Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
11-09-2020  

Almelo heeft meeste gescheiden inwoners

 

REGIO – De provincie Overijssel telt met 6,7 procent het laagste aantal echtscheidingen van Nederland. Limburgers voeren de ranglijst aan met 8,7 procent terwijl het landelijk gemiddelde 7,8 procent bedraagt.

Binnen de provinciegrens evenaart Almelo het Limburgse gemiddelde met een totaal van 6.350 personen. De stad heeft dan ook al decennia te maken met huisvesting van gescheiden personen uit buurgemeenten waar nauwelijks betaalbare sociale huurwoningen beschikbaar zijn. Voor het Almelose stadsbestuur mede reden om tot 2030 nauwelijks nog sociale huurwoningen te willen bouwen en de focus vooral te richten op het midden- en hogere segment.
Enschede heeft min of meer met dezelfde problematiek te maken en staat in Twente op plek 2 met een percentage van 8,2 procent, goed voor 13.000 gescheiden inwoners, zo het centraal bureau voor de Statistiek (CBS).

 
10-09-2020  

Herberg De Witte Paarden gesloopt


Foto: Historische Vereniging Steenwijk
 

WITTE PAARDEN – Wie met enige regelmaat van Overijssel naar bijvoorbeeld Ameland gaat, kent ongetwijfeld Herberg De Witte Paarden in het gelijknamige gehucht bij Steenwijkerland op de weg richting Leeuwarden. Voor vrachtwagenchauffeurs en de regio aan de provinciale weg N761 richting Wolvega is de uitspanning met vroeger Hengelo’s Bier aan de tap sinds 1910 een begrip. Doordeweeks het adres voor een echte ‘chauffeursbal’ en pauzeadres en in het weekend ook een ‘stapdomein’ voor jongeren uit de regio.
In vroegere tijden stonden o.a. in de feestzaal BZN, The Cats, Nico Haak, Drukwerk, Golden Earring, Gruppo Sportivo en George Baker op het podium. Kortom ‘brommers kieken’ en huwelijken tot gevolg. De sloophamer maakt nu ruimte voor de bouw van vijf nieuwe woningen.

 
15-05-2020  

Twentenaren sporten minder door Corona

 

TWENTE - Bijna een kwart van de Twentenaren voelt zich eenzamer dan voor de coronacrisis. Ruim de helft beweegt en sport veel minder. Dat blijkt uit de eerste peiling in de periode van 17 tot 24 april van het landelijke corona-onderzoek van GGD Twente in samenwerking met het RIVM en de andere GGD'en. Onderstaande uitkomsten zijn dan ook gebaseerd op antwoorden gegeven tot 24 april.

Mentale gezondheid
Vergeleken met de rest van Nederland ervaren Twentenaren door de coronacrisis minder vaak problemen op het gebied van mentale gezondheid. Maar ook in Twente voelen inwoners zich vaker angstiger (34%), somberder (24%), gestrester (29%) en eenzamer (23%) in vergelijking met de periode voor de corona maatregelen.

Minder bewegen en sporten
De leefstijl van Twentse inwoners is vergelijkbaar met die van de gemiddelde Nederlander.
Een klein deel van de bijna 2800 ondervraagde Twentenaren drinkt nu meer alcohol (10%) of eet minder gezond (14%). Ruim de helft sport en beweegt (veel) minder. Karlijn Tijhuis, gezondheidsbevorderaar GGD Twente: “Het is juist extra goed om in deze tijd voldoende te bewegen. Op www.loketgezondleven.nl  zijn veel tips te vinden om dichterbij of in huis te bewegen”.

Anderhalf meter afstand is lastig
De maatregelen om zo veel mogelijk thuis te blijven, niet op bezoek te gaan bij mensen die meer risico lopen en anderhalve meter afstand houden vindt men het meest lastig. Ruim 70% van de ondervraagde Twentenaren geeft aan dat vooral bij het boodschappen doen en bij het werken buitenshuis (65%) mensen te dichtbij kwamen.

Help zicht te houden op de crisis: doe mee aan het onderzoek!
De resultaten gebruikt de overheid voor het bepalen van het landelijk beleid. Ook krijgen de regionale overheden zicht op hoe het met hun inwoners gaat en wat de coronacrisis met hun inwoners doet. Regelmatig wordt een vragenlijst uitgezet om trends te kunnen volgen. De tweede peiling is rond 20 mei. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter het inzicht geeft in hoe het met mensen gaat. Op ggdtwente.nl kunnen inwoners zich aanmelden voor het GGD panel en krijgen dan automatisch een uitnodiging om deel te nemen aan het volgende Corona-onderzoek. 

 
21-04-2020  

Rabo schenkt tulpen aan ouderen de Zonnebloem

 

ALMELO - Alleenstaande ouderen die zijn aangesloten bij de Zonnebloem en gedurende de coronacrisis al weken verstoken zijn van deelneming van activiteiten zoals dagopvang, fysiotherapie en samenkomsten zoals de huiskamer en activiteiten in wijkcentra, zijn dezer dagen verrast met een bosje tulpenvan de Rabobank NoordWest Twente. Zonnebloem-vertegenwoordigster Siny Pots kreeg de kar met tulpen maandagmiddag overhandigd bij het hoofdkantoor van Rabobank NWT in Almelo door directie-voorzitter Jochem Essink en Marion Lohuis. De bank wil daarmee de eenzame ouderen een hart onder de riem steken.

