Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
15-04-2016  

Groei & Bloei eeuw actief in de regio Almelo

 

ALMELO – De historie van de tuindersclub Groei & Bloei omvat dit jaar precies een eeuw. De Almelose vereniging werd in 1916 opgericht als onderdeel van de inmiddels Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde(KMPT), een vakvereniging voor kwekers, hoveniers en bloemisten, waarvan de wortels terug gaan tot 1872 en tot doel had de kwaliteit van het vakgebied te verhogen.   In 1960 kwam de kentering ten tijde van de Floriade in Rotterdam. De opleiding van vakmensen voor de tuinderij was inmiddels een overheidstaak geworden. In Almelo waren vakbroeders als kweker en tuinder Willems aan de Windslaan en hovenier Otterman (landgoed Paradijs – Ten Bos) de voorlieden van de afdeling. Zij maakten het begin mee van de verbreding. Ook hobbyïsten kregen de mogelijkheid om lid te worden en het vakblad van de KMTP werd omgedoopt in Groei & Bloei.
Sindsdien nam de verbreding alleen maar toe en zoals de tijd leerde, zit ook onder hobbyisten de nodige kennis. Kennis die werd verspreid door het organiseren van informatieavonden, workshops  zoals zaaien, stekken en veredelen van planten en presentaties via shows zoals Open Tuindagen en de jaarlijkse Lentefair.
Anne Nijs is de huidige voorzitter en kartrekker van de afdeling Groei & Bloei Almelo e.o. dat zo’n 40 leden telt. De hele vereniging omvat 140 afdelingen en telt landelijk 40.000 leden. Bij Groei & Bloei Almelo wordt het eeuwfeest gevierd met diverse activiteiten zoals de Lentefair op 1 mei in het Beeklustpark, de receptie op 18 juni in Erve Beeklust en het Open Tuinenweekend op 25 en 26 juni a.s. Verder komt op 26 oktober de bekende tuinontwerpster Jacqueline de Kloet een lezing geven en vertelt weerman Reinier van den Berg op 23 november over klimaatverandering en duurzaamheid.
Meer info: www.almelo.groei.nl

Archief
Terug naar vorige pagina