ALMELO – In het discussieprogramma Rumoer ging het over de ‘onwil’ van De Kolk om op te gaan in wijkcentrum ’t Dok. In 2000 was er een principeovereenkomst over de toekomst van beide wijkcentra maar sindsdien komt de gemeente met steeds wisselende plannen die uiteindelijk tot sluiting van De Kolk leiden. Ook de aanbesteding van het beheer is vele besturen van wijkcentra een doorn in het oog. Dit kost de gemeente 6,5 euroton per jaar, zo werd vandaag bekend. Het Apeldoonse Accres gaat het beheer uitvoeren van de gemeentelijke wijkcentra. Accres bleef als enige over nadat 3 andere inschrijvers afhaakten. Het bestuur van De Kolk is de ontslagprocedure voor de beheerder gestart en ziet het einde naderen.
Raadslid Harry de Olde kwam vertellen over de te krappe hokken van dierenasiel ’t Noordbroek waar hij gedurende 12 uur het lot mee deelde. De Olde is actievoerder die pleit voor de bouw van een nieuw dierenzorgcentrum en haalde met zijn actie de landelijke media.
Columnist Jan Krol had een gesproken column over betaald voetbal zonder grappen omdat dit net zo gevaarlijk is als grappen over de islam. Jan vond het maar raar dat commerciële ruimtes zaligmakend is voor de bouw van een stadion als de winkeloppervlakte sterker stijgt dann de bevolking en tegelijkertijd de verkoop via internet sterk groeiende is. Jan refereerde er aan dat Almelo en Deventer koplopers zijn in leegstand van commerciële ruimtes en e.e.a. niet met elkaar te rijmen is.
Het onderwerp nieuw stadion voor Heracles was dan ook het belangrijkste onderdeel van Rumoer.
Pieter Nieuwenhuis van onderzoeksbureau Hypercube vertelde dat er sprake is van twee hoofdondernemingen in het nieuwe stadion. De exploitatiemaatschappij en de BVO Heracles. Volgens Hypercube is de bouw van een stadion met een capaciteit van 15.000 toeschouwers mogelijk. De gemeenteraad heeft voorwaarden gesteld aan een lening van max. 15 miljoen euro waarbij is vastgelegd dat er alleen sport-gerelateerde detailhandel mag plaatsvinden plus de reeds bestaande supermarkt. De plannenmakers zijn o.a. in overleg met het Franse sportconcern Decathlon en een groot concern in ‘Doe het zelf’ artikelen. Dat laatste stuit tegen de borst van o.a. de ondernemers aan de naastgelegen Woonboulevard waar al de nodige leegstand is. Ook het MKB Almelo is tegen verruiming van het bestemmingsplan vanwege de grote leegstand in het centrum. Woordvoerder Makkinga noemde de gestelde voorwaarden duidelijk waar geen woord Spaans bij is en de zorg voor de toekomst de binnenstad is. Aan de handreiking van de ontwikkelingsmaatschappij over een mogelijk vetorecht moest hij voorlopig niets hebben. Raadslid Gijs Stork noemde dat vetorecht 'handjeklap van ondernemers' waar geen beleid op kan worden gemaakt. De gemeente staat voor een actualisering van de detailhandelsvisie voor de gehele stad. De raadsleden Fred van der Horst en Luc Schuur waren sceptisch terwijl raadslid Jemy Pauwels nuances aanbracht maar de kaders die nu gelden duidelijk zijn. Hij ziet mogelijkheden die niet tot nadelen voor de Woonboulevard en de binnenstad zijn. Van der Horst zag daar juist wel problemen in ten nadele van de al te ruim bemeten detailhandel in de binnenstad. Woordvoerder Nieuwenhuis meldde ten slotte dat de plannenmakers inspelen op een veranderende maatschappij en dat mogelijke kandidaten zelfs ook zouden kunnen kiezen voor de Woonboulevard of binnenstad i.p.v. het nieuwe stadion, maar of dat geloofwaardig klonk?
Fotoreportage: Jan Bril
Luister hier de uitzending van Radio Almelo terug.
Fotoreportage (21 foto's)... |