Sportberichten


Plaatsing  
 
02-05-2019  

Almeloër Vijverberg wint EK Biljart Artistiek


EUROPEES KAMPIOENSCHAP 2019
Brandenburg a/d Havel (D)

'Billard Artistique'
1. Erik Vijverberg (NL), 12 match-pnt. 1063 total-pnt.
2. René Dericks (NL), 10 match-pnt. 960 total-pnt.
3. Marvin Heinrich (D), 6 match-pnt. 737 total-pnt.
 

BRANDENBURG (D)/ALMELO – De Almelose biljarter Erik Vijverberg (52) behaalde zaterdag in het Duitse Brandenburg de Europese titel in het ‘Billard Artistique’. De tweevoudig titelverdediger Serdar Gümüs (Turkije) had in de dagen er voor al zijn kansen verspeeld door nederlagen tegen de Hongaar David Keller en de Nederlander Sander Jonen.
In de finale rekende Vijverberg af met landgenoot Rene Dericks die eigenlijk ook zijn trainingsmaatje is. Het was de eerste Europese titel voor Vijverberg die al wel drie Nederlandse titels op naam heeft staan en in 2012 al eens tweede werd op het WK. Het biljart artistiek bestaat uit partijen over 100 figuren waarbij per figuur verschillend gewaardeerde punten behaald kunnen worden.

Drie turven en een kratje
Vijverberg leerde al biljarten vanaf dat hij drie turven hoog was en amper zijn kin op de biljartrand kon leggen in het vroegere café van vader Peter aan de Ootmarsumsestraat in Almelo. Een limonadekratje bracht toen nog uitkomst om de keu goed ter hand te kunnen nemen. Driebanden werd zijn specialisme een wedstrijdvorm waarin Vijverberg nog steeds uitkomt in clubverband. Vanavond hoopt hij met zijn team Mariënberg de titel binnen te slepen in de derde divisie.

Billard Artistique
De liefde voor het kunststoten zoals biljart artistiek ook wel genoemd wordt, werd Erik bijgebracht door Jan (Brunnekreef) ‘van de Zon’, legendarisch kastelein en biljarter van het gelijknamige café restaurant te Goor die in 2011 overleed. Vijverberg eert hem nog steeds met een portret aan de muur in zijn privé bljartdomein waar Vijverberg niet alleen traint, maar ook met regelmaat een ‘balletje stoot’ met zijn vriendenschare die hem door dik en dun steunt in zijn sportieve ambities. In wezen doet ‘Jan van de Zon’ dat ook nog steeds met zijn boekjes over het kunststoten. Fysiek leed zorgde er namelijk voor dat Vijverberg met zijn kunstknie weer helemaal aan de basis moest beginnen. ‘Dat heb ik gedaan aan de hand van de boekjes van Jan en daar heb ik enorm veel aan gehad’, aldus Viijverberg die zijn Europese titel als het resultaat daar van ziet.
Dank van Vijverberg gaat ook uit naar zijn kleine schare sponsoren waardoor hij het kunststoten ook buiten Nederland op grotere wedstrijden kan beoefenen. Het kunststoten oogt dan wel attractief, maar het ‘grote geld’ in het biljarten is meer aan het driebanden en kaderspel gebonden. Zijn Europese titel in het kunststoten leverde zo’n 2.500 euro op, maar daar staan de kosten van een weekje Brandenburg tegenover. ‘Ik doe dus mee om te winnen, anders kan ik beter wat anders gaan doen’, zo de gevangenenbewaarder van professie.

Eindstanden

 
03-05-2019  

Oud- Heraclied Frits Soetekouw overleden

 

AMSTERDAM / ALMELO – Als geboortige Amsterdammer (16-06-1938) kwam Frits Soetekouw als verdediger in het seizoen 1963-1964 over van de Volewijckers naar Heracles Almelo onder trainer Keith Spurgeon.
Teamgenoten van toen o.a. topscorer aller tijden Joop Schuman †, Oranjespits Hennie van Nee †, Roel ‘Issie’ Greving †, Herman ‘Barend’ Vrielink †, Dick Reekers †, doelman Jan van der Wint, de Duitsers Herbert Finken en Wolfram Arnthoff †, Joop Brand, Bobby Westra en de onlangs overleden Herman Morsink † . Een seizoen waarin tegen Feyenoord werd gewonnen (3-0) en gelijkgespeeld (1-1) maar ook thuis met 1-0 werd gewonnen van Ajax en uit verloren met een dikke 7-0 ‘zeperd’.

Ajax haalde Soetekouw weer naar Amsterdam, ondanks dat hij met plezier terug keek op zijn periode bij Heracles. Bij Ajax bleef hij drie seizoenen. Soetekouw verloor echter zijn krediet na een eigen goal in de UEFA-cup seizoen ‘66/67 tegen Dukla Praag na de legendarische mistwedstrijd tegen Liverpool. Trainer Rinus Michels, die hem toch eerder bij Heracles haalde, stelde hem eenvoudig niet meer op.  Desondanks hield Soetekouw warme herinneringen aan Michels.

Na Ajax volgde PSV Eindhoven. Hij hield zijn bloeiende rijschool, waar teamgenoot Johan Cruyff zijn rijbewijs haalde, in Amsterdam aan waarna hij deze in 1968 overdeed aan een medewerker. Toch bleef zijn geboortestad trekken en voorzitter Dé Stoop verleidde hem voor een overstap naar DWS Amsterdam waar ook een eind kwam aan zijn voetbalcarrière in 1971. Wat meespeelde was zijn activiteit als horecaondernemer met bar-dancing The Wooden Inn in Broek en Waterland. Trainer Joop Brand, waarmee hij samenspeelde bij Heracles, vond dat maar niets vanwege de late uurtjes. Soetekouw echter vond als kind uit een gelovig arbeidersgezin dat hij nu eenmaal semi-prof was en ook aan de toekomst van zijn gezin moest denken. Later begon hij nog een assurantiekantoor, trainde diverse amateurclubs en was ook nog een seizoen trainer bij AZ. Soetekouw kwam tot één interland voor Oranje tegen België in 1962. Hij overleed gisteren op 80-jarige leeftijd in een verpleeghuis te Purmerend waar hij verbleef vanwege Alzheimer.

 
03-05-2019  

Vrij entree bij oefenduel Heracles

 

ALMELO – Door de aangepaste competitieagenda vanwege Ajax in de Champions League, heeft Heracles een onderling oefenduel ingelast tegen de reserves.
Voor wie nog nooit in het stadion van de Heraclieden is geweest, een mooie gelegenheid om dit onderlinge oefenduel te bekijken. De toegang is gratis.
De wedstrijd begint zondag 5 mei om 12.00 uur.
De toegang is louter via ingang 1 aan de linkerkant van het Polman Stadion dat na afloop van de huidige competitie een andere naam krijgt.

Laatste thuisduel
Met nog 2 wedstrijden te gaan in de competitie speelt Heracles Almelo het laatste thuisduel op zondag 12.00 mei om 14.30 uur tegen het bezoekende Excelsior. De Rotterdammers hebben de punten hard nodig voor klassebehoud en Heracles eveneens voor plaatsing in de Play Offs om Europees voetbal. Daarna volgt nog de uitwedstrijd tegen PSV.

Seizoenkaarthouders
Tot uiterlijk 13 mei hebben seizoenkaarthouders nog het recht om hun huidige zitplaats te verlengen voor het seizoen 2019-2020. Wees er dus snel bij want daarna komen de resterende plaatsen in de ‘vrije’ verkoop. Klik hier voor alle informatie.

 
12-05-2019  

Excelsior strijdt, Heracles niet!

"Spelers moeten 'knip' trekken", volgens trainer Wormuth

v.l.n.r.: Wout Droste, Vincent Vermeij, Bart van Hintum, Tim van de Berg en Zeki Erkilinc namen na afloop afscheid van de Almelose supporters.
 

ALMELO – Hoe graag willen de spelers van Heracles Almelo uitkomen in de Play off voor Europees voetbal? Die vraag kan gesteld worden na de voorlaatste competitiewedstrijd waarin Heracles Almelo de kans had op een unieke vijfde plek in de ranglijst (met meer TV-geld) en Excelsior Rotterdam het Bredase NAC van zich af moest houden om via de nacompetitie de kans te krijgen op het verlengen van het eredivisieschap.

Wat de toeschouwers in het Polmanstadion – dat nu vlak voor een naamswijziging staat - kregen voorgeschoteld was in ieder geval geen team van 11 strijdende Heraclieden die aan klantenbinding deden. Linksbuiten Peterson, die het seizoen zo fraai begon, heeft na de winterstop nog niet één keer kunnen bekoren en raakte in deze wedstrijd maar één keer een bal goed. Een assist waarmee spits Dalmau wel raad mee wist. Alle andere balcontacten van Peterson verzandden in egoïstisch geklungel in de persoonlijke jacht op eerherstel die zelfs onbegrijpelijk tot het eindsignaal van trainer Wormuth door mocht gaan. Ook Merkel bleef ver van zijn beste vorm en verdedigend was het los zand gezien alle doelpunten van het bezoekende Excelsior die Heracles met 4 tegen 5 aftroefden omdat men wel als team bleef fungeren.

