Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
08-02-2013  

Verdachte van aanslag in stadhuis in inrichting

 

Een week geleden viel een andere psychisch gestoorde man in Almelo ook al een buschauffeur van Connexxion aan. De chauffeur botste daarop tegen een boom en kon door een toevallig volgende collega en passagier worden ontzet.

Burgemeester Jon Hermans wil naar aanleiding van de aanslag in het stadhuis een nationaal debat over veiligheid van overheidsdienaren en hulpverleners. Ook kondigde zij een ‘zero tolerance’ beleid aan voor burgers die in het stadhuis moeten zijn. Negatief woord en gebaar wordt niet meer getolereerd en diegenen die dat toch doen worden buiten de deur gezet. Mogelijk kan dat leiden tot een totaal bezoekverbod aan het stadhuis. De burgemeester stelde eveneens extra toezichthouders aan om dat ‘zero tolerance’ beleid kracht bij te zetten.

Toename van geweld
Uit de monitor Agressie en Geweld Openbaar Bestuur van oktober jl. blijkt dat het geweld tegen ambtsdragers toeneemt. Daabij zijn vooral burgemeesters en ambtenaren in een publieke functie het doelwit. Ook is dat het geval bij ambtsdragers in mindere publieke functies. In 2010 bedroeg het percentage ambtsdragers dat te maken kreeg met agressie 32 procent en dat was in 2012 toegenomen tot 40 procent. Toenmalig minister Spies sprak zelfs van onder-registratie omdat vooral veel mondeling geweld niet wordt gemeld.

Archief
Terug naar vorige pagina