand werd even na elf uur ontdekt. Brandweerkorpsen uit de hele regio en uit Duitsland rukten uit om het vuur te bestrijden. De bouwmarkt staat tussen een garagebedrijf en een woonhuis. Enkele woonhuizen in de omgeving en de naastgelegen garage werden uit voorzorg ontruimd. Hubo Sleiderink is een dochteronderneming van Bouwcenter Sleiderink met vestigingen in Oldenzaal en Denekamp. Volgens eigenaar Sleiderink bedraagt de schade meer dan een miljoen euro.
Eerder op de avond brandde ook een leegstaande boerderij in De Lutte volkomen uit. Bij beide branden raakte niemand gewond.

 
26-05-2010  

Han ten Broeke start VVD-verkiezingscampagne

  NIJVERDAL - VVD 2e kamerlid Han ten Broeke start vandaag zijn verkiezingscampagne met Overijsselse 'roots' voor de Tweede Kamer als trucker met een grote vrachtwagencombinatie van transportbedrijf Bolk uit Almelo.
Op het 'karrespoor' Almelo-Zwolle stapt hij vandaag in Nijverdal even over op een paardentram om de problemen van de wegverbinding tussen Twente en Zwolle extra onder de aandacht te brengen. Van de Broeke is de slechte verbinding een doorn in het oog en maakt vandaag bekend dat hij nog 50 miljoen euro extra in de begroting heeft weten te vinden om de bereikbaarheid in Overijssel te verbeteren. Volgens van den Broeke wil de VVD een derde van het nationaal beschikbare budget aan weginvesteringen in Oost Nederland uitgeven.
Lees verder...

 
26-05-2010  

Afscheid burgemeester Kobes in Twenterand

 

TWENTERAND - Na ruim 19 jaar burgemeesterschap heeft burgemeester Bernard Kobes zijn ambt definitief neegelegt. In een bijzondere raadsvergadering nam hij woensdagavond afscheid als waarnemend burgemeester van de gemeente Twenterand. Hij begon zijn bestuurlijke carrière als jongste raadslid in de gemeente Vriezenveen, daarna was hij in Hellendoorn wethouder/loco-burgemeester en burgemeester in de gemeenten: Zwartsluis, Ommen, Wierden en als laatste Twenterand. Aansluitend aan deze bijzondere raadsvergadering was er een openbare afscheidsreceptie. Veel belangstellenden namen afscheid van het burgemeesterechtpaar.

Fotoreportage (21 foto's)...

 
27-05-2010  

Inspectie laat steken vallen in zaak Jansen Steur

 

ENSCHEDE – Volgens het rapport van de commissie Hoekstra heeft ook de inspectie voor de Gezondheidszorg steken laten vallen in het onderzoek naar de Enschedese neuroloog Jansen Steur. Volgens de commissie had de inspectie het functioneren van Jansen Steur eerder moeten onderzoeken. Al in 2003 meldde de apotheker dat Jansen Steur recepten voor zichzelf uitschreef waaruit een medicijnverslaving bleek. De inspectie begon pas een half jaar later een onderzoek. Ook deed de inspectie niets toen Jansen Steur in Duistland aan het werk ging als neuroloog. Volgens de commissie Hoekstra werken ook de regionale afdelingen en de centrale inspectie niet goed samen en weet de top niet wat er speelt. Jansen Steur stelde door zijn medicijnverslaving verkeerde diagnoses bij patiënten.

 
27-05-2010  

Passagiersaantallen luchthaven Twente fout

 

ZWOLLE – De aanname van 1,2 miljoen passagiers bij een doorstart van de luchthaven Twente kloppen niet volgens onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de vereniging Omwonenden Vliegveld Twente en concludeert dat de cijfers veel te optimistisch zijn.
Luchtvaartdeskundigen achten een rendabele exploitatie op basis van dit rapport onmogelijk.
De PvdA-fractie in Provinciale Staten wil opheldering van Gedeputeerde Staten die een doorstart wel ondersteunen op basis van eerdere plannen.

 
27-05-2010  

Studiedag Loverboys voor ROC Zorg

 

HENGELO - Boekhandel Broekhuis en het MBO College voor Mens & Maatschappij van het ROC van Twente in Hengelo hebben vanochtend voor ca. 200 eerstejaarsstudenten Pedagogisch Werk en Maatschappelijke Zorg een themabijeenkomst georganiseerd over loverboys. Hiermee kunnen deze studenten in hun toekomstige functie via cliënten geconfronteerd worden. Door nu al een signaleringsfunctie te ontwikkelen, kunnen ze preventief handelen om hun toekomstige cliënten tegen loverboys te behoeden.

Boekhandel Broekhuis, met ook een vestiging in de ROC-locatie De Gieterij in Hengelo, haakte in op de bijeenkomst door schrijfster en journaliste Maria Genova uit te nodigen voor een lezing over haar boek ‘Man is stoer, vrouw is hoer’. Dit boek vertelt het waargebeurde verhaal over Anna, die maar liefst twaalf jaar getrouwd was met een loverboy. Anna was zelf ook aanwezig om haar schokkende en ontroerende levensverhaal toe te lichten. Dit maakte veel indruk op de studenten. Daarnaast werd ook de educatieve film ‘Gestolen hart’ getoond, gaf het Steunpunt Huiselijk Geweld informatie over de tactiek van loverboys en tips om preventief te handelen en was er ruimte om vragen te stellen en te discussiëren.

De problematiek rondom loverboys is één van de maatschappelijke issues waar studenten van de opleidingen Pedagogisch Werk en Maatschappelijke Zorg in hun toekomstige werkveld via cliënten mee te maken kunnen krijgen. Het Projectbureau PW/MZ van het MBO College voor Mens & Maatschappij, dat veel praktijkopdrachten voor studenten regelt, wilde dit actuele thema graag behandelen om studenten voor te bereiden op de praktijk. In Broekhuis vond het Projectbureau een partner om de themaochtend te organiseren. En met succes. Alle partijen waren na afloop tevreden; door de interactieve opzet van de bijeenkomst waren de studenten sterk betrokken bij het thema en werden ze bewust van hun toekomstige rol om signalen van loverboys op te vangen. Hierdoor kunnen ze straks in het werkveld van de maatschappelijke zorg preventief handelen om cliënten te helpen.

< Op de foto de eerstejaarsstudenten Pedagogisch Werk en Maatschappelijke Zorg op het ROC van Twente in Hengelo die aandachtig luisteren naar schrijfster Maria Genova en hoofdpersoon Anna uit het boek ‘Man is stoer, vrouw is hoer’ tijdens de themabijeenkomst over loverboys.

 
28-05-2010  

Hengelo stopt direct s´avonds betaald parkeren

 

HENGELO – De evaluatie van het betaald parkeren in de avonduren in het centrum en rondom het ROC wordt in Hengelo niet afgewacht. Aanleiding is de stroom van klachten uit de horeca die steen en been klaagt over het wegblijven van bezoekers sinds de invoering van het betaald parkeren in de avonduren. Het Hengelose college van B&W gaat nu overstag en stopt met het betaald parkeren na 18.00 uur. Wel blijft het betaald parkeren tijdens koopavonden bestaan.
 

 
28-05-2010  

Twentse werkloosheid licht gedaald in april

 

ENSCHEDE - Volgens de nieuwste cijfers van de Arbeidsmonitor Regio Twente is de werkloosheid in Twente licht gedaald. In de maand april daalde het aantal werkzoekenden met 900 personen. Grotendeels is dat te verklaren door de seizoensinvloed. Toch is de daling in twente iets hoger dan het landelijk gemiddelde, maar het gemiddelde in Twente blijft met 8,7 procent hoger dan het landelijk gemiddelde van 6,6 procent.
In de gemeente Hellendoorn was de daling onder jongeren het grootst vanwege de aanwezigheid van het Avonturenpark.
 

 
29-05-2010  

Tubbergen veiligste gemeente af

 

ROTTERDAM – Uit de jaarlijkse misdaadmeter van het Algemeen Dagblad blijkt dat de gemeente Littenseradiel (Friesland) het Twentse Tubbergen heeft afgelost als veiligste gemeente van Nederland. Wel staat Tubbergen nog in de top tien. Overijssel scoort gemiddeld genomen goed. Uitzondering zijn de steden Zwolle, Deventer en Enschede die het predicaat 'onveilig' krijgen.
Volgens het AD is Eindhoven de onveiligste gemeente van Nederland, gevolgd door Rotterdam en daarna Tilburg.

 
29-05-2010  

Gasthuisvesting F16 redding vliegveld Twente?

