Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-11-2011  

Twijfels RvS aanleg bedrijfsterrein Usseler Es

 

ENSCHEDE – De Raad van State zette maandag jl. vraagtekens bij de aanleg van het bedrijfsterrein Usseler Es in Enschede. Betwijfeld wordt o.a. nut en noodzaak en de financiële haalbaarheid. De zaak werd aanhangig gemaakt door de Vereniging tot behoudt van de Usseler Es die zich al jaren verzet tegen de teloorgang van dit zelden geworden natuurgebied.
Zij noemen het een absurd plan omdat Enschede nog 90 ha. Bedrijfsterrein op voorraad heeft en tevens participeert in het Businesspark Twente bij Bornerbroek waar 150 ha. Twents bedrijfsterrein ligt te wachten op nieuwe investeerders.
De gemeenteraad van Enschede besloot na lange discussies om de Usseler Es in fasen te gaan ontwikkelen tot bedrijfsterrein. De keuze daartoe was vooral ingegeven door de ligging aan de A35 en uit concurrentieoverweging t.a.v. andere Twentse gemeenten.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
01-11-2011  

Nieuwe dijkgraaf moet samengaan bevorderen

 

COEVORDEN – Het waterschap Velt & Vecht krijgt een nieuwe dijkgraaf in de persoon van oud-burgemeester Albertine Van Vliet-Kuiper van de gemeente Amersfoort. Volgens het bestuur van het waterschap dat in Coevorden zetelt, is zij in staat om de belangen te behartigen van het waterschap in het onderzoek naar vergaande samenwerking met de waterschappen Regge & Dinkel in Almelo en Rijn & IJssel in Doetinchem. Volgens de voordracht heeft ze de noodzakelijke ruime ervaring in het openbaar bestuur en is volgens het bestuur in staat om Velt & Vecht te vertegenwoordigen in binnen- en buitenland. De minister van Infrastructuur en Milieu moet nog instemmen met de benoeming. Naar verwachting kan ze in januari a.s. worden beëdigd.

 
04-11-2011  

Seksvoorlichting scholengem. Reggesteyn

 

NIJVERDAL – De GGD Twente hield donderdag een pauzeactie op de Chr. Scholengemeenschap Reggesteyn in Nijverdal met het onderwerp seks onder jongeren.
Doel van de campagne; Laat jongeren nadenken over hun seksuele wensen en grenzen.
De landelijke campagne ‘Maak seks lekker duidelijk’ wil met deze campagne jongeren, ouders en docenten bereiken door hun eigen seksuele ‘handleiding’ krassen op kraskaarten.

Lees meer informatie in het persbericht


GGD persbericht: Maak seks lekker duidelijk

Fotoreportage (1 foto's)...

 
04-11-2011  

Databestand moorden in Twente 1946-2010

 

ALMELO – De Twentsche rechercheur Wil Visscher hield tijdens zijn leven alle moorden in Twente bij tussen 1946 en 2010. De inmiddels overleden rechercheur schreef over de ruim 250 delicten een boek dat volgende week uitkomt.
Journalist Frank Timmers toog met de bestanden van Visscher aan het werk, correspondeerde met justitie en corrigeerde daar waar nodig. Hij vond InfoTopics uit Oldenzaal bereid om alle gegevens te digitaliseren, zodat nu een schat aan gegevens beschikbaar is.
Visscher die enkele maanden geleden overleed, stelde zelf dat hij dan wel veel had verzameld, maar vroeg zich af of zijn werk compleet is.
Frank Timmers wil dat graag weten en vraagt de lezers om ‘vergeten’ zaken aan te leveren via internet@tctubantia.nl
Op de website Regiohack staan meer gegevens over het levenswerk van rechercheur Visscher en data over andere zaken.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
04-11-2011  

Trammalant in Twents rechercheland

  ENSCHEDE – De top van de afdeling Recherche van Politie Twente heeft haar taken neergelegd. Zowel chef Antoinette Geerts als plaatsvervangend chef Bertus Hollink hebben hun functies ter beschikking gesteld. Hollink werkt al sinds jaar en dag bij de recherche in Twente en kreeg enkele jaren geleden Geerts als chef. Er zou 'onvoldoende draagvlak' zijn om samen verder te gaan.
Lees verder...

 
05-11-2011  

Borne stapt niet uit RBT bij Bornerbroek

 

BORNE – Het college van B & W van de gemeente Borne ziet geen heil om uit het samenwerkingsverband Regionaal Bedrijventerrein Twente bij Bornerbroek (Gem. Almelo) te stappen. Vroegtijdig ‘pro forma’ uitstappen zou de gemeente Borne op dit moment een half miljoen euro op papier kosten. Feitelijk kan Borne pas in 2015 contractueel uit het samenwerkingsverband van de provincie en de Netwerksteden Almelo, Borne, Hengelo en Enschede stappen.
Zou de gemeente Borne dat doen in 2015, moet het aan de partners in het XL Businesspark een bedrag van 7 euroton betalen.
Het Bornse college heeft dat onderzocht in opdracht van de gemeenteraad en B & W ziet feitelijk geen heil om uit te stappen in 2015.

 
07-11-2011  

Zorgen agrariërs over Duitse veeziekte

 

ALMELO – In zo’n 2000 Duitse melkveehouderijen heerst volgens de Universiteit van Göttingen een veeziekte en Nederlandse veehouders in de grensgebieden vrezen dat de ziekte overslaat. De Utrechtse veterinaire hoogleraar Johanna Fink-Gremmels denkt daar wat genuanceerder over. Volgens haar heeft de ziekte vooral als oorzaak vervuiling op het erf in en de stallen van de Duitse veehouders. Recente onderzoekingen van de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer bij Nederlandse veehouders die vreesden te zijn besmet met de chronische vorm van botulisme, konden worden gerustgesteld. Het ziektebeeld bleek anders en bovendien zijn de onderzochte dieren weer opgeknapt. Toch is men niet geheel gerust gesteld, omdat de geconstateerde symptomen in geen enkel klassiek leerboek worden omschreven. De hevige diarree leidt tot hoge koorts en na herstel van de zieke koe tot 20 procent lagere melkopbrengst. De Nederlandse melkveehouders in de grensgebieden willen daarom meer onderzoek.

 
07-11-2011  

Zwolse gekozen tot Miss Regio

 

ALMELO - Sharena de Vries uit Zwolle werd zaterdag jl. in Almelo uitgeroepen tot Miss Regio 2011, dé verkiezing van modellen onder de 1 meter 74. Eerder op de middag waren de Missen aanwezig op een wervelende Drive-In show met Radio Amarillo op de Korenmarkt in het centrum van Almelo. Ze vroegen daar aandacht voor de slachtoffers van loverboys. Carlijn Steenbakker uit Tubbergen werd tweede in de Miss Regio verkiezing, Lathysia Daniel uit Amsterdam derde.

<< v.l.n.r.: Carlijn Steenbakker, Sharena de Vries en Lathysia Daniel.
Foto: Maxim Besters.

Fotoreportage: Coen Mulder
(Klik hier voor alle 49 foto's)

Fotoreportage (23 foto's)...

 
08-11-2011  

Geen toeristenbelasting in Enschede


In de binnensteden wordt de leegstand van winkelruimten steeds groter!

Centrummarkten en detailhandel krijgen het in de Twentse binnnensteden steeds moeilijker en de trek van de consument naar winkelcentra in de wijken en randgemeenten neemt toe. Als belangrijke oorzaak wordt o.a. gezien het duur betaald parkeren in de binnensteden.
De burgers kiezen dus hun eigen weg om kosten te besparen.
 

ENSCHEDE – De gemeenteraad van Enschede heeft de invoering van toeristenbelasting per 2012 gecanceld. Volgens de gemeenteraad staat de invoering van toeristenbelasting haaks op pogingen het toerisme naar Enschede te bevorderen. De heffing zou toeristen afschrikken. Het college van B & W wilde met de invoering van de toeristenbelasting 2 euroton jaarlijks incasseren.