< Foto: Coen Mulder

 
21-02-2020  

Studenten: Enschede saai en toekomstloos

 

ENSCHEDE – Studenten vinden Enschede maar saai en toekomstloos als het gaat om het vinden van een baan. Één op de drie ondervraagde studenten zou de stad zelfs niet aanbevelen. Negentig procent van de ondervraagden zegt louter naar Enschede te zijn gekomen vanwege hun studie.
Het onderzoek, in opdracht van de gemeente Enschede, werd voor het eerst gehouden onder studenten van de Universiteit Twente, Saxion Hogeschool, Artez (vroegere AKI) en het ROC van Twente. Aanleiding voor het onderzoek is het hoge vertrekcijfer na de studie afgerond te hebben.

Het Twentse bedrijfsleven klaagt al jaren steen en been over het vertrek van met name hoger opgeleiden zoals die van de technische universiteit UT en Saxion. De studenten die soms blijven, doen dat meestal voor ‘start up’ bedrijfjes die vanuit de studie zijn opgericht. Bedrijven van hoogwaardige maakindustrie kent Enschede nauwelijks of het zou 'Vredestein tevreden zijn' moeten zijn of misschien wel Installatiebedrijf Moekotte. Voor grote hoogwaardige technologische bedrijven moet men in Twente naar bijvoorbeeld Hengelo met bedrijven als Thales, Sensata en Stork of Almelo met bedrijven als UrencoEnrichment Technology Company, Aeronamic (luchtvaart), Malvern/Panalytical, Benchmark, VDL Enabling Technologies, ACtronics, Boessenkool, Cirex, IMS, DuxValves en in de Foodsector Bolletje.
(bekijk de Links)

Studenten zijn echter vooral bezig met hun studie en sociale leven, zo bleek in het onderzoek. Te weinig banen, te weinig evenementen en een te laag vrijetijdsaanbod, zo luidt het oordeel over Enschede. Kortom te weinig kennis over wat Enschede en Twente als geheel te bieden heeft na de studie. Enschede en in het kielzog ook Hengelo en Almelo zullen samen met het bedrijfsleven meer aan de weg moeten timmeren om hoogwaardig personeel aan zich te kunnen binden.

 
06-02-2020  

Opnieuw mega-order voor Thales Hengelo

 

HENGELO – Radarsysteembouwer Thales in Hengelo heeft opnieuw een mega-order in de wacht gesleept. Haalde het vorige maand een mega-order binnen van de Duitse marine als onderaannemer van de bouwcombinatie Damen Shipyards / Lürssen Werftengruppe Bremen die voor ruim 4,5 miljard de aanbesteding won* voor de bouw van 4 nieuwe fregatten van het type MKS 180 welke op de werf van Blohm+Voss – dochterbedrijf van Lürssen - in Hamburg worden gebouwd. Voor Thales, dat eerder Hollandse Signaal heette, is dat de grootste order in de geschiedenis.

Enkele weken later volgde dan een opdracht van de Britse Marine dat Thales op een vijftal fregatten van het type 31 de volledige combat-systemen laat installeren. Een order van honderden miljoenen. Nu Thales de getekende opdracht binnen heeft, lonkt er meer in het verschiet. Nog nooit lieten de Britten Thales volledige combat-systemen installeren en daarmee zet het Hengelose bedrijf dat wereldwijd opereert, stevig de voet tussen de deur. De Britse Marine gaf namelijk eind vorig jaar de bouwopdracht aan de Schotse scheepsbouwer Babcock waarmee Thales een alliantie heeft in de opdracht van £1.25 biljoen voor de bouw van 5 fregatten van het ranke type 31.

Thales gaat het daarmee voor de wind, maar ook voor toeleveranciers in het oosten van het land wiens ouderportefeuille nu al zo’n 100 miljoen euro bedraagt. Thales Hengelo zelf verwacht een groei van 150 personeelsleden, waarbij het zelf voorziet in tal van hoogwaardige technisch specifieke opleidingen. Thales Nederland is marktleider in de marine-sectoren Defence, Security en Transportion Systems en telt zo’n 2.200 werknemers. Wereldwijd heeft het Franse moederbedrijf Thales meer dan 80.000 werknemers in 68 landen en is daarmee een der grote spelers in elektronica.

won* : Dat Damen Shipyards de aanbesteding won, ontmoette nog wel enige politieke commotie in de Duitse Bondsdag. Protectionisme is daarbij de leidraad en bovendien de klacht van Duitse concurrenten dat dit tot arbeidsverlies leidt. Ook wordt gedreigd met juridische stappen tegen de aanbesteding en het besluit. Dit kan tijdsverlies opleveren voor Damen en Thales en de Duitse werfpartner Lürssen. 

 
23-01-2020  

Vernieuwde Wandelroute Bronnen Springendal

 

OOTMARSUM - Op de meest belopen wandelroute van het Springendal, de ‘groene’ Bronnenroute, zijn de laatste tijd een aantal wijzigingen doorgevoerd, de route is op een aantal locaties verlegd.  Het verleggen van een veel belopen wandelroute wordt natuurlijk niet zonder reden gedaan. De natuurherstel maatregelen van afgelopen jaar boden ook op recreatief vlak nieuwe kansen. Zo zijn er holle wegen gecreëerd door nieuw aangelegde akkers, heidevelden in aangroei en langs recentelijk aangepote boszomen en houtwallen. Deze holle wegen versterken het landschappelijk beleven van het Springendal, maar bieden ook een oplossing voor een vraagstuk waar natuurwaarde en landschappelijke beleving afgewogen wordt tegen (intensief) recreatief gebruik.

