|
|
ALMELO – Volgens mevrouw Voortman, maker van knipmutsen, is het mooiste van klederdracht de Knipmuts, met daaraan de mutsenbellen. De Knipmutsen van de dames zijn gemaakt van kant. Het patroon van de Knipmuts verteld veel over de gesteldheid van de familie, hoe fijner het patroon, hoe rijker de familie. Het stevenen van de Knipmutsen is een tijdrovend karwei. Mede daardoor is zo'n Knipmuts behoorlijk duur. Daar komt bij dat de gestevende Knipmuts absoluut niet tegen regen kan. Dus bij de eerste de beste regendruppels, vliegen de dames naar binnen.
De Knipmuts is ontstaan in de tweede helft van de 17e eeuw in Parijs. Hij heette daar de "Corned-muts". Deze werd door welgestelde mensen gedragen en kwam daarna hier in de mode. De Hollandse vrouwen vonden dat losse kant maar niets en, ter wille van de "orde en netheid" zetten zij het losse kant netjes in het gelid met stijfsel en carcas-draad.
Rond 1820 was de Knipmuts in geheel Overijssel en Gelderland bij de boerenbevolking ingeburgerd, gecombineerd met de eigen rok en schootdracht. Toen kwam de naam Knipmuts in gebruik. Vanaf die tijd werden er geleidelijk wijzigingen aangebracht, waardoor er plaatselijk verschillen ontstonden. Zaterdag was het allemaal te zien in 't Wevershuisje.
Fotoreportage: Jan Bril en Coen Mulder
Fotoreportage (16 foto's)... |