Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
25-04-2016  

Afbraak geboortehuis A.M. Gorter dreigt

 

ALMELO – Wat in de volksmond bekend staat als villa ‘Huize Friso’ aan de Bornsestraat, dreigt aan de slopershamer ten onder te gaan. Het is het geboortehuis van de kunstschilder Arnold Marc Gorter (1866-1933) die met zijn landschapswerken een van de bekendere en gewaardeerde Twentse kunstschilders werd. Heracles-voorzitter Jan Smit is bijvoorbeeld een van de liefhebbers van werken van Gorter en handelde er ook in via zijn bekende kunstveilingen in Ommen, een activiteit die nu door zijn zoon wordt voortgezet.
Kunstschilder A.M. Gorter was de nazaat van de zeepfabrikant Barend Gorter die de karakteristieke villa bouwde in 1862. De villa werd later gebruikt als verpleeghuis ‘Huize Friso’ tot deze verhuisde naar de nieuwbouw op de Schelfhorst. Ook was het gebouw nog jaren in gebruik als Aula Vredehof en daar lag ook de moeilijkheid om de villa, de garages en ondergrond tegen een behoorlijke prijs te verkopen. Eerder dit jaar kreeg een Almelose ingezetene nog nul op het rekest op zijn bod.
Inmiddels is de villa verkocht, na 15 jaar leegstand en dat is te merken aan de staat van onderhoud. Restauratie schijnt dermate duur te worden dat de nieuwe eigenaresse uit Heemstede, het pand wil laten slopen om er een nieuwe villa te laten verrijzen.
In het verleden pleitte de Stichting Stadsherstel bij de gemeente om ‘Huize Friso’ in de gemeentelijke monumentenlijst op te nemen of zelfs tot Rijksmonument te laten verklaren, maar die verzoeken leden schipbreuk.

Klik hier voor een fotoreportage uit 2010 van Jan Bril.
Toen al kreeg projectontwikkelaar Heijmans een sloopvergunning.

Archief
Terug naar vorige pagina