Sportberichten


Plaatsing  
 
12-05-2019  

Excelsior strijdt, Heracles niet!

"Spelers moeten 'knip' trekken", volgens trainer Wormuth

v.l.n.r.: Wout Droste, Vincent Vermeij, Bart van Hintum, Tim van de Berg en Zeki Erkilinc namen na afloop afscheid van de Almelose supporters.
 

ALMELO – Hoe graag willen de spelers van Heracles Almelo uitkomen in de Play off voor Europees voetbal? Die vraag kan gesteld worden na de voorlaatste competitiewedstrijd waarin Heracles Almelo de kans had op een unieke vijfde plek in de ranglijst (met meer TV-geld) en Excelsior Rotterdam het Bredase NAC van zich af moest houden om via de nacompetitie de kans te krijgen op het verlengen van het eredivisieschap.

Wat de toeschouwers in het Polmanstadion – dat nu vlak voor een naamswijziging staat - kregen voorgeschoteld was in ieder geval geen team van 11 strijdende Heraclieden die aan klantenbinding deden. Linksbuiten Peterson, die het seizoen zo fraai begon, heeft na de winterstop nog niet één keer kunnen bekoren en raakte in deze wedstrijd maar één keer een bal goed. Een assist waarmee spits Dalmau wel raad mee wist. Alle andere balcontacten van Peterson verzandden in egoïstisch geklungel in de persoonlijke jacht op eerherstel die zelfs onbegrijpelijk tot het eindsignaal van trainer Wormuth door mocht gaan. Ook Merkel bleef ver van zijn beste vorm en verdedigend was het los zand gezien alle doelpunten van het bezoekende Excelsior die Heracles met 4 tegen 5 aftroefden omdat men wel als team bleef fungeren.

Lerin Duarte, misschien wel de talentvolste speler van Heracles Almelo, begon op de bank. Enig overgewicht is daar al maanden de aanleiding toe, maar direct na de pauze mocht hij dan toch aantreden voor de eveneens ondermaats presterende Drost. Het werd een kwartiertje voetbal waarin gnoten kon worden van aanvallend vernuft via een ‘poortje’ en steekpasses die in de eerste helft node gemist werden. Een kwartiertje waarin Excelsior op een 4-2 achterstand werd gezet met een wonderschoon schot van 30 meter door Duarte zelf die in het gat dook dat Kuwas met zijn loopactie trok.

De andere drie treffers van Heracles staan op naam van Dalmau, de Spaanse spits die met 19 treffers wel als derde op de topscorerslijst staat. Niet door een hoog voetbalgehalte, maar wel telkens zeer doeltreffend.
Het was niet genoeg, Excelsior heeft zich de laatste tijd onder de nieuwe trainer Ricardo Moniz weten te ontworstelen aan de neerwaartse spiraal en bleek met de jeugdige Mikael Edwards ook nog een talent in huis te hebben. Kortom Excelsior maakte 5 doelpunten en dat geeft de Rotterdammers wellicht wel de ‘swung’ voor klassebehoud.

Of de Heraclieden de ‘mindset’ kan omkeren  voor strijd om Europees voetbal?
Trainer Wormuth zette na afloop de zaak op scherp. Hij vond dat de spelers in de buidel moeten tasten om de ‘aanhang’ financieel te compenseren omdat deze compleet verzaakten. Ook zelf wil hij de ‘knip’ trekken als eindverantwoordelijke. Als dat maar geen pakketje ‘Berliner Luft’ wordt.

Kortom de competitie zit er bijna op met nog een uitwedstrijd tegen PSV voor de boeg, waarna Heracles verder mag ballen om mogelijk Europees voetbal. Voor een aantal spelers kans op eerherstel maar dat Heracles ook gaat cashen lijkt eveneens zeker.

Zo ‘verklapte’ oud- voorzitter Jan Smit na afloop het vertrek van Brandley Kuwas naar Dubai door Kuwas luidkeels te feliciteren met zijn transfer. De club Al Nasr schijnt volgens De Telegraaf 2,5 miljoen euro neer te tellen voor de man die tot dusverre dit seizoen 10 keer doel trof en eveneens  10 assists op naam heeft staan.
Kristoffer Peterson, bij Heracles zijn eerste Zweedse cap makend, staat eveneens in de etalage en het zou ook zomaar kunnen dat Heracles de revelatie van dit seizoen Adrián Dalmau aan de hoogste bieder verkoopt. Lerin Duarte wil zelf graag verkassen omdat hij zich ondergewaardeerd voelt, ondanks zijn overgewicht. Trainer Frank Wormuth zal dus weer moeten bouwen aan een nieuw team waarbij karakter om wel te slagen als ‘Fußballprofi’ in plaats van taxichauffeur, wel eens doorslaggevend kan worden.
Maar eerst nog PSV en de Play offs voor Europees voetbal met dank aan Fc Emmen dat concurrent Willem II de das omdeed!

Heracles Almelo - Excelsior 4-5 (1-2)
0-1 Ömarsson (4)(45)(90+1), Dalmau 1-1 (23)(51)(58), 4-2 Duarte (61), 4-3 Mattheij (72), 4-4 Eckert (89).

Scheidsrechter: Gözübüyük

geel: Rossmann

OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Blaswich; Breukers, Rossmann (Van Hintum/75), Van den Buijs, Czyborra; Osman, Drost (Duarte/46), Merkel; Kuwas, Dalmau, Peterson.
Excelsior: Damen; Horemans, Mattheij, Matthys, Oude Kotte, Van der Meer (Bruins/57); Schouten, Koolwijk (Edwards/69), Fortes; Ómarsson, El Hamdaoui (Eckert/85).

Fotoreportage: Harry Broeze

Fotoreportage (25 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina