Sportberichten


Plaatsing  
 
03-05-2019  

Oud- Heraclied Frits Soetekouw overleden

 

AMSTERDAM / ALMELO – Als geboortige Amsterdammer (16-06-1938) kwam Frits Soetekouw als verdediger in het seizoen 1963-1964 over van de Volewijckers naar Heracles Almelo onder trainer Keith Spurgeon.
Teamgenoten van toen o.a. topscorer aller tijden Joop Schuman †, Oranjespits Hennie van Nee †, Roel ‘Issie’ Greving †, Herman ‘Barend’ Vrielink †, Dick Reekers †, doelman Jan van der Wint, de Duitsers Herbert Finken en Wolfram Arnthoff †, Joop Brand, Bobby Westra en de onlangs overleden Herman Morsink † . Een seizoen waarin tegen Feyenoord werd gewonnen (3-0) en gelijkgespeeld (1-1) maar ook thuis met 1-0 werd gewonnen van Ajax en uit verloren met een dikke 7-0 ‘zeperd’.

Ajax haalde Soetekouw weer naar Amsterdam, ondanks dat hij met plezier terug keek op zijn periode bij Heracles. Bij Ajax bleef hij drie seizoenen. Soetekouw verloor echter zijn krediet na een eigen goal in de UEFA-cup seizoen ‘66/67 tegen Dukla Praag na de legendarische mistwedstrijd tegen Liverpool. Trainer Rinus Michels, die hem toch eerder bij Heracles haalde, stelde hem eenvoudig niet meer op.  Desondanks hield Soetekouw warme herinneringen aan Michels.

Na Ajax volgde PSV Eindhoven. Hij hield zijn bloeiende rijschool, waar teamgenoot Johan Cruyff zijn rijbewijs haalde, in Amsterdam aan waarna hij deze in 1968 overdeed aan een medewerker. Toch bleef zijn geboortestad trekken en voorzitter Dé Stoop verleidde hem voor een overstap naar DWS Amsterdam waar ook een eind kwam aan zijn voetbalcarrière in 1971. Wat meespeelde was zijn activiteit als horecaondernemer met bar-dancing The Wooden Inn in Broek en Waterland. Trainer Joop Brand, waarmee hij samenspeelde bij Heracles, vond dat maar niets vanwege de late uurtjes. Soetekouw echter vond als kind uit een gelovig arbeidersgezin dat hij nu eenmaal semi-prof was en ook aan de toekomst van zijn gezin moest denken. Later begon hij nog een assurantiekantoor, trainde diverse amateurclubs en was ook nog een seizoen trainer bij AZ. Soetekouw kwam tot één interland voor Oranje tegen België in 1962. Hij overleed gisteren op 80-jarige leeftijd in een verpleeghuis te Purmerend waar hij verbleef vanwege Alzheimer.

Archief
Terug naar vorige pagina