Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-04-2016  

ABN AMRO wijzigt openingstijden kantoor Almelo

 

ALMELO – Met ingang van vandaag wijzigt het bankkantoor ABN AMRO aan de Rosa Luxemburgstraat 2 in Almelo haar openingstijden.
Frans Woelders, algemeen directeur Particulieren van ABN AMRO: “Onze klanten doen steeds meer bankzaken online, op momenten en plekken dat het hen uitkomt. Het bankkantoor blijft desondanks een belangrijke rol binnen onze dienstverlening innemen. Op basis van de lokale behoeften bepalen de kantoren zelf hun openingstijden. Dat betekent dat bepaalde kantoren ruimere openingstijden krijgen en andere per 1 april minder vaak of lang open zijn.”

Vanaf 1 april gelden voor Almelo de openingstijden:
Maandag:         10.00 uur – 18.00 uur
Dinsdag:          10.00 uur – 18.00 uur
Woensdag:      10.00 uur – 18.00 uur
Donderdag:      10.00 uur – 20.00 uur
Vrijdag:            10.00 uur – 18.00 uur
Zaterdag:          Gesloten

Op de website van ABN AMRO kunnen klanten terecht voor de nieuwe openingstijden. ABN AMRO heeft ruim 200 kantoren verspreid over Nederland. De bank is daarnaast telefonisch en online 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar. Voor advies bestaat de mogelijkheid om ook buiten de reguliere kantoortijden een afspraak op kantoor, op locatie of via de webcam te maken.

 
01-04-2016  

Kick Off Autismeweek bij De Liaan


De Liaan aan de Boompjes 24 in Almelo.
 

ALMELO – De start van de landelijke Autismeweek werd vrijdagmiddag gevolgd door de lokale Kick Off van de stichting Aveleijn in de locatie ‘De Liaan’ aan de Boompjes onder het motto ‘Neem een duik in de wereld van het Autisme'.
De Liaan is een leer- werkproject waarin kinderen met autisme ervaring op doen in sociale vaardigheden en zelfredzaamheid. Zo vertelde Laura over haar werktraject bij lunchroom Feijn en wil ze Engels studeren om tijdens haar vakantie op Kreta beter uit de voeten te kunnen. Ook presenteerde ze papieren tassen voorzien met eigen tekeningen en algemene zegswijzen.
Emiel vertelde over zijn werkervaring bij Heracles Almelo, ON en het Klusjeshuis.

Het zijn niet de enige Almelose projecten voor kinderen met autisme. Zo werkt sportvereniging DRC 2012 sinds september 2014 samen met Prosoc Voetbalschool om kinderen met diverse vormen van autisme te leren omgaan met prikkels in teamverband. Wekelijks heeft trainer Peter van Meerten bij Sv DRC twee groepen onder zijn hoede tijdens groepstrainingen. Van de deelnemers en deelneemsters stroomden inmiddels twee kinderen door naar het reguliere voetbal, een bij de jongens van DRC en een bij het meisjesvoetbal van ON.
Van Meerten heeft met zijn Prosoc Voetbalschool soortgelijke projecten opgezet bij clubs in Hengelo en Enschede.
Op 3 juni a.s. trainen de Autiteams van Sv DRC 2012, Sv Juliana’32 en Vv Rigtersbleek van 17.00 uur tot 19.00 uur in het vernieuwde stadion van Heracles Almelo.

 
03-04-2016  

Kunstschilder Hoogland scoort internationaal

 

ALMELO – De Almelose kunstschilder Nico Hoogland heeft een internationaal aansprekende derde prijs behaald in de door Roymans Art Galerie uitgeschreven Aviskar – Van Gogh Award 2016
Roymans Art heeft haar oorsprong in Eindhoven maar is nu actief vanuit Calcutta, Ankara en Londen. Hoogland kreeg brons voor zijn op paneel geschilderde landschap bij Twickel. Het werk wordt later dit jaar geëxposeerd in Calcutta en daar ook geveild.

Meer werk van Nico Hoogland is momenteel te zien in het Huis van Katoen in Almelo.
Meer info over Hoogland en zijn werk klik hier.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
05-04-2016  

Hennepkwekerij bij inval chinees restaurant

 

ALMELO – De politie heeft dinsdagavond laat een inval gedaan bij het leegstaande chinees-restaurant New Pagode aan de Ootmarsumsestraat. Er werden vijf personen aangehouden en er werd een auto in beslag genomen.
Inhoudelijk wil de politie nog niets kwijt, maar een overbuurman vermoedt al langer dat er sprake is van een wietkwekerij in het vroegere restaurant.