De gemeente Almelo heeft eveneens het plan om toeristenbelasting te gaan heffen per 1 januari 2012. Het MKB Almelo maakt sterk bezwaar tegen de invoering maar liet het eerder dit jaar bij het invoeren van reclamebelasting afweten. Dat zogenaamde evenementenfonds moet de activiteiten in de binnenstad bevorderen om de aantrekkingskracht te vergroten. Meerdere gemeenten zoals Hengelo en Dinkelland willen eveneens een evenemententax invoeren.
Met de invoering van dit soort heffingen wordt ondernemen voor detaillisten en horeca in de kernwinkelgebieden dus steeds duurder en zijn argumenten als het verschil maken achterhaald.

 
08-11-2011  

Buurtzorg Nederland FD Gouden Gazelle 2011

 

HOOGEVEEN - Tijdens een feestelijke bijeenkomst in congrescentrum Tamboer in Hoogeveen heeft de Stichting Buurtzorg Nederland uit Almelo de Gouden FD Gazelle Award 2011 ontvangen. De Stichting Buurtzorg Nederland zag zijn omzet in de jaren 2008 t/m 2010 groeien met maar liefst 611 procent. De thuiszorgorganisatie werkt door heel Nederland uitsluitend met vaste personeelsleden bij zorgafnemers.
Andere bedrijven uit Overijssel die zich ook FD Gazelle en winnaar in hun categorie mogen noemen zijn Ecare Services B.V. (Enschede) en Aan de Stegge Nederland B.V. (Goor).
De uitreiking van de FD gazellen is een initiatief van het Financieel Dagblad.
 

 
09-11-2011  

Partners gezocht ontwikkeling Markgraven

 

TUBBERGEN – De gemeente Tubbergen is op zoek naar partners voor de ontwikkeling van de economie, toerisme en agrarische toekomst in het gebied Markgraven. Het waterschap Regge & Dinkel is begonnen aan de ecologische herstructurering van de Markgravenbeek en de gemeente Tubbergen wil daar in 2013 bij aansluiten met de realisatie van de economische ontwikkeling in het gebied.
Tot en met december 2011 kunnen plannen worden ingediend en in januari 2012 moet dan de ambitieverklaring volgen. In november 2012 volgt dan de gebiedsovereenkomst om in 2013 de ontwikkeling rond de Markgravenbeek te kunnen realiseren.


Ontwikkelingstraject Markgraven

 
09-11-2011  

Wethouder in Haaksbergen stapt op

 

HAAKSBERGEN – Wethouder Patrick ten Voorde van de gemeente Haaksbergen gooit de handdoek in de ring. Hij kondigde zijn vertrek aan nadat de oppositiepartijen D66, LH en PvdA het vertrouwen in hem opzegden tijdens de begrotingsbehandeling 2012.
‘Ik heb geconcludeerd dat er vanuit een gedeelte van de raad onvoldoende draagvlak is voor mijn positie. Dit bemoeilijkt mijn functioneren als wethouder. Ik ga mij over mijn positie beraden en zal binnenkort mijn ontslag bij u indienen’, zei ten Voorde na de 1e termijn van de begrotingsbehandeling.

 
09-11-2011  

Vliegtuigbom Nijverdal onschadelijk gemaakt

 

NIJVERDAL – De ‘blindganger’ die tijdens graafwerkzaamheden langs het spoor in Nijverdal werd aangetroffen, is door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) onschadelijk gemaakt. De Engelse vijfhonderdponder uit de Tweede Wereldoorlog bleek niet op scherp te staan en kon worden afgevoerd om buiten de bebouwde kom tot ontploffing gebracht te worden.
Gedurende de opruimingswerkzaamheden lag de bouw aan het spoor stil en werd de omgeving ontruimd.
Amateuronderzoeker Van Sabben uit Deventer vermoedt dat er nog zeker tien blindgangers in Nijverdal liggen. Van Sabben heeft logboekverslagen van Engelse piloten. Daarin staat dat op 20 oktober 1944 bij een aanval op Duitse stellingen rond Nijverdal 14 bommen zijn afgeworpen. Slechts 2 zijn ontploft.
 

 
11-11-2011  

Energie-neutrale renovatie huurwoningen

 

ENSCHEDE – Woningstichting Domijn in Enschede gaat 28 energievretende huurwoningen in de wijk Wesselerbrink renoveren tot ‘passiefhuis’ om de energiekosten nagenoeg tot nul terug te brengen en slechts iets hoeft te worden bij-verwarmd. De renovatie die 70.000 euro per woning kost, is een test om het energieverbruik van bestaande huurwoningen terug te dringen. Domijn ziet namelijk dat oudere huurwoningen steeds moeilijker te verhuren zijn omdat de energiekosten een te groot deel van de woonkosten opslurpen en de energiekosten in de toekomst alleen maar zullen toenemen.
De verbouwing, met zeer veel isolatiemaatregelen, is een opstap naar verder onderzoek t.a.v. oudere huurwoningen.

 
11-11-2011  

IJsfabriek Hellendoorn verliest fors banen

 

HELLENDOORN – De IJsfabriek in Hellendoorn schrapt in de komende twee jaar een derde van haar personeelsbestand. Eigenaar Unilever vindt het productieproces in de voormalige IJsfabriek De Valk (het vroegere Caraco IJs) te handmatig en wil van 200 naar ongeveer 130 werknemers krimpen. Volgens Unilever kan dat zonder gedwongen ontslagen. Om het hogere rendement te bereiken wordt voor 10 miljoen euro geïnvesteerd in de Ola-fabriek waar o.a de Magnum After Dinner en het merk Ben & Jerry’s wordt gemaakt.

 
11-11-2011  

Energiebesparingsactie MKB Overijssel gestart

  ZWOLLE - De Provincie Overijssel, MKB-Nederland en de Kamer van Koophandel Oost Nederland zijn van start gegaan met het project ‘Nieuwe energie in bedrijf´. Doel van het project is de mkb-ondernemer in de provincie Overijssel te stimuleren het energieverbruik omlaag te brengen en dus geld te besparen.
Het project loopt tot en met april 2013. Gedeputeerde Energie en Economie Theo Rietkerk gaf vandaag in Zwolle de aftrap van het project.
Lees verder...

 
11-11-2011  

Lean & Green Award voor Kuipers Logistics

  DEN HAAG/OLDENZAAL – Donderdag jl. ontving een trotse directeur Harry Kuipers van Kuipers Logistics B.V. in Oldenzaal de Lean & Green Award 2011. De Award werd uitgereikt tijdens het Connekt congres in de Nieuwe Kerk te Den Haag door managing-director Nico Anten van Connekt.
Connekt is een onafhankelijk netwerk van bedrijven en overheden dat partijen verbindt om te werken aan duurzame verbetering van de mobiliteit in Nederland.
Lees verder...

Fotoreportage (1 foto's)...

 
11-11-2011  

Payrolling, nieuwe service van Marquette

 

ALMELO – Marquette Detachering in Almelo is gestart met de extra service via Payrolling. Een uitkomst voor bedrijven die tijdelijk personeel in dienst willen nemen en via Payrolling van alle administratieve rompslomp verlost worden.
De tijdelijke werknemer is dan in dienst van Marquette en wordt bij de aanvrager gedetacheerd. Risico’s als proefperiode, ziekte en alle bijkomende arbeidsrechtelijke risico’s zoals loonbetaling liggen dan bij Marquette Detachering.
Via Payrolling en Detachering bij Marquette kan maatwerk voor uw bedrijf worden geleverd.
Klik hier voor meer info.
 

