Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
06-02-2013  

Debat afval: de service daalt, de kosten niet!


Uitspraak Twente Milieu directeur Albert van Linden tijdens de gift van 1500 euro van Twente Milieu aan 3FM Serious Request : "Voor plastic krijgen we 450 euro per ton, voor papier en elektrische apparaten 80 euro per ton"

Als huishoudelijk afval gescheiden wordt aan de bron, is dat makkelijk verdienen! (red.)

Aan de tussentijdse enquete in het proefgebied Windmolenbroek nam slechts 18 procent deel: "Ik maak hieruit op dat er misschien wel onvrede is over het systeem, maar geen grote onvrede anders hadden wel meer mensen gereageerd", aldus wethouder Andela.

Donderdagavond kunt u dus 'Rumoer' maken in de bibliotheek!
 

ALMELO – Donderdagavond is er een debat in de bibliotheek over de koerswijziging t.a.v. het huishoudelijk afval. In een deel van de Windmolenbroek wordt de grijze bak nog maar eens per 4 weken geleegd en heeft men een extra Otto voor papier. Volgens de proefneming is het aantal kilo’s opbrengst aan oud papier fors meer en dat wordt een succes genoemd. Alleen komt dat niet meer de traditionele vrijwillige inzamelaars ten goede, want die mogen om veiligheidsredenen niet meer achter een wagen van Twente Milieu lopen. Ook wordt er fors geklaagd over het legen van de grijze bak eens per 4 weken.

De proef in de Windmolenbroek is niet het eindbeeld, want Twente Milieu en afvalverwerker Twence hebben de handen ineengeslagen om de burger nog meer huishoudelijk afval aan de bron te laten scheiden. Directeur de Jong van Twence beweerd niet zolang geleden dat scheiden aan de bron niet meer nodig was door betere resultaten met geautomatiseerd scheiden. Achteraf schijnt hij toch een deal gesloten te hebben met Twente Milieu om het tegendeel te doen. Beide bedrijven zijn voor een belangrijk deel in bezit van Twentse gemeenten en die beide bedrijven betalen een flink jaarlijks dividend aan de aandeelhoudende gemeenten.

In het nieuwste plan verdwijnt de grijze container helemaal en worden op verzamelpunten in de stad ondergrondse containers geplaatst waar de burgers hun grijze plastic zak met restafval kunnen dumpen. De jonge burger, de oudere, de kreupele, de hulpbehoeve moeten dan maar zien hoe zij die zak daar krijgen.
Donderdag om 20.00 uur mag u in de centrumbibliotheek verantwoordelijk wethouder Johan Andela en directeur Albert van Winden van Twente Milieu kond doen van uw mening.

Lees ook:
'Burgers scheiden meer en betalen meer'
'Scheiden van afval niet meer nodig'
Twente Milieu zet burgers aan het werk

Archief
Terug naar vorige pagina