Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-03-2012  

Financieringsprobleem Deventer stadskantoor


Neutelings - Riedijk Architectuur
 

DEVENTER – In Deventer wordt al jaren gesteggeld over de bouw van een nieuw stadskantoor. Ging de twist eerst over een futuristisch ontwerp dat elk gebouw in de historische binnenstad oversteeg, nu is de financiering van het nieuwere ontwerp een probleem.
De bouwsom bedraagt een slordige 55 miljoen euro en dat geld moet worden geleend op de kapitaalmarkt. Banken willen dat geld wel financieren maar alleen tegen variabele rente. Het college van B&W in Deventer vreest echter een stijgende rente in de toekomst waardoor de kosten geweldig zouden oplopen.

Swap
Dat nu wil het college van B&W in Deventer voorkomen middels een Swap waarbij de bank de risico’s draagt voor een hogere rente in de toekomst. De Swap is echter een omstreden financieel product, een zogenoemde Derivaat dat eveneens kosten met zich meebrengt. Bovendien loopt de gemeente een extra groot risico wanneer het krap bij kas zit en een hypotheektermijn schuldig blijft. De bank kan dan de Swap per direct opzeggen waardoor de kosten voor Deventer gigantisch de pan uit kunnen rijzen.
De gemeenteraad stak echter woensdag unaniem een stokje voor een Swap, zodat het Deventer college van B&W opnieuw moet bekijken hoe het benodigde geld wel tegen een aannemelijk tarief op tafel komt.

Archief
Terug naar vorige pagina