Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
04-02-2013  

Onvrede over privacy en functioneren EPD


Teveel mensen in de zorg kunnen kijken in de EPD en de huisarts kan niet zien waarom iemand heeft gekeken.
Zorgverzekeraars betalen mee aan EPD. Laat zich vragen waarom?
Weet u of uw gegevens worden ingevoerd?
Heeft men u schriftelijk om toestemming gevraagd?
 

ENSCHEDE - Bij het invoeren van lokale elektronische patiëntendossiers (EPD) waarin medische gegevens worden opgeslagen en uitgewisseld, wordt te veel voorbijgegaan aan wensen van de gebruikers van die gegevens, zoals huisartsen, verpleeghuizen en ziekenhuizen. Dat stelt onderzoeker Margreet Michel van de Universiteit Twente in haar promotieonderzoek.
Onderzoeker Michel promoveert op 7 februari met het proefschrift 'Electronic Patient Record: what makes care providers USE IT?'

De invoering sinds 1 januari jl. heeft ook de nodige kritiek van de Landelijke Vereniging Huisartsen. Ook de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen keert zich tegen en begint een proces omdat zij vinden dat de privacy via het landelijk schakelpunt niet is gewaarborgd. Huisartsen kunnen niet zien wie er heeft gekeken, waarvoor iemand heeft gekeken en wat er is bekeken over hun patiënten.

Momenteel zijn er van ruim 400.000 patiënten de dossiers in het landelijk netwerk opgenomen. Alle patiënten worden door huisartsen gevraagd of men toestaat dat zij met het persoonlijk dossier in het EPD worden opgenomen. Huisartsen krijgen daarvoor een vergoeding van de ziektekostenverzekeraars.

Senaatsfractie VVD gaat wetsvoorstel EPD van minister Schippers blokkeren. Lees verder...

Archief
Terug naar vorige pagina