<< Dit vraagstuk speelt bij een prachtige Amerikaanse eikenlaan in het midden van het Springendal, wellicht bij u beter bekend als het ‘laantje met het Mariabeeldje’. In de Amerikaanse eiken van deze laan zit een te groot percentage aan dood hout om de veiligheid van de recreant te waarborgen. Hierdoor moest er een afweging worden gemaakt tussen recreatief gebruik met grondige aanpassing van de laan waarbij de laanstructuur en hoge natuurwaarde verloren gaan of geen recreatief gebruik maar wel behoud van de landschappelijke beleving van de laan, met een groot aandeel dood hout als leefomgeving voor vele dieren, planten en paddenstoelen. In dit geval is er gekozen voor de tweede optie, en wordt de laan één deze weken afgesloten voor publiek. 

Dit specifieke geval is een duidelijk voorbeeld van de zoektocht naar een goede balans tussen beschermen en beleven, twee van de drie hoofdtaken van Staatsbosbeheer.
En met oog op een goede balans zijn er meer paden in het Springendal en op de Braamberg die gesaneerd worden. Deze paden zijn in tegenstelling tot de bovengenoemde eikenlaan,   weinig belopen en zullen teruggegeven worden aan de natuur waar ingezet wordt op grotere rustgebieden voor plant en dier, en minder maar beter beleefbare en toegankelijkere wandelpaden.
Bron: Staatsbosbeheer

 
23-12-2019  

Rechter zet Stadsbank ON in de wachtkamer

 

ALMELO – Stadsbank Oost Nederland mag van de Rechtbank Overijssel tot 1 maart volgend jaar geen nieuwe cliënten aannemen. De Stadsbank Oost Nederland is een samenwerkingsverband van 22 gemeenten in Twente en de Achterhoek dat bewindvoering uitvoert voor cliënten met problematische schulden in opdracht van de aangesloten gemeenten.
Reden waarom Stadsbank Oost Nederland geen nieuwe cliënten mag aannemen, is een gebrek aan deugdelijke verslaglegging van individuele dossiers van bewindvoering voor 26 cliënten op een totaal van 1218. Tot 1 maart krijgt de Stadsbank nu de tijd om orde op zaken te stellen, maar het is wel een smet op het blazoen van de bestuurders, uit de kringen van wethouders van Sociale Zaken van de aangesloten gemeenten. De Enschedese wethouder Arjan Kampman is de bestuursvoorzitter van het samenwerkingsverband en wil nu een snelle analyse om deze aan de verschillende gemeenteraden te kunnen voorleggen. Ook is de directie op het matje geroepen.

Naast Stadsbank Oost Nederland werden door de rechter ook nog 14 commerciële bewindvoerders in de wachtkamer gezet omdat zij eveneens onzorgvuldig waren in de dossierverslagen. Rechters leggen bewindvoering op bij problematische schulden, maar controleren ook steeds strenger aangestelde bewindvoerders omdat er in de afgelopen jaren nogal kaf onder het koren schuil ging, waar de cliënten de dupe van werden. 

 
23-12-2019  

MST en Menzis nog niet akkoord voor 2020

 

ENSCHEDE – Met nog een paar dagen te gaan dit jaar voor het eventueel opzeggen van uw huidige zorgpolis, ‘rollebollen’ zorgverzekeraar Menzis en het Enschedese MST-ziekenhuis nog met elkaar over de contractvoorwaarden van 2020 en eventuele latere jaren. Bij de ZGT-ziekenhuizen in Almelo en Hengelo is er ten aanzien van de grootste zorgverzekeraar in Twente, dat Menzis is, meer rust. Daar werd vorig jaar een vierjarige overeenkomst afgesproken over het maximale aantal handelingen. Tussen Menzis en MST Enschede liep dit jaar de overeenkomst af en dat zorgt voor stevige onderhandelingen. Wat het MST betreft, bestaat er dus nog geen zekerheid  of patiënten die verzekerd zijn via Menzis dan wel ‘dochters’ Anderzorg, Azivo, HEMA en PMA, volgend jaar wel in het Enschedese ziekenhuis terecht kunnen. Hoewel wel de intentie bestaat er samen uit te komen.
Aanleiding tot dit ‘rollebollen’ is de druk van verzekeraars op ziekenhuisdirecties de kosten in de hand te houden door behandelingsplafonds vast te leggen.  Door deze ‘dwang’ komt het de laatste jaren steeds vaker voor dat ziekenhuizen patiënten weigeren van verzekeraars wiens plafond is bereikt. Patiënten moeten daardoor steeds vaker verder van huis voor planbare noodzakelijke zorgverlening. Bij noodgevallen telt die ‘stop’ niet en betalen de ziekenhuizen de kosten uit eigen zak. Menzis is niet blij dat het ‘gerollebol’ met MST is uitgelekt en vreest nu dat Twentse verzekerden eerder op zoek zullen gaan naar een andere verzekeraar. Dat kan tot 31 januari 2020, mits de lopende verzekering op tijd per 31 december 2019 is opgezegd!

 
18-11-2019  

Vietnamees gepakt met 10.000 XTC-pillen in trein

 

BAD BENTHEIM (D) - Duitse Zoll-beambten hebben in de internationale trein van Amsterdam naar Berlijn een 22-jarige Vietnamees aangehouden die in Duitsland werd gezocht wegens diefstal. Bij nadere controle van de bagage bleek de man in het bezit van zo'n 10.000 XTC-pillen die hij meesmokkelde naar Duitsland. In Bad Bentheim was voor hem de reis ten einde en werd hij in de boeien geslagen.

<< Vijf kilo aan XTC-pillen, dat zijn er zo'n 10.000
Foto-BPOL-Bad-Bentheim

 
12-11-2019  

Hugo de Jonge in gesprek over de Netwerkgids


Netwerkgids Saskia (links) samen met Lilliane in gesprek met Hugo de Jonge, minister van VWS.
(foto: MEE Overijssel)
 

ZWOLLE - Passende zorg bieden voor mensen met een verstandelijke beperking en een complexe zorgvraag. Daarvoor is er nu de Netwerkgids. En nu de pilot is begonnen, was Hugo de Jonge, minister van VWS, benieuwd naar de eerste resultaten. Saskia Dulk van MEE is één van de netwerkgidsen en ze begeleidt onder andere Lilliane. Zij zoekt al jaren een goede plek voor haar tweelingzus. Samen gingen ze in gesprek met de minister op woensdag 6 november. Hier kon Lilliane haar persoonlijke verhaal aan hem vertellen.

Lilliane: “Sinds kort begeleidt Saskia mij in mijn zoektocht. Saskia is netwerkgids van MEE. We hebben nauw contact met elkaar. Er is een goede klik! Ik hoef nu niet alles meer alleen te dragen, want ik kan elke minuut van de dag bellen als het even lastig is. Saskia denkt met mij mee. Niet alleen voor een passende plek voor mijn zus bij een instelling, maar ook als ik juridische hulp nodig heb of als er psychische hulp geboden moet worden. Het geeft mij meer rust dat ik een back-up heb waar ik te allen tijde op terug kan vallen, zodat ik het ook niet allemaal alleen hoef te doen.”

Niet direct “nee”
“Het is natuurlijk wel wennen. Onze visie is gelukkig hetzelfde. En Saskia heeft de tijd genomen om zich in te lezen in het dossier van mijn zus waardoor ze mij beter kan ondersteunen en weet waar de hulpvraag en behoefte liggen. Maar helaas worden we door veel instellingen afgewezen. Er moet een cultuuromslag komen en niet gelijk met NEE worden gesproken, maar wat kan er wél gedaan worden om de juiste zorg te bieden. Veel instellingen willen een cliënt zoals mijn zusje niet in huis halen vanwege haar profiel, ze zijn te bang dat het dan weer mis gaat en denken niet verder mee in een oplossing.”

Het beste voor de cliënt
“Ik ben zelf werkzaam als begeleider en ken de zorg zodoende van beide kanten. Ook als begeleider heb ik ervaren dat de werkdruk ernstig hoog is. Ik stond helemaal alleen op acht cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag met agressieve inslag. De veiligheid kan niet gewaarborgd worden voor de cliënt, maar ook niet voor de hulpverlener. Noodgedwongen wordt er dan met vrijheidsbeperkende middelen gewerkt. Wat is dan nog goede zorg? Daarbij denkt het hele zorgsysteem in hokjes. Een cliënt kan bijvoorbeeld veel beter op zijn plek zitten in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), maar heeft een VG-indicatie (‘Verstandelijk Gehandicapt’) en blijft daarom in de instelling voor verstandelijk gehandicapten. Ik vind dat er dan niet gekeken wordt naar wat daadwerkelijk het beste is door de cliënt.”

Buiten de kaders denken
“Het is fijn om te horen dat het programma Volwaardig leven er is. Wat is een volwaardig leven? Dat je mag zijn wie je bent, in alles wat je bent. Er wordt aandacht besteedt aan de persoon en welke zorg deze nodig heeft. Er wordt minder naar beperking of gedrag gekeken, maar meer naar de oplossing. Wanneer de wereld anders wordt, ben jij die belangrijke ander, sta jij er voor mij? Ben jij betrouwbaar? Ieder mens wil gezien en gehoord worden, wil voelen dat hij of zij erbij hoort. Willen we elk persoon die in een instelling zit de ruimte geven waarin diegene zich kan ontwikkelen, groot of klein, dan zullen er binnen deze sector veel veranderingen moeten plaatsvinden. Het werken in de zorg is fysiek zwaar, maar mentaal ook. Er moet buiten de kaders gedacht worden, er moet verlichting komen, er moeten passende plekken worden gemaakt, zodat elke cliënt met zijn of haar problemen geholpen kan worden. Praat met de naasten, praat met de cliënten die dit kunnen, pas dan kom je erachter wat er allemaal leeft.”

Over de pilot Netwerkgids
In een pilot van twee jaar willen MEE en ’s Heeren Loo onderzoeken of de zorg beter kan aansluiten op de complexe vragen die sommige mensen hebben. Bijvoorbeeld doordat er ook (ernstige) gedragsproblemen bij komen kijken. De pilot Netwerkgids is één van de vijf pilots van het programma Volwaardig leven van het ministerie van VWS.


Zie je mij gedicht van Liliane

 
09-11-2019  

Hoe mooi is Twente wel niet

63 bekende Twentenaren beschouwen de regio
 

TWENTE - Hij was er bijna een jaar mee bezig, maar sinds afgelopen weekend ligt dan toch het boek met de titel Hoe mooi is Twente wel niet in de winkel. Journalist/schrijver Gijs Eijsink  benaderde 63 bekende (oud-)Twentenaren om een reactie op genoemde (vraag)stelling. Mannen, vrouwen, jong oud, bestuurders en ondernemers, topsporters en artiesten, schrijvers, journalisten en ecologen gaven hun antwoord op de vraag hoe mooi Twente wel niet is. Ze wezen daarbij ook een locatie aan waarvan een foto is gemaakt door de bekende fotograaf Ebo Fraterman uit Enschede.
In deel 2 van het boek gaven de 63 deelnemers antwoord op de vraag of het niet beter is dat Twente voortaan één grote gemeente is ipv de huidige 14. Ruim de helft was tegen, waaronder cabaretier Korneel Evers uit Wierden. ‘Een te grote gemeente maakt de afstand tot de lokale politiek al snel te groot. Ik denk dat het beter werkt wanneer je de wethouder ook gewoon op straat aan kan spreken’, aldus de in Utrecht woonachtige Evers.
Een kleiner aantal van de 63 deelnemers was voor Twente als één gemeente. Onder hen Herman Finkers. Hij meent: ‘Eén grote gemeente lijkt me goed. Dan voorkom je dat elke gemeente er weer een bedrijventerrein bij wil. Twentestad, in de zin van een paar gemeenten samenvoegen, lijkt me juist erg slecht. Je krijgt dan een splitsing tussen de grootste steden en de rest van Twente. De eenheid bewaren is belangrijk.  En als er ooit een Nexit komt splitsen we ons met alle Nedersaksische provincies af, zodat we in Europa kunnen blijven.’

De 63 Twentenaren die hebben deelgenomen aan het boek zijn: 
Alexa Gratama, André Manuel, Ank Bijleveld, Anka Mulder, Anne van der Meiden, Annegreet van Bergen, Anneke Coops, Annemieke Wissink, Annie Schreijer-Pierik, Arnoud Odding, Barbara Fransen, Björn Kuipers, Erik ten Hag, Esther Hammink, Frans Baake, Frans van Vught, Gery Veldhuis, Gijs Westerbeek, Han ten Broeke, Harry Nijhuis, Hennie Kuiper, Herman Dekkers, Herman Finkers, Herman Haverkate, Hester Alberdingk Thijm, Hester Maij, Ilse de Lange, Jacqueline de Jong, Jan Cremer, John van Zuidam, Karen Eshuis, Karin Swerink, Kirsten Wild, Kitty Nijmeijer, Korneel Evers, Marc Fabels, Marc Kapteijn, Marijke van Hees, Marike Bezema, Marinus van den Berg, Mark Zekhuis, Martha Riemsma, Marti ten Kate, Mieke Kerkhof, Monique Cerpentier Braganza, Nathalie Baartman, Nelleke Kuipers, Onno van Veldhuizen, Paul Abels, Paul van Lange, Philip Eijlander, Pi de Bruijn, Regina Nieuwmeijer, Sander Schimmelpenninck, Secil Arda, Thea Kroese, Theo Hakkert, Theo de Rooij, Tommie Wieringa, Ton Schaap, Wilmien Haverkamp-Wenker, Wout Brama en Wouter Muller.


Sepp Bader uit Diepenheim tekende voor de vormgeving, Gijs Eijsink voor de tekst en samenstelling. Het boek is te koop in de boekwinkel.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
17-10-2019  

Einde voor Solar Challenge Teams Twente en Delft


Gebutst en met afgebroken wielophanging kwam het einde voor de Tukkers wiens voertuig van de weg geblazen werd.
Foto: Jerome Wassenaar
 

ADELAIDE – Koploper Solar Team Twente had de derde dag al tegenslag in de 3000 km lange race door Twente en zag de NUNA van TU Delft op 2 minuten komen. Het ultra-lichte door zoncellen aangedreven voertuig van de Tukkers leek op weg naar de eerste overwinning na al vaker gestrand te zijn op de tweede plek achter de concurrenten uit Delft. Het mocht niet zo zijn. Stevige wind speelt de deelnemers parten en een windvlaag woei het Twentse voertuig van de weg terwijl net weer iets werd uitgelopen op de Delftenaren die op haar beurt de Belgische concurrent van zich af wist te houden. Voor de Tukkers was het echter over en uit. Door de windvlaag werden de Tukkers niet alleen van de weg geblazen, maar sloeg ook nog eens over de kop waardoor onherstelbare schade ontstond en de race over was. Vanaf dat moment was de NUNA op kop in de race door de Australische Outback.

Met nog 250 km voor de boeg was het ook einde voor de Delftenaren. De NUNA vloog in brand en werd totaal verwoest. De piloot van het moment bleef echter ongedeerd omdat hij net op tijd uit het voertuig gehaald kon worden. Voor het eerst dus geen Nederlanders die in deze raceklasse met de eer gaan strijken.

Het team van TU Eindhoven is nog in de race in de gebruikersklasse en rijdt nog aan kop.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
16-10-2019  

Gratis gezellig tafelen op de grens met Duitsland

 

MEDDO – Op zondag 20 oktober kunt u als inwoner van de grensregio gezellig tafelen met onze Duitse buren. Van 13.00 uur tot 17.00 uur vindt dan de zogenoemde ‘Grensztafel’ plaats op de grens tussen Vreden-Gaxel en Winterswijk-Meddo onder het motto; eten, drinken, feesten, plezier hebben, maar uiteraard ook goede onderlinge gesprekken tussen buren van beide zijden der landsgrens.

Het idee is ontsproten tijdens de ‘Youth Battle’ van Euregio, het grensoverschrijdende samenwerkingsverband op cultureel en economische gebied van gemeenten in o.a. de Achterhoek en Twente en gemeenten uit de Duitse grensregio. De barbecue en alcoholvrije drankjes maar ook de koffie en taart zijn gratis.

Plaats van handeling: Op de landsgrens aan de Wandersweg te Meddo (gem. Winterswijk) (pal achter het industriegebied Vreden-Gaxel) van 13.00 tot 17.00 uur.