 

DEN HAAG/ZWOLLE/ENSCHEDE – Defensie gaat mogelijk weer periodiek gebruik maken van de voormalige vliegbasis Twente, dat blijkt uit een brief van Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf van het ministerie van Financiën dat na het vertrek van de luchtmacht de voormalige luchtmachtbasis in eigendom heeft.
Mocht de provincie en de gemeente Enschede besluiten tot een doorstart en verdere ontwikkeling van een luchthaven voor de burgerluchtvaart, dan komt ook de periodieke huisvesting van twee squadrons F16’s in beeld.
Door het steeds meer overhevelen van vluchten van Schiphol naar Eindhoven, kan defensie bij onderhoudswerkzaamheden niet meer uitwijken naar de banen voor de burgerluchtvaart in Eindhoven en zal het om de vijf jaar moeten uitwijken.
Mocht de de politiek besluiten tot een doorstart van de luchthaven in Twente, dan keren de F16’s waarschijnlijk tijdelijk terug. Defensie keert niet permanent terug op de luchthaven Twente, maar zal de voormalige vliegbasis in de toekomst mogelijk wel periodiek gaan gebruiken.
Momenteel wordt druk overleg gevoerd tussen de betrokken ministeries en de provincie over financiële compensatie voor tijdelijke huisvesting. Het kan de redding betekenen voor de plannenmakers voor een doorstart van de luchthaven Twente. De berekende passagiers in het doorstartplan worden door de tegenstanders van een doorstart ernstig betwijfeld, maar het periodieke gastheerschap van de F16's kan de redding betekenen voor een doorstart.

 
30-05-2010  

Drenkeling in kanaal te Vriezenveen

 

VRIEZENVEEN – De brandweer heeft vanmiddag het levenloze lichaam van een 20-jarige jongeman uit het kanaal Almelo-De Haandrik gedregd. De jongeman uit Vriezenveen was in de nacht van zaterdag op zondag niet thuis gekomen waardoor zijn ouders ongerust werden en de politie inschakelden. De jongeman was zaterdagavond wezen stappen in een naburige horecagelegenheid en dat was reden om in het kanaal te gaan zoeken waar de drenkeling werd gevonden. De politie gaat er na onderzoek vanuit dat het een noodlottig ongeval betreft.

 
31-05-2010  

Politie zoekt vermiste Pool uit Wierden

 

WIERDEN - De politie Twente is een zoektocht gestart naar de 30-jarige Thomasz Plonski uit Lapy (Polen). Plonski wordt sinds donderdag 27 mei vermist.
Een huisgenoot van de man ontdekte dat hij rond 05.30 uur zijn woning op het vakantiepark aan de Haarbroeksweg in Wierden heeft verlaten. Daarna is hij niet meer gezien. Volgens collega's verkeerde de man in verwarde toestand. De politie is een onderzoek gestart en heeft ondermeer met een speurhond de omgeving afgezocht.
De politie gaat dinsdag in samenwerking met het KLPD bij recreatiegebied het Lageveld op zoek naar de man. Daar wordt een speurhond en een boot van het KLPD ingezet. Politie Twente verzoekt mensen die de man na donderdag 27 mei gezien hebben contact op te nemen via 0900 - 8844 of anoniem via 0800 - 7000.

Het signalement van de man:
- Lengte 1,90 m
- Blauwe ogen
- Kalend
- Blauwe spijkerbroek
- Grijs vest
- Bruine Nike schoenen

I.v.m. de zoekactie is vandaag de opening van de nieuwe trimbaan op Het Lageveld tot nadere aankondiging verschoven.

 
31-05-2010  

Oud-burgemeester Helmer Koetje overleden

 

HOOGEVEEN/TWENTERAND – Oud-burgemeester van de gemeente Twenterand, Helmer Koetje is in de nacht van zondag op maandag in zijn woonplaats Vroomshoop overleden. Koetje is 57 jaar geworden. In Twenterand hangen bij alle gemeentelijke gebouwen de vlaggen halfstok. Hij was 8,5 jaar burgemeester in Twenterand. Als burgemeester van Twenterand was hij tevens bestuurder van de Regio Twente. Hij werd vorig jaar juli benoemd als burgemeester van Hoogeveen. Kort na zijn benoeming werd bij hem longkanker geconstateerd. Tot anderhalve week geleden was hij nog volop aan het werk als burgemeester van Hoogeveen.
 

Archief
Terug naar vorige pagina