 
05-04-2016  

Brandje ontdekt vlak na vertrek dakdekkers

 

ALMELO – Dakdekkerswerkzaamheden aan een plat dakje van een huis aan de Wierdensestraat hebben dinsdagmiddag geleid tot de inzet van de brandweer. Even nadat de dakdekkers aan het eind van de middag vertrokken waren om de volgende dag het karwei af te maken, werd rookontwikkeling ontdekt in de spouwmuur naast een deur die tot het dak van de uitbouw leidde. Om de brandhaard te kunnen blussen moest de brandweer een deel van het kozijn en het zo juist gedekte dak wegzagen.

Fotoreportage: Patrick Weegink
(klik hier)

 

 
08-04-2016  

Generale training Almeloopers voor Roparun


Het vertrek vanaf het SISU-complex aan de Bosrand naar Sleen per auto op vrijdagavond.
 

ALMELO – De Almelose Roparunners willen ook dit jaar weer presteren tijden de estafetteloop. Ook dit jaar weer van Hamburg naar Rotterdam. Vrijdag en zaterdag verkenden de Roparunners het traject Sleen – Apeldoorn dat via Almelo gaat. Vrijdagavond werd het deeltraject Sleen-Almelo gelopen en zaterdag het deeltraject Almelo-Apeldoorn als generale voor de beide Almelose teams met lopers en begeleiding.
De Roparun 2016 vanuit Parijs en Hamburg naar Rotterdam wordt gehouden op 14, 15 en 16 mei a.s.
In 2015 werd 5 miljoen euro bij elkaar gelopen. De beide Almelose teams liepen toen 41.000 euro bij elkaar.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (12 foto's)...

 
09-04-2016  

Dode man aangetroffen in woning

 

ALMELO – De politie trof zaterdagmorgen in een duplexwoning aan de Hoornbladstraat een dode man aan. De technische recherche stelt een onderzoek in of er misdrijf in het spel is. Ook is het nog niet zeker of het de bewoner betreft. De politie doet daarover geen mededelingen hangende het onderzoek.

Foto: Alwin Winkel

 
09-04-2016  

Scooterrijder rijdt kanaal in en raakt gewond

 

ALMELO – Een scooterrijder is vrijdagavond het Lateraalkanaal tussen Almelo en Vriezenveen in gereden. De onfortuinlijke bestuurder raakte daarbij gewond en werd met een ambulance afgevoerd naar het ZGT-ziekenhuis in Almelo.
Het duikteam van de brandweer kwam er aan te pas om de scooter uit het water te halen.

Foto: Alwin Winkel

 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
10-04-2016  

Politie ruimt hennepkwekerij

 

ALMELO – Zaterdagavond heeft de politie een helikopter ingezet om een hennepkwekerij te ontdekken aan de Jacob van Ruysdaelstraat in Almelo.
Een tip zette de politie aan het werk maar de heli was nodig om warmtefoto’s te maken in welk huis precies de kweek van hennep plaats vond. De bewoner is het ‘haasje’ en kan een fikse rekening tegemoet zien. Zo’n 180 hennepplanten en de kweekinstallatie werden afgevoerd en vernietigd.

 
14-04-2016  

Roparun schenkt 77.000 euro

 

ALMELO – De deelname van de Almeloopers aan de jaarlijkse Roparun heeft de regio Almelo geen windeieren opgeleverd. Voor de derde keer werd de doorkomst in Almelo beloond door de deelnemers in de looproute Hamburg-Rotterdam met een eerste waarderingsplek voor de ontvangst tijdens de doorkomst. Het leverde dit keer een bedrag van 77.000 euro op dat werd verdeeld onder zes organisaties die zich bezig houden met palliatieve zorg.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (37 foto's)...

