Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
19-11-2011  

500e contract Groene en Blauwe Diensten

 

Met dit contract geeft een grondeigenaar aan de landschapselementen die op zijn grond liggen waar nodig te herstellen en in de toekomst te zullen onderhouden. Voor dit onderhoud krijgt hij voor de duur van het contract (21 of 30 jaar) een marktconforme vergoeding. Met het afsluiten van het 500e contract is in totaal het beheer van ruim 180 kilometer houtwal, ruim 1100 knotbomen en 9 hectare aan hoogstamfruitboomgaard in Overijssel verzekerd. Overijssel is de eerste provincie in Nederland die een provinciebreed systeem heeft voor duurzaam landschapsonderhoud. Meer informatie www.groeneblauwedienstenoverijssel.nl.

Uniek systeem
In het kader van Groene en Blauwe Diensten kunnen grondeigenaren een overeenkomst afsluiten voor aanleg, herstel en/of onderhoud van een element zoals een poel, houtwal of bosje. In ruil hiervoor krijgen ze een vergoeding die 21of 30 jaar lang wordt betaald uit een Landschapfonds, dat op naam staat van de Stichting Groene en Blauwe Diensten Overijssel. Deze stichting is opgericht door Landschap Overijssel en Natuurlijk Platteland Oost. De provincie Overijssel, de gemeente en soms een private partij vullen dit fonds. Doordat elementen geen economische functie meer hebben zoals houtvoorziening, worden ze steeds minder onderhouden en verdwijnen ze. Dit is jammer, want juist deze elementen geven ons landschap identiteit en vertellen het verhaal van vroeger gebruik. Daarnaast vormen ze een leefgebied voor veel soorten vogels, zoogdieren, vlinders en nog veel meer. En dat is mooi om naar te kijken.

Meedoen
Alle gemeenten in Overijssel doen binnenkort mee met Groene en Blauwe Diensten. Grondeigenaren in Overijssel kunnen via de website www.groeneblauwedienstenoverijssel.nl bekijken of ze in aanmerking komen om net zo een contract af te sluiten. Opgave in Tubbergen bij Arjan Grobben van de gemeente via 0546 628165. Opgave in Dinkelland bij Gerard Davina via 0541 854100.

Archief
Terug naar vorige pagina