 
13-11-2011  

Mozaïkbank voor ‘Vechtgenotenhuis’ Ommen

 

OMMEN - In het ‘Vechtgenotenhuis’ in Ommen, ontmoetingspunt voor kankerpatiënten en ex- kankerpatiënten, hebben actieve vrijwilligers hun mozaïkbank geopenbaard en geschonken aan het ‘Vechtgenotenhuis’.
Kijk naar het filmpje van TV Hardenberg

 
14-11-2011  

Geen reclamebelasting in Oldenzaal

 

OLDENZAAL – In Oldenzaal komt er geen reclamebelasting voor stadspromotie. De ondernemers in de binnenstad wijzen in meerderheid de invoering van een zogenoemde BIZ-regeling af.
De VVD betreurt de gang van zaken en noemt het een gemiste kans om de stad te promoten, temeer daar per 1 januari a.s. de wettelijke mogelijkheid voor een BIZ komt te vervallen. De VVD in Oldenzaal wijst in deze naar o.a. Hengelo, Enschede, Borne en Almelo waar dergelijke promotiefondsen wel in het leven zijn geroepen. VVD-er Schukking noemt dat in Tubantia een gebrek aan ondernemersvisie.
Dat is nu maar de vraag, want als het in elke gemeente wordt ingevoerd, is het louter een hogere kostenpost in de strijd om de gunst van de koper.

 
15-11-2011  

Noodedities kranten door IT-storing Wegener

 

ENSCHEDE – Bij Wegener verschijnen vandaag meerdere noodedities vanwege een IT-storing. Redacties van o.a. de Twentsche Courant Tubantia, De Stentor en De Gelderlander konden gisteravond geen opgemaakte pagina’s versturen voor de centrale verwerking voor het drukproces in de drukkerijen van Wegener.
De storing in het datacenter te Eindhoven werd vannacht rond 02.00 uur verholpen, maar noodzaakte wel tot het uitbrengen van diverse noodedities.
Het is al de tweede grote IT-storing bij Wegener in enkele maanden tijd, ook in augustus was er een grote storing. De IT-sector van Wegener staat onder druk vanwege verhuisplannen van de IT-afdeling naar India. Dit in opdracht van de Britse grootaandeelhouder Mecom.

 
15-11-2011  

Getuigen gezocht: Gevaarlijk rijgedrag A1/A35

 

ENSCHEDE - Politie Twente heeft dinsdag 15 november een 21-jarige man uit Amersfoort, een 22-jarige man uit Nieuwegein en een 25-jarige man uit Almere aangehouden die op de Rijkswegen A1 en A35 zeer gevaarlijk rijgedrag vertoonden.

Omstreeks 14.00 uur kreeg de politie melding dat drie auto’s zeer gevaarlijk reden op de A1 vanuit Deventer richting Enschede. Vanaf de A1 reden zij de A35 op richting Enschede. De auto’s, een grijze Volkswagen Golf, een zwarte Volkswagen Golf en een zwarte Volkswagen Polo, zouden elkaar op hoge snelheid links en rechts inhalen, naast elkaar rijden op drie rijstroken, andere auto’s inhalen en vervolgens hard remmen, waardoor gevaarlijke situaties ontstonden voor overige weggebruikers. Ook haalden zij vrachtwagens rechts, over de vluchtstrook in, waarbij grind opspatte. Mogelijk zijn hierbij andere auto’s beschadigd. Agenten hebben de wegpiraten uiteindelijk om omstreeks 14.40 uur van de weg gehaald op de afrit Enschede West. De drie mannen zijn aangehouden en na verhoor heengezonden. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

De politie is een onderzoek gestart en wil graag in contact komen met andere weggebruikers die getuige zijn geweest van de drie Volkswagens die tussen 14.00 en 14.40 uur gevaarlijk over de A1 en A35 reden. Ook vraagt de politie mensen zich te melden van wie de auto beschadigd is geraakt door opspattend grind. Zij kunnen zich melden via het algemene nummer van Politie Twente, afdeling Verkeer, 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

 
16-11-2011  

Wansink & Partner opent filiaal in Hardenberg

  ALMELO – Administratie en belastingadvieskantoor Wansink & Partner met vestigingen in Almelo en Groningen, opent een derde vestiging in Hardenberg. Vestigingsmanager in Hardenberg wordt Benno Schraa.
Wansink & Partner heeft zo’n 200 bedrijven in portefeuille, zowel nationaal als internationaal.
Lees verder...

 
16-11-2011  

Animal Cops´ is koekje uit eigen trommel

 

ENSCHEDE – Deze week gaat officieel het plan voor de ‘Animal Cops’ van start met het instellen van het landelijk alarmnummer 144. PVV-er Dion Graus is er maar wat trots op en loopt in Den Haag met de borst vooruit. Vijfhonderd ‘Animal Cops’ moeten de misstanden in de dierenwereld helpen opsporen maar in werkelijkheid worden die ‘Animal Cops’ gerekruteerd uit de normale bezetting van de politiekorpsen is de glasharde kritiek van Politie Twente.
Het boevenvangen komt daarmee op een nog lager pitje te staan.
Lees ook Trouw
 

 
16-11-2011  

Storing bij pinbetalingen

 

ALMELO – Storing bij Currence, uitvoerder van pinbetalingen in Nederland, zorgde er vandaag voor dat over het hele land verspreid pinautomaten niet werkten. Zo kon er in diverse winkels alleen maar tegen contante betaling boodschappen worden gedaan, werkten meerdere kaartautomaten van de Nederlandse Spoorwegen niet en stonden automobilisten vergeefs bij de benzinepomp.
Bij Firezone aan de Burg. Raveslootsingel in Almelo maakten tientallen automobilisten onverrichte zake rechts om keert omdat de geautomatiseerde pomp telkens aangaf dat de handeling was afgebroken. De dichtstbijzijnde Tango aan de Violierstraat had het daardoor extra druk, want daar werkte de pinautomaat wel naar behoren.
Currence liet later weten dat allen pinautomaten met een bepaalde software last van het probleem hebben. Indien ondernemers opnieuw verbinding zoeken, kunnen ze nieuwe software downloaden waarmee het probleem verholpen is.

 
16-11-2011  

Café De Engel weer hoog in Café Top 100

 

OLDENZAAL – Het Oldenzaalse café De Engel staat wederom hoog in Misset’s Top 100. Nu werd het een 11e plek na vorig jaar als zevende te zijn geëindigd.
Andere Twentse cafés die in de Top 100 staan zijn: ’t Pleintje Hengelo (14), Morshuis Albergen (34), Nielz Almelo(48), In den Guldene Crone Ootmarsum (55) en nieuwkomer Sprakel Lonneker (68).

< Sjinkerij De Bóbbel uit Maastricht is de nieuwe lijstaanvoerder na vorig jaar als derde te zijn geëindigd.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
17-11-2011  

Bouwvakkers Ter Steege terug uit Kenia

 

WIKIVUVWA/RIJSSEN – Dertien medewerkers van de 100-jarige Ter Steege Groep uit Rijssen, zijn teruggekeerd van een werkreis uit Kenia. In de plaats Wikivuvwa hielpen zij de internationale hulporganisatie Dorcas bij de bouw van 12 woningen.
Het team van specialisten ondersteunden de lokale bouwvakkers met adviezen, maar staken ook de handen uit de mouwen en hadden tal van goederen meegebracht als gereedschap en kleding. Voor de kinderen in het dorp waren er knuffels.
In de relatief korte tijd van een week die men in Wikivuvwa actief was, zijn toch weer een aantal stappen in de goede richting gezet voor een betere huisvesting en daarvoor waren de vrijwilligers van de Ter Steege Groep op pad gegaan.
Het Ter Steege Team ervaarde het verblijf in Kenia als indrukwekkend en als vanzelfsprekend werden de lunchpakketten gedeeld met de lokale bouwvakkers die soms de hele dag nog geen eten hadden gehad. Met een lach en een traan werd afscheid genomen en zij realiseerden zich dat hun inzet slechts een druppel op de gloeiende plaat was. Toch kijkt men met voldoening terug.
De werktrip werd mogelijk gemaakt door de jubilerende Ter Steege Groep en de giften van (zaken)relaties en personeel tijdens de jubileumviering in het voormalige Indiëcomplex van Royal ten Cate in Almelo, dat Ter Steege gaat ontwikkelen tot een nieuw binnenstedelijk woongebied.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
17-11-2011  

Cogas gaat glasvezel leggen in Twente


Cogas-projectleider Menno van Dijk wordt geassisteerd door scholieren in Markelo
 

ALMELO – Cogas Kabel gaat in negen Twentse gemeenten glasvezelkabel aanleggen. Het bedrijf is onlangs gestart in Markelo en Stokkum en daarna volgen Wierden, Hof van Twente, Almelo, Borne, Dinkelland, Oldenzaal, Hardenberg, Tubbergen en Twenterand.
In totaal krijgt het glasvezelnet 120.000 aansluitingen bij particulieren en bedrijven. Cogas Kabel legt bij alle aansluitingen de glasvezelkabel tot achter de deur. Daar zijn voor de particulier en bedrijven geen kosten mee gemoeid.
De activering gaat via een abonnement waardoor toegang verkregen kan worden tot supersnel internet, tv, video on demand en telefonie.
Volgens projectleider Menno van Dijk is met de aanleg enkele tientallen miljoenen euro gemoeid en duurt het project drie jaar. Cogas Kabel wil het glasvezelnet ook openstellen voor kleine en grote aanbieders van diensten. Zo kunnen bijvoorbeeld zorgaanbieders gebruik maken van de glasvezelkabel voor cameratoezicht en administratieverlichting.

 
18-11-2011  

3 doden, 36 gewonden op A1 Heek-Gronau

 

GRONAU - De A31 tussen Heek en Gronau blijft door de kettingbotsing van vrijdagavond zeker tot zaterdag rond het middaguur afgesloten. Bij de kettingbotsing om 19.15 uur in dichte mist vielen 3 doden en 36 gewonden waarvan 14 mensen zwaar gewond raakten. In de chaos caramboleerden 89 auto’s op elkaar.
Gewonden werden met ambulances en helikopters afgevoerd naar ziekenhuizen in Münster, Gronau, Enschede en Hengelo.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
18-11-2011  

Oud-burgemeester Meulman in RvC Twente Milieu

 

ENSCHEDE – Oud- burgemeester Bert Meulman van de gemeente Hardenberg is benoemd in de Raad van Commissarissen van Twente Milieu als opvolger van Jeroen Goudt. Meulman nam in augustus jl. na 10 jaar afscheid van Hardenberg.

 
19-11-2011  

500e contract Groene en Blauwe Diensten

  NUTTER - Vrijdag werd het 500e contract Groene en Blauwe Diensten afgesloten in Nationaal Landschap Noordoost-Twente met de familie Arkink in Nutter. Het is een contract voor het herstellen en onderhouden van houtwallen, geriefhoutbosjes en afrasteringen. De familie Arkink heeft een historische boerderij waar zij een modern melkveehouderijbedrijf met ongeveer 100 melkkoeien runnen. Naast de familie Arkink zijn er nog eens 165 grondeigenaren in Noordoost-Twente die een contract Groene en Blauwe Diensten hebben afgesloten. Noordoost-Twente heeft een kenmerkend, kleinschalig landschap met een unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie. Dit unieke en mooie landschap is van groot belang voor onder andere de recreatie in het gebied. De 165 grondeigenaren die deelnemen aan Groene en Blauwe Diensten zorgen ervoor dat dit landschap ook in de toekomst mooi blijft.
Lees verder...

 
19-11-2011  

Wierdens treffen, senioren en vrijwilligerswerk

  WIERDEN - De gemeente Wierden organiseert samen met Stichting De Welle een bijeenkomst over vrijwilligerswerk voor senioren van de leeftijd 63 en 64 jaar. Tijdens de bijeenkomst wordt informatie gegeven over wat vrijwilligerswerk en senioren voor elkaar kunnen betekenen.

De bijeenkomst wordt gehouden op woensdag 23 november 2011 om 19.30 uur in de burgerzaal van het gemeentehuis.
Het merendeel van de inwoners van de gemeente Wierden gaat op of rond hun 63e met pensioen en beginnen aan een nieuwe fase in hun leven. De gemeente wil graag aan deze mensen laten zien wat vrijwilligerswerk en senioren voor elkaar kunnen betekenen. Belangrijk hierbij is ‘matching’: het bij elkaar brengen van vraag en aanbod.
Lees verder...

 
19-11-2011  

Sint heeft toch presentjes voor Westerhaar!!

 

WESTERHAAR/VRIEZENVEENSEWIJK - Westerhaar-Vriezenveensewijk vormde zaterdagmiddag het toneel van de intocht van Sinterklaas. Kinderen en ouders hadden zich weer opgemaakt voor het festijn, waarmee de goedheilig man en zijn Pieten elk jaar het dorp worden binnengehaald.
Rond half twee kwamen de Sint en zijn Pieten aan bij de Klaampe, waar veel kinderen met hun ouders met smart zaten te wachten.
Nadat de Sint iedereen had begroet maakten zij een rondje door het dorp. Bij aankomst aan de speelweide aan de Rozenstraat, werden ze opgewacht door nog meer kinderen.

Wethouder Idzinga verwelkomde de Sint en zijn Pieten met een gedicht en werd daarmee geholpen door drie kinderen. Er was nog wel een probleem. Drie boeven hadden de cadeau ’s gestolen en hadden zich verstopt in de bosjes. Maar het duurde niet lang of de kinderen en de politie hadden ze gearresteerd. De boeven vertelde aan de goede Sint dat ze de cadeaus in de bomen hadden verstopt. Gelukkig was de plaatselijke brandweer er met de ladderwagen zodat het snel was opgelost.

Meer foto's op Westerhaar Digitaal


Lees de ingezonden brief van Sinterklaas

Fotoreportage (1 foto's)...

 
21-11-2011  

Vasse en Olst duurzaamste dorpen Overijssel

 

ZWOLLE/HENGELO – De verkiezing tot ‘Duurzaamste dorp van Overijssel’ kende vanavond tijdens de uitzending van RTV Oost twee winnaars. Vasse kreeg de meeste publieksstemmen en Olst werd gekozen door de vakjury.
Voor Vasse betekende dat een bedrag van € 50.000,-- en Olst kan € 200.000,-- tegemoet zien om duurzaamheid verder te bevorderen.
Olst kreeg de vakjury op haar hand met het plan ‘Earthships’ een door de inwoners zelf te bouwen ecowijk met zelfvoorzienende energiearme huizen uit aarde, natuurlijke speelplekken, dieren en een bezoekerscentrum om belangstellenden bij het project te betrekken.
De verkiezing werd op touw gezet door de provincie Overijssel en het provinciale bedrijfsleven met als doel in 2020 liefst 20 procent nieuwe energie uit biomassa, wind, zon en bodem te halen. Realisering betekent eveneens een forse daling van de CO2-uitstoot en minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen als aardgas, olie en kolen.

 
22-11-2011  

Nieuwe oplichterstruc: Gevonden sleutel

 

ALMELO – De creativiteit van oplichters kent geen grenzen. De nieuwste truc is een huissleutel met een label op straat neerleggen. Op het label staat een telefoonnummer en de eerlijke vinder denkt al gauw; ‘Ik zal dat nummer even bellen om te vertellen dat ik die sleutel gevonden heb’.

Niet doen dus, want dat nummer is veelal doorverbonden met een ander kostbaar telefoonnummer ergens in ‘verweggistan’ en dat betekent achteraf een dikke telefoonrekening.
E.a.a. bleek nadat op straat meer ‘verloren’ sleutels met label gevonden werden op niet ver van elkaar gelegen plekken.
Kortom mik de sleutel in een prullenbak of lever hem in bij de politie!
 