Lerin Duarte, misschien wel de talentvolste speler van Heracles Almelo, begon op de bank. Enig overgewicht is daar al maanden de aanleiding toe, maar direct na de pauze mocht hij dan toch aantreden voor de eveneens ondermaats presterende Drost. Het werd een kwartiertje voetbal waarin gnoten kon worden van aanvallend vernuft via een ‘poortje’ en steekpasses die in de eerste helft node gemist werden. Een kwartiertje waarin Excelsior op een 4-2 achterstand werd gezet met een wonderschoon schot van 30 meter door Duarte zelf die in het gat dook dat Kuwas met zijn loopactie trok.

De andere drie treffers van Heracles staan op naam van Dalmau, de Spaanse spits die met 19 treffers wel als derde op de topscorerslijst staat. Niet door een hoog voetbalgehalte, maar wel telkens zeer doeltreffend.
Het was niet genoeg, Excelsior heeft zich de laatste tijd onder de nieuwe trainer Ricardo Moniz weten te ontworstelen aan de neerwaartse spiraal en bleek met de jeugdige Mikael Edwards ook nog een talent in huis te hebben. Kortom Excelsior maakte 5 doelpunten en dat geeft de Rotterdammers wellicht wel de ‘swung’ voor klassebehoud.

Of de Heraclieden de ‘mindset’ kan omkeren  voor strijd om Europees voetbal?
Trainer Wormuth zette na afloop de zaak op scherp. Hij vond dat de spelers in de buidel moeten tasten om de ‘aanhang’ financieel te compenseren omdat deze compleet verzaakten. Ook zelf wil hij de ‘knip’ trekken als eindverantwoordelijke. Als dat maar geen pakketje ‘Berliner Luft’ wordt.

Kortom de competitie zit er bijna op met nog een uitwedstrijd tegen PSV voor de boeg, waarna Heracles verder mag ballen om mogelijk Europees voetbal. Voor een aantal spelers kans op eerherstel maar dat Heracles ook gaat cashen lijkt eveneens zeker.

Zo ‘verklapte’ oud- voorzitter Jan Smit na afloop het vertrek van Brandley Kuwas naar Dubai door Kuwas luidkeels te feliciteren met zijn transfer. De club Al Nasr schijnt volgens De Telegraaf 2,5 miljoen euro neer te tellen voor de man die tot dusverre dit seizoen 10 keer doel trof en eveneens  10 assists op naam heeft staan.
Kristoffer Peterson, bij Heracles zijn eerste Zweedse cap makend, staat eveneens in de etalage en het zou ook zomaar kunnen dat Heracles de revelatie van dit seizoen Adrián Dalmau aan de hoogste bieder verkoopt. Lerin Duarte wil zelf graag verkassen omdat hij zich ondergewaardeerd voelt, ondanks zijn overgewicht. Trainer Frank Wormuth zal dus weer moeten bouwen aan een nieuw team waarbij karakter om wel te slagen als ‘Fußballprofi’ in plaats van taxichauffeur, wel eens doorslaggevend kan worden.
Maar eerst nog PSV en de Play offs voor Europees voetbal met dank aan Fc Emmen dat concurrent Willem II de das omdeed!

Heracles Almelo - Excelsior 4-5 (1-2)
0-1 Ömarsson (4)(45)(90+1), Dalmau 1-1 (23)(51)(58), 4-2 Duarte (61), 4-3 Mattheij (72), 4-4 Eckert (89).

Scheidsrechter: Gözübüyük

geel: Rossmann

OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Blaswich; Breukers, Rossmann (Van Hintum/75), Van den Buijs, Czyborra; Osman, Drost (Duarte/46), Merkel; Kuwas, Dalmau, Peterson.
Excelsior: Damen; Horemans, Mattheij, Matthys, Oude Kotte, Van der Meer (Bruins/57); Schouten, Koolwijk (Edwards/69), Fortes; Ómarsson, El Hamdaoui (Eckert/85).

Fotoreportage: Harry Broeze

Fotoreportage (25 foto's)...

 
14-05-2019  

Puntje tegen PSV kan Heracles geld opleveren


Brandley Kuwas sloot na de wedstrijd tegen zijn oude club Excelsior zijn contract met zijn nieuwe club Al Nasr in Dubai.
Drie jaar heeft de international voor Curacao er bijna opzitten bij Heracles Almelo. Tegen PSV en in de Play Off wil hij nog vlammen voor de Almelose club waar hij het prima naar zijn zin heeft gehad.
Sportief gezien had Kuwas (27) liever vorig jaar een overstap gemaakt naar de Premier Leagae maar vol overtuiging koos hij nu voor een avontuur in Dubai, mede omdat hij zich daar financieel onafhankelijk kan maken. Dat acht Kuwas van groot belang voor de toekomst van zijn familie en moeder die alles opzij heeft gezet om hem een voetbalcarrière te gunnen. Toch mooi dat hij daar zo voor uit komt!

Met de overstap kan Heracles Almelo ook weer een aardig bedrag bijschrijven bij de algemene reserves. De club noemt nooit bedragen, maar De Telegraaf heeft het over een transfersom van 2,5 miljoen euro.
In ieder geval is de Almelose club financieel kerngezond en blijft de focus gericht op het opleiden van jonge spelers.

