Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-03-2012  

Financieringsprobleem Deventer stadskantoor


Neutelings - Riedijk Architectuur
 

DEVENTER – In Deventer wordt al jaren gesteggeld over de bouw van een nieuw stadskantoor. Ging de twist eerst over een futuristisch ontwerp dat elk gebouw in de historische binnenstad oversteeg, nu is de financiering van het nieuwere ontwerp een probleem.
De bouwsom bedraagt een slordige 55 miljoen euro en dat geld moet worden geleend op de kapitaalmarkt. Banken willen dat geld wel financieren maar alleen tegen variabele rente. Het college van B&W in Deventer vreest echter een stijgende rente in de toekomst waardoor de kosten geweldig zouden oplopen.

Swap
Dat nu wil het college van B&W in Deventer voorkomen middels een Swap waarbij de bank de risico’s draagt voor een hogere rente in de toekomst. De Swap is echter een omstreden financieel product, een zogenoemde Derivaat dat eveneens kosten met zich meebrengt. Bovendien loopt de gemeente een extra groot risico wanneer het krap bij kas zit en een hypotheektermijn schuldig blijft. De bank kan dan de Swap per direct opzeggen waardoor de kosten voor Deventer gigantisch de pan uit kunnen rijzen.
De gemeenteraad stak echter woensdag unaniem een stokje voor een Swap, zodat het Deventer college van B&W opnieuw moet bekijken hoe het benodigde geld wel tegen een aannemelijk tarief op tafel komt.

 
01-03-2012  

Dode man aangetroffen op parkeerplaats A1

 

HOLTEN - Donderdag 1 maart omstreeks 07.10 uur werd op de parkeerplaats bij een tankstation op de A1 te Holten (richting Hengelo) een overleden man aangetroffen.
Politie Twente onderzoekt of er sprake is van een misdrijf en zou graag in contact komen met getuigen. Heeft u iets gezien dat voor het onderzoek van belang zou kunnen zijn? Neemt u dan contact op met Politie Twente, 0900-8844.

Update: 1
TC Tubantia meldt dat het vermoedelijk gaat om een Poolse vrachtwagenchauffeur. Dit is niet door Politie twente bevestigd.

Update: 2

De dode man die werd aangetroffen achter een trafohuisje bij de McDonalds aan de A1, is vermoedelijk de chauffeur van een Poolse truck, zo is inmiddels bevestigd. Het slachtoffer is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen. Ook de locatie van een geparkeerde Poolse vrachtwagen wordt inmiddels als plaats van delict beschouwd. Politie Twente doet nog steeds een beroep op getuigen die mogelijk iets hebben waargenomen. (zie boven)

Update: 3
Politie Twente laat eerst sectie verrichten op het lichaam dat vanmorgen vroeg werd gevonden achter een trafohuisje op de parkeerplaats bij Holten langs de A1. Politie Twente wil zekerheid over de doodsoorzaak voordat mogelijk een grootschalig opsporingsteam in het leven wordt geroepen. Een misdrijf wordt daarmee nog niet uitgesloten, maar lijkt nu minder aannemelijk.

 
01-03-2012  

Onderzoek naar grondprijs Tubbergen

 

TUBBERGEN – De gemeente Tubbergen start vervroegd een gepland onderzoek naar de grondprijs van bouwkavels. Aanleiding is de binnenkort te verwachten start van verkoop van kavels in de bestemmingsplannen Binnenveld II en Steenbrei III.
De nu gehanteerde grondprijs dateert van 2011 en werd toen voor 2011 en 2012 gecontinueerd zonder verhoging op het prijspeil 2010.
Het Tubbergse college van B&W wil voorkomen dat gedurende het te starten verkooptraject Binnenveld II en Steenbrei III verschillende prijzen in rekening worden gebracht.
Voor het jaar 2013 werd regulier een aangepaste grondprijs voorzien.
Vooruitlopend op het onderzoek wil de gemeente Tubbergen nu niet duidelijk maken of wordt overwogen de grondprijs te verhogen of juist te verlagen!

 
01-03-2012  

Diefstal, beroving, inbraak, enz. in Twente

 

Winkeldief ook aangehouden voor beroving
ENSCHEDE - Politie Twente heeft woensdag 29 februari een 24-jarige man uit Enschede aangehouden voor winkeldiefstal. Uit onderzoek bestaat tevens de verdenking dat de 24-jarige betrokken is geweest bij de straatroof op 17 december 2011.

Omstreeks 12.40 uur kreeg de politie een melding dat medewerkers van een winkel aan het H.J. van Heekplein een winkeldief hadden staande gehouden. De man had goederen uit de winkel meegenomen en was de kassa gepasseerd zonder deze af te rekenen. Aan de ter plaatse gekomen agenten verklaarde de 24-jarige dat hij al eerder een winkeldiefstal had gepleegd. Uit verder onderzoek bleek dat de man ook als verdachte kon worden aangehouden voor de gewapende beroving in Hengelo op 17 december. De man is in verzekering gesteld. (2012020909 / 2011119561)

Bedrijfsinbraken
ENSCHEDE - Bij verschillende bedrijfspanden in Enschede zijn inbraken gepleegd.

Brinkstraat
Zondag 26 februari kreeg Politie Twente melding dat in de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 februari een bij een internetbedrijf aan de Brinkstraat was ingebroken. Onder meer is een televisie weggenomen. (2012019543 / 2012020887)
Laaressingel
Bij een kapsalon aan de Laaressingel werd in de vroege ochtend van donderdag 1 maart een poging tot inbraak gedaan. Omstreeks 03.00 uur werd door een omwonende een harde knal gehoord. De inbrekers konden de winkel echter niet binnenkomen en werden ook niet aangetroffen. (2012021190)
Oliemolensingel
Donderdag 1 maart omstreeks 05.15 uur werd ingebroken bij een automaterialenzaak. Hier werd geld buitgemaakt. (2012021205)
Wesseler-Nering
Bij een horecagelegenheid aan de Wesseler-Nering werd donderdag 1 maart omstreeks 06.15 uur ingebroken. Ook hier is geld weggenomen.(2012021212)

Politie Twente doet onderzoek naar de inbraken en wil graag in contact komen met getuigen. Mensen die iets van één van deze inbraken hebben gezien of wellicht iets verdachts hebben opgemerkt in genoemde straten, worden verzocht contact op te nemen met Politie Twente, team Enschede, 0900-8844 of anoniem via Bel M. 0800-7000.

Auto’s bekrast, politie zoekt getuigen
HAAKSBERGEN - In de Warfriet te Haaksbergen zijn woensdag 29 februari meerdere auto’s bekrast. De politie zoekt getuigen.
Omstreeks 17.45 uur kreeg Politie Twente van bekrassing van een auto. Ter plaatse gekomen agenten zagen in de Warfriet dat een vijftal auto’s waren bekrast.
Vorige week was ook al een aangifte ontvangen van bekrassing van een auto in de Warfriet. Eigenaren van auto’s die zijn bekrast en die nog geen aangifte hebben gedaan, worden verzocht dit alsnog te doen. De politie wil ook graag in contact komen met mensen die mogelijk iets van de bekrassingen hebben gezien. Zij worden verzocht contact op te nemen via het algemene nummer van Politie Twente, team Haaksbergen, 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000. (2012021107)

Verdachte hennepkwekerij aangehouden
HENGELO - De recherche van Politie Twente heeft woensdagmorgen 29 februari, een 60- jarige inwoner van Duitsland aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de ontdekte hennepkwekerij in Hengelo op 13 januari jl.
Tegen de 60-jarige man is proces-verbaal opgemaakt. Het onderzoek is nog niet afgerond en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Voetganger ernstig gewond bij aanrijding
DEURNINGEN - Een 66-jarige man uit Bad Oeynhausen (Dld) is woensdag 29 februari gewond geraakt bij een verkeersongeval. De man stak omstreeks 19.20 uur de Vliegveldstraat ter hoogte van een horecagelegenheid lopend over. Een 46-jarige automobilist uit Deurningen zag hem over het hoofd en reed de man aan. De man raakte ernstig gewond en is per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. De Verkeersongevallen Analyse doet onderzoek naar de toedracht. (2012021131)

Aangehouden voor oplichting met lege flessen
DELDEN - Een 31-jarige man uit Hengelo is woensdag 29 februari aangehouden op verdenking van oplichting.
De man had bij supermarkten lege flessenkratjes uit de emballageruimte gehaald en deze opnieuw ingeleverd. In één geval had de man een medewerker van de winkel verteld dat hij kratjes had ingeleverd en geen bon had ontvangen. Uit bewakingsbeelden bleek echter dat de man geen kratjes had ingeleverd. Op 13 januari had hij op deze manier een supermarkt in Losser opgelicht en op 30 januari en 10 februari een supermarkt in Delden. De man is aangehouden en na verhoor heengezonden. Hij zal zich voor de rechter moeten verantwoorden. (2012014094)

Huisverbod uitgereikt
DINKELLAND - Een 34-jarige man uit de gemeente Dinkelland heeft woensdag 29 februari een huisverbod opgelegd gekregen. De man wordt verdacht van huiselijk geweld. Hulpverlening is opgestart. Meer informatie over het huisverbod is te vinden op www.huisverbod.nl.

Zes jongeren aangehouden voor mishandeling
ALMELO - Politie Twente heeft zes jongeren in de leeftijd van 17 tot 19 jaar, aangehouden. Zij worden verdacht van het mishandelen van een 22-jarige man uit Zwolle op 15 januari jl.
De 22-jarige Zwollenaar was in de nacht van zaterdag 14 op zondag 15 januari met wat vrienden op stap in Almelo. Omstreeks 04.00 uur verlieten zij een café. Toen zij op het Centrumplein stonden, werden zij toegeschreeuwd door een grote groep jongeren die zich tegenover hen ophielden. De groep uitte beledigingen richting de vrienden van de Zwollenaar. Toen hij vroeg waarom zij dit deden, begon de groep hem te mishandelen. Hij werd in het gezicht geslagen en geschopt. Toen hij op de grond viel als gevolg van de mishandeling, bleven de jongeren schoppen. Uiteindelijk lukte het de Zwollenaar om weg te rennen. Hij werd opgevangen door politieagenten en is door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar heeft hij zich moeten laten behandelen aan zijn verwondingen.

Hennepplantages ontdekt
ALMELO - Politie Twente heeft woensdag 29 februari drie hennepkwekerijen aangetroffen.
Naar aanleiding van een anonieme melding via Bel M. werd op de zolder van een woning aan De Roerdomp een in werking zijnde kwekerij aangetroffen met 228 planten. De stroom werd illegaal afgetapt, waarbij sprake was van een brandgevaarlijke situatie. In opdracht van de officier van justitie werden de planten ter vernietiging in beslag genomen. Naar de eigenaar van de kwekerij wordt onderzoek gedaan. (2012007763)
Bij een woning aan de Virulyweg werd op de bovenverdieping een hennepkwekerij in een afgetimmerde ruimte aangetroffen. Hier was al geoogst, vermoedelijk hebben hier 313 planten gestaan. Deze zijn in opdracht van de officier van justitie ter vernietiging in beslag genomen. Ook hier was sprake van diefstal van stroom. De eigenaar van de kwekerij, een 36-jarige man uit Almelo, is donderdag 1 maart aangehouden (2012014035)

 
02-03-2012  

Poolse chauffeur stierf natuurlijke dood (A1)

 

ENSCHEDE (Holten) – De dode Poolse chauffeur die gisteren werd gevonden achter een transformatorhuisje bij de McDonalds langs de A1 in Holten, blijkt een natuurlijke dood te zijn gestorven, zo wees sectie uit.
I.v.m. de vondst werd de parkeerplaats gedurende vele uren afgesloten en ook McDonalds deed de vestiging dicht vanwege de in gang gezette opsporingen door de Politie Twente. Nu gebleken is dat er geen misdrijf in het spel is, is het lichaam vrij gegeven voor vervoer naar Polen, zo deelde de Politie Twente mee.

 
05-03-2012  

CDA trekt steun in nieuw stadhuis Deventer

 

DEVENTER – Het kan dus toch, De CDA-fractie heeft haar steun voor een nieuw stadhuis in Deventer ingetrokken. Dat heeft de partij bekend gemaakt.
Het standpunt van de partij is opmerkelijk, omdat het CDA altijd voor de komst van het stadskantoor is geweest. De partij zette de laatste tijd wel vraagtekens bij de hoge kosten en de financieringswijze van het bouwproject. De gemeente moet volgens het CDA in totaal 65 miljoen lenen om de bouw door te laten gaan. Dat vindt de partij op dit moment 'onverantwoord'. Na overleg heeft de CDA-fractie afgelopen weekend besloten om tegen te stemmen op 21 maart, de dag waarop de raad het bouwbesluit neemt.
In Deventer vormen de VVD, PvdA, D66 en Deventer’s Belang in deze raadsperiode een coalitie.

<< Eerder in 2009 sneuvelde al een coalitie met daarin het CDA, op het plan voor een nieuw stadskantoor. Het futuristische plan van destijds veranderde daardoor in een versoberd nieuw ontwerp. Wel was daar al een slordige 6 miljoen euro aan uitgegeven.
Het college van B&W in Deventer heeft overigens geweigerd openbaarheid te geven van alle financiële stukken. Twee Deventenaren deden vergeefs een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur! 

Lees ook:
Financieringsprobleem Deventer stadskantoor
Deventer volkspeiling

 
05-03-2012  

Onrustige horecanacht in Hengelo en Markelo

  HENGELO/MARKELO – Politie Twente heeft in de nacht van zaterdag op zondag zowel in Hengelo als in Markelo diverse keren moeten ingrijpen om escalatie van geweld onder ‘stappers’ te voorkomen.
Lees verder...

 
06-03-2012  

VolkerWessels presteert redelijk in zware markt

 

AMERSFOORT – Koninklijke Volker Wessels BV heeft in 2011 toch een hogere omzet weten te boeken. Desondanks daalde de winst na belastingen van 87 naar 81 miljoen euro een bedrag dat volledig wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders.
Dertig procent van de winst komt uit de buitenlandse bedrijven van VolkerWessels dat 152 bedrijven in binnen- en buitenland omvat. In Duitsland werden de bedrijfsactiviteiten op enkele kleine deelnemingen na, in 2011 beëindigd. Vooral in Canada en de VS gaat het goed terwijl in de UK de orderportefeuille goed opkrabbelt. In totaal heeft VolkerWessels voor ruim 5 miljard euro aan opdrachten in portefeuille. De solvabiliteit van VolkerWessels bedraagt 25 procent.
VolkerWessels verhuisde haar hoofdkantoor begin van dit jaar van Rotterdam naar het nieuwe energiezuinige kantoor bij Amersfoort (Vathorst) langs de A28. Dat pand werd gebouwd in opdracht van de Rijssense grootaandeelhouder Dik Wessels. VolkerWessels heeft voor die locatie gekozen omdat het centraal in Nederland ligt t.a.v. alle Nederlandse werkmaatschappijen.
Saillant in deze is dat VolkerWessels grootste concurrent Heijmans zich gaat vestigen in het oude te renoveren Adriaan Volkerhuis in Rotterdam.

< Het nieuwe hoofdkantoor van VolkerWessels bij Amersvoort langs de A28


VolkerWessels Jaarrapport 2011

 
06-03-2012  

Lions gul voor goede doelen

 

TWENTERAND/ALMELO - Lions Twenterand heeft maandagavond drie lokale initiatieven ondersteund met elk 1000 euro. De cheques werden in ontvangst genomen door vertegenwoordigers (foto) van de stichting EetMee, buurthuis Westerdok Vriezenveen en de stichting Noaberdag.
Van de fondsen die de leden van de Lions Twenterand jaarlijks werven wordt zeventig procent lokaal besteed, twintig procent nationaal en tien procent internationaal. Sinds haar bestaan heeft Lions Twenterand op die manier reeds met 60.000 euro lokale initiatieven gesteund.

In Almelo waren de Lions gul voor het project De Boodschappenmand. Nolda Schepers mocht de cheque in ontvangst nemen om gezinnen in financiële nood te kunnen helpen. Lions Almelo zamelde het geld in tijdens de activiteiten voor kerst.