 
22-11-2011  

Wavin mogelijk in de verkoop

 

ZWOLLE - Buizen- en leidingproducent Wavin in Zwolle gaat mogelijk in de verkoop. Het bedrijf heeft een ongevraagd overnamebod ontvangen van het Mexicaanse Mexichem. Hoe hoog het bod is, niet bekend gemaakt.
Wavin heeft 6400 werknemers in 26 Europese landen en behaalde in 2010 een omzet van 1,2 miljard euro. 

Mexichem is producent van onder meer plastic buizen en wil alle aandelen van Wavin overnemen. Het bedrijf heeft 10.000 werknemers met een omzet van 3 miljard dollar.
Tegen het bod is niet afwijzend gereageerd maar het bestuur van Wavin gaat het aanbod bestuderen. Wavin heeft voor de bestudering bank of America Merrill Lynch als financieel adviseur in de arm genomen en advocatenkantoor Stibbe voor juridisch advies.
Na de bekendmaking ging het aandeel Wavin fors omhoog met 60 procent en stond op het middaguur op € 6,35

Aandeelhouder Delta Loyd (7,9 % indirect) vindt een bod van rond de 6,50 onvoldoende omdat de werkelijke waarde van Wavin fors hoger zou liggen dan de huidige koers. RvC-voorzitter Rene Kottman van Delta Loyd is ook president-commissaris bij Wavin en zal zich buiten de beoordeling houden.

ING beoordeeld het totale bod als een fair bod dat ongeveer neerkomt op een waarde van 10 euro per aandeel.
Wavin kampt in 2011 met een niet stijgend volume in de verkoop. De omzet stijgt licht vanwege prijsverhogingen.

Wavin (water en vinyl) werd in 1955 opgericht door de Waterleiding Maatschappij Overijssel dat eigendom was van de provincie en 20 gemeenten. De aandelen werden in de loop der jaren stapsgewijze verkocht en in 2006 werd de laatste helft in één keer verkocht en werd de bestaande lening door Wavin afgelost. De provincie en de 20 gemeenten hadden opeens 312 miljoen euro te verdelen.

 
23-11-2011  

Negen geslaagde ‘midwinter-hoornbloazers´

 

ALMELO – Een vakjury midwinterhoornblazen bestaande uit Ton Schelfhorst (Wierden) en Jos Hannink (Harbrinkhoek) heeft 7 cursisten midwinterhoornblazen het certificaat beginnende midwinterhoornblazer toegekend en 2 cursisten het certificaat voor gevorderde midwinterhoornblazer.
De test vond plaats op dinsdag 22 november jl. in de Pniëlkerk aan de Rembrandtlaan en bestond uit het beheersen van 3 zuivere tonen voor de beginners en 4 tonen voor de gevorderde blazers. Dat het voor iedereen niet even simpel was, bleek uit de eindcijfers want een enkeling behaalde het certificaat met de ‘hakken over de sloot’.
Zondag a.s. kunnen zij allen hun kunnen op de midwinterhoorn laten zien aan het grote publiek want dan begint het ‘bloasseizoen’ o.a. in het Beeklustpark te Almelo.

< De geslaagde beginners waren: Alex Moelard, Trudy Cornet, Rein van Dijk, Jaenne Willems, Noor Roes (allen uit Almelo) en Frank de Groot (Hengelo), Joke Frederiks (Nijverdal).
De geslaagde gevorderden waren: Arne-Luc Cornet (Almelo) en Gerrit Veneman (Vroomshoop).
Beste cursist was: Arne-Luc Cornet.

 
23-11-2011  

Jumbo koopt supers C1000

 

HOUTEN – In Houten vond vanavond een spoedbijeenkomst plaats van de 400 kruideniers van C1000. Naar verluidt werd hen medegedeeld dat supermarktketen Jumbo de aandelen C1000 van inkoopcentrale Schuitema overneemt voor een bedrag van bijna 1 miljard euro. Daarmee wordt Jumbo de tweede speler op de Nederlandse markt na Albert Heijn.
Schuitema/C1000 is nu nog grotendeels in handen van meerderheidsaandeelhouder en belegger CVC Capital Partners en de familie Schuitema.
C1000 is een groothandelsformule waarbij de meeste vestigingen in handen zijn van zelfstandige ondernemers. Of deze ondernemers ook overstappen naar Jumbo of mogelijk aansluiting zoeken bij andere winkelketens is niet bekend. Wel zijn vaak de huurcontracten afgesloten via C1000.
C1000 komt voort uit de Centra supermarkten van de van oorsprong Groningse familie Schuitema die in 1888 haar eerste Centra begon in Groningen aan het Damsterdiep.
Jumbo is de snelst groeiende supermarktketen van Nederland en eigendom van de Brabantse familie van Eerd die in 1921 in Veghel haar eerste kruidenierswinkel opende. Twee jaar geleden nam het Super de Boer over en het is nog druk bezig deze winkels om te zetten in de Jumbo formule. Momenteel telt de Jumbo-formule 272 supermarkten en nog een kleine 60 om te bouwen Super de Boer's in Nederland.
 

 
23-11-2011  

Vliegveld Teuge in zwaar financieel weer

 

DEVENTER – De financiële perikelen voor het vliegveld Teuge tussen Deventer en Apeldoorn duren nog even voort. Een mislukt onroerend goed project bracht de exploitatie van het vliegveld in de problemen en het kan daardoor een lening van 1,4 miljoen euro van de gemeente Deventer niet terug betalen.
De gemeenteraad heeft vanavond besloten om in eider geval ee half jaartje respijt te geven. In maart 2012 zal de Deventer gemeenteraad een definitief besluit nemen over de toekomst van het vliegveld.

 
23-11-2011  

Business Meets Twente in hangar 11

 

ENSCHEDE – De gehele zakenwereld van Twente was vandaag aanwezig in een hangar op de voormalige luchtmachtbasis Twente tijdens de eerste dag van Business Meets Twente die nog duurt t/m vrijdag a.s.
Als sprekers o.a. staatssecretaris Paul de Krom en Loek de Vries topman van Royal ten Cate uit Almelo. De Vries vroeg zich af of ondernemend Twente zich wel realiseert hoe snel de wereld veranderd. De Vries hekelde daarbij de stroperige besluitstructuur in Nederland ten opzichte van de landen in Azië en China in het bijzonder.
De Vries lichtte ook een tipje van de sluier op inzake de investeringen in inkjettechnologie. Een techniek die textiel bepaalde eigenschappen kan meegeven zoals vuilafstotendheid of vochtabsorberendheid. De Britse dochtermaatschappij Xennia leverde wereldwijd al 70 inkjetprinters die elk meer dan 1,6 miljoen euro kosten. Ook nam Royal ten Cate afgelopen zomer het failliete Osiris Inkjet Systems in Hengelo over en bracht het onder bij Xennia.
Staatssecretaris Paul de Krom gaf de gemeente Enschede een tik om de oren: ‘Het is niet uit te leggen dat Poolse inpakkers in Enschede kerstpakketten voor Albert Heijn inpakken, terwijl we in dit land een half miljoen werklozen hebben’, zei de Krom. Hij reageerde daarmee op het initiatief van een uitzendbureau uit Haaksbergen die 40 jongeren uit Polen haalde om de klus te klaren. Het uitzendbureau noemde Nederlandse jongeren ongemotiveerd. De Krom reageerde dat het kabinet met wettelijke maatregelen te komen om werklozen te dwingen middels kortingen en inhouding van uitkeringen. Of de 425.000 werkzoekenden in Nederland een normaal loon willen en geen onderbetaling vroeg de Krom zich niet af.

Fotoreportage: Freek Buitenweg

Fotoreportage (44 foto's)...

