Wilders als jongeling in een Israƫlische 'kibboets'.
De originele foto is in handen van journalist Marco de Vries. |
|
ALMELO – De Tweede Kamerverkiezing in Almelo zorgde voor een grote virtuele verrassing. De PVV van Geert Wilders zou de derde partij zijn geworden in Almelo als de uitslag wordt vertaald naar een raadsverkiezing. Daarbij aangetekend dat lokale partijen als ALA/AOV, Leefbaar Almelo, LKA, PVA en lijst Çete uiteraard deze keer niet meededen.
Volgens de Almelose uitslag is de PvdA de grootste, gevolgd door de VVD, PVV, SP, CDA, D66 en de Christen Unie. GroenLinks zou volgens de huidige uitslag de Almelose kiesdeler niet halen. Naast het strategisch stemmen op de PvdA, lijken de 'ontevredenen' in het Almelose zich verenigd te hebben via de PVV. Nergens anders in Overijssel werd de PVV de derde partij.
De Almelose Asraa Abdullatif stond op plek 72 van de kieslijst voor de VVD. Met 156 voorkeurstemmen kon ze natuurlijk niet op tegen het campagnegeweld van Haaksbergenaar Han ten Broeke die 778 voorkeurstemmen in Almelo kreeg, maar Asraa was na Edith Schippers (311) en lijsttrekker Mark Rutte (6415) en uiteraard Han ten Broeke wel de vierde met voorkeurstemmen op de VVD-lijst en daar kunnen fractievoorzitter Stef Blok (20) en Fred Teeven (65) een puntje aan zuigen. Bovendien kreeg Abdullatif zelfs nog een stem op Urk. Ene Ton Elias (bekend van TV) bleef bijvoorbeeld in Almelo op 0 staan.
Enschedeër Pieter Omtzigt (CDA) behaalde in Almelo 1707 voorkeurstemmen. Dat waren er meer dan lijsttrekker Siebrand van Haersma Buma (1508) - die in de campagne een deel van zijn achternaam wegmoffelde - en ook meer dan de rijzende ster uit Volendam Mona Keijzer (282). Kortom zonder de inzet van Omtzigt voor het behoud van de verloskunde in het Almelose ZGT en zijn inzet voor de zeggenschap over Nederlandse pensioengelden, zou het CDA in Almelo helemaal weggevaagd zijn.
De opkomst lag in Almelo met 68,50 procent ver beneden het landelijk gemiddelde.
Klik hier voor de uitslag totaal, per kandidaat en per stembureau. |