 
07-03-2012  

ROC Horecaopleiding Almelo dik in de prijzen

  ALMELO – Meerdere studenten van de horecaopleiding (MBO) van het ROC van Twente in Almelo, vielen in de prijzen tijdens de dinsdag jl. gehouden jaarlijkse Horecatalentendag Achterhoek 2012 in Kasteel Huize Ruurlo.

Winnaars jonge gastheren in opleiding
De 20-jarige Murat Keskin (foto) uit Enschede en werkzaam bij Hotel de Broeierd in Enschede werd eerste tijdens de wedstrijd gastheerschap. Hiermee heeft hij een zeer bijzondere stage gewonnen bij Jonnie en Thérèse Boer van Michelinsterren-restaurant De Librije (***) in Zwolle. Winnaar Murat Keskin volgt de mbo-plusopleiding Fasttrack hospitality manager.
Lees verder...

Fotoreportage (1 foto's)...

 
08-03-2012  

Raadsleden Wierden krijgen een iPad

 

WIERDEN – De gemeenteraadsleden van Wierden worden uitgerust met een iPad. Doel is dat de raadsleden hun informatiestroom van gemeentelijke zijde niet meer op papier ontvangen maar digitaal. De investering van € 21.000,00 valt in het niet tegen de berekende besparing van € 30.000,00 op jaarbasis. De digibeten onder hen moeten dan wel in de leer om het apparaat te bedienen.
 

 
08-03-2012  

Tubbergen-Dinkelland samen maar toch apart


Twee kapiteins - één schip!
  TUBBERGEN/DINKELLAND - De colleges van B&W van de gemeenten Dinkelland en Tubbergen hebben met instemming kennis genomen van de eerste voortgangsrapportage over de samenwerking tussen beide gemeenten. Beide colleges hebben ingestemd met de in de rapportage beschreven richting voor het tot stand komen van de ambtelijke en bestuurlijke samenwerking. De voortgangsrapportage wordt voorgelegd aan de gemeenteraad van Tubbergen op 19 maart 2012 en aan de gemeenteraad van Dinkelland op 20 maart 2012.

Vanaf 1 januari 2013 werkt één ambtelijke organisatie voor twee zelfstandige gemeenten. De eigen besturen van Dinkelland en Tubbergen blijven bestaan. Daarnaast wordt ingezet op harmonisatie van beleid waar dat passend is. In de eerste voortgangsrapportage wordt het proces geschetst dat is gevolgd om te komen tot een intensieve onderlinge samenwerking. Daarbij worden de reeds behaalde resultaten en de nog te verwachten resultaten op de verschillende aspecten geschetst. De colleges willen de raden met deze voortgangsrapportage nu al enig inzicht geven in de te verwachten meerwaarde van de samenwerking voor de samenleving.
Lees verder...

 
10-03-2012  

Bezwaren tegen WOZ-heffing zijn lonend

 

ALMELO – Volgens een onderzoek van TC Tubantia en regionale makelaars worden woningen door gemeenten vaak te hoog getaxeerd voor de berekening van de WOZ-waarde. Het onderzoek toont opmerkelijke verschillen. Zo werd een woning in Wierden 52.000 euro lager getaxeerd dan door de gemeente en in Hellendoorn een woning 52.000 euro lager.
Het verschil wordt verklaard doordat makelaars ook in de woning kijken en de gemeenten computermodellen gebruiken om de WOZ-waarde te bepalen. Twee makelaars scoorden vorig jaar 90 procent bij 100 bezwaren voor hun cliënten tegen de opgelegde WOZ-waarde. Een bezwaar is vooral lonend omdat dit voor meerdere jaren doortelt in de opgelegde heffing.
In de gedrukte versie van TC Tubantia van heden een uitgebreid artikel. Hier ook een Link naar de WOZ-calculator.

 
10-03-2012  

Politie Twente geen bon maar waarschuwing

 

ENSCHEDE – De Politie Twente schaart zich evenals de collega’s in de Achterhoek met ingang van maandag achter de landelijke acties om geen bekeuringen voor lichte overtredingen meer uit te delen. De politie in het oosten van het land steunt daarmee de cao-acties om betere arbeidsvoorwaarden te bedingen. De acties gaan door totdat een nieuwe cao is bereikt.
Veel agenten keren zich ook tegen de hoogte van de boetes die volgens hen in geen verhouding meer staan met de aard van de overtreding.

 
10-03-2012  

Oorlog tussen Reggefiber en Cogas Kabel

 

ALMELO – De concurrentieslag tussen Cogas en Reggefiber om de hegemonie in Twente in kabelaansluitingen is compleet nu Reggefiber besloten heeft in Hof van Twente de glasvezelkabel gratis in huis te leggen.
Reggefiber (Wessels Rijssen/KPN) reageert daarmee op de aankondiging dat Cogas in zee wil met Rabo Bouwfonds Communication Infrastructure Fund (CIF) dat aandeelhouder wordt bij Cogas Kabel.
CIF wil 60 miljoen euro stoppen in Cogas om 88.000 aansluitingen in het van ouds her Cogasgebied te kunnen voorzien van gratis aangelegde kabel. Pas later hoeft men dan te besluiten of men een abonnement neemt of niet.
Reggefiber ging pas aansluiten als 30 procent van de bewoners en bedrijven had ingetekend maar laat die eis nu waarschijnlijk varen gelet op de plannen in Hof van Twente. Ook in Wierden is die strijdt al ontbrand.
Cogas moet nu nog sneller gaan aanleggen om de concurrentie te vlug af te zijn en heeft daarvoor een kapitaalinjectie van CIF dringend nodig.
De aandeelhouders van Cogas, de gemeenten Almelo, Borne, Dinkelland, Twenterand, Wierden, Oldenzaal, Tubbergen, Hof van Twente en Hardenberg hebben daarom besloten raadsvergaderingen gehouden. Cogas is zelfs bereid om interim-dividend te betalen om de aandeelhouders over de streep te halen. Grootste aandeelhouder Almelo, wil wel alles verkopen, zo werd in kringen van raadsleden vernomen, maar Wierden wil dat de gemeenten 51 procent van de aandelen behouden om invloed op Cogas te kunnen blijven uitoefenen.

Lees ook: ‘Cogas versneld aanleg glasvezelnetwerk

 

 
11-03-2012  

Gewapende overval tankstation Enschede

 

ENSCHEDE - Zaterdagavond 10 maart werd wederom een gewapende overval gepleegd op een tankstation aan de Boulevard 1945 in Enschede. Op vrijdag 24 februari jl. werd dit tankstation ook overvallen.
Omstreeks 21.30 uur kwam de melding binnen dat zojuist een overval had plaatsgevonden bij het tankstation aan de Boulevard 1945. Op het moment dat er even geen klanten in de winkel waren, kwam een man de winkel binnen die de medewerkster onder bedreiging van een op een vuurwapen gelijkend voorwerp eiste geld te geven. Met een onbekend geldbedrag verliet de man vervolgens de winkel. Hij is linksaf richting de Heutinkstraat gelopen.

De medewerkster gaf het volgende signalement op van de overvaller:
• man met een getinte huidskleur;
• Tussen de 35-40 jaar oud;
• Normaal postuur, ca. 1.70-1.75 m. lang;
• Droeg een zwarte sjaal voor zijn mond en had een zwart met donkergrijs gestreepte muts op zijn hoofd;
• Droeg een bruine winterjas met rits;
• Had een gele plastic tas bij zich met vermoedelijk het opschrift ‘Nettorama’ en de afbeelding van een kangoeroe.


<< Er zijn camerabeelden waarop de dader te zien is. In overleg met het Openbaar Ministerie is deze afbeelding vrijgegeven. Mensen die de man op de afbeelding herkennen, of die voor of na het genoemde tijdstip iets hebben gezien van de overval, worden verzocht zich te melden bij het rechercheteam Enschede van Politie Twente. Dit kan door te bellen naar 0900-8844 of anoniem via M. 0800-7000.
 

 
11-03-2012  

Investeren Almelo-De Haandrik is zinloos


Archieffoto: Freek Buitenweg
 

ALMELO/HARDENBERG - Liefst 19 miljoen euro steekt de provincie Overijssel in het beter bevaarbaar maken van het kanaal Almelo – De Haandrik, maar dat is volgens de Algemene Schippers vereniging (ASV) zinloos als de nieuwe eisen voor binnenvaartschepen daadwerkelijk worden ingevoerd.
Volgens de ASV verdwijnen dan de huidige kleinere vrachtschepen tot 1000 ton omdat het aanpassen ervan een te kostbare zaak wordt. De nieuwe eisen zijn opgesteld in Europees verband door de internationale commissie voor de Rijnvaart (CCR) en omvat maar liefst 140 eisen t.a.v. veiligheid, geluidsnorm, minimale snelheid en besturingssystemen.

De provincie Overijssel is op de hoogte van de discussie over de regels voor de binnenvaart maar verwacht dat de overgangstermijn nog wel opgerekt zal worden en acht het eveneens mogelijk dat er nog aanpassingen in de regels zullen komen. De provincie wijst op het belang van vrachttransporten over water en meldt dat een binnenvaartschip van 700 ton maar liefst 35 vrachtwagens over de weg voorkomt.

Het transportbedrijf Nijhof & Wassink uit Rijssen hield in 2009 al een proefvaart met gekoppelde schepen om meer containers over het kanaal vanaf Rotterdam via het kanaal Almelo - De Haandrik te vervoeren Op basis van die proefvaarten worden knelpunten aangepast en  verbeteringen uitgevoerd Ook de capaciteit van de sluis bij Eefde in het Twentekanaal wordt verdubbeld.

Lees ook: Bijzondere proefvaart Almelo - Coevorden

 
12-03-2012  

Politieberichten Twente weekend 11-03-2012

 


Politieberichten Twente weekend 11-03-2012

 
12-03-2012  

Kanaaltocht Koets'n Keerls door zonder paarden

 

ALMELO – De Kanaaltocht van de Koets’n Keerls op zondag 18 maart gaat door, maar dan zonder paarden. Die worden thuis gelaten vanwege het heersende Rhino-virus in Nederland. De tocht wordt nu wandelend, per step of fietsend afgelegd en de start is vanaf 10.00 uur bij café restaurant ‘Fraans Maria aan het kanaal Almelo-Nordhorn bij Albergen.

De tocht wordt gehouden ten bate van de koetsreis Vilnius – Parijs die ‘Koetsenkeerls’ Gerrit Haakmeester, Hein Heun , Joost van Heuvel en Harry Mulder willen afleggen waarbij de baten besteed worden aan Stichting Napoleon voor Gichon. Het geld is bestemd voor de inrichting van kindertehuis House of Peace in Tsjernobyl, Wit-Rusland.

De organisatie heeft steps in de verhuur en er zijn routes uitgezet van van 5, 10, 20, 30 of 40 kilometer. Het ligt in de bedoeling dat deelnemers zich vooraf laten sponsoren voor het aantal af te leggen kilometers.
Bij ‘Fraans Marie’ worden de deelnemers ontvangen met een kop koffie en krentenwegge. Tevens is er een 'fish spa' aanwezig, hier kan men de handen laten verzorgen door kleine visjes. De opbrengst is eveneens voor het goede doel. Harmonicaspelers de Nie j wes spollersis aanwezig bij Fraans Marie voor muzikale begeleiding.

De koetstocht Vilnius – Parijs wordt in mei a.s. gereden.

 
14-03-2012  

Terugblik Overijssel 2011

 

ALMELO – Voor wie de meest belangrijke Overijsselse gebeurtenissen in 2011 nog eens terug wil zien wijzen wij op de ‘timeline die werd gemaakt door RTV Oost. Allerlei zaken passeren de revue zoals wateroverlast, droogte en ijzel, de grote brand in het centrum van Zwolle, de kampioensfestiviteiten van FC Twente, de brand in het centrum van Kampen en de tragische moord op een caissière door haar ex- vriend met zijn dienstpistool in Almelo, die ook de hand aan zichzelf sloeg. 

Timeline flip
 

 
15-03-2012  

Werkgevers schoonmaak praten weer over CAO

 

ALMELO – Elf weken duurt de staking in de schoonmaakbranche voor een betere cao, maar het begint te knijpen. Grote opdrachtgevers als de VU Amsterdam, NS, Schiphol en de openbare onderwijsgroep Groningen hebben de werkgeverskoepel OSB opgeroepen weer met de vakbonden aan tafel te gaan.
Deze geven daar na weken van actievoeren en ondanks het eindbod dat de OSB op tafel had gelegd, gehoor aan. Volgende week zit men weer aan tafel voor een ‘verkennend’ gesprek. Knelpunt is o.a. doorbetalen bij ziekte en ook met het loonaanbod zijn de werknemers nog niet geheel tevreden. Respect voor het uit te voeren werk en een normale betaling is wat de werknemer feitelijk wil.
Onlangs werd in Almelo bij Asito massaal gedemonstreerd en werden universiteiten en kantoren tijdelijk bezet. De studenten stelden zich op achter de eisen van de schoonmakers en zette de besturen van hun instellingen, zijnde opdrachtgevers, eveneens onder druk.

< Asito-directielid Anton Witte (onderhandelaar namens de OSG) weigerde een ritje op een kameel die de actievoerders bij zich hadden. Desondanks was een kus van de kameel zijn loon.
Schoonmaker John Walraven : 'Het is niet normaal dat we zolang moeten strijden voor doodnormale dingen. Daar kan ik me boos om maken. Gelukkig kon Anton het wel goed vinden met de kameel.'

 
16-03-2012  

Ten Cate actief in innovatieve oplossing mijnafval

 

ALMELO – Ten Cate Geosynthetics is samen met Ingenieursbureau Witteveen+ Bos uit Deventer betrokken bij een innoverende oplossing van het beheer van verpulverd steen na de winning van olie, steenkool of metaal.
Het consortium heeft een werkwijze bedacht om milieuschade door dit afval verder te voorkomen. Men brengt, gebaseerd op verbeterd locatieonderzoek en monitortechniek, hoogwaardige expertise samen waardoor grootschalig herstelwerk mogelijk wordt.

Mijnafval wordt meestal opgeslagen in grote bekkens of valleien waarbij tot nu milieuschade niet is te voorkomen. Met doek van TenCate Geosynthetics kan dit worden afgedekt. Ervaring deed men al op bij de stortplaats in de Vogelmeerderpolder bij Amsterdam.

<< CEO Loek de Vries maakte van Royal ten Cate in 10 jaar een innovatieve grote speler in technische weefsels. Wereldwijd spreekt Royal ten Cate een woordje mee in bijvoorbeeld brandvertragende kleding voor o.a. de US Army, bescherming van gevechtsvoertuigen tegen bermbommen, toepassingen in de vliegtuigindustrie et cetera, maar ook is het wereldleider in de ontwikkeling van kunstgras en 'turff'' voor sportdoeleinden.

Voor oude kunstgrasvelden en 'turff' tennisbanen is inmiddels ook al een nieuwe toepassing bedacht. Swanenberg Bodems ontwikkelde daarvan de 'Alweatherbodem' voor paardensporttoepassingen. In Almelo ligt bijvoorbeeld op het Twents Hippisch Centrum 2,5 ha van deze bodem waardoor nagenoeg het gehele jaar de bodem zwaar belast kan worden in dressuur- en springwedstrijden. Alleen bij extreme vorst kan er buiten niet worden gereden. Maar water kan er bijvoorbeeld niet genoeg vallen!  
De Almelose Ruiterdagen varen er wel bij.

