Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
25-02-2013  

Bezuinigingen doen zich gelden bij minima

 

ALMELO – Vergeefs drong het overkoepelend orgaan Almelo Sociaal jaren aan op een kleine subsidie om een informatiewijzer voor de minima te kunnen maken, maar de gemeente gaf geen cent. Door allerlei wijzigingen en bezuinigingen in welzijnsland was een informatiewijzer echter onmisbaar, zodat uiteindelijk de vrijwilligers van Almelo Sociaal [onderdeel Kliënten Raad Almelo - (KRA)] er zelf maar een maakten.
In de informatiewijzer staan alle regelingen voor minima overzichtelijk gerangschikt. Het gaat om toeslagen, tientallen ontheffingen, kwijtscheldingsmogelijkheden en regelingen waar mensen met een laag inkomen een beroep op kunnen doen. De informatiewijzer is verkrijgbaar bij Almelo Sociaal in de voormalige Kolkschool aan de Bornebroeksestraat en staat ook op de website onder KRA documenten en onderaan dit artikel.

Ook bij Humanitas doen de gevolgen van een zuinige gemeente zich gelden. Omdat de gemeente de subsidie stop zette voor het project ‘Thuisadministratie’, kan Humanitas vrijwilligers niet meer laten opleiden tot hulpverlener in de thuisadministratie. Met het project werd juist voorkomen dat burgers met schulden in een lang schuldhulpverleningstraject via de Stadsbank belanden, terwijl de Stadsbank zelf ook al getroffen is door een forse subsidieverlaging. Humanitas moet door het stopzetten van de kleine subsidie nu noodgedwongen stoppen met het helpen van mensen om hun administratie op de rit te krijgen. Humanitas hielp in de praktijk zo’n 100 burgers.

Het eveneens verlagen van subsidies in de sport en het verhogen van de huurtarieven voor sportaccommodaties gaat ook zijn tol eisen bij sportverenigingen. Veel verenigingen kampen met problemen bij het innen van contributies en met angst en beven wordt gekeken naar de komende bezuinigingen in de Voorjaarsnota.
Zo’n 24 miljoen euro wil het college van B&W in 2014 extra bezuinigen om uit de financiële misère te komen en 2,2 miljoen euro staat ingeboekt voor de sport. De gemeente geeft tegelijkertijd veel geld uit om sporten te stimuleren, maar de minima kunnen dat niet meer betalen. In de afgelopen jaren werden de veldsporten het meest gepakt en dat dreigt nu eveneens weer te gebeuren. ‘Voetbal wordt zo een elitaire sport’, zei vorig jaar een sportbestuurder. Met de komende bezuinigingsronde lijkt dat werkelijkheid te worden, tenzij de gemeenteraad andere kostbare investeringen schrapt.


Informatiewijzer minimaregelingen 2013

Archief
Terug naar vorige pagina