Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-02-2013  

Benefiet voor A.L.S. levert 160.000 euro op


Het A.L.S. Centrum van het Universitair Medisch Cemtrum Utrecht gaat o.l.v. prof. dr. Leonard van den Berg, neuroloog in het UMCU en hoogleraar Experimentele neurologie, grootschalig onderzoek doen naar het ontstaan van Amyotrofische Lateraal Sclerose (A.L.S.). In het onderzoek wordt het DNA van 6.000 Europese ALS-patiënten vergeleken met het DNA van 4.000 gezonde mensen in een poging om de oorzaak van het ontstaan van A.L.S. te vinden. Het onderzoek start in Nederland maar wordt, zodra de eerste gegevens bekend zijn, ook ‘uitgerold´ over Europa.
Het Nederlandse deel van het onderzoek gaat rond de 2 miljoen euro kosten. Hier zit geen cent overheidsgeld bij. De financiering is totaal afkomstig uit giften. In de toekomst hoopt de stichting ALS Nederland op Europese subsidies. ALS Nederland staat borg voor de kosten van het Nederlandse deel van het onderzoek. Dat geld moet via de campagne ‘Ik ben inmiddels overleden´ en door acties in het land zoals de stichting ‘Vrienden van Freek´ bijeen worden gebracht. Een deel van de opbrengst van het gala ‘Vrienden van Freek´ gaat ook naar het Twentse Revalidatiecentrum Het Roessing dat 27 ALS-patiënten uit de regio begeleid.

Reactie ALS Nederland:
Wat een fantastisch mooi artikel en wat een succes voor Freek, familie, vrienden! Namens Stichting ALS Nederland en alle patienten veel dank voor de aandacht gecreerd door dit artikel.

Groet Inge Metz, stichting ALS Nederland
 

ALMELO – In de Almelounge van het Polman stadion werd vrijdagavond een Twents benefietrecord gebroken. De gasten van het gala brachten 160.000 euro bij elkaar ter bestrijding van de zenuwziekte A.L.S. Het gala werd door de stichting ‘Vrienden van Freek’ georganiseerd.
Hoofdpersoon waar het deze avond om draaide is Freek Buitenweg, hartstochtelijk fotograaf van AlmeloNieuws.nl die in december 2010 van zijn specialist te horen kreeg dat hij aan Amyotrofische Lateraal Sclerose (A.L.S.) leed. Een zenuwziekte waarbij geleidelijk alle spierfuncties uitvallen. De levensprognose is dan 3 tot 5 jaar. Genezing is niet mogelijk omdat de farmaceutische industrie geen onderzoek doet, louter omdat er eenvoudigweg geen winst gemaakt kan worden op een mogelijk te ontwikkelen medicijn. Het zijn neurologen in academische ziekenhuizen die onderzoek doen, omdat men begaan is met het lot dat niet alleen de patiënt treft maar ook zijn of haar familie vanwege de dagelijks wisselende omstandigheden.
Revalidatiearts Dr. Reinout van Vliet van revalidatiecentrum Het Roessingh bestiert in Het Roessingh o.a. de afdeling A.L.S. om de patiënten een zo hoog mogelijk resterende levenskwaliteit te geven. Hij gaf aan de 400 gasten van het gala een korte uiteenzetting over de tot voor kort in het brede publiek onbekende ziekte A.L.S. Jaarlijks worden zo’n 500 landgenoten getroffen door deze ontluisterende ziekte.

Veiling
Daarna werden, tijdens het viergangendiner, ingebrachte goederen geveild door Heracles Almelo voorzitter Jan Smit en die liet de aanwezigen helemaal los gaan bij het bieden op de ruim 40 items die waren ingebracht. De reclamebanners van AlmeloNieuws.nl brachten bijvoorbeeld rond de 400 à 500 euro per stuk op, maar er werden ook heel andere bedragen afgetikt door Jan Smit. Een door alle spelers van Heracles gesigneerde bal, een beauty make over, dineren bij burgemeester Jon Hermans thuis, een bezoek aan de Tweede Kamer en het nieuwe ministerie van Justitie – beschikbaar gesteld door staatssecretaris Fred Teeven die ook op het gala was – het shirt van Willy Overtoom, alles werd door veilingmeester Smit de hoogte ingejaagd. Daarbij was humor hem niet vreemd. Het shirt van FC Twente-speler Chadli zette hij in voor 5 euro ‘Vertel het niet aan Joop’, grinnikte hij. ‘Zes euro, zeven euro, wat zeg je zeveneneenhalf, oh oh als Joop (Munsterman) dit hoort. Smit had er lol in maar praatte het shirt van Chadli wel keurig naar een bedrag van 1500 euro, net zoveel als het shirt van Overtoom.
De Heraclieden spelen voor het nieuwe seizoen ook een wedstrijd tegen het jubilerende SVZW in Wierden en nu al is zeker dat dit 10.000 euro in de kas van de stichting ‘Vrienden van Freek oplevert. Voetbal-clinics van Peter Bosz en Hendri Krüzen, een hardloop-clinic van Fred Teeven, tochten met hete luchtballonnen en met de heli van Van der Most, reisjes naar de Mercedes fabriek in Bremen, een bezoek aan de GP van België met overnachting in Chateau Gerlach, op alles werd flink geboden en was er competitie. Vooral de ontvangst door minister-president Mark Rutte in het Torentje leidde tot spanning in de zaal en uiteindelijk werd daar 30.000 euro voor neergeteld. De optelling van het gala bleek uiteindelijk 160.000 euro en dat is inTwente tijdens een benefiet op één avond nog nooit vertoond. Het Roessingh en ALS Nederland kunnen dus een flink bedrag tegemoet zien met dank aan de ‘Vrienden van Freek’, die van deze avond iets bijzonders maakten en met dank aan hoofdpersoon Freek Buitenweg, die weet dat voor hem alle hulp te laat is maar wel hoopt dat anderen in de toekomst dit lot bespaard kan blijven.

Fotoreportage: Coen Mulder en Jan Bril

Zie melding op RTV Oost
En kijk hier naar het interview met Freek Buitenweg van Roskam TV

Fotoreportage (125 foto's)...

 
01-02-2013  

Zweden heropent moordzaak Almelo´s echtpaar

 

UMEA - Het Hof van Beroep in de Zweedse plaats Opper-Norrland heeft de heropening gelast van het onderzoek naar de moord op het Almelose echtpaar Marinus en Janni Stegehuis in 1984, meldt het Zweedse blad NSD. De man die daarvoor werd veroordeeld, zit sinds 1993 in een psychiatrische kliniek maar heeft de moord wellicht nooit begaan. Verdachte Sture Bergwall ook bekend onder de ‘nickname’ Thomas Quick staat er om bekend dat hij delicten bekend die hij nooit heeft begaan. In totaal bekende hij 30 moorden en werd voor 8 gevallen veroordeeld. Van 5 werd hij alsnog vrijgesproken. Het echtpaar Stegehuis werd met messteken om het leven gebracht op een rustplaats bij het Vuolep Appojaure meer, maar de Zweedse rechterlijk macht wil nu ook onderzoek naar de andere drie veroordelingen.
 

 
02-02-2013  

Politie met ‘dief´ op pad in de Schelfhorst

 

ALMELO – Het is de angst voor velen. Thuiskomen en dan bemerken dat uw huis is doorzocht op kostbare spullen. In 2012 werd er in Almelo in totaal 377 keer ingebroken in woonhuizen. Dat is teveel vindt de politie en om preventie te bevorderen stond de politiecaravan zaterdag bij het drukke winkelcentrum De Schelf om de burgers te informeren over het officiële Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW). Een keurmerk waarvoor men zich kan aanmelden voor een speciaal advies, waarbij de keurmerkmedewerker van de politie uw woning aan een inspectie onderwerpt en een verbeteringsrapport maakt om uw woning inbraakveiliger te maken. Veel inbraken vinden in de middag plaats en in de vooravond. De gelegenheid maakt daarbij de dief omdat velen hun deuren open laten en dat is een kolfje aan de hand voor insluipers. De politie toog zaterdag dan ook met een ingehuurde ‘dief’ de wijk in om de bewoners te wijzen op nalatigheden.
Op zaterdag 16 februari a.s. is bij het winkelcentrum De Schelf wederom een voorlichtingsdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (6 foto's)...

 
03-02-2013  

Politieman krijgt klappen van 18-jarige


Soms lukt het niet alleen en is assist nodig.
(archieffoto)
 

ALMELO – Burgemeester Jon Hermans maakte gisteren via een Tweet wereldkundig dat een politieman was mishandeld en verkondigde haar mening dat je van hulpverleners af moet blijven. RTV Oost ‘pikte’ de Tweet op en berichtte over de Tweet met de bijoeging dat details nog niet bekend waren.
Dat leverde de redactie van RTV Oost een ‘bult’ werk op vanwege de ongenuanceerde en platte reacties zodat 35 reacties werden gecensureerd.

Wat was er aan de hand? Een 18-jarige ‘beschonken’ jongeman had zich met drie leeftijdsgenoten, die ook teveel aan Bachus geofferd hadden, aan de Doniastate misdragen en werd door een agent per fiets achtervolgd. In de Cato Elderinklaan had de jongeling zich onder een bestelbus verstopt waar hij werd gesignaleerd. Hij weigerde er onderuit te komen en de sjorrende agent kreeg hem er niet zomaar onderuit. De hulpverlener was dus een handhaver die de nodige klappen meekreeg bij zijn poging te handhaven. Een vrouwelijke collega-handhaver werd bespuugd en in dronkenmanstaal met de dood bedreigd. De jongeling kon uiteindelijk in de boeien worden geslagen en naar het arrestantenkwartier in Borne worden afgevoerd. Uiteindelijk zal de politierechter wel een gepaste straf bedenken.

