Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
02-09-2013  

Voor 150.000 euro aan zadels gestolen bij manege

 

ENSCHEDE – Manege en pensionstal Holzik Stables aan de Allemansveldweg in Enschede kreeg in de nacht van zondag op maandag bezoek van ongenode gasten die voor maar liefst een bedrag van 150.000 euro aan zadels en hoofdstellen hebben ontvreemd. In totaal verdwenen liefst 70 zadels waarvan het deel dat van Holzik Stables is, is verzekerd. Eigenaren van pensionpaarden die hun spullen kwijt zijn, zijn aangewezen op de eigen verzekering. Het vermoeden bestaat dat de verdwenen goederen de landsgrenzen al uit zijn en in Oost Europa op de ‘markt’ zullen worden aangeboden. Maneges zijn vaker het doelwit van dieven.

< willekeurige foto van een zadelkamer

 
03-09-2013  

Digitaal toezicht en handhaven in 5 gemeenten

  TWENTERAND - De gemeenten Twenterand, Enschede, Oldenzaal, Dinkelland en Tubbergen zijn deze zomer gestart met het digitaal toezicht en handhaven. Burgemeester Visser van Twenterand ontving maandag 2 september zijn collega’s in Vroomshoop voor de ondertekening van het contract met de leverancier. Hij is vooral blij met de snelheid en efficiency die de invoering met zich meebrengt: “Met de invoering van dit systeem lopen we voorop in Overijssel. Controles van toezicht en handhaving bij zowel ondernemers als particulieren, kunnen sneller en effectiever afgehandeld worden. Hierdoor zijn ongewenste situaties sneller opgelost en dat verhoogt het woon- en werkgenot in onze gemeenten.”

“Een ondernemer met een vestiging in Enschede en één in Twenterand, heeft dus te maken met een uniforme werkwijze en dat geeft duidelijkheid.” Visser ondertekende met zijn collegaburgemeester Schouten (Oldenzaal) en wethouders Van Agteren (Enschede) en Vleerbos (Dinkelland & Tubbergen: Noaberkracht) de contracten. Dit vond plaats op de gemeentewerf in Vroomshoop.
Lees verder...

 
03-09-2013  

Fietstunnel N350 bij Rijssen is in gebruik

 

RIJSSEN - De fietstunnel nabij Rijssen onder de provinciale weg N350 tussen Rijssen en Wierden is dinsdagochtend opengesteld voor het verkeer. De fietstunnel is een onderdeel van de fietsroute langs de Regge. Rond de N350 wordt ook nog volop gewerkt aan het Ecoduct dat naar verwachting in november a.s. klaar is.

< De fietstunnel tijdens de Open dag van de Bouw

Kijk
hier naar een filmpje eerder dit jaar hoe de tunnelbak in 56 uur werd ingeschoven.

 
04-09-2013  

Twenterand verlaagt prijs bouwkavels

 

TWENTERAND – Hoewel recente cijfers aantonen dat de bouw van woningen op het platteland beter gaat dan in de steden, wordt desondanks de prijs voor bouwkavels in de gemeente Twenterand met 10 procent verlaagd. Vooral steden zonder stimuleringsregelingen en startersleningen zoals Almelo lopen ver achter bij de prognoses.
De gemeente Twenterand wil daarmee de bouwsector stimuleren, meldt het onafhankelijke weekblad De Roskam. Eerder al introduceerde Twenterand een bouwpremie van 5.000 euro per kavel.

 
04-09-2013  

Twentse RED Engine gearriveerd Down Under

 

DARWIN - Zonneauto ‘ The RED Engine’ van Solar Team Twente is vandaag aangekomen in Darwin. De zonneauto heeft na een reis van enkele weken in perfecte conditie het noorden van Australie bereikt. “We gaan er nu zo snel mogelijk voor zorgen dat de auto klaar is om te gaan testen”, vertelt Jelle Wagenvoort, Technisch Manager van het team.

De zonneauto is vervoerd in een speciale transportbox. Deze is op maat gemaakt voor The RED Engine. “Vanwege de kwetsbaarheid van de onderdelen en het zonnepaneel moet het inpakken met veel zorg gebeuren”, aldus teamlid Cindy Clevers, verantwoordelijke vanuit het team voor het transport. Niet alleen The RED Engine werd vervoerd in deze box. Om de race te rijden is meer nodig, bijvoorbeeld grote tenten waarin het team slaapt tijdens de World Solar Challenge.

Nu The RED Engine is aangekomen in Darwin gaat het team hard aan het werk om te zorgen dat de auto goedgekeurd kan worden door de Australische Road Authority. Vanaf dan mag er getest worden op een speciale test track.

World Solar Challenge
Meer dan 3000 kilometer, van noord naar zuid, dwars door de Australische outback. Op 6 oktober start de World Solar Challenge, dé prestigieuze race voor auto's die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt Solar Team Twente met haar zelfgebouwde zonneauto door de Australische woestijn. Het team van Saxion en Universiteit Twente doet mee in de Challenger Class, de Formule 1-klasse voor zonneauto's. Het team wil binnen vier dagen finishen in Adelaide en zal overnachten in de outback.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
06-09-2013  

Prijs voor rijbewijs aan banden

 

DEN HAAG – De verschillende tarieven die gemeenten berekenen voor het uitgeven van rijbewijzen wordt per 1 januari 2014 aan banden gelegd. Minister Melanie Schulz-van Haegen geeft gehoor aan de klachten van burgers die klagen over te hoge tarieven. Het maximum-tarief wordt wettelijk vastgelegd op een bedrag van 38,48 euro.
In Twente rekent de gemeente Almelo bijvoorbeeld 43,80 en zal het tarief dus naar beneden moeten bijstellen. Dat geldt ook voor Enschede dat maar liefst 56,05 in rekening brengt. Hengelo rekent zelfs nog iets meer met een tarief van 58,40 euro.
Voor spoedaanvragen wordt soms het dubbele tarief in rekening gebracht zoal de gemeente Almelo, terwijl andere gemeenten daar bedragen van 30 tot 40 euro extra voor vragen.
Plattelandsgemeenten hebben beduidend lagere tarieven. Zo rekent de gemeente Tubbergen voor de uitgifte van een rijbewijs bijvoorbeeld maar een bedrag van 32,60 euro. Beduidend lager dan het aangekondigde wettelijke maximum. Voor een spoedaanvraag vraagt Tubbergen overigens 34,10 euro extra en dat is zelfs meer dan de traditionele aanvraag.

 
06-09-2013  

Verzet groeit tegen goederentransport over spoor

 

ALMELO - Het Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking (RONA) blijft vierkant tegen de toename van goederentransporten via de Noordelijke aftakking van de Betuweroute. Volgens RONA is de Noordelijke aftakking van de Betuwelijn duur, overbodig, enorm belastend voor de mensen die er vlakbij wonen en ontwrichtend voor huizen en gebouwen die er omheen staan. Vanwege de vele dorpen en steden die het spoor doorsnijdt, vormt het risico op rampen die kunnen optreden bij het vervoer van (zeer)gevaarlijke stoffen een regelrecht doemscenario.
Lees verder…
 

 
09-09-2013  

Ook Wierdense Veld wordt Natura 2000 gebied


Het Wierdense Veld
 

ZWOLLE – Vrijwel alle Overijsselse natuurgebieden krijgen een beschermde Natura 2000 status. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma heeft dat besloten. Onder de Europese bescherming vallen het Aamsveen (gem. Enschede), Buurserzand, Haaksbergerveen, Witteveen (gem. Haaksbergen), Brecklenkampse veld, Dinkelland, Lemselermaten, Lonnekermeer, Springendal, Dal van de Mosbeek (gem. Dinkelland), Bergvennen & Boetelerveld (gem. Raalte), Oldematen en veerslootlanden (gem. Staphorst), Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht (gem. Zwartewaterland/Zwolle), Wieden Weerribben (gem. Steenwijkerland en het Wierdense Veld (gem. Wierden).
Vooral tegen de aanwijzing van het Wierdense Veld bestond veel protest bij de gemeente Wierden en de provincie Overijssel. Die aanwijzing moet nog wel formeel volgen bij de Europese Unie.
In de Natura 2000 gebieden moeten agrariërs bewijzen dat uitbreiding van hun bedrijfsactiviteiten geen negatief effect heeft op de natuur.
Bij Beckum/Hengevelde viel wel het gebied Boddenbroek af als beschermd gebied.

 
10-09-2013  

Claim van 5,7 miljoen voor uittreden uit Soweco


Het plan van uittreden uit Soweco betekent voor de gemeenten Rijssen/Holten en Hellendoorn wel een extra molensteen om de nek in de ontwikkeling van een eigen sociale werkvoorziening.
 

