Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-09-2012  

Twee euroton voor tijdelijke projecten

 

ALMELO – Provincie, gemeente en woningstichting Beter Wonen stellen gezamenlijk 200.000 euro beschikbaar om lege plekken in de binnenstad tijdelijk in te vullen. De provincie neemt voor het project ‘Tussendoor’ de helft voor zijn rekening, de gemeente 75.000 euro en Beter Wonen 25.000 euro.
Burgers kunnen ideeën aanleveren om braakliggende terreinen aan te kleden. Op de site van TC Tubantia staan al een aantal reacties, waarbij de suggestie om er tijdelijk gratis parkeerplaatsen aan te leggen misschien wel het beste is om leegstand in de binnenstad tegen te gaan. Een andere reactie is inrichten als honden-uitlaatgebieden en ook wordt het pure geldverspilling door een armlastige gemeente genoemd.

 
02-09-2012  

Gemeentelijke ‘hakkers´ slaan Havezathe kaal

 

ALMELO – De voorraad openhaardhout moet weer worden aangevuld. In de komende week beginnen de 'hakkers' van de gemeentelijke bomenploeg aan de kaalslag van de Havezathe in de wijk De Schelfhorst. Alle bomen die moeten sneuvelen hebben al een oranje kruisje gekregen. Onder de bomen die gaan vallen o.a. iepen en lindes. Ook de kapitale boom op de hoek Havezathe-Slot gaat er aan geloven. Jaren reed de stadsbus er om heen en nu hij eindelijk de ruimte heeft na een reconstructie, is hij kennelijk opeens te groot. Maar ja, de burgers beginnen er aan te wennen. Jaren geen onderhoud plegen en dan gewoon omhakken om plaats te maken voor jonge aanplant. Dat scheelt jaren in onderhoudskosten en de allesbrander heeft ook hout nodig.

<< Kunnen ze gelijk dat bord met verkiezingsposters meenemen.
Update: 03-09-2012 - Inmiddels is ook deze boom ter ziele

De lindeboom werd bij de Kelten en de Germanen gezien als heilige boom. De godin Freya zou er zich in vestigen. De geest van de linde gold als beschermer voor huizen, bronnen en kerken. Ook later werd de lindeboom als 'goede boom' beschouwd. Huwelijken werden gesloten onder de linde; de duimen van de geliefden werden dan in de bast gedrukt. Een lindetak zou tevens helpen als middel tegen tandpijn bij kinderen en het werd, in amuletvorm, gebruikt als bescherming tegen heksen en geesten. Dat geldt echter niet voor deze linde, toch!


Lees ook: 'Hakploeg ‘hakt’ voordat protest kan opleven'

 

 
03-09-2012  

Haghoek laat in actie voor behoud Rectorsvilla

 

ALMELO – een aantal bewoners van de Haghoek zijn alsnog een handtekeningenactie gestart om de Rectorsvila aan de Vriezenveenseweg 207 te behouden. Volgens de actievoerders zou het heel jammer zijn als dit historische pand als laatste restant van het voormalige klooster verloren zou gaan.
Eerder dit jaar hield de gemeenteraad de verkoop aan Tactus nog tegen omdat het eerst de kosten in beeld wou zien als het pand behoed zou worden voor sloop. Het college van B&W berekende dat op enkele eurotonnen en ziet geen reden om verkoop en sloop tegen te houden. Tactus wil op die locatie een nieuw onderkomen bouwen voor de opvang van ex- drugsverslaafden. Het plan is al enkele jaren oud en het college van B&W wil dat nu afronden.
Binnenkort zal de gemeenteraad zich uitspreken of de villa alsnog behouden moet worden en de actievoerders willen dat dus wel. Zij roepen buurtgenoten dan ook op om snel de handtekeningenlijst te tekenen die bij Plusmarkt Sturing ligt.

 
03-09-2012  

Kermis in opbouw

 

ALMELO – De Profronde net achter de rug en dan is het vrij baan voor de opbouw van de centrumkermis die dinsdag om 16.00 uur begint en tot en met zondag duurt.

Op het Waagplein geen kermis, want daar ligt de reconstructie al een maand stil vanwege de bouwvak. Dit tot leedwezen van de restauranthouder in het voormalige V&D pand die amper te bereiken is en al vele maanden geen droog brood kan verdienen.

De kermis dus hoofdzakelijk op het marktplein en het busstation waar wat meer ruimte is nu er een dik jaar geleden een grote boom werd omgehakt. Ook op de Koornmarkt komen enkele kermisattracties te staan. In totaal komen er zo'n 40 attracties waaronder de nieuwe 55 meter hoge Booster Maxx en de Happy Spider. verder natuurlijk tal van goktenten en zal de 'touwtjetrek', de oliebolenkraam en de suikerspin ook niet ontbreken.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (12 foto's)...

 
03-09-2012  

Wethouder Anja Timmer reikt Maandkalender uit

 

ALMELO – Wijkwethouder Anja Timmer heeft vanmiddag op de eerste schooldag na de zomervakantie de nieuwe Maandkalender uitgereikt aan de leerlingen van de zes basisscholen in de wijken Ossenkoppelerhoek/Beeklust, Windmolenbroek en Nieuwstraatkwartier. Bij de 1000 kalenders behoorde ook een magneetje in de vorm van een Ossenkopje om de maandkalender thuis op de koelkast te kunnen plakken.
De kalender is speciaal ontwikkeld om alle jaarlijkse activiteiten in de wijken onder de aandacht te brengen van de kinderen en de ouders. Vooral de Ossenkopjes-projecten leveren daar een belangrijk aandeel aan.
Met de introductie van de maandkalender hopen alle betrokken organisaties dat kinderen nog meer gestimuleerd worden om mee te gaan doen aan het gevarieerd aanbod van sport, muziek cultuur en kinderwerk in de wijk en hiermee de sociale stijging te verhogen.
De overhandiging vond plaats op basisschool De Wierde aan de Willem de Clerqstraat 23.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (10 foto's)...

 
04-09-2012  

Radio-uitzendingen voor nieuw Dierenzorgcentrum

 

ALMELO – De stichting Dierenzorgcentrum Almelo gaat wekelijks een radioprogramma verzorgen over dieren op Omroep Almelo. Het programma wordt elke eerste woensdag van de maand uitgezonden van 20.00 uur tot 21.00 uur.
De stichting Dierenzorgcentrum is opgericht om een nieuw dierenasiel te bewerkstelligen voor de Regio Almelo. In de uitzending komen naast de plannen voor een nieuw dierenasiel ook andere dierenzaken aan de orde en verder worden woordvoerders van de Dierenambulance en Dierenasiel ’t Noordbroek aan het woord gelaten om hun werk onder de aandacht te brengen.
Voorlopig zijn 10 radio-uitzendingen gepland, die tot stand kwamen door een ‘match’ tussen Omroep Almelo en de stichting Dierenzorgcentrum Almelo tijdens de onlangs gehouden Slingerbeurs.


Radiotune Dierenzorgcentrum

 
04-09-2012  

Dierenzorgcentrum-bloemetje voor Revival-Sports

 

ALMELO – De Stichting Dierenzorgcentrum Almelo geeft het bloemetje van de maand augustus aan Revival-Sportswear uit Almelo. Wim Bouwhuis van Rivival-Sportswear heeft belangeloos honderden vaantjes bedrukt met de naam van de stichting. Dit om bekendheid te geven aan de stichting die een nieuw Dierenasiel wil bouwen voor de Regio Almelo.

Ook u kunt de stichting helpen. Kijk daarvoor op: www.helpnieuwdierenasielalmelo.nl
Doneren kan via Bankrekeningnummer: 49.32.17.991

< Voorzitter Rob Snijder reikt het bloemetje uit aan Wim Bouwhuis (r) van Revival Sportswear


Revival Sportswear is een sportkledingproducent in Almelo. Zij vervaardigen allerlei sportkleding in hun eigen atelier en maken hun eigen patronen, snijden en sublimeren ( het bedrukken in de stof). Deze bedrukkingen zitten als het ware in de stof dus niet op de stof zoals zoveel bedrukkingen. Dit betekent een beter draagcomfort en een perfecte uitstraling, tevens een langere levensduur. Kwaliteit en snelle levering staan hoog in het vaandel bij Revival. Omdat zij een eigen productielijn hebben is alles bij hun mogelijk. Wilt u uw eigen foto op een kussen of zitzak? Of een eigen ontwerp of bedrijfslogo op een T-shirt of bodywarmer? Zij kunnen bijna alles bedrukken en borduren. Ook voor horeca/bedrijfskleding, werkkleding, recreatie, sjaaltje, hoofdsteunhoezen en nog veel meer leuke dingen kunt u bij Revival terecht. Voor de stichting dierenzorgcentrum hebben zij de bekende vaantje bedrukt en geleverd en als het nieuwe dierenzorgcentrum er is zullen zij ook het bedrukken van de bedrijfskleding voor hun rekening nemen.

 
04-09-2012  

Rietkerk en ten Broeke in Zakelijk Almelo

Fotoreportage: Coen Mulder

Gedeputeerde Rietkerk, VVD-kamerlid ten Broeke en gespreksleider Martin Steenbeeke - Foto: Coen Mulder
  ALMELO – In de tweemaandelijkse bijeenkomst van Zakelijk Almelo in het Theaterhotel waren deze keer te gast gedeputeerde Theo Rietkerk (CDA) en Tweede Kamerlid Han ten Broeke (VVD). Martin Steenbeeke ondervroeg beide heren in deze verkiezingstijd natuurlijk naar de landelijke issues en naar de regionale belangen. Ook Almelo kwam nog even aan de orde inzake de leegstand van winkelruimtes.

Het gesprek over de landelijke zaken ging niet echt de diepte in, maar over de infrastructuur willen beide dat er meer geld voor beschikbaar komt. Haaksbergenaar ten Broeke pleitte tevens voor het samenvoegen van de provincies Overijssel en Gelderland in het landsdeel Oost. Volgens ten Broeke kan het landsdeel Oost zich meten met de Randstad en dan komt er ook meer geld op de plank uit Den Haag en Brussel, is zijn gedachte.
Lees verder...

Fotoreportage (11 foto's)...

 
04-09-2012  

Een kijkje op de Almelose Kermis

 

ALMELO - Fotograaf Jan Bril nam op de openingsdag een kijkje op de kermis en zette alle attracties op de foto. Misschien dat het u kan verleiden om ook een bezoekje te brengen. Dat kan nog tot en met zondag a.s.

Fotoreportage (36 foto's)...