Redactie commentaar:
Burgemeester Hermans zal in het vervolg Tweeten dat je altijd met je ‘poten’ van anderen (iedereen) moet afblijven, althans ze Tweette AlmeloNieuws terug dat ze het eens was met onze Tweet dat je met de handen van iedereen moet afblijven. Nog beter is, dat ze wacht tot het persbericht van de politie is geopenbaard. Dat voorkomt veel ongenuanceerde reacties op de site van RTV Oost die niet zijn gebaseerd op feiten.
Almelo stond dus even weer ongenuanceerd negatief in beeld. Zou een Tweetverbod voor bestuurders iets zijn?

 
03-02-2013  

Almelose komt om bij caravanbrand Uelsen

 

UELSEN – Een brand in een caravan op camping Heideruh bij het Duitse Uelsen heeft waarschijnlijk een 70-jarige Almelose vrouw het leven gekost. De brand brak uit in de nacht van zaterdag op zondag rond 00.30 uur. De brandweer kon niet voorkomen dat de caravan compleet uitbrandde en ontdekte het lichaam van de vrouw pas bij het nablussen.
Volgens de campinghoudster gaat het om een vrouw uit Almelo, meldt Tc Tubantia op haar website.

De oorzaak van de brand en het vaststellen van de identiteit van het slachtoffer wordt nog door de politie onderzocht meldt de Grafschafter Nachrichten.

 
03-02-2013  

De Telgenborch lego(ot) zich naar Amerika

 

GRONINGEN – De Legoteams van basisschool De Telgenborch hebben zich tijdens de First Lego League Beneluxfinale 2013 in de Martinihal uitstekend gepresenteerd. In een deelnemersveld van 42 werd het Lego GNR8N-team eerste qua programmatuur en derde overall. Het Robot GNR8N-team behaalde overall de eerste plaats vanwege het beste gemiddelde op alle onderdelen. Dit team mag nu naar de World-finale van 24 t/m 28 april in St. Louis (VS). Daarmee doemt gelijk een probleem op gelet op de kosten die deelname met zich meebrengt. De Telgenborgh gaat wel proberen om de benodigde pecunia bij elkaar te krijgen, maar als dat niet lukt, wordt uitgeweken naar het Open Europese Kampioenschap in Paderborn (D).

Deelnemers aan de First Lego League zijn tussen de 9 en 15 jaar oud en de teams van De Telgenborch behoren tot de jongste categorie. Deelname betekent ervaring opdoen met techniek en ontwikkelen van mogelijkheden door te bouwen en tevens programmeren van programma’s voor de gebouwde robots van Lego die zelfstandig opdrachten moet kunnen uitvoeren. Een andere taak is onderzoek doen naar een maatschappelijk relevant onderwerp.

Commentaar:
AlmeloNieuws.nl suggereert dat de Industriële Kring Twente hier kan laten zien dat het ontwikkelen van technische gaven en met dergelijke prestaties gestimuleerd moet worden. Per slot van rekening roept het bedrijfsleven maar al te vaak dat er een gebrek aan technische vakmensen komt als het onderwijs zich niet aanpast. Er is dus financiële hulp nodig om de 'techneuten van De Telgenborch' ook een kans in de eindstrijd te St. Louis te gunnen!

Lees ook: ‘Legoteams Telgenborch in Benelux-finale

Fotoreportage (7 foto's)...

 
04-02-2013  

KlupEngel voor Willem Gunneman


Willem Gunneman met de KlubEngel en twee cliënten van De Club in het FUN IE FIT centrum
 

ALMELO – De allereerste uitreiking van de KlubEngel vond maandagmiddag plaats in het FUN IE FIT centrum bij het Mr. Siebelinkhuis aan Willem Gunneman, theatermaker, performer, (snel)dichter, schrijver, liedjesmaker en freelance journalist bij Wegener en meer…

Stichting de Klup Twente heeft in de afgelopen jaren bemoedigend veel steun gekregen van het bedrijfsleven. Daarmee kon en kan het activiteitenprogramma voor mensen met een beperking in de benen gehouden worden en was de stichting zelfs in staat om belangwekkende innovaties als het FUN-IE-FIT van de grond te krijgen.
Als organisatie kunnen we weinig meer dan heel erg hartelijk bedanken voor de steun. En dat vinden we eigenlijk te weinig, temeer er bedrijven, instellingen en organisaties zijn waarop we wel opmerkelijk vaak een beroep mogen doen en die De Klup Twente heel veelvuldig terzijde staan.
Daarom besloten we tastbare waardering in te stellen. Een publieke onderscheiding ‘maatschappelijk betrokken ondernemen’ die we jaarlijks gaan uitreiken aan zo’n onmisbare steunpilaar en ondernemer voor De Klup Twente. De prijs is een kunstwerk dat speciaal voor De Klup Twente werd gemaakt door een kunstenares van onze collega instelling Artdesch en de eerste is dus voor Willem Gunneman voor zijn vele verdiensten voor stichting De Klub.

Foto: Coen Mulder

Fotoreportage (1 foto's)...

 
04-02-2013  

Pooier Saban B. moet dik 2 miljoen betalen

 

ALMELO – Mensenhandelaar Saban B. moet de Staat der Nederlanden € 2.034.554,-- betalen voor vrouwenhandel, dat besloot de rechtbank in Almelo. Drie handlangers zijn eveneens veroordeeld tot boetes van in totaal € 1.300.000,-- Probleem is echter dat Saban B. hoog en droog in Turkije zit, nadat hij in 2009 vluchtte tijdens een verlof wegens geboorte van zijn kind. Dat verlof, gevolgd door de vlucht, leidde tot veel commotie vanwege de bruutheid die Saban B. kenmerkte. Ook werden er Kamervragen over gesteld.
Saban B. en zijn handlangers Hasan B. (broer), Bekir I. en Ufuk T. werden in 2010 door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot gevangenisstraf. Het Hof achtte destijds mensenhandel, deelname aan een criminele organisatie en het dwingen van vrouwen tot prostitutie bewezen. De rechtbank in Almelo veroordeelde Hasan B. in juli 2008 tot 7,5 jaar gevangenisstraf, maar het OM ging in hoger beroep. Saban B. wachtte dat niet af en werd later in Turkije gesignaleerd.
De veroordeling van vandaag is gebaseerd op terugvordering van onwettig verkregen inkomsten. De raadsman van Saban B. poogde nog wel de eis van € 2.584.068,-- te halveren omdat hij met een van de vrouwen in gemeenschap van goederen getrouwd was en hem slechts de helft kon worden toegerekend, maar daar stemde de rechtbank niet mee in. De rechter vond het meer dan aannemelijk dat alle verdiensten hem ten goede zijn gekomen als leider van de bende.

 
05-02-2013  

Zakelijk Almelo over lijmen en lassen


Interviewer Steenbeeke ondervraagt ondernemer en ras-Almeloër Klaas Reinders
  ALMELO - De eerste bijeenkomst in 2013 vond plaats op maandag 4 februari. Gasten voor die bijeenkomst van Zakelijk Almelo waren Klaas Reinders (directeur KARA en eigenaar-directeur BES-Bollmann) en Maarten Jan Leppink (directeur Mapei Nederland). Martin Steenbeeke stelde de vragen. Columnist was Ger Vermeulen, rechter te Almelo.

Voor de nieuwe vestiging van Mapei Nederland koos directeur Maarten Jan Leppink (links), geboren en deels getogen Twentenaar, voor Twentepoort Oost. Hier verrees in 2009 het pand, waar 20 medewerkers een werkplek hebben.

Mapei is groot in lijmen en chemische producten voor de bouw. In Almelo betreft het ‘puur verkoop´ en overdrachtskennis. Dat laatste onderdeel was voordien in België gevestigd. De lijmen betrekt men van Mapei productiebedrijven in Duitsland en in Italië. In Apeldoorn staat nog een voorraadmagazijn. Onderdeel van het pand is een centrum voor overdrachtskennis. Lijm is namelijk een vak apart. Voor elke bouwstof heb je een bepaalde lijm nodig. Via trainingen wil hij de faalkosten bij verwerkers terugbrengen. Dat geldt bijvoorbeeld voor zwembaden, een segment dat momenteel erg goed loopt.
Lees verder...

Fotoreportage (14 foto's)...

 
05-02-2013  

Dode in Uelsen is geen vrouw maar man

 

UELSEN – De dode die werd gevonden na de caravanbrand op camping ‘Heideruh’ bij Uelsen is niet zoals vermoed werd een 70-jarige Almelo, maar waarschijnlijk haar zoon. Uit DNA-onderzoek bleek dat het om een man ging. Vervolgens werd de 70-jarige maandag opgespoord en deze verklaarde dat zij haar 44-jarige zoon vorige week woensdag naar de camping had gebracht waar hij enige dagen zou gaan verblijven. De Duitse politie kan nog niet bevestigen of het gevonden lichaam de zoon van de Almelose betreft. Ook daar wordt nu DNA-onderzoek naar gedaan. Het OM in Osnabrück verwacht dat binnen twee dagen daar uitsluitsel over komt.
De man kwam om het leven bij een caravanbrand in de nacht van zaterdag op zondag jl.

Bij een brand op een andere camping bij Uelsen raakte een 63-jarige vrouw gewond bij het wisselen van een gasfles. Zij werd naar een ziekenhuis vervoerd. De houten bungalow terwaarde van 50.000 euro brandde geheel uit.

Op campings rond Uelsen is er ook een conflict gaande met de gemeente Uelsen die het permanent bewonen van vakantoebungalows en caravans niet langer meer wil toestaan. Medio vorig jaar kondigde de gemeente handhaving aan. Velen wonen al tientallen jaren min of meer permanent in het 'Feriëngebiet' rond Uelsen.