 
14-04-2016  

Moordverdachte Hoornbladstraat sprong uit raam

Maxima en Willem Alexander bijna getuige van zelfmoord
 

MÜNCHEN/ALMELO – De 48-jarige Arne J. die werd gezocht door de politie wegens het aantreffen van een dode in zijn huis aan de Hoornbladstraat in Almelo, heeft zelfmoord gepleegd. Dinsdagmiddag sprong de Almeloër uit het raam van de vijfde verdieping van het zeer luxe vijfsterren hotel Bayerischer Hof aan het Promenadeplein in München. De Almeloër kwam tot zijn daad kort nadat het Koningspaar Willem Alexander en Maxima in München waren gearriveerd vanwege een handelsbezoek van twee dagen aan de deelstaat Beieren. Hij liet een afscheidsbrief na.
Arne J. stond sinds zaterdagmorgen vroeg te boek als verdachte na het aantreffen van zijn dode medewerker Mart Biewenga (22) uit Schalkhaar in zijn duplexwoning aan de Hoornbladstraat.
De politie wilde dinsdagavond in het TV-programma Opsporing Verzocht aandacht besteden aan de moord en de gezochte verdachte, maar trok dat voornemen ijlings terug nadat uit München de treurige melding van zelfmoord binnen kwam.
De Münchener Abendzeiting berichtte vanmiddag dat het slachtoffer in Almelo mishandeld zou zijn en seksueel misbruikt door de op de vlucht geslagen Almeloër. Vooraaf aan het misbruik zou het slachtoffer op vrijdagavond K.O. druppels zijn toegediend in de woning van de moordverdachte. Het onderzoeksteam van de politie in Nederland stuurde vandaag een delegatie naar München om ter plekke de hotelkamer te schouwen waaruit Arne J. zich uit het raam stortte. Ook zijn de Nederlandse onderzoekers aanwezig bij de obductie van het lichaam van Arne J. die zich met de sprong uit het raam onttrok aan vervolging.

 
15-04-2016  

Groei & Bloei eeuw actief in de regio Almelo

 

ALMELO – De historie van de tuindersclub Groei & Bloei omvat dit jaar precies een eeuw. De Almelose vereniging werd in 1916 opgericht als onderdeel van de inmiddels Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde(KMPT), een vakvereniging voor kwekers, hoveniers en bloemisten, waarvan de wortels terug gaan tot 1872 en tot doel had de kwaliteit van het vakgebied te verhogen.   In 1960 kwam de kentering ten tijde van de Floriade in Rotterdam. De opleiding van vakmensen voor de tuinderij was inmiddels een overheidstaak geworden. In Almelo waren vakbroeders als kweker en tuinder Willems aan de Windslaan en hovenier Otterman (landgoed Paradijs – Ten Bos) de voorlieden van de afdeling. Zij maakten het begin mee van de verbreding. Ook hobbyïsten kregen de mogelijkheid om lid te worden en het vakblad van de KMTP werd omgedoopt in Groei & Bloei.
Sindsdien nam de verbreding alleen maar toe en zoals de tijd leerde, zit ook onder hobbyisten de nodige kennis. Kennis die werd verspreid door het organiseren van informatieavonden, workshops  zoals zaaien, stekken en veredelen van planten en presentaties via shows zoals Open Tuindagen en de jaarlijkse Lentefair.
Anne Nijs is de huidige voorzitter en kartrekker van de afdeling Groei & Bloei Almelo e.o. dat zo’n 40 leden telt. De hele vereniging omvat 140 afdelingen en telt landelijk 40.000 leden. Bij Groei & Bloei Almelo wordt het eeuwfeest gevierd met diverse activiteiten zoals de Lentefair op 1 mei in het Beeklustpark, de receptie op 18 juni in Erve Beeklust en het Open Tuinenweekend op 25 en 26 juni a.s. Verder komt op 26 oktober de bekende tuinontwerpster Jacqueline de Kloet een lezing geven en vertelt weerman Reinier van den Berg op 23 november over klimaatverandering en duurzaamheid.
Meer info: www.almelo.groei.nl

 
19-04-2016  

Almelospeld voor ‘Voice Kid´ Esmée Schreurs

 

ALMELO – Na het winnen van The Voice Kids is het leven van de Almelose Esmée Schreurs (13) een soort ‘Rollercoaster’ dat van huldiging naar huldiging gaat. Na huldiging op haar school ’t Noordik, bij haar voetbalclub ON, een speciale signeersessie en gastoptreden bij de Almelose scholen-editie van de Voice en uiteraard het grote feest na afloop in de tv-studio, kon de gemeente Almelo uiteraard niet achterblijven.
Wethouder Anja Timmer spelde dinsdagavond in het stadhuis Esmée de Almelospeld op, een creatie van goudsmid Mathieu Bloem. Volgens Timmer omdat Esmée met haar prestatie de stad in een positief daglicht had gesteld en zij nu in het rijtje van illustere culturele Almeloërs als o.a. Herman Finkers, Berdien Stenberg en Ilse de Lange thuis hoort.  Timmer haalde eveneens aan dat Esmée met Ilse een echt Almelo’s team vormde waardoor Almelo in het programma van The Voice Kids extra aandacht verkreeg.
Overigens wacht coach Ilse de Lange nog een zelfde eresessie in het stadhuis, maar daarvoor moeten de agenda’s nog op elkaar worden afgestemd.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (25 foto's)...

