Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
04-02-2013  

Pooier Saban B. moet dik 2 miljoen betalen

 

ALMELO – Mensenhandelaar Saban B. moet de Staat der Nederlanden € 2.034.554,-- betalen voor vrouwenhandel, dat besloot de rechtbank in Almelo. Drie handlangers zijn eveneens veroordeeld tot boetes van in totaal € 1.300.000,-- Probleem is echter dat Saban B. hoog en droog in Turkije zit, nadat hij in 2009 vluchtte tijdens een verlof wegens geboorte van zijn kind. Dat verlof, gevolgd door de vlucht, leidde tot veel commotie vanwege de bruutheid die Saban B. kenmerkte. Ook werden er Kamervragen over gesteld.
Saban B. en zijn handlangers Hasan B. (broer), Bekir I. en Ufuk T. werden in 2010 door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot gevangenisstraf. Het Hof achtte destijds mensenhandel, deelname aan een criminele organisatie en het dwingen van vrouwen tot prostitutie bewezen. De rechtbank in Almelo veroordeelde Hasan B. in juli 2008 tot 7,5 jaar gevangenisstraf, maar het OM ging in hoger beroep. Saban B. wachtte dat niet af en werd later in Turkije gesignaleerd.
De veroordeling van vandaag is gebaseerd op terugvordering van onwettig verkregen inkomsten. De raadsman van Saban B. poogde nog wel de eis van € 2.584.068,-- te halveren omdat hij met een van de vrouwen in gemeenschap van goederen getrouwd was en hem slechts de helft kon worden toegerekend, maar daar stemde de rechtbank niet mee in. De rechter vond het meer dan aannemelijk dat alle verdiensten hem ten goede zijn gekomen als leider van de bende.

Archief
Terug naar vorige pagina