Lees ook: 'Almelose komt om bij caravanbrand Uelsen'

 
06-02-2013  

Kees Smit Tuinmeubelen opent in Amersfoort

  ALMELO/AMERSFOORT – Vrijdag a.s. gaat de nieuwe vestiging van Kees Smit Tuinmeubelen in Amersfoort open. Langs de A1 bij de wijk Vathorst in Amersfoort aan de Euroweg werd ruim een jaar gebouwd aan een showroom van 6000 m2 over 4 verdiepingen van waaruit het Midden, Zuiden en Westen van Nederland bediend moet worden. De officiële opening vindt later plaats in februari.
De vestiging in Almelo werd vorig jaar door de overkoepelende branchevereniging uitgeroepen tot ‘Beste Tuinmeubelbedrijf van Nederland’. De jury noemt het bedrijf ‘een trendsetter in de branche waar velen naar kijken’.
Almelo blijft de hoofdvestiging met een showroom van 5000 m2 en een groot logistiek centrum waar alle import en toeleveranciers hun goederen afleveren, om vandaaruit te worden verzonden naar de beide showrooms in Almelo en Amersfoort en voor het afwerken van bestellingen.
Lees verder...

Fotoreportage (1 foto's)...

 
06-02-2013  

Debat afval: de service daalt, de kosten niet!


Uitspraak Twente Milieu directeur Albert van Linden tijdens de gift van 1500 euro van Twente Milieu aan 3FM Serious Request : "Voor plastic krijgen we 450 euro per ton, voor papier en elektrische apparaten 80 euro per ton"

Als huishoudelijk afval gescheiden wordt aan de bron, is dat makkelijk verdienen! (red.)

Aan de tussentijdse enquete in het proefgebied Windmolenbroek nam slechts 18 procent deel: "Ik maak hieruit op dat er misschien wel onvrede is over het systeem, maar geen grote onvrede anders hadden wel meer mensen gereageerd", aldus wethouder Andela.

Donderdagavond kunt u dus 'Rumoer' maken in de bibliotheek!
 

ALMELO – Donderdagavond is er een debat in de bibliotheek over de koerswijziging t.a.v. het huishoudelijk afval. In een deel van de Windmolenbroek wordt de grijze bak nog maar eens per 4 weken geleegd en heeft men een extra Otto voor papier. Volgens de proefneming is het aantal kilo’s opbrengst aan oud papier fors meer en dat wordt een succes genoemd. Alleen komt dat niet meer de traditionele vrijwillige inzamelaars ten goede, want die mogen om veiligheidsredenen niet meer achter een wagen van Twente Milieu lopen. Ook wordt er fors geklaagd over het legen van de grijze bak eens per 4 weken.

De proef in de Windmolenbroek is niet het eindbeeld, want Twente Milieu en afvalverwerker Twence hebben de handen ineengeslagen om de burger nog meer huishoudelijk afval aan de bron te laten scheiden. Directeur de Jong van Twence beweerd niet zolang geleden dat scheiden aan de bron niet meer nodig was door betere resultaten met geautomatiseerd scheiden. Achteraf schijnt hij toch een deal gesloten te hebben met Twente Milieu om het tegendeel te doen. Beide bedrijven zijn voor een belangrijk deel in bezit van Twentse gemeenten en die beide bedrijven betalen een flink jaarlijks dividend aan de aandeelhoudende gemeenten.

In het nieuwste plan verdwijnt de grijze container helemaal en worden op verzamelpunten in de stad ondergrondse containers geplaatst waar de burgers hun grijze plastic zak met restafval kunnen dumpen. De jonge burger, de oudere, de kreupele, de hulpbehoeve moeten dan maar zien hoe zij die zak daar krijgen.
Donderdag om 20.00 uur mag u in de centrumbibliotheek verantwoordelijk wethouder Johan Andela en directeur Albert van Winden van Twente Milieu kond doen van uw mening.

Lees ook:
'Burgers scheiden meer en betalen meer'
'Scheiden van afval niet meer nodig'
Twente Milieu zet burgers aan het werk

 
06-02-2013  

Man slaat ambtenaar met hamer in stadhuis


Het stadhuis is door de politie afgesloten i.v.m. onderzoek.
Foto van Twitter: Tom van Limbeek
 

ALMELO - Een ontevreden burger heeft in het stadhuis van Almelo vanmiddag een ambtenaar met een hamer geslagen. De gewonde ambtenaar is naar het ziekenhuis vervoerd. De politie heeft de omgeving afgezet en het stadhuis is voor de rest van de dag gesloten.
Een woordvoerder van de gemeente meldt dat de dader inmiddels door de politie is opgepakt.

Burgemeester Jon Hermans was vanmiddag aanwezig bij het Twente Diner in Den Haag en is met spoed afgereisd naar Almelo. Zij twitterde: "Zojuist een van onze medewerkers ernstig mishandeld in stadhuis. Ambtenaren moeten veilig hun werk kunnen doen. Blijf met je handen van ze af."
Het slachtoffer zou en ambtenaar zijn van de sociale dienst. Even na zessen arriveerden recherchercheurs van de forensische dienst om nader onderzoek te doen. Burgemeester Jon Hermans inmiddels terug uit De Haag, liet via een woordvoerdere weten dat zij verwees naar de persdienst van Politie voor nadere bekendmakingen. Wel stond zij voor de camera van RTV Oost en RTL.
De woordvoerder van Politie Oost Nederland, Anton de Ronde meldde aan de NOS dat er slachtofferhulp is geregeld voor collega's van het slachtoffer en burgers die getuige waren. Hij wilde nog niet bevestigen dat het wapen en hamer is. Ook deed hij geen mededelingen over het slachtoffer of deze ambtenaar vaker werd ingezet als conflictbemiddelaar bij de gemeentelijke sociale dienst. Evenmin maakte hij iets bekend over de toestand van het slachtoffer die in het ZGT in Almelo is opgenomen. Pas dinsdag verwacht de woordvoorder dat de politie met nadere verklaringen komt.

Update:
Volgens de Politie Oost Nederland moet de mishandelde 53-jarige ambtenaar de nacht in het ziekenhuis blijven. De verdachte is een 41-jarige man uit Almelo. Hij werd direct na de ernstige mishandeling aangehouden. De verdachte is een bekende van de politie. De man kampt met psychische problemen. Hij is aangehouden en wordt nog vanavond voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Update:
Stadhuis donderdagochtend gesloten en telefonisch niet bereikbaar.
I.v.m. het incident waarbij woensdagmiddag een medewerker van de gemeente werd mishandeld, is het stadhuis donderdag 7 februari gesloten tot 13.00 uur. Ook is het stadhuis tot dat tijdstip telefonisch onbereikbaar.
Bezoekers die een afspraak hebben na 13.00 uur, zijn dan gewoon welkom. Ook kunnen na het tijdstip van 13.00 aangiftes worden gedaan betreffende geboorte en overlijden. Ook is het stadhuis dan weer telefonisch bereikbaar.


Publicatie Politie klik hier.

Kijk naar kort een filmpje van Tc Tubantia

Fotoreportage (7 foto's)...

 
07-02-2013  

Halfords is terug in Almelo


Fietsstraat Oranjestraat met tweewielervakman Jo Leloux en retailler Halfords naast elkaar.
Foto: Coen Mulder
 

ALMELO – Oorspronkelijk begon Halfords in het Britse Birmingham toen de Engelsman Frederick W. Rushbrooke in 1892 een ijzerwinkel begon. In 1902 verhuisde hij de winkel naar Halford Street in Leicester en zo kwam ook de naam tot stand. Het concern groeide in 2010 naar 462 filialen verspreid over het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Midden-Europa.
Het Nederlandse retailconcern Macintosh Retail Group nam sinds 1986 de Nederlands/Belgische tak over en in 2012 waren er in beide landen samen 160 winkels. In 2011 kreeg het concern het moeilijk door o.a. internetverkoop door concurrenten en er volgden sluitingen van winkels. Ook in Almelo verdween Halfords van de kaart, maar het is terug. Niet meer op de dure plek aan de Koornmarkt, maar in de Oranjestraat waar de consument nog met de auto voor de deur kan parkeren. Naast het vertrouwde Jo Leloux dus, de echte vakman en de retailler naast elkaar.

 
07-02-2013  

Een dag met fun en treurnis voor de burgemeester


Hermans en Timmer (r) in action bij het virtueel gamen
 

ALMELO – De dag begon gisteren zo mooi voor burgemeester Jon Hermans. Samen met wethouder Anja Timmer toog ze gisteren eerst naar het FUN IE FIT Centrum van stichting De Klub, om te ervaren hoe een een digitaal (virtueel) sport- en healthcentrum er nu uitziet. Na uitvoerig te zijn voorgelicht werd het ook ervaren hoe dat werkt en dat was best fun.
Daarna toog Hermans als de wieder weerga naar het Twente Diner in Den Haag waar bestuurders en ondernemers in Twente zich presenteerden aan de landelijke bestuurlijke top.
Dat was voor Hermans echter van korte duur, vanwege een aanslag met een klauwhamer op een ambtenaar van de sociale dienst. Hermans ‘vloog’ dus terug met de dienstauto met chauffeur en dat is in die omstandigheid toch beter dan zelf achter het stuur zitten.
In Almelo aangekomen trof ze een ontdaan ambtenarenkorps aan en de nodige camera’s van TV-stations die kort en bondig werden bijgepraat voor zover dat kon. Vanochtend is er eerst een gezamenlijke bijeenkomst met het personeel voordat om 13.00 uur de normale werkzaamheden in het stadhuis weer haar gang gaan. Op TV deelde ze vanmorgen nog kort mede dat het slachtoffer de nacht goed was doorgekomen.

