Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
29-05-2010  

Gasthuisvesting F16 redding vliegveld Twente?

 

DEN HAAG/ZWOLLE/ENSCHEDE – Defensie gaat mogelijk weer periodiek gebruik maken van de voormalige vliegbasis Twente, dat blijkt uit een brief van Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf van het ministerie van Financiën dat na het vertrek van de luchtmacht de voormalige luchtmachtbasis in eigendom heeft.
Mocht de provincie en de gemeente Enschede besluiten tot een doorstart en verdere ontwikkeling van een luchthaven voor de burgerluchtvaart, dan komt ook de periodieke huisvesting van twee squadrons F16’s in beeld.
Door het steeds meer overhevelen van vluchten van Schiphol naar Eindhoven, kan defensie bij onderhoudswerkzaamheden niet meer uitwijken naar de banen voor de burgerluchtvaart in Eindhoven en zal het om de vijf jaar moeten uitwijken.
Mocht de de politiek besluiten tot een doorstart van de luchthaven in Twente, dan keren de F16’s waarschijnlijk tijdelijk terug. Defensie keert niet permanent terug op de luchthaven Twente, maar zal de voormalige vliegbasis in de toekomst mogelijk wel periodiek gaan gebruiken.
Momenteel wordt druk overleg gevoerd tussen de betrokken ministeries en de provincie over financiële compensatie voor tijdelijke huisvesting. Het kan de redding betekenen voor de plannenmakers voor een doorstart van de luchthaven Twente. De berekende passagiers in het doorstartplan worden door de tegenstanders van een doorstart ernstig betwijfeld, maar het periodieke gastheerschap van de F16's kan de redding betekenen voor een doorstart.

Archief
Terug naar vorige pagina