ALMELO – De gemeenten Rijssen/Holten en Hellendoorn krijgen een claim aan de broek van bijna 5,7 miljoen euro voor het uittreden van de gemeenschappelijke regeling Soweco per 1 januari 2014.
De berekening is gemaakt door KPMG in opdracht van het bestuur van Soweco op basis van het aantal arbeidsjaren in de werkbegroting 2013 en ingeschaald voor ruim 22 procent. De werknemers van Soweco die uit voornoemde gemeenten komen moeten bovendien per 1 januari a.s. worden overgenomen door de nieuwe sociale werkvoorziening die voornoemde gemeenten willen oprichten. In de rekensom is bovendien rekening gehouden met afschrijvingsrisico van de gebouwen van Soweco, schuldafwikkeling, vaste activa, overhead-schade en externe advieskosten.
De gemeenten Rijssen/Holten en Nijverdal willen een eigen sociale werkvoorziening oprichten omdat dit volgens hen goedkoper zou zijn dan Soweco namens de aangesloten gemeenten Almelo, Tubbergen, Twenterand, Wierden en de uittreders doet. Tot dusverre verkondigden de uitredende gemeenten dat een afkoopsom hooguit enkele eurotonnen per gemeente zou bedragen maar dat 'gat' bedraagt gezamenlijk zo'n 4 miljoen euro.
Omdat de definitieve uittreding bijna een kwart bedraagt, moet eerst de ondernemingsraad van Soweco een advies geven. Ook de provincie Overijssel zal zich er nog over moeten buigen op verzoek van de uittredende gemeenten.
Mogelijk ontwikkelt zich ook nog een scenario waarop de gemeenten Rijssen/Holten en Hellendoorn op hun schreden terugkeren. "Als dat verzoek er komt, dan wordt dat op dat moment bekeken", reageerde bestuurslid en Wsg-wethouder van Almelo  mevrouw Kuik-Verweg.

Exploitatietekort
Overigens besloot de gemeente Almelo een hogere bijdrage in het exploitatietekort van Soweco af te wijzen. De gemeente had al rekening gehouden met een bijdrage van bijna 1,7 miljoen euro maar Soweco berichtte de gemeente dat het Almelose deel zo'n 2,2 miljoen euro bedraagt. Almelo liet daarop de directie van Soweco weten dat de gemeente dit niet kan betalen en doet de suggestie dat Soweco meer in 'eigen vlees' moet snijden om het verschil weg te werken.

Soweco maakte 10 dagen geleden bekend dat 20 medewerkers worden ontslagen. Voor 6 medewerkers met een Wsw-indicatie wordt een andere werkplek gezocht. Daarnaast wordt het vertrek door natuurlijk verloop van 7 medewerkers in dit jaar niet aangevuld.

 
11-09-2013  

Sportscar Vencer Vriezenveen wint Salon Privé

 

VRIEZENVEEN – De Vriezenveense ontwikkelaar van de sportscar Vencer heeft met het type Sarthe de eerste prijs gewonnen tijdens de Britse Salon Privé Super Car Show.
De publieksjury vond de Vriezenveense inzending ‘the most sensational supercar in 2013’. De tweezitter Vencer Sarthe weegt 1390 kilo en kan met zijn V8 motor een snelheid bereiken van 326 km per uur. De prijs is het eerste grote succes van Vencer dat door initiatiefnemer Robert Cobben in 2010 werd gestart in Nijverdal.

 
11-09-2013  

Unieke carpool-app voor medewerkers ZGT

 

ALMELO - Alle medewerkers van ZGT kunnen sinds kort gemakkelijk met elkaar samen rijden door de carpool app. Met de carpool app kunnen medewerkers van ZGT een autorit aanbieden aan collega’s of een rit zoeken en met een collega meerijden. De app is zowel op de smartphone, tablet als een computer te gebruiken. Alleen het ZGT personeel heeft toegang tot de app.

Innovatief idee
Twente Mobiel heeft de ZGT carpool app tijdens de ideeënwedstrijd uitgeroepen tot het meest innovatieve mobiliteitsidee. Een wedstrijd om mensen te laten nadenken over oplossingen voor drukte in de spits. Ellen Willemsen, werknemer van ZGT, diende het in. Het ziekenhuis won daarmee 5.000 voor de ontwikkeling van de app. Ellen Willemsen, bedenker carpool app: ‘Er werken zoveel mensen in het ziekenhuis. Ongetwijfeld dat collega’s bij elkaar in de buurt wonen. Met een carpool app is het dan gemakkelijk om uit te zoeken met wie je kunt samen rijden.’

Duurzaam
Twente Mobiel en ZGT hebben zich gezamenlijk ingezet voor de komst van de app. Carpoolen is een aantrekkelijke manier om kosten te besparen, CO2 uitstoot te verminderen en files tegen te gaan.