Fotoreportage Fun Ie Fit – Coen Mulder 

Fotoreportage (12 foto's)...

 
07-02-2013  

Carnavalesk Rumoer en scheiden van afval


'Verplicht scheiden van afval, dat wordt de toekomst', zegt wethouder Johan Andela (VVD)
  ALMELO – In het discussieprogramma Rumoer waren Prins Bas van de ‘Knol’ntrekkers’ en Prins Ray van de ‘Mand’nscheeters’ te gast om enige uitleg te geven over de activiteiten . De Kno’ntrekkers zijn al vele jaren actief in vooral Bornerbroek en is de gehele gemeenschap betrokken. En de Mand’ntrekkers is een nieuwe club ontstaan uit het 100-jarige AKC. De 18-jarige Fleur van Doorn zorgde voor het muzikale intermezzo met zang en piano met o.a. ‘Skyfall’ van Adèle. De jeugdige studente gaat niet verder in de muziek maar gaat criminologie studeren.
Colomnist Jan Krol zette het hoofdonderwerp ‘scheiden van huishoudelijk afval’ op scherp via gedichten van anderen over de onbekende allochtoon die de straten reinigt omdat wij het niet meer willen doen en het wonen op afvalbergen in de derde wereld.
De discussie ging over een extra blauwe Otto voor het apart inzamelen van papier en de grijze bak die in een deel van de Windmolenbroek nog maar eens per vier weken wordt geleegd.
Lees verder...

Fotoreportage (21 foto's)...

 
08-02-2013  

Verdachte van aanslag in stadhuis in inrichting

  ALMELO – De 41-jarige verdachte van de aanslag met een hamer op een ambtenaar van de sociale dienst, is vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Daar werd hem poging tot moord dan wel doodslag voorgehouden. De rechter-commissaris liet de man voor 14 dagen opsluiten in een penitentiair psychiatrisch centrum vanwege zijn psychische toestand.
Uit onderzoek is gebleken dat de verwarde man het stadhuis is binnengekomen onder het uiten van dreigende taal. Het slachtoffer was willekeurig gekozen. Er wordt nog nader onderzoek gedaan waarom de woede van de man zich richtte op de gemeente en haar medewerkers.
Lees verder...

 
09-02-2013  

Kabinet onder vuur in carnavalstocht Bornerbroek

 

BORNERBROEK – De carnavalsoptocht in Bornerbroek werd druk bezocht en duizenden stonden langs het parcours om zich te vergapen aan de fraaiste uitdossingen. Vooral de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet Rutte II werden op de korrel genomen al hadden sommige gezellige ‘dikkerd’s het over Sonja bakker en hun onwetendheid.
In de prijzen vielen dit jaar de loopgroep van De Bakkershof en de fraaie wagen van de Entersestraat.

Ook in leefgemeenschap voor verstandelijk gehandicapten De Colckhof op de Schelfhorst werd carnaval gevierd door de bewoners. De Tubbergse ‘Schaop’n Böllekes’, compleet met kapel de ‘Schaop’n Blaozers’ en de ‘Schaop’n Köpkes’ kwamen het feest opvrolijken en volgens hen is dit het onderdeel van carnaval dat hen het meeste voldoening brengt. (Klik hier voor foto’s van De Colckhof)

Fotoreportage - Carnaval Bornerbroek: Coen Mulder
(Klik hier voor alle 137 foto's)

Fotoreportage (36 foto's)...

 
09-02-2013  

Asiel maandbloemetje voor mevrouw De Lange

 

ALMELO – De in Almelo woonachtige mevrouw De Lange is de ontvanger van het bloemetje v/d maand januari van de stichting ‘Help Nieuw Dieren Asiel Almelo‘. Voorzitter Rob Snijder kwam haar het bloemetje overhandigen als dank voor de donatie maar ook omdat zij haar kat enige jaren geleden uit asiel Het Noordbroek haalde. Toen al zag zij dat Het Noordbroek aan vervanging toe is ondanks dat alle vrijwilligers hun stinkende best doen het netjes een schoon te houden. ‘Bij regen is het één grote modderpoel en dan moet men de honden ook nog uitlaten. Dat kan zo niet verder, daarom heb ik een donatie gedaan zodat er spoedig wat aan gedaan wordt’, aldus mevrouw De Lange die in haar werkzame leven verpleegkundige was in het toenmalige Prinses Irene Ziekenhuis en Twenteborgh dat nu ZGT Almelo heet.

De wens van mevrouw De Lange dat er spoedig een nieuw dierenzorgcentrum wordt gebouwd, zal nog wel enige tijd op zich laten wachten. Er zijn veel toezeggingen in natura van bedrijven, maar ook de gemeente Almelo moet meewerken en er zijn ook nog wel giften in financiële zin dringend nodig. Een bijdrage kunt u storten op: 49.32.17.991 en meer info vindt u op: www.helpnieuwdierenasielalmelo.nl  

 
11-02-2013  

Fietser aangereden in de Hanzelaan


De reconstructie in beeld
 

ALMELO – Maandagmiddag rond 17.00 uur is in de Hanzelaan bij de T-kruising met de Hofstraat een fietser aangereden. Zij belandde daarbij op de motorkap en kwam tegen de voorruit van de bolide waarna zij op straat viel. Het slachtoffer werd met zwaar letsel afgevoerd naar het ziekenhuis.
De Hanzelaan oogst stevige kritiek van automobilisten sinds de straat keer op keer werd gereconstrueerd met tal van middenstroken, twee versmallingsstroken, twee oversteken en een woud aan verkeersborden waardoor automobilisten ogen voor en achter moet hebben en men niet meer weet waar men het eerst moet kijken. De verkeerscommissie Hofkamp vindt daarentegen dat de straat nog meer belemmerd moet worden voor autoverkeer.

Fotoreportage: Patrick Weegink

Politiebericht:
Laatste update: 12-02-2013 | 15:40

Almelo - Bij een aanrijding op de kruising Hofstraat / Hanzelaan raakte op maandag 11 februari omstreeks 17.00 uur een 33-jarige vrouw uit Albergen gewond.

De vrouw fietste op de Hofstraat richting de Van Rechteren Limpurgsingel. Ter hoogte van de Hanzelaan kreeg zij geen voorrang van een auto die werd bestuurd door een 73-jarige man uit Almelo. De auto sloeg linksaf de Hanzelaan in en schepte de vrouw. Zij is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Fotoreportage (6 foto's)...

 
12-02-2013  

Zompbouwers willen Zomp in Almelose haven

 

ENTER/ALMELO – De ‘noeste werkers’ van de Enterse Zomp op de werf in Enter zien niets liever dat in Almelo ook een werkgroep Almelose Zomp ontstaat. Pleitbezorgers voor een Almelose Zomp en Vriezenveense Zomp zijn onder andere Gerrit Kraa (Bornerbroek) en Gerrit Harbers (Rijssen) die daarover al contact hebben gehad met voorzitter Miel Westenberg van de stichting Stadsherstel Almelo.
Lees verder…

Fotoreportage (9 foto's)...

 
12-02-2013  

Bibliotheek buigt voor sponsor Urenco


Demonstratie in 1978 - archief: SocialHistory.org

De Stichting VEDAN en Stichting Laka, hebben een tentoonstelling samengesteld over de grote anti-Urenco-demonstratie 35 jaar geleden, als historisch document. De tentoonstelling zou van 26 februari tot 11 maart in de bibliotheek te zien zijn. Daarbij werd voor zaterdag 2 maart in de bibliotheek een zaal gehuurd om een symposium over Urenco toen en nu te houden met als titel: Urenco een bedrijf met wereldwijde uitstraling.
De toezegging is alsnog ingetrokken.

Als dat maar geen grote demonstratie en bezetting van de OPENBARE bibliotheek wordt op 2 maart a.s.
 

ALMELO – Het bestuur van de openbare bibliotheek Almelo is kennelijk gezwicht onder druk van sponsor Urenco om een voorgenomen expositie en symposium over de anti- UCN demonstraties in de vorige eeuw geen doorgang te laten vinden.
De producent van verrijkt uranium schonk in 2009 een bedrag van 100.000 euro voor vernieuwing van het interieur en is tevens jaarlijkse sponsor van diverse activiteiten in de openbare bibliotheek.

In 1969 werd besloten UCN te stichten voor verrijking van uraniumerts doormiddel van de Nederlandse vinding van professor Kistemaker, via het scheiden in ultracentrifuges. Op 4 maart 1970 ten tijde van burgemeester Frits Schneiders, werd het verdrag van Almelo gesloten tussen Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland en in 1973 was de eerste installatie in bedrijf.
Tegen die vestiging werd in de jaren ’70 tot ’80 bij herhaling gedemonstreerd met een hoogtepunt van meer dan 100.000 demonstranten precies 35 jaar geleden. Tegenwoordig zijn er nog wel eens kleine demonstraties, meestal op initiatief van de Duitse anti-kernbeweging. In Duitsland heeft men na de ramp in Fukushima in 2011 besloten totaal uit kernenergie te stappen en de kerncentrales langzamerhand te sluiten.

Dat de openbare bibliotheek nu afziet van het symposium en de expositie, is niet in goede aarde gevallen bij o.a. GroenLinks. Anti-kernenergie activist van het eerste uur en fractleider van GroenLinks Almelo Hans Buitenweg wil nu vragen stellen aan het college van B&W over de onafhankelijkheid van de openbare bibliotheek en de mogelijke invloed van Urenco, meldt RTV Oost.

Kijk
hier voor de historie van UCN dat nu Urenco heet en hier voor de historie van het ontstaan van kernenergie in Nederland.


Persbericht: Stichting Laka en Stichting VEDAN

 
12-02-2013  

23 geslaagde cursisten ‘Ik, mijn kind en school´

 

ALMELO - Wethouder Timmer feliciteerde dinsdagmiddag 23 vrouwen uit onder meer Irak, Iran, Turkije, China, en Polen met hun afgeronde cursus ‘ik, mijn kind en de school’. In twintig lessen leerden de vrouwen praktisch om te gaan met de Nederlandse taal om hiermee hun betrokkenheid bij zowel het onderwijs van hun kinderen als de wijk te vergroten. De overhandiging van het certificaat en de felicitaties vonden plaats in de voormalige Boksschool aan de Jan Steenstraat.
Voorafgaand aan de feestelijke bijeenkomst werd er een infomarkt gehouden waar instanties als Scoop, Soweco, Buurtzorg, Sportbedrijf Almelo en Loes hun cursussen en activiteiten presenteren. De cursus ‘Ik, mijn kind en de school’ is onderdeel van het project ‘Ossenkoppelerhoek van Iedereen’ waarin o.a. samenwerken: Het wijkplatform, de woningcorporaties Beter Wonen en St. Joseph, de gemeente Almelo en het ROC van Twente dat sinds 2011 de cursussen verzorgd.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (13 foto's)...

 
12-02-2013  

Gesteggel over voortgang nieuw stadhuis

 

ALMELO – Het debat over de voortgang van het bouwen van een nieuw stadhuis, heeft niet al teveel gesteggel opgeleverd in de raadsvergadering van dinsdagavond. De coalitie PvdA/VVD/CDA hield de rijen gesloten en kregen steun van de raadsleden U. Cete en Bert Hümmels. De fracties van ALA, D66, LKA,SP en PVA bleven tegen, zodat de verklaringen een herhaling van zetten was. De tegenstanders in de raad hopen er op dat de bevolking zich nog massaal laat horen om de voorstanders de oren te wassen. Raadsnestor Gijs Stork toonde zich in de wandelgangen in ieder geval tevreden met de ondersteuningen die via de petitie www.geennieuwstadhuis.nl  van initiatiefnemer Marcel Ensink binnenkomen.

Wethouder Anja Timmer (PvdA) vond dat er nauwelijks verzet is in de samenleving omdat er slecht bezwaren zijn van de eigenaren van de naastgelegen Havenveste en de JAVA-toren die wellicht op termijn weer enkele door de gemeente gehuurde verdiepingen leeg krijgt te staan.

Neringdoenden aan de Haven NZ zijn wel tegen, maar proberen het niet opnieuw tegen te houden en hebben nog in het geheugen gegrift staan hoe bezwaren in het verleden tegen het miljoenen-debacle Fortezza werden afgedaan.

Het verzet in de samenleving is wel groeiende. De petitie tegen de bouw van een nieuw stadhuis kreeg er in enkele dagen zo’n 200 handtekeningen bij en nadert de 1000. Opmerkelijke bezwarenmakers zijn o.a. Albert Fien, de vroegere chef van de afdeling Stadsontwikkeling Almelo, de oud- raadsleden Hennie Nijhuis, Marina van der Vegte, I.E. Parlevliet-Flesseman, M.V.F.M. Hubers, H.H.Brongers-Woltjer, J.F.C. Arends, Herman Baas (v/h Kamst), A. Remmerswaal, de journalisten Hannie ter Doest, Tom van den Berg, Tony Cassese, Rineke Gieske-Mastenbroek - oud- wethouder van Haarlem en oud- bestuurslid D66 Almelo en tal van andere bekende Almeloërs. Ook is er een groep prominente Almeloërs die bij herhaling het college en de gemeenteraad hebben benaderd om de tering naar de nering te zetten. Veel ondertekenaars doen dat anoniem, maar zij moeten het bezwaar wel via het eigen emailadres bevestigen, waardoor ook die steunbetuigingen als serieus moeten worden beschouwd.

< Het ontwerp van architect J.J.P. Oud werd in talloze brochures van de gemeente Almelo bejubeld. Bij leven was hij o.a. de ontwerper van het monument op De Dam (Amsterdam) en het monument op De Grebbeberg (Rhenen en vooral in Rotterdam en Den Haag heeft hij diverse projecten gerealiseerd. Hij overleed voordat de bouw was gerealiseerd. Zijn zoon H.E. Oud, eveneens architect, bouwde het stadhuis in Almelo af.

Het ontwerp van een nieuw stadhuis is van de oud Almeloër en jonge architect Vincent van der Meulen. Hem wordt een grote toekomst toebedicht.

 
13-02-2013  

Almelose wint Zeeuwse fotowedstrijd


J. Ponsteen: Cadzand Bad 13-11-2012
 

TERNEUZEN - Meer dan 1000 foto’s kwamen er binnen voor de fotowedstrijd 2012 van de Zeeuwse regio-VVV’s. Zowel toeristen als Zeeuwen konden foto’s inzenden voor de categorieën ‘Zeeuwse evenementen en attracties’, ‘Zeeland uit eten en drinken’, ‘Zeeland sportief’, ‘Bijzonder Zeeland’ en ‘Zeeland humor’. De winnende foto werd gekozen door fotograaf Bart van der Putten. Mevrouw J. Ponsteen uit Almelo won met een foto gemaakt in Cadzand-Bad.

De heer Van der Putten heeft bij zijn keuze vooral gekeken naar een foto die voor hem het ‘Zeeland-gevoel’ uitstraalde. De mooie kleuren, evenals de silhouetten van de man met zijn honden, hebben uiteindelijk de doorslag gegeven.

De diversiteit aan foto’s die de VVV binnen kreeg is enorm, maar opvallend veel foto’s werden ingezonden voor de categorie ‘Bijzonder Zeeland’. Toeristen leggen tijdens hun vakantie vaak een bijzondere foto van het landschap vast. Hierin spelen licht en ruimte een belangrijke rol.

De winnaar heeft een vakantiecheque gewonnen van € 250,-, te besteden bij VVV Zeeland Vakantie. De overige winnaars ontvingen diverse prijzen die beschikbaar gesteld door bedrijven uit de regio, zoals entreekaarten voor attracties. In 2013 zal de fotowedstrijd wederom georganiseerd worden.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
13-02-2013  

Vakantiebeurs ROC veelbelovend succes

 

ALMELO – In het atrium van het ROC van Twente te Almelo wordt woensdag en donderdag een grote vakantiebeurs georganiseerd door studenten van het ROC. De leiding van de beurs ligt bij vier studenten van de opleiding Toerisme en ook de koksopleiding draagt een steentje bij met allerlei lekkere hapjes.
De studenten van de opleiding Toerisme waren verantwoordelijk voor de landen- en stedeninformatie van populaire vakantiebestemmingen. Ook verzorgden zij de aankleding van de stands.
De studenten van de opleiding Artiest droegen zorg voor de sfeer-verhogende muzikale bijdragen.
Niemand minder dan Julius ter Haar, oud- directeur van de OAD Groep, verrichtte de officiële opening.

De ROC vakantiebeurs is ook donderdag 14 februari nog voor iedereen toegankelijk tussen 16.00 en 20.00 uur.

Fotoreportage Coen Mulder en Jan Bril

(Klik hier voor alle foto's van Coen)

Fotoreportage (18 foto's)...

 
13-02-2013  

Volkerinkstraat ontwerpt zuinige verlichting

 

ALMELO – De bewoners van de Volkerinkstraat gaan samen met studenten van de UT nieuwe zuinige straatverlichting ontwerpen in hun straat. Woensdagavond was de eerste bijeenkomst in de kapelzaal van De Klokkenbelt waar kennis werd gemaakt met elkaar en waar de ‘spelregels’ werden afgesproken in het project ‘Light Challenge 2013’ waartoe wethouder Anja Timmer het startsein gaf.
De verlichting wordt in energiezuinige LED uitgevoerd, maar ook de vormgeving van het ontwerp van de straatverlichting is van belang. De bewoners van de Volkerinkstraat krijgen daar de belangrijkste taak in terwijl de studenten van de UT vooral kijken naar de nieuwst toepasbare besparende technieken.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (8 foto's)...

 
15-02-2013  

Bezwaren tegen nieuw stadhuis boven de 1000

 

ALMELO – “Er zijn nauwelijks bezwaren tegen de bouw van een nieuw stadhuis’, riep wethouder Anja Timmer in een ‘onbewaakt’ ogenblik tegen de gemeenteraad. Sindsdien gaat het crescendo met de actie van petitionaris Marcel Ensink tegen de bouw van een nieuw stadhuis. Het aantal ondersteuningsverklaringen is inmiddels de 1000 gepasseerd en dat is afgerond 2 fictieve zetels in de gemeenteraad, als die vergelijking gemaakt mag worden.
Hier kunnen tegenstanders de burgeroppositie versterken. Het wachten is nu nog op een petitie met voorstanders.

 
15-02-2013  

Yes-R bij 9e Valentine Party Pius X

 

ALMELO – Ruim 500 leerlingen uit groep 8 maakten gebruik van de uitnodiging van scholengemeenschap Pius X voor het bijwonen van de 9e Valentine Party Pius X. Dit na een week vol Citotoetsen waarin bepaald wordt welke vervolgopleiding de jongeren gaan volgen. Naast het optreden van Yes-R - die de zaal op z'n kop zette met liedjes als 'Uit elkaar' en 'Groupy love' - lieten ook Pius X leerlingen diverse dans- en zangacts zien en horen.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
16-02-2013  

Commotie om verkassen ouderenactiviteiten


Ex- PvdA-voorzitter Hendry Bosch is in conflict geraakt met partijgenoot wethouder Mieke Kuik-Verweg over het sluiten van Dienstencentrum De Riet.
 

ALMELO – De sluiting van Dienstencentrum De Riet en Trefpunt Elisabeth door SCOOP Welzijn heeft tot heftige reacties geleid bij vooral de gebruikers van Dienstencentrum De Riet. SCOOP Welzijn gaat de activiteiten voor ouderen concentreren in de wijkcentra en dat is min of meer een dictaat uit het gemeentehuis.
Tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota 2012 dicteerde de gemeenteraad al een korting van 3 euroton op het budget van SCOOP Welzijn en verantwoordelijk wethouder Mieke Kuik-Verweg (PvdA) bereikte al in oktober 2012 overeenstemming met SCOOP Welzijn hoe de taken worden vorm gegeven. Daarbij werd gedicteerd dat de welzijnstaken worden geconcentreerd in de wijkcentra om de huisvestingskosten te drukken en juist de activiteiten zoveel als mogelijk op peil te houden. Dat heeft eveneens alles te maken met de openbare aanbesteding en de gunning aan ACCRES Apeldoorn BV een dochteronderneming van de gemeente Apeldoorn als exploitant van de wijkcentra, die natuurlijk ook omzet moet worden gegund.
Dat loopt allemaal wat minder soepel dan verwacht, want Kuik-Verweg is bijvoorbeeld niet blij met de rechtsgang van het bestuur van ’t Veurbrook, waar partijgenoot en ex- PvdA-raadslid Hennie Nijhuis het verzet leidt en een advocatenkantoor heeft ingeschakeld om zich te verzetten tegen de gemeentelijke huuropzegging voor het stichtingsbestuur van 't Veurbrook.
Bij dienstencentrum De Riet komt Kuik-Verweg nu in conflict met ex- PvdA-voorzitter Hendry Bosch. Hij gaat het verzet tegen de verplaatsing van de activiteiten naar wijkcentrum De Schöppe coördineren. Bosch schermt er in TC Tubantia mee dat de gemeenteraad niet op de hoogte is en ook niet voor sluiting is van Dienstencentrum De Riet. Bosch stuurde al een brief op poten aan zijn partijgenoot wethouder Kuik-Verweg en hij meldt tevens dat raadslid Harry de Olde (PVA) vragen gaat stellen. Wel overbodige vragen, omdat de raad zelf de subsidie verminderde en ook op de hoogte had kunnen zijn van de beleidswijzigingen. Het Almelo’s Weekblad publiceerde in december al dat de activiteiten in Dienstencentrum De Riet zouden stoppen en worden overgeheveld naar wijkcentrum De Schöppe. Bosch meent echter dat de ouderen op De Riet hecht gebonden zijn aan Dienstencentrum De Riet, dat ooit de eerste Almelose locatie werd voor specifieke activiteiten voor ouderen in Almelo.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
16-02-2013  

Alles over knipmutsen Wevershuisje

 

ALMELO – Volgens mevrouw Voortman, maker van knipmutsen, is het mooiste van klederdracht de Knipmuts, met daaraan de mutsenbellen. De Knipmutsen van de dames zijn gemaakt van kant. Het patroon van de Knipmuts verteld veel over de gesteldheid van de familie, hoe fijner het patroon, hoe rijker de familie. Het stevenen van de Knipmutsen is een tijdrovend karwei. Mede daardoor is zo'n Knipmuts behoorlijk duur. Daar komt bij dat de gestevende Knipmuts absoluut niet tegen regen kan. Dus bij de eerste de beste regendruppels, vliegen de dames naar binnen.
De Knipmuts is ontstaan in de tweede helft van de 17e eeuw in Parijs. Hij heette daar de "Corned-muts". Deze werd door welgestelde mensen gedragen en kwam daarna hier in de mode. De Hollandse vrouwen vonden dat losse kant maar niets en, ter wille van de "orde en netheid" zetten zij het losse kant netjes in het gelid met stijfsel en carcas-draad.
Rond 1820 was de Knipmuts in geheel Overijssel en Gelderland bij de boerenbevolking ingeburgerd, gecombineerd met de eigen rok en schootdracht. Toen kwam de naam Knipmuts in gebruik. Vanaf die tijd werden er geleidelijk wijzigingen aangebracht, waardoor er plaatselijk verschillen ontstonden. Zaterdag was het allemaal te zien in 't Wevershuisje.

Fotoreportage: Jan Bril en Coen Mulder

Fotoreportage (16 foto's)...

 
18-02-2013  

Aermast levert vlaggenmasten in Dubai

 

ALMELO – De Almelose vlaggenmastenspecialist Aermast is zo langzamerhand wereldwijd bekent. Het leverde al vlaggenmasten voor de Olympische Spelen in Athene in 2004 en ook tijdens het EK Voetbal in Duitsland sierden vlaggenmasten van Aermast twee voetbalstadions. Nu dan een bestelling uit de Verenigde Arabische Emiraten. In Dubai worden 40 conische vlaggenmasten van 12 meter hoog geplaatst voor diverse politiestations. In totaal een order van enkele tienduizenden euro’s. De masten worden momenteel bij Aermast geassembleerd en voorzien van binnenwerk voor het hijsen van de vlaggen. Daarna gaan de masten per binnenvaart naar Rotterdam voor verscheping overzee naar Dubai. ”Een prima order en er zit waarschijnlijk nog meer in het verschiet. Ik denk dat er nog een order bij komt van 60 stuks”, zegt directeur Jeroen Looms enthousiast.
De order kwam nogal in het nieuws te staan, mede ook omdat Nederland het in deze recessie moet hebben van de export. RTV Oost maakte er maandag dan ook een reportage die vanavond in het nieuwsprogramma wordt uitgezonden.
Ook signaleerden wij bij onze reportage een burgemeester uit de regio, die tijdens de troonswisseling in ieder geval een mooie mast voor zijn huis wil hebben staan om te kunnen vlaggen. Kortom het gaat goed met Aermast !

Fotoreportage (9 foto's)...

 
18-02-2013  

Aantal arbeidsplaatsen in Almelo gedaald

 

ALMELO – Volgens de Almelose Trendmonitor over het vierde kwartaal van 2012 is het aantal arbeidsplaatsen in Almelo over 2012 gedaald met 648 arbeidsplaatsen. In het vierde kwartaal is het aantal niet- werkende werkzoekenden gestegen met 320 tot 3.366. Toch is het aantal uitkeringen via de WWB in dezelfde periode gedaald met 82 zodat het tellertje van de gemeentelijke sociale dienst in december 2012 eindigde op 2.224.
Opvallend is dat de vraagprijs van koopwoningen stabiel is gebleven terwijl het aanbod licht is gestegen. Dat geldt eveneens voor het aantal dagen dat woningen te koop staan. Licht stijgend is ook het aantal beschikbare m2 in winkel- en kantoorruimte terwijl het niveau van bedrijfsruimte op het niveau van 2009 staat.
Zorgelijker is het Almelose geboortecijfer. In het laatste kwartaal werden 53 kinderen geboren en in heel 2012 slechts 722 terwijl het gemiddelde van de vijf voorgaande jaren op 854 geboorten lag. Door het lage geboortecijfer is er zelfs een lichte krimp van het aantal inwoners met 32 vergeleken met december 2011. Dat wordt door de onderzoekers enerzijds gewijd aan de onzekere economische omstandigheden, maar ook aan het dalende aantal vruchtbare vrouwen tussen 20 en 40 jaar.
In het vierde kwartaal was er eveneens een vertrekoverschot van 41 personen waardoor het inwoneraantal in 2012 afsloot op 72.798.

Klik
hier voor de gehele Trendmonitor

 
18-02-2013  

Kinderen HBO´ers meer naar ‘witte´ scholen

 

ALMELO – Hoger opgeleiden sturen hun kinderen opvallend vaak naar ‘witte’ scholen, erkend onderwijs-wethouder Johan Andela. Dat komt mede door de vrije keuze van onderwijs, terwijl de gemeente liever ziet dat kinderen in hun eigen wijk naar school gaan. Dat bleek al uit een onderzoek van vier jaar geleden, waardoor de gemeente het project ‘Samenspraak Kinderspel’ in het leven riep om de segregatie een halt toe te roepen. Ook het Rijk stelde een euroton beschikbaar maar uiteindelijk blijkt dat het project min of meer als mislukt kan worden beschouwd. Slechts mondjesmaat nemen scholen en kleine groepjes ouderen deel aan ‘praatsessies’ om het tij te keren en ook de georganiseerde ‘scholentochten’ trokken slechts weinig deelnemende ouders.
Hoe de segregatie wel een halt kan worden toegeroepen is nog onduidelijk, maar zeker is dat een beroep op ‘gezond’ verstand voor de meeste hoger opgeleide ouders een brug te ver is, terwijl lager opgeleide ouders nalaten bewuste schoolkeuzes voor hun intelligente kinderen te maken en ze wel naar de buurtschool doen.
Of de gemeente overweegt om de steeds meer aanwassende witte scholen ook gaat verplichten zich te huisvesten in dependances van andere ‘zwarte’ schoolgebouwen door de stad is een vraag die opdoemt na het mislukte project ‘Samenspraak Kinderspel’. 

 
19-02-2013  

Kick off BuurtLeague Almelo in Polman Stadion

 

ALMELO – Woensdag 20 februari wordt in het Polman Stadion de kick off van het nieuwe maatschappelijke project BuurtLeague Almelo gehouden. Om 13.00 uur gaan de poorten open, om 13.30 uur start het voetbaltoernooi en de side events (zoals het rad van gezondheid, de dansworkshop en enkele andere sporten).
Tussen 13.30 uur en 14.30 uur zijn Christian Dorda en Thomas Bruns aanwezig. Tussen 16.00 uur en 17.00 uur zijn Matthias Schamp en Jeroen Veldmate bij dit project aanwezig om de kinderen aan te moedigen, wedstrijden te fluiten en te helpen bij de side events.
BuurtLeague Almelo wordt dit eerste seizoen gecoördineerd door Renze Fij (keeper Heracles Almelo) en Bram Finkers, studenten van de Hanze Hogeschool Groningen. Dit project is een samenwerking tussen het Sportbedrijf Almelo, NAXT, Scoop Welzijn, Loes Info Centrum, GGD Twente, Beter Wonen, ROC van Twente en Heracles Almelo Scoort Voor Iedereen. Na de kick off bezoekt BuurtLeague Almelo vier wijken in Almelo (Ossenkoppelerhoek – 25 april, Sluitersveld – 29 april, Aalderinkshoek – 1 mei en De Riet/Nieuwland op 2 mei). De deelnemers behalen punten met het voetbaltoernooi, maar kunnen ook punten behalen door hun handen uit de mouwen te steken in hun wijk. De winnaars uit deze vier wijken stromen door naar de finale op 3 mei, de dag dat Heracles 110 jaar bestaat.

 
20-02-2013  

Ook WMO-Adviesraad kiest voor De Riet

 

ALMELO - De WMO-Adviesraad is tegen sluiting van Dienstencentrum de Riet. De raad heeft dat per brief duidelijk gemaakt aan het College van burgemeester en wethouders. Ze spreekt de zorgen uit over de gebruikers en de vrijwilligers van het centrum en roept het college op haar verantwoordelijkheid te nemen.

De WMO-Adviesraad is een instantie die gevraagd en ongevraagd advies geeft aan het College van B&W. De toegankelijkheid van voorzieningen zorgt dat betrokkenen mee kunnen blijven doen in de maatschappij. De WMO-adviesraad geeft daarbij aan dat sommige deelnemers aan activiteiten, als deze wegvallen, in een isolement zullen raken, mogelijk zelfs komen te zwerven. Dit kan volgens hen nooit de wens of het beleid van het College zijn. "We verwachten dat de gemeente in samenwerking met woningstichting Beter Wonen en Aveleijn tot een andere oplossing dan sluiting zou moeten kunnen komen", aldus de WMO - Adviesraad.

 
20-02-2013  

Een slechtvalk huist op de JAVAtoren

 

ALMELO – De slechtvalk was in Nederland in de jaren ’60 bijna uitgeroeid door het veelvuldige gebruik van pesticiden in de landbouw en als broedvogel kwam hij zelfs in Nederland niet meer voor. Omdat het gebruik van pesticiden sindsdien sterk aan banden is gelegd, zie je de slechtvalk steeds meer en dat is een fraai gezicht als hij zich in een stootduik met een snelheid van 300 km per uur op zijn prooi stort.
De slechtvalk jaagt voornamelijk op vogels en in de stad zijn dat vooral duiven en meeuwen. Ja, ook in de stad, want door het plaatsen van nestkasten op hoge gebouwen voelt de slechtvalk zich goed thuis in de stad. Zo werd vorig jaar al een slechtvalk op de JAVAtoren gesignaleerd en hij zit er nog steeds op vooral een uitstekend muurtje boven de personeelsingang. En dat laatste is weer vervelend, want in de JAVAtoren werken ook aardig wat gemeenteambtenaren en die moeten door die personeelsingang naar binnen en naar buiten en dan valt er wel eens iets uit de lucht.
Of de slechtvalk zich daar iets van aantrekt is waarschijnlijk niet aan de orde, maar de gemeente heeft het niet zo voorzien op ‘vogelgebroed’. Zo werden eenden in de stadsvijver bij de bibliotheek al eens geruimd en eind vorig jaar ook de boeren ganzen op het braakliggende terrein dat aan Hornbach verkocht is.
Dat doet het ergste vermoeden voor de toekomst van de slechtvalk, want die vang je niet zomaar en ergens anders uitzetten heeft al helemaal geen zin. Dan komt ie met een vaartje terug. Toch mag deze slechtvalk niet in de kroketten verdwijnen. De gemeente zou er dus goed aan doen om op de JAVAtoren een nestkast te plaatsen om zijn ‘aandacht’ van de personeelsingang te verleggen naar de zijde van de harde werkers in het belastingkantoor of de rechtbank. (Dit laatste is natuurlijk onzin, want hij zit daar waar hij het meest zicht heeft op een prooi. En aan de havenkant zitten heel wat meeuwen. Maar een nestkast zou toch wel wat zijn!)

< De foto is door een ruit gemaakt door Gerda de Olde.

 
20-02-2013  

Jeugd volop in actie in het Polman Stadion

 

ALMELO – In het Polman Stadion ging vanmiddag BuurtLeague Almelo van start, een activeringsprogramma om jongeren tussen 9 en 16 jaar aan het sporten te krijgen. Enkele honderden deelnemers waren er de hele middag actief waarbij Heracles Almelo een steentje bijdroeg door de spelers Christian Dorda, Thomas Bruns, Matthias Schamp, Jeroen Veldmate en Renze Vrij af te vaardigen als sportleiders.
Voor Heracles-doelman Renze Vrij was dat een bijzondere rol, want hij coördineert het hele BuurtLeaque-project in Almelo samen met Bram Finkers. Beiden studeren sportmanagement aan de Hanze Hogeschool in Groningen.
De andere samenwerkende partners in BuurtLeague Almelo zijn o.a. Sportbedrijf Almelo, NAXT, Scoop Welzijn, Loes Info Centrum, GGD Twente, Beter Wonen, ROC van Twente en het Jeugd Sport Fonds (JSF). De laatste instantie stelt kinderen van minima financieel in staat om te sporten. Zo kunnen kinderen op bijvoorbeeld De Riet via het JSF de contributie voor de voetbalclub DRC 2012 in hun wijk vergoed krijgen en voor kinderen van minima in andere wijken geldt dat eveneens voor sportclubs bij hen in de buurt.
Naast de ‘kick off’ van vandaag volgen ook nog de volgende toernooidagen in Almelo (Ossenkoppelerhoek – 25 april, Sluitersveld – 29 april, Aalderinkshoek – 1 mei en De Riet/Nieuwland op 2 mei).
De deelnemers behalen punten met het voetbaltoernooi, maar kunnen ook punten behalen door hun handen uit de mouwen te steken in hun wijk. De winnaars uit deze vier wijken stromen door naar de finale op 3 mei, de dag dat Heracles 110 jaar bestaat.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (25 foto's)...

 
24-02-2013  

AOC Almelo hoveniers nationaal kampioen

 

DEN BOSCH/ALMELO - Marcel Jansen en Lucq Post, studenten van de hoveniersopleiding van AOC Oost in Almelo, zijn zaterdag tijdens de Nationale Beroepenwedstrijd Tuinaanleg 2013 in de Brabanthallen te De Bosch kampioen geworden. Daarmee plaatsten zij zich voor deelname aan de ‘Worldskills’, die later dit jaar van 2 t/m 7 juli worden gehouden in het Duitse Leipzig.
De andere finalisten waren: Team Clusius: Harco Klok en Maurice van Oort, Team Groenhorst: Simon Kuiperij en Bram Wevers en Team Groene Campus: Tim de Kroon en Luc Leenen.
De prijs en oorkonde werd Jansen en Post overhandigd door Olympisch judobrons-winnares Edith Bosch.
Het AOC Oost werd onlangs ook uitgeroepen tot 2e beste agrarische opleiding van Nederland.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
25-02-2013  

Kuik kiest voor activiteiten in De Schöppe


Stichting Aveleijn blijft wel huren in Dienstencentrum De Riet.
 

ALMELO – Wethouder Mieke Kuik-Verweg vindt het belang van het behoud van de activiteiten voor ouderen belangrijker dan de locatie Dienstencentrum De Riet. Kuik zegt dit in Tc Tubantia van vandaag.
‘Het is of de activiteiten of het openhouden van het Dienstencentrum. Maar dan heb je een gebouw zonder activiteiten, want er moet bezuinigd worden’, citeren wij uit het artikel.
Kuik geraakte in tweestrijd met o.a. oud- PvdA voorzitter Hendry Bosch en de vrijwilligers in het Dienstencentrum De Riet over de verplaatsing van de activiteiten naar wijkcentrum De Schöppe aan de Hoornbladstraat en naar andere wijkcentra.
Wethouder Kuik dicteerde min of meer deze oplossing aan SCOOP Welzijn die als overkoepelend organiserend orgaan flink wordt gekort met het inleveren van 300.000 euro. In de deal is ook overeengekomen dat het Trefpunt Elisabeth aan de Hofkampstraat dicht gaat.
Tegelijkertijd worden ook alle wijkcentra – m.u.v. ’t Dok in de Noordelijke binnenstad - verpacht aan Accres Apeldoorn BV, een dochterbedrijf van de gemeente Apeldoorn.
Accress gaat de wijkcentra exploiteren en moet dus geld verdienen via concentratie van activiteiten en heeft bovendien een volledige horeca- en omgevingsvergunning aangevraagd waardoor ook commercieel kan worden verhuurd. Daarbij komt de vraag naar voren of meer a-commerciële activiteiten wel opwegen tegen commerciële verhuur als bruiloften en partijen.
Kuik is er nog niet, want er is ook nog een juridisch conflict met het bestuur van wijkcentrum t‘ Veurbrook dat door Kuik als oud vuil aan de kant wordt gezet en ook tegen de aanvraag van een commerciële horecavergunning voor wijkcentra dreigt verzet.
De werkgroep met coördinator Hendry Bosch gaat vandaag nog in gesprek met Kuik, maar gelet op haar reactie in Tc Tubantia lijkt dat heilloos.

Lees ook:
Ook WMO-Adviesraad kiest voor De Riet
Commotie om verkassen ouderenactiviteiten
College draait subsidiekraan ´t Veurbrook dicht
 

 
25-02-2013  

Ouderen Adviseurs houden ook spreekuur


De VOA heeft 11 gecertificeerde adviseurs voor ouderen boven de vijftig jaar.
 

ALMELO - De Vrijwillige Ouderen Adviseurs (VOA) die in Almelo actief zijn, houden nu ook spreekuur. Vanaf maandag 6 maart kan iedere oudere maar ook andere belangstellenden die zitten met een vraag over de sociale zekerheid bij hen terecht voor informatie en advies. Tussen 10.00 en 12.00 uur kan dat bij Almelo Sociaal in wijkcentrum de Kolk aan de Bornerbroeksestraat 19. Telefonisch 0546909 of gewoon even binnen lopen tijdens het inloopspreekuur.

De gemeente verwacht steeds meer een eigen inzet van de burger. Mensen moeten eerst proberen een oplossing in eigen omgeving te vinden. Maar wie is er bekend met allerlei regelingen zoals de Wet maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en het Persoons Gebonden Budget (PGB). Hoe moet ik aanvragen en wanneer kan ik beroep aantekenen als ik het met de beslissing niet eens ben.

Of de vraag wanneer ik eenzaam ben, hoe kan ik dat oplossen?
Voorzieningen die onder de WMO vallen zijn o.a. hulp bij het huishouden, aanpassingen in woningen, vervoersvoorzieningen in de regio en lokaal, o.a. een scootmobiel, een gehandicapten parkeerkaart, ondersteuning aan vrijwilligers en mantelzorgers, hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een rolstoel, maaltijdverzorging enz.

Ook de vraag welke voorzieningen vallen onder de AWBZ is niet iedereen duidelijk.
De gemeente biedt normaal zorg in natura, maar ook kunt u er zelf voor zorgen via de PGB er zijn dus verschillende mogelijkheden.

Ook tips voor het gesprek met de WMO consulent zijn belangrijk. De Vrijwillige Ouderen Adviseur van de Cosbo helpt u daarbij graag, u hoeft geen lid van de ouderenbond te zijn. Meteen een afspraak maken voor bezoek aan huis nr. 06-52660249.

Er zijn vele vragen maak gebruik van dit gratis advies.
De adviseurs staan voor u klaar en helpen u graag.

Door: Ria Westendorp en Theo Vleerbos, coördinatoren VOA

Via de website Almelo Sociaal
is meer informatie beschikbaar wanneer u in moeilijke omstandigheden verkeert.

 
25-02-2013  

Bezuinigingen doen zich gelden bij minima

 

ALMELO – Vergeefs drong het overkoepelend orgaan Almelo Sociaal jaren aan op een kleine subsidie om een informatiewijzer voor de minima te kunnen maken, maar de gemeente gaf geen cent. Door allerlei wijzigingen en bezuinigingen in welzijnsland was een informatiewijzer echter onmisbaar, zodat uiteindelijk de vrijwilligers van Almelo Sociaal [onderdeel Kliënten Raad Almelo - (KRA)] er zelf maar een maakten.
In de informatiewijzer staan alle regelingen voor minima overzichtelijk gerangschikt. Het gaat om toeslagen, tientallen ontheffingen, kwijtscheldingsmogelijkheden en regelingen waar mensen met een laag inkomen een beroep op kunnen doen. De informatiewijzer is verkrijgbaar bij Almelo Sociaal in de voormalige Kolkschool aan de Bornebroeksestraat en staat ook op de website onder KRA documenten en onderaan dit artikel.

Ook bij Humanitas doen de gevolgen van een zuinige gemeente zich gelden. Omdat de gemeente de subsidie stop zette voor het project ‘Thuisadministratie’, kan Humanitas vrijwilligers niet meer laten opleiden tot hulpverlener in de thuisadministratie. Met het project werd juist voorkomen dat burgers met schulden in een lang schuldhulpverleningstraject via de Stadsbank belanden, terwijl de Stadsbank zelf ook al getroffen is door een forse subsidieverlaging. Humanitas moet door het stopzetten van de kleine subsidie nu noodgedwongen stoppen met het helpen van mensen om hun administratie op de rit te krijgen. Humanitas hielp in de praktijk zo’n 100 burgers.

Het eveneens verlagen van subsidies in de sport en het verhogen van de huurtarieven voor sportaccommodaties gaat ook zijn tol eisen bij sportverenigingen. Veel verenigingen kampen met problemen bij het innen van contributies en met angst en beven wordt gekeken naar de komende bezuinigingen in de Voorjaarsnota.
Zo’n 24 miljoen euro wil het college van B&W in 2014 extra bezuinigen om uit de financiële misère te komen en 2,2 miljoen euro staat ingeboekt voor de sport. De gemeente geeft tegelijkertijd veel geld uit om sporten te stimuleren, maar de minima kunnen dat niet meer betalen. In de afgelopen jaren werden de veldsporten het meest gepakt en dat dreigt nu eveneens weer te gebeuren. ‘Voetbal wordt zo een elitaire sport’, zei vorig jaar een sportbestuurder. Met de komende bezuinigingsronde lijkt dat werkelijkheid te worden, tenzij de gemeenteraad andere kostbare investeringen schrapt.


Informatiewijzer minimaregelingen 2013

 
27-02-2013  

Ook geschrokken van de WOZ-aanslag?

 

ALMELO – Vorige week viel de nota gemeentelijke heffingen 2013 op de mat. Vooral de hoogte van de WOZ-aanslag werd door velen gezien als te hoog temeer daar de huizenprijzen zijn gedaald en dat bij menigeen nog niet zichtbaar is in de gehanteerde WOZ-waarde.
Gisteravond kon u op TV zien dat een juiste WOZ-waarde van meer belang is dan alleen de gemeentelijke aanslag. Vooral bij erfenissen kan een te hoge WOZ-waarde er flink inhakken. Vadertje Staat rekent namelijk 40 procent van de WOZ-waarde die de gemeente hanteert.
In het voorbeeld een ouder echtpaar dat het huis van een zus/schoonzus erfde. De WOZ-waarde was 174.000 euro de heffing over de erfenis daarvan 40 procent is bijna 70.000 euro terwijl de verkoop van het huis maar amper de helft van de WOZ-waarde opbracht. Kortom, uw huis te hoog gewaardeerd?
Kijk hier wat u kunt doen en laat u niet afschepen, of vraag desnoods deskundige hulp.

Behoort u tot de minima? Ook dan is er kwijtschelding mogelijk voor bijvoorbeeld de gemeentelijke reinigingsheffing en de heffing waterverontreiniging die u via Locosensus ontvangt. Let dus op en haal uw recht!

Update:
Hierbij een Almelo's voorbeeld. Een inwoner van Almelo koopt medio 2007 een woning voor 98.000 euro. De WOZ-waarde werd in de jaren die volgden conform vastgesteld. In 2008 begon de crisis en sindsdien daalden de woningprijzen voortdurend. Toch presteert de gemeente Almelo het, om nu anno 2013 de WOZ-waarde 35.000 euro hoger in te schatten. Kortom kennelijk doet men maar iets vanachter het bureau zonder dat daadwerkelijk rekening wordt gehouden met dalende marktprijzen en een op slot zittende woningmarkt.
Begrijpt u het nog?

 
28-02-2013  

PvdA en CDA willen niet leren van fouten


Presentatrices Ank le Noble en Linda Hilberink (r) de nieuwe chef van de stadsredactie van TC Tubantia
 

ALMELO – Wie het Rumoer-debat in de bibliotheek van donderdagavond heeft gevolgd over de radio of in de zaal kan niet anders concluderen dat de PvdA en het CDA niet willen leren van de blunders die zijn gemaakt in het gemeentelijk grondbedrijf. Woordvoerders Jaap Stapel (PvdA) en Fred van der Horst (CDA) betoogden namelijk dat beide fracties geen behoefte hebben naar een onderzoek van de onafhankelijke Rekenkamer over het grondbeleid en de transacties in het laatste decennia maar liever werken aan oplossingen zoals het verkopen van de aangekochte grond (Ter Horst)(met verlies-red.) en Stapel die zich wel beseft dat men er nog lang niet is met het bedenken van oplossingen.

Voor een slordige 350 miljoen euro werd in die jaren grond aangekocht met geleend geld, waardoor het water de gemeente aan de lippen staat. De gronden werden aangekocht om de grootse plannen die het college van B&W in de CDA/PvdA coalitiejaren 2002-2010 ontwikkelde, te kunnen realiseren. Dit om de stad voort te stuwen in de vaart der volkeren. Criticasters in de gemeenteraad in die tijd werden volkomen genegeerd, want Almelo moest en zou groeien naar meer dan 90.000 inwoners, zo luidde toen de utopische boodschap van coalitiegenoten CDA en PvdA.
De gevolgen zijn desastreus te noemen voor de burgers door de stijgende gemeentelijke lasten en het forse snijden in subsidies van o.a. sport, cultuur en welzijn.

Een groep prominente Almeloërs verenigd in het Burgerinitiatief vroeg de gemeenteraad om een onderzoek door de Rekenkamer in te laten stellen om duidelijkheid te krijgen in de financiële positie van de gemeente en om duidelijkheid te krijgen hoe het zo mis heeft kunnen lopen. Woordvoerder Bert Trienen stelde het in Rumoer-debat als volgt: "We moeten weten wat er mis ging, zodat van de fouten geleerd kan worden”.
Dat waren de woordvoerders van de oppositiepartijen en huidig coalitiegenoot VVD-woordvoerder Bert Heite ook van mening, zodat de meerderheid in de raad eigenlijk vindt dat dit onderzoek er moet komen. Het is echter de onafhankelijke Rekenkamer zelf, die dat beslist.
Het kan echter ook zijn dat de burgers het bestuurlijke kop in het zand steken oplost tijdens de gemeenteraadsverkiezing in maart 2014.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (26 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina