Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
07-02-2013  

Carnavalesk Rumoer en scheiden van afval


'Verplicht scheiden van afval, dat wordt de toekomst', zegt wethouder Johan Andela (VVD)
 

Volgens Albert van Linden, directeur van Twente Milieu, blijkt via ‘handpicking’ dat in de grijze bak nog teveel waardevolle reststoffen gevonden worden. Wethouder Johan Andela pleitte voor ‘craddle to craddle’, meer afval hergebruiken. Van Linden heeft bedacht dat de burger nog meer moet scheiden omdat met gesorteerd afval geld te verdienen valt. Wijkbewoner Cor de Jong vond dat elke woning zo langzamerhand een afvalsorteerpunt wordt terwijl via machinaal scheiden dat tegenwoordig ook goed kan.
Albert van Winden is van mening dat scheiden aan de bron ook zorgt voor schone stromen van papier, plastic. glas, textiel, elektronica, et cetera waardoor de opbrengst veel hoger is. Volgens wethouder Andela hoort dwingen er bij om het scheiden tot resultaat te brengen om de winst uit verkoop te verhogen. Waardevolle reststromen worden van huis gehaald en het restafval moet dan naar de ondergrondse container worden gebracht.
Een andere burger klaagde over het inperken van inleveren van groot afval van 400 naar 150 kilo en een papierbak die hij niet nodig heeft omdat hij het papier naar een vereniging brengt. Toch moet hij voor de blauwe bak betalen.
Andela legde uit dat de inperking van groot afval tot een lagere heffing heeft geleid (10 euro op jaarbasis). De rekening voor de burger blijft dus nagenoeg hetzelfde want de extra winst van goed gesorteerde afvalstromen gaat naar de milieu-verwerkende bedrijven en de aandeelhouders.
Raadslid Hans Buitenweg constateerde dat de financiële prikkel ontbrak, waarbij Cor de Jong aanvulde dat het rond de bovengrondse blokcontainer bij het winkelcentrum een zootje is omdat iedereen er de troep maar naast zet. Van Winden zag de oplossing om deze container maar weg te halen.
Raadslid Jaap Stapel constateerde dat er in Hengelo het hele jaar groenafval gratis gebracht mag worden en in Almelo maar vier maanden. Stapel vroeg zich af wie er nu dommer is. (In Almelo werd dit jaar voor het eerst de kerstboom ook niet meer opgehaald - red.) Andela kon dat niet overzien en stelde dat dan ook de afspraak met Twence wordt ondergraven. Hij stelde eveneens dat de proef in het Windmolenbroek nog tot en met mei duurt, waarna een evaluatie volgt. Van Linden pleitte voor uniformiteit in de 14 Twentse gemeenten omdat dit kostenbesparend werkt voor Twente Milieu.
Er wordt dus fors winst gemaakt met afvalstromen. A. door verkoop van restafval en B. door de burger flink te laten betalen en te verplichten tot scheiden. Daar komt bij dat voor de burger het afvoeren van huishoudelijk afval een 'dwingende winkelnering' is via de aangedragen 'dwingelandij' van het gemeentelijk regiem en de burger zich niet zo kan organiseren als het bedrijfsleven. Die kiest simpelweg voor de goedkoopste aanbieder! 

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (21 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina