Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-02-2013  

Drie gemeenten, één salarisadministratie

 

WIERDEN – Vrijdag ondertekenden de gemeentesecretarissen H. Ridderinkhof (Twenterand) en R.B. van den Brink (Wierden) het plan van aanpak om de salarisadministratie van beide gemeenten samen te voegen. Dit zal gebeuren per 1 januari 2014.

Binnen het samenwerkingsverband WT4 zijn in 2012 de salarisadministraties van de gemeenten Wierden en Rijssen-Holten al samengevoegd. Daar is nu Twenterand bijgekomen. Het doel van deze samenvoeging is drieledig. De dienstverlening is minder kwetsbaar, dus zo kunnen we nog beter de continuïteit garanderen. Door samenwerking en kennisdeling zorgen we voor een kwaliteitsimpuls. En, tot slot, door een gezamenlijke investering in e-HRM kunnen we kosten besparen.

WT4 is het samenwerkingsverband van de vier gemeenten in West Twente Hellendoorn, Rijssen-Holten, Twenterand en Wierden.

 
02-02-2013  

Gemeenschap in actie voor zieke 5-jarige Lieke


Lieke en haar kleinere zusje Britt
 

MARIAPAROCHIE/HARBRINKHOEK – De gemeenschap in Mariaparochie/Harbrinkhoek komt in actie voor de ernstig zieke Lieke Koenderink uit de Mariaparochie. De 5-jarige Lieke lijdt aan neuroblastoom, een agressief soort kanker bij kinderen dat slecht bij 1 op de 100.000 kinderen voorkomt. Behandeling in Nederland bij de meest zware vorm is slechts 20 tot 30 procent succesvol. In Amerika is men iets verder gevorderd en behandeling daar kan de kans op overleven met 30 procent verhogen. De gezamenlijke verzekeraars betalen uit een speciaal gevormd fonds wel de 6 maanden durende behandeling, maar niet het verblijf van de naaste familie. Vader Mark en moeder Wendy willen graag met het kleine zusje Britt tijdens die extreem zware behandeling bij Lieke zijn, maar kunnen dat niet zelf bekostigen.
De stichting ‘Lieke wil leven’ heeft zich ten doel gesteld om 75.000 euro bij elkaar te krijgen om het verblijf van het gezin in Philadelphia te kunnen bekostigen.
Daarvoor is bankrekening 1738.04.659 geopend. Via de website ‘Lieke wil leven’ kan men doneren met Paypal en via SMS-berichten à 3 euro. Ook wordt in Mariaparochie en Harbrinkhoek gecollecteert en de carnavalsvereniging ‘De Dubbelkiekers’ organiseert op het gala op 6 februari een grootse veiling met goederen die beschikbaar zijn gesteld. Geveild worden o.a. gesigneerde shirts van Heracles Almelo en FC Twente. De Twents Verlichte Carnavalsoptocht in Tubbergen gaat tijdens de tocht de actie van de stichting ‘Lieke wil leven’ promoten.
Het stichtingsbestuur maakt ook bekend dat wanneer meer geld wordt ingezameld dan nodig is, of wanneer de behandeling vroegtijdig moet worden gestopt, het resterende bedrag wordt overgemaakt naar de stichting Villa Joep en KiKa (KinderenKankervrij). Beide organisaties financieren onderzoek naar neuroblastoom en kinderkanker, om nieuwe behandelingen te ontwikkelen en meer kinderen te genezen en een toekomst te geven!

Gerelateerd nieuws:
In Haarle is vorige week de 8-jarige Thijn overleden na een strijd van 2 jaar tegen neuroblastoom. De stichting Dappere Thijn zamelde in de loop der tijd 160.000 euro in om Thijn in Amerika te kunnen laten behandelen. Dat bleek uiteindelijk te zwaar omdat de ziekte te ver was gevorderd. Dappere Thijn werd vervolgens nog in Duitsland behandeld. Ook dat mocht echter niet baten. Maandagavond wordt in Haarle een herdenkingsdienst gehouden.

 
04-02-2013  

Onvrede over privacy en functioneren EPD


Teveel mensen in de zorg kunnen kijken in de EPD en de huisarts kan niet zien waarom iemand heeft gekeken.
Zorgverzekeraars betalen mee aan EPD. Laat zich vragen waarom?
Weet u of uw gegevens worden ingevoerd?
Heeft men u schriftelijk om toestemming gevraagd?
 

ENSCHEDE - Bij het invoeren van lokale elektronische patiëntendossiers (EPD) waarin medische gegevens worden opgeslagen en uitgewisseld, wordt te veel voorbijgegaan aan wensen van de gebruikers van die gegevens, zoals huisartsen, verpleeghuizen en ziekenhuizen. Dat stelt onderzoeker Margreet Michel van de Universiteit Twente in haar promotieonderzoek.
Onderzoeker Michel promoveert op 7 februari met het proefschrift 'Electronic Patient Record: what makes care providers USE IT?'

De invoering sinds 1 januari jl. heeft ook de nodige kritiek van de Landelijke Vereniging Huisartsen. Ook de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen keert zich tegen en begint een proces omdat zij vinden dat de privacy via het landelijk schakelpunt niet is gewaarborgd. Huisartsen kunnen niet zien wie er heeft gekeken, waarvoor iemand heeft gekeken en wat er is bekeken over hun patiënten.

Momenteel zijn er van ruim 400.000 patiënten de dossiers in het landelijk netwerk opgenomen. Alle patiënten worden door huisartsen gevraagd of men toestaat dat zij met het persoonlijk dossier in het EPD worden opgenomen. Huisartsen krijgen daarvoor een vergoeding van de ziektekostenverzekeraars.

Senaatsfractie VVD gaat wetsvoorstel EPD van minister Schippers blokkeren. Lees verder...

 
05-02-2013  

NAVCT dient exploitatieverziek Twents vliegveld in

 

ENSCHEDE - NAVCT heeft op 1 februari 2013 een aanvraag ingediend voor de exploitatie van een klein zakelijk vliegveld op de voormalige vliegbasis Twente.

NAVCT is de stichting die de aanvraag bij Provincie Overijssel heeft ingediend voor de exploitatie van een regionaal vliegveld op de voormalige vliegbasis Twente. De NAVCT wordt gevormd door de huidige gemotoriseerde gebruikers van het vliegveld, te weten de Nederlandse Academie voor Verkeersvliegers, NAV en de Vliegclub Twente, VCT.

De stichting heeft tot doel om de vliegactiviteiten op Twente te behouden voor de huidige gebruikers, inclusief de zweefvliegclub en vliegverkeer van buitenaf te verwelkomen, bestaande uit zowel sportvliegers als klein zakelijk en maatschappelijk vliegverkeer.
De NAVCT zal gebruik blijven maken van de bestaande infrastructuur om zo kostenbewust te opereren.

De aanvraag is noodzakelijk geworden na de uitspraak van de rechter in Almelo inzake de beëindiging van de militaire vliegvergunning op 7 november 2013 en het daaraan gekoppelde medegebruik voor de huidige gebruikers en de mislukte aanbestedingsprocedure door ADT, Area Development Twente.

ADT is op 20 december 2012 op de hoogte gebracht van het voornemen tot exploitatie. Na het bekend worden van de recente initiatieven van de Rijssense ondernemer Wessels betreffende het vliegveld, is deze partij eveneens geïnformeerd. De aanvraag door NAVCT zal geen belemmering zijn voor toekomstige ontwikkeling van de voormalige vliegbasis tot een volwaardig vliegveld van nationaal belang.

 
05-02-2013  

Militaire oefening in Twente aangezegd

 

ALMELO – Van 12 t/m 15 februari oefent defensie in Twente op de lijn Mander, Almelo, Goor, Haaksbergen. Bij de oefening wordt het stedelijk gebied zoveel mogelijk ontweken. Wel wordt tijdens de oefening beperkt geschoten met oefenmunitie en wordt ook de Chinook ingezet voor troepentransporten in de omgeving Denekamp, Haaksbergen, Hengelo.
Overlast zal zoveel als mogelijk is, worden voorkomen.

< Chinook in actie

 
05-02-2013  

NIMBY in Borne voor Uitvaarthuis

 

BORNE – In Borne wordt vanavond geprotesteerd met een fakkeltocht tegen de komst van een Uitvaarthuis aan de Stationsstraat in Borne. Het voormalige openbare Badhuis dat door textielmagnaat Spanjaard werd gebouwd, heeft op een periode van bewoning na altijd een publieke functie gehad. Het karakteristieke gebouwtje werd onlangs gekocht door uitvaartonderneemster Jessica Konink en de gemeenteraad van Borne beslist vanavond of het kan instemmen met de bestemming als kleinschalig Uitvaarthuis.
De NIMBY-buurtbewoners vrezen overlast door condoleance-bezoekers en vinden dat een Uitvaarthuis niet past bij de aanpalende woonomgeving op het voormalige terrein van Spanjaard. De Stationsstraat is sinds eeuwigheid een bedrijvige straat met relatief veel verkeer. Het terein heeft een bedrijfsmatige bestemming.

 
05-02-2013  

Meyer Werf Papenburg wil 50 miljoen besparen

 

PAPENBURG (D) Scheepsbouwer Meyer in Papenburg aan de Ems maakt morgen een lijst bekend waar het op wil besparen. Het familiebedrijf is Europa’s grootste bouwer van Cruiseschepen en biedt in de regio werk aan zo’n 35.000 mensen inclusief de toeleveranciers.
In Papenburg is men al 218 jaar gevestigd. Ook in Rostock heeft men een vestiging onder de naam Neptun.
Het concern wil dit jaar 50 miljoen euro besparen, maakte het twee weken geleden bekend en sindsdien onderhandelt het concern met de ondernemingsraad en de vakbonden. Als reden van de spaarkoers wordt het behoudt van slagvaardige concurrentiemogelijkheid genoemd. Vorige week leverde het concern nog een LPG-tanker af bij de Rotterdamse reder Anthony Veder.
Jaarlijks ontvangt de werf in Papenburg bijna 300.000 nieuwsgierige bezoekers en bij elk uitvarend Cruiseschip omzomen duizenden toeschouwers de Ems, waarvan kunstmatig de waterstand moet worden verhoogd om naar de kustplaats Emden te kunnen varen.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
06-02-2013  

Twente Diner in Den Haag zonder bewindslieden


Volautomatische herkenning van rijdende containertransporten bij CTT Hengelo volgens het zelfde systeem als in de haven van Rotterdam.

Foto: CTT
 

DEN HAAG - 'In Twente vertrekken elk uur drie treinen richting Duitsland. Vanuit Amsterdam rijdt er dagelijks nog niet één trein naar Brussel.' Dat was de kenmerkende boodschap van CDA-kamerlid Pieter Omtzigt richting het kabinet Rutte tijdens het Twente Diner in Den Haag. Minister-president Mark Rutte liet het afweten door het debat over de annexatie van de SNS Bank. Minister Kamp van Economische Zakenh eveneens en ook minister Schulz van Haegen was in geen velden of wegen te bekennen om wensen t.a.v. de A1, N35(A35) en N18 aan te horen. Zij praat binnenkort met de Tweede Kamer over de voorgenomen bezuiniging van jaarlijks 250 miljoen euro op infrastructurele werken, een bedrag dat in de komende jaren oploopt tot miljarden en dan zijn wensenlijstjes uit Twente lastig. Ook de kopstukken uit de Tweede Kamer zoals Buma en Pechtold prikten geen vorkje mee vanwege het SNS-debat en ook burgemeester Jon Hermans van de gemeente Almelo keerde met grote haast huiswaarts. i.v.m. de mishandeling van een ambtenaar van de sociale dienst die door een ontevreden cliënt met een klauwhamer was bewerkt. Na de gijzeling van 16 juni 2008 dus weer een traumatische ervaring in het Almelose stadhuis.
De ‘uppercast’ wordt harder en de ‘undercast’ook. Voer voor psychologen en sociologen!

Wel werd nog enthousiast bekent gemaakt dat Twente voor 2020 wil groeien tot de top 3 van vervoersregio’s. Zowel over de weg, het spoor en vooral over water. Met Brabant en het Limburgse Venlo moet Twente over een aantal jaren een prominente rol spelen in de overslag van goederen, die via de haven van Rotterdam binnenkomen en naar andere Europese bestemmingen getransporteerd moeten worden. Twente wordt daarin gezien als de poort naar het Oostblok.
Ook bij het XL Businesspark Twente te Almelo wordt een nieuwe kade aangelegd. Staalbouwer Buiting en het Europese distibutiecentrum van Timberland is het ooit beloofd en dat lijkt dus nu toch door te gaan en in september vorig jaar opende Prins Willem-Alexander de uitbreiding van de Container Terminal Twente (CTT) in Hengelo. Twente ligt dus wat dat betreft op koers, nu Den Haag nog.

 
08-02-2013  

Wat wordt er verdiend in de sociale huisvesting?

 

ALMELO – Het economisch klimaat is van dien aard dat er flink moet worden bezuinigd en Rutte II hakt er flink op los met hulp van Samson. Ook dreigt er een forse huurverhoging van 5 procent minimaal in de sociale huursector en voor de ‘scheefwoners’ met een hoog salaris kan dat oplopen tot 9 procent in een reeks van jaren om deze laatste categorie de goedkopere huurhuizen uit te jagen. Minister Blok denkt dat zij dan wel een huis gaan kopen om ruimte te maken voor anderen. Het volk moet dus bloeden door alle fouten van ‘zakkenvullers’ in het bankwezen, maar in de zorg weten bestuurders ook van wanten zo is al gebleken.
Hoe zit dat echter met bestuurders bij woningbouwcorporaties in Overijssel? De NOS zocht dat uit voor het hele land en wij hebben de Overijsselse directeurs-tantièmes voor u op de rij gezet. Met kop en schouders springt Ons Huis in Enschede er bovenuit. Directeur 1 verdient namelijk 246.000 euro per jaar e zijn rechterhand 205.000 euro.
Ook zitten er zakkenvullers bij De Woonplaats in Enschede, Domijn in Enschede, De Veste in Ommen, St. Joseph in Almelo, Beter Wonen Vechtdal in Hardenberg, Welbions in Hengelo en Wetland Wonen in Steenwijkerland.
De hoogste salarisstijging in 2011 vond plaats bij Woningstichting Tubbergen met bijna een verdriedubbeling van het salaris alhoewel dat nog wel onder de Balkenende-norm zit. De andere voornoemden, zitten daar dik boven.
In het overzicht kunt u ook zien wat er aan die salarissen per sociale huurwoning wordt meebetaald.
Het wordt tijd dat huurdersverenigingen en stadsbestuurders hun corporaties aanspreken op exorbitante salarissen boven de Balkenende-norm. 

<< In rood zijn exorbitante salarisverhogingen in 2011
Sommige corporaties hebben 2 directeuren

(Klik voor een vergroting hieronder)

Fotoreportage (1 foto's)...

 
10-02-2013  

Carnavalsoptocht Mariaparochie/Harbrinkhoek

 

MARIAPAROCHIE/HARBRINKHOEK – De beide dorpen doe al jaren aan grensoverschrijdende samenwerking en zowaar waren ook de Maan’dsmieters van AKC uit Almelo aanwezig met een praalwagen en loopgroep. Veel aandacht ook voor de actie ‘Lieke wil leven’ om de jonge en ernstig zieke dorpsgenote naar Amerika te kunnen sturen voor een misschien reddende zware geneeskundige behandeling. De veiling bracht vorige week ruim 10.000 euro op en de teller staat momenteel op 30.000 euro maar dat is nog niet genoeg.
Enige dissonant in de optocht wellicht de luxe bussen voor het vervoer van de prinsengardes.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (117 foto's)...

 
10-02-2013  

Stopt Grenzland Express Hengelo-Bad Bentheim?

 

BAD BENTHEIM – De dagelijkse treinverbinding Hengelo-Bad Bentheim is zwaar verliesgevend en stopt waarschijnlijk eind 2013. Dan lopen ook de Europese subsidies af die voor een periode van 3 jaar zijn toegezegd. Het aantal passagiers ligt duidelijk onder de verwachting. Volgens de Grafschafter Nachrichten steken de aanbieders van de lijn de kop niet in het zand en zoekt men naar nieuwe oplossingen om de treinverbinding interessanter te maken. Als dat niet lukt, heeft de grensoverschrijdende treinverbinding haar langste tijd gehad.
 

 
10-02-2013  

Zon, sneeuw en carnaval maakt sfeer in Geesteren

 

GEESTEREN – De kruisbestuiving in de Twentse carnavalsoptochten is groot, maar de Papsleef’n in Geesteren weten er elk jaar toch ook een eigen karakter aan te geven. Onder een stralend zonnetje in een decor van sneeuw trok de tocht door het dorp waarbij men over de publieke belangstelling niets te klagen had. De jury had ook nog enkele prijzen te vergeven waarbij de prijs voor de grote wagens ging naar CV Het Peleton voor de Venfluiters uit Manderveen als tweede en de lokale Kroegtijgers als derde. Bij de loopgroepen ging de overwinning naar de voor het eerst deelnemende loopgroep van CV De Smoezen uit Vroomshoop.

Fotoreportage: ‘De Fautograaf’
- Dennis Masselink
(Klik hier voor alle 174 foto’s die ook te bestellen zijn - evt. grotere formaten op verzoek verkrijgbaar via: fotografie@dennis.masselink.net )

Fotoreportage: 71 foto's 

 
10-02-2013  

Carnavalsoptocht Zenderen in beeld

 

ZENDEREN – Ook in Zenderen wordt met carnaval sinds jaar en dag een optocht georganiseerd. Prins Ronald II van de carnavalsvereniging De Doldraejers zwaaide er de scepter en begroette ook tal van gastgezelschappen uit Bornerbroek. In de stoet zelfs een mini-truck uit de Dakar Rally, want het kerkdorp wil best weten dat de basis van het succes van de als negende geeindigde René Kuipers liggen bij Ipatec Racing in Zenderen.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (100 foto's)...

 
13-02-2013  

Kiezersbedrog VVD inzake N35/N50, geld pleite


Minister Melanie Schulz van Haegen onlangs op werkbezoek bij CTT in Hengelo.

'De lunch was lekker, de reistijd tussen Den Haag en Twente acceptabel dus de gereserveerde miljoenen voor de N35 en de N50 neem ik in beslag en gebruik ik in de Randstad', dat blijkt achteraf de boodschap.
 

DEN HAAG – De VVD pleegt regelrecht kiezersbedrog als het gaat om de N35 het ‘karrespoor’ tussen Almelo en Zwolle. In de aanloop van de afgelopen twee Tweede Kamerverkiezingen betoogden 2e Kamerlid Han ten Broeke (VVD) en lijsttrekker Mark Rutte (VVD) beiden in Twente op verkiezingsbijeenkomsten dat het ‘karrespoor’ tussen de regio Zwolle en Twente opgewaardeerd moesten worden en werd er zelfs ten tijde van het eerste kabinet Rutte geld gereserveerd voor dat doel.
Nu echter heeft minister van Infrastructuur Melanie Schulz van Haegen (VVD) de gereserveerde miljoenen euro’s geschrapt en blijft het behelpen met een ondermaatse verbinding tussen de economische hoofdzones van Overijssel. Schulz van Haegen was onlangs nog te gast bij het sterk uitdijende Container Terminal Twente (CTT) in Hengelo om te vernemen hoe de groei van containervervoer tussen Rotterdam en Twente toeneemt om vanuit Hengelo per truck over de weg te worden getransporteerd naar de eindbestemming. Ook oud- burgemeester Bernard Kobes (Ommen, Wierden, Twenterand) brak toen nog een lans om de N35 niet alleen te verbreden, maar op te waarderen tot een echte A35. Daar zette Schulz van Haegen (VVD) nu een vette streep door zodat Overijssel met de ‘gebakken peren’ blijft zitten. Overijssel wordt dubbel 'gepakt', omdat ook de toegezegde investering in de N50 in de kop van Overijssel van de baan is. De 'verdwenen' miljoenen worden gebruikt voor projecten in de Randstad.

In het provinciehuis te Zwolle is het besluit binnengekomen als een donderslag bij heldere hemel getuige de Tweet van gedeputeerde Theo Rietkerk:
Heet dit een
#Randstadkabinet?? “@rtvoost: Minister schrapt geld voor N35 en N50 - bit.ly/X2wOGo

Ook het CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum reageerde scherp:
Onbehoorlijk. Slecht voor bereikbaarheid EN werkgelegenheid RT “@
rtvoost: Minister schrapt geld voor N35 en N50 - bit.ly/X2wOGo”  

Update:
Ook de voorgenomen verbreding van de A1 vanaf Twello naar Twente is opgeschoven van 2017 naar 2024. De provincie Overijssel had hiervoor extra 100 miljoen euro financiering op de plank liggen, waardoor het ministerie nog maar 300 miljoen euro hoefde bij te dragen. Voor het transport over water zijn de bezuinigingen eveneens desastreus. De verdieping van de Twentekanalen begint nu niet eerder dan in 2018 terwijl de Europese Unie juist 350 miljoen euro heeft gereserveerd voor grensoverschrijdend transport over water en de binnenhavens van Twente daarin heeft opgenomen. Gedeputeerde Gerrit Jan Kok spreekt in deze over bezuinigingen zonder visie en is van plan de nodige 'reuring' in Den Haag te veroorzaken. 

Update II
Uitleg van VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke (Haaksbergen) en zijn fractiegenoot Malik Azmani over de bezuinigingen en opschortingen aangaande de infrastructuur in Overijssel.


Uitleg Tweede Kamerlid van de VVD: H. ten Broeke
Bijlage artikel 12 hoofdwegen

 
13-02-2013  

Thomas Oosterhuis benoemd tot jeugddijkgraaf


Watergraaf Stefan Kuks en aftredend nationaal dijkgraaf Lisanne Takken hangen de nieuwe nationale dijkgraaf Thomas Oosterhuis de ambtsketen om.
 

ALMELO – De Enschedeër Thomas Oosterhuis (17 jaar) is woensdag geïnstalleerd als nationaal jeugddijkgraaf. Hij kreeg de ambtsketen omgehangen door watergraaf Stefan Kuks van waterschap Regge & Dinkel in het waterschapsgebouw te Almelo.
Oosterhuis, student aan het Boenhoeffer College in Enschede, is sinds september 2012 de vertegenwoordiger van het waterschap in het nationale jeugdwaterschapsbestuur en werd door zijn medebestuursleden gekozen tot vierde nationale dijkgraaf op rij als opvolger van zijn voorgangster Lisanne Takken.

Het jeugdwaterschapsbestuur is de jongerendenktank van de Nederlandse waterschappen. Thomas is via Benno Berendsen, zijn technasium docent op het Bonhoeffer College in Enschede benaderd voor deelname aan deze buitenschoolse activiteit. Aanleiding was de al bestaande samenwerking tussen het waterschap en het Bonhoeffer College. Bij de oprichting van het jeugdbestuur kwam de vraag of er leerlingen geïnteresseerd waren om zitting te nemen in het bestuur. Uiteindelijk is dat Thomas geworden.

Samen met andere jeugdbestuurders heeft Thomas al veel ondernomen, waaronder diverse excursies, gastlessen en een uitgebreid programma met Prins Willem Alexander.

Voordracht Stefan Kuks als watergraaf Regge & Dinkel
Voor de officiële installatie vergaderde het algemeen bestuur van waterschap Regge & Dinkel over de unanieme voordracht van watergraaf Stefan Kuks voor een volgende bestuursperiode als watergraaf. Zijn huidige bestuurstermijn loopt op 31 augustus af.

Stefan Kuks (1961) is sinds 1 september 2007 watergraaf van waterschap Regge en Dinkel. Daarvoor had hij zitting in het algemeen en dagelijks bestuur van Regge en Dinkel. Naast zijn functie als watergraaf is Kuks onder andere dagelijks bestuurslid van de Unie van Waterschappen in Den Haag en hoogleraar Innovatie en Water Governance aan de Universiteit Twente. Momenteel geeft hij vooral sturing aan de fusie tussen waterschap Regge & Dinkel met waterschap Velt en Vecht tot waterschap Vechtstromen. Een fusie die per 1 januari 2014 moet ingaan. Een eventuele herbenoeming van Kuks als watergraaf van Regge & Dinkel is feitelijk kortstondig en wordt bij Koninklijk Besluit genomen. Voor de functie van watergraaf in het gefuseerde waterschap Vechtstromen volgt een nieuwe procedure van benoeming.

 
14-02-2013  

Salland stelt meldpunt lege woningen in

 

RAALTE – Huurdersvereniging Salland te Raalte en Olst/Wijhe heeft een meldpunt ingesteld voor leegstaande huur- en koopwoningen. De huurdersvereniging hoopt op die manier een bijdrage te leveren om de op slot zittende woningmarkt vlot te trekken.
Via de website ‘eerste hulp bij huren’ kan men leegstand melden en aangeven hoe lang de woning al leeg staat. Huurdersvereniging Salland neemt daarna contact op met de eigenaar om er op aan te dringen dat de woning weer snel bewoond kan worden. Volgens Huurdersvereniging Salland staan er tientallen woningen onnodig lang leeg terwijl de wachtlijst voor het huren van woningen alsmaar groeiende is. Huurdersvereniging Salland heeft ook kritiek op woningcorporatie Salland Wonen die weliswaar het beleid verkondigt dat te koop staande woningen maximaal 10 maanden in de aanbieding staan, maar de praktijk wijst uit dat dit vaker langer duurt voordat een woning weer in de verhuur komt.
Hoe zou dat in Twente zitten?

 
15-02-2013  

Deventer geeft 15 procent korting op kavels

 

DEVENTER – De gemeente Deventer geeft 15 procent korting op bouwkavels in de wijken De Wijtenhorst, De Vijfde Hoek, Lettele, Spikvoorde en Eikendal om de woningbouw weer vlot te trekken. Ook gaat het de voorwaarden versoepelen waardoor meer tijd en ruimte ontstaat voor potentiële kopers om hun plan te realiseren. Mocht dat alsnog niet lukken omdat de eigen woning nog niet verkocht is, kan met alsnog afzien van de koop van een bouwkavel.

 
16-02-2013  

Treinen zoeven door de Mariaparochie

 

MARIAPAROCHIE – Niet de krultang was zaterdag de stroomvreter bij restaurant Tibbe in de Mariaparochie maar de op tijd zoevende modeltreinen tijdens de druk bezochte modeltreinenbeurs. Voor de kids en de pa’s een prima vermaak want eenmaal besmet met het ‘treinvirus’ kom je er nooit meer vanaf !
Fotograaf Jan Bril hield het sein thuis op groen met de hobby fotografie en nam een kijkje bij Tibbe.

Fotoreportage (25 foto's)...

 
17-02-2013  

FIOD hoort Apotheker over verkoop Rendo

 

ZWOLLE - Oud D66 minister van landbouw en oud-burgemeester van Steenwijkerland Hayo Apotheker heeft als president-commissaris van het regionale nutsbedrijf Rendo onvoldoende toezicht gehouden op de directie van het bedrijf. Volgens een onderzoek van NRC Handelsblad.

De fiscale opsporingsdienst FIOD zou in deze corruptie-zaak rond de overname van de leveringstak van Rendo, in 2006, door het Belgische Electrabel. ook Apotheker gehoord hebben over zijn functie als toezichthouder van Rendo.

Volgens berichtgeving van RTV Oost zou Electrabel zich met steekpenningen toegang verschaft hebben tot de Nederlandse consumentenmarkt voor stroom en gas. Electrabel kocht voor 66,5 miljoen euro de leveringstak van Rendo in Meppel en nam ook de leverantie van gas en elecra aan particulieren en bedrijven van COGAS NV te Almelo over. Electrabels is nu de grootste leverancier van energie op de Nederlandse markt.

Al tijdens de overname van Rendo betaalde Electrabel 1 miljoen euro aan een bedrijfje van de directeur van Rendo voor nooit verstrekte adviezen, luidt de verdenking. De FIOD vond volgens RTV Oost ook een handgeschreven notitie van de directeur waarin de afspraak over het miljoen is vastgelegd en wordt opgemerkt dat er voor ‘Hayo’ ook iets 'leuks' in het vat zou zitten. Apotheker is door de FIOD gehoord over de notitie, meldt RTV Oost verder. Apotheker is volgens datzelfde bericht niet aangemerkt als verdachte. Apotheker was in 2000 burgemeester van Steenwijk en daarna in 2001 van de fusiegemeente Steenwijkerland.

 

 
18-02-2013  

Hengelose ijzerdief aangehouden in Almelo

 

ALMELO – De politie heeft zaterdag rond 19.15 uur 30-jarige Hengeloër aangehouden. Hij wordt verdacht van diefstal van ijzer. De politie trof op het industrieterrein Twentepoort Oost een geparkeerde auto met aanhanger beladen met oud- ijzer aan en zag even later de Hengeloër rondstruinen op het bedrijventerrein. Hij bleek ook de eigenaar van de auto en de aanhanger. Reden genoeg om hem in bewaring te stellen voor nader onderzoek. Bedrijven die afgekeurde cq restmetalen missen kunnen zich melden bij de politie.
 

 
18-02-2013  

Meer samenwerking havens Rotterdam-Kampen

 

ZWOLLE – Rotterdamse ondernemers zien een vergaande samenwerking tussen de Rotterdamse haven en de Zuiderzeehaven bij Kampen wel zitten. Dat bleek zaterdag tijdens een lobbybijeenkomst in Zwolle voorafgaand aan de voetbalwedstrijd PEC Zwolle - Feijenoord. Een bezoek dat de Rotterdammers zal heugen door de onverwachte 3-2 nederlaag maar desondanks wordt ook een tegenbezoek gebracht als PEC Zwolle in de Kuip moet aantreden.
De Zuiderzeehaven moet volgens het plan voor samenwerking wel bereikbaar worden gemaakt voor grotere containerschepen dan nu. De gemeenten Meppel, Kampen en Zwolle werken samen om de containertransporten over water te bevorderen. Nu gaan nog veel transporten van Rotterdam naar de regio Zwolle over de weg.
In Twente is eveneens samenwerking tussen de Rotterdamse haven en de Combi Terminal Twente te Hengelo waar containers met hetzelfde systeem worden gecontroleerd en verwerkt als in de haven van Rotterdam. Maar ook voor de Twentekanalen is een grotere diepgang gewenst. Dat plan is echter een aantal jaren vooruitgeschoven wegens bezuinigingen in de infrastructuur.
Bij CTT in Hengelo is de overslag inmiddels ruimschoots de 50.000 containers gepasseerd en er is groeicapaciteit tot 100.000 containers. Venlo is de snelst groeiende binnenhaven voor containeroverslag en zet per jaar 180.000 containers om tussen de Rotterdamse haven en de regio Duisburg (D).

Klik hier
voor de ontwikkelingsvisie havens IJsseldelta
 

 
18-02-2013  

Gemeenten lappen WOZ-regels aan de laars

 

DEN HAAG – Liefst 220 gemeenten houden zich volgens een onderzoek van Eigen Huis niet aan de WOZ-regels en hebben de WOZ-rekening sinds 2009 hoger laten oplopen dan de limiet van 15 procent die was afgesproken. De constatering leidt tot Kamervragen door o.a. de PVV en D66. De SP noemt dat schandalig maar toont ook begrip omdat het kabinet steeds meer taken op het bordje van gemeenten legt in de vorm van rijks-bezuinigingen en de gemeenten minder compenseert dan het heeft gekost onder rijks-verantwoordelijkheid.

In Overijssel houden volgens de Waarderingskamer 8 gemeenten zich niet aan de afspraak. Staphorst spant de kroon met een stijging van 46,9 procent (2009 - € 154,00 en 2013 - € 227,00 per gemiddelde woningwaarde) , op de hielen gevolgd door Dalfsen met 44,9 procent (2009 - € 181,00 en 2013 - € 262,00). Hof van Twente heeft de twijfelachtige eer als derde in het rijtje van buitenproportionele stijgers te staan met 23 procent (2009 € 203,00 en 2013 - € 250,00)

De Overijsselse ranglijst:
1. Staphorst, 46,9%
2. Dalfsen, 44,9%
3. Hof van Twente, 23%
4. Raalte, 20,5%
5. Hengelo, 19%
6. Rijssen-Holten, 17,6%
7. Olst-Wijhe, 17%
8. Almelo, 16,3%
9. Borne, 16,1%
9. Hellendoorn 16,1%

11. Ommen, 14,8%
12. Oldenzaal, 14,0%
13. Losser, 13,9%
13. Wierden, 13,9%
15. Dinkelland, 12,7%
16. Haaksbergen, 12,5%
17. Zwartewaterland, 12,3%
18. Steenwijkerland, 11,0%
19. Deventer, 10,7%
20. Tubbergen, 10,3%
21. Hardenberg, 7,1%
22. Twenterand, 4,9%
23. Zwolle, 3,4%

Kampen: nog geen opgave 2013 bekend

 
18-02-2013  

Jubilarissen bij APKV Het Oosten

 

ALMELO – Tijdens de algemene jaarvergadering van de regionale kleindierenvereniging APKV Het Oosten in wijkcentrum De Trefhoek te Almelo, werden diverse jubilarissen gehuldigd en traden de bestuursleden Ronald Jansen en Hans Eggink af. Het bestuur bestaat nu uit: Harald Asbreuk (voorzitter), Tom van den Berg (penningmeester), Tjamme Kamst (secretaris) en de leden Dennis Voortman en Johnnie Korte.
De jubilarissen Tonnie Löwik (goud – 50 jaar lid), Ronald Jansen (zilver – 40 jaar lid), Harald Asbreuk en Tjeerd Heidbuurt (brons – 25 jaar lid), kregen hun speldjes en bijbehorende oorkondes van voorzitter Jasper Smelt van Kleindier Liefhebbers Nederland, die overigens zelf ook lid is van APKV Het Oosten.
 

 
19-02-2013  

Almelo wil vorming tot Twentestad

 

ALMELO/ENSCHEDE – De gemeenteraad van Almelo heeft op initiatief van de VVD en de PvdA tijdens de raadsvergadering van dinsdag 12 februari jl. een motie aangenomen om de Regio Twente om te vormen tot één gemeente. Het idee dat vorig jaar werd gelanceerd door de Enschedese burgemeester Den Oudsten, ondervond slechts tegenspraak van de raadsleden Mineke Heitink (SP) Gerwin Kamphuis (LKA) en Harry de Olde (PVA).
Lees hier verder

 
19-02-2013  

Wierdense voetballeider opgepakt voor ontucht

 

WIERDEN - Een 63-jarige elftalleider van fusieclub Juventa’12 in Wierden is opgepakt op verdenking van ontucht met een 16-jarige jongen. De politie werd getipt en trof beiden aan in de woning van de verdachte. De 16-jarige deed vervolgens aangifte, waarna de verdachte werd opgesloten voor nader onderzoek.
Juventa ’12 houdt vanavond een besloten vergadering voor de jeugdleden en hun ouders en heeft de verdachte inmiddels formeel op non-actief gezet in afwachting van het onderzoek van de politie. Vooralsnog is er geen bewijs dat de man ook ontucht pleegde met pupillen van het C-team warvan hij leider was.

Update:
Onbekenden hebben het huis van de verdachte dinsdagavond bekogeld met eieren. De Wierdense burgemeester Robben keurt de actie af, maar zegt tegelijkertijd wel eningszins begrip te hebben. Hij roept op om de kalmte te bewaren.

 
19-02-2013  

Plasterk: In 4 jaar naar 300 gemeenten

 

DEN HAAG – Minister Plasterk wil nog in deze kabinetsperiode het aantal gemeenten terugbrengen naar 300. Ook wil de minister terug naar 5 landsdelen. De plannen zijn een onderdeel van het regeerakkoord VVD/PvdA waarin tevens wordt geregeld dat gemeenten in de komende jaren steeds meer taken op het gebied van jeugdzorg, zorg voor langdurig zieken en ouderen en het regelen van werk van het rijk moeten overnemen. Daarvoor streeft de minister naar gemeenten van rond de 100.000 inwoners. Volgens Plasterk doen gemeenten er goed aan nu al zoveel mogelijk ambtelijk te gaan samenwerken om het samenvoegen van gemeenten soepeler te laten verlopen. Volgens het voorstel dat vandaag naar de Tweede Kamer gaat, krijgen de gefuseerde gemeente bijna het dubbele geld te besteden om hun nieuwe taken uit te voeren.
De gemeente Almelo lanceerde vorige week het idee om de 14 Twentse gemeenten samen te voegen tot één gemeente Twentestad.

Lees ook:
'Het kan anders in bestuurlijk Twente' en
'Zeer grote decentralisatie naar gemeenten'

Almelo wil vorming tot Twentestad

 

 

 
19-02-2013  

Politie op zoek naar identiteit drenkeling (upd)

 

ENSCHEDE – De politie gist nog steeds naar de identiteit van de man die maandagochtend uit het Lonnekermeer tussen Hengelo en Enschede werd gehaald. De man ligt nog steeds in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis.
Omdat de politie graag wil weten wie de man is, wordt nu naast het signalement ook een foto van de man en zijn fiets vrijgegeven.
Het gaat om een blanke man van ongeveer 60 jaar oud en zo'n 1,75m lang. Hij heeft een tenger postuur, kort grijzend haar en korte grijze snor en baard. Hij draagt een bril met een metaalkleurig montuur. De man droeg een blauw vest, een blauwe spijkerbroek en witte sportschoenen. Verder had hij een grijs geblokte sjaal, zwarte handschoenen en een grijze wollen muts op. Ook droeg de man een metalen herenhorloge met een metalen schakelband. De fiets die bij de man is gevonden is een blauwe Gazelle herenfiets.

Mensen die de man of de fiets herkennen wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844

Update:
De onbekende die uit het Lonnekermeer is gehaald en nog steeds in coma in het ziekenhuis ligt, is een 69-jarige Hengeloër. Na publicaties van de foto van de man meldde de familie zich bij de politie.

 
20-02-2013  

Kent u De Roskam ?

 

Bestuurlijk Overijssel en Twente en zelfs leden van de Tweede Kamer en Eerste Kamer kennen De Roskam, het onafhankelijk weekblad voor Twente van uitgever Han Pape.
Ooit was Pape redacteur bij de Twentsche Courant en vierkant tegen de fusie met Tubantia. Hij trok zijn conclusies dat het met de pluriformiteit van de pers in de regio de verkeerde kant uitging en begon in oktober 1995 zijn eigen weekblad waarin u alles kunt vernemen wat bestuurlijk Overijssel en Twente bezig houdt. Regelmatig ziet of hoort u hem ook op RTV Oost voor het geven van commentaar of voor het leiden van een discussie. En zelfs maakt hij Roskam TV, de Talkshow voor de Vrije Republiek Twente, waarin hij interessante personen uit Twente naar hun beweegredenen van het bestaan vraagt.

Dit is wat Pape zelf schrijft over De Roskam:

De Roskam is een nieuws- en opinieweekblad dat, sinds oktober 1995 wekelijks een handzame samenvatting biedt van belangrijke ontwikkelingen en wapenfeiten in Twente. En buiten Twente, indien voor deze regio interessant.

De Roskam
is kritisch, trots, onafhankelijk en wars van het business to business-procedé waarmee het hedendaagse medialandschap door kaalslag en misoogst is vergeven en vergiftigd.

De Roskam
wil een sprankeling voor de ziel zijn. Met naast het nieuws van de week volop ruimte voor heldere reportages, verrassende invalshoeken en gezichtspunten, gekruide commentaren en prikkelende of beschouwende columns benevens portretterende interviews met lieden uit de wereld van openbaar bestuur, bedrijfsleven, kunst en sport.

De Roskam
geeft daarenboven wekelijks een inzichtelijk overzicht van wat er waar en wanneer op de politieke en culturele agenda staat.

De Roskam
agendeert zelf wat er aan de hand is en biedt tevens de meest complete uitgaansagenda van de regio.

De Roskam
legt uit aandrift en inborst spraakmakende verbanden waar anderen vermoeid het stilzwijgen bewaren.

De Roskam
, dat is een andere krant, trouwhartig, maar niet het schoothondje, wel de speurhond en de waakhond. Een vriend die elke week kan worden aangehaald, maar die zich door niemand de wet laat voorschrijven, want schrijven kunnen ze zelf het beste. Roskammen.

De Roskam
derhalve.


Het proberen waard dus.
Klik
hier voor een proefabonnement !

 

 
20-02-2013  

Concurrenten NS willen langer papieren kaartje

 

De Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN- Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia) roepen NS op om nog niet per 20 maart a.s. het papieren reductiekaartje af te schaffen. FMN vindt dat de gevolgen voor reizigers nog onduidelijk zijn en de afschaffing een stap te vroeg. Na 20 maart a.s. wil NS alleen nog reizigers vervoeren met en OV-chipkaart, maar de systemen en prijzen van de vervoerders zijn nog niet goed aan elkaar gekoppeld. De oproep van FMN is niet alleen aan de NS gericht maar ook aan de Tweede Kamer en het ministerie van Infrastructuur. Ook worden de reizigers opgeroepen om openlijk bij NS bezwaren te uiten tegen de geplande invoerdatum.
FMN vindt de invoering nog te ondoorzichtig waardoor tarieven onduidelijk worden voor de reizigers die gecombineerd reizen met NS en de regionale spoorvervoerders die zijn verenigd in de FMN. Korte afstanden worden daardoor goedkopere en lange afstanden duurder en bovendien is het afschaffen van het dubbele opstaptarief nog niet goed geregeld in een interne verreking. Die zogenaamde blackbox-verrekening is in handen van NS terwijl de FMN daar geen inzicht in heeft. De FMN wijst er tevens op dat maar liefst 75 procent van de reizigers reist met een papieren kaartje en slechts 25 procent met de OV-chipkaart. Het verzet is dus massaal. FMN wijst eveneens naar de tegenstelling die een woordvoerder in het TV-progamma Kassa bezigde waarin deze pleitte voor uniforme tarieven, maar NS doet het tegendeel, beweert FMN.

 
21-02-2013  

Nederlandse truckers willen Europa plat leggen


De eerste groep Filipijnse truckers bij Dinotrans
 

RIJSSEN - Nederlandse vrachtwagenchauffeurs gaan zondag overleggen of zij Europa gaan plat leggen door het blokkeren van belangrijke Europese verkeersaders. Aanleiding is het alsmaar groeiende leger goedkope arbeidskrachten achter het stuur van de trucks die Europa doorkruizen. Vooral veel chauffeurs uit Oost Europa rijden voor westerse transporteurs via brievenbussenfirma’s om de geldende cao’s te ontwijken. Bovendien gaan in 2014 ook de grenzen open voor Roemenen en Bulgaren waardoor nog meer goedkope arbeidskrachten ‘op de bok’ verwacht worden. Maar het recent in dienst nemen van 100 goedkope Filippijnen door het grote Europese transportbedrijf Dinotrans vormt toch wel de grootste aanleiding. Deze Filipijnse ‘truckers’ kosten Dinotrans maar 650 euro per maand terwijl een Oost Europese chauffeur op de internationale routes het drievoudige kost en West Europese chauffeurs gemiddeld het vijfvoudige.
Blog-trucker en journalist Iep van der Meer over de actie: 'Nu Brussel nog. Ik heb net vernomen dat de Europese vakbonden momenteel de koppen bij elkaar steken en daar verwacht ik wel wat van. Het zouden wel eens spannende tijden kunnen worden.'
De Rijssense beroepstrucker Vos heeft via facebook een oproep geplaats om acties en heeft inmidels al meer dan 6000 steunbetuigingen.
Staffan Resare, de Zweedse directeur van Dinotrans met als hoofdvestiging Riga in Letland, beweert dat zij de Filipijnse truckers juist om hun vakmanschap in dienst hebben genomen. Dinotrans rijdt volgens Transportnet veel in opdracht van de multinationals Agility, DHL en Schenker uit Duitsland. 

 
22-02-2013  

Politie zoekt eigenaren gestolen sieraden

 

ENSCHEDE – Politie Twente is op zoek naar de eigenaren van sieraden die werden gestolen tussen oktober 2012 en half februari 2013 uit woningen in de gemeenten Almelo, Borne, Rijssen-Holten en Twenterand.
Is er bij u ingebroken en mist u sieraden? Kom dan op zaterdag 2 maart tussen 10.00 uur en 13.00 uur op het politiebureau in Almelo aan Het Baken 1 om te kijken of uw sierden zich bij de aangetroffen buit van de verdachte bevinden.

< Foto: Politie Twente

 
24-02-2013  

Opnieuw winkelcentrum in de as te Enschede

 

ENSCHEDE – Vanacht is een grote brand ontstaan in winkelcentrum De Posten in Enschede. De brand ontstond in de cafetaria die het winkelcentrum rijk is. Inmiddels kunnen vijf bedrijven als verloren beschouwd worden. Met man en macht wordt geprobeerd de Aldi te redden.
De brandweer en politie ontruimden na de ontdekking van de brand rond 04.30 uur, 13 woningen en de 28 bewoners werden opgevangen in het nabij gelegen verzorgingstehuis De Posten. Ook werden omwonenden geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden i.v.m. de laaghangende rook.

Update I:
Vanwege de kou en sneeuw heeft het Rode Kruis een zogenaamd SIGMA-team ingezet met een verwarmde tent om brandweerlieden en politiemensen op te vangen die onderkoeld dreigen te geraken. Zonodig kan ook medische zorg aan omwonenden cq ‘kijkers’ verleend worden.

Update II:
Tc Tubantia meldt dat de Aldi kon worden behouden, zij het met roet en waterschade.

Kijk hier naar een filmpje op YouTube

Foto: @CehajicNermin

 

Fotoreportage (5 foto's)...

 
24-02-2013  

Pool verdronken bij het vissen

 

AMBT DELDEN – Een groep Polen is in de nacht van zaterdag op zondag gaan vissen in het Twenthekanaal nabij Ambt Delden. Toen later in de ochtend bleek dat er een persoon vermist werd, werd bij een naburige woning alarm geslagen en de politie gewaarschuwd.
Later op de middag vond een team van de brandweer het levenloze lichaam van de zoekgeraakte visser aan in het kanaal, waarna hij kon worden geborgen.
Uit sporenonderzoek van de politie is gebleken dat de 40-jarige Pool door een noodlottig ongevl te water is geraakt en verdronken.

 
26-02-2013  

VVD HvT wil werkplekken voor ZZP'ers in stadhuis


Foto-inzet VVD-raadslid Ellen te Riele
 

HOF VAN TWENTE – De VVD in de gemeente Hof van Twente wil de leegstand in het gemeentehuis te Goor laten invullen met flexibele werkplekken voor bijvoorbeeld ZZP’ers en startende ondernemers. De partij ziet dat als aanvulling op de aangenomen motie om in het gemeentehuis een ondernemersloket te openen. “Wij willen met name startende ondernemers en ZZP-ers, die het moeilijk hebben in deze tijd, helpen door hen flexibele werkplekken te bieden. In ons prachtige gemeentehuis in Goor staan kantoren leeg waarvoor nog steeds geen huurder gevonden is. Richt ze dan in als flexibele werkplek, zoals je dat ook in steden ziet volgens het ‘seats tot meet –principe”, oppert VVD raadslid Ellen te Riele, die zelf als ondernemer werkzaam is vanuit Hengevelde.
Volgens de liberaal komen er nog meer werkplekken vrij in het gemeentehuis door de bezuinigingsoperatie in de gemeente Hof van Twente en kan via deze oplossing niet alleen de leegstand bevochten worden, maar ook de doelgroep worden bediend. Wel moet dan een schappelijk bedrag neergeteld worden voor het gebruik van flexibele werkplekken en ook voor het gebruik van ontvangstruimtes bij bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
26-02-2013  

Ontslag voor 42 medewerkers bij Jarabee

 

HENGELO – Door korting op subsidies van de provincie Overijssel, moet Jarabee 10 procent op haar budget 2013 in de gespecialiseerde jeugdzorg inkrimpen. Daardoor gaan 32 fte’s verloren waarbij 42 werknemers betrokken zijn.
“De zorg van de kinderen en jongeren die wij ondersteunen, is niet in het geding,” aldus voorzitter van de Raad van Bestuur Gerard Teunissen. “We krijgen weliswaar geld voor minder trajecten, maar we gaan ook minder cliënten helpen.” Ter voorbereiding op de transitie richt Jarabee tegelijkertijd de organisatie efficiënter in. Teunissen hierover: “Door nog slimmer te werken bieden we slimmere zorg. Daarmee bedoel ik dat we de zorg dichter naar de cliënt en zijn netwerk brengen. Ook zetten we digitalisering nadrukkelijker in. Zo kunnen we met minder medewerkers meer cliënten helpen. Dit heeft voordelen voor de kinderen en jongeren én voor onze bedrijfsvoering. We gebruiken de bezuiniging van de provincie om dit proces te versnellen.”

< Het kantoor te Almelo.
Jarabee heeft bijna in alle Twentse gemeenten een huisvestingslocatie. De directie zetelt in Hengelo.

 
26-02-2013  

Alpaca´s gestolen bij kinderboerderij Olst

 

WIJHE/OLST Bij kinderboerderij De Vijverhof in Olst zijn in de afgelopen nachten alle zes Alapaca’s gestolen. Het afgelopen weekend werd al een wit Alpacaveulen (met blauwe ogen) gestolen en afgelopen nacht werden ook de resterende vijf Alpaca’s ontvreemd via een in de omheining geknipt gat.
De Vijverhof hield de kleine lamasoort omdat ze kindvriendelijk en aaibaar zijn en het moet voor de dieven dan ook kinderwerk zijn geweest om ze onder de arm te slaan. Maandagochtend na het verdwijnen van het uitzonderlijke witte veulen met blauwe ogen werden in de sneeuw voetsporen en sporen van een auto met aanhanger in de sneeuw geconstateerd. Dat was hedenmorgen niet het geval maar het gat in de omheining sprak boekdelen.
De politie onderzoekt de diefstal en vraagt getuigen zich te melden via 0900-8844. Mogelijk weet ook iemand waar de dieren zich nu bevinden. Ook dan wordt een telefoontje verwacht.

 
26-02-2013  

Kabinetsplannen desastreus voor gehandicapten


Prof. dr. Heleen M. Evenhuis (Erasmus MC): Kabinetsplannen desastreus voor verstandelijk gehandicapten
 

ROTTERDAM – Volgens prof. dr. Heleen Evenhuis, hoogleraar Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten, verbonden aan het Erasmus MC, schrijft in een wetenschappelijke analyse dat 53 procent van de volwassenen die nu in een (groeps-) instelling wonen, niet zelfstandig kunnen wonen met ondersteuning van mantelzorg, huishoudelijke hulp en thuiszorg. Ook onderzoekster Heidi Hermans onderschrijft dat in de zogenoemde GOUD-studie. De beide onderzoeken zijn inmiddels overhandigd aan de Tweede Kamer en ook het kabinet Rutte/Samson is opgeroepen om de plannen te herzien.

Ook beleidsmedewerker Anne-Wil Lensen van het Overijssel Platform VG onderkent het probleem en stelt dat in Overijssel 10.000 verstandelijk gehandicapten straks zelfstandig moeten gaan wonen en afhankelijk worden van mantelzorg waar dat in vele gevallen niet mogelijk is. Zij noemt deze maatregel dan ook onmogelijk en onmenselijk. De mensen met een verstandelijke beperking, die nu het meest gedupeerd raken, hebben vaak de verstandelijke vermogens van kinderen tussen de 3 en 12 jaar. Zij moeten straks o.a. zelf hun financiën regelen, boodschappen doen, medicijnen innemen en eten klaarmaken, terwijl zij daartoe vaak niet in staat zijn.
In het regeerakkoord staat, dat een grote groep van de mensen met een verstandelijke beperking, onder de Wet Maatschappelijk ondersteuning (Wmo) moet gaan vallen. Dat betekent, dat ze zelf een woning moeten zoeken, zelfstandig moeten wonen en zorg moeten inkopen bij de gemeente. Deze mensen, zullen dan in de praktijk afhankelijk worden van hun familie en zij die geen familie hebben komen er alleen voor te staan. Overijssel Platform VG is blij met de oproep van Evenhuis aan het kabinet, om nog eens goed te kijken naar deze plannen. Zij steunt de oproep van Evenhuis en Hermans dan ook van harte.

 
27-02-2013  

30 Opel Corsa´s voor Marquette Detachering


v.l.n.r.: Andre Spit van AS Paint, Magda en Hans Evers van Marquette Detachering, Henk Kamp van Opel Kamp en Gerard Haarhuis van Auto Haarhuis - foto: Stefan Schipper Fotografie – Vriezenveen
 

ALMELO/GEESTEREN – Marquette Detachering uit Almelo heeft bij Auto Haarhuis in Geesteren 30 nieuwe Opel Corsa’s in ontvangst genomen. De milieuvriendelijke zuinige Corsa’s met A-label en lage Co2-uitstoot werden geleverd door Opel Kamp in Almelo, maar het leasecontract en het onderhoud loopt bij Auto Haarhuis. AS Paint in Vriezenveen voorzag de Corsa’s van de belettering in bedrijfskleuren.
Marquette Detachering eigenaren Hans en Magda Evers over de deal: ´ Prijs is niet de enige doorslaggevende factor geweest om voor Opel te kiezen, ook de expertise van onze partners hebben hierbij een grote rol gespeeld. Wij hebben vertrouwen in de afgesproken samenwerking net zoals onze opdrachtgevers niet alleen uitzendkrachten lenen vanwege het aantrekkelijk tarief. Zij vertrouwen ook op onze dienstverlening en onze betrokkenheid. We gaan er van uit dat onze mensen met deze nieuwe auto’s snel en veilig bij onze opdrachtgevers kunnen aankomen. Marquette Detachering gaat dus uit van een samenwerking voor de lange termijn’

Fotoreportage (1 foto's)...

 
27-02-2013  

Kanaalmoord Delden is opgelost

 

HENGELO – RTV Oost meldt dat de moord op de Hengeloër Jan Diphoorn is opgelost. Het lichaam van Diphoorn werd medio augustus 2011 half ontkleed gevonden in Delden bij het Twentekanaal nabij 't Grasbroek. Diphoorn stond bekend om homofiele relaties.
Naar nu blijkt, heeft de verdachte zichzelf al in juli 2012 gemeld bij de politie. Volgens de politie heeft de 28-jarige Gorenaar Diphoorn vanuit Hengelo meegenomen en op de plaats van delict Diphoorn in elkaar geslagen en gewurgd. Aanleiding tot het voorval zou zijn dat de verdachte van Turkse afkomst op 9-jarige leeftijd door Diphoorn zou zijn misbruikt. Na zijn daad is hij nog dezelfde nacht naar Turkije afgereisd, maar kwam later terug om zich te melden.

Lees ook:
Aanhouding inzake dood Hengeloër
Dode in Twentekanaal is misdrijf

 

Archief
Terug naar vorige pagina