 
20-04-2016  

Baptisten voorganger Henk Mol (65) overleden

 

ALMELO - Op 18 april 2016 is in zijn woonplaats Almelo na een ernstige ziekte overleden Albert Hendrik Mol. Hij zou twee dagen later (vandaag), op 20 april, 66 jaar geworden zijn.
Henk Mol volgde naast zijn werk als grafisch ontwerper diverse theologische studies. In de jaren 80 werd inval predikant in diverse Baptisten gemeenten in het oosten en noorden van Nederland. Toen in 1990 de voormalige Baptisten Gemeente Bethel aan de Nieuwstraat in Almelo vacant werd, kwam Henk Mol daar als consulent (plaatsvervangend voorganger). Vele jaren leidde hij de zondagse erediensten, begrafenissen en huwelijksinzegeningen.
Toen in 1996 de beide Baptisten Gemeenten in Almelo samen verder gingen als de Baptisten Gemeente “de Bron”, werd er groots afscheid van Henk genomen, niet wetende dat hij in 2002 weer werd gevraagd om het consulentschap op zich te nemen na het vertrek van de toenmalige predikant.
Ondanks het feit dat Henk Mol al als voorganger van de Baptistengemeente Borne aan het werk was, nam hij weer vol overgave deze taak op zich en heeft weer meerdere jaren veel tijd en energie gestoken in de Baptistengemeente in Almelo.
Daarnaast heeft hij zich, samen met zijn vrouw, het leed in Roemenië erg aangetrokken en hebben daar heel veel werk verzet in samenwerking met Stichting Nusfalau. In Almelo boden ze Roemeense meisjes onderdak en zorgden dat zij werk vonden als au-pair, maar gingen in de vakantieperiodes ook regelmatig met een auto volgeladen met hulpgoederen naar Roemenië. Tijdens die periode heeft hij in Roemenië een ernstig ongeluk gehad waarbij zijn been verbrijzeld raakte. Dit maakte dat zij zich nog meer inspanden om de ziekenzorg in dat land te ondersteunen.
Na zijn consulentschap in Almelo bleef hij als lidmaat betrokken in Almelo en maakte daar ook nog enkele jaren deel uit van de kerkenraad en bleef als plv. voorganger altijd beschikbaar voor rouw- en trouwdiensten.
In 2015 werd bekend dat hij ernstig ziek was. In de eerste fase sloegen kuren goed aan en Henk bleef de zondagse diensten verzorgen en bleef als voorganger/consulent verbonden aan de Baptisten Gemeente te Borne. Daar mocht hij in de eerste week van April 2016, met dank aan de Wensambulance die het vervoer mogelijk maakten, nog voor een laatste keer het H. Avondmaal vieren te midden van de gemeente waar hij 15 jaar lief en leed mocht delen. Afgelopen weekend voelde hij zijn krachten verminderen en vierde alvast in het vooruit (20 april zou hij 66 zijn geworden) zijn verjaardag met vrouw, kinderen en kleinkinderen. Op 18 april jl. overleed hij in zijn eigen woning te Almelo.
Henk Mol wordt herdacht tijdens een dankdienst op vrijdag 22 april a.s. om 13.30 uur in de Baptistengemeente “de Bron” aan de Adriaen Brouwerstraat 2 te Almelo, waarna hij te ruste zal worden gelegd op de gemeentelijke begraafplaats ’t Groenedael te Almelo.

 
21-04-2016  

Nieuwe fietsbrug over kanaal Almelo-Nordhorn

 

ALMELO – In maart 2014 werd het aangekondigd, de aanleg van een fietsbrug over het kanaal Almelo-Nordhorn ter hoogte van de Drostendijk.  Vandaag werd de brug op zijn plek getakeld. De verbindingsbrug is van oorsprong een idee van de bewoners van de woonwijk De Markgraven. Door de aanleg hiervan ontstaat er een nieuwe oversteekmogelijkheid van het kanaal, waardoor de gebruiksmogelijkheden van het gebied vergroot worden. Daarnaast draagt het bij aan de recreatieve/toeristische gebruiksmogelijkheden van het gebied. De brug is bijzonder van aard. Het is de eerste brug in de omgeving die in z’n geheel bestaat uit met glasvezel versterkte kunststof. De 60.000 euro kostende fietsbrug wordt voor de helft betaald door de provincie Overijssel, de rest wordt in gelijke delen betaald door de Regio Twente, de gemeente Almelo en een grondbezitter in de buurt.

< Wethouder Alex Langius monteerde het schildje op de paal als openingshandeling.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (30 foto's)...