 
24-11-2011  

Mucar brandweerauto´s failliet

 

ALMELO – Mucar, producent van brandweerauto’s in Almelo, is failliet. De rechtbank in Almelo benoemde Mr. Te Woerd tot bewindvoerder. Mucar begon in 1986 met het assembleren van brandweerauto’s maar ontwikkelde zich sindsdien tot een complete carrosseriebouwer met veel eigen technische snufjes. Het bedrijf is NEN–EN-ISO9001-2000 gecertificeerd. Bij Mucar werken 13 personeelsleden. Onderzocht wordt of een doorstart kan worden gemaakt. De vordering waarop het failliet werd uitgesproken, betrof 30.000 euro schuld aan het pensioenfonds. De Mucar Holding is niet failliet.
De rechtbank verklaarde verder failliet technisch handelsbedrijf Trameser, eveneens uit Almelo, Froxy Kids Trends Production uit Haaksbergen en Holland Gasspring uit Hengelo.

 
24-11-2011  

Winnaars Twentse toerisme prijs bekend

 

Natuurmonument, Abellife en Hof van Twente winnen Twentse toerisme prijs

Natuurmonumenten, AbelLife en Wijngaard Hof van Twente hebben de Toerisme Stimuleringsprijs Twente gewonnen.
De Toerisme Stimuleringsprijs Twente wordt uitgereikt aan Twentse ondernemers in de toeristische sector, die vernieuwende business concepten hebben ontwikkeld. Voor alle drie de winnende projecten geldt dat het de meest innovatieve projecten zijn.
De Toerisme Stimuleringsprijs Twente is een initiatief van Regio Twente, het Twents Bureau voor Toerisme, de Kamer van Koophandel en Saxion Kenniscentrum Business Development & Hospitality.

Bij het project van Natuurmonumenten spreekt m.n. het ondernemende karakter van de organisatie aan.
Het Abellife project stimuleert zowel verblijf in de stad als op het platteland.
Bij het project van Wijngaard Hof van Twente hebben zowel het originele als het duurzame aspect een rol gespeeld in de jurywaardering. Het originele zit m.n. in het maken van druivenpitolie uit restafval van de wijnproductie.

Het ontwikkelen van een nieuwe Twentse belevenis stond bij de prijsvraag centraal. Voorwaarde om mee te dingen naar de prijs was dat het bij het concept om een samenwerking tussen meerdere ondernemers moet gaan. Juryvoorzitter Hans van Agteren, portefeuillehouder recreatie en toerisme Regio Twente: “Twente is een vooraanstaande toeristische regio. Recreatie en toerisme is van groot economisch belang, bijvoorbeeld op het gebied van werkgelegenheid. Regio Twente en het Twents Bureau voor Toerisme werken samen met ondernemers en alle betrokken partijen in de regio hard aan de versterking van de toeristische sector. Daarom is het zo belangrijk om vernieuwend ondernemerschap te stimuleren. De prijswinnaars laten zien hoe creatief Twentse toeristische ondernemers zijn. Met de Toerisme Stimuleringsprijs Twente willen we onze waardering daarvoor tot uitdrukking brengen.”

Rien Lammertink, Twents Bureau voor Toerisme, geeft aan dat alle ideeën goed het gevoel van Twente weergeven.
De jury merkt op dat ‘proef Twente’ kansen biedt om in de toekomst nog meer Twentse producten onder de aandacht te brengen.

De jury bestond verder uit Louis Koopman (Kamer van Koophandel), Rien Lammertink (Twents Bureau voor Toerisme), Mirjam Koster (Saxion Hospitality Business School), Harald Droste, Winnaar 2010, Reinoud van Assendelft-De Coningh (Van Assendelft & Partners) en Hans van Agteren (portefeuillehouder recreatie en toerisme Regio Twente) juryvoorzitter. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de Toerisme Netwerk Bijeenkomst, een onderdeel van de Business Meets Twente Beurs.

De drie projecten
• Fred van Schoonhoven van Abellife wil de ‘Smaak van Twente’ laten beleven met een App;
• Ilse Visscher van Wijngaard Hof van Twente wil ‘Vloeibaar Twents Goud’ inzetten om gasten te laten verwennen in de wellness sector.
• Natuurmonumenten wil een belevingswandeling maken door het Twentse landschap, waarbij diverse ‘kiekpunten’ gemarkeerd zijn voor een aandachtige blik op Twente.
 

 
24-11-2011  

ROC studenten en millenniumdoelen

 

HENGELO – Studenten van het ROC van Twente voerden vier dagen lang acties uit om de wereld een klein beetje te verbeteren. In het project Upgraden wilde men de gestelde millenniumdoelen een stuk dichterbij halen en de presentatie vond donderdag jl. plaats in De Gieterij te Hengelo.
Er was een proeverij van fairtrade producten georganiseerd, waarvan de opbrengst naar Serious Request gaat. Op een afdeling van de locatie De Gieterij gingen 5 minuten lang de lichten en zo veel mogelijk elektrische apparatuur uit om energie te besparen. Studenten verkochten fairtrade smoothies ten behoeve van de Wereld Winkel. En tijdens de presentatiemiddag werden gasten verheugd met fairtrade hapjes. Met al deze acties gaven de studenten de wereld een upgrade.

< Presentator Willem Habers interviewt studenten van het project Upgraden over hun acties.

 

 
25-11-2011  

Oproepen aan burgers door Politie Twente

 

Door de Politie Twente wordt uw hulp ingeroepen bij het oplossen van een aantal strafbare feiten. Daarvoor heeft Politie Twente een aantal filmpjes op You Tube gezet die in in onderstaande tekst per geval kunt aanklikken.

Bejaard echtpaar beroofd en gewond

ENSCHEDE: Een bejaard echtpaar liep over de Oldenzaalsestraat in Enschede. De 74-jarige vrouw werd beroofd van haar handtas. Haar 69-jarige echtgenoot werd door de dader in zijn nek en schouder gestoken. Ondanks dat de politie één man heeft aangehouden, die aan het opgegeven signalement voldeed, is de zaak nog niet opgelost. We tonen een reconstructie van deze overval.
Geldwisseltruc
VRIEZENVEEN - Bij de supermarkt de C1000 in Vriezenveen heeft op zaterdag 5 november omstreeks 17.30 uur een onbekende man een geldwisseltruc uitgehaald bij de caissière. Op deze wijze stal hij een redelijk geldbedrag. Wie (her)kent deze man op de beveiligingsbeelden?
Overval Dirk van den Broek
ENSCHEDE - Op de bewakingsbeelden van de supermarkt Dirk van den Broek staan twee donker geklede en gemaskerde personen die een overval plegen. Mogelijk herkent u deze overvallers en kunt u de politie helpen met het oplossen van dit heftige misdrijf.
Meisje van fiets en tas beroofd
ENSCHEDE - Op zaterdag 12 november 2011 omstreeks 22.15 uur werd een 16-jarig meisje van haar tas en fiets beroofd door een onbekende jongen/man. Het meisje werd op de Knalhutteweg van haar fiets gedrukt en woordelijk bedreigd. Wie heeft iets gezien voor of tijdens de overval. De politie zoekt nog een mogelijke getuige of hoorde hij bij de dader? We tonen een reconstructie. Ook een 24-jarige vrouw werd slachtoffer van een tasjesroof. Zij werd van haar fiets geduwd en twee mannen gingen er met haar tas vandoor. Dit gebeurde in de omgeving Varviksingel, Diekmanstraat en Kuipersdijk.
Poging diefstal met geweld
ENTER - De eigenaar van een boerenerf in Enter probeerde samen met zijn neven twee onbekende personen in de kraag te vatten die een roestvrijstalen bak van zijn erf wilden stelen. Een neef kreeg en deelde klappen uit maar desondanks ontsnapten de dieven toch. De eigenaar vertelt wat er gebeurd is.
Man raakt gewond na overval
ENSCHEDE - Een 46-jarige metaalhandelaar raakte gewond na een gewapende overval die op hem werd gepleegd op de Steenweg in Enschede. Hij ligt nog in het ziekenhuis voor behandeling. De politie heeft een aantal vragen aan de burgers. Wie kan hier antwoord op geven?
Overval op cafetaria
HENGELO - Een onbekende man bedreigde met een vuurwapen een medewerker van een snackbar aan de Oude Bornseweg in Hengelo. Zonder buit is hij door de eigenaar van de snackbar weggejaagd. We hebben bewegende beelden met geluidsopname. Wie herkent deze jonge overvaller misschien wel aan zijn stem?