 
05-09-2012  

B&W wil AZC Vriezenveenseweg continueren

 

ALMELO – Omdat het COA landelijk de vestigingen van Asielzoekerscentra heroverweegt en mogelijk ook de vestiging van het AZC aan de Vriezenveenseweg tot de AZC’s kan gaan behoren om te sluiten, heeft het Almelose college van B&W er voor gekozen om het COA actief te laten weten dat het AZC Almelo wat betreft het gemeentebestuur open kan blijven.
Als reden wordt opgevoerd de werkgelegenheid voor 35 personen en de indirecte werkgelegenheid in onderwijs, onderhoud, beveiliging en zorg.
Het college van B&W wijst er in de brief aan het COA tevens op dat het AZC Almelo al 20 jaar zonder grote problemen in de Almelose samenleving functioneert.
Het COA had laten weten, dat bij de beoordeling van alle locaties de weging qua logistiek en maatschappelijke context meeweegt in de besluiten t.a.v. locaties die dienen te worden gesloten. Landelijk is er sprake van dalende aantallen asielzoekers, waardoor een overcapaciteit is ontstaan.

 
06-09-2012  

Rumoer over evenementen en cultuur

 

ALMELO – Het discussieprogramma ‘Rumoer’ in de bibliotheek ging donderdagavond over evenementen en cultuur. Peter van Kesteren, mede- organisator van het Pleinconcert, bepleitte dat Stadspromotie Almelo evenementen als het Pleinconcert, de Nacht van Almelo en de Profronde bij elkaar moet brengen. Voorzitter van Stadspromotie Egbert Willems en ex-voorzitter van de Profronde zag wel iets in het periodiek samenbrengen van evenementen maar nog meer in het beter coördineren van de diverse evenementen in de stad. De praktijk leert echter dat veel evenementen ook gebonden zijn aan andere agenda’s.
Cultuurwethouder Gerrit van Woudenbergh (VVD) werd onder vuur genomen door Marc Jan Trapman over zijn visie dat kunstenaars meer ondernemer moeten worden en hun eigen broek moeten ophouden. Van Woudenbergh sprak ook uit dat het Almelo’s Mannen Koor (AMK) en het Almelo’s Christelijk Mannenkoor (ACM) over hun eigen schaduw moeten stappen om te fuseren. Beide koren hebben met ‘vergrijzing’ te maken, maar of de 'geesten' rijp zijn voor een fusie werd betwijfeld.
Bekende Almeloër Jan Krol sprak een column uit over de Stadsjungle Almelo.

Fotoreportage Jan Bril

Luister hier naar Omroep Almelo gemist

Fotoreportage (9 foto's)...

 
07-09-2012  

Metaalopleiding Pius X plotsklaps erg in trek

  ALMELO - Het Pius X College is dit schooljaar geconfronteerd met een nog niet eerder vertoonde toename van leerlingen voor zijn metaalopleiding. Er is sprake van meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Pius X directeur Pieter van Schilt is heel erg blij met die ontwikkeling en dat geldt ook voor de metaalsector. ´Dit is enorm belangrijk´, aldus Raymond Belderink van de Technetkring Almelo.
De ronduit opzienbarende stijging is extra opmerkelijk, omdat de belangstelling voor de metaalopleiding al heel lang tanende is. Ondanks het feit dat in Almelo en de regio veel metaalondernemingen zitten te springen om personeel. Vorig jaar begonnen 10 leerlingen aan de metaalopleiding en nu zijn er dit 26 bij Pius X.
Lees verder...

Fotoreportage (1 foto's)...

 
07-09-2012  

Handwerkwinkel Stam+ is verhuisd

 

ALMELO - Vele decennia, al in de jaren ’40 van de vorige eeuw, zat er een handwerkwinkeltje aan de Bornsestraat (Oude Veemarkt), naast waar ooit poelier van Limbeek gevestigd was en even verderop de bloemenwinkel en kwekerij van Kampman. De dochter des huizes – de naam is me even ontschoten - trouwde met ene Bevers en onder die naam ging het verder tot voor enige jaren geleden het winkeltje werd verkocht aan de familie Stam, die er naast het handwerk- ook een computerwinkeltje begon. Het pand van de poelier was er al bij aangetrokken en nu volgt een volgende stap.

Het winkeltje werd te klein ondanks de moderne tijd waar iedereen steeds meer shopt in plaats van sokken te stoppen en de familie Stam vond in het voormalige pand van de Boerenleenbank aan de Oranjestraat 2 een ander alternatief om het handwerkzaakje te vergroten en om cursussen te geven. Het eerste handwerkcafé in het nieuwe pand is al maandag a.s. van 10.00 uur tot 12.00 uur. De computerverkoop wordt gestopt, maar de heer Stam blijft wel service verlenen in reparaties en netwerken.

Wethouder van Woudenbergh mocht de nieuwe winkel openen en dat doet hij graag, vooral omdat in de Oranjestraat ook zijn ‘roots’ liggen als voormalige keurslager.
Geen schokkend wereldnieuws dat het AD, Trouw, NRC, RTL Boulevard of SBS6 zal halen, maar vooruit AlmeloNieuws.nl wel. Voor de handwerkspullen van Stam+ moet u vanaf nu dus naar de Oranjestraat.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (10 foto's)...

 
08-09-2012  

Wethouder Van Marle geeft aftrap Sv DRC 2012

 

ALMELO – Sportwethouder Jan van Marle gaf vanmiddag op sportcomplex De Riet de aftrap van het voetbalseizoen voor de nieuwe fusieclub Sv DRC 2012. Na veel ‘trekken en sleuren’ kwam de fusie tussen Sv Rietvogels en DVO’71 tot stand en moet er nu ‘gebeund’ worden om de nieuwe club op De Riet weer de weg omhoog te laten vinden.
Sportief gezien lijkt dat te lukken. Vorige week won het eerste zaterdagteam als boegbeeld van de club, de uitwedstrijd tegen Sportclub Rijssen met 1-2 en vanmiddag bonden de ‘mannen’ van trainer Ronald Dams tegenstander Zuid Eschmarke met 3-1 aan de zegekar.
In de aanloop naar de competitie plaatste DRC zich ook al voor de volgende bekerronde.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (18 foto's)...

 
09-09-2012  

Wim Boks benoemd tot erelid van OWSV Galathea

  ALMELO - Wim Boks is vrijdag jl. benoemd tot erelid van onderwatersportvereniging Galathea. Deze benoeming vond plaats tijdens de jaarlijkse verenigingsbarbecue in het clubhuis te Almelo. Het bestuur en de leden hebben deze eretitel uitgereikt vanwege de grote actieve inzet en betrokkenheid van Wim Boks sinds de oprichting van OWSV Galathea in mei 1980.

Tijdens de feestelijke benoeming van Wim Boks tot erelid, overhandigde Joop Kuiper, de voorzitter van OWSV Galathea, een glazen sculptuur. Wim Boks was erg blij met zijn benoeming tot erelid, en nam de sculptuur graag in ontvangst.
Lees verder...

 
09-09-2012  

Bijzonder Weefweekend in 't Wevershuisje

 

ALMELO - Het Twents Weversgilde organiseerde in het weekend van de ‘Open Monumentendag 2012’ een bijzondere ‘Weefdag’ in het Wevershuisje aan de Kerkengang.
Fotograaf Jan Bril nam een kijkje.

< Ook het weefgetouw uit 1794 werd ingezet
 

Fotoreportage (9 foto's)...

 
09-09-2012  

Scouting J.F. Kennedy pakte uit tijdens Doe Dag

 

ALMELO – Scoutinggroep J.F. Kennedy pakte flink uit tijdens de Kennedy Doe Dag aan de Bosrand naast het Twents Hippisch Centrum. Er was vertier voor jong en oud met o.a. klimmen op de klimwand, boogschieten, een stormbaan en nog veel meer! Tevens was er de Keltische groep Bohya, die de bezoeker meenam naar een 15e eeuws Zigeunerkamp, waar men kon deelnemen aan verschillende workshops. Kortom een bijzondere Doe Dagwaar van alles te beleven viel in het wereldje dat Scouting heet.

Fotoreportage: Jan Bril

 

Fotoreportage (24 foto's)...

 
10-09-2012  

Horeca-roering aan de Kerkstraat

 

ALMELO – Aan de Kerkstraat is weer enige roering. Vrijdagavond werd de voormalige Stadsherbergh heropend onder de naam La Fontana na geruime tijd leeg te hebben gestaan. Mario en Sigdem Lodde hebben er alle vertrouwen in om van La Fontana een succes te maken. Een welkome aanvulling dus op het pleintje bij Talamini.

Iets verderop in de Kerkstraat een ondernemerswissel bij Café Dr. Rock. Het cafe maakte snel naam door de diverse live- optredens maar de exploitanten konden dat niet langer combineren met hun normale werk. De nieuwe ondernemers gooien het roer om en gaan het café op andere leest exploiteren.

Fotoreportage La Fontana - Coen Muller

Fotoreportage (15 foto's)...

 
11-09-2012  

Oud- Almeloër Jaap Brunnekreef gepromoveerd


Een trotse Jaap Brunnekreef met zijn doctors 'bull'
 

NIJMEGEN/ALMELO – Oud-leerling van CSG Het Noordik Jaap Brunnekreef is 5 september jl. aan de Radboud Universiteit in Nijmegen gepromoveerd tot doctor. Hij promoveerde met zijn proefschrift over RSI: ‘Repetitive strain injury, a novel focus on een ancient problem’.

Jaap Brunnekreef werd in 1977 geboren in Groningen en verhuisde op 5-jarige leeftijd naar Almelo, waar hij in 1994 zijn havo-studie afrondde op CSG Het Noordik. Hij studeerde fysiotherapie aan de Saxion Hogeschool in Enschede en Biomedische Gezondheidswetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens de zes jaar dat hij als fysiotherapeut werkzaam was op de afdeling Fysiotherapie Centraal van het UMC St. Radboud werd de basis gelegd voor zijn proefschrift.
Brunnekreef is docent fysiotherapie aan het HAN.

Lange reis
Het proefschrift van Brunnekreef heeft als doel om meer inzicht te krijgen in de pathofysiologie van RSI door met name de rol van het vaatstelsel te belichten. Na vele jaren aan zijn proefschrift gewerkt te hebben, zegt de promovendus in zijn dankwoord: ‘Promoveren is als een lange reis, waar je naast kennis over onderzoek, ook veel leert over jezelf.’

Fotoreportage (1 foto's)...

 
11-09-2012  

Aldi bezorgt éénmalig boodschappen bij jarige

 

ALMELO – Wie had dat gedacht, ‘prijsvechter’ Aldi die de boodschappen aan huis bezorgt. De super maakte zaterdag jl. een uitzondering voor de jarige mevrouw Wiltink die op die dag 60 jaar werd. Zij doet normaal haar boodschappen in de vestiging aan de Ootmarsumsestraat, maar omdat hiet totaal nieuw wordt gebouwd, moet zij uitwijken naar één van de andere drie vestigingen in de stad.