 
21-04-2016  

Koningsspelen moet jeugdsporten bevorderen

 

ALMELO – Als de Koningsspelen als doel hebben om jeugd meer te laten sporten, is men daar vrijdag wel in geslaagd. Liefst 2.700 kinderen van de groepen 5,6,7 en 8 van de basisscholen namen deel aan de jaarlijkse Koningsspelen, een initiatief van het Sportbedrijf Almelo dat daarvoor de hulp in riep van talloze verenigingen, organisaties en vrijwilligers. Het programma was gevarieerd: van een zwemfeest in binnen- en buitenbad tot een luchtkussenspektakel en diverse sportclinics en op elke locatie werd gedanst op de muziek van de song ‘Hupsakee’, kortom een groot sportfeest waarbij het sporten via reguliere sportverenigingen toch enigszins schril afsteekt. Sporten is tegenwoordig duur ook voor kinderen en niet alle minima weten de weg naar het Jeugdsportfonds te vinden om hun kinderen te laten sporten. De Koningsspelen werden evenwel mede mogelijk gemaakt door giften uit het bedrijfsleven. Landelijk namen er 1,2 miljoen kinderen deel aan de Koningsspelen 2016 dat haar oorsprong kent aan de inhuldiging van Willem-Alexander als Koning.

Fotograaf Ben Konings nam een kijkje rond en in de IISPA en op het sportcomplex Beeklust.

Fotoreportage (90 foto's)...

 
23-04-2016  

Stadsgidsen in uniforme kleding

 

ALMELO – Al een aantal jaren verzorgen vrijwilligers van museum ’t Wevershuisje aan de Kerkengang 5 de toeristische wandelingen door het centrum van Almelo om toeristen en stadgenoten te wijzen op de nog bestaande historische kenmerken van de stad. Dat deed men altijd zonder als zodanig kenbaar te zijn, maar sinds kort hebben de gidsen een uniforme kleding als blijk van herkenning.
Rondleidingen door de stad zijn te boeken via: www.wevershuisje.nl

Groenten uit eigen tuin in ’t Wevershuisje

Op zaterdag 7 mei komen Peter en Trudy Koopman uit Alteveer naar het Wevershuisje met onbespoten groenten uit hun eigen tuin. Zij produceren naast verse onbespoten groente ook chutneys, heerlijke vruchtensappen en diverse soorten jam en nemen eveneens jonge moestuinplantjes mee en struiken of boompjes met zacht fruit, zoals kruisbessen en rode bessen om u daar kennis van te laten nemen tussen 12.00 uur en 16.00 uur.
De toegang is gratis, maar een vrije gift wordt zeer op prijs gesteld. Bovendien kost koffie of thee maar 1 euro.

 
24-04-2016  

Armeense Genocide herdacht in Almelo

 

ALMELO – Het monument over de Armeense genocide bij de Armeens Apostolische Kerk in Almelo was vanmiddag de plek waar de genocide van de Armenen ten tijde van de Eerste Wereldoorlog werd herdacht. Naast kerkleiders en gelovigen woonden de Tweede Kamerleden Han ten Broeke en Pieter Omtzigt, Statenlid Edgar Mulder, burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld en diverse Almelose raadsleden de plechtigheid bij.
Bovendien waren er sprekers uit binnen- en buitenland om hun licht over de genocide te laten schijnen en tevens werd namens 550 Turken een petitie aangeboden waarin werd gesteld dat de genocide op de Armenen wel degelijk een georganiseerde volkerenmoord betrof. Die genocide wordt door het huidigeTukse  bewind o.l.v. president Erdogan en zijn partij AKP nog categorisch ontkend.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (63 foto's)...

 
25-04-2016  

Afbraak geboortehuis A.M. Gorter dreigt

 

ALMELO – Wat in de volksmond bekend staat als villa ‘Huize Friso’ aan de Bornsestraat, dreigt aan de slopershamer ten onder te gaan. Het is het geboortehuis van de kunstschilder Arnold Marc Gorter (1866-1933) die met zijn landschapswerken een van de bekendere en gewaardeerde Twentse kunstschilders werd. Heracles-voorzitter Jan Smit is bijvoorbeeld een van de liefhebbers van werken van Gorter en handelde er ook in via zijn bekende kunstveilingen in Ommen, een activiteit die nu door zijn zoon wordt voortgezet.
Kunstschilder A.M. Gorter was de nazaat van de zeepfabrikant Barend Gorter die de karakteristieke villa bouwde in 1862. De villa werd later gebruikt als verpleeghuis ‘Huize Friso’ tot deze verhuisde naar de nieuwbouw op de Schelfhorst. Ook was het gebouw nog jaren in gebruik als Aula Vredehof en daar lag ook de moeilijkheid om de villa, de garages en ondergrond tegen een behoorlijke prijs te verkopen. Eerder dit jaar kreeg een Almelose ingezetene nog nul op het rekest op zijn bod.
Inmiddels is de villa verkocht, na 15 jaar leegstand en dat is te merken aan de staat van onderhoud. Restauratie schijnt dermate duur te worden dat de nieuwe eigenaresse uit Heemstede, het pand wil laten slopen om er een nieuwe villa te laten verrijzen.
In het verleden pleitte de Stichting Stadsherstel bij de gemeente om ‘Huize Friso’ in de gemeentelijke monumentenlijst op te nemen of zelfs tot Rijksmonument te laten verklaren, maar die verzoeken leden schipbreuk.

Klik hier voor een fotoreportage uit 2010 van Jan Bril.
Toen al kreeg projectontwikkelaar Heijmans een sloopvergunning.

 
26-04-2016  

Één Ridder en zeven Leden in Orde van ON


v.l.n.r. boven: Evert Lammers, Herman Jansen
v.l.n.r. midden: Diny Jurg-Post, Jerry van den Bos
v.l.n.r. onder: burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld, Dini Vink-van Rijsdam, Henny van Marle-de Vries, Rie Zeillemaker-Schutten.

Foto: gemeente Almelo – Hardy Klink Fotografie / Almelo
 

ALMELO – De jaarlijkse Lintjesregen heeft in Almelo geleid tot de benoeming van één Ridder- en zeven Leden in de Orde van Oranje Nassau.
De hoogste onderscheiding ging naar Diny Jurg-Post die door de Koning werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege haar jarenlange vrijwillige inzet voor de Almelose Ruiterdagen, de Gravenruiters voor gehandicapten, consulent bij de Nederlandse Sportbond voor Gehandicapten, als mede-oprichtster van o.a. de oppas- en thuishulpcentrale Midden en Noord-Oost Overijssel en van de Cliëntenraad van de Twentse Zorgcentra. Daarnaast is zij werkzaam op de afdeling Radiologie bij de Ziekenhuisgroep Twente en ook nog eens moeder en mantelzorger van een verstandelijk gehandicapte dochter.

Tot Leden in de Orde van Oranje Nassau werden benoemd:

1. Jerry van den Bos, die sinds 1998 als bestuurder en adviseur is betrokken bij de Stichting Help Oost Europa en jaarlijks twee keer naar Roemenië resit om te bezien of de hulp goed wordt besteed.
2. Herman Jansen, eveneens van de Stichting Help Oost Europa, die al gedurende 20 jaar verantwoordelijk uitvoerende is voor de trucktransporten.
3. Evert Lammers heeft als biologieleraar vele Almeloërs onderwezen over de bloemetjes en de bijtjes, is oprichter van de Kruidentuin in de wijk Schelfhorst, schreef 140 artikelen over straatnamen  als borgen, states en havezathes in de Schelfhorst, als collectant van o.a. de Nierstichting, actief voor Amnesty International en sinds 1965 als vrijwilliger actief voor het IVN en als initiatiefnemer voor de Wereldwinkel in Almelo.
5. Henny van Marle-de Vries geeft sinds 2002 leiding aan de kledingcommissie van Muziektheater Servus. Is er verder actief als tweede secretaris en notulist en is verder actief bij de Serviceclub Inner Wheel, de Gereformeerde Kerk  en was voorzitter van de ouderraad van de vroegere basisschool Koningin Emma (nu: De Wierde). Ook is zij een echt netwerker voor minder bedeelden, voor de zending en voor goede doelen.     
6. Dini Vink-van Rijsdam is leidster van de kinderclub van de Protestantse Gemeente Almelo maar bovenal ambassadeur van het ROC van Twente en ambassadeur van de stichting Lezen en Schrijven en dankt haar onderscheiding mede aan haar sociaal-maatschappelijke rol  in de wijk Het Nieuwland.
7. Rie Zeillemaker-Schutten is al sinds 1992 actief bij de Bleekkerk waar zij beheerder is van de muziekbibliotheek en goederen inzamelt voor de Stichting De Boodschappenmand waar zij de organisatorische taken van oprichtster Nolda Schepers heeft overgenomen en met hulp van 20 vrijwilligsters tal van gezinnen in Almelo hulp biedt. Ook is zij nog actief bij de Stichting Help Oost Europa.
8. Hens Runhaar, de Almeloër Hens Runhaar is oud-leraar kunstgeschiedenis en handvaardigheid aan het Christelijk Lyceum en sinds 1973 oprichter en grote kartrekker van de Kunstkring Westerhaar. Dit laatste was de ultieme reden om hem zijn onderscheiding te laten opspelden door de burgemeester in de gemeente Twenterand. De anderen kregen allen hun onderscheiding opgespeld door de vertrekkend burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld in de Raadszaal van het Almelose Stadhuis.(ontbreekt op de foto)

<< Foto: Hardy Klink Fotografie - Almelo

Fotoreportage (1 foto's)...

 
26-04-2016  

Huttenland dit jaar op Indiëterrein

 

ALMELO – Sinds jaar en dag werd het timmer- en zaagfestijn voor kinderen Huttenland in de zomervakantie gehouden aan de Veenelanden in de wijk Schelfhorst. Vorig jaar was dat, naar nu blijkt, éénmalig op het toekomstige terrein van Doe het zelf - Hornbach aan de Bornerbroeksestraat. Op zich best succesvol maar toch met veel minder deelnemers dan op de Schelfhorst gebruikelijk was.
Toch zoekt organisator Scoop Welzijn naar een plek die voor alle kinderen in de stad goed bereikbaar is. Dat lijkt men voor dit jaar gevonden te hebben op het voormalige Indiëcomplex aan de Kolthofsingel/Burgemeester Schneiderssingel waar projectontwikkelaar Ter Steege een fraai binnenstedelijk woongebied realiseert.
De timmermannen en –vrouwen in de dop kunnen zich daar van 8 augustus tot 24 augustus uitleven met het thema sport. Uiteraard worden er ook andere leuke activiteiten georganiseerd.
Voor de organisatie en begeleiding van Huttenland is Scoop Welzijn nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor toezicht en een helpend handje voor de jeugdige ‘bouwvakkers’. U kunt zich als vrijwilliger aanmelden via Jacco Vinke, mobiel; 06-10013361 of per email via; j.vinke@scoopwelzijn.nl

 
27-04-2016  

Koningsdag Almelo 2016

 

ALMELO – Het was minder koud dan voorspeld op Koningsdag. Het zonnetje scheen bij vlagen zodat het toch nog redelijk toeven was bij de festiviteiten in de binnenstad.
In het Huis van Katoen konden Almeloërs zich laten portretteren door fotograaf Johan Slagter voor het samenstellen van een portretmozaïek van Koning Willem-Alexander dat in de Raadszaal van het nieuwe stadhuis komt te hangen. Andere data zijn 7, 14 of 21 mei telkens tussen 13.00 uur en 17.00 uur en telkens in het Huis van Katoen, maar u kunt ook mobiele fototeams in de binnenstad tegenkomen.
Fotograaf Jan Bril maakte bijgaande reportage van Koningsdag Almelo 2016.

Fotoreportage (91 foto's)...

 
28-04-2016  

Brugman verkoopt perceel aan Robbenhaarsweg

 

ALMELO – Oud- internationaal topruiter en oud- Almeloër Hans Brugman ziet af van bouw landhuis en hippisch centrum aan de Robbenhaarsweg in Almelo. Op een perceel van 5 ha mag Brugman er een landhuis bouwen in Saksische stijl maar niet op de plek aan de Hollander Graven die zijn voorkeur geniet. De gemeente Almelo gaf wel toestemming voor de bouw van een landhuis, stallen en manege  tegenover de ingang van de vroegere camping Pooksbelten. Brugman was jaren in een juridische strijd verwikkelt met de gemeente, maar biedt nu het perceel, waar hij de laatste jaren jonge paarden liet weiden, te koop aan inclusief bouwvergunning via de internationaal bekende paardensportwebsite Sporthorses.nl 
 

 
28-04-2016  

Burgers portretteren voor mozaïek de Koning

 

ALMELO – De gemeente Almelo wil in de Raadszaal van het nieuwe stadhuis een portretmozaïek realiseren van King Willem-Alexander. Daarvoor heeft men portretfoto’s nodig van honderden Almelose burgers, onbekend of bekend dat maakt niet uit.
Tijdens Koningsdag werden in het Huis van Katoen al foto’s van burgers gemaakt door fotograaf Johan Slagter, maar er zijn er veel meer nodig om het ‘staatsieportret’ zo gedetailleerd mogelijk te maken. 
Daarom herkansingen voor de Almelose ingezeten op zaterdag 7, 14 en 21 mei van 13.00 uur tot 17.00 uur in het Huis van Katoen aan de Rosa Luxemburgstraat 4 (oude Arbeidsbureau/Rabobank). Ook kunt u de komende weken in de Almelose binnenstad ‘vliegende’ fototeams tegen komen om Almelose burgers op de foto te zetten.
Doen dus!

<< Conceptafbeelding - gemeente Almelo

 
28-04-2016  

Nominatie Kees Smit - Thuiswinkel Award 2016

 

ALMELO – Na de winst in 2015 is Kees Smit Tuinmeubelen ook dit jaar genomineerd voor de Meet Magento Award 2016 in de categorie ‘Magento Community’ betreffende de online verkoopsite van Kees Smit met vestigingen in Almelo en Amersfoort. 
De vernieuwde verkoopsite ziet er niet alleen verfrissend uit maar heeft naast de sfeerbeleving ook  allerlei extra functionaliteiten en gemakken voor de consument.
Kees Smit Tuinmeubelen e-commerce manager Mitchel Oude Nijhuis is maar wat blij met de nominatie; ‘Samen met het digital marketingbureau Adwise is er hard gewerkt om de website te verbeteren en van extra gemakken te voorzien. De nominatie zien wij als groot compliment voor de energie en tijd die wij hebben gestoken in de nieuwe website en wij hopen dat de consument dat eveneens zo ervaart. ’
De vakjury van Magento Award nomineerde de online Thuiswinkel van Kees Smit Tuinmeubelen, maar het laatste woord is aan de consument, dat via de site www.keessmit.nl haar stem kan uitbrengen.  Tijdens de tweede dag van Meet Magento op 13 mei 2016 worden de winnaars bekend gemaakt.

 
29-04-2016  

Beperkte huurverhoging bij sociale huur

 

ALMELO – De Twentse woningbouwcorporaties Beter Wonen, St. Joseph en Tubbergen nemen hun verantwoordelijkheid in het betaalbaar houden van sociale huurwoningen. Wil minister Blok (VVD) nog huurverhogingen van 2,1 tot 4,6 procent om ‘scheefwonen’ (te hoog inkomen voor sociale huurwoning – red.) tegen te gaan, de corporaties merken dat dit doorslaat naar de verkeerde kant. Huurders waren in 2015 bijna 40 procent van hun besteedbaar inkomen kwijt aan woonlasten. Eigenaar-bewoners slechts 28 procent. Het aantal goedkope scheefhuurders is de laatste jaren gezakt naar 18 procent, terwijl het aantal dure scheefhuurders (minima) omgekeerd van 8 naar 18 procent is gestegen.  Volgens het Amsterdamse huurdersplatform Palladion heeft dat tot gevolg dat minima minder geld uitgeven aan hun gezondheid. Amsterdam is de voorloper in de nieuwe problematiek maar ook elders in Nederland nemen steeds meer mensen met een te laag inkomen noodgedwongen een voor hen te dure woning ondanks dat deze nog onder de huurtoeslag valt. Minister Blok bezuinigd echter op de huurtoeslag waardoor deze groep steeds minder te besteden heeft.

De vereniging van wooncorporaties Aedes constateert dat steeds meer woningbouwcorporaties  voorzichtig zijn met huurverhogingen en meer ‘maatwerk’ toepassen. Zo krijgt 15 procent van de huurders bij Vestia geen huurverhoging , dat zijn 10.000 huurders. Domesta in Emmen past voor 95 procent van de huurders een verhoging toe van 0,6 procent maar scheefhuurders met een inkomen boven de 44.000 euro krijgt 4 procent voor de kiezen. Bovendien stelt Domesta een betaalbaarheidsfonds in om knelpunten op te lossen en gaat men huurders helpen met budgettraining en aanvragen van huurtoeslag.

Beter Wonen in Almelo beperkt de huurverhoging per 1 juli a.s. tot 1 procent omdat betaalbaar wonen anders teveel onder druk komt te staan. Bij St. Joseph in Almelo stelt men dat de huurstijging voor de meeste bewoners uit zal komen op 1 procent maar huurders met een wat hoger inkomen kunnen rekenen op een iets progressievere verhoging.

Lichtend voorbeeld in de regio is de woningstichting Tubbergen dat de huurverhoging beperkt tot 0,6 procent. Dat is ongeveer gelijk met de inflatie. Die verhoging geldt niet voor alle huurders. Voor een grote groep huurders wordt geen verhoging toegepast. Dat zijn huurders die al op 70 procent van de maximale huur zitten zoals huurders met een woning van 150 punten volgens het landelijk puntenstelsel waarvoor 700 euro huur per maand mag worden berekend. Zij blijven dus stabiel op 490 euro huur per maand.

Archief
Terug naar vorige pagina