 
25-11-2011  

Twente Milieu lanceert gratis App

 

ENSCHEDE - Twente Milieu lanceert vandaag de gratis App voor de iPad, iPhone en Android smartphones. Deze is te gebruiken voor de inwoners van Almelo, Enschede, Hengelo, Hof van Twente, Losser en Oldenzaal. Deze App is bijzonder door de veelzijdige functies. Inwoners kunnen 24 uur per dag zien welke afvalsoort wanneer wordt opgehaald. Via de mobiel of mail ontvangt men automatisch een seintje om die dag de juiste afvalsoort buiten te zetten. Ook kan een melding van zwerfafval gedaan worden via een foto of een automatische melding dat de container die dag niet is geleegd. Vanaf vandaag kunnen inwoners deze downloaden via www.twentemilieu.nl en is deze te verkrijgen in de Appstore van Apple en Android-Market.

App wordt verder uitgebreid
Albert van Winden, directeur van Twente Milieu: “Deze App vergroot onze dienstverlening en verbetert de efficiency binnen Twente Milieu. Inwoners kunnen nu zelf 24 uur per dag meldingen maken of zien wanneer welk afval aan straat moet. Hiervoor hoeft niet meer
gebeld te worden. Door voortdurend op zoek te zien naar creatieve verbeterslagen verbeteren wij onze dienstverlening. Hiervoor wordt ook het Twente Milieu panel actief ingezet dat begin dit jaar is gestart. De App wordt in de toekomst uitgebreid met diverse functies zodat inwoners bijvoorbeeld snel kunnen zien waar de dichtstbijzijnde glascontainer staat”.

D
e App is gebouwd door 2go-mobile. Sami Yilmaz, directeur van 2go-mobile: “Deze App is een innovatieve aanwinst voor Twente. Door de kennis en kunde van onze twee partijen te koppelen hebben wij deze veelzijdige App ontwikkeld. Twente Milieu heeft dienstverlening hoog op haar prioriteitenlijst staan. Net als de zorg voor een schone, gezonde en frisse leefomgeving. Deze App combineert al deze factoren en is daarmee uniek in Nederland”.

 
25-11-2011  

Demcon en Focal gaan krachten bundelen

 

OLDENZAAL – Focal in Oldenzaal treedt toe tot het mechatronisch netwerkverbond rond het Oldenzaalse Demcon. Focal dat vooral sterk is op het gebied van optisch systeemontwerp en visionsoftware, hoopt via de bundeling van krachten een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan opdrachten van high-end technologieleverancier Demcon. Demcon investeert in Focal en wordt minderheidsaandeelhouder.
Volgens directeur Evers van Focal brengt de samenwerking met en de kapitaalinjectie door Demcon extra middelen en aanvullende kennis binnen handbereik. “We zijn in Oldenzaal pal naast Demcon gehuisvest, waardoor we eenvoudig intensief kunnen samenwerken. Tevens gaan we in Eindhoven werken vanuit de vestiging die Demcon daar dit voorjaar heeft geopend.”
Directeur Schipper van Demcon ziet in de samenwerkingsstrategie een verdere versterking van het Twentse high-tech ecosysteem, net zoals eerder al een vergelijkbare deal werd gesloten met Imotec in Hengelo.
Demcon zag in 2010 de omzet fors groeien naar 10 miljoen euro.

< In Eindhoven zitten Demcon  en Focal al samen in één pand

 
25-11-2011  

Den Oudsten ziet fusie Netwerksteden voor zich

 

ENSCHEDE – De Enschedese burgemeester Den Oudsten ziet op termijn een fusie van de Netwerksteden voor zich. Volgens Den Oudsten moet door een samensmelting van Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en Oldenzaal een gemeente met 364.000 inwoners ontstaan die krachtig genoeg is om nationaal bestuurlijke invloed te winnen en zo het verlies aan banen, diensten en inkomsten kan voorkomen. Nu dreigt Twente de rijksdiensten te verliezen.
Volgens den Oudsten zou ‘Twentestad’ samen met de omliggende regio moeten optrekken zoals den Haag en Rotterdam dat ook doen. ‘Zo’n krachtig stedelijk geluid heeft Twente ook nodig. Als we daar nu niet mee komen, dan wordt het oosten in de toekomst geheel weggespeeld. We moeten hard vechten om de posities te behouden. Dat vraagt om een sterke eenheid van handelen’, aldus Den Oudsten.
De Netwerksteden werken al steeds meer samen op economisch en sociaal gebied, waarbij de gemeentegrenzen eigenlijk al geen rol meer spelen. Den Oudsten beseft wel dat dit voor de plattelandsgemeenten in Twente nog moeilijk ligt.
 


Brochure Samen Sociaal Sterk 2010-2013

 
26-11-2011  

Amendement CU tegen Politieregio Oost

 

DEN HAAG/HENGELO – Arie Slob, fractievoorzitter van de Christen Unie in de Tweede Kamer, wil met een amendement voorkomen dat de politieregio Oost-Nederland tot stand komt. Slob acht de beoogde politieregio geografisch veel te groot.

Minister Ivo Opstelten (VVD) wil dat Gelderland en Overijssel een politieregio vormt met een hoofdbureau in Nijmegen. Onder de beoogde regio komen dan 81 gemeenten en 3,2 miljoen inwoners te vallen.

De Christen Unie sluit met het amendement aan bij het verzet uit Gelderland en Overijssel dat wil komen tot een Politieregio Gelderland en een Politieregio Overijssel (samenvoegen Politie IJsselland en Politie Twente).

Arie Slob maakte het amendement zaterdagmorgen bekent tijden een radio-uitzending van RTV Oost.

 
27-11-2011  

Extra opening loket ID-kaart Dinkelland

  DINKELLAND - De gemeente Dinkelland gaat het Loket Burgerzaken extra openstellen voor het aanvragen van ID-kaarten voor jongeren tot 13 jaar.
Het kabinet Rutte heeft met ingang van 1 januari a.s. de tarieven voor de doelgroep tot 13 jaar fors verhoogd. Ook is het in de toekomst niet meer mogelijk om kinderen op de eigen ID-kaart of paspoort bij te schrijven.
Met de extra openingstijden hoopt de gemeente Dinkelland dat alle aanvragers nog voor het eind van dit jaar een ID-kaart voor jongeren tot 13 jaar aanvragen. Niet wachten dus, maar zo snel mogelijk naar het stadhuis en dat geldt ook voor de inwoners in andere gemeenten.
Lees verder...

 
27-11-2011  

Aantal views AlmeloNieuws.nl 5 milj. gepasseerd

 

ALMELO – We hebben even niet opgelet, maar gisteren is sinds het begin van de telling op 30 oktober 2007 (van AlmeloNieuws.nl in de huidige vorm) het aantal pageviews op AlmeloNieuws.nl het aantal van 5 miljoen (5.004.459) gepasseerd. Daarvoor zorgden bijna 2 miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland. De gemeente Almelo scoort hoog bij het aantal kijkers, net zoals andere media en de studentensteden in Nederland waar kennelijk nogal wat Almeloërs studeren. Trouwe kijkers ook in Duitsland, de VS, Engeland, Canada, Australië en Nieuw Zeeland maar ook periodieke kijkers uit Indonesië en Thailand en uiteraard Spanje en Turkije als vakantielanden.
De drukste bezoekersmaand is de maand juni 2011. Op zich logisch, omdat gedurende deze 4 jaar het aantal bezoekers gestaag omhoog gaat en de drukste maand ook niet in de beginperiode verwacht kan worden.
De drukste dag blijft echter 16 juni 2008, de dag van de gijzeling in het stadhuis van inmiddels ex- wethouder Bert Kuiper en vier ambtenaren. Toen werden 13.344 pageviews geteld en zaten CNN, Fox News en vele media meer bij de kijkers.