Meer info klik hier
 

 
15-10-2019  

TU Delft zit Solar Team Twente op de hielen


Zandstorm en windvlaag zorgden voor problemen bij koploper Solar Team Twente
 

ADELAIDE – Tijdens de World Solar Challenge dwars door Australië is het Solar Vattenfall Team van de UT Delft flink ingelopen op de Twentse koploper UT Twente/Saxion. Bedroeg maandag de voorsprong van de koploper nog 20 minuten, op de derde dag hadden de Tukkers te maken met een flinke zandstorm en een Road Train die het team ophield.
Vooral de zandstorm zorgde voor problemen waardoor de techneuten flink aan de slag moesten om het losgeslagen solarpaneel weer goed te bevestigen en het voertuig van het nodige doorgedrongen zand te ontdoen. Ook doorrijden in de storm bleek onmogelijk. De achtervolgers van UT Delft en het Belgische Auroria hadden op achterstand veel minder last van de storm. Toch blijven de Tukkers optimistisch betreffende de race over 3000 km die nu gevorderd is tot Cooper Pedy. Nog 865 km te gaan tot de finish in Adelaide met concurrentie van 27 voertuigen.
 
 

 
10-10-2019  

Spoedpost Oldenzaal sluit eind dit jaar

 

OLDENZAAL – Alle verzet tegen het sluiten van de Spoedpost Oldenzaal als medisch zorgcentrum van het MST Enschede blijkt vruchteloos. Dat is de conclusie van het overleg met de huisartsen regio Oldenzaal/Noordoost Twente hedenavond. Niet alleen financiën zijn de oorzaak van het besluit, maar ook gebrek aan ‘mankracht’ zoals huisartsen en triagisten. De spoedpost blijft nog tot eind december in functie. Patiënten uit de regio moeten per 1 januari uitwijken naar het MST in Enschede of ZGT in Hengelo.
Voor het vroegere Oldenzaalse ziekenhuis dat doorstartte als spoedpost en specialistische servicepost van MST en nog in 2017 werd verbouwd met nieuwe dagpoli onder architectuur van IAA, valt nu dus het doek.

 
22-09-2019  

Nat. record SamenLoop voor Hoop Tubbergen

 

TUBBERGEN – Waar een plattelandsgemeente sterk in kan zijn, heeft Tubbergen laten zien met de SamenLoop voor Hoop ten bate van KWF Kankerbestrijding. Alle activiteiten leverden een nationaal record op van maar liefst 372.254,00 euro.
Alle 9 kerkdorpen ondersteunden de 24-uurs actie. Zo werden maar liefst 8.000 kaarsen ontstoken à raison van 5 euro en ook de KinderLoop leverde een prima prestatie met 7.653,03 euro. Het restant van het fenomenale bedrag werd bijeen gewandeld door een rits aan gesponsorde teams. ‘Ongekend, vandaag begon een nieuw hoofdstuk in het boek van de SamenLoop voor Hoop. Zoveel teams, zoveel deelnemers en zoveel enthousiasme. Deze Samenloop is in alle opzichten geslaagd’, riep Jan Puthaar, relatiemanager bij KWF Kankerbestrijding, uit bij het ontvangen van de symbolische cheque.
Ook burgemeester Haverkamp toonde zich trots over zoveel saamhorigheid in haar gemeente; ‘Ik hoop dat we dit gevoel telkens opnieuw samen mogen ervaren”,  sprak ze. “Vandaar dat wij alle dorpen een geschenk aanbieden, een levend geschenk wat groeit en bloeit. Ieder dorp ontvangt van ons namelijk een walnotenboom. Deze boom staat symbool voor wijsheid, liefde, vruchtbaarheid en bescherming’, aldus Haverkamp die daarbij symbolisch een netje walnoten aanbood aan Henny Oude Geerdink, voorzitter van SamenLoop voor Hoop Tubbergen.

Fotoreportage: Jan Bril

 

Fotoreportage (86 foto's)...

 
19-09-2019  

Weer toezicht Haaksbergen? OZB fors omhoog

 

HAAKSBERGEN – Nog voor de Begroting 2020 door de gemeente Haaksbergen is gepresenteerd, lijkt opnieuw verscherpt toezicht door de Provincie Overijssel niet meer te vermijden.  De gemeente kampt feitelijk al jaren met financiële krapte en stond ook al eerder onder toezicht.

Het Haaksbergse college van B&W wil de OZB voor woningen met 25 procent verhogen en dat van bedrijfspanden met 35 procent. Ook wil men nog bezuinigingen doorvoeren maar meestal zijn dat lastenverzwaringen voor gemeentelijke tarieven zoals leges, bouwvergunningen et cetera. In 2020 doelt men op een bezuinigingskaderstelling van 200.000 oplopend naar 1,3 miljoen euro in 2023.
In november mag de gemeenteraad zich buigen over de door het college opgestelde begroting. Toch stelt het college van B&W nu al dat toezicht weer op de loer ligt. Feitelijk betekent dat eveneens dat nauwelijks geld beschikbaar is voor nieuw beleid en investeringen.

Dat Haaksbergen opnieuw in de problemen komt, is mede te danken aan overschrijdingen in het sociale domein. Ook andere gemeenten in Overijssel kampen met de door De Haag over de schutting gegooide taken zoals Wmo en Jeugdzorg. In totaal komen Nederlandse gemeenten een half miljard euro tekort op het sociale domein terwijl het Rijk 10 miljard euro over houdt.