(Foto-uitsnede - archief: 'Paparazzo' Freek) 

 
18-03-2012  

TSN Thuiszorg herstart kraamzorg in Nederland

 

ALMELO – Bijna tien jaar geleden begon TSN de afbouwfase van de kraamzorgafdeling, toen nog een dochter onder de naam Kraamzorg Service Nederland (KSN). Destijds werd gefocust op groei in de thuiszorg omdat het Rijk besloot deze tak van zorg volledig aan de vrije marktwerking over te laten.
De oudere kraamzorgmedewerkers werden massaal ontslagen en de jongeren hadden de keuze tot overstap naar de thuiszorg tegen een lager salaris.
In de loop der tijd werd TSN Thuiszorg overgenomen door Asito in Almelo en sindsdien is TSN Thuiszorg uitgegroeid tot een der grootste werkgevers in de nationale thuiszorgmarkt.
De tijd schijnt inmiddels weer rijp te zijn om ook de kraamzorg weer als activiteit op te nemen en dat gebeurd vanuit de vestiging in Almere. Via de website van TSN Kraamzorg is waar te nemen dat dit vooral in het westen van het land begint met openstaande functies, maar wel worden alle thuiszorgvestigingen in het land eveneens aangeduid als kraamzorgvestiging.
TSN heeft eveneens een eigen TSN College voor opleidingen in de zorg. Dat gaat van thuiszorg tot verpleging en kraamzorg. Als partners in opleiding zijn overeenkomsten met het ROC van Amsterdam en het ROC van Twente afgesloten.
Op de diverse websites van TSN wordt geen enkele binding met Asito aangeduid. Ook op de website van Asito staat TSN niet meer aangegeven. TSN ressorteert bij Asito onder de divisie Asito Medical.

 
18-03-2012  

Kanaaltocht levert 2650 euro op voor Gichon

 

ALBERGEN – De Kanaaltocht van de Koets’nKeerls leverde zondag 2650 euro op voor de stichting Napoleon voor Gichon, de stichting die zich inzet voor de slachtoffers van de kernramp bij Tsjernobyl.
De tocht werd gehouden zonder paarden vanwege het heersende Rhinovirus ondanks dat de KNHS in principe paardensportevenementen al weer vrij had gegeven. Het alternatief was deze keer wandelen, fietsen of steppen, waarbij de deelnemers zich lieten sponsoren voor het af te leggen aantal kilometers. Napoleon voor Gichon ambassadrice Marga Bult verrichtte het startschot.
Ook kon men bij startplaats ‘Fraans Marie’ de handen laten reinigen in een zogenoemde ‘fish spa’’ waarbij kleine visjes de handen schoon zuigen.
Daarmee is het nog niet gedaan voor de Koets’nKeerls want Gerrit Haakmeester, Hein Heun , Harry Mulder en Joost van Hövell tot Westerflier als Napoleon willen per koets de tocht Vilnius-Parijs afleggen om nog meer geld in te zamelen met als doel de inrichting van kindertehuis House of Peace in Tsjernobyl, Wit-Rusland.
Op 22 april a.s. om 15.00 uur is het vertrek per vrachtwagen vanuit Ootmarsum gepland om naar startplaats Vilnius te vertrekken. Daarna volgt twee dagen later de tocht per koets over een afstand van 2300 km naar Parijs die men in vier weken hoopt af te leggen.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (14 foto's)...

 
19-03-2012  

Verdeeldheid over fusie tot Twentestad blijft

  HENGELO – Tijdens het debat over een fusie van de Netwerksteden Almelo, Borne, Hengelo en Enschede tot één gemeente ‘Twentestad´ in de bibliotheek te Hengelo bleven de 250 aanwezigen verdeeld.
Gespreksleiders Gerard Smink en Dolf Ruesink (Tc Tubantia) ondervroegen de burgemeesters Jon Hermans-Vloedbeld (Almelo), Rob Welten (Borne), Frank Kerckhaert (Hengelo) Peter den Oudsten (Enschede), Anne Flierman (UT), Professor Thomas, Hans Kroeze (dir. Asito) en tweede kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) die verzuchte; ‘Welke problemen zijn we nu aan het oplossen? (Pakt de kaart van Twente er bij) Als we gaan fuseren moeten we het over herindeling gemeentelijke diensten hebben en waar we natuurlijk het nieuwe gemeentehuis neerzetten. Is dat wat Twente nu nodig heeft? Ik denk het niet. Er is goeie bestuurlijke samenwerking nodig, maar ik denk niet dat je een bestuurlijk probleem gaat oplossen door schaalvergroting.´ Hij gaf er de kern mee aan waar het om ging.
Lees verder...

 
20-03-2012  

Groen licht voor Dierenpark Emmen

 

EMMEN - De gemeenteraad van Emmen heeft maandagavond toch ingestemd met de verhuizing van het dierenpark Emmen naar De Es. Het raadsvoorstel werd met 25 leden voor en 13 leden afgehamerd. Tijdens de extra raadsvergadering waren vooral de oppositiepartijen kritisch over de risico's die de gemeente Emmen neemt. PvdA-wethouder Bouke Arends zei dat aan alle eerder gestelde eisen van de raad voldaan is.
De verhuizing van het dierenpark kost een slordige 200 miljoen euro, dat grotendeels door de gemeente Emmen en de provincie Drente moet worden betaald.
Van de collegepartijen stemde de volledige PvdA fractie voor, net als bij de VVD. Bij het CDA stemde een raadslid tegen. Opvallend is dat het onderzoeksbureau Twijnstra Gudde vorige week nog waarschuwde vorige voor een mogelijk fiasco, omdat de financiële onderbouwing onvoldoende zou zijn. Ook wordt betwijfeld of het bezoekersaantal van 1,3 miljoen op jaarbasis kan worden behaald. Nu bezoekt jaarlijks ongeveer de helft het Noorderdierenpark.

 
20-03-2012  

Aeronamic behaald AS9100C certificaat

 

ALMELO – Vliegtuigonderdelen-producent Aeronamic in Almelo heeft een AS9100C kwaliteitscertificaat behaald voor haar hoofdvestiging in Almelo en haar productiefaciliteit in Sibiu te Roemenië.
‘Dit hebben wij met inzet van alle medewerkers kunnen behalen’, zegt directievoorzitter Dick Alta trots. ‘Het is eveneens een bevestiging dat wij onze afnemers beleveren met de hoogste kwaliteit, een prijscompetatief design en een hoge service als standaard. Het is een mijlpaal voor ons bedrijf als leverancier aan de vliegtuigindustrie’, aldus Dick Alta.

Aeronamic was een der eerste Europese toeleveranciers die in 2005 al het AS9100 certificaat behaalde en nu dus de aanvulling daarop.
Aeronamic ontwikkelt en produceert sinds 1989 luchtvaart Air Management systemen waaronder o.a. airconditioning, startmotoren, load compressoren en turbines voor vliegtuigen om licht, lucht, koeling en opstarten te regelen. Toerentallen van onze lucht aangedreven systemen lopen tot meer dan 100.000 omwentelingen per minuut op. Dat vereist technisch hoogwaardige, titanium producten die compleet in onze fabrieken gemaakt worden.

De gespecialiseerde medewerkers van Aeronamic bewerken complexe gietstukken en draaien, frezen, testen en meten elk onderdeel tot op de duizendste millimeter nauwkeurig voor veiligheid en kwaliteit. Speciale behandelingen zoals ‘shot peenen’ en balanceren doen we in eigen beheer en maar testen ook op afwijkingen die praktisch niet met het blote oog waarneembaar zijn.

Dat doet Aeronamic bijvoorbeeld voor de nieuwe A350, maar ook voor de F-35 Joint Strike Fighter.

Meer over Aeronamic klik hier.

 
20-03-2012  

1 miljoen euro voor wegen buitengebied Twente


Het aanleggen van een bermcrete, een waterdoorlatende betonstrook waar ook het gras doorheen groeit.
 

ENSCHEDE - Regio Twente geeft een subsidie van bijna € 1 miljoen euro aan projecten die de wegen en paden door het Twentse groen verkeersveiliger maken. De subsidie vormt het sluitstuk op een programma van tien jaar waarin Regio Twente samen met de gemeenten en de wegbeheerders het gehele buitengebied als verblijfsgebied heeft ingericht. Twente is een van de eerste regio’s in Nederland die dit op basis van de principes van Duurzaam Veilig heeft gedaan. Onderzoek toont aan dat door maatregelen als 60-kilometerwegen, kruispuntplateaus en heldere markering het aantal verkeersslachtoffers met 30 procent daalt.

De subsidie van Regio Twente gaat naar projecten in verschillende gemeenten in de Twente, waarbij gemeenten en Regio allebei vijftig procent van de kosten dragen.
De gemeente Hellendoorn gaat aan de slag met de Paarse Poort, de noordelijke toegang tot de Sallandse Heuvelrug. In dat kader worden ook maatregelen getroffen die de wegen veiliger moeten maken. Hellendoorn kan daarbij rekenen op een bijdrage van €186.000.
Een ander groot project is de Bentheimerstraat in Losser. Daarvoor krijgt de gemeente Losser een bedrag van € 207.500. En de provincie Overijssel krijgt als wegbeheerder €225.000 voor het aanpassen van de parallelweg van de N342 tussen Oldenzaal en Denekamp. Deze weg is voor het fietsverkeer tussen beide plaatsen de belangrijkste fietsroute, dagelijks fietsen honderden jongeren over deze weg. Ook maakt redelijk veel landbouwverkeer gebruik van de parallelweg.
Ook de gemeenten Twenterand, Rijssen-Holten, Haaksbergen, Hof van Twente en Hengelo kunnen rekenen op een bijdrage voor het nemen van verkeersveiligheidsmaatregelen in het buitengebied.

Overzicht van gesubsidieerde projecten:

Wegbeheerder: Overijssel - Parallelweg N342 - € 225.000,00
Wegbeheerder: Losser - Bentheimerstraat - € 207.500,00
Wegbeheerder: Hellendoorn - Paarse poort € 185.675,50
Wegbeheerder: Hof van Twente - Bermverharding div. locaties € 165.000,00
Wegbeheerder: Twenterand - Westerhoevenweg € 75.000,00
Wegbehherder: Rijssen/Holten - Diverse kleine maatregelen € 50.000,00
Wegbehherder: Haaksbergen - Westelijk buitengebied € 40.000,00
Wegbeheerder: Hengelo - Bentelerweg € 27.142,50

 
21-03-2012  

Boomfeestdag in Wierden

 

WIERDEN – Ruim 200 leerlingen uit het Wierdense basisonderwijs hebben samen met wethouder Hans Bekke op de Nationale Boomfeestdag 2500 struiken en 10 bomen geplant op De Elsmoat aan de Rijssenseweg.
De gemeente Wierden doet al sinds 1968 mee aan de Nationale Boomfeestdag en dit keer waren leerlingen uit voornamelijk groep 8 van de basisscholen De Touwladder, Widerode, De Morgenster, Immanuelschool, Kluinveenschool, Notter-Zuna, Sjaloomschool, Het Galjoen en de Mariaschool aan de beurt om de wethouder te assisteren.
Volgend jaar mogen de basisscholen uit Enter dat doen.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (20 foto's)...

 
22-03-2012  

Mecom heeft 99 procent aandelen Wegener

 

AMSTERDAM – Het Britse Mecom heeft sinds vorige week 99 procent van het beursgenoteerde Wegener in handen. Mecom nam de aandelen over van minderheidsaandeelhouder Goverment for Owners. Daarmee is haast zeker dat Koninklijke Uitgeverij Wegener van de Amsterdamse beurs verdwijnt meldt De Telegraaf vandaag. Het ‘papierwerk’ voor een beursvertrek zou nog slechts enkele maanden in beslag nemen.
Vorige maand meldde Mecom een nieuwe bezuinigingsronde bij dochter Wegener die een groot deel van de regionale dagbladen en weekbladen in Nederland uitgeeft. De tegenvallende advertentie-inkomsten nopen Mecom tot een koerswijziging richting internet. Ontslagen bij Wegener lijken daardoor onontkoombaar. In Oost Nederland geeft Wegener o.a. De Stentor, De Gelderlander en de Twentsche Courant TUBANTIA uit.

Lees ook: 'Wegener-personeel massaal naar Brabanthallen'

 

 
23-03-2012  

Vanavond in Zembla: ‘de verzuimpolitie´ schande

 

AMSTERDAM/HENGELO Zieke werknemers kosten het bedrijfsleven veel geld. Grote bedrijven huren daarom commerciële verzuimbureaus in, die beloven dat zij het ziekteverzuim fors kunnen terug brengen. Zembla onthuld vanavond op Nederland II om 21.20 uur hoe schandelijk Verzuimreductie uit Hengelo de wet Poortwachter voor haar opdrachtgevers toepast en alle verkregen informatie over de patiënt met de werkgever deelt. Het bedrijf van Marcel Wentink heeft onlangs haar directie uitgebreid met o.a. ex- FC Twente-manager Jan van Halst en Rob Keijman
Als bijlage ook het werknemersreglement van TSN Thuiszorg uit 2009 dat Verzuimreductie de controle op ziekteverzuim laat uitvoeren.
Het snel groeiende Verzuimreductie ontving de afgelopen jaren diverse prijzen uit de ondernemerswereld die kennelijk alle fatsoensnormen al voorbij zijn. Verzuimreductie is o.a. hoofdsponsor van Go Ahead Eagles in Deventer.

Uitzending gemist
Kamervragen

Lees ook: 'Handelwijze verboden
'

Het reglement van o.a. TSN Thuiszorg


Reglement verzuim TSN Thuiszorg 2009

 
23-03-2012  

Landelijke ‘Week van de Teek´


Schapenteek (Ixodes Ricinus)
  ENSCHEDE - Maandag 26 maart start de landelijke Week van de Teek, dat meldt GGD Twente. Deze week is bedoeld om aandacht te vragen voor tekenbeten en de ziekte van Lyme. Door een beet van een teek kan men de ziekte van Lyme krijgen. Als een teek binnen 24 uur wordt verwijderd, is de kans op besmetting zeer klein.

Let op tekenbeten
Het tekenseizoen begint weer, let dus op tekenbeten. Dat kan door de kleding en het lichaam te controleren op teken nadat men bijvoorbeeld in het bos, een tuin of een park is geweest. Als een teek op de huid ontdekt wordt, moet deze zo snel mogelijk verwijderd worden.
Dit kan met een puntig pincet, een tekentang of tekenlepel: Pak de teek vast met de pincet, tekentang of tekenlepel en trek hem voorzichtig uit de huid. Maak daarna het wondje schoon en doe er een beetje jodium of alcohol op. Schrijf de datum op wanneer u door een teek gebeten bent.
Als er rond de plaats van een tekenbeet (binnen drie weken) een rode kring ontstaat en als deze binnen een paar dagen groter wordt, neemt u dan direct contact op met de huisarts.
Lees verder...

 
23-03-2012  

Wierden en Zutphen vriendelijk voor ondernemers


Beste gemeenten e-mail, v.l.n.r.: Gaston Sporre, KvK - Jan Mensinga, Gemeente Enschede - Jan van Marle, Gemeente Almelo - Theo de Putter, Gemeente Wierden
- Douwe Prinsse, Gemeente Hardenberg - Madelène ter Laak, KvK.
(Foto: Ruud Ploeg – Zwolle)
 

APELDOORN – Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel Oost blijkt dat de gemeenten Wierden en Zutphen het klantvriendelijkst zijn voor ondernemers. Het betreft dan de contacten per email en telefonie. Over het algemeen zijn gemeenten slecht bereikbaar bleek uit bezoeken aan gemeentehuizen van de Mystery Guest. Veelal zijn ambtenaren niet aanwezig. Daar ligt volgens KvK-voorzitter Gaston Sporre nog een belangrijk verbeterpunt.
Het onderzoek onder 40 gemeenten van het KvK-gebied werd uitgevoerd door onderzoeksbureau SCC Consultancy.
Doel van het onderzoek is om gemeenten te wijzen op betere dienstverlening en de effecten te meten wat er in de afgelopen jaren is bereikt.
De gemeente Wierden werd winnaar in de categorie emailverkeer met een score van 9.44 punten. De gemeenten Hardenberg, Enschede en Almelo scoorden hier ook boven het gemiddelde van 7.2 punten.
In het telefonisch verkeer tussen ondernemers en gemeenten scoorde de gemeente Zutphen het best met een score van 7,65 punten. Het gemiddelde lag hier op 6.4 punten. De gemeenten Apeldoorn, Deventer en Nunspeet scoorden eveneens boven het gemiddelde.

Van de 14 Twentse gemeenten eindigde Twenterand onderaan als het om contacten met ondernemers gaat. Reden voor de raad om het college van B&W aan de tand te voelen. Het is VVD-raadslid Chris Walraven een doorn in het oog en hij lanceerde onmiddellijk een persbericht. Daarin schrijft hij onder meer: ‘In het onderzoek onder veertig gemeenten in Twente en de Achterhoek staat Twenterand op de één na laatste plaats wat betreft bereikbaarheid. Dat is niet iets om trots op te zijn.'
Walraven kondigde aan dat hij schriftelijk vragen gaat stellen en burgemeester Cornelis Visser nu met de billen bloot moet omdat hij eerder een onderzoek van het MKB bagatelliseerde. Ook toen pakte dat negatief uit voor Twenterand.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
25-03-2012  

Helikopter valt in vijver De Koperen Hoogte

 

DE LICHTMIS – Een helikopter met drie mensen aan boord is zondagmiddag bij hotel-restaurant De Koperen Hoogte tijdens het opstijgen naar beneden gevallen en in het water gevallen. Alle drie inzittenden, vader (41), zoontje (9) en piloot overleefden de crash en konden zelf met een nat pak aan wal komen. De 52-jarige piloot uit Poeldijk heeft nog geen verklaring over wat er mis ging.
De Koperen Hoogte bij De Lichtmis in de buurt van Ommen is eigendom van ondernemer Hennie van der Most die zelf regelmatig met zijn heli af en aan vliegt. Volgens eerste berichten zat hij niet in de bewuste helikopter, maar betrof het een ander toestel van chartermaatschappij Helicon met als thuisbasis Bergen op Zoom en Lelystad. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de crash door de Rijksluchtvaartdienst.

Klik hier voor de foto's van ooggetuige Peter Westveer

 
25-03-2012  

Leemansmolen Vriezenveen viert 150-jarig jubileum

  VRIEZENVEEN – In 1862 liet de toen 41-jarige Vriezenvener Hendrik Leemans aan de westkant van Vriezenveen de Leemansmolen bouwen.
Dat betekent dat de Leemansmolen dit jaar 150 jaar bestaat, een jubileum dat het bestuur en de molenaars natuurlijk niet zomaar voorbij willen laten gaan. Er zijn diverse activiteiten georganiseerd, die in het voorjaar, in de zomer en in het najaar plaatsvinden.

Ook de leerlingen van de basisscholen gaan op bezoek bij de jubilerende Leemansmolen. Vrijdag jl. was het de beurt aan 23 leerlingen uit groep 7 van de GBS Domino uit Den Ham om een kijkje te nemen. Dit molenbezoek was hun eerste stap in het molenkunstproject dat de Leemansmolen organiseert ter gelegenheid van haar 150-jarig jubileum.
Op de molen konden de leerlingen met eigen ogen zien, ruiken en voelen wat er in de lessen voorafgaande aan de orde was gekomen. De leerlingen keken hun ogen uit en waren verbaasd te horen dat de kap van de molen los op het molenhuis ligt. En dat je die kap in de wind moet draaien ('kruien') om de wieken te laten draaien. Ze mochten het zelf ook even proberen door aan het kruiwiel te draaien.
Het was stralend weer en er was nauwelijks wind. Daarom kon er niet gemalen worden en ook het luien van zakken gerst lukte niet. Wel mocht men helpen met het op de wieken leggen van de zeilen. Daarvoor moesten ze dan wel (een stukje) in de wieken klimmen. Na de uitleg van de molenaars gingen de leerlingen aan de slag met de opdrachten uit het lesmateriaal. Zo moesten ze o.a. opschrijven wat de ‘taal´ van de molenwieken is en hoeveel zolders de Leemansmolen heeft.

De andere basisscholen die eveneens aan het molenproject deelnemen zijn CBS De Bron Vriezenveen, KBS Willibrordus Vroomshoop en OBS De Blokstoeke Westerhaar.

Vrijdagmiddag 30 maart a.s. komen de leerlingen van groep 7 van de Blokstoeke met hun juf Bekhuis op molenbezoek. Op 20 april is het de beurt aan groep 7 van de Willibrordusschool en CBS De Bron was al eerder deze maand op molenexcursie geweest.
Lees verder...

Fotoreportage (6 foto's)...

 
26-03-2012  

Schutsluis Eefde weer volop in gebruik

 

EEFDE – De schutsluis in Eefde is sinds vanmorgen vroeg weer volop in gebruik. Begin januari viel een van de 80.000 kg wegende sluisdeuren door zijn kettingen, waardoor het scheepvaartverkeer op het Twentekanaal volledig stil kwam te liggen. Na weken kon de sluis met een noodvoorzienig door mobiele kranen weer in gebruik worden genomen. Van 17 maart tot hedenochtend was deze weer buiten gebruik omdat de sluisdeur weer in de normale ophanging werd gehangen.
Voor de sluis lagen zo’n 50 schepen te wachten en om 06.00 uur ging het eerste schip er doorheen. De stremmingen kostte schippers en bedrijven in Twente miljoenen euro’s. Inmiddels heeft minister Schulz bekend gemaakt dat er een grotere sluis bij Eefde bijkomt. Ook wordt overwogen de kanalenzone in Twente uit te diepen, zodat grotere schepen tot 135 lengte met 2500 ton ladinggewicht naar Twente kunnen varen.

<< Vanwege de perikelen werd ook de oude CTT-containeroverslag op het NS-emplacement Almelo tijdelijk weer in gebruik genomen. Hiervoor werd een vergunning verleend voor een periode van een half jaar.

 
26-03-2012  

Start nieuwbouw op gemeentewerf Vriezenveen

 

VRIEZENVEEN – Op de voormalige gemeentewerf op bedrijventerrein Almeloseweg-Oost te Vriezenveen is projectontwikkelaar De Marne Vastgoed uit Almelo gestart met de bouw van een bedrijfsverzamelgebouw. Het gebouw bestaat uit acht luxe units waarvan er inmiddels vijf zijn verkocht aan voornamelijk plaatselijke bedrijven. De units variëren van circa 70 m² tot 210 m². De bedrijfsunits worden zowel te huur (met koopoptie) als te koop aangeboden.
In juni a.s. moet de bouw worden opgeleverd. 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
26-03-2012  

Aannemer Hegeman in oorlog met Hellendoorn

 

NIJVERDAL – De plaatselijke Aannemingsmaatschappij Hegeman staat op voet van oorlog met het gemeentebestuur van Hellendoorn. Aanleiding is het stelselmatig bevoordelen van andere aannemers. Algemeen directeur F. G. Hegeman heeft in een brief aan wethouder Beintema laten weten dat het bedrijf stopt met de jaarlijkse sponsoring ten bedrage van 125.000 euro van plaatselijke clubs. Verder wil Hegeman ook geen personeel meer opnemen van sociale werkvoorziening Soweco.

Hellendoorn is juist van plan uit Soweco te stappen en het beschut werken zelf te gaan uitvoeren. Dat zal bij Hegeman dus niet lukken.
Hegeman komt tot die stap omdat de ‘absurde selectiecriteria’ en het gebrek aan transparantie bij de aanbesteding van scholencluster De Twijn aan de P.C. Stamstraat de druppel is die de emmer doet overlopen. Daar komt bij dat Hegeman al eerder bij herhaling adviezen heeft gegeven voor een open aanbesteding, maar die adviezen werden stelselmatig genegeerd. Ook andere plaatselijke aannemers als Schothans en Hegeman+ hebben zich al eerder beklaagd over de selectiecriteria. Beintema wil nog niet reageren op de brief van Hegeman en eerst overleg voeren binnen het college van B&W.

Eerder al deed de gemeente de aanbesteding van De Twijn overnieuw omdat het fouten had gemaakt. Op 28 maart a.s. wil de gemeente bekend maken aan wie de bouw en het ontwerp van De Twijn wordt gegund. Ook hangt de geeente nog een kort geding boven het hoofd dat op 4 april a.s. bij de bestuursrechter staat geagendeerd.

 
27-03-2012  

Kritiek op plan statiegeld loze petfles

 

ZWOLLE – De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft kritiek op het plan van staatssecretaris Atsma om het statiegeld op petflessen van 1,5 liter af te schaffen. De VNG en provincies vrezen meer zwerfvuil en toenemende druk op het sorteren van restafval.
Ook de provincies zijn niet blij met het voornemen van Atsma. Gemeenten krijgen dan wel een financiële compensatie, maar dat geldt niet voor provincies. De provincie Overijssel heeft de staatssecretaris laten weten juist voor invoering te zijn van statiegeld op kleinere petflessen en op blikjes, zoals dat in Duitsland ook gebruikelijk is. Overijssel is nu jaarlijks 100.000 euro kwijt aan het opruimen van zwerfvuil.

 
27-03-2012  

LZV-vrachtwagens nog steeds de grens niet over

 

ALMELO – Transportondernemers in Nederland zijn niet blij met het uitblijven van Europese normen ten aanzien van langere vrachtwagens. In Nederland rijden deze LZV-vrachtwagens al meerdere jaren legaal. Het was de Almelose onderneming Bolk die het voor elkaar kreeg om proefritten te doen met een langere truck. Sindsdien rijden meerdere transportbedrijven met LZV’s legaal over Neerlands wegen. Gebleken is dat niet alleen het transport goedkoper wordt, maar ook milieuvriendelijker en veiliger is. Dat laatste wordt in andere Europese landen maar vooral in Duitsland betwijfelt.

< 2x 20 voets of 1x 40 voets mag Europa door. Deze LKV van Bolk heeft 1x 20 voets geladen en 1x 40 voets achter de 'trekker' en mag alleen in Nederland in deze combinatie rijden.

 
27-03-2012  

Gebroken draadstang oorzaak sluisongeluk Eefde

 

EEFDE – Een gebroken draadstang is de oorzaak waarom op 3 januari 2012 de 80.000 kg wegende sluisdeur bij Eefde met veel geraas naar beneden stortte. Dat heeft het onderzoek van TNO uitgewezen. De breuk werd feitelijk door een scheve montage van de ophanging bevorderd. Nergens in Nederland werd een soortgelijke constructie toegepast heeft TNO vergeleken. De inmiddels sinds maandag weer normaal in gebruik zijnde sluis is qua constructie aangepast en verstrekt en ook zijn de kabels en kettingen nu beter uitgelijnd.

De schade aan de sluis leverde een schade op van miljoenen euro's voor bedrijven, schippers en transporteurs.

Lees hier het onderzoeksrapport

 

 
27-03-2012  

ROC student Gilian Voortman naar EuroSkills


v.l.n.r.: 2e. Gilian Voortman (Nijverdal), 1e. Jesse Elzinga (Drachten), 3e. Mark Wijnen (Nederweert)
 

ALMELO/NIJVERDAL - Gilian Voortman uit Nijverdal heeft zich tijdens de landelijke beroepenwedstrijd Skills Masters in Rotterdam geplaatst om Nederland te mogen vertegenwoordigen tijdens de Euroskills 2012 in Spa België op het onderdeel Woodcrafttechnology.
Voortman volgt de opleiding tot ontwerpend meubelmaker (BOL 4) aan het ROC van Twente in Almelo en is tweedejaars student.
De nationale finale voor Meubelmakers vond plaats bij het HMC (Hout- en Meubileringscollege) in Rotterdam. Deelnemende studenten kregen de opdracht om in 18 uur een zelfde eikenhouten kast te maken, voorzien van een lade en een deurtje.
De jury prees de 18-jarige Voortman niet alleen om zijn vakmatige kwaliteiten en machinekennis, maar ook om de rust die hij uitstraalde tijdens zijn werk, terwijl er toch onder flinke tijdsdruk gepresteerd moest worden en kende hem de zilveren medaille toe.
De Skills Masters worden wereldwijd georganiseerd om opleidingen in technische beroepen te stimuleren.

 
27-03-2012  

Onenigheid over kosten, biljarters naar Aadorp

 

WIERDEN – De Wierdense biljarclub Oud Genoegen heeft de deuren van Het Holtinck achter zich dicht geslagen en biljart sindsdien haar onderlinge wedstrijden in ’t Aahoes te Aadorp.
Op zich was Oud Genoegen dik tevreden met de accommodatie in Het Holtinck, nadat men eerder gedwongen was ’t Wedervoort te verlaten door een verbouwing, maar de achteraf gevraagde bijdrage in energie en onderhoud van het biljart in Het Holtinck deed de emmer overlopen. Het zou bijna een verdubbeling van de maandelijkse contributie van 10 euro betekenen.

(< Bewerkte foto onbekende biljarters)

 
27-03-2012  

Motie aangenomen, Belastingdienst Emmen blijft

 

DEN HAAG – De Tweede Kamer heeft vandaag bij meerderheid ingestemd met een motie van de PVV dat de belastingdienst in Emmen (en Venlo) blijft. Daarme houden 300 belastingambtenaren in Emmen hun werkplek en wordt niet verkast naar Zwolle of Groningen, zegt CdK Tichelaar.
Volgens de Tweede Kamer heeft sluiting van de belastingdienst in Emmen te grote gevolgen voor de werkgelegenheid in Drenthe. De Tweede Kamer steunt daarmee de visie van de provincie dat de werkloosheid in een vergrijzende regio veel moeilijker is op te vangen dan bijvoorbeeld in de Randstad en grootstedelijke kernen. De Tweede Kamer onderkend de argumenten en gaat nu kijken naar andere mogelijkheden.
In februari werd al bekend dat de kantoren in Hengelo en Almelo volgens het voorstel wel dichtgaan en Enschede open blijft. De overheid wil 400 miljoen bezuinigen op de Belastingdienst en het aantal vestigingen terugbrengen van 40 naar 18.

 
27-03-2012  

Nieuwe auto's gemeente Wierden in nieuw jasje

 

WIERDEN - De vertrouwde gele auto’s van de gemeente Wierden gaan verdwijnen. Vandaag zijn de eerste nieuwe bedrijfswagens bezorgd bij de mannen van de buitendienst. De nieuwe auto’s vervangen drie afgeschreven exemplaren en zijn helemaal in de nieuwe huisstijl van de gemeente Wierden uitgevoerd.

Al in december 2007 heeft het college besloten om de huisstijl op alle externe uitingen van de gemeente door te voeren, ook op de nieuwe bedrijfswagens. Naast de auto’s zijn ook 1 vrachtauto, 1 veegwagen en 2 pick-ups aangeschaft. Deze worden ingezet bij alle voorkomende werkzaamheden van de buitendienst: plantsoen- en civielwerkzaamheden, inspectie van wegen en toezicht houden.

< Op de foto: Adriaan van Dam (medewerker buitendienst), burgemeester Robben en wethouder Hans Bekke staan voor de splinternieuwe Skoda Yeti. Op de foto rechts ziet u nog een ‘oude’ gele gemeentewagen.

 
30-03-2012  

Toeristische Tubbergse Paardendagen 2012

 

TUBBERGEN – De Tubbergse Paardendagen 2012 hebben een sterk toeristisch karakter met prachtige routes door het Twentse en Duitse buurlandschap. De ritten gaan grotendeels over zandpaden in het Springendal, het landschap rond Manderveen en het Duitse grensgebied met daarin de nodige pleisterplaatsen waar paard en ruiter zich kunnen laven aan een versnapering.  

Onderdelen van de Tubbergse Paardendagen zijn o.a. Tubbergse Eschrit, Schröder Masterclass, Tuigpaarden, Minipaarden, Pony's, Kinderdag en de Men- en Ruiterdagen.

De Men- en Ruiterdagen worden gehouden van 14 t/m 16 augustus waarvan de start telkens plaatsvindt bij Recreatiepark ‘n Kaps, Tibsweg 2 te Tubbergen. Alle dagen wordt gestart tussen 9.30 en 11.00 uur. Om wachttijden voor de start te voorkomen, verzoekt de organisatie belangstellenden om zich vroegtijdig in te schrijven via de website: www.tubbergsemenenruiterdagen.nl

Archief
Terug naar vorige pagina