 
27-11-2011  

Sint en Pieten met fotoalbum op stap in Westerhaar

  WESTERHAAR - De aftrap was bij het Kulturhus, waar de drie vertegenwoordigers van de hoofdsponsors van het feestjaar de eerste exemplaren in ontvangst mochten nemen. Daarna gingen zo’n 30 pieten samen met Sinterklaas het dorp in om de 1750 huishoudens te verrassen met een fotoalbum van het jubileumjaar 2010. Hard werd er op de deuren en ramen geklopt om het album persoonlijk af te geven. Veel mensen hadden de aankondiging gelezen en zaten al vol smacht te wachten, wat de Sint voor hun in petto had. Sinterklaas werd met enkele van zijn Pieten door de straten gereden, in de fel rode prachtige Beetle van de familie Ensing. Henk Niks stelde het geluid beschikbaar, voor de muzikale ondersteuning. En daar konden de kinderen, wat lekkere pepernoten scoren.
Lees verder...

 
28-11-2011  

Openbaar vervoer aktie 2 voor 1

  ENSCHEDE - Het Openbaar Vervoer in Overijssel, Gelderland en Flevoland organiseert rond de feestdagen de actie '2 voor 1'.
In deze periode kunnen twee personen met de bus of regionale trein reizen voor de prijs van één. Het werkt heel eenvoudig. Eén persoon reist met een geldig vervoerbewijs (bijvoorbeeld de OV-chipkaart) en de tweede persoon kan met de speciale voucher van www.ervaarhetov.nl gratis meereizen. Met deze gratis kaart kun je samen lekker gaan winkelen. Maar ook vrienden of familie bezoeken, naar het museum, of een dagje op stap gaan.
Lees verder...

 
28-11-2011  

Coup tegen Jongerius, nieuwe koepel op komst

 

DEN HAAG – ABVA/KABO, FNV Bondgenoten en Bouwbond FNV beramen de oprichting van een nieuwe koepel van vakbonden meldt De Telegraaf. De krant meldt in het bezit te zijn van de intentieovereenkomst (concept).
De drie grootste bonden van de FNV bleven in verzet tegen het akkoord dat FNV voorzitter Agnes Joncherius sloot over de nieuwe pensioenregeling.
Een poging om haar tot aftreden te dwingen mislukte door de stemverdeling binnen het FNV bestuur waar geen stemverhouding naar grootte bestaat.
Mocht de oprichting van de nieuwe koepel door de drie grootste bonden binnen het FNV bewaarheid worden, is de FNV gereduceerd tot een ‘lamme eend’ en is de invloed van Joncherius gereduceerd tot nul.
Het kabinet Rutte kan zich dan opmaken voor een harde strijd met de nieuwe en grootste vakbond in ons land.

< Agnes Joncherius tijdens de Herman Höften Lezing in januari 2010 te Almelo
Archieffoto - AlmeloNieuws.nl
 

 
29-11-2011  

Opstelten houdt vast aan één politieregio Oost

 

DEN HAAG – Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten houdt vast aan de totstandkoming van één politieregio voor Oost – Nederland, zo liet de bewindsman de Tweede Kamer maandag weten na kritische vragen.
Christen Unie voorman Arie Slob is zwaar teleurgesteld; "Helaas niet kunnen voorkomen dat er een mega politieregio Oost gevormd gaat worden. VVD/CDA/PVV willen 'gewoon' van start", twitterde hij.
Door de vorming van één politieregio voor Oost Nederland moeten vijf regiokorpsen in Gelderland en Overijssel samensmelten, waaronder 81 gemeenten met 3,2 miljoen inwoners resorteren. De hoofdzetel wordt Nijmegen.

< Ivo Opstelten: 'Één regio, basta!' -
archieffoto AlmeloNieuws.nl

 
29-11-2011  

Straf oud- burgemeester Ootmarsum - Top Craft

 

ALMELO - Oud-burgemeester Peter van den Baar (70) van Ootmarsum kwam er voor de Almelose rechtbank niet zonder kleerscheuren af inzake de affaire Top Craft.
De rechtbank acht bewezen dat de voormalige burgemeester als bestuurder van het sociaal werkvoorzieningsschap Top Craft onjuiste belastingaangifte deed en valsheid in geschrifte pleegde. Dat gebeurde tussen 2000 en 2004. Van den Baar deed dat in een poging de oud-directeur van de sociale werkvoorziening Top Craft aan een hoger salaris te helpen. De man kwam op papier in dienst van de gemeente Oldenzaal en niet in dienst van Top Craft waardoor hij een hogere onkostenvergoeding kreeg.
Van den Baar werd veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en een geldboete van 30.000 euro. Ex-directeur Ad G. (70) werd veroordeeld tot een werkstraf van 160 uur en een geldboete van 50.000 euro. De rechtbank hield er rekening mee dat beiden op leeftijd zijn en geen strafblad hebben en de affaire speelde voor 2003.
De rechtbank uitte ook verkapte kritiek richting drie betrokkeken bij de gemeente Oldenzaal. Zij werden niet gedagvaard.

Van den Baar was wethouder in Eindhoven, burgemeester van Goirle, Sas van Gent en Ootmarsum. Hij adviseerde verder de gemeente Amersfoort in 2005 t.a.v. het woonwagenbeleid.
Als bestuurder was hij o.a. actief als voorzitter van FC Eindhoven en lid van de Raad van Commissarissen van de stichting Nederlandse Opvang Papagaaien (NOP).
Momenteel is hij nog voorzitter van de Van Abbe Stichting in Eindhoven en lid van de Raad van Commissarissen van woningstichting Laurentius in Breda.

 

 
29-11-2011  

Schouten: Station Daarlerveen blijft open

 

NIJVERDAL – Tijdens een PvdA-bijeenkomst in Nijverdal, gaf portefeuillehouder Verkeer van de Regio Twente Theo Schoutenop vragen uit het publiek te kennen dat de treinstations Daarlerveen en Geerdijk gewoon geopend blijven. Het zag er eerst naar uit dat op de lijn Almelo-Mariënberg de stationhaltes Geerdijk en Daarlerveen mogelijk opgeheven zouden worden. Beide stations stonden ook gewoon in het bestek van de aanbesteding voor na 2013. Arriva wordt dan de nieuwe vervoerder.
De aanwezigen vroegen ook om een fietssnelweg tussen Nijverdal en Wierden en ongelijkvloerse kruisingen op het N35 traject Nijverdal-Wierden.

< Bij de halte Daarlerveen maken dagelijks gemiddeld 60 reizigers gebruik van de trein.

 
30-11-2011  

Korpschef Sitalsing naar Jeugdzorg Groningen

 

ENSCHEDE – In 2009 werd Martin Sitalsing de eerste korpschef van politie van allochtone afkomst in Nederland bij het Politiekorps Twente, maar hij gaat Twente al weer verlaten om voorzitter te worden van de Raad van Bestuur van Bureau Jeugdzorg in Groningen.
De reorganisatie van de politie in Nederland, die gepaard gaat met het inkrimpen van het aantal korpsen onder de paraplu van de nationale politie, zal ongetwijfeld hebben bijgedragen tot zijn keuze. Sitalsing heeft namelijk stevige kritiek op het snelle vormen van de Nationale Politie.
Sitalsing was binnen de Raad van Korpschefs belast met de portefeuille jeugdzaken en komt bij zijn overgang naar Jeugdzorg Groningen weer op bekend terrein want Sitalsing was van 2000 tot 2005 districtchef bij de politie voor Groningen en Haren. Hij begint in januari a.s. in zijn nieuwe functie bij Jeugdzorg Groningen.

Foto van

Archief
Terug naar vorige pagina