< v.l.n.r. Ton Ruikes (lid Raad van Bestuur), Ellen Willemsen (verpleegkundig specialist urologie en bedenker carpool app)

 
12-09-2013  

B&B Mooi zo logeren Reutum krijgt 5 tulpen

 

REUTUM – Bed en Breakfast-onderneemster Dianne Wilmink van B&B ‘Mooi zo logeren’ werd vanmorgen vroeg door de Tubbergse burgemeester Mervyn Stegers verrast met de classificatie 5 tulpen van Bed & Breakfast Nederland.
Het is de hoogste classificatie die Bed & Breakfast Nederland ooit heeft toegekend. De claasificatie komt tot stand door bezoeken van een Mystery Guest. B&B ‘Mooi zo logeren’ werd geclassificeerd op basis van privacy, veiligheid, licht, klimaat, elektra, bed en meubilair, sanitair, ontbijt, netheid en onderhoud, gastvrijheid, het niveau van de inrichting en de algemene voorzieningen als onder andere terras, draadloos internetaansluiting WIFI, barbequevoorzieningen en een afsluitbare fietsenstalling.

 
13-09-2013  

The RED Engine goedgekeurd voor Solarrace

 

DARWIN - Solar Team Twente mag vanaf volgende week van start met het testen op de Australische weg! De zonneauto van het team, The RED Engine, is als eerste in haar klasse goedgekeurd door de Australian Road Authority. Deze keuring is nodig om in Australië de weg op te mogen.
Tijdens de keuring wordt onder meer gekeken naar het structurele ontwerp van de auto, de verlichting, de remmen en de veiligheidseisen voor de coureurs. The RED Engine scoorde op alle punten ruim voldoende. Jelle Wagenvoort, technisch manager van het team, kon dan ook vol trots het goedkeuringscertificaat in ontvangst nemen! “We hadden natuurlijk wel verwacht dat The RED Engine aan alle eisen zou voldoen, maar dit certificaat is een mooie bevestiging!”

Nu The RED Engine goedgekeurd is kan het team de laatste testen voor de World Solar Challenge uitvoeren. Hiervoor is vlakbij Darwin een 70 kilometer lange weg aangewezen door de Australian Road Authority waarop dagelijks gereden kan worden. “Maandag gaan we direct van start, om op 6 oktober optimaal voorbereid aan de start te kunnen staan”, aldus Jelle. Solar Team Twente is het eerste team uit de Challenger Class van de World Solar Challenge dat gebruik mag maken van deze testweg.

World Solar Challenge
Meer dan 3000 kilometer, van noord naar zuid, dwars door de Australische outback. Op 6 oktober start de World Solar Challenge, dé prestigieuze race voor auto’s die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt Solar Team Twente met haar zelfgebouwde zonneauto door de Australische woestijn. Het team van Saxion en Universiteit Twente doet mee in de Challenger Class, de Formule 1-klasse voor zonneauto’s. Het team wil binnen vier dagen finishen in Adelaide en zal overnachten in de outback.

Mis niets van Solar Team Twente
Tijdens het verblijf in Australië kan het team gevolgd worden via hun compleet vernieuwde app! De app is te downloaden voor Android en iOS toestellen in de appstores.

 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
16-09-2013  

Staking dreigt bij Scania in Zwolle

 

ZWOLLE – Leden van FNV-Metaal bij vrachtwagenproducent Scania in Zwolle roepen hun collega’s op tot staking om de cao-onderhandelingen kracht bij te zetten. Die onderhandelingen zitten in het slob sinds juni jl. Voornaamste reden is de weigering van de werkgever om loonsverhoging te willen geven. FNV-Metaal vindt dat onacceptabel omdat er gewoon groei is in de metaalsector. De staking bij Scania moet plaatsvinden op 27 september a.s. en vormt onderdeel van een reeks van stakingen bij metaalbedrijven.

 
16-09-2013  

Tweeverdieners plussen, uitkering/ouderen minnen

 

DEN HAAG - De Nederlandse economie zit vooral in een dip omdat burgers te weinig besteden. Vooraanstaande economen wijten dat aan de koopkrachtdaling die de kabinetten Rutte 1 en 2 hebben doorgevoerd. Tegelijkertijd liep de werkloosheid fors op omdat het Nederlandse bedrijfsleven achter blijft vergeleken met Duitsland en België. Het CBS voorspelt komend jaar zelfs een werkloosheidspercentage van boven de 9 procent en dat is sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw niet meer voorgekomen.
Dat neemt niet weg dat het kabinet Rutte-Asscher opnieuw de lasten verhoogd voor de burger. Die nu al vijf jaar lang op rij hun koopkracht zien dalen.

In de troonrede worden de plannen van het kabinet Rutte-Asscher morgen officieel geopenbaard, maar het CBS heeft al een berekening gemaakt en dat ziet er niet goed uit voor ouderen en uitkeringsgerechtigden met kinderen.
Werkenden worden volgens de plannen deels ontzien en gaan er soms op vooruit maar het kabinet Rutte/Ascher blijft in gebreke met het verhaal richting werkzoekenden die stad en land afzoeken naar een baan. Werkzoekenden leveren in en bijvoorbeeld tweeverdieners met tweemaal een modaal inkomen zonder kinderen gaan er met een kwart procent op vooruit. Leg dat maar eens uit. Ook ouderen met en zonder aanvullend pensioen zijn de klos.
De tweedeling gaat dus verder ook met de PvdA in het kabinet.

Koopkracht huishoudens 2014, verandering in %
Tweeverdieners met kinderen, modaal + ½ x modaal // 0,5%
Tweeverdieners met kinderen, 2x modaal + ½ x modaal // -0,75%
Tweeverdieners zonder kinderen, modaal + modaal // + 0,25%
Tweeverdieners zonder kinderen, 2x modaal + modaal // -0,75%
Alleenstaande, minimumloon // +1,5%
Alleenstaande, modaal // +0,25%

Alleenstaande, 2x modaal // -1,5%
Alleenstaande ouder, minimumloon // -1,5%
Alleenstaande ouder, modaal // -0,5%
Alleenverdiener met kinderen, modaal // -1,5%

Alleenverdiener met kinderen, 2x modaal // -1,75%
Minimumuitkeringsgerechtigden, paar met kinderen // -1,25%
Minimumuitkeringsgerechtigden, alleenstaande // -0,25%
Minimumuitkeringsgerechtigden, alleenstaande ouder // -0,75%
AOW alleenstaande, alleen AOW // -0,25%
AOW alleenstaande, AOW + 10.000 euro aanvullend // -1,75%
AOW paar, alleen AOW // -1%
AOW paar, AOW + 10.000 euro aanvullend pensioen // -1,75%

Bruto modaal inkomen (euro's per jaar) 33.500
 

 
16-09-2013  

Kledinginzamelingsactie obs Widerode Wierden

 

WIERDEN - Basisschool Widerode in Wierden houdt van dinsdag 17 september t/m dinsdag 24 september een inzamelingsactie van kleding en schoenen. Met deze actie ondersteunt de school het Liliane Fonds.
Dit fonds biedt rechtstreekse, kleinschalige en persoonsgerichte hulp aan kinderen en jongeren met een handicap in ontwikkelingslanden. Naast het Liliane Fonds krijgt de school voor elke kilo schone kleding 12 cent. Met deze opbrengst kan de school weer leuke activiteiten bekostigen.
Voor verdere informatie zie www.lilianefonds.nl

 
18-09-2013  

Kabinet sluist gereserveerde geld N35 weg

 

DEN HAAG – Volgens CDA-kamerlid Eddy van Hijum heeft het kabinet Rutte het gereserveerde geld voor de opwaardering van het ‘karrespoor’ Almelo – Zwolle weggesluisd uit de begroting. Volgens de Zwollenaar komt het bedrag niet meer voor in de miljoenennota die dinsdag werd gepresenteerd. Van Hijum wil nu opheldering van minister Schulz en vreest dat de beoogde werkzaamheden aan de N35 daardoor tot na 2018 zijn uitgesteld terwijl de provincie Overijssel er klaar voor is om te beginnen.

De statenfractie van de PVV betoogde vanmiddag tijdens de vergadering van provinciale staten om 10,5 miljoen euro voor aanleg van ecoducten te schrappen uit de voorziene verbreding van de A1. De PVV acht die ecoducten nutteloos en wil dat geld extra besteden aan knelpunten in de N35.

De verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en het knooppunt Azelo in de Europese Oost-West traverse die de A1 is, is begroot op 90 miljoen euro.

 
19-09-2013  

Twenterand heeft te weinig ambtenaren

 

VRIEZENVEEN – De gemeente Twenterand heeft te weinig ambtenaren om alle taken naar behoren uit te voeren, dat meldt het Twentse onafhankelijke weekblad De Roskam. Volgens het onderzoek van bureau Berenschot zit de gemeente 15 procent onder het niveau van gemeenten van vergelijkbare grootte. Volgens burgemeester Visser komt de gemeente in de knel nu de rijksoverheid steeds meer taken op het bordje van gemeenten legt.
De gemeente Enschede onderzoekt juist hoe het 600 ambtenaren kan lozen.

 
19-09-2013  

Vliegtuigbom bij Nijverdal legt spoor stil

 

NIJVERDAL – Vanmiddag werd bij werkzaamheden rondom de combitunnel in Nijverdal voor de derde keer een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het trein- en autoverkeer tussen Zwolle en Wierden werd meteen stilgelegd. Nadat de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) van het ministerie van defensie de bom heeft geïnspecteerd, werd de conclusie getrokken dat de 500-ponder niet kan worden afgevoerd. De bom werd met zand ‘ingepakt’ en wordt nu bewaakt tot het moment dat de bom door experts van de EOD onschadelijk kan worden gemaakt.
Het treinverkeer werd in de avonduren weer hervat, zij het dat de treinen stapvoets rijden bij de plek des onheils. Het verkeer in de Grotestraat te Nijverdal (het karrespoor Almelo – Zwolle) werd daarna ook weer vrijgegeven.
Bij de vorige bom werd het scenario gebruikt dat de bom toen op een zondagmorgen onschadelijk werd gemaakt. Deze aanpak wordt nu ook verwacht. In dat geval wordt het autoverkeer en het treinverkeer opnieuw stil gelegd. ook wordt de opgeving dan ontruimd.

 
19-09-2013  

Weer gemeentesecretaris weg in Haaksbergen

 

HAAKSBERGEN – De gemeente Haaksbergen loost voor de zesde keer op rij haar gemeentesecretaris. In 1995 werd Henk Heijman vanuit de eigen organisatie aangesteld als waarnemer en in september 1997 volgde de Brabander Barto Franken die voordien 10 jaar gemeentesecretaris was in de gemeente Raamsdonk. Deze werd uiteindelijk in januari 2008 geloosd en opgevolgd door Yvonne Seuters, voordien hoofd Veiligheid bij de gemeente Almelo. Seuters hield het niet lang vol en werd al snel aan de dijk gezet en opgevolgd door Hermine de Bruijn-Franken die uit de eigen organisatie kwam. Zij is nu hoofd sector Samenleving in de gemeente Marum en nog bij de gemeente Haaksbergen betrokken als adviseur HRM talent- en organisatieontwikkeling. Haar opvolger in 2011 was Jacques Broekman die nu op zijn beurt zijn biezen kan pakken. Over het hoe en waarom doet de gemeente Haaksbergen geen uitspraken omdat dit zo is afgesproken. Ook wordt niets gezegd over de afkoopsom aan Broekman. Haaksbergen is dus in 18 jaar tijd aan haar zevende gemeentesecretaris toe.

 
20-09-2013  

Campagne tegen stijgende internetverkoop

 

ALMELO – Onder de noemer ‘weet waar je koopt’ beginnen winkeliers in diverse steden een campagne tegen de oplopende leegstand van winkelpanden in de binnensteden. De toenemende verpaupering bedreigt het bestaansrecht van middenstanders omdat de leegstand omzetdaling brengt met als resultaat een ‘uitgestorven’ kernwinkelgebied.
De campagne is dus bedoeld als bewustwordingscampagne, want de consument klaagt dan wel over verarming van de winkelgebieden maar heeft dat voor een groot deel ook zelf in de hand. De middenstandsverenigingen wijzen er in deze ook op dat er veel kaf onder het koren is onder de verkoop van artikelen via internet en geeft het advies om dan bij eventuele internet-aankopen dat te doen via vertrouwde webshops of webshops met een fysieke winkel zodat beter gereclameerd kan worden als er iets niet klopt.
 

 
22-09-2013  

Oud- burgemeester Ko Wierenga overleden

 

ENSCHEDE – Oud- burgemeester van Enschede Ko Wierenga is zaterdag overleden. Wierenga gold als een no nonsense bestuurder die zaken in beweging kon krijgen en ook snoeihard kon oordelen zoals bij het onderzoek naar de IRT-affaire waar hij als voorzitter fungeerde. Het kostte minister en partijgenoot Van Thijn de kop.

Wierenga’s grootste ideaal werd niet bereikt, de samenvoeging van Enschede en Hengelo tot een gemeente. Hij was burgemeester in Enschede van 1977 t/m 1994.

Wierenga is geboren op 6 maart 1933 in het Drentse Borger als zoon van een onderwijzer. Hij groeide op in Apeldoorn, werd kandidaat-notaris te Utrecht en Doorn en kamerlid voor de PvdA voordat hij burgemeester werd in Enschede. Wierenga overleed zaterdag op 80-jarige leeftijd in het verpleeghuis Bruggenbosch in Enschede.

 
23-09-2013  

Roskam Profijt Advocaten start in Enschede

 

ENSCHEDE - Aan de Lasondersingel 94 in Enschede is sinds 1 september Roskam Profijt advocaten gevestigd. Kirsten Roskam en Stephanie Profijt besloten samen een nieuwe praktijk te beginnen. Ze leggen zich daarbij toe op de specialisaties arbeidsrecht en sociaal verzekeringsrecht.

<< Kirsten Roskam (links) en Stephanie Profijt waren eerder al bijna tien jaren collega’s bij Damsté advocaten – notarissen. Ze vonden elkaar in de plannen voor een klein kantoor, dat uitgerekend is gevestigd op de locatie waar hun voormalige werkgever tot 2006 jarenlang gevestigd was. Sleutelwoorden in de missie van de uit Almelo afkomstige Kirsten Roskam en Enschedese Stephanie Profijt zijn ‘eigentijds, persoonlijk en Twentse nuchterheid’.
 

 
25-09-2013  

Lands grootste touringcaroperator OAD failliet

 

ALMELO/HOLTEN – De rechtbank in Almelo heeft vandaag 20 BV’s van Neerlands grootste touringcaroperator OAD uit Holten failliet verklaard. Het faillissement van het uit 1924 stammende familiebedrijf kwam voor de vakbonden en het personeel als een totale verrassing maar was onvermijdelijk nadat de Rabobank een kapitaalsinjectie eiste die door de grootaandeelhouders niet alleen kon worden opgebracht.
Een zoektocht naar externe investeerders bracht binnen de gestelde deadline geen soelaas zodat het faillissement moest worden aangevraagd. Met een groep investeerders was een accoord bereikt, maar dat kwam zondag te laat, waardoor een faillissement onvermijdbaar werd. Wel wordt bekeken of een doorstart gemaakt kan worden.
De crisis duurde voor OAD te lang waardoor de ingezette reorganisatie om zich te focussen op meer reisverkopen via internet en het verminderen en optimaliseren van de reisbureaus onder de naam De Globe, uiteindelijk geen uitweg bood. Bij de 140 reisbureaus werken 1755 mensen. De omzet in 2012 bedroeg 750 miljoen euro. Voor het personeel is collectief ontslag aangevraagd, zodat de lonen over de mand september via het UWV lopen.

<< Het personeel op het hoofdkantoor in Holten (400) is gevraagd om voorlopig door te werken vanwege de afhandeling van met name reizen die momenteel worden uitgevoerd. Wel zijn de kantoren van De Globe gesloten.

Geboekte reizen

OAD Reizen en De Globe zijn aangesloten bij de SGR. Reeds gedane boekingen en reizen die reeds zijn aangevangen vallen onder de SGR waarmee overleg gaande is hoe te komen tot oplossingen. Via de SGR (www.sgr.nl) zijn nadere inlichtingen verkrijgbaar.

Nieuwe boekingen

OAD Reizen boekt nog wel tot nader orde nieuwe reizen. Deze vallen onder verantwoordelijkheid van de curator, zo meldt de directie van OAD in een persbericht. Nieuwe betalingen worden via de curator gegarandeerd. (www.oad.nl

 
25-09-2013  

Subsidie voor technische theaterfaciliteiten

 

ZWOLLE – Het Cultuurfonds Overijssel maakte vandaag bekend dat het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel ruim € 33.000 beschikbaar heeft gesteld voor de uitbreiding van theater-technische faciliteiten die bij vier over de provincie Overijssel verspreide pooldepots zijn ondergebracht. De depots VVV/Face te Deventer, TCA Theatertechniek te Almelo, Toneelvereniging De Rieverst te IJhorst en Toneelvereniging Vorie Vana te Beerzerveld profiteren daarvan.
De ‘poolinstallaties’ bestaan o.a. uit professionele licht- en geluidsapparatuur en mobiele podia. Ze zijn vooral bedoeld om Overijsselse amateurverenigingen de gelegenheid te geven tegen een zeer gunstig tarief professioneel voor de dag te komen bij hun optredens en uitvoeringen. Ook non-profit organisaties, organisatoren van culturele evenementen, scholen, (sociaal-) culturele en maatschappelijke instellingen kunnen de apparatuur huren tegen gunstige tarieven.

 
29-09-2013  

OAD Busbedrijf en SRC maken doorstart

 

HOLTEN - Curatoren Daniëls en Stekelenburg van het failliete OAD-concern hebben via een woordvoerder laten weten dat het OAD busbedrijf met alle bus-activiteiten een doorstart maakt. Directeur F. Schuitemaker en een investeringsmaatschappij nemen deze tak van OAD over. Volgens de woordvoerder zijn daarmee alle bus-activiteiten (inclusief busreizen) zeker gesteld. Bij het onderdeel werken ruim 200 mensen op meerdere locaties.

Ook doorstart SRC Cultuurvakanties
OAD-onderdeel SRC-Cultuurvakanties in Groningen is terug verkocht aan oprichter Wibo Anema. Bij SRC Cultuurvakanties werken 50 mensen. Anema verkocht SRC in 2002 aan de OAD-Groep.

Franchise kantoren Globe vallen buiten faillissement
Globe heeft een aantal franchise kantoren te weten Globe Reisburo Rolde, Globe Reisburo Borger, Globe Travel Team Oss, Globe Pelikaan Prinsenbeek, Globe Pelikaan Terheijden, Globe Pelikaan Zevenbergen, Globe Pelikaan Vlissingen. Deze kantoren vallen buiten het faillissement.

Omboeken van reizen
Geachte klant,
Vanaf heden, 27 september 2013, kunnen wij uw Oad-vakantie omboeken! Kom snel langs en wij zorgen ervoor dat u binnenkort zorgeloos op reis kan!
Heeft u geboekt bij een Globe Reisburo of op de website Oad.nl? Ook dan kunt u bij VakantieXperts terecht voor een snelle en eenvoudige afwikkeling.
VakantieXperts is door de SGR aangewezen om deze boekingen af te wikkelen.
Stap binnen bij één van onze
filialen of bel:0900 339 0 339.
Voor u als klant van Globe of Oad.nl geldt dat wij uw nieuwe reis eenvoudig opnieuw kunnen boeken. De betaling die u reeds heeft voldaan verrekenen wij met uw nieuwe reis. Van bijbetaling is slechts sprake indien u kiest voor een duurdere reis. Makkelijk en snel geregeld. Om dit te realiseren hebben wij de volgende informatie en documenten nodig:
* de boekingsbevestiging c.q. factuur van OAD, SRC of Globe
* de bewijzen van uw betaling (kopie dagafschrift of print van internetbankieren)
* E-tickets voor lijndienstvluchten, indien in uw bezit
* uw ID-kaart (zoals paspoort of rijbewijs).
Tot ziens! VakantieXperts, je leukste vakantie is ons werk!
www.sgr.nl

 
30-09-2013  

Inschrijving Cogas Cultuurfonds 2014 geopend


De Stichting ProGram uit Gramsbergen won dit jaar de Cogas Cultuurprijs
 

ALMELO - Vanaf 1 oktober kunnen instellingen met een cultureel en/of maatschappelijk karakter, die een evenement willen organiseren, een verzoek voor een financiële bijdrage indienen bij het Cogas Cultuurfonds. Dit fonds is door Cogas opgericht om culturele en maatschappelijke activiteiten in de regio te stimuleren.

Cogas is een bedrijf met ambities en een grote maatschappelijke betrokkenheid. Zij wil een bedrage leveren aan een fijn woon- en leefklimaat in de regio waar Cogas actief is. Culturele activiteiten zijn bij uitstek geschikt om mensen bij elkaar te brengen, te verbinden. Cultuur is gemeengoed en van ons allemaal. Daarom is jaren geleden het Cogas Cultuurfonds opgericht. Met dit fonds wordt een concrete bijdrage geleverd aan de vele ideeën die er in de omgeving zijn.

Aanvraag indienen
Instellingen die een aanvraag willen indienen, kunnen het aanvraagformulier en de voorwaarden vinden op www.cogas.nl/cultuurfonds. Aanvragen dienen voor 1 februari 2014 bij Cogas binnen te zijn. De aanvragen zullen worden beoordeeld door een commissie. De leden daarvan zijn benoemd door de gemeenten die aandeelhouder zijn van Cogas. In maart 2014 zal de commissie alle inzendingen beoordelen en een advies uitbrengen over de verdeling van het beschikbare geld. Begin mei 2014 zal Cogas de aanvragers laten weten of hun aanvraag gehonoreerd wordt.

Cogas Cultuurprijs
Van alle organisaties die een bijdrage krijgen, komt er één in aanmerking voor de Cogas Cultuurprijs. Deze prijs wordt door Cogas gekozen uit drie nominaties van de commissie. De prijs bestaat uit een Award en een geldbedrag van € 1.000,-.
 

Archief
Terug naar vorige pagina