Sportberichten


Plaatsing  
 
02-05-2019  

Almeloër Vijverberg wint EK Biljart Artistiek


EUROPEES KAMPIOENSCHAP 2019
Brandenburg a/d Havel (D)

'Billard Artistique'
1. Erik Vijverberg (NL), 12 match-pnt. 1063 total-pnt.
2. René Dericks (NL), 10 match-pnt. 960 total-pnt.
3. Marvin Heinrich (D), 6 match-pnt. 737 total-pnt.
 

BRANDENBURG (D)/ALMELO – De Almelose biljarter Erik Vijverberg (52) behaalde zaterdag in het Duitse Brandenburg de Europese titel in het ‘Billard Artistique’. De tweevoudig titelverdediger Serdar Gümüs (Turkije) had in de dagen er voor al zijn kansen verspeeld door nederlagen tegen de Hongaar David Keller en de Nederlander Sander Jonen.
In de finale rekende Vijverberg af met landgenoot Rene Dericks die eigenlijk ook zijn trainingsmaatje is. Het was de eerste Europese titel voor Vijverberg die al wel drie Nederlandse titels op naam heeft staan en in 2012 al eens tweede werd op het WK. Het biljart artistiek bestaat uit partijen over 100 figuren waarbij per figuur verschillend gewaardeerde punten behaald kunnen worden.

Drie turven en een kratje
Vijverberg leerde al biljarten vanaf dat hij drie turven hoog was en amper zijn kin op de biljartrand kon leggen in het vroegere café van vader Peter aan de Ootmarsumsestraat in Almelo. Een limonadekratje bracht toen nog uitkomst om de keu goed ter hand te kunnen nemen. Driebanden werd zijn specialisme een wedstrijdvorm waarin Vijverberg nog steeds uitkomt in clubverband. Vanavond hoopt hij met zijn team Mariënberg de titel binnen te slepen in de derde divisie.

Billard Artistique
De liefde voor het kunststoten zoals biljart artistiek ook wel genoemd wordt, werd Erik bijgebracht door Jan (Brunnekreef) ‘van de Zon’, legendarisch kastelein en biljarter van het gelijknamige café restaurant te Goor die in 2011 overleed. Vijverberg eert hem nog steeds met een portret aan de muur in zijn privé bljartdomein waar Vijverberg niet alleen traint, maar ook met regelmaat een ‘balletje stoot’ met zijn vriendenschare die hem door dik en dun steunt in zijn sportieve ambities. In wezen doet ‘Jan van de Zon’ dat ook nog steeds met zijn boekjes over het kunststoten. Fysiek leed zorgde er namelijk voor dat Vijverberg met zijn kunstknie weer helemaal aan de basis moest beginnen. ‘Dat heb ik gedaan aan de hand van de boekjes van Jan en daar heb ik enorm veel aan gehad’, aldus Viijverberg die zijn Europese titel als het resultaat daar van ziet.
Dank van Vijverberg gaat ook uit naar zijn kleine schare sponsoren waardoor hij het kunststoten ook buiten Nederland op grotere wedstrijden kan beoefenen. Het kunststoten oogt dan wel attractief, maar het ‘grote geld’ in het biljarten is meer aan het driebanden en kaderspel gebonden. Zijn Europese titel in het kunststoten leverde zo’n 2.500 euro op, maar daar staan de kosten van een weekje Brandenburg tegenover. ‘Ik doe dus mee om te winnen, anders kan ik beter wat anders gaan doen’, zo de gevangenenbewaarder van professie.

Eindstanden

Archief
Terug naar vorige pagina