Trainer Wormuth is ook volgend seizoen aan de Almelose club verbonden. De ex- nationaal trainer van de jeugd van de Duitse Voetbalbond heeft daarin veel ervaring en weet zich verzekerd van zijn assistenten René Kolmschot en Peter Reekers die beiden hun contract verlengden. Cultuurbewaker Kolmschot (50) met drie jaar en Reekers (37), die inmiddels zijn volledige profi-trainersdiploma behaalde, tekende twee jaar bij.
Het is allemaal 'koek en ei' wat de staf betreft, want ook fysiotherapeut Ashwien Baidjnath en videoanalist Michaël van Doren tekenden een jaartje bij.
 

ALMELO – De kaarten lijken na afgelopen weekend geschud in de eredivisie. Ajax lijkt het verdiende kampioenschap woensdag te gaan verzilveren. Tenzij men op De Vijverberg verzaakt tegen De Graafschap en Heracles een dikke ‘zeperd’ behaalt in de uitwedstrijd tegen PSV. Nu heeft Heracles geen al te beste historie tegen PSV, waartegen het behaalde landskampioenschap in 1941 met twee overwinningen van 1-5 uit en 6-1 thuis in de finaleronde de Eindhovense club nog wel het ergste pijn gedaan zal hebben.
Één puntje zou Heracles Almelo in Eindhoven nog moeten behalen om de meest succesvolle competitie in het betaalde voetbal ooit te kunnen neerschrijven. Dan hoeft het Fc Emmen niet te bedanken voor de overwinning op Willem II en kan het Fc Groningen op eigen kracht achter zich houden en misschien nog wel ‘opstomen’ naar de vijfde lek in de ranglijst mocht Vitesse in Venlo en Fc Utrecht thuis tegen Sc Heerenveen verzaken. Van groot belang ook om ADO Den Haag af te troeven in de verdeling van de TV-gelden. Het kan de Almeloërs zomaar enkele eurotonnen extra opleveren in het nieuwe seizoen.

Kortom de wedstrijd in Eindhoven is nog van belang. Trainer Wormuth geeft Michael Brouwer in ieder geval de kans om te laten zien dat hij even goed is als doelman Blaswich, maar weet nog niet zeker of Rossmann en Osman hun ‘pijntjes’ kwijt zijn. De opstelling staat derhalve nog niet vast. Ook niet bij PSV waar Daniel Schwaap morgen zijn laatste wedstrijd speelt en terugkeert naar Duitsland. Lozano zal er niet bijzijn, zo de verwachting en Bergwijn schijnt in de belangstelling te staan van Ajax. De club wil Bergwijn nog niet voor 60 miljoen euro verkopen aan concurrent Ajax zo de reacties van trainer Van Bommel en manager John de Jong maar als Bergwijn het pad van spelersmakelaar Fulco van Kooperen volgt, kon dat wel eens tot problemen gaan leiden in Eindhoven.
Ook van Bommel heeft zich nog niet uitgelaten over zijn opstelling tegen het bezoekende Heracles Almelo. Als het aan hem ligt gooit zijn team de beuk er in mocht Ajax onverwacht nog verzaken op De Vijverberg. Om 19.30 uur beginnen alle eredivisieclubs aan hun laatste wedstrijd in dit seizoen. De KNVB heeft voor alle zekerheid een reserve kampioensschaal in de kofferbak liggen.

Na woensdag weten we meer over de Play Offs voor Europees voetbal en de nacompetitie promotie/degradatie. Donderdagmorgen 10.00 uur staat alle informatie over de kaartverkoop bij Heracles online. Seizoenkaarthouders kunnen gratis een entreekaart aanvragen mits zij uiterlijk donderdag hun kaart hebben verlengd voor het nieuwe seizoen.

 
15-05-2019  

Walking Football Interland in Polman Stadion

 

ALMELO – Op zaterdag 8 juni is er een heuse interland Nederland-Duitsland  ‘Walking Football’ in het stadion van Heracles Almelo. Het 55+team van de Rotary Club Ambt Almelo speelt dan om 19.30 uur een wandelvoetbalwedstrijd tegen de Rotary-broeders uit het Duitse Herford aansluitend op de dagen van de 4e editie van de Almelo City Cup die op 5, 6 en 7 juni 40 teams herbergt uit verschillende landen.

De wedstrijd tussen de Rotarians moet gezien worden als promotie van het wandelvoetbal onder de naam Walking Football Oldstars. Dankzij sponsoren is er namelijk ook wat geld beschikbaar om die promotie van het initiatief door het Nationaal Ouderenfonds te stimuleren onder oudere Almeloërs onder het motto ‘Je bent zo jong als je je voelt en nooit te oud om te leren’.
Rennen is er niet bij, evenals slidings en ook mag de bal niet hoger gespeeld worden dan de heup. Kortom gewoon actief bezig zijn en gezondheid bevorderend.

Over de Rotary
De Rotary Club Ambt-Almelo is een groep van enthousiaste mensen uit verschillende beroepsgroepen die elkaar verrijken met kennis en gezamenlijk projecten organiseren die bijdragen aan de maatschappij. De Rotaryclubs in Nederland maken deel uit van het wereldwijde netwerk van Rotary International.

 
15-05-2019  

Heracles dankt Fc Emmen na verlies tegen PSV

 

EINDHOVEN - Heracles Almelo kan wederom een dankbriefje richting Emmen sturen. Hielpen de Drenten vorige week met een overwinning op Willem II de Almeloërs aan deelname voor de Play Off om Europees voetbal, vandaag wonnen de Emmenaren van Fc Groningen dat daarmee tussen de Heraclieden en ADO Den Haag bleef staan. Voor de Almeloërs betekent dat zo’n 2,5 euroton extra uit de reclamepot van Fox Sport.
Zelf verloren de Heraclieden de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen in Eindhoven van PSV met 3-1. Waar op de tribunes mogelijk nog hoop was op een megaoverwinning en een falend Ajax op de Vijverberg in Doetinchem om alsnog in punten gelijk te komen met de Ajaxieden en via het doelpuntgemiddelde het kampioenschap binnen te halen.

Die hoop bleek ijdel, want Ajax verzaakte niet tegen de ‘superboeren’ en het fantasie-elftal van trainer Wormuth stond in het Philipsstadion al binnen 25 seconden op voorsprong omdat oud- PSV’er Konings (bovenste foto) zijn vroegere club gelijk op achterstand zette na op pad gestuurd te zijn met een steekpass van Van de Water.

De spelers van PSV geloofden zelf kennelijk niet meer in een wonder, want Heracles had het eerste half uur weinig te duchten en had zelfs met 0-2 achter kunnen staan als Viergever niet net nog op tijd de op doelman Zoet afstormende Jesper Drost had weten af te stoppen. Bij de volgende corner moest Zoet zelf in actie komen om de kopbal van Wout Droste onschadelijk te maken.
Dat was kennelijk het signaal voor de PSV’ers om toch maar het tempo omhoog te gooien, waarmee ook de druk op de defensie van de Heraclieden toenam.  Middenvelder Drost moest zelfs op de doellijn een kopbal van de Jong onschadelijk maken en de in de basis debuterende doelman Brouwer moest in actie komen bij een schot van Malen. Toch kwam de gelijkmaker toen Droste een voorzet van Angelino dermate van richting veranderde dat het als een eigen doelpunt in de analen werd bijgeschreven. Even later maakte Brouwer nog een fraaie ‘krul’ van Pareira onschadelijk zodat beide teams met de stand 1-1 aan de thee  konden.

Na het beginsignaal van de tweede helft trok PSV meteen van leer door vanuit een spelhervatting met een corner doeltreffend een voorsprong te pakken via de binnenkoppende Viergever. Het overkomt de Almeloërs te vaak en dat is nog een zorgelijk puntje voor trainer Wormuth in de Play Offs. PSV controleerde en drong verder aan via de Jong die zijn kopbal uit een corner zag gepareerd. De aanvoerder van de topscorerslijst wilde maar al te graag nog een doelpunt maken om concurrent Tadic niet langszij te laten komen. Hij deed het toch op de Vijverberg.
In de slotfase aanvaardde ook PSV dat Ajax de titel zou pakken en dach gaf nog wat ruimte voor de ingebrachte Heraclieden Kuwas en Peterson. Kuwas schoot nipt langs de verkeerde kant van de paal voor een gelijkmaker en Peterson zag in de slotminuut nog hoe doelman Zoet zijn inzet naast tikte. Dit nadat Malen bij het begin van de extra speeltijd de Eindhovenaren alsnog een derde treffer bezorgde.

Voor de Eindhovenaren zit de competitie er op. Heracles mag zaterdagavond om 18.30 uur aan de bak tegen het bezoekende Fc Utrecht om daarna dinsdag de return te spelen in de Play Off.
De andere Play Off gaat tussen Vitesse en Fc Groningen, waarna de twee winnaars het nog in een tweestrijd tegen elkaar opnemen om Europa in te kunnen gaan.

PSV – Heracles Almelo 3-1
(1-1)
1. Konings 0-1, 32. Droste (eigen doelpunt) 1-1, 48. Viergever 2-1, 90. Malen 3-1

Scheidsrechter: Nijhuis

geel: kaarten:Adrian Dalmau, Pablo Rosario

OPSTELLINGEN
PSV: Jeroen Zoet, Denzel Dumfries, Daniel Schwaab (89,Trent Sainsbury), Nick Viergever, Angelino, Pablo Rosario, Gaston Pereiro (80.Cody Gakpo), Erick Gutierrez (72.Jorrit Hendrix), Donyell Malen, Luuk de Jong en Steven Bergwijn.
Heracles Almelo: Michael Brouwer, Wout Droste, Mats Knoester, Dario van den Buijs, Bart van Hintum, Jesper Drost (61.Lerin Duarte), Joey Konings (74.Kristoffer Peterson), Alexander Merkel, Silvester van der Water (61.Brandley Kuwas), Adrian Dalmau en Dabney Dos Santos.

Fotoreportage: Harry Broeze
(volgt)

Fotoreportage (25 foto's)...

 
18-05-2019  

Utrecht wel effectief, Heracles niet

Kans op Europees voetbal miniem voor Almeloërs
 

ALMELO – Met een gigantisch spandoek ‘ga voor goud’ zette de ‘harde kern’ van Heracles Almelo de start van de Play Offs om Europees voetbal enige luister bij, maar de Heraclieden kregen daarbij te maken met een Fc Utrecht dat op ‘last’ van trainer Dick Advocaat bewust met een gesloten defensie de Almeloërs tegemoet trad maar ook zelf het veld werden ingestuurd door trainer Frank Wormuth met de opdracht om de nul proberen vast te houden en aanvallend niet teveel risico te nemen.
Heracles werd door deze tactische instructies min of meer gedwongen het spel te maken terwijl de Utrechters op de counter loerden. De naar Dubai vertrekkende Kuwas zorgde voor het eerst voor gevaar door op rechts door te breken maar Utrecht-doelman Jensen liep op tijd uit om het gevaar te keren. Even later kopte spits Dalmau een voorzet van Breukers over terwijl Kuwas aansluitend zichzelf in kansrijke positie speelde maar faalde bij de afwerking mede omdat Jensen wederom een goede actie in huis had en dat vervolgens nog eens herhaalde bij een schot van de dit seizoen zo trefzekere Spanjaard Dalmau. Het bezoekende Fc Utrecht had zich in dit eerste halfuur nog nauwelijks aan het front laten zien. Met nog 10 minuten voor de spelpauze dan toch het eerste doelpunt. Utrecht-huurling Bazour bereikte de achterlijn en ging maar al te graag liggen toen de meeverdedigende Merkel een voetje uitstak. Scheidsrechter Manschot wees gedecideerd naar de stip hoewel Merkel bij hoog en bij laag ontkende Bazoer geraakt te hebben. Bazoer zelf zei na afloop ‘wel iets gevoeld te hebben’ en dan weet je het in feite wel. De VAR corrigeerde niet, Merkel kreeg geen geel of rood en Gustafson faalde niet (0-1).
Nog voor rust zette Fc Utrecht de Almeloërs op 0-2 en deze keer uit een spelhervatting. Dessers kopte volkomen vrij de vrije trap van linksback Gavory in het net achter doelman Blaswich. Het was de 23e tegentreffer uit een spelhervatting, zo de gegevens van de statistici. Daarmee is aangetoond dat de Almeloërs dit verdedigende aspect niet voldoende beheersen. Krijgt men dat onder de knie, had men in de reguliere competitie zomaar eens 12 punten extra kunnen pakken.

Na rust bracht Wormuth wel Lerin Duarte in voor wat meer creatieve impulsen. Het zorgde in ieder geval voor meer beleving op de tribune en meer druk op de defensie van de bezoekers.
Dalmau, altijd lastig voor zijn tegenstanders, zag Jensen zijn inzet keren evenals Dos Santos zijn schot geblokt zag worden in de defensie van de Utrechters. Osman probeerde het van afstand maar ook nu bracht Jensen moeizaam redding. De lastige rebound werd door Dalmau van dichtbij over geschoten.
Utrecht stelde er weinig tegenover en had een corner nodig om weer enig gevaar te stichten. Blaswich stond echter op zijn post om de koppoging van Gustafson onschadelijk te maken. Bijna weer een doelpunt vanuit een spelhervatting.
Zo trefzeker Dalmau was na de winterstop, zo ging in deze wedstrijd opnieuw een kans verloren toen Jensen zijn kopbal onschadelijk maakte, Even later schoot de Spanjaard buiten bereik van Jensen net voorlangs op prima aangeven van Kuwas. Heracles kreeg dus niet de gehate ‘nul’ van het scorebord af en mazzelde nog in de slotfase toen Blaswich fraai een schot van invaller Görtler onschadelijk maakte. Het zou teveel van het goede zijn geweest voor de Utrechters.      

Heracles staat dus op achterstand in het ‘tweeluik’ met de Utrechters, maar trainer Wormuth die toch een fraaie seizoensprestatie neerzette met een nagenoeg compleet nieuw team, heeft de hoop nog niet laten varen. De kansen die zijn team kreeg tegen de Utrechters, zijn daarvoor de aanleiding. Collega Dick Advocaat zal zijn spelers naar verwachting woensdagavond met dezelfde instructies het veld op De Galgenwaard insturen. 
Heracles moet dus winnen met 3 doelpunten anders kan het op vakantie.

Heracles Almelo – FC Utrecht 0-2 (0-2)
36.Simon Gustafson 0-1, 41.Cyriel Dessers 0-2

Scheidsrechter: Manschot

geel: Dos Santos, Van den Buijs, Knoester, Van Overeem, Gustafson

OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Janis Blaswich, Tim Breukers, Mats Knoester, Dario van den Buijs, Lennart Czyborra, Mohammed Osman, Alexander Merkel (46.Lerin Duarte / 90.Bart van Hintum), Jesper Drost (63.Joey Koings) , Brandley Kuwas, Adrian Dalmau en Dabney Dos Santos.
FC Utrecht: David Jensen, Sean Klaiber, Emil Bergstöm, Mark van der Maarel, Nicolas Gavory, Joris van Overeemb (55.Rico Strieder), Richedly Bazoer, Simon Gustafson, Sander van de Streek, Gyraon Kerk (86.Othmane Boussaid) en Cyriel Dessers (75.Lukas Görtler).

Fotoreportage: Harry Broeze
(volgt)

Fotoreportage (26 foto's)...

 
21-05-2019  

Fc Utrecht is Heracles Almelo echt de baas

 

UTRECHT – Na de 0-2 thuisnederlaag in de Play Off voor Europees voetbal tegen Fc Utrecht gloorde er nog een sprankje hoop bij Heracles Almelo op een goed resultaat in de uitwedstrijd. ‘In bekervoetbal is namelijk alles mogelijk’, zo trainer Wormuth een dag voorafgaand aan het duel.
Maar net zoals in Almelo, liet Dick Advocaat zijn team ‘met de deur dicht’ beginnen om Heracles te laten uitrazen, waarna de Utrechters ongenadig toesloegen met 3-0.

Heracles Almelo kan dus op vakantie terwijl de nummer vier van de reguliere competitie het verder mag ‘uitvechten’ in de dubbelfinale tegen de regulier nummer vijf Vitesse dat in de Gelredome het bezoekende Fc Groningen klop gaf met 3-1 na verlies in Groningen met 2-1.
Een nacompetitie dus om één plek in de voorronde voor de Europa League en dat is nu net wat Dick Advocaat tegen de borst stuit. ‘Je speelt een hele competitie voor het bepalen van de ranglijst en dan kun je via de Play off alsnog buiten de boot vallen omdat dit soort wedstrijden een andere dynamiek met zich meebrengen en dat ook nog eens in half gevulde stadions’ , aldus Advocaat.
Collega Wormuth zag wel de charme van het ‘toetje’ op de competitie, maar de geboortige Berlijner kan na de afsluitende training en het kleine feestje naar huis voor vakantie na zijn debuut op de Nederlandse velden.

Voor de spelers van Heracles geldt hetzelfde, zij het dat Kuwas na de vakantieperiode aan de bak kan in Dubai. De staf van Heracles zal verder wel bezig blijven met mogelijke verkoop van spelers en het aantrekken van nieuwe talenten, want dat is wat Heracles als club blijft, een opleidingsteam.  

In Utrecht kwamen de Heraclieden duidelijk te kort om nog voor een verrassing te zorgen. Kuwas en Dalmau stonden samen in de spits met een vijfmans middenveld achter zich en drie man op de laatste linie. Utrecht had aanvankelijk wat moeite met deze tactische vondst van trainer Wormuth en zo waren reddingen nodig van doelman Jensen om kansen van beide Almelose spitsen te elimineren. Dalmau kreeg de bal zelfs op een presenteerblaadje van Strieder, maar Jensen pareerde de doelpoging van de Spanjaard die verrassend als derde endige op de topscorerslijst. Vanaf de bank ‘schreeuwde’ Advocaat wel de nodige aanpassingen, maar die kwamen pas na ruist uit de verf en door het inbrengen van de Fransman Jean-Christophe Bahebeck die de uitvallende en bij Wolfsburg onder contract staande Bazoer verving.
Bahebeck scoorde er vanavond twee, terwijl de Zweed Gustafson net zoals in Almelo vanaf de stip de score mocht openen na een overtreding van Knoester op Dressers. Het was de vierde penalty die Gustafson dit seizoen tegen Heracles Almelo verzilverde. Na de 1-0 achterstand gooide Heracles nog wel alles in de strijd, maar Utrecht maakte via Bahabeck goed gebruik van de ruimte die daardoor mede ontstond.
Al met al geen resultaat voor Europees voetbal voor de Almeloërs, die echter terug kunnen kijken op een prima seizoen waarin het als zevende eindigde en daardoor ook nog een kwart miljoen euro hogere bijdrage uit het Fox Sport reclamefonds verdiende.

FC Utrecht – Heracles Almelo 3-0
(0-0)
57. Gustafson 1-0, 80. Bahebeck 2-0, 90+1 Bahebeck 3-0

Scheidsrechter:
geel: Knoester

OPSTELLINGEN
FC Utrecht: David Jensen, Sean Klaiber, Emil Bergström, Willem Janssen, Nicolas Gavory, Rico Strieder, Riechedly Bazoer (23.Jean-Christophe Bahebeck), Simon Gustafson, Cyriel Dessers, Gyrano Kerk (75.Mark van der Maarel) en Othmane Boussaid (46.Lukas Görtler).
Heracles Almelo: Janis Blaswich, Tim Breukers (68.Silvester van der Water), Wout Droste (29.Bart van Hintum), Mats Knoester, Lennart Czyborra, Mohammed Osman, Dario van den Buijs, Alexander Merkel (76.Joey Konings), Brandley Kuwas, Adrian Dalmau en Dabney Dos Santos.

Fotoreportage: Harry Broeze

Fotoreportage (24 foto's)...

 
30-05-2019  

Uitsmijters en 'LAP' tekenen voor 'Noaberschap'

 

ALMELO – Onder toeziend oog van wethouder van Sport Arjen Maathuis en met een ferme handtekening op papier hebben de voorzitters van honk- en softbalvereniging Uitsmijters’55 en voetbalvereniging La Première een overeenkomst getekend waarin wordt vastgelegd dat Uitsmijters ’55 de nieuwe ‘Noaber’ wordt van de 110-jarige voetbalclub aan de Maardijk.
La Première staat een deel af van het gebouw om een eigen kantine te kunnen creëren met eigen ingang voor de ‘balknuppelaars’ die verder 2 kleedkamers van de voetballers opknappen om deze geschikt te maken voor de bee-, soft- en honkballers die vooral in de zomermaanden gebruik zullen maken van het op kosten van de gemeente nieuw aan te leggen combinatieveld voor soft- en honkbal.
Daarvoor levert de voetbalclub 2 velden in maar krijgt daarvoor wel de beschikking over een nieuw aan te leggen kunstgrasveld - op het huidige hoofdveld - eveneens op kosten van de gemeente Almelo die voor het gezamenlijke plan ruim 8 euroton uittrekt. 
Met de door de gemeente vereiste ‘noaberschapsovereenkomst’ is tevens afgesproken goede ‘noabers’ te willen worden met wederzijds respect en met ieder een eigen ingang maar ook wederzijds gebruik van de kleedkamers als de diverse activiteiten daar om vragen.
Na 14 jaar ‘getouwtrek’ kan daarmee de in 2005 voorgenomen sluiting van sportcomplex ’t Maatveld worden afgerond.

<< v.l.n.r.: La Première-voorzitter José Diaz, wethouder Arjen Maathuis en Uitsmijters-voorzitter Tim Zitter
(Foto: Leo van Raaij)

 
31-05-2019  

KNVB schorst amateurvoetballer anderhalf jaar

Scheidsrechters zien af van toernooi bij de club
 

ALMELO – Voetballer Semih E.  van het tweede team van voetbalclub La Première is door de KNVB voor anderhalf jaar geschorst. De man werd onlangs handtastelijk tegen de scheidsrechter tijdens de bekerfinale tegen ‘noaber’ Almelo 2. Deze staakte daarop de wedstrijd en verliet het sportcomplex aan de Maardijk onder begeleiding. Daarna deed hij aangifte bij de politie wegens molest, meldde Tubantia. Grensrechter en clubvoorzitter José Diaz zwakte de handtastelijkheid af maar zei er bij dat het bestuur zich nog beraad over een gepaste straf. Dat heeft de KNVB inmiddels gedaan op basis van het wedstrijdrapport.
De KNVB strafte een andere speler van het 2e team van La Première eveneens fors. Hij werd met rood het veld uitgestuurd en mag tot november dit jaar niet ‘ballen’.

De Scheidsrechtersvereniging Almelo en Omstreken (SAO) heeft La Première inmiddels laten weten dat alle scheidsrechters van de SAO zijn bericht met het advies om niet aan te treden bij het op de rol staande jaarlijkse Hendrie Krüzen-toernooi. Dit onder het motto; ‘Van de scheidsrechter blijf je af’.
Semih E. wil in beroep tegen zijn zware straf. De KNVB kende de overwinning op formele grond toe aan het team van Almelo 2 en haalde tevens de nog op de rol staande competitiewedstrijd tussen beide teams van de agenda. 

Archief
Terug naar vorige pagina