De heer Wiltink vroeg Aldi of daar vanwege de verjaardag van zijn echtgenote éénmalig een mouw aan te passen viel en groot was de verrassing dat er zaterdag zo’n grote blauwe Aldi-truck voor de woning stopte om een ‘verrassingspakket’ te bezorgen.

Alle andere jarigen ten spijt, zij zullen toch de opening van de nieuwe winkel aan de Ootmarsumsestraat in november a.s. moeten afwachten.

 
11-09-2012  

Brandweer blust woningbrandje De Vogelweide

 

ALMELO – Brandweer Almelo heeft in de nacht van maandag op dinsdag tegen de klok van 01.00 uur een slaapkamerbrandje geblust aan De Vogelweide. Bij aankomst trof de brandweer twee bewoners aan op het balkon. Vooral de dichte rook speelde de twee op het balkon parten om via de trap naar beneden te gaan. Nadat het smeulende brandje geblust was en de rook uit het huis geblazen, konden de twee via de normale trap naar beneden. Een derde bewoner had zich met zijn hond al in veiligheid gebracht en stond bij aankomst van de brandweer reeds buiten.

Kijk naar de fotoreportage van Patrick Weegink.

 

 
11-09-2012  

Pius X College zet in op sociale media

  ALMELO - Scholengemeenschap Pius X College in Almelo en Rijssen is maandag gestart met de kick-off van Pius X op Facebook. Met een facebook-pagina wil de school inspelen op de manier waarop leerlingen tegenwoordig communiceren. “Sociale Media zijn sterk gericht op samen delen, samen leren en samen werken. Dat kan zowel buiten, als binnen de school”, zegt Ben Kokhuis van het Pius X College.
Op de facebook-pagina worden onder meer (nieuws)berichten en foto´s gepubliceerd, om leerlingen te informeren over alles wat zich in en rondom de school afspeelt. Ben Kokhuis, voorzitter van de Centrale Directie, ziet Facebook als aanvulling op de website en overige communicatiekanalen. “Met het inzetten van sociale media zoals Facebook willen we de interactie tussen onze school en de leerlingen vergroten”, aldus de voorzitter. “Daarnaast bieden deze media gereedschap dat uitstekend en laagdrempelig is in te zetten voor leerdoeleinden.”
Lees verder...

 
12-09-2012  

RTL ‘Hallo Holland´ filmt in Almelo (upd)

 

ALMELO – RTL 4 filmt in Almelo voor reportages over ‘City News’ waarin o.a. spraakmakende bedrijven en andere opmerkelijke zaken onder de loep worden genomen. In Almelo werd gisteren gefilmd hoe het bestratingsbedrijf Groote Infra BV bezig is de fietsroute over het Lateraalkanaal tussen de Schelfhorst en de nieuwe villawijk in wording, Almelo Noord in gereedheid te brengen. Eerder al werden met spectaculaire transporten twee stalen bruggen over het kanaal gelegd waarover AlmeloNieuws.nl berichtte.

Ook werd gefilmd bij Urenco waar uraniumerts wordt verrijkt om als brandstof voor kerncentrales te kunnen worden gebruikt. Urenco is ‘banenmotor’ in Almelo met haar diverse dochterbedrijven die uit het concern zijn voortgekomen.
Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld fungeerde tijdens de opnames als stadsgids met een wandeling door de binnenstad en een bezoek aan cateraar 'De Smaak Van...' in de Doelenstraat.

Op 20 september a.s. is Almelo voor het eerst te zien in ‘City News’ op RTL 4. Groote Infra BV komt in de uitzending van 25 oktober a.s. aan bod. Frits Huffnagel is het gezicht van 'City News'.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (22 foto's)...

 
12-09-2012  

Winnaars Rabofotoactie krijgen spaardoel cadeau!

  ALMELO - De winnaars van de Rabo Spaardag Fotoactie hebben woensdagmiddag 12 september hun prijs in ontvangst genomen op het kantoor van Rabobank Noord Twente in Almelo. Joran Dijkstra uit Almelo, Jurian Jonker uit Vriezenveen en Gert-Jan Veneman uit Wierden hebben uit handen van Vincent Roesink, teamleider Verkoop en Service Advies, hun spaardoel cadeau gekregen.

Joran spaarde voor een abonnement op Donald Duck, het spaardoel van Jurian was een BMX-fiets en Gert-Jan wilde zijn spaargeld besteden aan een op afstand bestuurbare trekker. Gefeliciteerd!
Lees verder...

Fotoreportage (1 foto's)...

 
13-09-2012  

PVV virtueel winnaar in Almelo (upd)


Wilders als jongeling in een Israëlische 'kibboets'.
De originele foto is in handen van journalist Marco de Vries.
 

ALMELO – De Tweede Kamerverkiezing in Almelo zorgde voor een grote virtuele verrassing. De PVV van Geert Wilders zou de derde partij zijn geworden in Almelo als de uitslag wordt vertaald naar een raadsverkiezing. Daarbij aangetekend dat lokale partijen als ALA/AOV, Leefbaar Almelo, LKA, PVA en lijst Çete uiteraard deze keer niet meededen.

Volgens de Almelose uitslag is de PvdA de grootste, gevolgd door de VVD, PVV, SP, CDA, D66 en de Christen Unie. GroenLinks zou volgens de huidige uitslag de Almelose kiesdeler niet halen. Naast het strategisch stemmen op de PvdA, lijken de 'ontevredenen' in het Almelose zich verenigd te hebben via de PVV. Nergens anders in Overijssel werd de PVV de derde partij.

De Almelose Asraa Abdullatif stond op plek 72 van de kieslijst voor de VVD. Met 156 voorkeurstemmen kon ze natuurlijk niet op tegen het campagnegeweld van Haaksbergenaar Han ten Broeke die 778 voorkeurstemmen in Almelo kreeg, maar Asraa was na Edith Schippers (311) en lijsttrekker Mark Rutte (6415) en uiteraard Han ten Broeke wel de vierde met voorkeurstemmen op de VVD-lijst en daar kunnen fractievoorzitter Stef Blok (20) en Fred Teeven (65) een puntje aan zuigen. Bovendien kreeg Abdullatif zelfs nog een stem op Urk. Ene Ton Elias (bekend van TV) bleef bijvoorbeeld in Almelo op 0 staan.

Enschedeër Pieter Omtzigt (CDA) behaalde in Almelo 1707 voorkeurstemmen. Dat waren er meer dan lijsttrekker Siebrand van Haersma Buma (1508) - die in de campagne een deel van zijn achternaam wegmoffelde - en ook meer dan de rijzende ster uit Volendam Mona Keijzer (282). Kortom zonder de inzet van Omtzigt voor het behoud van de verloskunde in het Almelose ZGT en zijn inzet voor de zeggenschap over Nederlandse pensioengelden, zou het CDA in Almelo helemaal weggevaagd zijn.

De opkomst lag in Almelo met 68,50 procent ver beneden het landelijk gemiddelde.
Klik hier voor de uitslag totaal, per kandidaat en per stembureau.

 
13-09-2012  

Almeloër overlijdt na val uit boom

 

ALTEVEER – Een 62-jarige Almeloër is woensdag in Alteveer (bij Hoogeveen) overleden na een val uit een boom. De man was met familieleden aan het geo-coachen op basis van gps-coördinaten en was op zoek naar een verborgen schat (cache). Hij klom in de boom om er een papiertje met coördinaataanwijzingen uit te halen en werd daarbij waarschijnlijk onwel.

 
13-09-2012  

Rumoer over ‘One armed bandits´ (upd)

 

ALMELO – Het discussieprogramma ‘Rumoer’ in de bibliotheek ging uiteraard gepaard met een korte terugblik over de verkiezingen door de aanwezige raadsleden, maar in de discussie ging het over of het wenselijk is dat Almelo nu wel of niet een gokhal moet krijgen. Daar bleken de meningen nogal uiteen te lopen tussen pertinent tegen door het CDA en de Christen Unie en voor door de VVD en raadslid Cete. De PvdA ‘onttrok’ zich aan de discussie omdat men in wijkcentrum ‘De Schöppe’ in eigen kring ‘vergaderde’ over het verkiezingssucces en een hal vol met ‘one armed bandits’. Binnen de PvdA-fractie is men verdeeld en de vraag is ook of het iets toevoegt aan een stad met het laagste gemiddelde inkomen van Overijssel. Dinsdagavond a.s. mag de gemeenteraad zich uitspreken of een stad completer wordt met een gokhal zoals de VVD beweert of dat het tot alleen maar meer ellende en schuld leidt zoals het CDA en Christen Unie van mening zijn. Ook de vraag is of men één gokhal moet toestaan of gelijk gerechtigheid t.a.v. alle aanvragers moet betrachten.
Één ding is zeker, verleiding en verslaving krijgt zijn grip op de mentaal zwakkeren, of dat nu alcohol, drugs of gokken is!

Fotoreportage: Jan Bril

Lees ook: ‘Kansen voor gokhal in Almelo slinken’ en ‘Een gokhal maakt de stad niet completer, eerder mensen armer

 

Fotoreportage (20 foto's)...

 
14-09-2012  

Zilveren BGV-Bondsspeld voor Roelof Nijhof

 

ALMELO – De Almeloër Roelof Nijhof(77) heeft de Zilveren Bondsspeld ontvangen van de Bond van Gepensioneerd Vervoerspersoneel (BGV). Nijhof werd na zijn pensionering bij de Dienst Seinwezen (NS) te Almelo actief op velerlei gebied voor de Almelose samenleving en de BGV Afdeling Twente. Al snel aanvaardde hij een bestuursfunctie en tot eind 2011 was hij tweede voorzitter. Gedurende zijn bestuursperiode bij BGV Twente heeft Nijhof baanbrekend werk verricht en veel goeds gedaan voor de bond en haar leden. Als blijk van dank en waardering werd tijdens een gezellig samenzijn Roelof Nijhof de zilveren bondsspeld opgespeld door bestuurslid Johan Weideman en werd mevrouw Nijhof in de bloemen gezet, omdat ze haar man menig uur heeft moeten missen als Roelof met zijn activiteiten voor de BGV bezig was.

 
14-09-2012  

Huldiging Gijs Stork tijdens raadsworkshops

 

ALMELO – De gemeenteraad, aangevuld met ambtelijke beleidsmakers, ging vrijdag op pad voor het volgen van meerdere workshops. Een deel van de raad maakte foto’s in de binnenstad, cultuurwethouder Gerrit van Woudenbergh hield zich met een aantal 'volgelingen' bezig met graffity in het stadhuis, burgemeester Jon Hermans nam een groep op sleeptouw voor een kookles bij VMBO Erasmus en Luc Simmering (VVD) gaf als ervaren popmuzikant en zanger een raadsgroep zangles in Hof 88, om daarna gelijk een optreden te geven onder de luifel van Irish Pub & Restaurant The Shamrock aan het Amaliaplein. De titel 'Heb je even voor mij' was inspirerend om aandacht te vragen, maar door het druilerige weer was de publieke belangstelling echter matig.
Tot verrassing van Raadsnestor Gijs Stork (ALA/AOV), werd hij na een gezamenlijk etentje in het zonnetje gezet voor 30 jaar raadslidmaatschap. Als blijk van waardering werd hem door zijn collega's een tuinbank geschonken met de ingebrande namen van alle politieke partijen die hij gedurende die jaren heeft 'overleefd'.

Fotograaf Coen Mulder nam een kijkje bij het 'raadskoor' concert

Fotoreportage (4 foto's)...

 
15-09-2012  

Women Wanted verwendag bij Preston Palace

 

ALMELO – Vandaag was het de ‘Women Wanted’ verwendag bij Preston Palace een aardige gelegenheid voor fotograaf Coen Mulder om zich als enige man onder het gezelschap vrouwen te begeven die uitvoerig werden verwend met dameskorting, lady workshops en prachtige prijzen De sfeervolle Preston Hall was het middelpunt waar men zich kon laten voorzien van een make-up en kleurenanalyse, haartips of zelfs een nieuw kapsel, prachtige sieraden en een voeding- en sportadvies van de lokale sportschool. Maar ook een taart decoreren, likeuren proeven en een nieuwe outfit kon aanschaffen. Dat alles uiteraard vergezeld met heerlijke hapjes en drankjes en een goed gevulde goodiebag als toegift.

Klik hier voor alle 99 foto's van Coen Mulder

Fotoreportage (17 foto's)...

 
15-09-2012  

Drukke Uitmarkt in hartje Almelo

 

ALMELO - Tijdens het cultureel event ‘Uit in Almelo’ presenteerden zich nagenoeg alle culturele organisaties, verenigingen en theaters op diverse podia in het centrum van Almelo.

Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld nam de honneurs waar voor cultuurwethouder Gerrit van Woudenbergh. Zij assisteerde bij het plakken van een stip op de wereldbol als openingshandeling en maakte nog een rondgang langs de diverse podia en de presentatiekramen. Ook een ritje met de fietstaxi liet zij zich niet ontgaan.

Fotoreportage: Jan Bril en Coen Mulder

(Klik hier voor alle 188 foto’s van Coen)

Fotoreportage (25 foto's)...

 
16-09-2012  

Voetbalconvenant zonder Bianco Nero

 

ALMELO – Zondagmorgen voorafgaand aan de wedstrijd Heracles Almelo tegen NAC Breda werd door burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld het voetbalconvenant gepresenteerd dat is afgesloten met Heracles Almelo, de supportersvereniging Hart voor Heracles en de zogenoemde ‘driehoek’ Openbaar Ministerie, Politie Twente en de gemeente Almelo.

Doel van het convenant is om de ‘randvoorwaarden’ rondom het betaald voetbal in Almelo vast te leggen waarbij ‘beheersregels’ de gang van zaken rondom de voetbalwedstrijden beheersbaar, veilig en gastvrij moeten houden en minder politie-inzet mogelijk moet maken.
Grote afwezige was een vertegenwoordiging van supportersvereniging Bianco Nero. Het bestuur toonde zich volgens burgemeester Hermans tijdens de voorgesprekken wel van goede wil, maar de achterban bleek teveel moeite te hebben met de nieuwe ‘gedragsregels’.
Burgemeester Jon Hermans vond dat jammer, maar betoogde dat zij voortdurend in gesprek is met Bianco Nero en verwacht dat deze zich op een later tijdstip alsnog zal conformeren. Ook voorzitter Jack Telgenkamp van Hart voor Heracles vindt het spijtig dat Bianco Nero zich niet aan de afspraken heeft verbonden en hoopt dat dit alsnog geschied.

Zo lang de ‘paupers’ - zoals men zichzelf deze geuzennaam heeft toegediend - dat niet doen, is er in feite geen allesomvattend convenant en zal Heracles Almelo, via haar richtlijnen als ‘huisheer’ in het Polmanstadion, moeten oordelen en handelen als onverhoopt opgeschreven gedragsregels worden genegeerd of met voeten worden getreden. Dit uitgangspunt bakent meteen het belang af van een gezamenlijk convenant dat ook Bianco Nero heeft om zich in verenigingsverband alsnog aan te sluiten. ‘Misstanden’ zal Heracles Almelo naar verwachting niet accepteren en dan kunnen de gevolgen groter zijn dan louter beoordeling van het individu (s) dat zich misdraagt.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
17-09-2012  

Kunsten op Straat met 'Finkers en Dika'

 
ALMELO – Komende zaterdag staat het Almelose centrum weer bol van straattheater. Voor de 22e keer in successie en tegenwoordig onder de naam ‘Kunsten op Straat’. Wat nieuw is dit jaar is de inbreng van twee reuzenpoppen van Almelose makelij, poppen zoals dat in de jaren ’50 van de vorige eeuw ook gebruikelijk was tijdens de toen roemrijke Braderie.
In een leegstaande winkelruimte aan de Grotestraat Zuid wordt gewerkt aan deze poppen en we verklappen het maar vast, de ene pop gaat lijken op cabaretier Herman Finkers en de andere op Dika van eertijds de Wierdense Revue. Beiden trekken/trokken volle zalen en zijn geboortige Almeloërs waarvan de ene de stad heeft ingeruild voor een stekje buitenaf en de andere helaas niet meer onder ons is maar ‘in heaven’.
Fotograaf Coen Mulder nam een kijkje, ‘not in heaven’ maar in het tijdelijke atelier. De kinderen van De Klub komen in de komende dagen assisteren bij het beschilderen.

Meer info over ‘Kunsten op Straat’:
22 jaar Internationaal Straattheater in Almelo

Beeldend Kunstenaar Ed van Haren gaf het hoofd van Herman Finkers vorm en werd daarbij ondersteund door z’n dochter Anneke en haar partner Roberto Fernandez.
Ed van Haren is als docent verbonden aan het ROC van Twente en is daarnaast actief als beeldend kunstenaar. Op dit moment exposeert hij in galerie Tolgaard in Wierden. Hij heeft in een recordtijd van twee weken een sprekend gelijkend hoofd gemaakt van de geselecteerde bekende Almeloër. De komende week zal Peter Blikmans het hoofd afwerken. Margareth van Oosterwijk verzorgt het schilderwerk en Carla Veurink naait de passende kleding bij deze reus.

Zaterdag 22 september om 12.00 uur, bij de opening van het Straattheaterfestival, kan het publiek op het Kerkplein de reus bewonderen. 

Fotoreportage (6 foto's)...

 
17-09-2012  

Bikerstoer De Stam met veel geronk


Bijzonder, een oudje waar je ook mee kunt fietsen
 

ALMELO – Voor café De Stam was het zondag de tweede toertocht voor bikers door Twente en de Achterhoek die men organiseerde, gezamenlijk met een collega in de Achterhoek en het werd wederom een succes. Vooraf konden de deelnemers nog een laatste gratis olie- en bandenspanningscheck laten uitvoeren door Erison Motoren om veilig aan de toertocht te kunnen beginnen, maar de meesten hadden hun zaakjes goed voor elkaar en zaten ontspannen te wachten op het terras tot het startsignaal werd gegeven.
Fotograaf Coen Mulder kon het als oud-trucker niet laten om te gaan kijken en maakte de bijgaande reportage waarbij hij allerlei types motoren van oud tot nieuw tegen kwam. Aan het eind van de tocht wachtte de deelnemers een barbecue en konden de ‘sterke verhalen’ de ronde doen.

Fotoreportage (13 foto's)...

 
17-09-2012  

Is de autopyromaan weer bezig?

 

ALMELO – Vorige week een autobrand aan de Kolthofsingel, in de nacht van zondag op maandag een uitgebrande camper aan de Talmahof. Dan komt voorzichtig de vraag weer op of de autopyromaan weer bezig is die Almelo vorig jaar in haar ban hield.
Volgens Politie Twente nog te vroeg voor conclusies, mar desondanks worden tip gaarne tegemoet gezien via het algemene nummer 0900-8844 of anoniem via M. 0800-7000.

< Dit bleef er over van de camper.

Klik hier voor de reportage van Patrick Weegink

 
18-09-2012  

Prinsjesdag met zware boodschap


Fotograaf Coen Mulder zag het 'koffertje' staan op de hoek van de Doelenstraat-Grotestraat
 

ALMELO – Op de derde dinsdag in september wordt traditioneel Prinsjesdag gevierd, maar het is ook de dag van de Troonrede met de boodschap die de regering voor het volk in petto heeft.
Traditioneel ook het volgend debat met de Tweede Kamer die van de minister van financiën hoort hoe het land er financieel voor staat en dat zal deze keer gepaard gaan met een zware boodschap van bezuiniging en lastenverzwaring volgens de afspraken van het Lenteakkoord.

< Het lijkt er op dat Jan Kees de Jager als minister van financiën zelfs even in Almelo gekeken heeft hoe de noden van het volk zijn, want zoals bekend is het Almelose gemiddelde inkomen laag en balanceert de stad op de rand van een bankroet door te grootse plannen. Schijnbaar werd het ‘koffertje’ zelfs te klein en had hij voor alleen Almelo zelfs een groot exemplaar meegenomen, zo groot dat hij het ‘ding’ bij zijn rondgang met regelmaat moest neerzetten.
Of het Almelo helpt? Wij denken van niet. Ook de Almeloër zal in moeten leveren en ook de stad zal verder moeten bezuinigen. Daar helpt een noodkreet van wethouder Gerrit van Woudenbergh (VVD) via de microfoon van Radio 1 om de boekhoudkundige regels voor gemeenten te versoepelen, ook niet in!

 
18-09-2012  

ANBO dreigt uit elkaar te vallen


ANBO gebouw Dahliastraat Almelo - foto: Coen Mulder
 

ALMELO – Belangenbehartiger voor ouderen ANBO verkeert in zwaar weer. De bond wordt verweten dat het de belangen van ouderen verkwanselt en niet genoeg heeft geageerd inzake de pensioenbelangen. In het hele land haken afdelingen af nadat een aantal afdelingen de Nieuwe Bond v. Ouderen Nederland (NBvON) heeft opgericht.
De ANBO dreigde zelfs met een rechtszaak omdat daarbij gebruik gemaakt zou zijn van het adressenbestand van ANBO.
Ook in Almelo staat de ‘scheuring’ op de vergaderagenda. Op woensdag 26 september vergadert de afdeling om 14.00 uur in het verenigingsgebouw van de ANBO aan de Dahliastraat. Onderwerp o.a. de keuze voor de ANBO of de nieuwe organisatie NBvON.
In Overijssel dreigen 26 van de 40 afdelingen uit de ANBO te stappen. Coördinator van de nieuwe bond is Martin Hendriksen uit Zwolle.