Coalitiepartners CU en D66 hebben tijdens het debat over de Rijksbegroting al aangedrongen op verruiming van de pot Gemeentekas. Ook willen beiden af van de trap op / trap af financiering zodat gemeentebudgetten dalen bij lagere rijksuitgaven en stijgen bij hogere rijksuitgaven. Toch is het kabinet nog niet overstag, want de oppositie wil ook meer geld voor onderwijs en politie terwijl het kabinet de staatsschuld wil blijven verlagen en ook nog eens een investeringpot van 50 miljard wil vormen voor kapitale investeringen in infra- en research-vernieuwingen in het bedrijfsleven.

 
19-09-2019  

Enorme toename echtscheidingen in Tubbergen

 

TWENTE – Volgens onderzoeker Independer is het aantal echtscheidingen in de gemeente Tubbergen (91%) het hoogst gestegen in Nederland. Ook Dinkelland (85%), Wierden (61%), Twenterand (61%) en Hardenberg (55%) scoren hoog op de landelijke ladder.
Enschede (20%), Hengelo (25%) en Almelo (28%) zitten daar als Twentse steden ruim onder terwijl Rijssen-Holten met 57 procent ook ver boven de gemiddelde landelijke stijging zit van 18 procent.
Independer onderzocht de gegevens over een periode van 10 jaar.
De Twentse steden Almelo, Enschede en Hengelo vormen een gunstige uitzondering in Overijssel. De hoogste toename in het aantal echtscheidingen doet zich vooral voor in de provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe.
In slechts drie gemeenten, Amsterdam, Diemen en Vlieland, daalde het aantal gescheiden inwoners. Ondanks de forse toename van het aantal echtscheidingen, blijft de provincie Overijssel het laagste percentage van 7,9 procent houden op het totale aantal inwoners.

 
07-09-2019  

Statenlid FvD betwijfelt openheid data-lek

 

ZWOLLE – FvD-Statenlid Andreas Baki heeft zo zijn twijfels over de openheid van Gedeputeerde Staten van Overijssel over het gemelde data-lek. Het provinciebestuur meldde dat emailadressen van Statenleden waren buitgemaakt bij een webmailhack waarna phisingmails waren gestuurd aan Statenleden. Volgens Bakir is er meer aan de hand dan GS heeft geopenbaard omdat de emailadressen van de Statenleden ook gewoon op de provinciale website staan. Bakir meent dat meer gegevens buit zijn gemaakt, maar het provinciebestuur beweert dat forensisch onderzoek dat onwaarschijnlijk acht. Bakir is in het dagelijks leven zelf programmeur en noemt die uitleg twijfelachtig. Hij wil de onderste steen boven over het door de provincie in juni ontdekte data-lek dat binnen de wettelijke 72 uur is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.  Ook volgde het provinciebestuur de adviezen op van de Rekenkamer Oost Nederland om de beveiliging van de provinciale netwerken te verbeteren. Volgens Bakir is dat allemaal niet genoeg omdat hij meent dat er meer aan de hand is. Hij is van plan de gedeputeerden nog meer aan de tand te voelen over de hack en de data-buit.

 
04-09-2019  

Wierden in zee met Twente Personeelsdiensten

 

WIERDEN – De gemeente Wierden heeft een nieuwe overeenkomst met Twente Personeelsdiensten officieel bekrachtigd voor het begeleiden naar werk van ingezetenen met een bijstandsuitkering. Wierden komt tot een verlenging vanwege tevredenheid over de begeleidingswerkzaamheden tot werk door Twente Personeelsdiensten zoals zoeken van passende vacatures en hulp bij sollicitatie. De verlengde samenwerking tussen de gemeente als opdrachtgever en Twente Personeelsdiensten als uitvoerder geldt tot 2022.

< Foto: wethouder Richard Kortenhoeven, Nicole Meijerink (Twente Peroneelsdiensten) en wethouder Eric Braamhaar tijdens de ondertekening van de overeenkomst.

 

 
02-07-2019  

Tafelronde 175 acteert voor Kans voor een Kind

Feestelijk 30 jarig bestaan met 30 vrijkaarten voor Avonturenpark

De leden van Round Table 175 in feestelijk ornaat voor Kans voor een Kind
 

HELLENDOORN - Ter ere van het 30 jarig bestaan bracht De Tafelronde 175 Hellendoorn/Nijverdal onlangs wederom een bezoek aan de locatie waar het 30 jaar geleden allemaal begon, namelijk bij ‘Avonturenpark Hellendoorn’. Op 8 april 1989 was het in het Avonturenpark, dat Tafelronde 175 werd opgericht, en startte met het vele goede werk waar we ze nu van kennen.
De Tafelronde 175 maakt deel uit van Round Table International (RTI). RTI bestaat uit 54 landelijke associaties met in totaal zo’n 30.000 ondernemende leden variërend in leeftijd van 18 t/m 40 jaar. Door invulling te geven aan het wereldwijde motto “ADAPT, ADOPT, IMPROVE”  zetten alle Tafels  zicht in, een bijdrage te leveren aan de maatschappij door ondersteuning van lokale goede doelen alsmede het landelijke serviceproject “Make-A-Wish Nederland”.
Het ontbrak Tafelronde 175 aan niks. Verkleed in 80/’90/’00’s kleding en vol enthousiasme kwamen de eerste gasten aan. Na het ontvangst stond er een heerlijk buffet voor de groep klaar, gevolgd door drie tópattracties. De avond werd in stijl afgesloten met muziek uit de jaren ‘80/’90/’00’s.

Ook dit jubileum ging natuurlijk niet zonder goed doel voorbij. In samenwerking met Avonturenpark Hellendoorn geeft Tafelronde 175 30 vrijkaarten aan Kans voor een Kind in samenwerking met SBO de Brug uit Nijverdal.

Kans voor een Kind is een stichting welke individuele wensen van kinderen uit Twente vervult. Deze kinderen hebben het niet gemakkelijk door een lichamelijke of psychische ziekte ofwel door sociale of maatschappelijke omstandigheden. Via deze weg en sponsoring kunnen 30 kinderen vanuit SBO de Brug in Nijverdal, samen met familie een onvergetelijke dag beleven in het Avonturenpark.

 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
24-06-2019  

KPN-storing 112. In Twente 'ouderwets' bellen

 

REGIO – Een fikse storing bij KPN maakt alarmnummers als 112 en 0900-8844 nagenoeg landelijk onbereikbaar. In Twente heeft men tijdelijk de oude nummers voor politie (053-4557810), brandweer (053-4557830) en ambulancedienst (053-4557820) formeel weer in gebruik zolang de storing zich voordoet. Bij dringende gevallen kunt u dus voornoemde telefoonnummers selectief gebruiken om alarm te slaan.

UPDATE

Landelijk is het alarmnummer 088-6628240 in gebruik genomen.

Via Whatsapp 06 1350 952 kunt u de politie in noodgevallen ook bereiken.

Landelijk is de politie massaal de weg opgegaan om eerder te kunnen assisteren bij noodgevallen.
In het Zeeuwse Stavenisse meldt de brandweer dat de kazerne volledig is bemand en men daar ter plekke alarm kan slaan bij noodgevallen.

 
19-06-2019  

Streep door dicriminiserende Duitse 'MAUT'

Europese Hof zegt 'NEIN' tegen Duitsland
 

LUXEMBURG - Het Europese Hof heeft gisteren klagers Oostenrijk en Nederland gelijk gegeven in hun stelling tegen het invoeren van het Duitse tolplan. Volgens het HOF is het Duitse tolplan in strijd met de artikelen 18, 34, 56 en 92 VWEU, zijnde de Europese regelgeving.
Artikel 18 verbiedt discriminatie op grond van nationaliteit en dat hield het plan wel in omdat Duitse automobilisten gecompenseerd zouden worden door een lagere wegenbelasting.
Artikel 34 ziet toe op kwantitatieve invoerbeperking in het vrije goederenverkeer en ook hier wordt de transportwereld van buiten Duitsland zwaarder belast.
Artikel 56 regelt beperkingen op het vrij verkeer van diensten en ook hier zou de Duitse dienstverlener te eenzijdig bevoordeeld worden.  
Artikel 92 verbiedt elke discriminatie op het gebied van vervoer en dat was dus op basis van de eerder vermeldde artikelen al aangetoond.
Daarmee kan het plan, dat uit de koker kwam van CDU coalitiepartner CSU, in de ijskast. Is daarmee de tolheffing helemaal van de baan? Dat moet de tijd leren, maar in ieder geval zal deze dan wel gelijk moeten zijn voor alle weggebruikers ongeacht het land van herkomst.

 
12-06-2019  

Heracles Almelo verbindt innovatief Twente

 

ALMELO - Na de recente ondertekening van de strategische samenwerking tussen Heracles Almelo en de Saxion Hogeschool is de club erin geslaagd om opnieuw grote stappen te zetten in de ontwikkeling van het innovatie-initiatief in de regio Oost. Na diverse gesprekken in de afgelopen weken hebben ook de Universiteit Twente en de internationale onderneming Urenco zich als strategische partners verbonden aan het innovatie-initiatief.

De samenwerking met de Universiteit Twente biedt tal van mogelijkheden voor de bij Heracles Almelo aangesloten bedrijven, de overheid en voor Heracles Almelo zelf. Universiteit Twente gaat in de vorm van studenten, kennis, inspirerende sprekers, contacten met start-ups, toegang tot onderzoek en onderzoeksgroepen een belangrijke rol spelen in het innovatie-initiatief. Na eerder al het ROC van Twente en ook Saxion is de Universiteit Twente reeds de derde grote onderwijspartner.

Projecten
Vanuit het stadion van Heracles Almelo zal door studenten van zowel ROC van Twente, Saxion als de Universiteit Twente worden gewerkt aan projecten en onderzoeksvragen vanuit het bedrijfsleven en vanuit overheden. Ook worden onderzoeksgroepen/lectoraten hier verbonden aan het regionale bedrijfsleven zodat gezamenlijk kan worden gewerkt aan innovatie. Deze stappen die door Heracles Almelo zijn gezet in het regionale onderwijsveld krijgen inmiddels ook navolging in het regionale bedrijfsleven.

Urenco
Naast de partners Sekisui, VDL, Benchmark en ETC voerde de club in de afgelopen maanden gesprekken met diverse geïnteresseerde partijen en in dit kader besloot Urenco dan ook om zich aan dit initiatief te verbinden. Urenco heeft bijvoorbeeld stevige ambities op het gebied van duurzaamheid en daaruit voortvloeiende onderzoeksvragen zouden in dit innovatie-initiatief kunnen worden belegd bij studenten en onderzoeksgroepen van de regionale onderwijsinstellingen. Zij gaan hiermee in het stadion vervolgens aan de slag. Onderwijs, onderzoek en beroepspraktijk worden op deze manier optimaal met elkaar verbonden.
Ook voor Heracles Almelo zelf ontstaan door dit initiatief vele nieuwe mogelijkheden. Zo kijkt de club nu bijvoorbeeld naar de duurzaamheid van haar stadion en de omliggende leefomgeving. De club zal in de komende periode verder werken aan het versterken en uitbouwen van dit innovatie-initiatief.

Archief
Terug naar vorige pagina