 
18-09-2012  

Tactus ziet af van koop Rectorshuis

 

ALMELO - Het Rectorshuis aan de Vriezenveenseweg wordt voorlopig niet gesloopt. Reden daarvan is dat Tactus Verslavingszorg afziet van de plannen voor het realiseren van een nieuwe opvang voor verslavingszorg. Het formele verzoek tot ontbinding van de koopovereenkomst ligt al sinds begin augustus op de burelen van het stadhuis. In een eerder stadium werd al op ambtelijk niveau te kennen gegeven dat Tactus haar plannen wilde bijstellen.
Tactus wil afzien van de koop vanwege de krimpende overheidsvergoedingen en onderzoekt nu alternatieven voor de opvang van ex- verslaafden.
De gemeenteraad was verbolgen dat zij pas vandaag was ingelicht terwijl de verkoop en bestemmingsplanwijziging vandaag op de agenda stond. Ook waren diverse sprekers verbolgen dat het college willens en wetens de burgeractiegroep liet doorgaan met het inzamelen van handtekeningen terwijl zij al wist dat tactus niet door wil met het plan.
Politiek gezien komt het onderwerp nu op latere datum aan de orde om te 'zwartepieten' over deze gang van zaken.


Brief Tactus met ontbindingsverzoek koop Rectorshuis

 
18-09-2012  

Gemeenteraad wijst komst gokhallen af


Het interieur van een Jack Casino bij van der Valk Tilburg.
Een gezellig bezoek aan het casino is er ook verpakt in een Weekendarrangement.

Op de website van Tc Tubantia reageerden 986 lezers (tussenstand 20-09-2012) op de volgende stelling:

Almelo moet de komst van een gokhal toestaan

9 % - Eens, het is een mooie aanvulling voor Almelo
27 % - Eens, wie er niet van houdt hoeft er toch niet naar binnen
12 % - Oneens, een gokhal is slecht voor het imago van de stad
52 % - Oneens, een gokhal werkt gokverslaving in de hand

Totaal aantal stemmen: 986
  ALMELO – Het plan om de stad ‘completer te maken´ door de komst van enkele gokhallen, kan voorlopig weer voor een paar jaar in de ijskast. Na uren debatteren werd het voorstel van het college van B&W met 17-16 naar de prullenbak verwezen.
Een cruciale rol was tijdens de raadsvergadering weggelegd voor raadslid Hans Buitenweg van GroenLinks. Principieel was hij niet tegen een gokhal, maar uiteindelijk zag hij in dat de ‘voordelen´ zoals werkgelegenheid niet opwogen tegen de nadelen. Vooral het betoog dat het schrijven van een verordening door een extern bureau door het college begroot werd op 75.000 euro en die kosten wettelijk niet te verhalen zijn op de exploitanten, zette hem aan het denken. Ook de jaarlijks terugkerende kosten voor controle en handhaving zag hij als een probleem.
Op voorhand was de VVD, Leefbaar Almelo en raadslid Çete voor en het CDA, Christen Unie, SP en PVA tegen. Bij de PvdA bevond zich één dissident in de persoon van Jan Hammink, die voor de komst van gokhallen is. Fractiegenoot Bert Kozijn vond dat Almelo in regionaal verband moest kijken net zoals dat ook al bij andere zaken het geval is. In deze vond hij dat Almelo al een casino heeft en dat dit in Enschede staat.
Lees verder...

 
18-09-2012  

AZC Almelo gaat dicht in april 2013

 

DALFSEN/ALMELO – De brief van het Almelose college van B&W aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om het asielzoekerscentrum in Almelo open te houden, heeft niet mogen baten. Het college wees in de brief op het behoudt van de werkgelegenheid en het feit dat het asielzoekerscentrum in Almelo niet tot noemenswaardige problemen heeft geleidt in al die jaren van haar bestaan.
De sluiting van het AZC Almelo moet per 1 april 2013 haar beslag krijgen. Eerder al besloot COA Markelo, Apeldoorn en Vught te sluiten. Ook de AZC’s in Goes, 's Gravendeel en Sint Annaparochie gaan dicht. In totaal gaat het om 1650 opvangplekken, waarvan 380 in Almelo. Het AZC Schalkhaar krimpt van 550 naar 500 opvangplekken en dat kost één werknemer zijn baan.
In Almelo gaan 30 banen verloren en heeft het ook gevolgen voor het onderwijs. Voor de overtallige werknemers wordt getracht elders emplooi te vinden maar uiteindelijk kan het ontslag betekenen. Het personeel werd vandaag in Dalfsen ingelicht. Daarmee is de krimp van COA nog niet gedaan. In totaal moet het aantal opvangplekken met 5000 naar beneden vanwege het lagere aantal asielzoekers dat naar Nederland komt.

 
18-09-2012  

NAT wil Fortezza-Arboretum


Geen stadhuis maar een Arboretum op voormalige Fortezza-locatie
  ALMELO – De stichting Natuurlijk Twente (NAT) doet aan de gemeente de suggestie om het voormalige Fortezza-terrein om te ‘toveren´ in een Arboretum. Daarmee haakt NAT in op de plannen om braakliggende terreinen in de binnenstad tijdelijk te verfraaien gedurende de bouwcrisis. NAT noemt het een gelukkige omstandigheid dat er een aantal lege plekken in de stad beschikbaar is dat gebruikt kan worden ter verfraaiing van de stad en verbetering van de woonomgeving.

Almelo kan moeilijk concurreren met andere steden op de gebruikelijke argumenten als monumenten of prachtige gebouwen.
Wat heeft Almelo wèl? Het enige waar Almelo zich een beetje mee kan onderscheiden zijn de GROENE LONGEN. Een nadeel ervan is dat die in het buitengebied liggen. Verder is er het kanaal, met een uitloper tot de rand van de binnenstad. Er is nu een scherpe grens tussen bebouwde binnenstad en het open buitengebied. Dat is niet bevorderlijk voor een stad die één wil zijn met de omgeving.
Lees verder...

Fotoreportage (1 foto's)...

 
19-09-2012  

Meiden uit De Riet actief in weeshuis Roemenië

 

ALMELO - Zeven meisjes in de leeftijd van 15-18 jaar uit de wijk De Riet zijn onder begeleiding van twee jongerenwerkers van Scoop naar Cluj-Napoca in Roemenië geweest om daar activiteiten te verzorgen voor kinderen in een weeshuis. Vanavond kwamen ze samen met ouders en verzorgers bij elkaar in de Schöppe aan de Clematisstraat, voor een terugblik op deze reis.
Tijdens hun inzet in Roemenië hebben zij een geweldige levenservaring op kunnen doen en werd veel geleerd op het gebied van samenwerken en organiseren. Het spreekt voor zich, dat men in het weeshuis dankbaar was en dat er hechte contacten zijn ontstaan, die tot een traantje hebben geleid bij het afscheid.
Aan de werkweek in Cluj-Napoca ging vier maanden van voorbereiding aan vooraf, waarbij geld werd ingezameld tijdens de Koninginnedagmarkt om materialen te kunnen aanschaffen voor het weeshuis. De deelneemsters ontvingen van Scoop een certificaat voor het toevoegen aan hun CV.

< Vijf van de zeven meiden op de foto
- Foto: Coen Mulder


Verslag Roemenië

Fotoreportage (32 foto's)...

 
19-09-2012  

Opgepakt voor mishandeling verpleegkundige

 

ALMELO – Een 42-jarige Almeloër is door Politie Twente opgepakt wegens mishandeling van een verpleegkundige in ZGT Almelo. De man viel in de nacht van zaterdag op zondag onder invloed van alcohol van zijn fiets, waarna hij gewond werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar werd hij agressief en mishandelde een verpleegkundige. Deze kan zeker drie maanden niet werken.
De dader, die vrijwillige brandwacht is, werd door Brandweer Twente op non-actief gezet tot er duidelijkheid bestaat inzake zijn vervolging. Ook kreeg hij van ZGT een ziekenhuisverbod.
Justitie treedt strenger op inzake mishandeling van hulpverleners. Dat maakt dit geval curieus.

 
20-09-2012  

Rumoer over fietsers, cultuursubsidie en integratie

 

ALMELO – Het discussieprogramma Rumoer in de bibliotheek begon over het bekeuren van fietsers in het voetgangersgebied Grotestraat. Wethouder van Woudenbergh is voor handhaving en zijn opponenten vinden dat fietser en voetganger elkaar niet bijten. Een poll van Tc Tubantia geeft de beleidsmakers gelijk met bijna 75 procent.
Qua subsidie mocht Menno Dimitri Ouderkerk , creatief en zakelijk directeur Media Art Flow Festival (MAFF) uitleggen waarom hij er in slaagt telkens nieuwe subsidiebronnen aan te boren. MAFF geeft tijdens het culturele weekend van de Atelier en Theaterroute weer een spetterende multimediale openingsshow op 28 september in de vijver bij restaurant Kreta en een dag later spectaculaire shows bij het stadhuis, het Amaliaplein en de Schuttenstraat en een belevingsavond in de Bieb.
Ook werd gediscussieerd over het sinds ‘nine eleven’ voorkomende mijdgedrag tussen autochtonen en allochtonen met een islamitische achtergrond in de wijk Ossenkoppelerhoek. Althans dat beweert Ersin Ayranci van de Turks Islamitische Jongerenvereniging . Ersin Ayranci, aankomend leraar economie, stelde in een discussieavond in de wijk dat islamieten te vaak over één kam worden geschoren. „Wij zijn niet allemaal terrorist.”
Wijkbestuur, wijkagent en raadslid Çete nuanceerden dat maar erkenden dat de cultuurverschillen toch wel voor enige afstand zorgen en de inzet als vrijwilliger bij allochtonen lager ligt. Enig causaal verband met ‘nine eleven’ zag echter verder niemand als feit. Raadslid Çete noemde de eigen interpretatie van integratie door de verschillende bevolkingsgroepen echter een probleem zodat het niet echt meetbaar is. Volgens de wijkagent is het onveiligheidsgevoel louter een gevoel dat niet door feiten wordt gestaafd.
De 2 miljoen euro subsidie heeft de buurt er wel beter uit doen zien, daar was de buurt het over eens.

Columnist Jan Krol had een oplossing voor het fietsprobleem middels het in beton plaatsen van ‘hometrainers’ en wonend tussen Turken en Marokkanen ondervond hij geen enkele last. Inzet via de kerken noemde hij onzin omdat de secularisatie steeds grotere vormen aanneemt. Als voorbeeld noemde hij een rapport waaruit bleek dat bij de islamieten nog maar 25 procent maandelijks naar de moskee gaat. Hij stelde volgens hetzelfde rapport dat het mijdgedrag veel meer langs de lijnen van opleiding en bezit lopen en dat is natuurlijk bij autochtonen ook al eeuwen zo.

Fotoreportage: Jan Bril
Luister hier naar de uitzending op Radio Almelo

Fotoreportage (19 foto's)...

 
20-09-2012  

Dief steelt 3 keer inhoud KWF-collectebus

 

ALMELO – Alex Korte is boos, zeer boos!. Een onverlaat heeft tot twee keer toe in zijn winkel Alex Bloemkado de colletebus van KWF Kankerbestrijding leeggehaald en bij de derde keer zelfs de ketting van de bus doorgeknipt om ‘zijn fooienpot voor KWF’ helemaal mee te nemen. Dat laatste gebeurde tussen zaterdag 15 september en maandagochtend 17 september 10.00 uur.

In de kassa had Korte geen geld achtergelaten maar de collectebus had hij wel laten staan. Korte deed ook aangifte bij de politie en dus de dief weet nu dat het bezit van de bus ‘hot’ is. Ziet iemand de collectebus ergens dan hoort Korte graag waar (tel. 813838), zodat de politie verder onderzoek kan doen.

Voor KWF geeft Korte niet op. Inmiddels heeft districtleider Gerda Zanting van KWF Kankerbestrijding, een nieuwe collectebus ‘aan de ketting gelegd’ bij Alex Bloemkado. En binnenkort zijn er ook camera’s om potentiële dieven af te schrikken, ’t is maar dat u het even weet!

 
20-09-2012  

Streetball 0546 toernooi in de Goossenmaat

 

ALMELO – In de Goossenmaat werd woensdagmiddag het Streetball 0546 toernooi georganiseerd door de buurt en de vrijwilligers van stichting Goossenmaatspark i.s.m. het Sportbuurtwerk Almelo.
Het sportieve evenement was geadopteerd door de Richard Krajicek Foundation op het sportveldje dat vanaf vandaag een officieel RKF Playground is.
Wekelijks worden er minstens 9 sporturen georganiseerd o.l.v. streetcoaches om integratie en saamhorigheid in de buurt te vergroten. De streetcoaches zijn studenten die een sportopleiding volgen aan de CIOS of de CALO via een scholarship van de RKF Foundation als beloning voor hun positieve inzet in de wijk.
Om van de opening een speciale gelegenheid te maken, werd door de stichting Goossenmaatspark een prachtig activiteitenschema in elkaar gezet. Eerst kregen groepen 5 t/m 8 van de St. Egbertus en Hagendoornschool een streetball clinic van de 2,18 mtr. lange oud basketbal international en RKF Scholarshipper Mathieu ten Dam, voordat het Streetsoccer 0546 toernooi begon.

Een traktatie in de vorm van patat, kroket of andere snack door de stichting Goossenmaatspark werd belangeloos verzorgd door de medewerkers van Kinderspeelparadijs Dolle Pret. De inkomsten van deze middag gaan naar de stichting Vrienden voor Gambia' dat jaarlijks goederen per container stuurt voor projecten in Gambia. Wilt u daar meer van weten? Bel dan met Thea via telefoonnummer 0546-633399 want zij kan nog goederen en geld gebruiken voor de projecten in Gambia.

Op zaterdag 29 september organiseert Dolle Pret een groots City Streetball evenement op een speciaal in Amerika aangeschafte speelmat. Mathieu ten Dam heeft de leiding van deze dag. Alle scholen in Almelo en Twenterand kunnen inschrijven voor dit evenement dat in het kader staat van 10 jaar 'Dolle Pret' in Almelo.

Fotoreportage: Coen Mulder

(Klik hier voor alle 95 foto’s)

Fotoreportage (20 foto's)...

 
21-09-2012  

Openingsfeestje 'Kunsten op Straat' in Hof 88

 

ALMELO – Voorafgaand aan het straattheaterfestival ‘Kunsten op Straat’ werd vrijdagavond al een klein voorproefje gegeven in de kapel van Hof 88. Ook werd er de nieuwe ‘kop’ getoond van het aloude braderie-duo ‘Jan & Marie’. Een ‘replica’ van Herman Finkers gaat namelijk de rol van Jan overnemen.
Beeldend Kunstenaar Ed van Haren gaf het hoofd van Herman Finkers vorm en werd daarbij ondersteund door z’n dochter Anneke en haar partner Roberto Fernandez.
Peter Blikmans en Margareth van Oosterwijk verzorgden de finale afwerking en Carla Veurink naaide de passende kledij voor Finkers als reus.

Fotoreportage: Coen Mulder

 

Fotoreportage (25 foto's)...

 
22-09-2012  

Brandweerdag voor kinderen met een beperking

 

ALMELO - Na het succes van de Doe-dag in 2010 organiseerden de brandweerlieden in Almelo wederom een Doe-dag voor mensen met een verstandelijke beperking bij de brandweerkazerne aan de Brugstraat. Liefst 110 genodigden van drie Twentse zorginstellingen werden verwacht om hen een onvergetelijke dag te bezorgen. Zo werden de deelnemers omgetoverd tot ‘echte’ brandweermensen en konden ze een uitruk in een brandweerauto meemaken. Ook werd er een brand geblust worden en kon vanuit een hoogwerker de skyline van Almelo bekeken worden. Met een dag-vullend programma, een hapje, een drankje en een heus dweilorkest werd het een geslaagde dag waarvoor ruim 50 vrijwilligers en meerdere brandweervoertuigen van Brandweer Twente werden ingezet.

Fotoreportage Jan Bril

(Klik hier voor de reportage van Patrick Weegink)

Fotoreportage (43 foto's)...

 
22-09-2012  

Kunsten op Straat staat op 'groen'

 

ALMELO – Het straattheater ‘Kunsten op Straat’ begon feitelijk al op vrijdagavond met een openingsfeest in Hof 88. Zaterdag was het dan de grote dag en konden duizenden toeschouwers zich vergapen aan de diverse acts die deelnemers uit Nederland, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Italië, België en de Verenigde Staten toonden. Hoog boven hen uit stak Herman Finkers met zijn stoplicht, hoewel de ‘gevelwandelaar aan de Aa’ toch nog wat hoger te aanschouwen was. Dit 22e straattheater in Almelo werd gecompleteerd met de belevingswereld van MAFF waardoor tal van bezoekers in een ‘flow’ de bijzondere mediatechnieken beleefden.

Fotoreportage Jan Bril en Coen Mulder

(Kijk hier voor alle 110 foto’s van Coen)

Fotoreportage (46 foto's)...

 
23-09-2012  

Nationale Burendag in Almelo

 

ALMELO – Het is het weekend van Nationale Burendag. In tal van wijken en buurten pakken de buurtbewoners een project gezamenlijk aan om de buurt er fraaier uit te laten zien of de saamhorigheid te bevorderen.
Aan de Vijverhof werden placemats beschilderd, was er een workshop Cupcakes versieren en gewoon feest met koffie, thee en cake. Aan het Sumatraplein werd een mozaïekbank onthuld met het thema ‘Rupsje Nooigenoeg’. De bank werd emaakt o.l.v. kunstenares Ineke Pezie. Buurtcentrum ’t Dok schonk koffie en thee en Echte Bakker Lubbers zorgde voor de cake. Bij het Schalderoi en de Cityflat was er een burenbarbecue.
Woningstichting Beter Wonen nodigde alle huurders uit om op zeven locaties te komen koken en samen te eten onder het motto ‘Samen koken, samen eten is samen beter wonen’.
Vrijdag al hadden de medewerkers van de Rabobank Noord Twente hun 'Doedag' bij het Leger des Heils aan de Troelstralaan. Er werden ramen gelapt, onkruid gewied en geschoffeld en flink gesnoeid om het geheel weer en goed aanzien te geven. De bankfilialen bleven dicht, maar de helpdesk was gewoon bereikbaar.
Zaterdag volgde de rest van de buurt en werd door de bewoners menig straatje schoon geveegd om vervolgens rond luchtijd aan de gezamenlijke dis te gaan.

< Fotograaf Coen Mulder ging kijken in de Westeres waar de bewoners aan de Prins Hendrikstraat en de Wilhelminastraat de groenstroken aan een metamorfose onderwierpen.

Fotoreportage (12 foto's)...

 
23-09-2012  

Voice of Holland in het Theaterhotel

 

ALMELO – Zaterdag was er in het Theaterhotel een voorronde voor The Voice of Holland. Vrienden en familie waren uiteraard mee gekomen om hun favoriet aan te moedigen, maar de 20-jarige Marjo Keuleman, de 17-jarige Wiete van Dijk en de 15-jarige Melissa Smoorerburg werden door de jury als besten beoordeeld.

< Uiteindelijk werd Melissa Smoorerburg uit Elten (D) eerste waardoor zij door mag naar de volgende ronde. Ze deed al eerder mee aan de Voice Kids, zong mee op de cd van Christina Aquilera en mag door haar overwinning in Londen auditie doen voor een musicalopleiding in Los Angeles.

Fotoreportage: Coen Mulder
(Klik hier voor alle 64 foto's)

Fotoreportage (14 foto's)...

 
24-09-2012  

Outlet Store verhuist naar Woonboulevard

 

ALMELO – De Outlet Store aan de Berkelstraat verhuist naar de Woonboulevard 28 en neemt daar de plek in van het Wooncentrum dat op zoek gaat naar een andere locatie in Twente. Outlet Store moet weg aan de Berkelstraat omdat pandeigenaar woningstichting Beter Wonen op die locatie 38 appartementen gaat realiseren.
De verhuizing vindt plaats per 1 januari 2013 waarna Outlet Store aan de Woonboulevard doorgaat onder de naam Outlet Store Plus. Volgens directeur Joost Tiemersma dekt de toevoeging Plus de lading beter omdat bij Outlet Store Plus zeker geen sprake is van B-keuze meubelen en woonaccessoires en de dagelijkse praktijk beter uitdragen. Tiemersma richt zich op een groter publiek dan alleen de regio Twente getuige het filmpje op de website goedkope-meubelen-kopen.nl en ook al eens op SBS6 werd uitgezonden. ‘Wij bieden woonproducten aan in het midden en hoge segment voor lagere prijzen en dat verandert niet’, aldus Tiemersma die met Outlet Store Plus aan de Woonboulevard 28 ongeveer hetzelfde aantal m2 ter beschikking heeft als nu aan de Berkelstraat.

 
24-09-2012  

Één kapsalon per duizend inwoners

 

ALMELO – Met regelmaat krijgt AlmeloNieuws.nl bericht van alweer een opening van een nieuwe kapsalon. Zo was er de opening van ‘Hair by Rina’ aan de Ootmarsumsestraat, 'Salon Prestige by Karel' aan de Zuiderstraat, kwam er een berichtje van een salon in Wierden en zette ‘Maisgirl’ Lille Mulder na 15 jaar haar zangcarrière bij het trio ‘De Maisgirls’ op een lager pitje om haar vijf jaar verhuurde salon aan de Vriezenveenseweg weer op te eisen. Het gevolg was dat ‘Karin en Antoinette’ hun 'De Kapsalon' op een steenworp afstand op nummer 82 gingen voortzetten. Als klap op de vuurpijl ook nog het bericht dat ‘Bebob by Johnny’ en Seth’s Hairline samen de J&S Hair Academy zijn gestart om alle ‘nijvere thuiskappers en kapsters’ bij te scholen om hun huisgenoten, vrienden, vriendinnen of kinderen beter te kunnen knippen. Kam, knipschaar en föhn wordt dus gemeengoed in de Almelose gezinnen en dat terwijl er al één kapsalon per duizend inwoners is. De ‘spoeling’ wordt dun!

Foto's De Kapsalon - Coen Mulder

Fotoreportage (4 foto's)...

 
25-09-2012  

Neem Chappi mee voor Harry de Olde (upd)

 

ALMELO – PVA-raadslid Harry de Olde zit woensdag tussen 08.00 uur en 20.00 uur opgesloten in de hondenkennel van dierenasiel ’t Noordbroek. De Olde doet dat om aandacht te vragen voor de in zijn ogen erbarmelijke toestand waarin het dierenasiel verkeerd en om de nieuwbouwplannen onder de aandacht te brengen waarvoor wordt geijverd. De Olde stoort zich aan het feit dat het college van B&W nog geen enkele reactie geeft op het verzoek om een stuk grond van 2 à 3 voetbalvelden beschikbaar te stellen. Ex- wethouder Theo Schouten – nu burgemeester in Oldenzaal – gaf vorig jaar te kennen dat dierenasiel ’t Noordbroek aan alle wettelijke eisen voldoet. Ook burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld heeft laten weten geen gehoor te geven aan het verzoek van de Olde om zich te gelijker tijd in de poezenkennel te laten opsluiten. Of tweede kamerlid Marianne Thieme – Partij voor de Dieren – gehoor geeft aan het verzoek om de Olde in te sluiten, is niet bekend.
Toch beloofd de actie een ‘publiciteitsknaller’ te worden. De Telegraaf, het AD, RTV Oost en andere media komen verslag doen van de ludieke actie van de Olde.
De burgers uit de regio Almelo worden ook uitgenodigd om te komen doneren om nieuwbouw dichterbij te brengen en ook hebben diverse bedrijven al toegezegd om in natura hand en spandiensten te verrichten. U kunt uw gift storten op bankrekening: 49.32.17.991

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (21 foto's)...

 
25-09-2012  

Kringloop Wawollie opent met Repair Café

  ALMELO - Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Kringloop Wawollie aan de Plesmanweg 1 organiseert op de openingsdag 6 oktober a.s. het allereerste Repair Café van Almelo.
Tussen 12.00 en 17:00 uur staan diverse vaklieden klaar: elektriciens, naaisters en fietsenmakers helpen gratis bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies... alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De vaklui in het Repair Café weten bijna altijd raad. Kortom u heeft wat te doen op 6 oktober.
Lees verder...

 
25-09-2012  

Boek over historie Vriezebrug-Vriezenveenseweg

 

ALMELO - Een bijzonder historisch interessant stukje Almelo is het deel van de Ootmarsumsestraat tussen de Vriezebrug en Eugeria. De diverse villa’s en herenhuizen in dit deel van de straat getuigen van een rijk verleden. Dat waren er vroeger nog meer. Enkele villa’s, zoals ‘Het Paviljoen’ en ‘Panorama’, werden gesloopt voor de bouw van verzorgingstehuizen zoals De Klokkenbelt en Eugeria.
Veel werd er de laatste jaren geïnvesteerd in behoud en restauratie van de nog aanwezige monumentale panden.
Almeloër J.F. (Hans) Holtmann heeft er een boekje over samengesteld waarin de geschiedenis van de villa’s en de mensen die er woonden is beschreven. Het boek is vanaf 28 september in de boekhandel te koop.

Titel: Burgemeesters, fabrikanten en roebels
Het formaat is 17 x 23, Aantal pagina’s 72, Het binnenwerk is uitgevoerd in zwart/wit
Het boekje is voorzien van een wire-o binding ISBN/EAN: 978-90-804077-5-6

 
25-09-2012  

Beter Wonen slaat weer aan het bouwen


De bouw van De Bavinck staat op het punt van beginnen. Nieuw in het ontwerp zijn de balkons.
Ontwerp: Harmonische Architectuur, Brummen.
 

ALMELO – Het was een tijdje rustig aan het bouwfront van woningstichting Beter Wonen. De Bouwcrisis noopte tot bezinning en het stellen van prioriteiten. Dat laatste ligt voor Beter Wonen in het bouwen van sociale woningen.
Na jaren van vertraging beginnen de bouwactiviteiten met een aangepast plan De Bavinck op de hoek Bavinkstraat/Grotestraat. De begane grond is verkocht aan Henk ter Horst Mode en de huurappartementen zijn voor senioren. Wel is er nog één penthouse in het duurdere segment. Aannemer Groothuis/Te Pas (Wessels Groep) gaat het ontwerp van van architectenbureau Harmonische Architectuur te Brummen uitvoeren.
Eerder al maakte Beter Wonen bekend ook seniorenappartementen te willen bouwen op de verdiepingen van het voormalige V&D pand aan het Waagplein en ook komt er een appartementengebouw op de hoek van de Bornsestraat/Berkelstraat/Rijnstraat. Ook daar is het eerder beoogde bouwplan aangepast en minder hoog dan eerder werd voorzien. Toch bestaat er nog kritiek van een aantal bewoners aan de Bornsestraat die vrezen voor hun privacy. Beter Wonen denkt dat te kunnen bezweren door de galerij op de vierde verdieping af te schermen. Het ontwerp is van Peters & Lammerink Architecten te Hengelo (O). De huidige Outlet Store verhuist per 1 januari a.s. naar de Woonboulevard.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
26-09-2012  

De Kolk stapt uit overleg één MFA binnenstad


Heeft de voormalige Kolkschool zijn langste tijd als wijkcentrum De Kolk gehad?
 

ALMELO – Het bestuur van wijkcentrum De Kolk ziet verder overleg voor het vormen van één MFA voor de binnenstad in een uit te breiden wijkcentrum ’t Dok niet zitten en is uit het gemeentelijk overleg gestapt. Als reden wort de afstand gezien t.o.v. De Kolk. De gemeente wil De Kolk sluiten en ’t Dok in de noordelijke binnenstad uitbreiden. Ook is de gemeente al een aanbesteding gestart om het beheer van alle gemeentelijke MFA’s uit te besteden aan een ondernemende partner.
De gemeente heeft bijvoorbeeld het bestuur van ’t Veurbrook al aangeschreven dat het de gebruikersovereenkomst per 31 augustus 2013 gaat opzeggen.
Het bestuur van De Kolk heeft de hoop nog niet opgegeven dat het in De Kolk kan blijven met de huidige onderhuurders ATIB en Almelo Sociaal ondanks dat per 1 januari a.s. de gemeentelijke vergoeding voor een beheerder stopt. Of de gemeente daar in mee gaat is de grote vraag gelet op de brief aan ’t Veurbrook en in het verleden dichtdraaien van de subsidiekraan bij De Schelf waardoor een faillissement volgde. De gemeenteraad gaf eerder al eens aan dat goed functionerende wijkcentra niet noodgedwongen onder één centraal beheer behoeven te vallen, maar die richtlijn lijkt binnen het college van B&W geen opgeld meer te doen na het aannemen van de Voorjaarsnota 2012 waarin staat dat De Kolk en het wijkcentrum Goossenmaat gaan sluiten.

Lees ook: 'Gemeente op ramkoers tegen 't Veurbrook'

 
27-09-2012  

Rechtbank hoort deskundigen in Almelose moord

 

ALMELO - De rechtbank in Almelo hoort vandaag drie forensisch deskundigen inzake de moord op Nathalie Weinreder, die op zondag 12 december 2010 werd gevonden in haar huis aan de Brederostraat in Almelo. Twee van de forensisch deskundigen komen uit Amerika.
De rechtbank wil meer weten over de DNA-sporen die in de woning gevonden zijn voordat in november de inhoudelijke behandeling plaats vindt.
De verdachte ex- vriend Dennis V. zit sindsdien in voorarrest en wordt er van verdacht Nathalie Weinreder gewurgd te hebben. Hij zegt echter niets over de verdachtmaking en blijft ontkennen.
De rechtbank heeft volgens RTV Oost extra maatregelen genomen om een ‘clash’ tussen beide families tijdens de zitting te voorkomen.

Update
Naast de drie Nederlandse deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut werden ook twee Amerikaanse deskundigen gehoord over de gevonden DNA-sporen. Duidelijk werd dat veel DNA-sporen van de verdachte aanwezig waren op de kleding en lichaam van het slachtoffer. Wat ook naar voren kwam is dat er op de plaats van het delict ook DNA-sporen zijn gevonden van een tot nu onbekend persoon.
De rechtbank gaf daarom opdracht voor een nader onderzoek dat moet zijn afgerond voor 9 november a.s. als de behandeling tegen verdachte plaatsvindt.

 
27-09-2012  

Rumoer over De Kolk, asiel en stadionplan

 

ALMELO – In het discussieprogramma Rumoer ging het over de ‘onwil’ van De Kolk om op te gaan in wijkcentrum ’t Dok. In 2000 was er een principeovereenkomst over de toekomst van beide wijkcentra maar sindsdien komt de gemeente met steeds wisselende plannen die uiteindelijk tot sluiting van De Kolk leiden. Ook de aanbesteding van het beheer is vele besturen van wijkcentra een doorn in het oog. Dit kost de gemeente 6,5 euroton per jaar, zo werd vandaag bekend. Het Apeldoonse Accres gaat het beheer uitvoeren van de gemeentelijke wijkcentra. Accres bleef als enige over nadat 3 andere inschrijvers afhaakten. Het bestuur van De Kolk is de ontslagprocedure voor de beheerder gestart en ziet het einde naderen.
Raadslid Harry de Olde kwam vertellen over de te krappe hokken van dierenasiel ’t Noordbroek waar hij gedurende 12 uur het lot mee deelde. De Olde is actievoerder die pleit voor de bouw van een nieuw dierenzorgcentrum en haalde met zijn actie de landelijke media.
Columnist Jan Krol had een gesproken column over betaald voetbal zonder grappen omdat dit net zo gevaarlijk is als grappen over de islam. Jan vond het maar raar dat commerciële ruimtes zaligmakend is voor de bouw van een stadion als de winkeloppervlakte sterker stijgt dann de bevolking en tegelijkertijd de verkoop via internet sterk groeiende is. Jan refereerde er aan dat Almelo en Deventer koplopers zijn in leegstand van commerciële ruimtes en e.e.a. niet met elkaar te rijmen is.
Het onderwerp nieuw stadion voor Heracles was dan ook het belangrijkste onderdeel van Rumoer.
Pieter Nieuwenhuis van onderzoeksbureau Hypercube vertelde dat er sprake is van twee hoofdondernemingen in het nieuwe stadion. De exploitatiemaatschappij en de BVO Heracles. Volgens Hypercube is de bouw van een stadion met een capaciteit van 15.000 toeschouwers mogelijk. De gemeenteraad heeft voorwaarden gesteld aan een lening van max. 15 miljoen euro waarbij is vastgelegd dat er alleen sport-gerelateerde detailhandel mag plaatsvinden plus de reeds bestaande supermarkt. De plannenmakers zijn o.a. in overleg met het Franse sportconcern Decathlon en een groot concern in ‘Doe het zelf’ artikelen. Dat laatste stuit tegen de borst van o.a. de ondernemers aan de naastgelegen Woonboulevard waar al de nodige leegstand is. Ook het MKB Almelo is tegen verruiming van het bestemmingsplan vanwege de grote leegstand in het centrum. Woordvoerder Makkinga noemde de gestelde voorwaarden duidelijk waar geen woord Spaans bij is en de zorg voor de toekomst de binnenstad is. Aan de handreiking van de ontwikkelingsmaatschappij over een mogelijk vetorecht moest hij voorlopig niets hebben. Raadslid Gijs Stork noemde dat vetorecht 'handjeklap van ondernemers' waar geen beleid op kan worden gemaakt. De gemeente staat voor een actualisering van de detailhandelsvisie voor de gehele stad. De raadsleden Fred van der Horst en Luc Schuur waren sceptisch terwijl raadslid Jemy Pauwels nuances aanbracht maar de kaders die nu gelden duidelijk zijn. Hij ziet mogelijkheden die niet tot nadelen voor de Woonboulevard en de binnenstad zijn. Van der Horst zag daar juist wel problemen in ten nadele van de al te ruim bemeten detailhandel in de binnenstad. Woordvoerder Nieuwenhuis meldde ten slotte dat de plannenmakers inspelen op een veranderende maatschappij en dat mogelijke kandidaten zelfs ook zouden kunnen kiezen voor de Woonboulevard of binnenstad i.p.v. het nieuwe stadion, maar of dat geloofwaardig klonk?

Fotoreportage: Jan Bril

Luister hier de uitzending van Radio Almelo terug.

Fotoreportage (21 foto's)...

 
27-09-2012  

Huiskat ‘Sneaky´ wordt vermist

 

ALMELO - Marieke mist haar vriendje ‘Sneaky’ heel erg. Al 7 jaar was ‘Sneaky’bij haar thuis en sinds vrijdag 21 september wordt hij vermist in de omgeving van de Reigerstraat.
Marieke wil ‘Sneaky’dus graag terug en als je weet waar ie is mag je bellen 0546-532697
 

 
28-09-2012  

Provincie kort Almelo miljoenen voor binnenstad

 

ZWOLLE/ALMELO – De gemeente Almelo loopt miljoenen euro’s subsidie mis voor de aanleg van de Waterboulevard in de binnenstad. De provincie had een bijdrage toegezegd van bijna 14 miljoen euro voor de verlenging van het kanaal en het opknappen van de pleinen in de binnenstad, maar omdat de gemeente haar eigen bijdrage niet kan ophoesten, gaat het bedrag met 5 miljoen euro omlaag.
Vorige week nog had de gemeente gevraagd om een deel van de provinciale bijdrage te mogen investeren in het stationsgebied en het kanaal voorlopig niet verder aan te leggen dan tot de vijver bij restaurant Kreta. Tegen dat verzoek zegt Gedeputeerde Staten nu keihard nee en dat heeft alles te maken met de financiële situatie van de gemeente.

De provincie heeft aan 125 andere projecten in Overijssel 300 miljoen euro toegezegd uit de zogenoemde Essent-gelden. Deventer ontvangt zo'n 19 miljoen euro, Enschede 16 miljoen, Zwolle 15 miljoen, Hengelo 14 miljoen en Steenwijkerland 11 miljoen euro. Kleinere gemeenten zoals Staphorst, Wierden, Losser, Tubbergen en Haaksbergen krijgen van de provincie ongeveer 1 miljoen euro.

 
28-09-2012  

Prijsuitreiking ZON-Zwembadenactie

 

ALMELO – De 22 samenwerkende Zwembaden in Oost Nederland (ZON) hebben deze zomer de ’ZON zwembadenactie’ gehouden voor trouwe klanten. Met een stempelkaart konden 20 stempels verzameld worden om met het hele gezin gratis te komen zwemmen in een van de deelnemende zwembaden. Ook hield men een verloting waarvan twee prijzen in Almelo vielen. In het Sportpark ontving mevrouw Swinkels een tweede prijs, zijnde een jaarabonnement dat na de recente verhoging van 15 procent toch ruim 82 euro waard is. Voor mevrouw Leijsen was er een ‘knipkaart’ voor 10 bezoekjes aan het zwembad.
Wilt u meer weten over de ZON-baden? Klik dan hier.
 

 
29-09-2012  

Almelo verkozen tot Roparunstad van 2012

 

ROTTERDAM/ALMELO - De Roparun is een estafetteloop van ruim 500 kilometer vanuit Parijs naar Rotterdam die dit jaar voor het eerst ook van Hamburg naar Rotterdam plaatsvond. De deelnemers, die via sponsoring geld bij elkaar scharrelen voor de bestrijding van kanker, mochten kiezen welke gemeente de ‘doortocht’ het meest bijzonder maakte. De lopers vanuit Hamburg verkozen Almelo boven het Zuid-Hollandse Barendrecht en het Gelderse Lienden. De organisatie van Roparun stelt daardoor 50.000 euro beschikbaar aan Almelo om te besteden aan plaatselijke zorg voor kankerpatiënten. Barendrecht en Lienden ontvangen 25.000 en 12.500 euro.
Op de route Parijs-Rotterdam werd het Belgische Zele tot winnaar gekozen. Osendrecht en Bergen op Zoom werden twee en drie.

De eerstvolgende Roparun is op zaterdag 18 mei 2013. Sinds 1992 werd 51 miljoen euro bij elkaar gelopen. In 2012 was het totaalbedrag 5,5 miljoen euro.

Zie ook: 'Roparun trekt door Almelo'

 
29-09-2012  

Ouderenmarkt met vrolijke noot

 

ALMELO – Op de Koornmarkt werd zaterdag een informatiemarkt voor senioren gehouden, waar zij tips over het ouder worden en de zorgvraag die dat met zich meebrengt, konden verkrijgen. Tal van welzijnsorganisaties en belangenbehartigers waren aanwezig, terwijl shantykoor ‘De Oostvaarders’ voor de vrolijke muzikale invulling zorgde.

< Theo was weer op dreef

Fotoreportage: Jan Bril

 

Fotoreportage (17 foto's)...

 
29-09-2012  

Anti-atoom manifestatie op Hagenborgplein

 

ALMELO – Het verzet in Nederland tegen kernenergie is nauwelijks noemenswaardig te noemen. Tsjernobyl, Fukushima Japan, scheurtjes in Belgische centrales, het maakt de Nederlander kennelijk niets uit. Ook in Almelo is er nauwelijks verzet of het zou GroenLinks-raadslid Hans Buitenweg moeten zijn. De tijd dat 80.000 mensen in Almelo demonstreerden tegen de komst van destijds Ultracentrifuge Nederland (UCN – nu Urenco) ligt al weer ruim 30 jaar achter ons.
Het verzet komt vooral uit Duitsland, waar de anti-kernenergiebeweging onveranderd sterk is en ook succes boekt, nu alle Duitse kerncentrales in de komende jaren één voor één van het net gaan. Iets dat men bij Urenco als producent van verrijkt uranium betreurt, maar de wereld is groot en de afzet groeit nog steeds.
Vandaar dat het verzet met de anti-kernenergiemanifestatie op het Hagenborgplein - waar de voertaal overwegend Duits was - zich nu steeds meer richt op de producent van de brandstof.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (21 foto's)...

 
29-09-2012  

Media-Art tijdens druk cultuurweekend

 

ALMELO – De jaarlijkse Atelierroute en de route van het Huiskamerpodium hebben de laatse jaren een welkome aanvulling gekregen van de Mediakunsten in de openbare ruimte door MAFF. Voor het stadhuis de grote ballon Vortex waar iedereen doorheen kon lopen om de effecten te beleven. Het bood zelfs een podium voor ‘straatmuzikant’ Henk Lammers die de effecten op de sound kon beleven. Elders in de stad diverse digitale mediabeelden waar men zich aan kon vergapen, maar ook de kunst in de Burgerzaal - die meedong naar de jaarlijkse ‘Herman Krikhaar Prijs’ - kon worden bewonderd.
Zondag is de slotmanifestatie in de Bibliotheek en wordt de 'Herman Krikhaar Prijs 2012' uitgereikt.

Fotoreportage: Jan Bril en Coen Mulder

 

Fotoreportage (78 foto's)...

 
30-09-2012  

Herman Krikhaar Prijs voor Lambert Oostrum


v.l.n.r.: Lambert Oostrum, SARA-voorzitter Joep Vrielink en Ineke Hofsté
Foto: Ingrid van der Kooi
 

ALMELO - De jaarlijkse Herman Krikhaar Prijs is gewonnen door de Almelose kunstenaar Lambert Oostrom. De publieksprijs werd gewonnen door Ineke Hofsté, zij won vorig jaar al de juryprijs. Beiden kregen de prijs zondagmiddag uitgereikt door voorzitter Joep Vrielink van de stichting Atelierroute Almelo (SARA) tijdens de slotmanifestatie in de bibliotheek. De prijs bestaat voor elk uit een cheque van 500 euro.
Als onderdeel van de Atelierroute wordt jaarlijks een tentoonstellingswedstrijd georganiseerd in de burgerzaal van het stadhuis ter nagedachtenis aan de geboortige Almelose kunstenaar en wereldberoemde atelierhouder Herman Krikhaar. Verder is er de tocht langs ateliers van deelnemende kunstenaars, de Theaterroute langs diverse ‘huiskamerpodia’ op zaterdagavond en nam dit jaar ook de stichting MAFF voor het eerst deel met digitale mediakunst op diverse locaties in de binnenstad. Vooral MAFF trok honderden kijkers door de laagdrempeligheid, maar ook de Theaterroute was volledig uitverkocht.

Biografie: Herman Krikhaar

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina